Även små mängder läsk ger fetare barn

Artikel på SVT.se.
Barn som fick sockersötade drycker ökade mer i vikt än de som fick sötningsmedelssötade drycker.
Men jag tycker inte att vi ska ge våra barn kemiska sötningsmedel heller. Det måste finnas bra osötade drycker som barnen kan acceptera!?

 

 

Comments

 1. 1

  Vad sägs om den mest ”naturliga” drycken nummer ett – VATTEN.

  Det är ju BARN det handlar om. Det finns bara EN enda faktor som kan påverka dem – deras föräldrar. Ges inte barnen tillgång till läsk av sina föräldrar – så dricker de heller ingen läsk. Allt handlar om hur konsekvent man hindrar tillgången till sådant som ”inte är nyttigt”. Jag anser att detta faktum inte på något sätt går att ”förhandla bort”.

 2. 2
  yvonne lofquist säger

  Inte bara läsken, all detta slaskande med mjölk och Oboy som är ett måste bland många barn av idag, ganska hemskt egentligen, allt detta socker tillsatt i mjölk som ju ändå kan anses som ganska nyttig – annars.

 3. 3

  Vore barnbarn tycker om smaksatt mineralvatten till kalas. I Tyskland har de Apfelschorle. Äpplemust med kolsyrat vatten. Ca halv så mycket kolhydrat jämförd med läsk. Jättegott och läskande. Vem kontakter Kiviksmusteriet att göra ett försök här med. Eller LIDL. De har deras eget fabrikat på hyllan söder om gränsen.

 4. 4

  Och feta barn blir feta ungdomar, som man enligt Rapport idag med stor framgång gör Gastric bypass-operationer på. 81 ungdomar hade efter två år gått ner i genomsnitt 44 kg. Läkaren var förvånad över hur bra det fungerade. Hur ungdomarna mådde sas det inget om.
  Jag misstänker att LCHF-kost hade varit lika effektivt, trevligare för ungdomarna och definitivt samhällsekonomiskt fördelaktigt.

 5. 5
  hillalilla säger

  Vi har sockerförbud på vårt barn. Folk blir väldigt provocerade när de inte får ge saft, godis och bullar till tvååringen. Det är så synd om barnet och vi är så elaka föräldrar.

 6. 6

  Håller med andra som kommenterat. Jag är från den generationen där man ansåg att barnen får acceptera hur det blir. Det är inte frågan om barnen tycker de kan acceptera det eller inte – de har att acceptera! Barn har inte den erfarenheten, att de själva kan få bestämma om sådana saker. Det är sådant som de ska få lära sig genom åren, och så småningom kan de få ta större och större ansvar för sina egna liv och kan (förhoppningsvis) ta vettiga beslut. Man är inte en dålig förälder för att man lär upp sina barn på det sättet.

 7. 7

  @ Steffen:
  Här skulle jag vilja att det fanns en gillaknapp!

 8. 8

  Det är ju hemskt egentligen att vi som föräldrar utsätter våra barn för sådant. Man skulle kunna tro att en vuxen i dagens informationssamhälle skulle ha lite mer allmänt förnuft än att ge sina barn så pass sötade drycker.

  Utöver fetma kan man även lyfta diskussion om våra barns tänder i detta sammanhang tycker jag. Som tandläkare har jag oerhört svårt för detta ämne. Jag brukar få ta föräldrarna åt sidan ibland och tala om ett och annat för dem. Så här kan det bara inte fortsätta!

  //Jennie

 9. 9
  foie gras säger

  Mjölkdrickandet genom hela skolåldern borde avskaffas. I Frankrike dricker barn vatten till maten så snart de lämnat vällingflaskan. De vänjs vid en bit ost som del av varje måltid, olika ostar självklart varje dag.
  Treåringar kan skilja på camembert och roquefort.
  Sverige är nåt så inpyrt med socker i maten. Mjölk innehåller socker. Socker finns också i bröd, i korv, i rader av produkter på ett sätt som inte förekommer i Frankrike.

 10. 10

  #7
  Steffen, håller med om att en gilla-knapp vore fint!

  Bara för att det inte finns en åldersgräns fastställd i lag tycks många föräldrar tro att allt annat ingår i barns rättigheter.

 11. 11

  Kanske stevia kan vara en lösning på dagens problem med sötning av läsk och annat. Har bloggskribenten någon uppfattning om stevia?
  (Såg att felix ketchup släppt en variant sötad med just stevia)

 12. 12
  Konsument säger

  Vi har diskuterat Stevia tidigare här på bloggen. Skriv in Stevia i Annikas sökruta så kommer några träffar med synpunkter och diskussioner.

  t ex denna:
  https://annikadahlqvist.com/2012/08/26/stevia-fran-naturlig-sotma-till-ren-kemi/

  hälsosajten sund.nu har en del att säga:
  https://sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120515&art=1561&tem=3

 13. 13

  Nr 4 Lena K

  Förvånad över hur bra det fungerade? Nu ja. Vad vet dom om resultatet på längre sikt……

  Magen vi fått fyller nog sin funktion och får den inte arbeta som den ska, så uppstår säkerligen flera problem på sikt!

 14. 14

  @ Gustaf:
  Alla sötningsmedel manifesterar sockerberoendet. Vi bedrar vår hjärna och den svarar med känsla av välbefinnande.
  Att barn blir större av socker vet man sedan länge – det gäller i högsta grad innan de föds. Har mamman graviditetsdiabetes växer de onormalt.

 15. 15

  Är detta verkligen sant! På nyheterna och i GP om GBP på ungdomar…
  https://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1075940-operation-hjalper-unga-med-svar-fetma

 16. 16

  Annika, får jag fråga om du har skrivit böcker om genus och varit aktiv i genusdebatten? En bekant till mig hävdar det men det har jag aldrig hört talas om. Ursäkta att jag frågar detta i den här tråden men jag visste inte var jag skulle ställa den! Läsk är ett fördärv!

 17. 17

  Hej ! Jag började äta lchf i april och mår väldigt bra,
  inga ”dippar” längre utan håller mig mätt längre och har slutat småäta.
  Har en 8-åring som är lite rund om magen, en kopia av mig i samma ålder, ser att hon inte håller sig mätt på vanlig mat – har varit mitt problem i alla år. Sen vi vuxna började äta lchf hemma äter hon mindre kolhydrater och håller sig mätt längre, tex köttfärssås med lite pasta istället för pasta med lite köttfärsås.
  Skulle vilja veta om det kan påverka min dotter negativt att blanda skolmaten med lchfmaten hon får hemma? Om vi äter mer fett och lite kolhydrater så blandar ju hon fett och kolhydrater då skolan serverar ” vanlig mat”.
  Vill tillägga att vi inte bantar henne och hon rör på sig på fritiden.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Laurel:
  Nej, jag vet inte ens hur LCHF-frågan kommer in i genusdebatten. Har du någon uppfattning om det?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Therese:
  Jag anser att den mat i skolan som innehåller lågfett, med lättmargarin, mycket kolhydrater, och massor av industrikemikalier, är skadlig för barnens hälsa. Föräldrar kan uppväga skadligheten genom att ge barnen LCHF-betonad mat hemma.
  Om barnen får en frukost rik på naturligt fett kanske de inte är så hungriga på den skadliga skolmaten till lunch. De kanske kan få med sig bra mat som komplettering till lunchen? Ägg, ost och smör?

 20. 20

  @ Annika Dahlqvist:
  Min bekant har en son som har besvär med sin mage och då tipsade jag om din film och sa att hon skulle titta på den.Då sa hon: Annika D, det namnet känner jag igen och jag håller inte med henne i hennes böcker om genus. Då sa jag att jag har aldrig hört talas om att du skrivit böcker om genus. Hon blandar ihop dig med någon annan! Ville bara fråga! LCHF och genus har ingen koppling, vad jag kan se!

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Laurel:
  Jag skulle tro att hon blandar ihop mig med Annica Dahlström
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Annica_Dahlstr%C3%B6m

 22. 22

  Tack Annika!

 23. 23

  #15
  Ja – det er sant. Trodde det var 90 (någon barn/ungdomar vände om i dörren?). Regissören var bl.a. (flera ?) Claude Markus – erinnar inte titteln, elektro…. ett ell. annat. Här får vi info, om att någon af barnen hadde adhd (ibland osäker diagnos) o.a. psykisk stress ….. .

  Obs. att etik-nämnd:de som ska ge sitt tilstånd til sådär forskning på omyndiga !!!! barn godtok stympningen. Någon måste man ju ofra på forskningens alter. Josef Mengele tyckte nog det samma (naziläkara i w.w.2 – han forskade på bl.a. judar i konsentrationsläger – hysj… dette tycker man inte ska talas högt um).

  Tro om forskningen garderade sig med forsäkring… finns väl inga sådanna. Staten/vi tar väl den belastningen om någon af ofren kräver skadestånd i framtiden…

  Ingen kommentarer til #15 länk????? Nu slokkar jag – pulsen höjdes – fysh och hysj – diplomatiet råder —

  ”Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv” Arnulf Øverland (se Wikipedia).

  Ha det bra… dette var otäckt läsning.

 24. 24
  Sofia E säger

  Om vi enbart har smaksatt bubbelvatten hemma, t.ex. Loka så duger det fint till 3-åringen. Jag köpte den nya Stevia-saften från Fun Light men den smaken som de hade då (Jordgubb med någon exotisk frukt jag inte minns namnet på) tilltalade inte min dotter ett dugg och jag tyckte själv inte att den var så god. Hoppas att de kan tillverka den i mer normala smaker, typ jordgubb eller skogsbär. Då ger vi den ett nytt försök!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa