Har Anna Bäsén börjat förstå?

Anna Bäsén, medicinreporter på Expressen, har de senaste åren skrivit mycket elakt om LCHF, sannolikt inspirerad av VoF, där hon är medlem, och har fått pris som Årets Folkbildare för ett antal år sedan. Hon har tyckts helt okritiskt anammat VoF:s ungtuppsretorik.
Nu har hon skrivit en artikel: Sommartung? Ät som en karl…, med tydlig LCHF-vinkling.
Enda felet i artikeln är i ingressen där pizza finns med som godkänd mat. Om en LCHF-are ska äta pizza ska den nog vara en LCHF-variant, tex.

En artikel till i Expressen: Succédieten – skippa vetet…

 

Comments

 1. 1

  Kanske Anna Bäsén blev lite skärrad när hon nominerades till Årets förvillare, alltså alternativet?

  https://aretsforvillare.nu/2012/02/anna-basen-nomineras-arets-forvillare-2012/

  ”Påhejande medicinreporter från Expressen som kraftigt underströk att vi var osolidariska om vi alla inte gick och vaccinerade oss. Anna Bäsén fick folk att känna skuld om man inte vaccinerade sig mot svininfluensan med Pandemrix vaccinet 2009.” skrev http://www.frekvensapoteket.com

 2. 2

  Inte vet jag om jag vill äta som en karl – med tanke på alla överviktiga medelålders män som jag träffar på, som dessutom verkar ganska obrydda om sin rondör och verkar tycka att de duger bra som de är. Känns därför en aning märkligt att ha just män som mått för vilka viktknep som funkar 🙂 Däremot äter jag gärna min paleomat. Om det är manligt eller kvinnligt ger jag blanka tusan i. Men visst är det kul att Bäsén nu står för en artikel med LCHF-rekommendation. Enda skillnaden verkar faktiskt vara fruktrekommendationen. Det tar sig.

 3. 3

  Det var ju en bra FAKTA-ruta:

  (Utmärkt LCHF-kost)!

  FAKTA: Så äter du
  Du äter: naturliga proteiner som fisk, fågel, skaldjur, kött, ägg och ost.

  *Lagom med fett i form av avokado, olja, nötter, oliver, smör, majonnäs, grädde och crème fraîche.

  *Proteiner och fett håller dig mätt och nöjd och påverkar inte ditt blodsocker.

  *Du äter också kolhydrater men i mindre mängd än du är van vid. Dina kolhydratkällor är grönsaker, frukt och bär. Istället för ris, pasta och potatis äter du kanske en fräsch sallad, ugnsrostade grönsaker eller blomkålsmos.

  *Drick vatten, te och kaffe. Var försiktigt med läsk, lättdryck och juice. Se upp med alkoholen. Det innehåller mycket kalorier och hämmar fettförbränningen.

 4. 4

  Hej.
  Jag har ”gått på” lchf nu ett tag, håller mig helt inom alla regler jag hittat överallt, läst alla böcker men efter många veckor nu har vågen inte rört sig alls. Och midjemåttet har ökat en 4 cm.
  Tänkte först att jag väntar ut det, precis som jag säger till alla men INGET händer.
  Har aldrig varit glad för kolhydrater förut så är inga problem för mig o skippa det.
  Älskar kött och grönsaker. Min last har alltid varit socker men det har jag skippat nu.
  Lägger till en massa fett och blir mätt men varför går jag ej ner?

  Är ca 167 cm, väger 97 kg och är 22 år.

  Någon som kan hjälpa mig?

 5. 5

  Linda, jag återkommer till vårt tjat om anamnes och tänkbar hormonstörning. .Har du flera gånger tidigare försökt gå ned i vikt med kaloriräkning och funnit att det inte funkar i längden, snarare tvärtom? S.k. jojobantning.

  Sådant kan rubba kroppens hormonförsörjning, den har blivit lurad för många gånger och till slut gett upp. Enligt Diana Scwarzbein, diabetolog i Kalifornien, kunde det vara förklaringen till varför KH-restriktion inte fungerar för vissa personer. Något praktiskt förslag utöver fortsatt KH-restriktion ger hon inte, men om hennes tes stämmer ligger ett tungt ansvar på alla dem som rekommenderar kaloriräkning. Mer om Schwarzbein här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/09/16/sa-byts-muskler-mot-fett

 6. 6
  Åke Persson säger

  Men det var ju inte Anna Bäsén utan Sofia Persson som skrev?

 7. 7

  @ Åke Persson:
  Dom skrev varsin artikel!

 8. 8

  Det går framåt med ”myrsteg”.!

  Häromdagen ondgjorde sig krönikören M: Vedin i NSD över LCHF ”sovel som äts av personer som inte tänker på det globala perspektivet. LCHF med ett högt proteinintag visar i vilket överflöd vi lever i” … Hur stor del av butikens hyllor är fyllda av animaliskt fett och dito protein 😉

  Frågan om man som LCHFare alls har en chans att komma till ”himlen” ställdes inte, men hängde i luften 🙂 Krönikan kunde ha varit skriven av CM.

  .

 9. 9

  @Sofia

  Länka till hans inlägg… är du snäll (NSD)!

  Din liknelse med CM var / är Rolig!!! Han som nu leder en studie vad gäller GBP på ungdomar!
  Kostexpert???????

 10. 10
  Lars Henrik säger

  Anna har ju nyligen gjort sig känd för sina angrepp mot alternativmedicin. Jag hittade detta utmärkta svar till henne från docent Rune Eliasson. Det är från i april men väl värd att spridas tycker jag:

  https://newsvoice.se/2014/04/09/oppet-brev-till-anna-basen-av-docent-rune-eliasson-om-falska-intervjuer/comment-page-1/#comment-39387

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa