Hälsokontroller ökade inte överlevnaden

I Dagens Medicin. Det är Cochrane, det europeiska institutet för utvärdering av vetenskap och medicinska metoder, som har gjort en genomgång av effekten av hälsokontroller. De kom fram till att de inte hade någon effekt på livslängden.

Jag har också hävdat detta i alla år: Om du mår bra behöver du inte söka sjukvården för att undersöka om du är sjuk.

I mitt landsting, Västernorrland, har politikerna beslutat att vi på Hälsocentralerna ska avsätta tid för att undersöka 40-, 50- och 60-åringar.
Jag har hört flera sköterskor säga att de har hittat flera personer med förhöjda kolesterolvärden, och att det var bra.
Vad händer med dessa personer? De får en sjukdomsidentitet: En som har sjukdomen Förhöjda blodfetter, viket är en farlig sjukdom som måste behandlas.
På så sätt har man tillverkat en patient av en frisk person.
Sedan får många av dem kolesterolsänkande mediciner, som kan göra flera av dem sjukare än innan.

När sjukvårdspersonal ska avsätta tid för hälsokontroller av subjektivt friska personer, får de förstås mindre tid över för att sköta sjuka människor.

Information om en hälsosam livsstil: Att äta en hälsosam kost = LCHF, och att motionera lagom, och att inte röka, och att inte dricka för mycket alkohol etc, behöver inte förmedlas av sjukvårdsutbildad personal, utan kan alldeles utmärkt skötas av utbildade hälsovägledare. Sjukvårdsutbildad personal behövs för de som är sjuka.

 

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Detta är mycket kloka ord.

  Tyvärr innebär det också att man svär i kyrkan. Sjukvården lever på att människor är sjuka. Ju längre desto bättre. Medicin-industrin försöker på alla sätt att prångla ut sina mediciner. Det ger stora vinster för denna industri. Att människor far illa av alla piller, det rör dom inte i ryggen.

  Bra gjort Annika att lyfta fram detta!

  Alla bör läsa den utmärkta boken ”Forsknings-Fusket!” av Ralf Sundberg. Där finns en kraftfull beskrivning av en otäck verklighet.

 2. 2

  Protest !
  Beror väl lite på hur man tittar. Som ex, prostatacancer. Ett enkelt PSA prov kan ge en ind och samtidigt hjälpa på ett tidigare stadium även om man inte känner av nåt.
  Osv…..
  Tycker jag iallafall !

 3. 3

  Bacon börjar stå mig upp i halsen. Någon som har förslag på alternativ.

 4. 4

  Du har helt rätt! Som vanligt.

 5. 5

  Så rätt Annika

  Min hustru fick en kallelse (i V-norrland) till undersökning. En ren hälsokoll hade kanske inte skadat eftersom hon fyllt 60 i år. Men frågeformuläret som bifogades var inte att leka med. Där skulle man redogöra för det mesta av sitt liv och hur man levde det. Det var då hon insåg att ’någon’ verkligen klampar in i den personliga integriteten och besöket uteblev.
  Vi har övergått till LCHF och har hittills sett mest positiva effekter. En viss tillvänjning behövs. Som t ex att magen fungerar lite annorlunda än förut. Vikten har gått ner i lagom takt och min hustrus uppblåsta magkänsla har lagt sig.
  När det gäller t ex PSA så är VC/landsting inte lika angelägna att generellt kalla potentiella riskgrupper. Det får man fixa själv och det är inga problem om man bara själv ställer det kravet.
  Det är som med LCHF…. man väljer själv hur/vad man vill göra. Man ska som medborgare inte förvänta sig att någon annan gör jobbet åt en. Internet är en ofantlig källa till klokskap om man bara förstår använda informationen rätt. Allt som står där är faktiskt inte sant.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Leifb:
  Just PSA-provet har man hela tiden varit medveten om att det inte förlänger livet i genomsnitt i en screeningverksamhet.

 7. 7
  Kristian säger

  Dennis Skrev:

  Bacon börjar stå mig upp i halsen. Någon som har förslag på alternativ.

  Om du är trött på bacon så ät något annat 🙂 Jag tror många hamnar i smör och baconfällan, jag gjorde det själv till att börja med. Nu är basen mycket grönsaker och till det kött, fisk, fågel eller ägg. + en sås eller röra. Om jag äter frukost blir det Jonas Coltings pannkakor (ägg, banan, jordnötssmör, kanel) eller omelett. Har inte tröttnat på det än.

 8. 8

  @ Dennis:
  Jag antar att du behöver något alternativ för frukost. Jag steker malen blandfärs i smör tillsammans med lök och finhackad squash. Köttröran håller minst 5 dagar i kylen och och tjänar som bas till stekt ägg och eller stekt tomat. Själv äter jag ca 125 gr/dag och hustrun äter ca 60 gr.

 9. 9
  Jan-Erik S. säger

  Varför inte skinka med mycket smör som bryns i stekpanna?

 10. 10

  Detta kan nog stämma… Besökte min vårdcentral för några år sedan(Efter många års bortavaro) och fick en liten bitsk kommentar av den unga AT-läkaren att om jag nu var frisk, så behövde jag inte uppta deras tid.
  Känner mig frisk än, så nytt besök blir det inte på ett tag och en kiropraktiker brukar ”fixa” min rygg då och då… 🙂

 11. 11

  ”…hittat flera personer med förhöjda kolesterolvärden, och att det var bra.”

  Bra att de hade det eller bra att de hittats?

  Eftersom förhöjt kolesterol är naturligt med ökande ålder är det väl likgiltigt om de ”hittas”?. Alltså avses bra att de har det.

  Det kanske stämmer. De som avlider av hjärtinfarkt uppges ju som grupp ha lägre kolesterol än andra i samma ållder.

 12. 12

  Som helhet är det där uppmuntrande. Jag har länge haft en känsla av att ständiga hälsokontrolller
  leder till en massa onödig behandling. Och redan vid 40 års ålder!

  Jag är i såpass hyfsat skick att min förväntade dödsorsak inte kan förutsägas. Hur stor andel 81-åringar gäller det?

  Många läkare hanterar och talar med sina patienter som om de med deras prestatioer i princip kan bibringas evigt liv. Väldigt olyckligt, eftersom man helst bör kunna planera sin död.

 13. 13

  @ Dennis:
  Sluta med bacon! Hur enkelt som helst. Det har jag gjort.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Piltson:
  Sköterskorna tyckte att det var bra att de hade hittat höga blodfetter hos upplevt friska personer .
  Man kan då tänka sig vad vården kommer att göra med dessa. De kommer att ordinera kost som är snål på naturligt mättat fett, och/eller ordinera statinmedicin. Båda åtgärderna är dåliga enligt mig.

 15. 15

  Seeking Sickness (2012) av Alan Cassels är ett utmärkt bok om man vill lära sig mer om olika typer av screening t.ex. PSA-tester, mammografi, mätning av ögontryck, kolesterol m.m.
  Han var också medförfattare till den bästsäljande boken – Selling Sickness (2004?).

  Vill man gå ännu djupare i det här med screening kan man läsa – Overdiagnosed (2011) av Welch, Schwartz och Woloshin.

  Just nu läser jag Ben Goldacres intressanta bok – Bad Pharma (2012).
  Hans tidigare bok – Bad Science – blev enligt bokomslaget en storsäljare (faktaböcker) i England och har översatts till 25 språk.

  Man kan undra varför det skrivs (och översätts) så få kritiska böcker på svenska.

 16. 16

  ”Vad händer med dessa personer? De får en sjukdomsidentitet…”

  Detta är vad Petrs Skrabanek så vältaligt skrev om. Jag rekommenderar hans bok ”The death of Humane Medicine” (Social Affairs Unit 1994) för landstingets hälsobyråkrater..

 17. 17

  @ Annika Dahlqvist:
  Är det bättre och vänta tills man får problem tack vare cancern? All cancer är väl lättare och handskas med i förstadiet jämfört med andra alternativ.
  Prostatacancer är dödlig, så rätt omhändertagen så förlänger det livet. Tror inte jag levt 12 år utan och göra nåt !
  ///leif

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Leifb:
  För all screeningverksamhet måste man utvärdera nettoeffekten på folkhälsan. Vad gäller prostatacancer-screening har man hittllls inte funnit någon positiv nettoeffekt.
  Men jag har aldrig nekat någon man, som bett om det, att ta PSA-prov, likaväl som jag inte nekar någon som vill influensavaccinera sig.
  En artikel om PSA-screening: https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/urologi/psa-screening-minskade-dodlighet-i-prostatacancer/
  Mer än 1400 personer måste screenas, och 47 måste behandlas i onödan, för att man ska rädda en från att dö i prostatacancer.

 19. 19

  Tack för ditt sunda förnuft Annika!

 20. 20

  Så länge det räddar liv, och det gör det, så varför inte ? Vad finns det för alternativ idag ?
  Har sagt åt båda mina pojkar och testa sig när dom kommer upp i ålder istället för vänta på följdsjukdomar orsakade av detta.
  Men tar utvecklingen fram bättre sätt och framställa cancern så böjer jag mig !
  Med vänlig hälsning, Leif

 21. 21
  monica-föd 1942 säger

  Jag tycker det är rätt onödigt att pigga 92 åringar ska äta statiner. Vem ska ta beslut att upphöra, om inte patienten själv önskar det.

 22. 22

  Jag tycker att olika publikationer visar på varierade slutsatser gällande nyttan med sk hälsokontroller. År 2010 kom Socialstyrelsen ut med evidensbaserade rekommendationer gällande preventivt hälsofrämjande arbete. Där finns rekommendationer på hur olika åtgärder gällande kost, fysisk aktivitet, tobak och alkholvanor kan påverkas för att förebygga ohälsa. Det visar bla att genom ta upp frågan om tex rökning eller alkoholkonsumtion kan några individer få motivation att sluta röka eller minska en alkoholkonsumtion som ligger i en riskzon för ohälsa. Vidare anses idag att fysisk inaktivitet och stillasittande idag en stor risk för vår hälsa, slutsats av detta är att fysisk aktivtet är den viktigaste friskfaktorn för att vi ska ha en god hälsa. Det har i många år skrivits recept på fysisk aktivitet vilket anses vara en viktig behandlingsform för många olika ohälsotillstånd både fysiska och psykiska. Gällande våra matvanor så finns en uppsjö olika rekommendationer, det förvirrar säkerligen många människor. I en hälsokontroll finns dock en möjlighet att diskutera och reflektera över matvanorna och förhoppningsvid komma fram till något som passar den aktuella personen.
  Jag anser att vissa utökade provtagningar av olika slag troligen inte leder till en bättre hälsa, dock finns det enklare prover som kan upptäcka ohälsa. Dessa kan utan åtgärd leda till allvarligare symtom som blir kostsamma både för individ och samhälle. Tänker här på tex diabetes typ 2 och högt blodtryck och de ”biverkningar” det kan medföra obehandlat under flera år, En annan del som ofta kommer upp vid hälsoundersökningar är den psykosociala hälsan. Idag är psykisk ohälsa vanligt förekommande. Genom att tidigt få hjälp/stöd med stresshantering, sömbesvär mm, kan man förhoppningsvis hindra en negativ utveckling. Många hälsokontroller görs genom företagshälsovården och i dessa ingår även att undersöka och analysera arbetsmiljön för att arbeta med förbättringsarbeten för en god arbetsmiljö både fysiskt och psykiskt. Arbetsplatsen är en arena för folkhälsoarbetet.
  Som slutsats så anser jag att vi har mycket att förlora på att inte arbeta med främjande och föerbyggande folkhälsoarbete.

 23. 23

  @ Måbra:
  Chapeau! som fransmännen uttrycker sitt gillande med! Klart att man inte hittar så mycket ohälsa bland yrkesverksamma 35-åringar, men från 50 och uppåt lurar problemen i vassen: skiften i livet, barnen utflugna, jobbet stressande och otillfredsställande, kanske problem i familjen, lite för mycket alkohol, bukfettman tilltar… Här finns mycket pengar att tjäna för samhället och mycket livskvalite att återvinna.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Måbra:
  Jag tycker också att enkla och billiga prover som blodsocker, blodvärde (Hb), och blodtryck är väl värda att kolla som screening då och då.

 25. 25
  Jan-Erik S. säger

  Annika #18:

  Så det innebär att bara ett liv räddas om 1400 undersöks?
  Hmm…gör ju valet enkelt tycker jag. Ingen screening för mig iaf.

 26. 26

  Annika
  Det är nåt jag inte förstår. Du menar att som ex bröstcancer och prostatacancer ska man inte oroa sig för så länge man inte lider av det. Är det verkligen så?
  Har levt med cancer i 12 år, tack vare att den hittades i begynnande stadium. Hade den inte hittats så kanske jag fortfarande levt men med avsevärt mycke större problem.
  Så, tills bättre alt finns så förordar iallafall jag och många andra att PSA kollas vid ökad ålder så länge man kan ge patienterna ett längre och drägligare liv.
  Så, Jan-Erik, man räddar kanske inga liv men förlänger livet om Du drabbats ! Ett högt PSA värde kan vara en ind på allt mellan normalt till aggressiv cancer.
  ///Leif

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ Leifb:
  Leif, du måste själv läsa det som står skrivet om cancerscreening. Jag hänvisar inte till annat än det som är skrivet om det.
  Tex: https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=18598
  Den absoluta riskminskningen pga screening är 0,07-0,4 %.

 28. 28

  Men, det ju prexis vad jag vill ha fram…
  ”Screening med blodprovet PSA (prostataspecifikt antigen) leder till minskad prostatacancerdödlighet”
  Kruxet är och avväga när man ska börja, tyda resultaten och fatta beslut om rätt åtgärder. Där ska man sätta in stöten enligt min mening. Finns säkert dom som tycker annorlunda, men men….

  Hoppas Du inte tycker jag är för påstridig för Du gör en fantastisk fin insats för hälsan och jag lyssnar mycke på vad Du skriver. Varför jag fastnat för just detta är just pga egen erfarenhet av sjukdomen.
  Men jag lovar och sluta ”tjata” om detta nu.
  Trevlig helg Annika
  ///leif

 29. 29

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag förstår inte alls din kommentar med att av 1400 screenade kommer 47 att behandlas i onödan. So what, så länge de inte lider eller avlider till följ av behandlingen. Tänk istället på hur den stackare som skulle kunnat räddas, eller fått livet förlängt med åtskilliga år när dennes cancer upptäcktes på ett tidigare stadium. Jag har precis som så gott som alla familjer/släkt eller vänskaps relationer personer som fått sätta livet till i förtid av denna hemska sjukdom. Den person som som fått dö, kanske i förtid av ex bröst- eller prostatacancer, som kan komma smygandes redan i början av 50-års åldern – har kanske familj och fullt yrkesverksam med aptit på livet. Istället rycks den personen ifrån sin familj och den oerhörda sorg och smärta det innebär för närstående. Tänk på det innan du låter grodor slinka ur din mun, eller innan fingrarna gör saker innan tankens förnuft slagit till. Jag är verkligen ingen förespråkare för fettdieten, den kommer att orsaka många dödsfall så länge många envisas med att hålla kvar vid den. Men har redan börjat se oroväckande många fall med stroke långt nere i åldrar där dessa laborerar med alla jävla hokus-pokus dieter. Det finns bara en konstaterat vetenskapligt undersökning av kosthållning och som visat sig ge lägre frekvens av hjärt-kärl sjukdomar och det är den sk. medelhavs dieten. Alltså så l i t e animaliskt fett som möjligt, och istället mer flytande fett från vegetabiliska oljor omättade och fleromättande. Därtill ett par rejäla nävar grönsaker och ett par frukter om dagen. Jag tror helt enkelt att du inte vill att folk ska kolla sina värden av ex. blodfetter och blodsocker som är en tydlig riskfaktor för stroke och hjärtinfarkt, och man kan lätt räkna ut varför – utan att vara raketforskare. LCHF dieten genererar antagligen ekonomiska vinster till olika aktörer, inte minst köttindustrin. Men bra för hälsan är den definitivt inte, det ska vara balans på kolhydrater, fett och protein. Det gamla gamla kloka talesättet ”för mycket eller för litet, skämmer allt” stämmer bra in här. Dessutom är det så att rikligt intag av animaliskt rött kött är förödande för tarmarna, tarmcancer bara ökar och ökar för varje år, och eftersom du uppmanar folk att inte kolla sina värden, utan ändra kosthållning för att bli ”friskare” kommer fler att dö. Det värsta med den formen av cancer är att man får besvär som är tydliga först i ett långt framskridet stadium. Så jag tycker verkligen att folk ska låta sig göra hälsokontroller på ex apoteket för några futtiga hundralappar, eftersom man sällan har en aning om att man är sjuk. Jag fick själv konstaterat Diabetes typ 2 2011 i samband med en rutinundersökning inför en magoperation, jag har ingen aning om hur länge jag gått med så högt socker som 13,1 – kanske i flera år. Lite trött ibland är väl de flesta människor i dagens stressade samhälle, så många reagerar troligen inte på så difusa symtom som lätt trötthet, ökad törst och dimsyn vid datorn ex. Det var just det jag reagerade på, att jag ibland upplevde att det blev svårt att läsa text på datorn – men det kan man ju avhjälpa med nya glasögon var min tanke. kunde aldrig i mitt liv tro att jag fått sockersjuka! Tank var en magoperation i vikt reducerande syft så blev jag av med min diabetes, så det är jag tacksam för.

 30. 30

  18 @ Annika Dahlqvist:

  Jag håller nog med dig att screening kan vara direkt farlig på det sätt att många av de som behandlas får en betydligt sämre livskvalité. Detta måste ju relateras till antalet sparade liv.

  När det gäller prostatan kan det vara intressant med en tillbakablick över forna tiders behandling:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Prostate_massage

  Detta förekommer inte längre inom västerlänsk medicin men troligen fortfarande i asien – jag skulle gissa att det knappast är någon nackdel – prostatabesvär kallas ju ibland för chaufförssjukan då det verkar drabba de som sitter stilla länge – att resa på sig med 20 – 30 minuters mellanrum kan nog göra skillnad?

  Om man nu skulle råka vara den person av de 1400 som överlevde tack vare screeningen kan man ju undra över vad som hände med de 47 som behandlades i onödan för prostatacancer?

  Operation?

  Piller?

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Hej du:
  Riktig forskning visar inte farlighet av naturligt mättat fett. Det är bara förvriden forskning som påstås visa det. Kolhydrater däremot höjer blodsockret och insulinet vilket orsakar inflammation i kroppen och kärlförträngningar.
  Det finns inte visat att de som äter mera naturligt fett och mindre kolhydrater får mera stroke, snarare tvärtom. Man har sett att de som får stroke har ätit mindre mättat fett än friska. Läs Uffe Ravnskovs böcker om detta.
  Det finns också visat att de som äter mera fleromättade än mättade fetter får mera hjärtinfarkter och andra sjukdomar.
  Det låter som om du tror att det är jag som har hittat på att hälsokontroller inte ger någon överlevnadsvinst på befolkningsnivå, men det är faktiskt Cochrane och SBU som har kommit fram till det genom stora studier.
  Om du hade ätit LCHF i tid hade du troligen inte fått typ 2-diabetes och inte behövt viktoperera dig.

 32. 32
  LCHF-Bengt säger

  Jag fick idag kallelse till min vårdcentral om att kolla mitt hjärta och blodvärden, nu funderar jag hur jag ska göra, är ju helt frisk och jobbar som snickare en hel dag och orkar numer cykla 3 mil som kvällsmotion, så då är det inte några större fel på mig.

  Men det känns lite spännande att göra den ändå, för att kolla hur de agerar här på vårcentralen. Man har ju läst på en hel del nu om hur kroppen fungerar och har ju följt denna otroligt intressanta sida dagligen.
  Med hjälp av denna sida bla. fått mina besvärliga hjärtflimmer att upphöra helt med hjälp av LCHF och lite olika tillskott samt 1200 km cyklande i sommar. Tusen Tack!! alla för hjälpen.

  Eller är det dumt att besvära vårdcentralen i onödan?

 33. 33
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Du kan väl hålla en föreläsning för dom och kanske bli utkastad 🙂

 34. 34

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Riktig forskning visar inte farlighet av naturligt mättat fett. Det är bara förvriden forskning som påstås visa det. Kolhydrater däremot höjer blodsockret och insulinet vilket orsakar inflammation i kroppen och kärlförträngningar.

  Om du hade ätit LCHF i tid hade du troligen inte fått typ 2-diabetes och inte behövt viktoperera dig.

  Jo… – Annika – ord och inga visor. Ett övermått av kolhydrater = de av Livsmedelsverket rekommenderade ca 60 % – är ju bevisligen det farligaste av allt i normalkosten – som jag ser det.

 35. 35
  Lchf-Bengt säger

  Professor Göran Skrev:

  @ LCHF-Bengt:

  Du kan väl hålla en föreläsning för dom och kanske bli utkastad

  Ja det slutar troligen så, men det är ju faktiskt det bästa för min hälsa.

 36. 36

  Satt och läste Götzsces bok ”Vaccin”. Log lite åt hans konstaterande att hälsokontroller i ett vidare perspektiv inte förbättrar folkhälsan, det är istället tvärtom.
  Att le åt detta är förståss lite dumt, för det är ju tragiskt.

  Risken är alltså stor att man vid en hälsokontroll hamnar hos en läkare (skadare är då en mer korrekt benämning) som läser av mätvärden vars gränser är satta av pillerindustrin. (D v s de är satta m a p försäljningsmål och inte hälsomål.)

  Om man inte själv är mycket väl insatt i sakernas tillstånd inom sjukvården (sjukskapandet), då är det alltså bättre att låta bli att gå dit. Skrämmande men ett faktum.

  De flesta skulle därmed klara sig mycket bättre om de gjorde den här enkla hälsokontrollen:
  Mät midjans omkrets. Är den mer än halva din längd, då skall du följa detta råd som en riktig läkare en gång gav:

  – Om du får något i munnen som smakar sött, spotta då genast ut det!

 37. 37

  Väl talat, Jösses!
  Roligt också med denna nostalgitripp till 2013. Där man kan få se såna superhjältar som prof. Göran, Broberg, Tombola och LCHF Bengt. Det var tider det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa