Motion gav liten effekt för diabetiker

Dagens Medicin: Flera timmars stavgång gav liten effekt på diabetiker.

Läkaren Tomas Fritz gjorde en studie på effekten av stavgång 5 timmar per vecka på friska och t2-diabetiker. Han fann att friska förbättrade sina hälsomarkörer, medan t2-diabetiker inte alls fick samma resultat. Han drog slutsatsen att diabetiker kanske behöver ännu mera motion. 5 timmar per vecka innebär en timmes motion 5 dagar per vecka. Ska diabetiker piska sig ännu mera än detta? Det är ok för en motionsfreak, men troligen inte för många diabetiker som kanske dras med övervikt, artroser etc.
Jag tror att t2-diabetiker är så oerhört insulinresistenta att de har svårt att förbränna fett även med mycket motion.
Det fungerar mycket bättre om de tillråds att äta LCHF, där den lilla kolhydrattillförseln inte ger upphov till så stort insulinpåslag att deras fettförbränning blockeras.

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Jag och min fru som idag är allvarligt sjuk i diabetes har alltid tyckt om att röra på oss ett par gånger i veckan ungefär. Efter att vi gick över till väldigt strikt LCHF för tre år sedan har vi inte ökat på motionen utan motionerar snarare lite mindre men har ändå tappat all vår övervikt (20 respektive 12 kg) utan någon ”bantning” och har nu som 60+ are till vår stora förvåning återfått de smärta kroppshyddor vi hade för 40 år sedan. Min fru tar heller inga mediciner men har ändå perfekta blodsockervärden.

  Mina kollegor är avundsjuka hela tiden och jag förstår dem men de vill själva inte avstå från kolhydraterna och då får de nog gilla läget och sin avundsjuka.

  Och det räcker med en snabb titt i spegeln för att konstatera att det idag inte längre finns någon tillstymmelse till bukfett varken på mig eller min fru. Det är ”otroligt” men logiskt!

  Det är nästan så att man TROR på LCHF 🙂

 2. 2

  Där satt den! dvs. Motion är givetsvis bra och även motion på RECEPT!

  ADEKVAT KOSTRÅDGIVNING för just diabetiker (och andra metabolt sjuka) är förstås än bättre vilket nu nämnd studie visat!
  Att det skall ta så lång tid att implementera SBU och SoS senaste kostrådsstyrning vad gäller diabetesdrabbade är märkligt…. Något är fel i vårt system eller så styr FIRMAN ”sjukdomar ab” alldeles för mycket!
  Nya utbildningspaket (bland de andra befintliga.. några kanske kan strykas/prioriteringar) behövs tydligen i all vår sjukvårdsutbildning till såväl läkare som andra befattningshavare…..

 3. 3
  Vox Humanae säger

  När jag debuterade som typ 2 så fick jag rådet att promenera efter lunchen. Jag kom fram till att jag behövde ca 40 minuters rask promenad för att normalisera blodsockret. Det säger ju sig självt att detta är totalt ogörligt för 99,99% av alla diabetiker. Om vi ska följa slv:s kostråd så kommer vi att behöva 2-3 timmars rask promenad eller liknande per dag, bara för att hantera blodsockret. När jag äter strikt lchf så behövs ingen fysisk aktivitet alls för att uppnå samma resultat. OCH jag minskar i vikt, sakta men säkert. Men kanske är det så att ”The Matrix” börjar bli verklighet. Att man ska mata oss med majssirap och koppla oss till generatorer för att skapa gratis elektricitet…

 4. 4
  Bernt Östlund säger

  Det talas alltid om att det inte finns några långtidsstudier om nyttan av LCHF-kost men finns det EN långtidsstudie om nyttan av motion för typ 2 diabetiker. Alltså en enda studie där deltagare lottats till motion eller icke motion.
  Att det är bättre att vara rik och frisk än att vara fattig och sjuk behövs det ju inte någon vetenskaplig studie för att komma fram till men det verkar vara vad man kommer fram till.

  Det finns kanske inte ens nån undersökning som bekräftar nyttan av ”frukt och grönt” som också verkar vara en sanning som inte behöver bevisas.

 5. 5
  yvonne lofquist säger

  Jag tycker att Du Annika ska införliva något system här liknande ”Like”.knappen som finns på Facebook och på Kif. Det är rätt ofta någon skriver väldigt bra inlägg på dina topics. Det kan ju vara trevligt att bli uppmärksammad för det och för klokskapen som kan läsas mellan raderna ibland.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ yvonne lofquist:
  Jag har vidarebef frågan till min web-kunnige medhjälpare.

 7. 7

  Kanske bäst att flytta över till Facebook.

 8. 8
  JohanKarl säger

  (Skapligt intensiv) Styrketräning är mer effektivt än promenader och stavgång för att hålla blodsockret i schack. För min egen del behöver det inte ens vara dagligen, om jag tar i tillräckligt, men då äter jag oxå strikt/ketogen LCHF. Alla kan träna styrketräning med start på sin egen nivå.

 9. 9
 10. 10

  Hej! Detta är ot men jag måste fråga: köpte du yoghurt och kött i en butik strax utanför Linköping igår? Jag hjälpte en kund att kolla pris på yoghurt, kunden talade om kolhydratinnehåll och efteråt kom jag på att fasen, var inte det där Annika Dahlqvist?

  Så, om det var du: jag skulle ha tackat dig, för du har gett min mamma, typ 2-diabetiker, ett helt nytt liv tack vare lchf. Och om det inte var du igår, så lika stort tack ändå förstås!

 11. 11

  Det är väldigt stor skillnad på olika former av motion. Ungefär som med kost…Förstår inte riktigt vitsen med att generalisera som görs ovan av Annika.

  Inlägg nr 9 ovan påminner om dr Sears PACE , Progressively Accelerating Cardiopulmonary Exertion
  Det är en bra form av motion!
  Även inlägg 8 om styrketräning ar bra form av motion.

 12. 12
  Vox Humanae säger

  De flesta av oss har varken tid eller ork att styrketräna 5 gånger i veckan. Tyvärr så verkar inte ni träningsnördar förstå det.

 13. 13

  12,

  Om du läser in dig lite på t ex dr Sears PACE-pgm så kommer du att se att det inte alls är fråga om några 5 ggr/vecka och 30-60 minuter var gång. Tyvärr så verkar ideer och förutfattade meningar ha övertaget;-)

 14. 14

  Om man vill dra några positiva konsekvenser ur detta kommer man lätt till att prevention alltid lönar sig bäst.

  Se till at ta itu med levnadsvanorna INNAN Du blir överviktig, för överviktiga personer får ofta diabetes2, som drar med sig en massa ohälsa.

  Låter man magen svälla ohämmat kommer man till sist i läget att tvingas dra i nödbromsen, vilket alltid är mödosamt. Proffessor Görans och hans hustrus resa är beundransvärd, men de hade nog levt bättre utan att hamna i metabolt syndrom med ett skadat hjärta och svår diabetes som en av alla konsekvenser.

  Varför fångade Ni inte upp Er situation innan Ni blev sjuka? Någon stans i svaret på denna frågeställning ligger nyckeln till fortsatt gott liv för många av oss.

 15. 15

  #14
  Frågan du ställer i slutningen är (norsk i forts.) bersvart mange ganger av ”forståsegpåere”/ enkeltindivider. Du vet; Ancel Key, Slv, mat-/legemiddelindustrien, galopperende stressutviklende samfunnsliv som inkluderer en mengde faktorer. Det er fristende her å komme med både personliger erfaringer og tanker….. vent litt….;

  Jeg har pr. idag tatt inn/forstått hvordan samfunnet har lagt til rette for en langsom utslettelse av vår potensielle gode helse. Det begynte for 10.000 år siden…. ; I dag rår (råder) betreffelighetens og inskrenkethetens makt i alla ”korridorer”. Man klapper hverandre på skulderen og sier alt er bare vel. Blir man syk… får man skylde på seg selv. Det handler om å ta seg sammen, vise at man har karakter og vilje”.

  Så enkelt er det ikke. Men man kunne jo ønske at det var slik.

  Vi er ikke datamaskiner, hvor alle ønskede behov kan printes ned, sees over – og om de ikke passer deletes ell. omarbeides slik at de passer bedre. Det hadde jo vært fint om vi daglig bare kunne trykke på en knapp = giv akt, ut å spring, ingen ”kanelbullor” (kanel i svingende) Mennesker er komplekse skapninger/varelser – aksepter det. Sorger og lengsler møter oss i livet. På disse responderer vi ulikt – du skjønner – den knappen finnes ikke – desverre/tyvärr.

  Jeg er endelig i mål – med noenlunde strikt lchf- det eneste som fungerer for meg. Uten; sukkerslave og overspiser. Jeg har ”visst” dette lenge og kommet med antydnnger. Nå vet jeg! Jeg har anledning til å ha et kjøkkenet med lite kolhydratfristelser. Det fungerer best for meg. Det har alikevel vært en intressant reise (snart 3 år) å erfare hvordan maten påvirker meg på ulik måte/sätt.

  Kolhydrater i mengder var det i utgangspunktet ikke meningen at vi skulle fråtse i. Og nå har vi ressurser til å tenke om, snu – gå tilbake til mer menneskeanpasset/artsriktig føde! Lchf

  Og til deg som sliter – du har min fulle respekt. Jo flere pekefingre og bedrewissermentalitet du får, jo tettere …. intill deg JEG står…. 🙂 🙂 😉 Skriver og tenker så, fordi de seneste dialogene jeg i min virkelighet/personlig har erfart får meg til å gremmes – ja, en ganske så ”avskyvärd” intoleranse rår. Husk du er du – med mange gode ressurser – HEI, vi duger – du og jag 😉

  Off topic ? – why not 🙂 Med hoppet om ett godt liv för alla.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 L:
  Nej jag har inte varit i Linköping i helgen. Hälsa din mamma från mig!

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Du har så rätt!

  Det är lätt at vara efterklok.

  Före 1999 trodde jag faktiskt på det som våra myndigheter påstod och att råden vilade på en sund vetenskaplig grund och att de desstuom skötte sin uppgift att först och främst värna om vår hälsa genom goda råd. Denna tro är idag nästan helt raserad och detta beror förstås på att jag själv blev allvarligt sjuk och därmed fick ett problem som jag ville lösa utan att ”medicinera mig själv till döds”. Och det verkar ju som att jag lyckats lösa mitt problem även om det inte har varit någon lätt resa och det är kanske den insikten som gör den ”beundransvärd”.

  Jag ville istället göra något åt själva orsaken för som forskare tror jag på att det finns orsaker till att någonting inträffar. För att förstå orsaken har jag därför ägnat väldigt mycket tid åt att försöka förstå hur vi egentligen har kunnat bli så lurade som vi har blivit. Idag råder som bekant en orgie i medicinering av både ung som gammal och där de flesta sjukdomarna har sin orsak i vår kolhydratrika kosthållning.

  För de som har anlag för det ”metabola syndromet”, vilket en stor del av befolkningen verkar ha, så är det, för att använda en liknelse, som att myndigheterna, utan att bekymra sig, låter oss simma omkring i ett hav av sprit för att sedan anklaga de som har blivit alkoholiserade för att ”inte ha fångat upp sin situation innan de blev alkoholister”.

  Alla LCHFare som går in i en vanlig matvaruaffär kan inte undgå att se att denna liknelse stämmer. Jag har faktiskt inte ”räknat på det” men min gissning är att 95 % av alla matvaror är sådana som jag faktiskt inte kan äta överhuvud taget. Hela brödavdelningen, hela fruktavdelningen, det mesta av grönsakerna, det mesta av mejeriavdelningen, och det är väldigt få charkuterivaror som inte innehåller socker, hela läskedrycksavdelningen med all öl (undantaget är nog bordsvatten), nästan alla torrvaror faller bort (kaffe och te undantaget), nästan alla konserver och färdiga såser. På köttavdelningen och frysavdelningen är det lite bättre men här måste man förstås bekymra sig om köttet och fisken är fullspäckade med omega-6 fetter efter att ha plågats i ”omänskliga” djurfabriker.

  Så jag anser att ”nyckeln till frågeställningen” som du efterlyser framför allt ligger hos våra myndigheter och att deras skyldighet faktiskt måste vara att skydda oss medborgare mot kolhydraterna och andra beroendeframkallande ”gifter” på samma sätt som man idag gör med tobak, alkohol och andra droger.

 18. 18

  ”Kanske bäst att flytta över till Facebook.”
  Nej, gör inte det. Alla vill inte vara med i Facebook, av olika anledningar.

 19. 19

  @ Professor Göran:
  Jag tror att det som saknas är allmän kunskap om hur våra kroppar fungerar, medvetenheten om att det finns alternativ och val att göra etc.

  Polariseringen i dagens livsstilsdebatt ger hela frågan ett löjets skimmer. Vardera sidan gör allt för att svartmåla motståndaren och läsare/åhörarna har ofta inte kunskap tillräckligt för att avgöra vem som har bästa lösningen. Därför resignerar folk och reagerar inte förrän de blir allvarligt sjuka. Vårdapparaten har piller i sin arsenal och har som devis att bota, lindra eller åtminstone trösta. Förebygga finns inte på kartan.

  Vi har själva var och en att fatta beslut, välja och undvika. Men som i alla demokratiska processer krävs kunskap och insikt, annars tvingas man tro på experter. Om experterna predikar olika läror kan hårfärg och klädsel fälla utslag lika väl, som välgrundade teser.

  Du och jag, som tror oss veta vad vi tål, kan välja och undvika. Om vi var representanter för en massiv grupp av landets befolkning, skulle snart varuhusens sortiment vara anpassade till vår fördel.
  Om man är uppfostrad till auktoritetstro, vilket jag tror är fallet hos många av våra jämnåriga, gäller det att satsa på ”rätt” auktoritet. Det är ofta bra för karriären och det gör livet enklare, för man behöver inte ta personlig ställning. Jämför politiken, där röstandet gärna går i arv från generation till generation. Men i slutändan måste var person fatta beslut för egen räkning och göra egna val. Att skylla på myndigheterna är att försöka krypa ur sitt eget ansvar.

  Så hur kommer man vidare mot ett samhälle av mogna och pålästa individer, som kan kritiskt granska, göra egna val och ta eget ansvar?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa