Kokosfett bra för munhälsan

Artikel i ScienceDaily. Kokosfett är bra mot bakterier i munnen som orsakar karies.
Även mot svamp är kokosfett bra.
Problemet för forskarna är bara hur de ska få till något preparat som man kan göra pengar på, av kokosfettet.

 

Comments

 1. 1

  ”Problemet för forskarna är bara hur de ska få till något preparat som man kan göra pengar på, av kokosfettet.”

  Det hoppas jag att dom misslyckas med. Morgon och kväll borstar jag tänderna i två steg. Först en vanlig tandborste och rikligt med bikarbonat (vitar tänderna och skydd mot cancer ?) – och sen med eltandborste med rikligt med kokosfett på. I båda fallen så sväljer jag ned ”munsåserna” som blir – och det känns väldigt ”rätt”.

  Vanlig tandkräm tycker jag numera smakar pekka – och det gäller ju då att nogsamt spotta ut den ”skiten” – och sen skölja munnen ordentligt. Att svälja för mycket av vanlig tandkräm – kan ju t ex leda till att man får lite feber – och det kan väl ej vara bra – eller ❓

 2. 2

  Jag gör ’oilpulling’ varannan morgon med ekologiskt kokosfett och har aldrig haft så blanka, rena och vita tänder. Tar bort plack och ’gula hinnan’ . Det är fantastiskt bra och skönt!
  Sök på oilpulling på Kolhydrater.ifokus.se eller googla! Finns mycket intressant att läsa.

 3. 3
  Berndt Petersson säger

  Jag borstar med vanlig tandkräm och sköljer med Flux som min tandläkare så gärna vill. Sedan väntar jag en halvtimme innan jag jag tar en matsked oprocessat kokosfett i munnen, sköljer runt och sväljer. Man sover gott och munnen känns fräsch på morgonen. Har också prövat kokosfett på eksem i lljumskarna med bra resultat.

 4. 4
  Johanna säger

  Sen en månad tillbaka gör jag oilpulling 20 minuter på morgonen innan frukost (med kokosfett). Jag spottar ut saliven i soppåsen efteråt. Ska ej sväljas då oilpulling ska dra ut bakterier. Jag gör också oilpulling innan läggdags.

  Orkar jag så oilpullar jag innan lunch/middag också.

  Jag har märkt att min tunga blivit rosare och tandköttet känns friskare även om det finns lite beläggningar kvar längs bak i munnen. Tänderna har blivit vitare. Munnen känns renare.

  Jag har ofta slem i näsan och det verkar som om det minskar lite efter oilpulling. Ska fortsätta och se om jag får fortsatta goda effekter.

  Jag borstar tänderna 1 ggr/dag med lite lite fluortandkräm. Funderar på att börja borsta med bikarbonat och kokosfett.

  Skulle vara bra att få reda på vad ni andra har för erfarenheter av oilpulling.

 5. 5

  Sorry men lite off the topic
  Intressant och ifrågasättande om den vida användningen av betablockerare;
  https://www.pharmatimes.com/Article/12-10-04/Study_questions_blanket_use_of_beta-blockers.aspx

 6. 6
  Ann-Mari säger

  En sked kokosfett får smälta i munnen och jag sköljer runt i munnen medan jag kommer igång på morron. Tyvärr blir det nog sällan mer än tio minuter innan jag precis som Johanna spottar ut det i soppåsen och sköljer ur munnen med vatten. Har gjort det nu i nästan ett år och tänderna är betydligt vitare , glattare och känns renare. Hade knappt något tandsten mot att förr fått eländas när den tas bort av tandhyginisten.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Ann-Mari:
  Jag kan inte tänka mig annat än att det är OK att svälja ner det kokosfett som man har sköljt munnen med. Varför ska man spotta ut nyttigt kokosfett? Saliven som omspolar munytan sväljer man ju ner hela tiden.

 8. 8
  Ann-Mari säger

  Jag började med munsköljningen efter att ha läst boken Stoppa alzeimer nu och där stod att man skulle göra så. Men du kan ha rätt (där också).

 9. 9
  margaretha säger

  Min tandläkare rekomenderade cocosfett mot muntorrhet. Jag medicinerar och biverkningen är muntorrhet. Det har blivit mycke bättre med cocosfett.

 10. 10

  @ Johanna:

  Till Johanna mfl

  Jag har ingen erfarenhet av oilpulling men det låter intressant.
  Däremot har jag läst boken – The Devil´s Poison – av Dean Murphy.
  Den handlar om fluor.

 11. 11

  @ Johanna:
  Friskare tandkött, kraftigt minskad plack (tandläkaren kommenterade detta vid senaste besöket där), färre förkylningar, piggare, bättre hy…
  …och som du skriver, Johanna, det skall spottas ut efteråt… =) …man vill ju inte ha in skiten i systemet igen 🙂

 12. 12

  Så utrolig. Jeg har aldri tenkt på å pusse tennene med kokosfett, men det skal jeg jammen prøve. Det samme med å smøre på eksem eller tørr hud, det var flotte tips 🙂

 13. 13

  Josef Boberg Skrev:

  ”Problemet för forskarna är bara hur de ska få till något preparat som man kan göra pengar på, av kokosfettet.”
  Det hoppas jag att dom misslyckas med. Morgon och kväll borstar jag tänderna i två steg. Först en vanlig tandborste och rikligt med bikarbonat (vitar tänderna och skydd mot cancer ?) – och sen med eltandborste med rikligt med kokosfett på. I båda fallen så sväljer jag ned ”munsåserna” som blir – och det känns väldigt ”rätt”.
  Vanlig tandkräm tycker jag numera smakar pekka – och det gäller ju då att nogsamt spotta ut den ”skiten” – och sen skölja munnen ordentligt. Att svälja för mycket av vanlig tandkräm – kan ju t ex leda till att man får lite feber – och det kan väl ej vara bra – eller ?

  PS. I munnen finns ju ej bara tänder att hålla rena. Tungan är ju MINST lika viktig att borsta – som jag ser det. Ifall man ej gör så – så samlas MÄNGDER med ”gegga” på tungytan – och då särskilt i den bakre delen – enär tungan har en grov ”kraterliknande” yta.

  Numera så finns det ju tandborstar med refflad ovansida för tungan. Bikarbonat i kombination med kranvatten fungerar riktigt bra för att rengöra tungan med – med en sådan tandborste – enligt mina gjorda erfarenheter sedan flera år tillbaka.

 14. 14

  ”Problemet för forskarna är bara hur de ska få till något preparat som man kan göra pengar på, av kokosfettet.”

  10 spänn på att Paulun snart snickrar ihop och lanserar en tandkräm med kokos…. 😉

 15. 15

  Saken är att när man gör oil pull, så frigörs toxiner och annat ur munnens slemhinna och det är därför man inte ska svälja oljan efter att ha sköljt munnen med den. Man vill ju inte få ”detoxresterna” tillbaka in i kroppen. Detta är vad jag förstår efter att ha läst på nätet.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Maja:
  Jag tycker att det låter överdrivet att man ska behöva spotta ut den nyttiga kokosoljan för att man har sköljt runt den i munnen en stund.

 17. 17
  Tombola säger

  margaretha Skrev:

  Min tandläkare rekomenderade cocosfett mot muntorrhet. Jag medicinerar och biverkningen är muntorrhet. Det har blivit mycke bättre med cocosfett.

  Jag har tyvärr kommit igång rätt så sent med kokosolja i kaffet – det var artikeln i LCHF-tidningen som äntligen fick mig att komma igång,,,

  Efter en dryg vecka:

  1) fungerar utmärkt till frukost och ”mellanmål” vilket ju var väntat, dock var smaken en positiv överraskning

  2) lederna verkar ha smörjts upp – till det bättre (men varmt väder gör sitt,,,,)

  3) muntorrheten på nätter & mornar har minskat betydligt!

  Mycket riktigt så känns tändernas yta betydligt trevligare – intressant detta!!

 18. 18

  Visst är det fantastiskt att en så underbar och naturlig produkt som Kokos kan ha sådan effekt på våra tänder. Kokos vet man ju sen tidigare kunna ha en bra effekt mot Alzheimer. Så det är ett bra tips att använda Kokos i munnen och sen svälja så får vi ju effekt på flera saker. Härligt med naturens apotek.

 19. 19

  gör egen tandkräm!
  kokosfett utan smak+bikarbonat+pepparmyntolja från apoteket
  lika delar samt några droppar pepparmyntolja
  testa med 1 tsk av varje av kokosfett+bikarbonat samt ett antal droppar av pepparmyntoljan till angenäm konsistens, styrka och smak, man kan ta mer eller mindre av ingredienserna.
  Jag sväljer inte. Vill man kan man spotta i soppåsen.

  https://www.sunsoft.se/?p=2661

  https://www.kostdemokrati.se/health/2014/02/09/undvik-fluor-gor-din-egen-tandkram/

 20. 20
  Asta Lindqvist säger

  @ Ann-Mari:
  @ Lars Andersson:
  @ Lars Andersson:
  @ Maja:
  Lars Andersson Skrev:

  Visst är det fantastiskt att en så underbar och naturlig produkt som Kokos kan ha sådan effekt på våra tänder. Kokos vet man ju sen tidigare kunna ha en bra effekt mot Alzheimer. Så det är ett bra tips att använda Kokos i munnen och sen svälja så får vi ju effekt på flera saker. Härligt med naturens apotek.

 21. 21
  Asta Lindqvist säger

  Jag tycker också att det är onödigt att spotta ut kokosoljan efter oilpullingen. Själv sköljer jag med Sarakan munskölj innan jag borstar tänderna med en jontandborste. Svischar runt en matsked kolloidalt silver och oilpullar sedan. Då borde det väl inte vara så många hemska bakterier kvar i munnen. Och skulle det vara det så tar ju saltsyran i magen hand om dem. Att man måste spotta ut tycks ha blivit ett mantra. Kokosoljan är ju både för dyr och värdefull för att smutsa ner papperskorgen med.

 22. 22
  börje lystedt säger

  började skölja munnen med kokosolja 20 min var dag och har hållit på ett par månader och behöver inte gå till tandläkaren längre för de hål jag hade är borta, använder även tandborste med lite vatten på efter sköljningen

 23. 23
  YogaJayne säger

  1. Skrapa tungan
  2. Borsta tänderna med kokosolja+bikarbonat i lika delar (ekologiska såklart)
  3. Oilpulling och svälj eftersom jag borstar bort det värsta hoppas jag. Får nyttan av oljan och slänger inte den = onödigt.
  Skönare känsla i munnen är vad jag märkt. Ska se nästa gång hos tandhygienist vad hen tycker då jag haft mycket tandsten och nyss varit hos hen och ska dit om ett halvår igen då jag har mediciner som ger muntorrhet. Då får jag beviset! Väntar med spänning!

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 YogaJayne:
  Jag ser ingen anledning att skrapa tungan. Inget naturfolk har skrapat tungan. Dessutom känns det obehagligt. Och äter man LCHF så blir tungan fin ändå.
  Bra att du sväljer oljan efter oilpulling. Bra olja ska inte spottas ut utan sväljas. Det man haft i munnen kan inte vara så fel att man måste spotta ut det.

 25. 25
  Peter säger

  Jag borstar tungan med en tandborste innan jag
  går och lägger mig.
  Det är inte obehagligt och eventuell beläggning försvinner.

  Ps: Inga naturfolk har sovit i en Duxsäng men det tänker
  jag ändå fortsätta med.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Peter:
  Vilka hälsoeffekter får man av att borsta tungan?
  Jag provade nu att borsta tungan. Jag tyckte att det kändes mycket obehagligt, och tungan såg exakt likadan ut efteråt som innan tungborstningen.

 27. 27
  Peter säger

  Har man ingen beläggning på tungan så är det förstås
  onödigt att borsta den.

  Jag har alltid haft en vitgrå beläggning på tungan.

  Ökar förmodligen risken för förkylningar mm.

  Jag är nu glad att jag varje kväll kan rengöra tungan
  med något så enkelt som en tandborste.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Peter:
  Jag tror inte på att beläggning på tungan ökar risken för förkylningar, men man får ju tro vad man vill. Något vetenskapligt belägg för det ena eller andra tror jag inte att det finns.

 29. 29
  Eva Andersson säger

  Någon som vet om det funkar på hundar? Mina har tandlossning och vägrar att borsta tänderna! Det är svårt att borsta småhundars tänder eftersom det är trångt i munnen på dem och de ”slåss för livet” för att slippa. Veterinär/tandläkar räkningen kommer att landa på ca 20.000 för 2016+17, själv får jag nog avstå det årliga tandläkarbesöket till förmån för hundarna.Hundarna måste sövas för att överhuvudtaget kunna göra något och att dra ut tänder på en hund är ett större ingrepp än på en människa (flera stora rötter). Jag testar just nu med att gnida tänder o tandkött med kokos som de tack o lov tycker smakar gott.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  29 Eva Andersson
  Det måste ju rimligen vara viktigt att hundarna inte får mat med kolhydrater i !?

 31. 31
  Eva Anderrsson säger

  Mina får nästan bara BARF bone and raw food alltså helt utan kolhydrater. Trots den sockerfattiga kosten har de mycket tandsten. Jag tror mycket på LCHF både för hundar o människor.

 32. 32

  29 Eva
  håller med Annika om att husdjuren inte heller ska ha kolhydrater.
  Min gamla hund (15 år) får Barf färskfoder och mår toppen numera. Tänderna tog skada under den tid hon fick torrfoder. Det är inget vi kan ändra på nu – men hela tiden, ca 6 -7 år som hon fått rått kött i olika former har hennes tånder varit fria från beläggningar och tandköttet är ljusrosa och friskt – dessutom luktar hon inte illa i munnen. Hennes hälsa i stort är fantastiskt bra och hon går långa promenader på ca 6 km flera ggr i veckan. Hon är snabb och kvick och vill springa före och utforska omgivningen, ingen anar att hon är så gammal – man gissar på 5-6 år!! Hon har inte heller blivit det minsta grå i pälsen. Så min rekommendation till alla som har hundar o katter – sluta med torrfoder om du vill ha ett friskt djur och slippa astronomiska veterinärräkningar. Det är viktigt att djuren får ben att tugga på varje dag, det stimmulerar genomblödningen i tandköttet och tänderna blir friska av att användas. Jag ger små råhudspinnar varje dag – det ska vara något som tar litet tid att bearbeta – och färska ben förstås, även från kycklingar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa