Hälsokriget om mjölken

Artikel i DN.se.
Ja åsikterna om mjölken – sockret, proteinet och fettet – går vitt isär i många kretsar, inte minst bland LCHF-arna.

 

Comments

 1. 1

  Att mjölk är så bra kommer av att staten körde en hård propagande som startade på 20-talet det sitter i än i Sverige.
  Mjölk är ju egentligen en dryck som är anpassad för växande kalvar, definitivt inte för vuxna människor. Man har ju även funnit en muterad variant som ger ett protein som är annourlunda än tidigare, A1/A2 Casein.
  https://naturalbias.com/a1-beta-casein-the-devil-in-your-milk/

  Skulle formodligen ta 10 år att avla bort varianten, men den erkänns inte vara ett problem idag av myndigheter.

  Själv äter jag smör men undviker övriga mejeriprodukter. Efter det försvann min exem.

 2. 2

  Mjölk uteslöt jag ur kosten för ca 20 år sedan. Däremot vispgrädde gör jag av med 3-4 dl per dag – och det förhöjer smaken på det mesta – som jag ser det.

 3. 3

  En intressant sak om mjölk som jag fick reda på via en naturdokumentär jag såg på ett flygplan är att den röda jättekängrun diar såväl den nyfödde som fortfarande ligger i pungen samt förra årets unge. Hon har två olika utformade spenar för ändamålet. Den nyfödde för högkolhydrats lågfettsmjölk medan den äldre ungen får lågkolhydrats högfettsmjölk. Kanske en liten evolutionär hint om att kolhydrater är viktiga i början men fett viktigare sedan SLV:s tes är ju den motsatta. Fet bröstmjölk är bra men efter 2 års ålder är det lättmjölk som gäller.

 4. 4
 5. 5

  På slutet i artikeln i DN uttalar sig Maj-Lis Hellenius igen och pratar om det mättade fettets farlighet. Jag börjar bli riktigt trött på henne och att hon ständigt är med och hindrar människor från att våga pröva en kost som kan bli livräddande. Varför vänder sig massmedia ständigt till henne? Hon har ju samma mantra hela tiden vilket är mer motion och mindre smör. Det är ljug och båg och stämmer inte med verkligheten. Det är inget fel på motion men det är inte alls det det handlar om utan om hur ämnesomsättningen påverkar oss. Vi behöver det naturliga mättade fettet som smör, grädde och kokosfett, och inte alla dessa sockerarter som är inflammerande för våra kroppar.

 6. 6

  om man dricker vanlig fet mjölk, fet grädde, äter riktigt smör och undviker skit som innehåller transfetter ser jag inga problem med att använda mjölkprodukter i maten, men att dricka mycket kan bli mycket mjölksocker så..

 7. 7

  Mats Lindgren:

  ”Varför vänder sig massmedia ständigt till henne?”

  Frågan är berättigad. Svaret är att Hellenius har efterträtt Stephan Rössner som den auktoritet man slentrianmässigt skall ringa till för kommentar när det dyker upp nån ”nyhet”. Mediafolket söker bekräftelse i sina vanföreställningar. Det ger trygghetskänsla, och Rössner gäller inte längre. Hellenius är obefläckad.

  För övrigt har boken ”Gå ned i vikt med Stephan Rössner” från 1993, just utkommit i ny upplaga. Första upplagan innehåller iakttagelser om insulin och fettmetabolism som han tycks ha glömt i senare böcker. Vore intressant att se om denna nya upplaga har reviderats.

  På sid. 19 i den äldre upplagan påpekas t.ex. att KH-överskott ”omvandlas till fett och lagras i fettcellerna.” Några år senare förnekade han rentut att kroppen har en sådan funktion. Vad gäller idag?

  I den första upplagan refererade han Banting, vars fetma åtgärdades med KH-restriktionn – lite bröd och inga rotfrukter – men påpekade strax att det var ”svårt att förstå att någon över huvud taget kunnat gå ned i vikt med sådan diet”. Lider han fortfarande under denna svårighet?

 8. 8

  Många av alla de hälsofördelar som tillskrivs LCHF beror antagligen på att man undviker spannmål och mjölk/mejeri, det vill säga gluten och a1-kasein.

  Man behöver inte avla fram nya kor för att kunna leverera a2-mjölk. Generna är redan kartlagda i stor utsträckning och det finns många a2-kor. Problemet är att Arla blandar all mjölk till en tveksam soppa.

  Det borde inte vara så svårt att tillhandahålla a2-mjölk i Sverige från gårdsmejerier. Förmodligen skulle lönsamheten vara mycket bättre än att sälja mjölk till Arla till underpris.

 9. 9
  Margaretha säger

  Så sannt…komjölk är till för kalvarna. Men…..det är den homogeniserade mjölken som är vansklig för hälsan. Det finfördelade fettet säges kunna tränga in i cellerna, och anses därför att bidraga till bla. en hel del allergier.
  Därför dricker vår familj Åsens mjölk från Skånemejerier, som endast är pastöriserad.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Anders S:
  Vilken LCHF-definition har avrått från mejeriprodukter?
  Inte min i alla fall, och det är jag som har lanserat LCHF-begreppet.
  Men jag brukar säga att den som är sockerkänslig inte ska dricka mjölk, pga laktosen, utan hellre äta smör och ost.

 11. 11
  Georg Wladimir säger

  För cirka 3000 år sedan uppstod plötsliigt en tolerans för mjölk hos en liten folkgrupp i en by i Frankrike. Detta blev en så markant evolutionär fördel i att klara vinterhalvåret, att dessa människor trängde ut övriga icke mjölktoleranta från hela Europa. Idag dominerar ättlingar till denna folkspillra hela vår planet intellektuellt, kulturellt och ekonomiskt. Vi har mycket att tacka mjölken för. Denna information har jag fått från en engelsk vetenskapsdokumentär om våra gener. Jag trodde i 30 år att jag inte tålde mjölkprodukter, men det var också skitsnack. Jag är också en ättling till mjölkdrickarna och min högsta önskan är en bonde som säljer oförstörd mjölk till mig. Då kan jag säga adjö till Ica och de förbannade Arlaprodukterna. Man måste vara oerhört matmedveten för att inte få i sig resistenta organismer från GMO-produkter idag. Senaste varningen var kycklingkött, men skiten finns överallt i livsmedelsbutikerna. Så idag finns inget utrymme för kunskapsbrist.

  För er som undrat och saknat mig så har blixten slagit ner i min dator (barnen jublade) och jag har fimpat internet. Nu utbildar jag mig till slaktare och säljer närproducerat kött. Jag ska bli rik på LCHF och krossa den multinationella livsmedelsindustrin. Framförallt skitföretaget ARLA.
  Denna dator är lånad av barnen och skriiver fel hela tiden. Men jag gör sporadiska visiter här för att kolla läget. Så ingen går säker för mig om nu någon trodde det. Alltid redo för strid! Georg W <3

 12. 12

  Annika Dahlqvist skrev:

  @ 8 Anders S:
  Vilken LCHF-definition har avrått från mejeriprodukter?
  Inte min i alla fall, och det är jag som har lanserat LCHF-begreppet.
  Men jag brukar säga att den som är sockerkänslig inte ska dricka mjölk, pga laktosen, utan hellre äta smör och ost.

  Det finns en hel del inlägg och kommentarer i Kolhydrater i Fokus där bantarna påstår att mjölk och mejeri hindrar viktnedgång. Det diskuteras ständigt. Även Andreas Eenfeldt rekommenderar att man ska vara försiktig med vanlig mjölk och fil.

  För övrigt verkar det som att många som tror att de är känsliga för laktos istället är känsliga för a1-kasein. Eftersom a2-mjölk från kor inte säljs i Sverige kan getmjölk och getost vara ett alternativ för dem. Ghee innehåller heller inte nämnvärt med kasein. Finns att köpa i storförpackning.

  Vore spännande om några svenska bönder kunde slå sig ihop om ett gårdsmejeri och börja leverera a2-mjölk från gräsbetande kor.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Anders S:
  Jag skrev ju också att den som är sockerkänslig inte ska dricka mjölk och fil pga laktosen där.
  Jag tycker inte att man kan säga att LCHF generellt avråder från mjölkprodukter, för att kommenterare på KiF skriver det. Men man kan säga att åsikterna går isär inom LCHF.

 14. 14
  Professor Göran säger

  När det gäller mjölk tycker jag att den gamle greken Xenofanus ord är passande:

  ”All kunskap är bara en flätad väv av gissningar!”

  Men det är klart att om man själv blir sjuka av något så är det ju smart att avstå från näringsämnet ifråga om det så är nötter eller mjölk och det är ju kanppast någon tillfällighet att det finns stora avdelningar i matvarubutikerna med laktosfria och glutenfria produkter.

  Men det bästa verkar nog vara att på alla sätt minimera kolhydraterna så mycket som möjligt – LCHF med andra ord – för att vara på den säkra sidan.

  Själva mår vi bra utan mjölkprodukter (grädde undantaget) och sedan äter vi mest get -och fårost för det verkar vi också må bra av. Om man är frisk så kanske man inte behöver vara så strikt förstås.

  Men som Annika säger måste man ju känna efter själv vad man mår bra av och vi är gubevars olika. Många unga har ju ännu inte ”kört sönder sig i kolhydratträsket” och bryr sig knappast. Hur man ska påverka dom verkar vara ett ”sisyfosarbete”.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sisyfos

 15. 15


  ”Medicinens historia borde också ha lärt oss att välanpassade kliniker i alla tider haft en övertro på sin egen samtids åsikter om sjukdomarnas natur och orsaker. Detta, som har gällt föregående generationer, gäller naturligtvis också för oss. Vi kan inte veta vilka av våra åsikter som nästa generation kommer att tala om med ett medlidsamt småleende.”
  – slut citat av docenten Per Dalén.

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Förbaskat intressant referens til Per Dalén!

  Han verkar ha precis min syn på medicinen idag och att den verkar genomsyras av en nästan total brist på vetenskap eftersom den, som Claude Bernard påpekade redan för 150 år sedan, saknar intresse för att hitta själva orsakssammanhangen bakom våra sjukdomar och inte minst våra vanligaste.

  Istället förvandlar man det hela till epidemiologi och religiös tro – fantastiskt!

  Otroligt – bitarna faller mer och mer på plats ur ett vetenskapsteoretiskt perspektiv.

  Man blir helt enkelt mörkrädd när man tänker på vad läkemedelsindustrin håller på med.

  Det känns som att slåss med väderkvarnar på något sätt.

 17. 17

  @ Professor Göran:
  ”Man blir helt en kelt mörkrädd när man tänker på vad läkemedelsindustrin håller på med.”

  Men är det inte trots allt vara politiker som tillåter att det får fortsätta?
  Att man lobbar politiker eller mer eller mindre köper dom i USA kan vi förstå, men hur det går till i Sverige vet jag ej. Ej heller hur mycket som ligger direkt på politikerna. Gissningar:

  Lakemedelsverkshöjdare ena året och i styrelsen för Astra nästa?
  och
  Livsmedelsverkshöjdare ena året och i styrelsen för Barrillo nästa?

 18. 18

  Annika Dahlqvist skrev:

  @ 12 Anders S:
  Jag skrev ju också att den som är sockerkänslig inte ska dricka mjölk och fil pga laktosen där.
  Jag tycker inte att man kan säga att LCHF generellt avråder från mjölkprodukter, för att kommenterare på KiF skriver det. Men man kan säga att åsikterna går isär inom LCHF.

  Vilken inställning har du själv i a1/a2-kasein-debatten? Det har funnits en hel del kommentarer och länkar under årens lopp i ämnet på din blog men jag har inte sett att du själv berört ämnet.

  Någon koppling/bindning till Arla eller lantbrukskooperationen som hindrar dig att göra några uttalanden?

  Ibland verkar det som att SLV och flertalet mediaanlitade professorer som avråder från mjölk/mejeri och vanligtvis skyller på mättade fettet i mjölken uppenbarligen är ganska medvetna om att produktionssätt och proteininnehåll skulle kunna vara den egentliga orsaken till de forskningsresultat de hänvisar till. Se t.ex. denna länk med svar från Charlotte Erlanson-Albertson, professor i medicinsk kemi:

  https://www.tv4.se/efter-tio/artiklar/charlotte-om-sambandet-mellan-kost-och-autism-4fc0122b04bf72519400b543

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ stenbj:

  Det här programmet på SVT tycker jaghelt enkelt är suveränt när det pekar på den omänskliga cynismen hos läkemedelsbolagen och vars enda syfte är att maximera vinsterna. Här verkar det inte finnas någon moralisk botten.

  https://www.svtplay.se/video/293856/sjukdomar-ab

  Den enda som jag kan tänka mig inte låter sig ruckas i sin obrottsliga tro på läkemedelsindustrins godhet och medicinernas ”välsignelse” för mänskligheten efter att ha sett den här filmen är nog Mats Reimers.

  Man kliar sig i huvudet av förundran.

  Och stackars barn!

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Anders S:
  Jag har inte engagerat mig i frågan om A1/A2 kasein ännu. Även jag har begränsad tid och ork att engagera mig. Jag har både jobb och familj att ta hänsyn till. Vilka är de viktigaste vetenskapliga studierna som visar fördel för A2 gentemot A1? Eller andra former av bevis?

 21. 21

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 18 Anders S:
  Jag har inte engagerat mig i frågan om A1/A2 kasein ännu. Även jag har begränsad tid och ork att engagera mig. Jag har både jobb och familj att ta hänsyn till. Vilka är de viktigaste vetenskapliga studierna som visar fördel för A2 gentemot A1? Eller andra former av bevis?

  Det finns en hel del länkar redan som framgår om man söker i Google på: Annika Dahlqvist kasein
  Det är svårt att lägga in en sammanställning med flera länkar eftersom sådana kommentarer spärras.

  Själv tillämpar jag försiktighetsprincipen.

 22. 22

  @ 9 Margaretha:
  Det där lär vara en gammal myt och inget som stämmer med verkligheten.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Anders S:
  Om du lägger in en kommentar som spärras pga länk så släpper jag den fri när jag går in nästa gång.
  Om försiktighetsprincipen innebär att vi alla bara ska dricka getmjölk och äta getmjölksprodukter så hänger jag inte med på det. Jag äter de mjölkprodukter som finns på marknaden, så ekologiska som möjligt, och tycker att jag mår bra. Men det är kanske inbillning.

 24. 24

  Annika Dahlqvist skrev:

  @ 21 Anders S:
  Om du lägger in en kommentar som spärras pga länk så släpper jag den fri när jag går in nästa gång.
  Om försiktighetsprincipen innebär att vi alla bara ska dricka getmjölk och äta getmjölksprodukter så hänger jag inte med på det. Jag äter de mjölkprodukter som finns på marknaden, så ekologiska som möjligt, och tycker att jag mår bra. Men det är kanske inbillning.

  Ur min synvinkel innebär försiktighetsprincipen att jag inte rekommenderar någon att dricka mjölk eftersom jag inte är säker på att det enbart är nyttigt. Själv dricker jag inte dricker mjölk i någon större utsträckning. Om ämnet kommer upp informerar jag om att det finns det de som hävdar att a1-kaseinet orsakar problem som bland annat kan leda till diabetes-1 och bokstavsdiagnoser, vilka produkter som innehåller kasein och om vilka alternativ det finns. Själv dricker jag inte heller getmjölk men getmjölk dricks världen över och det finns uppgifter som säger att getmjölk till och med är vanligare än komjölk.

  Nedan finns på min ”att läsa” lista:

  Karl Reichelt, M.D. Rikshospitalet, Oslo”
  The probability and possibility of a gut to brain connection”

  Paul Shattock, Honorary Director of the Autism Research Unit, University of Sunderland
  ”The Scan Brit Study, results and follow-up research”
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20406576
  The ScanBrit randomised, controlled, single-blind study of a gluten- and casein-free dietary intervention for children with autism spectrum disorders.

  Charlotte Erlanson-Albertsson, professor medicinsk & fysiologisk kemi, Lunds Universitet
  ”Peptider från mat och deras inverkan på hälsa och sjukdom”

  Bra med bevis:

  https://youtu.be/Cql5mk2ZJiA

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Anders S:
  Den Scan Brit studien skiljer inte på A1- och A2-kasein, och inte heller på gluten och kasein. Det är dålig forskning när man slår ihop gluten och kasein. Lika dåligt som när man slår ihop ”fruktogrönt”.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Anders S:
  Det blir en begreppsförvirring när man rekommenderar människor att låta bli att dricka mjölk för kaseinets skull. Drickmjölken innehåller ju mest socker (laktos) och förhållandevis lite protein. Det är ost och keso som innehåller mycket protein, och som i så fall skulle avrådas ifrån.

 27. 27

  Annika Dahlqvist skrev:

  @ 24 Anders S:
  Det blir en begreppsförvirring när man rekommenderar människor att låta bli att dricka mjölk för kaseinets skull. Drickmjölken innehåller ju mest socker (laktos) och förhållandevis lite protein. Det är ost och keso som innehåller mycket protein, och som i så fall skulle avrådas ifrån.

  Det har kommit mjölk från Skånemejerier med EXTRA protein:

  https://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/skanemejerier/pressrelease/view/starkmjoelk-fraan-skaanemejerier-793550

  https://www.skanemejerier.se/sv/Vara-produkter/Produktkatalog/Mjolk/Mjolk-med-extra-protein-naturell/

  Protein 5,2 g
  Kolhydrater 4,9 g
  – varav sockerarter 4,9 g
  – varav – laktos 4,9 g

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa