Uppdatering av mitt kostprogram

Jag skrev mitt första Kostprogram för lågkolhydratkost senhösten 2004.

Sedan har jag under åren uppdaterat det eftersom nya kunskaper och erfarenheter tillkommit.
Nu har jag åter gjort en uppdatering: Kostprogram för LCHF 121008.
Nu har alla rekommendationer om även små mängder av bröd och frukt försvunnit.
(Jag blev just uppmärksammad på att ordet frukt finns kvar bland sällan-maten. Det kanske ryker nästa gång :))

Länken ligger i min bloggmarginals länklista, nr 2.

Den Folder med kostprogrammet som mitt förlag, Optimal, gav ut är slut, och förlaget planerar inte att trycka upp och distribuera flera.
Vi hänvisar till KiF:s fina folder som Karin20 har gjort: Kostprogram LCHF. Vill/kan man inte skriva ut den dubbelsidigt så går det bra att skriva ut på två sidor och häfta ihop.

 

Comments

 1. 1

  Hej
  Smör och ost innehåller inte laktos skriver du men smör innehåller faktiskt laktos. Som laktosintolerant klarar jag inte vanlig bearnaise. Den måste vara gjord på laktosfritt smör som finns att köpa.
  Lagrad ost har inget socker kvar men väldigt färsk gräddost kan ge mig problem och så kallad färskost klarar jag inte alls.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Ola:
  Smör innehåller 0,5 g laktos per hg. Det är praktiskt taget ingenting. Men klarar men inte ens det så finns det laktosfritt smör att köpa.

 3. 3
 4. 4
  Anders S säger

  Smör Skrev:

  @ Ola:
  Ola, kan de´här vara n´åt?

  Vi har diskuterat Arlas koncentrerade smör i en tråd på Kolhydrater i Fokus och det var flera där som skrev att det inte smakar gott. Det har en underlig bismak, gamla gymnastikskor, varmt gummi eller härsket, som begränsar användbarheten till mycket kryddstarka rätter med t.ex. curry eller stark paprika/chili. Kan mycket väl vara så att de små mängder fleromättat fett som finns i smör inte tål uppvärmningen utan oxiderar. Det finns alternativa leverantörer vars ghee påstås smaka bättre. Bästa smaken påstås det bli om man gör ghee själv hemma.

  Det blir mycket currry innan min 1.8 kg burk är slut!

 5. 5
  berittis säger

  Jag undrar om det är mindre kolhydrater i bovete än i havregryn eftersom du har recept på bovetegröt i din bok ”LCHF för seniorer”.

 6. 6

  @ Smör:
  Har aldrig fått tag i Arlas ghee men tänkt prova den. Får väl göra egen, annars.
  Men laktosfritt smör funkar klockrent. Vi är storkonsumenter. 🙂
  Om man äter ute vågar jag aldrig ta bearnaise. Om det är en bra restaurang så har de riktigt smör i och om det är en inte fullt lika bra restaurang så har de ”laktosfri” bearnaise. Det är inte smör i den, förmodligen solrosolja eller dylikt. Den kan de behålla… 🙂

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 berittis:
  Bovetegröten i Senior-boken var en korrekturläsningsmiss från min sida. Det är Birgitta Höglund som har gjort recepten i den boken, och hon tyckte tydligen att bovete är ok.

 8. 8
  Professor Göran säger

  De här uppdaterade kostråden tycker jag är ”klockrena” och stämmer förstås med ”min syn” på det hela.

  I LCHF ligger grundtanken att vi ska minska ned på kolhydraterna så mycket som möjligt och ju mer vi gör det ju friskare verkar vi också bli. I min värld är kolhydrater därför att betrakta som ett ”gift” och som man därför bör undvika. För en diabetiker så är detta förstås ett odiskutabelt faktum och därför är det för mig fullständigt horribelt att diabetessjuksköterskor rekommenderar dem som blivit sjuka, och alltså helt enkelt blivit överkänsliga mot detta ”gift”, att fortsätta att inta ”giftet” och dessutom i stora mängder för att sedan ta motmedel i form av insulin..

  Det är som om någon med en klart utvecklad alkoholism uppsöker en alkoholmottagning och där får det ”goda rådet” att fortsätta dricka sprit i stor omfattning men att ta sitt antabus.

  Ibland är jag benägen att hålla med den store filosofen Bertrand Russell när han säger:

  ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka! Och de gör det!”

  För de flesta inom sjukvården verkar detta faktiskt vara en skrämmande sanning. Man kan undra om det MÅSTE vara på det sättet.

 9. 9

  8, Gillar dina inlägg men skriv inte enbart här för de flesta på forumet är redan omvända.
  Skicka in till tidningarna i form av insändare, kanske någon då och då publicerar det utan allt för hård censur.

  För övrigt så nämndes mättat fett och giftiga margariner inom skolan på nyheterna hos svt play nu på morgonen.

 10. 10

  Hej Annika!

  Jag tycker du skall ta med en passus om hur mycket (lite) protein man bör inta. Jag tror att mångas viktplatåer beror på att man äter för mycket protein (det låter ofta som att alla mängder är ”tillåtna…”) och för lite fett och därmed ramlar ur sin ketos. Särskilt efter ett tag på LCHF och när levern blivit fena på glukonegonesen.

 11. 11
  Professor Göran säger

  @ Dennis:

  Du har nog helt rätt!

  Det är förstås så bloggar fungerar.

  Men Annikas blogg känns som en ”trygg hemmahamn” ! 🙂

  Jag ska nog ge mig på tidningarna lite mer igen. Då och då har jag fått in någon kommentar som t.ex. i Läkartidningen när Rössner recenserade Matrevoutionen och detta förvånade mig men ofta har det blivit ”stopp”. Dagens Medcin har också fungerat.

  Tyvärr är både tiden (jag har två jobb) och ”orken” (”halvt” hjärta) begränsad annars skulle jag nog ha startat en egen blogg.

 12. 12

  Dennis Skrev:

  8, Gillar dina inlägg men skriv inte enbart här för de flesta på forumet är redan omvända.
  Skicka in till tidningarna i form av insändare, kanske någon då och då publicerar det utan allt för hård censur.
  För övrigt så nämndes mättat fett och giftiga margariner inom skolan på nyheterna hos svt play nu på morgonen.

  https://www.svtplay.se/video/352204/15-10-08-10
  2:45 in i inslaget

 13. 13

  Göran:
  Du kan skriva inläggen här och låta den som vill hjälpa till med att sprida dom exakt som det är skrivet till olika tidningar.
  Borde väl fungera annars blir det en orimlig arbetsbörda.

 14. 14

  Vad som togs upp nu på svt:s morgonnyheter är att alla skolor i Stockholm ska begränsa servering av mättat fett och servera enligt livsmedelsverkets rekomendationer.
  Giftigt margarin ska det bli mer av då.

 15. 15

  Av det jag hittills sett/läst kompletterar professor Göran och doktor Annika varandra på ett berömvärt och konstruktivt sätt. Det gynnar LCHF konceptet.

 16. 16

  @ Anders S:

  Tack för info om Arlas koncentrerade smör.

 17. 17

  STATINER. Nu får ni som är restriktiva till detta skojeri mer och mer stöd.

  Av Dr Mercola

  Statiner är världens mest förskrivna klass av läkemedel. En svindlande en i fyra amerikaner över 45 år tar nu kolesterolsänkande läkemedel såsom Pravachol, Mevacor, Lipitor, Zocor, Crestor och andra. En majoritet av dem tar dessa läkemedel för primärprevention av hjärtinfarkt och stroke.

  Tyder dock på montering forskningen kan detta vara en kritisk misstag.

  Nu senast har två separata studier drog slutsatsen att utvecklingen av koronar förkalkning, vilket är kännetecknet för potentiellt dödliga hjärtsjukdomar ökar med statin droger.

  Statiner Öka Förekomst av koronar förkalkning med mer än 50 procent!

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/10/15/statin-drugs-on-coronary-disease.aspx?e_cid=20121015_DNL_art_1

 18. 18

  Här är en annan nyhet från DN i dag:
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sittande-okar-diabetesrisk
  är vi rädda för lite fysisk aktivitet, eller varför pratar vi aldrig om det?

 19. 19

  O.T. ??
  I Californien blir det snart omröstning på om mat med GMO-innehåll måste visas upp på etiketten eller om man ska få fortsätta slippa deklarera detta.
  Som balans till Monsanto har ett gäng Hollywoodkändisar , de Vito m.fl., producerat den här korta youtubevideon, redan med over 120,000 views:
  https://www.youtube.com/watch?v=RB1xHFwSYIg&feature=youtu.be
  Man var tvungen att samla in 1 miljon signaturer för att få rösta om detta.

  .

 20. 20
  Torbjörn Sassersson säger

  test

 21. 21

  ”Nu har vi fået en skat på mættet fedt, fordi mættet fedt er usundt og skyld i fedme og hjertekarsygdomme. Umættet fedt er til gengæld meget sundere. Men passer det? Eller er der begået et justitsmord på mættet fedt?”

  Temat för program i dansk TV, DR2, kl 20-00 i kväll.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Totas:
  Jag skriver i programmet att vi ska äta minimalt av kolhydrater, ”lagom” av protein, och resten naturligt fett. Jag tycker att det borde räcka mot att folk ska överäta protein.
  Men jag kanske borde betona proteinbegränsningen mera?

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Dacke:
  Att fysisk aktivitet är bra för hälsan tror jag att alla är överens om. Men det är att slå in öppna dörrar att ägna denna blogg åt den frågan.
  Jag tror dessutom att effekten av fysisk aktivitet är överdriven inom mainstreamrådgivarkåren. Många handikappade personer, som inte kan motionera, har rapporterat stora hälsovinster av LCHF. Så jag tror att LCHF-kosten är viktigare än den fysiska aktiviteten för hälsan.

 24. 24

  @ Annika Dahlqvist:
  Som med allting här i världen finns det många varianter. Detta gäller inte minst fysisk aktivitet. Artikeln i fråga och undersökningen bakom den handlar om riskerna med stillasittande, något som ingen kost kan råda bot på. Traditionellt tänker man sig nog att fysisk aktivitet har med jogging, gym eller simhall att göra.

  Oberoende av hur intensivt man tränar traditionellt, får man stora hälsovinster utifrån lågintensiv fysisk aktivitet genom att inte sitta still långa stunder, max 30 min i stöten och det här är alldeles färsk forskning. Även gravt handikappade kan vinna en del genom att röra de delar av sin kropp, som de ha kontroll över.

  De viktigaste hälsovinsterna är bl a att sänka insulinresistensen, en smygande ohälsa, som är lierad med bukfetma och ingår i Metabolt Syndrom. Nu säger Du förstås att LCHF-ätare inte drabbas, men Du har tidigare pratat om lite högt blodsocker på morgonen, som en observation hos en del LCHF-folk.

  Att gå ett par steg minst en gång i halvtimmen under sin vakna del av dygnet kan verka banalt som hälsoråd, men det kostar så lite att försöka, och man kan absolut äta LCHF dessutom, om man trivs med det.

  Här kommer länken en gång till:
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sittande-okar-diabetesrisk

 25. 25
  berittis säger

  Tack för svaret Annika.
  Bovetegröt är riktigt gott men det får väl bli sällanmat då, tyvärr. Riktigt sällan.

 26. 26

  Turkisk/grekisk yoghurt innehåller ofta en hel del kolhydrater, upp till 5 % (arla ligger lägst med 3,5 %, av de jag jämfört), vilket innebär att 2 dl till frukost kan ge halva kolhydratintaget om man försöker ligga under 20 gram/dag. En produkt som dock ofta glöms bort är vanlig gräddfil – 12 % fett och 3,5 % kolhydrat. Min standardfrukost består f.ö. av 1,5 dl gräddfil, 0,5 dl vispgrädde och en näve pumpafrön.

  Ps. Majonnäs är ingen mjölkprodukt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa