Minskar växtsteroler risken för hjärtinfarkt?

En avhandling av Sofia Klingberg vid Sahlgrenska Akademin: Mycket växtsteroler i maten minskar risken för hjärtinfarkt.

Växtsteroler tränger undan animaliska steroler, kolesterol, i kroppen. Detta sänker kolesterolvärdet, men medför inte bättre hälsa (enligt Uffe Ravnskov), sannolikt för att kolesterol är en så viktig substans för liv och hälsa. Sannolikt medför intag av växtsteroler en försämrad hälsa.

Nu påstår hon att intag av växtsteroler ger en minskad risk för hjärtinfarkt. Läs avhandlingen och se hur övertygande den är.

Detta är ju en epidemiologisk studie med alla felkällor en sådan har. Om det verkligen är så att de som äter vegetabiliska steroler får mindre hjärtinfarkt än de som äter animaliskt kolesterol kan det tex bero på att dessa lever sundare i andra avseenden.

Obs att man inte fann någon hjärtskyddande effekt av växtsteroler för kvinnor.

 

Comments

 1. 1

  Nu ska vi inte vara konspiratoriska men läser man vilka finansiärer som har varit framme så hittar vi SNF bland annat.

  Är det becel som varit i farten?

 2. 2

  Undrar varför man bara fokuserat på LDL och inte Apo kvoten dvs gjort skillnad på olika typer av LDL.

 3. 3

  Är det någon som kan förklara vad växtsteroler egentligen är?
  Om de finns i alla grönsaker så kanske vi inte ska äta så mycket av de varan?
  På stenåldern åt kanske väldigt lite grönt.

 4. 4
  Margaretha säger

  Hej Annika och förlåt att jag frågar om något som egentligen inte är LCHF relaterat,men ber vänligen om du kan ta en titt på nedanstående länk,.
  Kan detta vara en undersökning som är ”dagens sanning”
  Jag tillhör en av många som måste ta detta livsviktiga vitamin varje dag,så även min mor och min syster.

  Vänlig hälsning
  Margaretha

  https://www.expressen.se/halsa/okad-cancerrisk-av-b-vitaminer

 5. 5

  Växtsteroler är växternas kolesterol. Äter man växtsteroler så sugs dessa upp i tarmen och verkar som att kroppen misstar dessa för kolesterol och det bildas mindre kolesterol. Är inte helt hundra på den processen. Då kolesterol anses av vissa vara så farligt så kan man ta till alla tänkbara medel för att sänka kolesterolvärdet. Men vad jag förstår har man aldrig rett ut vad växtsterolerna tar vägen i kroppen eller hur dessa påverkar kroppen. Ravnskov har hittat en del forskning som tyder på att växtsterolerna inte har nån speciellt gynsam effekt på kroppen. Eventuellt kan hjärt och kärlsjukdomarna öka pga dessa. Lite kontraproduktivt alltså.

  Men det går att klämma ut pengar på människors rädsla för kolesterol så vi lär nog få vänta på mer forskning runt växtsterolerna. Och principen verkar vara att kolesterol är i alla sammanhang så farligt så alla medel att sänka detta är bättre.

 6. 6

  Nr 1

  SNF var väl även med för ett antal år sedan(en 6-8 år?) och finansierade den där sockerstudien som skulle visa att ”socker” är en ofarlig föda…. Stort upplägg den gången vid studiepresentationen.

  Hade det hänt nu så hade dom blivit utskrattade och det troligen. av SLV ockå Den gången höll nog bara SLV med… dvs. ingen kritik från dom, men från andra!!!!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Margaretha:
  B12 och Folsyra ska man ge till dem som har brist på dem. Som jag har föstått det så kan det vara sämre för hälsan att ge överskott. Men jag har bara hört om Folsyra i den frågan. Att B12 kunde försämra hälsan hade jag inte hört.
  I så fall borde man kolla blodhalten och ställa in medicinen så att den gav ett normalt värde i blodet?

 8. 8

  Tack, Jon, för den förklaringen!

  Varför pratas det så mycket inom LCHF att vi ska äta grönsaker när de innehåller växtsteroler som tydligen inte alls är bra för oss?

  Vem vet något om det?

 9. 9

  Cecilia Westholm

  Grönsaker är aldrig fel. Men att utvinna växtsterolerna i syfte att sänka kolesterolet blir nog lite fel. Vi är anpassade för att äta en blandkost med både kött och växter. Så länge vi äter det i ”oförädlad” form kan vi äta hur mycket som helst (nåja) utan att bli sjuka. Men personligen tror jag att problemet uppstår när vi äter den moderna västerländska kosten med allsköns förädlade tillsatser och med ett begränsat näringsinnehåll som det blir fel. Det gör att man så småningom verkar förstöra kroppens reglersystem vilket leder till diverse sjukdomar och övervikt. Hade vi undvikit den kosten tror jag inte vi hade behövt fundera över LCHF eller inte. En ögon-öppnare för mig var ”Den hemlige Kocken”. När man sedan börjar läsa på innehållsförteckningarna inser man att producenterna stoppar mycket ”skit” i maten. Hemma har vi slängt ut alla halvfabrikat, pasta, bröd, mjöl, buljongtärningar. Då vi varken är sjuka eller överviktiga äter vi potatis, rotfrukter, ris samt alla slags grönsaker. Kött i alla dess former men utgår från riktiga köttbitar. Fisk och fågel naturligtvis. Mjölk har vi skurit ner på, inte medvetet men det har blivit så. Smör ost och grädde desto mer. Och naturligtvis ägg i stora mängder.(massa gott kolesterol där! Och vitaminer). Tror själv att det är en bra strategi. Det gör också att vi kan unna oss en ruta choklad till kaffet (istället för kakor och bullar).

  Vi måste se mat i en helhet och inte titta på delarna. I grönsaker får du i dig lite växtsteroler. Inga problem Det kan kroppen ta hand om. Men du får i dig en massa annat bra. Men framför allt, det är gott!! Men utvinner du växtsterolerna och äter större mängder av dom tappar du näringen och överdoserar sterolerna. Som jag ser det ialla fall. Helt ovetenskapligt

 10. 10

  Hej Jon och Cecilia och alla andra som läser bloggen!
  Jag har tillsammans med min pappa (prof KTH) tagit fram det naturliga kosttillskottet Prolocol, som bland annat finns som aktiv substans i Apoteket ABs kolesterolsänkare ”Hjärtevän”. Det är växtsteroler som är naturliga och inte är kemiskt förändrade, som tex de som finns i bordsmargarinerna.
  Mycket förenklat så fungerar de naturliga växtsterolerna så här i vår kropp:
  Kolesterol är byggstenar i våra celler, det finns bra kolesterol HDL (som står för hög densitet fett) och dåligt kolesterol LDL (som står för låg densitet fett). Växtsteroler är kemiskt sett mycket lika HDL, men inte så lika att kroppen kan ta upp dem. Växtsteroler tas alltså inte upp av vår kropp. Växtsteroler hjälper till att föra ut LDL ur kroppen. Kolesterol bildas i kroppen under natten, på morgonen när vi ätit vår frukost så förs det under natten nybildade kolesterolet ut i kroppen. När kolesterolet möts av växtsteroler så tar växtsteroler hand om LDL och för ut det ur kroppen.
  Det som skiljer statiner och växtsteroler åt är alltså att statiner minskar produktion av kolesterol (och tas alltså på kvällen,så det inte bildas nytt kolesterol under natten) och att växtsterolerna har en funktion att föra ut LDL som redan finns i kroppen ut ur kroppen.
  Om du har ett högt kolesterolvärde (kvoten mellan HDL/LDL ligger över 2) så bör du göra något åt det. Att äta växtsteroler i form av Prolocol är kliniskt testat på KI (Karolinska Institutet i Stockholm) och visar att du sänker totalkolesterolhalten med 12 % och LDL med 9,5 % (givetvis ett medelvärde). Det finns också en vetenskaplig studie från KI som visar att om du äter Prolocol tillsammans med statiner, kan du sänka ditt intag av stainer med 50%. Det är också vetenskapligt visat att Prolocol inte har några biverkningar. https://www.triplecrown.se/category/scientific-papers/
  Jon, jag tycker att du resonerar helt rätt när du säger att vi inte ska stoppa i oss halvfabrikat och kemiskt förändrade produkter i kroppen, den hemliga kocken berörde också mig starkt.
  Vad har det här med LCHF och göra? Ja, som jag ser det måste alla kolla sin kolesterolhalt, kvoten mellan HDL/LDL, oavsett om du går på dieten LCHF eller ej. Apoteket AB har just tagit fram olika hälsokontroller där du bla kan testa ditt totalkolesterol, finns på alla apotek med rådgivning. Eller vända sig till sin vårdcentral.
  Tack! Johanna

 11. 11
  Anna B M säger

  Johanna, här hittar du inga som är rädda för kolesterol. Det gör man mest bland dem som äter dieten tallriksmodell och medelhavsdieten. 🙂

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Johanna Lindberg:
  Jag tror att allt kolesterol är nyttigt och har en funktion i kroppen. Vi ska lita på vår kropp att den vet vilka kolesterolmolekyler den behöver. Vi behöver inte ens mäta kolesterolvärdena.
  Har du några studier på hur mycket friskare människor blir med dina växtsteroler? Hur mycket färre hjärtinfarkter och hur mycket längre liv?

 13. 13

  @ Johanna Lindberg:

  Johanna kanske du menar tvärt emot beträffande kvoten?

 14. 14

  @ Lars:
  Det verkar som om vi har två Lars signaturer på forumet nu 😀

 15. 15
  olle holmqvist säger

  @ Annika Dahlqvist:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23623012
  olika bud

 16. 16

  @ Johanna Lindberg:
  I varje fall skriver David Perlmutter att högt totalkolesterol är nyttigt för det mentala välbefinnandet:
  ”..Studies dating back more than a decade show a connection between low total cholesterol and depression, not to mention impulsive behaviors including suicide and violence. ”

  Så mer LDL – speciellt det där fluffiga LDLet gjort av större partiklar som man får av t.ex mättat fett och som gör att apokvoten sjunker som en sten – vill åtminstone jag ha, inte bara för mentalt välbefinnande:

  Dessyom finns det något som få Svenskar, inklusive få Svenska läkare är väl insatta i: lApokvoten, som tar hänsyn både till HDL och LDL och LDL – partikelstorlek: Små och ”farliga” får man av mycket kolhydrater, ju oftare desto man intar dom desto mindre, och stora ”snälla” får man av fettrik kost. ApoB = antalet LDL-partiklar. (ej vikt som mäts med standard enkel LDL-analys)

  ApoA= antalet HDL-partiklar. Kvot B/A över 0.9 betyder högre än normal infarktrisk. Lägre än 0.7 lägre än normal infarktrisk. LDL: Ju högre LDL desto större risk att leva längst om man var över 50, enligt Framinghamstudien. Så hur kan man bli av med ett lågt LDL ? Om man redan har haft en infarkt däremot, kan risken för en till infarkt MINSKA genom lägre LDL genom t.ex. statiner.
  Hur apokvot eller övergång till LCHF inverkar i dessa gränsfall finns inga dokumenterade data på.
  Men Apkvoten är dokumenterad på över 19,000 hjärtinfarkter och kontroller mellan 1990+ publicerat i Lancet 2004. Varken LDL eller totallkolesterol kom med på skalan av 9 riskfaktorer. Men så var studien heller inte sponsrad av en enda läkemedelstillverkare vilket naturligtvis kan ses som något slags ”jäv”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa