Köttkonsumtion boven i svältdramat?

Jonas Paulsson, ”Köttfri måndag”, är som en duracellkanin i insändarsidorna.
Nu har han dragit på en ny insändarkarusell: ”Köttkonsumtion är boven i svältdramat” 

Man blir bara trött och undrar – vad får vi LCHF-are äta då, om vi inte får äta animalisk mat.
Vi vill inte äta mat som gör oss sjuka, som spannmål, socker och margarin, och inte industriprocessad eller giftbesprutad mat. Ska vi dra något gammalt över oss?

 

Comments

 1. 1

  Hmm. Märkligt att ingen fokuserar på konsumtion av godis, läsk, chips mm. Ingen fokuserar på det enorma berg med mat som slängs varje dag. Ingen fokuserar heller på den jordbrukspolitik som slår ut den småskaliga produktionen mm.

  Nä skippa köttet och ät kraftfodret direkt…….

 2. 2

  Jag tycker det är bra att det tas upp att djuren blir matade med spannmål, det är ju mycket bättre att ge dem gräsbete, både för djuren, oss och miljön.. och visst kan vi minska på antalet köttdagar om vi vet att det vi äter är ett mer miljövänligt kött som betat naturligt arteget gräs och örter..

  några vegodagar med ost och ägg som protein, några fisk och fågeldagar,,

 3. 3
  Tina Cederberg säger

  Jag tar inte åt mig. Sedan jag började äta enligt LCHF har jag minskat mängden mat jag sätter i mig, äter inget spannmål och försöker så gott det går äta kött som inte ätit spannmål. Orsaken till att köttätandet ökat i Sverige är allt importerat billigt kött från sydamerika.

 4. 4

  Och inget fokus på alla subventioner som leder till att olika livsmedel kasseras långt innan de når konsumenterna.

 5. 5
  Lars Bern säger

  Den här killen är extrem miljöaktivist och sedan den politik som drivits fram av miljöextremismen visat sig leda till att man i stor skala börjat producera bildrivmedel av livsmedelsråvaror har spannmålspriserna skenat med ökad svält som konsekvens. Detta har FN pekat på och manat till återhållsamhet med att använda mat för drivmedelsproduktion. Bland miljöaktivister har det här orsakat panik och artikeln och idén att inte äta kött skall ses mot den bakgrunden. Man vill helt enkelt fortsatt kunna legalisera den dyra och meningslösa etanolanvändningen i bilar.
  Det sagt så är det tyvärr även så att en massiv övergång till kraftfoderanvändning i köttproduktionen har ökat produktiviteten kraftigt på kvalitetens och djurhälsans bekostnad. Kött har därför blivit billigare och därmed har konsumtionen gått upp.
  Vi som kämpar för hälsosam mat måste förklara för folk att de skall välja det dyrare gräsbetesköttet i stället för kraftfoderköttet för sin egen hälsas skull. Om vi kan få en återgång till kött från betande djur så är på intet sätt miljön hotad av köttätande, snarast tvärt om. Betande djur är en starkt positiv faktor i en sund miljö.
  Det är även viktigt att påpeka att LCHF inte behöver innebära att äta mer kött, men att kanske även äta upp det feta i köttet isf att slänga bort det. För egen del har jag inte ökat min köttkonsumtion men väl min fettkonsumtion när kolhydraterna fasats ut.

 6. 6

  Han verkar enbart få in sina alster på insändarsidorna numera, vilket väl visar hur lite substans det finns bakom argumenten. Tänker inte skriva rättshaverist, men det är inte långt borta…

 7. 7
  Konsument säger

  Tina Cederberg Skrev:

  importerat billigt kött

  Helt rätt Tina.
  Det senaste om fusket med fläskfilé som låtsades vara oxfilé är ju verkligen att förstöra maten och bidra till svältdramat. Vad finns det för mörkertal tro?

 8. 8
  Professor Göran säger

  Jag tror som Lars Bern att man får slå tillbaka på samma ”spelplan” dvs den moraliska. Det är alltid svårt att försvara sig mot anklagelserna att vara omoralisk. Det bästa är att gå till ”motattack” och påpeka att den som kommer med anklagelserna själva förespråkar en oändligt mycket större ”omoral” vad gäller miljön. Alla kreatur som ”lyckligt” skulle kunna trampa omkring och håller våra marker öppna och till slut hamna på våra matbord är faktiskt det bästa som skulle kunna hända för vår miljö och Sverige är idealiskt för denna typ av lantbruk.

  För övrigt tycker jag Lierre Keiths bok om Vegomyten gör upp ganska bra med argumenten om att det skulle vara någonting nyttigt med våra ettåriga jordbruksgrödor. I hela detta jordbrukskoncept ligger enligt henne, och här håller jag helt och hållet med, en gigantisk miljöförstöring som dessutom bara accelererar. Det finns ingenting som förstört vår planet mer än denna ”vegetariska” odling. Detta är helt enkelt ett ”mord” på vår natur. Men ibland faller jag själv till ”föga” och går in i ”försvarsmod” och förklarar att jag äter LCHF för att jag är allvarligt ”hjärtsjuk” och snabbt skulle ”dö” om jag åt enligt SLV’s rekommendationer. Detta försvar blir då en ”indirekt” motattack.

 9. 9

  Vänd upp och ner på problematiken: Vi blir ständigt fler människor på jorden och ökad efterfrågan på livsmel höjer priserna, för vi som har råd att slänga bortåt halva produktionen av livsmedel (alldeles färska franska siffror) tillfredsställer våra behov på den mindre bemedlades bekostnad. Vi har ett fördelningsproblem, men också ett lokaliseringsproblem: en stor del av jordens befolkning bor där det är svårt och ibland omöjligt att odla och producera livsmedel. Där är dessutom födslotalen ofta högre än i den industrialiserade delen av världen, vilket ytterligare ökar svälten. Dessutom anser vi oss ha råd att elda upp våra skördar som drivmedel i en mycket ineffektiv bilism (singelåkande).

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Var och en som börjar ”fundera” kring våra ”livsstilar” och speciellt när det gäller vår mat inser att LCHF i sig rymmer ett ”gigantiskt” ifrågasättande av hela vår världsomfattande livsstil på många olika plan.

  Det värsta är att jag håller med dig om att vi som är priviligierade på många olika sätt (utbildning, bra jobb, lever i ”rätt del” av världen = ”västvärlden”) har ett ”oändligt” försprång över de ”mindre bemedlade” (”underpriviledged”) som vi nu utav någon anledning tenderar till att kalla den fattiga delen av jordens befolkning. Det ligger på något sätt en slags ”ursäkt” (sopa under mattan) av den global orättvisan i detta språkbruk.

  Gary Taubes tycker jag själv på ett väldigt pedagogiskt sätt lyfter fram denna frågeställning där han t.ex. pekar på att den fetma/diabeteskatastrof som drabbade Pimaindianerna redan för hundra år sedan helt enkelt berodde på att de blev fattiga när deras försörjningmöjligheter togs ifrån dem och de blev tvugna att leva på socialhjälp med billigt mjöl och socker. Att man blir fet och sjuk beror som bekant inte på att man äter för många kalorier utan på att man äter fel mat. Och han ger fler exempel på detta i sin fantastiska bok Good Calories & Bad Calories.

  Samma sak noterar vi t.ex. i Egypten idag där den fattigaste delen av befolkningen äter den subventionerade billiga maten som i huvudsak består av billiga kolhydrater och i denna del av befolkningen grasserar idag också fetman enligt en artikel i DN för något halvår sedan.

  Hur som helst inbillar jag mig att det i huvudsak är vi som av olika anledningar tillhör just den priviligierade delen av världens befolkning som kommer att anamma LCHF som livsstil och dra vår stora ”vinstlott”. Synd bara att jag själv kom på detta så sent i livet och synd förstås också om den del av jordens befolkning som ärligt talat ”inte har en chans” för att de helt enkelt inte har råd även om de av någon anledning skulle komma på att de borde avstå från det ”söta” och bryta med detta.

 11. 11

  Någon som vet vad medellivslängden för läkare är i vårt land?

 12. 12

  Intressant notis från TT-AFP:

  ”USA och EU borde sluta använda biobränslen eftersom tillverkningen hindrar matproduktion, anser Olivier De Schutter, FN:s specielle rapportör för rätten till mat.

  EU satte 2008 upp målet att 10 procent av den energi som används år 2020 bör komma från förnybara källor. Enligt De Schutter är det farligt att sätta ”ouppnåeliga mål” när ”den globala tillgången på spannmål är så låg”.

  I dagsläget står förnyelsebar energi för 4,5 procent av EU:s förbrukning”

  Om vi nu måste äta spannmål istället för kött så innebär det slutet för biobränslen. Om kossorna får äta gräs (som vi ändå inte kan göra något bra bränsle av) så löser vi väl det problemet?

 13. 13

  Jättebra inlägg Annika och de tre kommentarer jag nu läste på hans(Jonas) insändare var också jättebra.
  Men inte svarar väl han på dom…… 🙂

 14. 14

  Grisar äter all mat som vi kan äta.
  Men i massproduktion matas dom med spannmal, soyaproteiner, rotfrukter och??
  Förr var grisen mycket viktigare än idag eftersom den då oftast levde på rester av vår mat. Grisen omvandlar = återvinner glatt dessa rester med ca 30+ % effektivitet tiil ny mat. Nästan gratis alltså!
  Men går inte det mesta av dessa rester idag rakt ner i soptunnor och jäser till metangas på soptippar eller liknande? Samtidigt som jättearealer producerar mat till grisar i enorma industrikomplex som ofta läcker miljofarlig flytande svinskit p.g.a storskalighteten. ( Komplex i Sverige, Bulgarien eller var kommer fläsket nu ifrån?) Här går det alltså att rekombinera ordentligt, om man vill !
  Vår återvinningspolitik kunde ju starta med att lära hur enkelt det gick till förr.
  Ny nyttig uppgift för SLV ?

  Dessutom fick vi en julskinka för något år sedan som var just ”hushållsuppfödd”. Skillnad på smak!
  Vi noterade även med glad förvåning att storleken på skinkan var densamma efter som före ugnen !
  Inga nitriter eller nitrater alltså.

 15. 15

  Dumpa fisk!!!
  Köttfri måndag ter sig ganska löjligt när dumpning av fisk förekommer. Det vore väl något att kämpa mot istf köttfria måndagar.
  Se här: https://fiskejournalen.se/stall-upp-mot-dumpningen/

 16. 16

  Upplys gärna en oförstående: Om jag äter kött från svenska djur, hur kan det bidra till svält i tredje världen? Kommer kofodret till de svenska djuren från fattiga bönder i tredje världen? Jag förstår inte sambandet.

 17. 17

  @ Sofia E:
  Priset på världsmarknaden vad gäller spannmål är avhängigt tillgång och efterfrågan. Om skördarna slår fel hos stora producenter som i USA eller Ryssland höjs priserna överallt i världen, eftersom spannmål lätt kan handlas med och fraktas runt klotet. Om bonden, som fött upp Din kossa köpt foder, har han ökat efterfrågan lite till och invånarna i tredje världen får lite mindre spannmål för sina pengar.

 18. 18

  @Annika; det finns faktiskt LCHF:are som är vegetarianer; tro det eller ej!! Några exempel på vad man kan äta om man är lakto-ovo-vegetarian; grönsaksgratäng med grädde och ost, omelett med fetaost och spenat, ratatouille med zucchinirakor, quornfile m guacamole etc…Det finns OTROLIGT många goda alternativ till kött, så tro mig – man behöver varken svälta eller lida!! Vad gäller köttproduktion finns det ett fåtal bra producenter, som håller sina djur på ett bra sätt och inte belastar miljön så mycket. problemet är dock att många håller djur på plågsamma sätt (läs t ex Matens Pris) o att mycket av djurens foder kommer från odlingar där man har huggit ner regnskogen. Om man håller sig till vildkött o ekologiskt kött från naturbetande kreatur kan man väl mumsa på med gott samvete, men det är ganska få som gör det…

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Abron:
  Absolut att det går bra att äta laktovegetariskt. Men om man ska äta veganskt är det problem med att få i sig alla näringsämnen man behöver. Tex alla essentiella aminosyror, vitamin B12 och omega3.
  Quorn är en industriprodukt som jag är mycket tveksam till.

 20. 20
  lchfvän säger

  @ Abron:

  Jag har läst Matens pris och tycker att det är lika hemskt som du, men som lchfvän köper jag inte det importerade köttet.

  Det finns ganska många bra producenter av svenskt kött och det är dem vi ska stödja, av flera skäl, dels att det är lättare att kontrollera uppfödningen och hanteringen i flera led, men också för att stödja svensk produktion. Sverige har ju mycket bra regler för djurens rättigheter och levnad, kanske den bästa i världen. Som lchfvän äter jag också precis det du förespråkar, en hel del vegetariskt till köttet. Köttmängden är inte alls så stor som många påpekar, såväl färska svenska grönsaker sommartid, lite svenska rotfrukter under hösten och vintern.

  Ett problem är att svensk handel inte tillhandahåller särskilt mycket svenskt kött och grönt. Det mesta kommer från Irland, Tyskland, Danmark, Uruguay, Brasilien, Peru, Chile, Polen, Mexico, Estland, Litauen m fl andra länder utanför Norden.

  Vi ska äta lagom mycket bra svenskt kött.

 21. 21
  Ann Kristin säger

  @ Abron:
  Djuruppfödning är problematisk, därför äter jag bara ekologiskt och gräsbetat, från en bonde en mil hemifrån. Vegetabilier är ännu mera problematiskt ur miljösynpunkt. Bekämpningsmedel är ett stort problem, liksom transporterna. Det är något som vegetarianer inte tar med i sin ekvation. Det finns inte så mycket ekologiskt, och glädjande nog är det ofta slut (sist var den ekologiska vitkålen slut). Jag betalar inte 70-150 kr per kg ekologiska tomater, det är mycket pengar för lite näring. Jag satsar på inälvsmat och vilt när det går. På sikt ska jag återuppta min egen djuruppfödning.

  Jag antar att du själv äter ekologiskt och närproducerat, om du värnar om miljön?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa