Är det något skumt med ketonmätare?

Veckans Gästkrönika av professor Göran Sjöberg:

ÄR DET NÅGOT SKUMT MED KETONMÄTARE?

Professor Göran SjöbergJag beställde inte ont anande en blodketonmätare från Abbott Scandinavia AB efter tips på Kostdoktorns blogg men trots att ordern bekräftades kom aldrig någon mätare.

Till slut kom istället ett brev som hade skickats från Solna 26 september som fick mig att börja fundera på vad som håller på att hända ”bakom kulisserna”. Även om jag är mot alla konspirationsteorier så är det svårt att befria sig från tanken på en symbios mellan Abbott och sjukvårdsapparaten.


Min enkla beställning tenderar nu till att utveckla sig till en väldigt lärorik brevkommunikation.

—————–

Bäste kund,

För en tid sedan gjorde du en beställning på en FreeStyle Precision blodsockermätare på Abbott Diabetes Cares hemsida. Vi har haft ett mindre leveransproblem från vårt centrallager, och vi beklagar att vi inte återkopplat till dig tidigare angående detta.

Vi har nu fått in produkt på lager och innan vi kan slutföra din order behöver vi lite kompletterande information från dig.

– Vilken typ av diabetes har du?
– Vilken diabetesklinik tillhör du och vilken diabetessjuksköterska går du till?

Maila eller ring gärna in ditt svar på

Diabetes.sverige@abbott.se

020-190 11 11

Med Vänliga Hälsningar
Elin Plym-Forshell
Quality & Customer Service Manager

————————-

Nu är jag ingen språkmänniska och det kryllar ofta av stavfel i mina blogginlägg men jag kan ändå inte låta bli att reflektera över den “eländiga” språkbehandlingen hos Abbotts officiella ansikte mot den svenska marknaden. Men man ska inte vara petig för budskapet är ändå klart och tydligt och det är ju det viktigaste: ”Är du inte diabetiker och inlemmad i vårdapparaten blir det bara ingen mätare! Förstått!” Nu är ju min fru allvarligt sockersjuk men vägrar utsätta sig för den officiella ”diabetesvården” så mätaren känns därför lite avlägsen just nu. Men man vet ju aldrig för vi är ju ändå båda ”ömmande fall”.

Nå – jag svarade med följande brev.

—————————-

Trollhättan 2012-10-02

Kära Elin Plym-Forshell – Quality & Customer Service Manager!

Ditt brev Solna 26 september 2012

Den här typen av brev är både ovanliga och trevliga för att de får mig att verkligen åter tro på mänsklighetens goda sidor och att alla företag inte bara är ute efter ”egen snöd vinning”. Tack därför för ditt engagemang i dina kunders hälsotillstånd! Detta förefaller mig faktiskt osedvanligt ovanligt och speciellt med tanke på det ringa värdet i den produkt som jag beställt.

Vad gäller er FreeStyle Precision blodsockermätare så är jag framför allt intresserad av den för dess möjlighet att mäta ketonhalterna i blodet. En vanlig blodsockermätare har jag redan. Blodketonvärden intresserar mig och min hustru för att hon har typ 0 diabetes vilket kanske också är svaret på din första fråga.

En speciell anledning till att vi är intresserade av att mäta våra blodketonvärden är att vi äter en s.k. ketogen kost vilket i klartext betyder, som du säkert redan känner till, att vi inte äter några kolhydrater överhuvud taget förutom de ”oundvikliga” och istället satsar vi på att äta så mycket mättat fett som möjligt vilket för mig som väldigt allvarligt hjärtsjuk sedan 1999, och med en by-pass som ännu inte har genomförts, gör det hela speciellt intressant med tanke på att både jag och min hustru samtidigt mår så förbaskat bra utan några mediciner överhuvud taget. Antagligen är ketonvärdena på topp och det är för att verkligen mäta upp dessa som vi nu längtar efter vår ketonmätare.

Som svar på din andra fråga så måste jag därför i ärlighetens namn erkänna att vi aldrig ens skulle drömma om att besöka en diabetesklinik och där utsätta oss för vad jag själv skulle vilja kalla den vetenskapliga inkompetens som jag tyvärr anser genomsyra hela denna yrkesgrupp med få undantag. Diabetessköterskan skulle med största säkerhet råda oss båda två att börja äta kolhydrater igen medan vi lika naturligt då skulle föreslå henna att sluta äta kolhydrater och speciellt om hon skulle råka lida av samma övervikt som hennes ordförande. Själva har vi som 60+ are fått tillbaka vår ungdoms kroppar. Du förstår själv att ett sådant besök därför med rimligt stor sannolikhet också bara skulle leda till otrevliga konfrontationer och sådana vill vi förstås alla undvika om det är möjligt och säkert även den stackars oskyldiga diabetessjuksköterskan som vi skulle träffa på där. Det är ju inte alltid så lätt att vara människa och livet är alldeles för fullt av otrevliga överraskningar oberoende av var man nu råkar befinna sig – eller hur? Du har säkert själv råkat ut för sådant i din yrkesverksamhet. Dessutom leder sådant också till en onödig stress för båda parter och detta är förstås inte bra. Jag antar att detta är svar på din andra fråga.

Jag hoppas också med detta enkla personliga brev ha svarat på dina frågor, och kanske till med över förväntan, och ser nu verkligen fram mot den försenade leveransen av vår boldketonmätaren FreeStyle Precision.

Och än en gång tack för ditt engagemang för oss sjuka människor och tveka inte att höra av dig igen om du har några ytterligare frågor och som jag med samma sanna glädje gärna vill besvara.

Med de vänligaste hälsningar

Göran Sjöberg
Professor

I min vildaste fantasi kunde jag inte föreställa mig att Abbott skulle svara på mitt brev med nu kom ändå ett sådant och vän ordning frågar sig då varför man i herrans namn gör detta. Har någon en bra förklaring?

From: Niki Ek [mailto:niki.ek@abbott.com] On Behalf Of ADC_SWEDEN_MAIL
Sent: den 11 oktober 2012 10:42
To: Sjöberg Göran (p)
Subject: RE: FreeStyle Precision
Hej Göran!

Vill tack för ditt fina mail.
Jag har försökt nå dig på nedan nummer utan resultat.

Vi har full förståelse för att du vill prova för att hålla koll på dina ketonhalter om du ligger i riskzonen, men utan att veta hur ditt blodsocker/ketonhalt ska ligga och
vilken ev. behandling du måste vidta utifrån ditt värde ser vi det som en stor risk och vi förstår er problematik men vi har inte möjlighet att skicka er en FreeStyle Precision.

Så utan ett läkarutlåtande rekommenderar vi dig att besöka en Vårdcentral och göra ett fasteprov alt. en glukosbelastning samt berätta just dina omständigheter.
Då kan du få professionell hjälp och de kan också fastställa ev diagnos.

Våra produkter är bara avsedda att användas av personer med diagnostiserad Diabetes mellitus.
Det är inte det att vi är ovilliga att hjälpa dig, det handlar om din trygghet!
Du är självklart välkommen att kontakta oss om du vill ha ytterligare information.

Trevlig dag!

Med vänliga hälsningar

Niki E
Abbott Diabetes Care

Jag undrar efter att ha läst detta om det bedrivs någon elementär språkundervisning i Sverige idag och i så fall om färdigheter inom detta område verkligen kan vara ett krav från Abbotts sida för att få ansvar för att kommunicera med kunderna och vi får väl tro att Niki knappast kan ha en lägre position inom företaget än Elin. Men säker kan man ju inte vara eftersom vi inte får reda på viken position han på företaget. Elin känner vi ju redan.

Frågan om Abbott har några krav på medicinsk kompetens på sina anställda ligger ju också nära till hands efter att ha läst detta brev.

Nå jag kunde inte heller denna gång avhålla mig från att svara denne nye representant vilket jag gjorde idag den 12 oktober.

Jag svarade också på detta brev för att kommunikationen för mig ett oerhört intressant ”experiment” – ja rent vetenskapligt! Tänk om vi kan få kommunikationen att fortsätta! Vad kan vi då inte lära oss om hur bolagen inom det medicinska området fungerar och resonerar.

Hej Niki – Abbott Diabetes Care, AbbottScandinaviaAB

Tack för ditt kontaktförsök via telefon och ditt svarsbrev.

Men vilken genuin överraskning att ni återigen bryr er om en av era sjuka kunder! Abbott Scandinavia AB måste ha en mycket hög etisk, och kanske till och med moralisk, standard med tanke på ert, om det nu inte bara är ditt eget och din kollega Elins personliga, engagemang i en av era kunders hälsotillstånd.

Nu är jag inte professor inom det medicinska området men anser mig ändå behärska naturvetenskap i tillräcklig omfattning inom de kemiska och fysikaliska vetenskaperna för att kunna orientera mig även inom det mest elementära inom den medicinska vetenskapen som ju trots allt blodsocker- och ketonmätningar innebär.

Jag vet inte om du läste mitt svar på ert brev till mig den 26 september så noga men där förklarar jag faktiskt att jag inte anser att man på klinisk nivå har någon egentlig vetenskaplig kompetens. Tyvärr gäller denna min uppfattning då inte bara på ”sköterskenivå” utan även på ”läkarnivå”. Det är faktiskt så trist att det även hos professorer som borde känna till det mest elementära inom nutritionen på SLV verkar det vara oklart vad skillnaden mellan ketoacidos och ketos är. Hur skall jag då kunna tro att läkare som inte normalt är bekanta med forskning skulle ha större kunskap än de främsta officiella företrädarna inom denna vetenskap.

Nå – ytterligare ett tecken på det uppenbara positiva tänkandet hos Abbott Scandinavia AB i denna fråga är förstås de höga tankar ni har om den kompetens som finns på vårdcentralerna men som jag tyvärr själv inte delar vilket du säkert förstått av mitt tidigare svar. Jag kan inte heller undgå att också dra slutsatsen att er tilltro till denna kompetens måste har ökat betydligt under den senaste månaden med tanke på att ni tidigare skickade mätare till alla de kunder som så önskade medan ni nu filtrerar de beställningar ni får via vårdcentralerna och mot läkarintyg. Här måste man nog tala om anmärkningsvärda ”paradigmatiska skift” för själva tilltron till den kliniska kompetensutvecklingen på dessa vårdcentraler. Abbott Scandinavia AB förvånar mig storligen och faktiskt mer och mer och man kan undra om det här egentligen finns någon övre gräns.

Av en tillfällighet fick jag nu faktiskt av en vän en av era ketonmätare i mitt brevfack på Chalmers eftersom han för en månad sedan hade beställt två stycken och vilka ni till skillnad mot min beställning verkligen levererade. Han behövde en för egen räkning.

Någonting som är uppseendeväckande för mig är, och igen troligen ett tecken ert etiska tänkande på denna osedvanligt höga nivå, är att ni uppenbarligen av trygghetsskäl vill begränsa själva användningen av er ketonmätare till personer som genom kliniska tester, även om sådana tester i sig är väldigt diskutabla, verkligen har bevisats vara sockersjuka. Det är ju ändå frågan om några sprängämnen eller några skjutvapen ni tillhandahåller. Vilket annat företag skulle på detta sätt medvetet försöka minska sin egen marknad? Jag har aldrig under mitt 66-åriga liv inom industrin hört talas om någon liknande etik och är därför oerhört imponerad.

Jag hoppas att jag ändå inte kommer göra er besvikna och upprörda på Abbott Scandinavia AB genom att nu försöka köpa mätstickor till ert instrument på apoteket om ni idag inte redan har infört krav på läkarintyg för att få köpa själva mätstickor. Kommer ni nu att införa sådana restriktioner på stickorna om ni intge redan har gjort detta? Det vore konsekvent.

Min fru är som sagt allvarligt sockersjuk så för hennes del kan ju knappast användandet av era mätstickar stå i konflikt med era etiska trygghetsideal. Själv är jag som sagt allvarligt hjärtsjuk och detta hänger som jag är övertygad om att du känner till också ihop med sockersjuka och metabola syndromet. Jag har därför för avsikt att även för egen del använda några stickor även om jag kanske inte formellt uppfyller era kriterier som sockersjuk och därmed är berättigad att använda er mätare.

Men om krav på läkarintyg nu gäller mätarna och stickorna så kommer vi ju förstås aldrig få reda på våra sanna blodketonvärden utan får nöja oss med resultaten från de ketonstickor som vi brukar kissa på men som antagligen är både mer osäkra och otrygga än de värden som er mätare skull leverera.

Tveka inte att åter höra av dig igen om du tycker något är oklart.

Med vänlig fascination

Göran Sjöberg

 

Om Göran Sjöberg

Professor Göran Sjöberg doktorerade 1980 på Chalmers Tekniska Högskola inom Materialvetenskap. Han arbetade ett år som volontär i Moçambique och därefter med forskning och utveckling på ABB samt Volvo Aero (GKN Aerospace). 2004 blev han Docent på Chalmers och 2005 utnämnd till Adjungerad Professor. 2009 övergick Sjöberg till strikt LCHF och har sedan dess studerat vetenskapsteori, medicin och kostvetenskap.

Comments

 1. 1
  Jan-Erik S. säger

  Kanske något för ”Uppdrag granskning” detta?

  Hmmm…förmodar du har någon bekant som har diabetes?
  Kan inte den personen isåfall göra en beställning eller är det så att den personen blir mer uppbunden till vårdsystemet då?
  En ytterligare uppbundenhet som kanske är mindre önskvärd.

 2. 2
  Jan-Erik S. säger

  Beställning på stickorna avses naturligtvis i #1.

 3. 3
  Lars Bern säger

  Otroligt! Industrietablissemanget känner sig allvarligt hotade.

 4. 4
  LCHF-Bengt säger

  Mycket märkligt historia.

  När nu forskningen hamnat ute i stugorna och många unika människor bara bekräftar fördelen med artegen föda, försöker de försvåra för hobbyforskaren tro?

  Om det är så, är det nog redan för sent att hejda den nya vetenskapen. Tack internet.

  Hade gärna testat en sån manick själv, i vetenskapens tjänst.

 5. 5

  Förmodligen börjar det bli himla dyrt för dem att leverera mätare till alla Kostdoktorns läsare och andra LCHF:are… Jag beställde en mätare för ett par månader sedan och fick den direkt, fastän jag uppgett i formuläret att jag inte visste huruvida jag hade diabetes eller inte… 🙂

 6. 6

  Jag upptäckte att FreeStyle Precision var borttagen från Abbotts hemsida och ringde företaget och bad om en mätare. Två dagar senare fick jag den men jag kan inte ställa om den från blodsockermätning till ketonmätning. Som väl är bor en representant för Abbott endast ett par kvartér från mig så jag ska försöka stämma träff med henne för instruktioner. Jag har tillsammans med ett antal vänner och släktingar försökt tyda instruktionsboken men förgäves. Inte ens den intelligentaste civilingenjör klarar detta.

  Annars tackar jag Abbott för ett fint och vänligt bemötande och en synnerligen snabb leverans.
  Jag återkommer!

 7. 7
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Angående veckans krönika av Professor Göran Sjöberg, jag skrattade så jag hoppade i soffan när jag läste den! Det var väldigt roligt! Ja man undrar hur dom tänkte!!! Undrar vad dom på Abbott Diabetes Cares trodde man skulle göra med blodsockermätaren, när man väl fick den!!!!!! Mycket märkligt, jag vill själv beställa en blodsockermätare, så jag får se hur jag blir bemött då! Elionore

 8. 8

  Om man ska hacka på andras texter, kanske man först ska granska sina egna. Eller vad sägs om det här från professorn:

  ”Men säker kan man ju inte vara eftersom vi inte får reda på viken position han på företaget.”

  Min farmor sa alltid att; ”märka ord är den svages sätt att hävda sig!”

  I övrigt tycker jag det är alldeles utmärkt att Dr Annika D ger professorn egna inlägg, istället för att han ska ta upp plats med OT-inlägg som i tråden om gikt.

 9. 9

  Hi hi jag har en 😛

 10. 10

  @ Lars M:

  ”märka ord är den svages sätt att hävda sig!”

  Din farmor försökte lära dig något., men du verkar inte fullt ut ha förstått budskapet 🙂

 11. 11

  Tack professor Göran!

  Veckans krönika är superintressant, lärorik, välskriven och dessutom hejdlöst rolig!
  Jag ser verkligen fram mot kommande krönikor!

 12. 12

  Jag skulle också vilja tacka för att ni lägger ner så mycket tid på att hålla till här.
  Skriv gärna insändare i tidningarna.

 13. 13
  Professor Göran säger

  Tack för alla uppmuntrande kommentarer!

  Orsaken till att jag lägger ned så mycket tid här är förstås att jag tror på denna form av demokrati och att människor har förmåga att tänka självständigt och att detta dessutom är nödvändigt om man vill behålla sin hälsa.

  Nu har jag beställt mätstickor från Tyskland och dessutom på ett svenskt apotek men med tanke på vad SWEDBOY skriver om svårigheterna att få mätaren att fungera kan ha att göra med att det finns olika typer och om detta nu kommer att fungera. Den typ jag fick av min LCHF-vän på Chalmers heter ”Precision Xceed” och det finns inga instruktioner med.

  Kommer denna nu att fungera för ketonmätning eller har jag ändå blivit ”lurad på konfekten”. Kul uttryck förresten som kanske inte borde användas av en LCHFare.

  Men som forskare får man ju inte ge upp alltför lätt och då får jag förstås vända mig till en annan leverantör (Menarini Diagnostics) för vi lever som sagt i en ”fri” marknadsekonomi.

  https://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare/

  Skulle det visa sig att även Menarini Diagnostics helt plötsligt skulle införa läkarintyg för att leverera sina mätare då skulle i alla fall jag bli ”mörkrädd”. Men som sagt så vägrar jag tro på konspirationer.

 14. 14

  Modellen Freestyle Precision hette tidigare Freestyle Optium Xceed (kallas Freestyle Optium i vissa länder)

 15. 15

  @ Professor Göran:

  Jag har vid något tillfälle gjort inköp från Chemist Direct i England och gjorde en ”rolig” upptäckt igår. Det är inga proplem att köpa Abbots ketonmätare därifrån men för att få köpa stickorna måste man ha recept från läkare.
  https://www.chemistdirect.co.uk/optium-xceed-blood-glucose-meter_1_1044.html
  https://www.chemistdirect.co.uk/optium-ketone-test-strips_4_15792.html

  Är det månne en förvarning om vad som kommer att hända i andra länder också!?

 16. 16
  Forskmunken säger

  Landstingen i Stockholm och Malmö har velat ha provision från Abbott från att enbart rekommendera någon produkt. Abbott har sagt nej med hänvisning till lagen om offentlig upphandling, medan Konkurrensverket har gått på landstingens väg. Kontroversen fortsätter och Abbott har sannolikt försökt att få en bättre förhandlingsposition genom att indirekt påverka landstingens kostnader/arbetsbelastning via leveranser av varor på alla tänkbara sätt. Vem som är boven i kontroversen kan man bara fantisera om.
  https://www.kkv.se/upload/Filer/Upphandling/Beslut_2012/Yttrande_12-0522.pdf

 17. 17
  Professor Göran säger

  Det är för ”härligt ” med internet!

  Dimmorna börjar lätta!

  Nå – detta är väl knappast att betrakta som någon direkt konspiration utan snarare som ”normal” affärsmoral. Men intressant är förstås att Abbott inte vill skylta med dessa fakta i sin kommunikation med mig utan döljer sig bakom en massa ”etiskt svammel” (”We care for the ’small people’ ” som BP-chefen uttryckte det för ett par år sedan) som egentligen bara syftar till att dölja vad det egentligen handlar om för Abbott – dvs.att ”maxa ut” för egen ”snöd vinnings” skull. Det är egentligen synd om sådana anställda som Elin och Niki som tvingas fungera som Abbotts ”målvakter” på den här punkten. Ingen kan ju må bra av att ha ett sådant jobb.

  Frågan om det går att ”vädra ut” den obehagliga lukten som uppstår i dessa förhandlingsrum. Kul att vi fortfarande har en offentlighetsprincip i Sverige som gör att dörrarna fortfarnde står lite på glänt men det är många starka krafter idag som bekant vill stänga dessa demokratiska andningshål i europa.

  Låt oss kämpa tillsammans för att bevara demokratin!

 18. 18
  Dipl.-Ing W säger

  @ Professor Göran:

  Svensk bruksanvisning till din Precision Xceed: https://tinyurl.com/8sedoo6

 19. 19

  @ SWEDBOY: Man ställer inte om, mätaren känner själv om det är en glukos eller ketonsticka man stoppar in. Ketonstickorna är rosa-lila medan glukosstickorna är ljusblå.

 20. 20

  @ LenaK:
  Prövade du att kontakta dem per telefon eller e-mail om detta, därför att Boots har samma sak på sin hemsida men vid förfrågan direkt vid apoteksdisken (på mitt närmaste Boots (bor i England) så var det inget problem att ta hem utan recept, men de är nästan lika dyra som i Sverige. Dessutom kan man beställa dem från Totalpharmacy (£26.73 för 10st)

 21. 21

  När jag beställde min mätare i maj och senare i juli började skriva på min blogg om ketonmätningarna och hur man beställer mätare undrade jag flera gånger om Abbott skulle kontakta mig och undra vad jag höll på med, just med tanke på att mätarna var gratis och det bara var att kryssa i att man var ”övrig” och inte diabetespatient (på min nystartade blogg finns över 200 klick på Abbott-länken), men jag hörde ingenting och överallt hörde jag glada kommentarer om att mätarna nådde fram till beställarna.

  I september uppmärksammade en av mina bloggläsare mig på att just den här modellen var bortplockad från hemsidan och fler har rapporterat motsvarande kommunikation som prof Göran drabbades av.

  Jag visste redan då att amerikanarna har tillgång till två olika mätare och att jag valde att lansera just Abbotts berodde på att det var den jag hittade först när jag sökte här i Sverige. Nu var det alltså dags att leta reda på den andra mätaren och den presenterade jag på min blogg 10 september.

  Den är inte gratis och företaget A Menarini Diagnostics verkar inte alls missbelåtna med att behöva sälja den till en helt ny kundkrets. Företaget finns i Malmö och säljer både mätare och stickor.

  Här är mitt blogginlägg och där finns en länk till företaget.

 22. 22

  @SWEDBOY:
  Margareta har rätt.
  Mätaren känner automatiskt av om det sitter en blodglukos- eller blodketonsticka i och ställer om sig själv.
  DOCK medföljer det bara blodglukos-stickor, så du måste köpa egna stickor för att kunna mäta blodketoner.
  Tänk på att stickan måste föras in i dosan INNAN blod appliceras.

 23. 23

  Professor Göran Skrev:

  Låt oss kämpa tillsammans för att bevara demokratin!

  Viktigt – vi svenskar är alldeles för lågmälda vad gäller det ena och det andra.

 24. 24

  18 dollar har jag hittat mätare för bla på e-bay. Stickor finns också att köpa.

  Det verkar dock konstigt att Abbott inte ger ut mätare enklare och gratis. Det är på de ganska dyra stickorna de tjänar pengar, så de borde ju vräka ut mätare!

 25. 25

  @ Gunnar:
  Har du lyckats att beställa från ebay?
  Jag vet de som testat att beställa via ebay och som sagt att de inte levererar till Sverige. Det är samma med amazon.com där jag själv testade innan jag hittade Abbott.

 26. 26

  @Margareta:
  Nej, jag har inte beställt ännu. Det var ju konstigt att det är så…Jag vill ha en ketonmätare. Får väl fixa en genom någon diabeteskompis.

 27. 27

  Detta blir en dyr historia särskilt om man vill repetera mätserier vid senare perioder. Jag undrar om det finns stickor som inte kostar över 26 kr stycket + mätare för 544 kr??
  Jag frågade Menarini per mail om stickor från en annan leverantör passade till deras mätare? Men se det fungerade inte! Alltså får man se upp med ev. billigare stickor från annat håll än Menarini. Dock – detta handlar om kommers inkl. det som Göran nämner om lobbyverksamhet från myndighetshåll.
  Fruktansvärt ruttet!!
  Oktoberhälsningar
  Rolf Aronsson

 28. 28

  Inte för att jag själv ska köpa, men kan inte vännerna i USA ”köpa ut”?
  Kanske är det lättare att vara kund där.

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Forskmunken:

  I detta utlåtande som du förnämligt länkar till talar man hela tiden om ”Läkemedel” och tydligen är även mätutrustning klassificerad som Läkemedel och ingår då under högkostnadsskyddet får man anta pss som blodsockerstickor.

  Men mäter diabetiker sina ketonvärden regelbundet? Någon som är i ”klorna” på diabetessjukvården och vet vad de rekomenderar?

  Annars verkar ju LCHFare vara den ”stora” markanden idag för blodketonmätning och för framtiden. Här kan vi tala om en snabbt växande marknad!

  Att beställa stickorna från Tyskland var det inga problem med och de var mycket billigare.

  Förbaskat spännnande alltihopa – och vad man lär sig hela tiden 🙂

 30. 30

  Jag har lagt upp en direktlänk till A. Menarini Diagnostics på min blogg.
  Än så länge har vi inte hittat något billigare ställe för inköp av stickor till den mätaren och blanda stickor från ett fabrikat till en annan mätare fungerar inte.
  Själv har jag mätt varje dag sen slutet av maj och har på slutet beställt från Tyskland.

 31. 31

  @ Lekman:
  I USA köper man mätaren på vanligt varuhus.

 32. 32

  @ Professor Göran:
  Ketonvärden rekommenderas vid risk för ketoacidos och de rekommendationer jag läst handlar om föräldrar som skall kolla sina sjuka barn. Det går att googla fram.

 33. 33
  Professor Göran säger

  @ Dipl.-Ing W:

  Tack för instruktionen!

 34. 34

  Margareta!

  En nyfiken fråga: ”Vad har kalaset kostat Dig?” Fast Du var ute i tid och fick en mätare gratis, väl?

  undrar
  Rolf Aronsson

 35. 35
  Professor Göran säger

  Mätaren fdrån Abbott kostar ungefär 400 kr och lär säljas över disk på apoteken fick jag nyss reda på.

 36. 36
  Jan Abrahamsson säger

  Jag letar nu efter en mätare för blodketoner. Har något nytt kommit upp i frågan? Jag lade märke till att Apoteket säljer Abbots Freestyle Precision för 350:- nu. Det är en beställningsvara och säljs ej på nätet. Det står inget om recepttvång på mätaren men för blodglukosstickorna behövs numera läkarintyg enligt Apotekets hemsida. Ketonstickorna hittar jag inte överhuvudtaget. Jag tycker 544:- för Glukomen LX Plus, som kostdoktorn rekommenderar, är väl magstarkt. Försöker hitta något billigare alternativ. Kanske en mätare som mäter ketoner i utandningsluften? Har hört om en som heter Ketonix.

 37. 37
  Jan Abrahamsson säger

  Hittade FreeStyle Precision på Apotea.se för 319:-. De säljer även stickor för 269:- (10 st). Verkar inte vara något problem med läkarintyg som på Apoteket.

 38. 38
  Professor Göran säger

  @ Jan Abrahamsson:

  Intressant!

  Den här historien om ketonmätning hade nästan fallit i glömska för min egen del och med tanke på prislappen på varje mätsticka för mätning på blodet är tio gånger högre än för ”kissestickor” använder vi uteslutande de senare och det är aldrig några problem att få tag i dessa.

  Däremot har jag med förvåning noterat att man på senare tid börjat ”tjafsa” när vi ska köpa mätstickor för blodsockret och det du berättar förklarar en hel del av detta tjafs. Man frågar t.ex. om jag är diabetiker och påpekar att stickorna blir mycket billigare om man är diagnosticerad som sådan. Efter att jag hållit en kort föreläsning får jag trots allt alltid köpa stickorna men detta förstärker mina misstanker om en konspirationsteori – en ohelig allians mellan företag och sjukvård – men jag ser inte riktigt logiken annat än att sjukvården idag möjligen känner sig hotad när nu sockersjuka i allt större utsträckning tar kontroll över sin egen sjukdom med LCHF och inte behöver sjukvårdens tjänster längre.

  Det kommer bli oerhört synd om sjukvårdsindustrin om vi på eget bevåg blir friska och sedan överger den. Vad ska alla arbetslösa läkare och sjuksköterskor ta vägen och vad ska politikerna sedan göra med alla skattepengar som blir över – hemska tanke!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa