Långtidsuppföljning av dieter för viktnedgång

Diabetes.doc har idag en redogörelse för långtidsresultat av viktnedgångsdieter.

Det var en jämförelse mellan lågfett, lågkolhydrat och medelhavskost.

Det var medelhavskost som kom bäst ut i 6-årsuppföljningen, därnäst lågkolhydrat, och sämst, som vanligt, lågfettkosten.
Lågkolhydratkosten var Atkins, där man successivt får öka kolhydratintaget, efter en första månads rivstart med strikt lågkolhydrat.
Det var alltså inte LCHF, där vi fortsätter med lågkolhydrat allt framgent.
Lågfett- och medelhavsgrupperna hade kalorirestriktion, men inte lågkolhydratgruppen.

Lustigt nog var det lågkolhydratgruppen som fick ”bäst” resultat vad gäller blodfetterna.
Det slår ju undan benen för etablissemangets varningar för höjda blodfetter på LCHF. I stället är det deras omhuldade lågfettkost som höjer blodfetterna mest.

 

Comments

 1. 1
  Arne Fälth säger

  Ursäkta men nu måste jag avreagera mig genom att skriva! Jag har varit på Skånes universitetssjukhus föreläsningskväll om diabetes och kost!
  Kvällen började med en ”superdietists” föreläsning om vad en diabetiker ska äta. Jag nämner inte hennes namn för det kan se ut som ett personangrepp. Efter det att hon presenterat ett förslag till mat för en dag för en diabetiker med massor av bröd, pasta och potatis begärde en skrämd deltagare ordet och frågade: ”Om jag äter så som du säger så kommer jag att ha ett blodsockervärde på 8 klockan elva då jag just ska ha mellanmål bestående av en smörgås och det verkar inte så lustigt. Vid lunchen börjar jag på ändå högre nivå för att inte tala om middagen till hälften bestående av makaroner. Vad ska jag göra? Dietisten blev lite tagen av detta och fick hjälp av en professor som mumlade något jag inte hörde.
  Dietisten rekommenderade margarin i stället för smör, fleromättade oljor i stället för mättade osv, osv. Hon var dessutom övertygad om att man tänker sämre utan socker.

  En föreläsare poängterade gång på gång att det inte spelar någon roll vad man äter, det viktiga är att man äter rätt mängd så att man inte får i sig för lite eller för mycket kalorier.

  Så berättades om muffinstestet där man bakat muffins dels med fleromättat fett och dels med mättat fett som två grupper åt under en viss tid. Bägge grupperna gick upp 1.6 kg i vikt. Skillnaden var att de som fick muffins med fleromättat fett fick 1.6 kg mer muskler. De som åt mättat fett ökade bara fettmängden i kroppen.

  Det blev mycket applåder åt alla dumheter, det var endast jag som våndades. Plus en mycket tapper man på första raden som gång på gång ställde sig upp och försvarade LCHF. Jag applåderade kraftigt hans inlägg men det var jag ensam om.

  LCHF framställdes som en extremkost som kan vara mycket farlig på lång sikt. Det verkade som föreläsarna kände sig hotade och det kan ju vara en framgång. Som motvikt mot dietistens stärkelsemättade dagsprogram sa min hjälte på första raden: ”Har jag en ansträngande dag framför mig så äter jag en ostbit med massor av smör på morgonen, sedan blir jag inte hungrig förrän på kvällen” Efter det tilläts han inte yttra sig mer.

  Åhörarna fostrades att bli rädda för LCHF. Speciellt under dietistens föreläsning funderade jag på att själv hålla föreläsningar. Det skulle ge ytterligare en liten motvikt mot det stora skrämmande etablisemanget. Med den kunskap jag fått genom att vara med på campingplatser, bloggar och hemsidor och genom att läsa allas böcker skulle jag klara det alldeles utmärkt. I kväll var det flera hundra personer som går en dyster framtid till mötes om de som diabetiker följer de vansinniga kostråden.

 2. 2

  Ytterligare ett bevis att använda sig av. Men det är skrämmande det Arne beskriver i sin kommentar, hur många människor får inte den typen av information varje vecka fortfarande? Men det är bara att fortsätta informera och lyfta fram ny forskning. Tack för en viktig blogg.

 3. 3

  Jag var inte där, men det är ju ändå intressant att veta vilka föreläsarna var.
  https://www.skane.se/sv/Webbplatser/SUS_Malmo/Verksamheter-A-O/PatientForum_UMAS/Arrangemang/Diabetes-/?id=414179

  ”Vad ska man äta nu då?

  Hur närma sig kostfrågan på ett vetenskapligt sätt?

  Föreläsningar om diabetes och kost för diabetiker. Skånes universitetssjukhus Patientforum i Malmö och Endokrinologiska kliniken, Lunds universitets Diabetescentrum och Sydvästra Skånes Diabetesförening.

  Ÿ Introduktion till kvällens föreläsningar. Martin Ridderstråle, klinikchef Endokrinologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus.

  Ÿ Arbetet bakom kostråden för diabetiker. Gunilla Willsteen, dietist, Endokrinologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus.

  Ÿ Nya stjärnor på diabeteshimlen – om piller och insulin. Anders Frid, överläkare, Endokrinologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus.
  .
  Ÿ Hur får jag kontroll över mina matvanor? Charlotte Erlanson-Albertsson, professor, Lunds universitet.

  Ÿ Nyttigt – ja visst, men inte för alla. Marju Orho-Melander, professor, Lunds universitets Diabetescentrum.”

 4. 4

  Lågkolhydratkosten var Atkins i undesökningen. Någon som vet hur mycket fett Atkins-följarna äter? Är Atkins detsamma som LCHF? I artiklen i The New England journal of New Medicin står low-carb LC nämnt flera gånger. Det står ingen om high fat. HF

 5. 5
  ulf pohl säger

  Fortsatte alla i uppföljningen sin resp. diet? Strikt?

 6. 6
  Magnus K säger

  Annika D

  Vad anser du om följande två alternativ:

  1. En portion pasta.

  eller

  2. En portion pasta (samma mängd som 1.) blandat med valfri mängd naturligt smör.

  Om du bara får välja mellan dessa två alternativ, vilken anser du vara ”bäst” ur hälsosynpunkt?

  (Jag är väl medveten om vilken inställning du har till kolhydrater)

 7. 7
  ragnhild säger

  @ Arne Fälth:

  Grusomt/cruel – fristande att lägga till ”forbrytersk” – nej jag är inte ute för att provosera. Jag tänker på alla hjälplösa diebetikare. Detta visar att de (diabetikarna) är gisslar i en världen af ”pure”/ren oförstånd och ”ge blaffen”/who cares mentalitet. ”Forstokket” er ett norsk uttrykk – skjønner så väl at man må ty til filosofi´n för att reda ut läget (ref. pr. Göran).

  Inte att fatta!

 8. 8

  Någon som har ett utkast till försvarstal om man skulle gå på någon föreläsning liknande denna som 1 har gjort?

 9. 9
 10. 10

  @ marie2:
  Atkins ersätter kolhydraterna med protein i st f fett,som LCHF innebär. Man går snabbt ner i vikt, men kan inte uthålligt äta Atkins, för det går illa åt lever och njurar med så hôga halter protein.

 11. 11

  @ Magnus K:
  Blandar Du fett och kolhydrater kommer den metabola vägen för kolhydratlagring att prioriteras ytterligare, dvs fettinlagringen runt midjan påskyndas. Om man tycker det är hälsosamt eller inte är en annan fråga.

 12. 12

  Atkins numera (sen New Atkins kom ut 2010) rekommenderar inte low carb high protein utan low carb high fat och som det står kommentarerna till studien en successiv ökning av kolhydraterna.

 13. 13

  @ Maud:
  Då liknar den den franska Dukan-dieten, kanske är den identisk.

 14. 14
  Professor Göran säger

  @ Dennis: #8

  I ett sådant där ”gäng” har man ingen chans att ”argumentera” med ”sakliga argument”. Därermot kan man som personen på främsta raden använda sig själv eller någon närstående som exempel på hur man t.ex. som diabetiker inte längre behöver ta någon medicin, har gått ned kraftigt i vikt utan att någonsin varit hungrig och allmänt mår mycket bättre på att göra ”tvärtom”mot vad de officiellt föreslår och gärna med ”läskiga” exempel på hur fet mat man stoppar i sig. Jag har själv gjort det.

  Då ”sår man tvivel” bland de tveksamma och något annat kan man knappast hoppas på.

  Däremot är det förnämligt att föreläsa själv för då ”håller man ju i trådarna” själv och kan styra diskussionen. Min egen erfarenhet är dock att man egentligen, och ärligt talat, tråkigt nog knappast möter några riktigt kritiska röster från publiken. Jag tror helt enkelt inte att dietister vågar sig in i debatten om de inte kan styra den själv.

 15. 15
  nilsern säger

  Deltakerne som gikk på atkins skulle spise maks 120 gram KH pr dag (ikke alle greide dette i likhet med at flere ikke greide å følge verken lavfett eller middelhavskosten).

  Å kombinere LCHF og middelhavskost synes jeg kan være en fin ting som selv de mest hardbarka ”mettet fett” motstanderne sliter med å kjempe mot. Jeg har vært mye i Hellas og kjenner noen grekere og kan konstatere følgende:
  – De bruker svært mye olivenolje. En familie jeg kjenner bruker mellom 5 og 10 liter pr måned, de er 2 voksne og ei lita jente.
  – De er flinkere til å spise fisk og grønnsaker, gresk salat brukes svært mye, både på resturanter og i hjemmet. Ferske tomater, agurk, rødløk og grønn paprika med soliv med olivenolje og fetaost er perfekt lavkarbomat i mine øyne 🙂
  – De spiser lite brødmat, brød er mer et vedheng hvor de f.eks tar ei skive med smør på sammen med middag og lunsj. I snitt spiser kanskje de jeg kjenner 2 små skiver om dagen (brødene de baker er som regel små sammenlignet med våre). De bruker ekte smør, på siste sydentur fant jeg ikke margarin på en eneste av resturantene vi besøkte og hjemme hos de jeg kjenner er margarin bannlyst.
  – Mange av de tradisjonelle rettene som mousaka, taziki, govetsi (beklager om jeg staver dem feil) har svært lite karbohydrater.
  – Honning brukes endel, men dette er i det minste uraffinert sukker med mange andre bra stoffer i seg.
  – Hvitvin, raki og ouzo utgjør det aller meste av alkoholkonsumet.
  Det finnes såklart mange som ikke lever sånn, men alt i alt er nok den tradisjonelle greker sunnere enn den tradisjonelle nordboer og spiser mat med lavere GI\GL og inntar vesentlig mer fett.

  I gjennomsnitt inntar hver greker 26 liter olivenolje pr år (hvorav det meste er kaldpresset), noe som tilsvarer mellom 600 og 700 kcal pr dag. I tillegg kommer øvrig fettkonsum og om man skal spise gresk ala 50-tallet kommer det endel fra myke oster, gresk yogurt, oliven, fet fisk, nøtter og frø. Flere studier tar utgangspunkt i at fett utgjør ihvertfall 40% av det totale kaloriinntaket flere steder rundt middelhavet, enkelte steder utgjør det nok betydelig mer. Mange grekere har nok et langt høyere fettkonsum enn mange tror.

  Hvor i h… de såkalte middelhavsdiettene hvor man spiser masse grovbrød, bruker lettmargarin og magre meieriprodukter kommer fra vet ikke jeg, men det er i praksis bare de standard lavfettanbefalingene som gang på gang mislykkes i studier og hvor man har gjort dem ”middelhavsk” ved å slenge på en anbefaling om å bruke litt olivenolje.

  Konklusjon: LCHF og middelhavskost er full forenelig, men da må du spise den gamle tradisjonelle maten, og til forskjell fra vår LCHF byttes produkter som fløte\rømme med fet yogurt, storfekjøtt med sau\fugl\fisk og mye av smøret med olivenolje og da så og si alltid den kaldpressede.

 16. 16
  Elisabeth säger

  @ Arne Fälth:

  Det du beskriver är skrämmande. Man får hoppas att de professionella LCHF-arna får ökat genomslag. Även om det går långsamt så måste ju dietisterna någon gång (förhoppningsvis) ta till sig fakta, utbildningen förändras osv.

  Vi andra får lita till mun-mot-mun-metoden. Vi får äta vår mat och berätta om den för dem som vill lyssna. Mer kan vi inte göra. Jo, förresten, vi kan prenumerera på den enda seriösa LCHF-tidningen som finns, dvs. LCHF-magasinet. Då kan tidningen leva kvar och sprida informationen om kosten i vidare kretsar. Själv funderar jag på att ta en extra prenumeration och lägga det tidningsexemplaret på provtagningsenheten på ”mitt” sjukhus. Jag ställer också gärna upp med en extra slant, så länge jag kan, för att tidningens ekonomi ska gå ihop och utgivningen säkras.

  Och tack och lov för Internet som gör att den som bryr sig om sin hälsa själv kan ta reda på fakta och inte behöver bli lurad av okunniga/indoktrinerade dietister!

 17. 17

  Elisabeth Skrev:

  Och tack och lov för Internet som gör att den som bryr sig om sin hälsa själv kan ta reda på fakta och inte behöver bli lurad av okunniga/indoktirnerade dietister!

  INSTÄMMER

 18. 18
  LCHF-Bengt säger

  Märklig undersökning tycker jag. Varför åt dom strikt bara första månaden, och sen succsessivt öka kolhydratmängden till 120 g kolisar per dag?

  Men ändå märktes hälsoförbättringar som även borde imponera på livsmedelsverket.

 19. 19

  @ LCHF-Bengt:

  Den numera avlidne österrikiske läkaren Wolfgang Lutz, som behandlade sina patienter med en LCHF-liknande kost tillät 72 gram kolhydrater per dag. Bl a botade han med stor framgång Crohns sjukdom med hjälp av denna kost.

 20. 20
  Anna B M säger
 21. 21
  ragnhild säger

  @ Anna B M:

  Och som vanligt trår SVENSKA FOLKET til och förklarar hur på villspår både skeptikerne med ”Bismark”-hjälmarna (ja skeptikerne) och artickelförfattaren är – löjlig uppbrukt inspel.. heia ni svenskar – I love you 🙂

  Aftonblaaadet, är ni verkligen inte kommit vidare – tycker synd i er – ursäkt den var ”mestrande”… ta bort…?

 22. 22

  Hur ska man kunna dra några slutsatser från denna studie då de 4 sista åren var en observationsstudie, där man enbart bara följde upp de olika grupperna. Dessutom verkar det ju som att det inte finns någon säkerställd skillnad mellan grupperna.

  Så vad säger studien egentligen?

 23. 23

  @ nilsern:
  Ja det råder stor och utbredd okunnighet om definitionen av Medelhavskost, ibland rena vanföreställningar. Runt medelhavet, såväl som i Skandinavien breder den amerikanska mat(o)kulturen ut sig. Den Medelhavskost man hänvisar till i vetenskapliga sammanhang lär härstamma från fiskarbefolkningen på Kreta för ett antal år sedan. Det man äter på fastlandet både norr, söder och väster om medelhavet liknar tyvärr oftast inte alls den refererade kosten. Fast olivoljan ingår rätt allmänt, utom kanske i sådana familjer där kassan är skral.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa