Bisfenol A till barnens tänder

Sveriges Radio.se: Bisfenol A används för att behandla barns tänder.

I Jönköpings län används det rutinmässigt på alla barn.
Om Bisfenol A. Ämnet har en ”hormonstörande” effekt. Den har östrogen-effekt och kan störa fortplantningen, samt anses öka risken för olika kroniska sjukdomar.

 

Comments

 1. 1
  Solblomma säger

  Min dotter (11 år) var hos tandläkaren för ett par veckor sedan. Hon har fina tänder och inga hål, men tandläkaren tyckte att hon skulle ha fyllningar på tuggytorna för att tänderna har mycket gropar.
  Jag tackade nej pga bisfenol. Tandvården säger att det är små halter, men det vågar jag inte lita på att det är ofarligt.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Solblomma:
  Jag tror att om barnen minimerar sockret så behövs inga utfyllningar av tänderna.

 3. 3
  Solblomma säger

  Annika, som inbiten LCHFare så har jag minimerat socker och vitt mjöl för barnen. Dom har fina tänder och inga hål. Ändå vill dom fylla igen tänderna. Tur att jag hade kunskap om detta och att du tar upp det.

 4. 4

  Attans elände! Jag bor i Jönköpings län. Bara en vecka sedan min åttaårige son fick sina tänder plastade. Går det att ta bort? Någon som vet?

 5. 5

  Hemskt att höra att tandvården fortfarande vill envisas med att fylla tuggytorna utan att det finns spår av karies, trodde att de slutat med detta.

 6. 6

  Konservburkar är nog en större källa
  Mängden är viktig.

 7. 7

  Även om bisfenol kanske inte är helt hälsosamt så är det nog ganska harmlöst i jämförelse med amalgam som ju fram tills ganska nyligen var ett populärt tandlagningsmaterial. Bisfenol ska ju tydligen ingå i kompositfyllningar, något som jag har flertalet av, dock utan problem. (Samma sak var det ju iofs med amalgamet: vissa fick problem, andra inte.)

 8. 8

  B, Det är mängden som avgör om det blir problem eller inte. Svårt att veta också hur någon skulle må och uppträda utan amalgam eller bisfenol.
  Jag menar, det är väl inte är en knivskarp gräns mellan när det inte är problem eller problem.
  Om vissa blev svårt sjuka av amalgam har ju med en hel del faktorer att göra som hur stor mängd de burit på och vilken typ av amalgam som kanske kopparamalgam tillsammans med andra typer ger upphov till s.k. oral galvanism som är ungefär som när man galvaniserar. Kopparamalgam var förbjudet under en period och sedan tillåtet igen.
  Det kan då frisättas mer kvicksilver ur amalgam när någon vistas i elektromagnetiska fält.
  Jag har för mig att många bar på ca 5 gram kvicksilver och 1 droppe utspridd i kroppen är tillräckligt för att döda.
  Kvicksilver är lika giftigt som arsenik.
  En Anledning till att det har varit svårt att få till ett s.k. erkännande om amalgamets skadlighet är nog att försäkringssystemet skulle ha kollapsat.
  De som ger falska kostråd idag borde få ta ett personligt ansvar.

 9. 9

  OT
  Tävla och vinn SMÖR 🙂
  https://www.arla.se/Default____17464.aspx

 10. 10

  Å vad trött jag blir!
  I tisdags var jag å plastade in 8!! tänder på
  min 4 åring.. I jönköping.
  Detta för att förebygga så hon inte skulle få hål!

 11. 11

  En annan sak att ha koll på är flour. Ett väldigt starkt gift det också som vi definitivt inte behöver borsta tänderna med. Men med all reklam för flour kommer det dröja innan vi får ett förbud. Och alla dessa tuggummituggande människor som tror att de gör något ”nyttigt”. Slutade med vanlig tandkräm för ett par år sedan och har vitare tänder, ingen försämrad tandhälsa och aldrig ilningar i tänderna. Bort med alla gifter!!!

 12. 12

  Beror förstås på hur stora mängder, Bisfenol har senaste åren dryftats flitigt i t ex Ny Teknik:

  i ett av de senaste numren om kassakvitton:
  ”Höga halter av det hormonstörande ämnet bisfenol A har uppmätts i svenska kvitton. Halterna var 1000 gånger högre än i de nappflaskor som förbjudits i flera länder visar en ny svensk studie.”

  https://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article2490490.ece

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  Undrar hur det är med insidan av våra vanliga förpackningar typ mjölkförpackningar, Bregottförpackningar, all slags tetra. Finns bisfenol där också?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa