Omega-3 ingen effekt mot hjärtsjukdom?

SVT.se.
Enligt Alicja Volk hade tidigare studier före 2007 visat effekt av omega-3-tillskott, men inte de senare.

Då återstår att se om inte heller intag av (vildfångad?) fisk har någon förebyggande effekt mot hjärtinfarkt?

 

Comments

 1. 1

  Jag tvivlar på riktigheten i undersökningen… – baserat på – Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 2. 2

  Hoppas att det nystartade NuSE.org kan leda till oberoende och fri forskning.

 3. 3
  Ingvar Bejvel säger

  Såvitt jag uppfattat undersökningen så talar man om att kärlsjuka (hjärtat är också ett ’kärl’) inte har någon nytta av tillskott av omega-3. Detta kan nog äga sin riktighet, eftersom de i sammanhanget små tillskotten inte kan neutralisera de massiva tillskotten av omega-6, som ingår i svenskens vardagskost. Sluta alltså med alla mjölprodukter och vegetabiliska oljor, men fortsätt gärna med omega-3-tillskott om du är kärlsjuk.

 4. 4

  Hur går det nu för oss som är allergiska mot fisk?

 5. 5

  Det gäller att till varje pris smutskasta OMEGA – 3. Denna olja är ett fasansfullt hot
  mot den falska profitjagande läkemedelsindustrin som inte har någon som helst moral
  och skam I kroppen utan kan när som helst sälja sina barn och föräldrar bara de får pengar.
  Boksluten är det enda som är viktigt inget får komma emellan deras enorma vinster. När
  Sen naturliga substanser kommer upp som hotar deras astronomiska vinster kastar de
  Moral o heder på soptippen. De anlitar giriga s.k. professorer som talespersoner och
  de aningslösa obildade unga journalisterna sväljer med hull o hår deras falska påståenden.
  Eskimåer och gamla Norska fiskare har dom svårt att bortförklara men trixa o omforma på andra sätt blir deras vapen. Hoppas att vi Svenskar genomskådar deras bedrägeri. Forskning
  Kan bedrivas ärligt och o-ärligt. T ex att bara använda 1 gr omega 3 och sen skrika ut – – –
  Det gör ingen nytta !!!!

  Professor Tom Saalden har forskat på fiskoljer i många många år och har en oerhörd erfarenhet
  mycket högre förtroende än ”Professor” Lars Rydén – som är en spinndoktor köpt av läkemedelsbolaget Sanofis för att ”berätta deras saga om Omega 3 ”
  Hur länge ska vi behöva läsa om deras skitlögner

  Läs mer här om Omega 3
  https://dagenshomeopati.se/2012/07/30/kosttillskott-60-000-ganger-sakrare-an-mediciner/

 6. 6

  Hva legger man til grunn for denne studien? Dose? Kilde til omega 3en? Er det bare snakk om marin omega 3 eller er ALA og innberegnet?

  Jeg tror det er større effekt av å spise f.eks makrell, sild og sardiner enn å spise kapsler siden mange andre viktige næringsstoffer som muligens kan bedre opptak og effekt er fjernet. Dosen man får i seg i tabletter er latterlig lav sammenlignet med f.eks makrell. Faktisk kan fet høstmakrell inneholder over 10 gram omega 3 pr 100 gram, slå den! Man må spise veldig mange kapsler for å matche det.

  Å få i seg bare omega 3 fra kapsler istedet for fra fisk blir litt som å spise c-vitamintabletter istedet for paprika mener jeg…

  Ved Universitetet i Tromsø gjøres det mye spennende forskning ift omega 3, vært på foredrag med noen av forskerne som viste til svært spennende resultater. Bl.a så de senkning av flere inflammasjonsstoffer i blodet til testdeltakerne ved ulike inntak av marine kilder. Uraffinerte omega 3 oljer og fisk gav bedre effekt enn rensede oljer.

 7. 7
  anna andersson säger

  Så här tror jag:

  När det kom fram att inuiterna hade mycket god hjärt- o kärlhälsa trots stort intag av mättat fett, så måste detta förklaras på något sätt.

  Förklaringen blev omega3 fetter. (Fortsätt glufsa i er kolhydrater, det är ok bara ni äter omega 3 också).

  Nu när omega-3 visat sig verkningslöst kanske vi kan se en annan, mer uppenbar förklaring till inuiternas friska hjärtan.

  Kanske att de var i ketos hela tiden? (Alltså inte åt kolhydrater. )

 8. 8

  Hej, det skulle kunna vara så här det ligger till. Undersökningen är troligen helt korrekt men nu är det så att den mesta fiskolja som säljs är oxiderad och är därför verkningslös. Det bästa man kan göra är att köpa krillolja som innehåller en antioxidant (astaxanthin) som gör att den inte oxiderar och också en av de kraftfullaste antioxidanter som är kända . Krilloljan innehåller dessutom inga tungmetaller också ett plus, den är dock lite dyrare men man får ju något som fungerar…

 9. 9

  Det gäller ju Omega-3-kapslar som är en pressad processad produkt inte Omega-3 som finns i (färsk/fryst? )fisk . Ni är väl för naturlig mat inte processad!?

 10. 10

  @ anna andersson:
  Okinavafolket som lever på opptil 80% karbo, har ca like lite HKS som eskimoene og har verdens lengste kjente levealder motsier den hypotesa. MEN, og det er et stort men, de spiser stort sett bare uraffinert mat. Rotfrukter, frukt, nøtter, fisk og kokos er hovedmatkildene. De spiser lite korn og svært lite sukker i raffinerte former.

  Eskimoene spiser tradisjonelt ekte fisk og ikke raffinerte oljer som ofte kan være delvis harske (spesielt i kapselform som de fleste bruker). Dosene de som spiser kapsler bruker er små, typisk 0,5 gram hver dag. Eskimoene har tradisjonelt hatt et inntak på over 10 gram omega 3 hver dag. Mener du at mengden og kildene til omega 3 er irrelevante?

  Hvorfor kan omega 3 virke positivt ift HKS? Jo, det virker blodfortynnende (enkelte som bruker marevan vet dette, noen kan greie seg fint uten medisiner om de spiser nok omega 3). Det hemmer dannelsen av klebrige blodplater som oppstår gjennom metabolismen av arakidonsyre. Dette fører til reduset risiko for blodpropp. Påvirkningen på COX\COX2 som virker betennelsesdempende har nok også endel å si.

  Et godt eksempel på raffinert vs uraffinert er olivenolje hvor man kan påvise økt elastisitet i åreveggene ved bruk av kaldpresset olivenolje som inneholder en rekke aktive stoffer og endel vitamin E. Bruker man raffinert olivenolje ser man ikke disse forskjellene.

  Min konklusjon: Spis fisk framfor olje, helst villfisk og små fisk. Makrell og sild fra nordsjøen er rike på omega 3 og inneholder lite miljøgifter siden de er små fisk og langt ned i næringskjeden sammenlignet med bl.a sel og kveite som har betydelig mer miljøgifter. Spis kjøtt av grasbeitende dyr, det inneholder noe omega 3, faktisk noe DPA (som er en av de mindre kjente ”marine” fettsyrene) som har flere positive helseeffekter.

  Om man gjør en skikkelig studie hvor man bruker fet fisk i intervensjonsgruppa og de får i seg minst 2-3 gram pr dag er jeg overbevist om at man finner helseeffekter. Den lave forekomsten av mange reumatiske sykdommer i kyststrøk kontra innland er nok et godt eksempel på at fisk er bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa