En dietist föreläser om diabeteskost

Vid en diabeteskväll i Malmö föreläste dietisten Gunilla Willsten om diabeteskost.
Jag har ej hunnit/orkat se hela själv ännu. Jag tappade intresset direkt av hennes malande stämma.

 

Comments

 1. 1

  Det intressanta var bilden på vad SNR kost innebär (ca 22.00). Mycket potatis och pasta blir det.

 2. 2

  Tänk om någon hade tid och ork att dra igång en insamling till en vettig långtidsstudie om LCHF för diabetiker, ett önsketänkande….

 3. 3
  Lars Bern säger

  Tyvärr Pia någon sådan studie blir det inte under den här generationen. Hjärt-Lungfonden avvisade nyligen ett förslag om en sådan insamling med att ”den skulle skada Hjärt-Lungfondens anseende”!

 4. 4

  På vilket sätt skulle det skada Hjärt o Lungfonden och varför?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Pia H:
  Även om en sådan långtidsstudie skulle igångsättas har diabetikerna inte tid och råd att vänta på resultatet på den, om flera år. De måste utgå ifrån de forskningresultat som finns idag, och de visar entydigt bättre evidens för lågkolhydrat- än för lågfettkost.
  Se Kostdoktorns genomgångar av det vetenskapliga underlaget.

 6. 6

  Enda positiva i hennes långa tal var att jag även enligt henne kan fortsätta att dricka mina 2-3 koppar kaffe varje dag 😉

  Börja äta enligt de råd, kändes lite som från slv’s handbok, hon ger skulle innebära för mig tillbakagång ungefär till mitt gamla liv innan 2001 när diabetes var ett faktum för mig och jag skulle troligtvis idag finnas under ett par meter jord…

  Nej snart 4 år med lchf har gett mig livet tillbaka och de får stoppa sina gammalmodiga envisa råd enligt mig vart de nu vill…

  Sammanställning… En dietist till bland alla andra dietister vi redan sett och hört som inte vet ett smack om vad en diabetiker behöver för att må bra.

  Mvh. En frisk diabetiker typ0

 7. 7

  Fråga: Det blir väldigt många måltider det här. När blodsockret gått ner till 8 efter två timmar då skall jag ta en smörgås. Då känns det inte så roligt att börja på 8. För att sen ner det är dags för lunch i bästa fall ligga på 8 igen.. Jag kommer ju aldrig ner till 5. Det tycker jag är ett problem fast det är kanske är bara jag som har det här problemet ?

  Svar: Jag tror det är många som har det problemet *skratt*. Jag brukar säga så här ät mindre till frukost.

 8. 8

  Orkar inte se det och har inte mycket ändrat sen tidigare(senaste 35 åren) så har väl den kosten fortfarande evidensgrad C, vilket nu SBU kom fram till vid sin senaste kontroll av diabeteskostråden.
  Såg att en rubrik talade om vetenskaplig sätt – Evidengrad C ??????

  När man tänker tillbaks på den där dietistanmälan till SoS som gjordes mot dig Annika så är ju det märkligt ändå. Hade/har inte dietisternas någon historisk tillbakablick på diabeteskoster i sin utbildning?
  Jag menar, kostråden som du började använda var ju i stort detsamma vad som stod i läkarböcker på 60-talet och följde man då råden som diabetes II, blev man ofta helt läkemedelsfri.
  Man skulle undvika snabba kolhydrater!

  Nu skall man däremot tydligen lära sig att balansera blodsockret med annat än med kosten!

 9. 9

  Har nu sett filmen och det mesta i min förra kommentar stämmer!

  Det sades att man sett på gamla kostråd(?) och på moderna studier från 80-talet och framåt?

  Hörde även orden… ”man kan äta samma som andra” Dom där orden har väl bidragit till diabetesepidemin? Kan man verkligen det, eller är det lämpligt?

  Kostråden skulle vara individuella – Bra! Men det rätta målet om att helst bli läkemedelsfri sades inte!

  Egentligen är det fetträdslan som inte visar in på en bättre väg.
  Man är dessutom fast i en sifferexercis…
  Åhörarna var väldigt följsamma och intressanta frågor uteblev utom lite grann vid slutet angående blodsockret som tydligen förblev förhöjt av kosten……

  Förändringen går väldigt långsamt, precis som du kommenterade i inlägget, Annika.
  Ingen större information om LCHF, förutom att det inte var testat under längre tid. dvs. det vanliga.

 10. 10
  anhörig säger

  Vad skall då glutenintoleranta diabetiker äta?
  Alla tål inte baljväxter och nötter?
  Om jag förstod dietisten rätt finns det inte annat öde än att dö i förtid för dessa grupper?

  Tack och lov att du finns Annika!

 11. 11
  Konsument säger

  Att hon går matindustrins ärenden blev ju tydligt vad gäller saltet. Man skulle inte salta på maten, eftersom matindustrin redan hade gjort det. Resonemanget utgår ifrån att man bara äter industrins hel- och halvfabrikat. Industrisaltad mat innehåller ju vanligtvis inget Jod. Offentlig mat blir därmed ganska jodfri, vilket inte är så lyckat. Det borde hon ha talat om. Likaså för konsumenten som köper industrins hel- och halvfabrikat.

  Dessbättre så innebär LCHF att man lagar mat från grunden och ingen matindustri har saltat på min fläskkotlett. Det gör jag själv.

  Här är en artikel från DN om flingsalt och jodbrist:
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/trendigt-flingsalt-risk-for-jodbrist

 12. 12

  Åhörarna som uppgick till 300 personer var inte helt följsamma men de intressanta inläggen är bortklippta. Den gamle mannen med vitt hår på första raden försvarade LCHF med tre inlägg men uppfattades som störande. Jag tänkte själv fråga om föredragshållaren följer sin diet men jag fick inte tillfälle eftersom det inte fanns tid till mer än ett fåtal att yttra sig. Hon är ju faktiskt ganska överviktig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa