Arne Astrup uttalar sig om LCHF

Arne Astrup , övernutritionisten i Danmark, uttalar sig i BT.se: Danskarna har förstått – svenskarna är vilseledda. Han tycks acceptera att vi minskar på vitt socker och mjöl, men tycker att vi ska ersätta det med magert protein och fullkorn. Det naturliga mättade fettet är spöket som vanligt.

Ytterligare en artikel: Svenskerne slanker sig ihjel med Atkins-kuren.
Det är konstigt hur han får ihop det att vi ”slanker oss ihjel”, samtidigt som han tror att vi blir fetare av LCHF (Atkins).

Han har också skrivit på Netdoktor.dk: Atkinskuren og andre moderne dieter.
Det är en förvirrad artikel full av tro och hypoteser. Han skriver att det inte finns forskning på de långsiktiga effekterna. Det är konstigt då att han ändå kan uttala sig att lågkolhydratkost är farlig för hälsan.

 

Comments

 1. 1
  aviator1945 säger

  De ovannämnda artiklarna verkar allmänt flummiga, inte helt olika från vad som återfinns i svenska tidningar. Inga siffror anges, och inte heller vilka undersökningar som ligger till stöd för Astrups påståenden. Men om man är övernutritionist, så kanske man inte behöver styrka sina uttalanden…..

  För övrigt noterar jag efter att ha konsulterat danska wikipedia, att Astrups trovärdighet inte är mycket att ropa hurra för.

 2. 2

  Det gör ju att man börjar undra över alla andra råd som anses vara vetenskapliga belagda…

 3. 3
  Margaretha säger

  Jamen jisses ! Di danske är bara såå kloka. Man behöver inte vara påläst för att uttala sig om något,bara man är dansk ; ))
  Ska han nu bekymra sig om något som intages per os, kan han ju börja med att kartlägga den stora alkoholkonsumtion som råder i det egna landet,där alltför många ”drikker sig ihjel….”

 4. 4
  yvonne lofquist säger

  Men vaddå börja äta normalt? LCHF är här för att stanna!

 5. 5
  Elisabeth säger

  Håhåjaja. Vi har alltså slutat helt med kolhydrater och äter pizza i stället. Hissen hos ”sundhedseksperten” går bestämt inte ända upp.

  Hade detta inte varit så sorgligt så hade det varit rent komiskt att någon kan få så fel för sig.

 6. 6

  Här borde finnas underlag för långtidsstudier av LCHF: I ”Kropp och själ” på P1 i dag om epilepsi så sa dom sist i programmet – ”ända sedan 20-talet har man behandlat epilepsi med ketogen kost, d.v.s. mycket fett, inga kolhydrater och måttligt med protein, under överseende av dietist.”
  Om man kan ha underlag att säga att det hjälper mot epilepsi så borde det duga för att säga om dom dog i ”massor av hjärtinfarkter”, dom skulle knappast fortsatt med denna behandling i många år då.
  Detta måste väl kunna användas till någon sorts långtidsstudie av LCHF?
  Eller??

 7. 7

  På bilresa i mörka lördagsnatten lyssnade vi på ett radioprogram från SR: Om kroppsideal, bantning och fetma.
  Programledaren Katarina Hulting känd från svt-sport har lämpliga inbjudna gäster, bland annat den från media kände Svenske professor Maj-Lis Hellenius som tar upp modedieterna, främst då, gissa vilken…..

  SR:s programförklaring är bland annat ”Professorn och överläkaren Mai-Lis Hellénius berättar om vad hon och hennes nordiska forskarkollegor har kommit fram till är bäst för hälsan – Fullkorn fruktochgrönt samt magert kött.

  Denna radioserie är producerad av, ett från SR fristående bolag och har väl legat på lager ett tag för att koordineras med den Finske professor Pekka Puska:s angrepp på mättat fett och där av högt totalkolesterol, detta angrepp (betet) togs sedan upp av nyhetsredaktioner i Sverige.

  Så här i backspegeln tycker jag att det för Finlands del handlar om att försvara de Finska studierna som är en av grundstenarna i kolesterolhypotesen.

  Koppla detta med Arne Astrup, övernutritionisten i Danmark, kollegialt och samordnat, kanske inget som Nisse i Hökarängen reflekterar över.
  Detta uttryck ”Nisse i Hökarängen” har jag för mig myntades av Rapportredaktionen på70-talet = Nisse representerade nyhetsprogrammets målgrupp.

  Alltså, att få Nisse att undvika smör, skära ned på kött och i stället prioritera margarin, matoljor och fullkorn.

  Är man man extra insatt i någon fråga så blir man så småningom observant på företeelser förknippade med denna.
  Så länge företeelserna är mer ”random” tycker jag inte det är någon ”Ko” på isen, dock i detta fall ser jag kollegial samordning, trots att man här lägger delay på släppen med någon vecka.

 8. 8

  Ja, han er duktig, ham Arne 🙁 Men som det sägs i en kommentar, da er hans renommé inte alls bra, men det saknas ”nytt blod” i debatten i DK, då mantraet fortfarande är fettsnålt med fokus på kalorierer och motion… Afventer, att LCHF for allvar rammer DK – det ska bli roligt att följa ”eksperterne” åla sig ;o)

  Förlåt for min ringa svenska – hoppas ”you get it” på trotts 🙂

 9. 9

  Jag har befunnit mig i Danmark i tre år (1980-talet) och de åt jättefet mat vad jag minns. God mat!
  Tunna rågbrödskivor (inte våra gigantiska vita svampiga frallor precis!) på vilka de lade en tjock skiva fet leverpastej och en massa knaperstekt bacon ovanpå den. Ja det var ett smörrebröd jag minns mycket väl. Andra var med friterad flundra och en massa remoladsås på. Eller åt de fet anka med gräddsås och rödkål och små smörstekta kartoffler som var rejält brynta. Flottigt men urgott! Var de tjocka var det nog av all Tuborg som dracks till maten.

  Absolut rejält mycket fetare mat än i Sverige i alla fall, tror inte att det ändrat sig så värst mycket. Kanske därför som de nu lite yrvaket vill införa fettskatten förresten???? Ja, så är det förstås!! Där finns ett samband. Hoppas att danskarna håller hårt i sin goda feta naturliga mat och inte låter sig luras av ”moderna” påfund.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Cia:
  Enligt Arne Astrup har danskarna tydligen lärt sig att äta fettsnålt sedan 80-talet.

 11. 11

  Jag undrar en sak. Har du Annika hört talas om Simoncini. Han har fått mycket kritik för sin cancer-forskning där han påstår att cancer går att bota med vanlig bikarbonat. Idag tyder ju ny forskning på att celler äter socker – som i sin tur försurar kroppen och försurning leder till nedbrytning och ”svamp eller fungus” som i sin tur försvinner med bikarbonat – som är det motsatta till försurning. Hur ställer du dig till den forskningen som Simoncini bedriver. När jag talar om honom får jag mest bannor och blir utskrattad. De flesta blir arga på mig. Kan inte det ha ett samband?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Pernilla:
  Nej jag har inte hört om Simoncini.
  Det enda jag vet är att cancerceller använder socker som energikälla, och därför göds av socker och stärkelse.
  Bikarbonat som cancerbehandling har jag inte hört om. Det måste ju gå att forska på det.

 13. 13


  OM ALTERNATIV BOT AV CANCER

  Cancer Cure Documentary – Dr. Burzynski Antineoplaston Therapy (video 1 tim 48 min) – ”Dokumentär om Stanislaw R. Burzynskis revolutionerande cancerbehandling baserad på hans upptäckt som ledde till skapandet av antineoplaston-terapi. Dr Burzynskis terapi har framgångsrikt botat tusentals cancerpatienter under de senaste 30 åren och har visat sig vara 3 till 5 gånger mer effektiv än konventionella cellgifter och strålbehandling” – slut citat. härifrån.

  NaHCO3 – Botemedlet mot all cancer?: ”Helt vanlig bikarbonat, NaHCO3, kan vara botemedlet mot all cancer tror doktor Tullio Simoncini.”

 14. 14

  Tur att danskarna inte är så mycket för att lyssna på auktoriteter förutom sin drottning. 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa