Ska fettommöblering bota diabetes?

Jag såg just ett inslag på Rapport om hur forskarna ska förebygga eller bota diabetes genom att möblera om fettfördelningen i människor.
Är det någon som förstod hur detta skulle gå till? Länk?

Jag tycker att det låter mycket enklare att bota typ 2 diabetes genom att avstå från kolhydrater i maten.

Kan det vara detta: Ny metod botade diabetes hos möss?
Ja det handlar om ett nytt läkemedel som forskarna, och läkemedelsindustrin, ska bli rika och berömda på.

Och här är Svt-artikeln, och i DN.

 

Comments

 1. 1

  ”Jag tycker att det låter mycket enklare att bota typ 2 diabetes genom att avstå från kolhydrater i maten.”

  Jo… – Annika – det tycker jag med.

 2. 2

  Vad ledsen jag blir när jag ser sånt som de visade på TV! Det var tydligen ett stort genombrott i kampen om att bota diabetes. Du, Annika, har länge berättat om hur det kan göras men……

 3. 3
 4. 4

  Klart du har rätt igen, Annika! 🙂

 5. 5

  Förmodligen ännu ett dyrt piller som ska belasta statskassan och förgifta dem som tar det. Själv håller jag mig diabetesfri genom pillerfri lågkolhydratkost.

 6. 6
  Lars Bern säger

  Kampen om de diabetessjuka står mellan livstilsförändring/kost och läkemedel från Big Pharma. En bot av diabetes som inte innebär en ny livslång läkemedelsanvändning måste till varje pris stoppas – eller vad tror ni?

 7. 7
  Jan-Erik S. säger

  Begriper inte att något nyhetsprogram inte visar de hälsovinster som erhålls med LCHF???
  Eller har någon sett något?
  Varför görs inga undersökningar/enkäter bland de som äter enligt LCHF så de får berätta sina historier och erfarenheter???

  Allt från viktnedgång, lägre blodtryck, mindre känning av diabetes, psykiskt välmående, avtagande ledvärk mm mm.

  Varför??? Det finns ju massor av regeringstjänstemän och politiker som äter enligt LCHF.
  Har de fått munkavle?
  Får de inte berätta hur de mår beroende på att det gäller att hålla läkemedelsindustrin under armarna???
  Men…vad kostar all vård? Vad kostar allt onödigt lidande bland människorna? Helt i onödan!

  För att inte tala om att de nu ska börja fettoperera tonåringar som är gravt överviktiga. Visades på nyheterna i går.

  Sååå relativt enkelt att åtgärda med LCHF.

 8. 8

  Jag tycker att det låter lite Frankenstein när de ska in och rota i kroppen och flytta runt fett när det finns naturligare metoder. Ett vanligt missförstånd som de även sa i Rapport var att diabetes leder till fetma. Det är lika fel som att säga att fetma leder till diabetes. Samma bakomliggande sjukdom kan däremot leda till båda.

  ”I ytterligare ett experiment fick råttor som fötts upp på en fettrik kost en normaliserad blodsockeromsättning när VEGF-B blockerades”

  Nu ska väl råttor äta frön och liknande så det är klart att de blir sjuka när de får äta en massa fett, precis som vi blir om vi äter en massa frön.

  Det blir nog inte bara ett botemedel mot diabetes utan även ett ”vaccin” som fullt friska människor kan ta i förebyggande syfte och vips så har kundkretsen mångdubblats!

 9. 9

  Är detta något nytt?? Fett höjer blodsockret?? Och varför skall det farligare fettet bli mindre farligt/blodsocker höjande efter omplaceringen till underhudsfettet????
  Svts artikel skriver ” det är fettet inne i kroppen, i organ som muskler, hjärta och lever, som är det farliga fettet och som GÖR ATT BLODSOCKRET HÖJS och vi blir sjuka”???? senare i artikeln ” fettet börjar flytta på sig, från organen inne i kroppen till det vita fettet under huden, DÄR DET INTE ALLS GÖR SAMMA SKADA.” ???
  Måste vara enklare att äta LCHF, – det blir inget farligt fett att omplacera….

 10. 10
  Sven Erik Nordin säger

  Som vanligt väljer man den mest komplicerade, dyraste och osäkraste metoden att bota eller förebygga sjukdom. Som av en händelse innebär detta också möjlighet till astronomiska inkomster för det företag som kan skaffa sig patentet på detta preparat. Eventuella (och troliga) skador och biverkningar får sedan förstås den skattefinansierade sjukvården ta hand om… Fantastiskt!

 11. 11

  det finns tillfällen när man undrar om det är en själv eller resten av världen som har blivit galen… detta är ett sånt tillfälle :-/

 12. 12

  Detta kommer att diskuteras i Gomorron Sverige kl 07.15 idag torsdag.

 13. 13

  ”En fullständug revolution”! Pyttsan, den nya tänkta medicinen tycks ha ungefär samma effekt som LCHF-kost. Låt oss hoppas att forskarna ”stöter på patrull” under utvecklandet av denna nya kassako för läkemedelsbolagen, så att LCHF-kosten som behandling av diabetes hunnit få rejält fotfäste innan medicinen blir godkänd. DET skulle jag kalla för en stor samhällsekonomisk vinst.

 14. 14

  Jag måste vara lite korkad, men jag förstår inte förklaringarna och hur saker hänger ihop.

  Blodsockret höjs av kolhydrater, diabetes är en sjukdom som betyder att kroppen har svårt att omsätta kolhydrater eller som t o m slv säger ”personer med störd kolhydratomsättning” ( direktiv 2009/39/EG )

 15. 15
  LCHF-Bengt säger

  Ska man skratta eller gråta? För mig är detta ännu ett bevis på att det bara är pengar som styr. Ännu ett läkemedel som ska bota symtomen, inte orsaken, att läkemedlet sen skulle vara utan biverkningar, har ju aldrig hänt med något läkemedel förut, som tur är finns inte detta piller på marknaden förrän om 10 år, och då borde väl lchf vara den optimala boten.

 16. 16
 17. 17

  Ett problem är att för en diabetiker kan blodsockret höjas även utan kolhydrater (Chinese Restaurant Effect). Som Richard K Bernstein skriver så kan man i princip äta sågspån och få höjt blodsocker. LCHF är bra och är något som alla diabetiker borde praktisera, det är liksom det första. Men problemen kan vara större än att det hjälper med enbart LCHF. Att sluta forska på lindring för diabetiker som en del vill tycker jag därför är fel.

 18. 18

  Lars-Erik Litsfeld

  Chinese Restaurant Effect = MSG E621?

 19. 19

  Jag är skeptisk till det där med sågspån. Kinesisk mat innehåller mycket dolda kolhydrater och äter man mycket så är det givet att blodsockret går upp. Skulle tro att såspånsliknelsen mest är ett retoriskt knep för att sälja idén. Dvs ej bevisat men taget för sanning när det upprepats tillräckligt många gånger.

 20. 20
  180 grader fel säger

  Varför tar inte fettcellen upp energin varför lagras den in på fel ställen?
  Med högt insulin så skulle fettcellen lagra in energin direkt om fettcellen fungerade, rent logiskt så måste fettcellen vara insulinresistent.

  konsekvensen av Insulinresistenta fettceller, då hamnar fettet på fel ställen och vi får högt socker och högt insulin.

  Om fettcellen fungerade så skulle vi inte ha högt socker och högt insulin.

 21. 21
  180 grader fel säger

  Om insulin lagrar in fett och glukos som en del påstår så skulle högt insulin tömma blodet på glukos och triglyceirder, om fettcellen fungerade som den skulle.

  Använd hjärnan, fettcellen måste vara insulinresistent.

  INSULINRESISTENTA FETTCELLER DÅ FÅR VI HÖGT SOCKER, TRIGLYCERIDER OCH INSULIN.

  Alla vet att muskelcellen kan vara insulinresistent, det är diabetes, men varför kan folk inte förstå att fettcellen även kan drabbas av samma resistens?

  Drabbas fettcellen av insulinresistens men vi är friska i övrigt så får det vissa konsekvenser om vi äter mer än vi gör av med,
  muskelcellerna kan inte ta upp energin för då dör cellerna, då skapas insulinresistens i muskelcellerna.
  https://coolinginflammation.blogspot.se/2009/11/superoxide-causes-insulin-resistance.html

  När inget organ kan ta upp energin då får vi högt blodsocker.

  En fullständigt frisk person skulle bara lagra in överskottsenergin i fettcellen utan att blodsockret steg.

 22. 22
  Hoppfull direktör säger

  Kan strikt LCHF i kombination med stress leda till diabetes?

  Jag (man 53 år) har ätit strikt LCHF sedan juli 2008 med goda hälsoeffekter som följd. Forutom de första månadena med omställningsbesvär ha jag mått väldigt bra. Pollenallergin som jag har slitit med minst 20 år försvann efter 6 månader. Jag har alltid varit fysisk aktiv (flera maraton bakom mig) och i genomsnitt har mina löparrundor varit 4-5 per vecka mellan 8-15 km. LCHF-kosten har ökat både min fysiska och psykiska uthållighet och prestation…fram till våren 2011.

  Jag arbetar som vd på ett utlänskt företag i en konkurensutsatt branch, vilket betyder mycket ansvar och stora krav. Den orimliga arbesbördan har medförd både frustation och stress som vidare har resulterat i sömnlösa nätter, nedstemdhet, extrem törst, stor urinutsöndring, trötthet, orkeslöshet, glömska, stora humorsvängningar och acetonluktande andedräkt.

  Kolesterolvärden har också försämrats: Triglycerider har ökat från 0,9 (våren 2011) till 1,5 september 2012. HDL i senaste mätning var 1,8, filket är försämring från

  I tabellen nedanför är mätningar på blodsocker i olika tidspunkter i dygnet:

  Morgon Em kv
  27.sep – 27 16
  28.sep 11,6 14,3 11,9
  29.sep 14 11,2 10,7
  30.sep 12 11,6

  Morgon=fastande
  Em=före middag
  Kv=ca. 21.00 3 timmar efter middag

  Frukost består oftast av kokta ägg eller ostomelett och kaffe eller bara kosfett.

  Lunch: Makrill, ostskivor, smör, leverpastej, skinka, tunfisk

  Middag: Alltid hemlagad minimalt med kolhydrater om mycket fett

  Jag har alltid haft ett stressigt liv men har kunnat hantera det. Enda markanta ändring i mitt liv skedde för 4 år sedan när jag ändrade min kosthållning.

  Kan kostomläggningen har bidragit till utvecklingen av (pre)diabetes? Finns det orsak/sambandforskning runt LCHF/ stress/diabetes?
  Stress och LCHF kanske inte passar ihop?

  Mvh

  Hoppfull direktör

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Hoppfull direktör:
  Du har diabetes. På strikt LCHF-kost kan man knappast få typ 2 diabetes, men du kan ha fått typ 1-diabetes eller LADA. LADA är typ 1-diabetes som debuterar mera långsamt och i vuxen ålder. Den innebär insulinbrist. Du måste genast söka läkare för att konstatera vilken sorts diabetes du har fått, och få behandling.
  Man kan kolla det med bl a provtagning av Faste-insulin, C-peptid, GAD-antikroppar (antikroppar mot insulinproducerande betaceller).
  Skriv och berätta vilken diagnos läkaren kommer fram till.
  Typ 1 diabetes kan man få vilken kost man än äter. LCHF ökar inte risken för T1-diabetes, men förhindrar den inte heller. Orsaken till T1-diabetes är okänd.

 24. 24
  Hoppfull direktör säger

  Tack för svaret. Jag skal snarast uppsöka läkare.
  Hittade i http://www.alltomdiabetes.se denna kommentar ang. stress och utveckling av diabetes:
  ”Vad vet man idag om den långvariga stressens påverkan på blodsockret och vad kan man göra för att sänka blodsockret när man lever i en stressad miljö som man inte kan göra så mycket åt?

  Svar från diabetologen:
  Det du tar upp är mycket intressant – och du har helt rätt. Stress är en av faktorerna som utlöser och försämrar typ 1 diabetes, och även typ 2 diabetes. Detta sker genom att akut mer adrenalin kommer ut som stresshormon. På grund av detta så stiger blodsockret. Det höga blodsockret kvarstår även efter att adrenalinnivån gått ner efter en timme, och det höga blodsockret kan vara 3-4-7 timmar. Har man också mycket frustrerande stress så förbereder kroppen sig för en känsla av ökad fysisk aktivitet, även om man sedan inte rör sig mer, och då intar man betydligt mer kalorier. Vad kan man göra? undrar du, man kan försöka med nedan…”

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Hoppfull direktör:
  Det hormon man annars brukar tala mest om som stresshormon är Cortisol. Cortisol är också en kraftfull blodsockerhöjare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa