Ska vi tvingas att äta miljöförstörande vegetarisk kost?

Ledare i Aftonbladet. Påståendena är fel på varje punkt.
Vi blir inte sjukare på animalisk kost. Det finns ingen riktig vetenskap som visar att vi skulle bli det. Bara vanliga tramsiga epidemiologiska studier som man kan vrida dit det behagar en.

Multnande gräs producerar mer metan än om det passerar en ko som tar upp kol i sin metabolism. Kor är alltså luftrenare.
Korna ska naturligtvis leva ett bra liv utan gifter och kraftfoder. De ska bara äta gräs och hö.

Men nu vill man att vi ska tvingas äta vegetarisk kost, minst en gång per vecka, vars produktion är beroende av konstgödsel och giftbesprutning, och kräver enorma mängder av konstbevattning..

Läs Vegomyten av Lierre Keith.

Ett alternativt förslag att propagera för är att vi skulle äta minst en dag i veckan ekologisk mat.

 

Comments

 1. 1

  En ekologisk dag i veckan, DET var en bra idé. Kan byggas ut vartefter, det är något som alla utom möjligen sådana som Monsanto kan samlas runt.

 2. 2

  Jag vill påminna om vikten av att undvika fruktos likväl som kolhydrater.
  Följande text är hämtad från ”Dr Mercola”:
  För att understryka hur viktigt detta en åtgärd kan vara, tänka på följande: Enligt en 2010 studie 5 , hade de som konsumerade 74 gram eller mer per dag av fruktos (motsvarande cirka 2,5 söta drycker) en 77 procent större risk att få blod trycknivåer på 160/100 mm Hg. Konsumerar 74 gram eller mer av fruktos dagligen ökade också risken för en 135/85 blodtryck läsning med 26 procent, och 140/90 med 30 procent.
  Detta är betydelsefullt eftersom den genomsnittliga amerikanen nu förbrukar ca 70 gram fruktos varje dag! Ännu värre, cirka 25 procent av alla amerikaner konsumerar över 134 gram fruktos per dag, enligt forskning från Dr Richard Johnson , chef för divisionen för njursjukdom och högt blodtryck vid University of Colorado, och författare till två böcker om farorna med fruktos, The Sugar Fix och The Fat Switch .

  Som standard rekommendation, rekommenderar jag starkt att hålla din TOTALA fruktos konsumtion under 25 gram per dag. Men för de flesta människor – särskilt om du kämpar med högt blodtryck och insulinresistens – det skulle vara klokt att begränsa din frukt fruktos till 15 gram eller mindre, eftersom det praktiskt taget är garanterad att du kommer att konsumera ”dolda” källor till fruktos från de flesta drycker och bara om alla bearbetade mat du kan äta.

 3. 3

  Oljebolagen är nog väldigt nöjda så länge klimatdiskussionerna i världen fixeras kring idisslarna och inte vid det faktum att den fossila oljan som inlagrats under årmiljoner nu eldas upp på kort tid, vilket ger en kraftig växthuseffekt.
  Samtidigt som idisslarna i världen, dom vilda på dom stora stäpperna och savannerna inräknade, var oerhört många fler för något århundrade sedan och då fanns ingen som helst växthuseffekt och inte heller någon stor oljeförbränning.
  Säkert har dom intresse och maktmedel att genom lobbyister styra inriktning i denna världsomspännande debatt.

 4. 4

  ”Multnande gräs producerar mer metan än om det passerar en ko som tar upp kol i sin metabolism. Kor är alltså luftrenare.”

  Ja visst multnar gräs, och då lämnar det ju tillbaka den mängd växthusgaser som det tidigare lånat till sin uppbyggnad. Men om gräset inte hade blivit uppätet av en kossa hade det under sin livstid omvandlat en massa koldioxid till syre och alltså både absolut och relativt sett minskat både metan och koldioxidmängden i atmosfären. Kossorna gör ju som bekant tvärtom…

  Att kalla en kossa för ”Luftrenare” är därför ett lite väl magstark.. Snarare är deras nytta att skapa mångfald i ekosystemen. I sin vilda form utgör de även föda för rovdjur. Tamkossor (ekologiska) skapar nischer för en mängd örter och fåglar som tidigare i historen trivdes på betade marker och det är välkomnande.

  Men visst klarar planeten många kossor! Under urminnes tider har säkerligen hjordar av betande djur vandrat på den svenska myllan och då klagade ingen över deras hejdlösa rapar och fisar.

 5. 5
  Storstadsbo säger

  David Skrev:

  fåglar som tidigare i historen trivdes på betade marker

  Här i storstaden:
  De senaste 5-10 åren har jag inte sett särskilt många gråsparvar/pilfinkar i mitt bostadsområde. Tidigare var det jättemånga som flög runt hustaket och balkongen. Snudd på sanitär olägenhet, men lite småtrevligt ändå.

  Någonstans tycker jag mig minnas att jag läst, att det inte längre finns lämplig föda söderut på odlingsmarkerna, och att det skulle bero på brist på sådan, att just dessa fåglar mer eller mindre dött ut.

 6. 6

  Humlan ,
  Ja kossor som ”drivs” av solkraft (gräsbetesdjur) behöver ju inga fossila gödsel eller annat av olja för att driva upp födan. De äter ju gräs som växer automatiskt och inte spannmål som behöver massor av fossila bränslen till gödsel etc.

  Gräsbetat är framtiden.

 7. 7
  Omnivoren säger
 8. 8

  7,
  Veganen Johansson har ungefär samma trovärdighet som Hellenius m fl. Det visade han för några år sedan med sina varningar om LCHF bl a.

 9. 9

  Lev inte i en fantasivärld där kött kommer från djur som har det fint och lever på gräs. Kött kräver masor av naturresurser. Vegetarisk kost behöver inte nödvändigtvis vara baserad på masa spannmål. Det mesta spannmålet och sojan används till att producera kött, mjölk och ägg.

  Tips! Prova en glutenfri vegankost. Djurvänlig och miljösmart!

 10. 10

  Johan ,
  Har hela frysen full av sånt kött från en gård med djur som har det fint och lever på gräs, Inte nån fantasi inte, det kött jag äter lämnar mindre miljöavtryck än veganernas bönor, uträkning här: https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/09/01/miljopartiet-vill-infora-kostdiktatur/
  mitten av inlägget.

  Mina kolesterolpartiklar är dessutom större än dina 😛

 11. 11
  Georg Wladimir säger

  Det kryllar av bönder i min närmiljö (8 mil från Gamleby) som vet vad bra mat är för något. De tar ansvar för vad de säljer och deras djur mår väldigt bra utan antibiotika. Vi måste stödja dessa bönder och handla från deras gårdsbutiker. Ekologiskt och kravmärkt kostar dubbelt så mycket att producera. Kan vi inte betala ett högre pris för den maten så är det nog mest synd om oss själva. Det industriella fodret produceras idag ofta utomlands och innehhåller ofta GMO-proddukter som vi ju alla vet är resistenta. Kyckling och fisk är ett bedrövligt kapitel men gris, nöt och får är inget problem i dagsläget. Även om man ställer krav på kvalitet och produktion. Det pågår en ny revolution. Denna gång bland smarta bönder.

  Vem f-n äter industriproducerad mat förutom restaurangbesökare , gamla och skolbarn egentligen? Så korkade människor finns väl inte?

 12. 12

  Georg Wladimir ,
  Precis, kvalitet. Och smaken på gräsbetat kött är fantastisk.

 13. 13

  Dom största metanutsläppen i världen kommer faktiskt från risodlingarna,
  det är väldigt lite debatt om det.

 14. 14
 15. 15

  Anders,
  Kanske O.T på denna blogg men Jeffrey M Smith har en massa info om detta.
  https://www.responsibletechnology.org/resources/media-kit/jeffrey-m-smith-bio

  Förlåt Doc om det är O.T.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa