Lågfettdiet förbättrade inte hälsan

Diabetes.doc skriver om den stora studien AHEAD. Man hade hoppats att diabetiker skulle minska insjuknande och död med fettsnål kost och motion. Studien avbröts i förtid av okänd anledning. Studieledarna uppger att det är pga att ingen förbättring skönjdes i interventionsgruppen.
Samma sak testades i den stora studien WHI. Inte heller här fick man någon förbättring av fettsnål kost på överviktiga kvinnors hälsa (hjärtsjukdom och cancer).
Av de som var redan hjärtsjuka (sk sekundärpreventiva) när de gick in i studien var det fler som fick hjärtinfarkt i behandlingsgruppen än i kontrollgruppen.
I AHEAD studerade man diabetiker, vilka brukar betraktas som sekundärpreventiva i studier, eftersom de har större risk än normalbefolkningen att drabbas av hjärtsjukdom.
Det är alltså möjligt att interventionsgruppen i AHEAD fick sämre utfall än kontrollgruppen, och att man därför avbröt studien i förtid.

 

Comments

  1. 1
    Eva Lindberg säger

    Frågan är om resultatet kommer att presenteras på bredare front offentligt nu eller kommer den vanliga mörkningen och/eller snedvridning av fakta att ske?

  2. 2

    Som jag förstår det har de fettskrämda fått ännu mera motvind i och med detta! Här har man hållit på i 11 år och inte kunnat skaffa stöd åt fettskrämselhypotesen alltmedan lågkolhydratkosterna inklusive Medelhavskosten och LCHF framstår som allt hälsosammare! Vi är på rätt väg

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa