Farliga kolesterolvärden?

Pekka Puska, den ansvarige för ”Nordkarelenstudien” har uttalat sig att han befarar att LCHF, med mättade fetter, ska ge ökat antal hjärtinfarkter per år. LCHF.se har skrivit om det.

Vi är nu många som har ätit LCHF i många år. Jag har ätit den kosten i 8 år, och många andra har ätit så i flera år innan bokstavskombinationen var etablerad.  Om denna kost verkligen skulle ge ökad risk för hjärtinfarkt skulle det ha börjat märkas nu. Etablissemanget skulle ha publicerat siffror på alla, tidigare friska, LCHF-are som strömmar in på akutmottagningarna med hjärtinfarkter.
Det har de inte gjort. De har hittat enstaka LCHF-are som har drabbats av sjukdom, och då rapporterat till pressen som har slagit upp stora rubriker. Men några massor har det inte rört sig om. Snarast hörde vi härom  sistens att Sverige inte betraktas som ett högriskland internationellt.  Om LCHF vore farligare för hjärtat än lågfettkost skulle hjärtinfarktfrekvensen börjat öka nu, när så många äter LCHF.

 

Comments

 1. 1

  Jag har ätit LCHF sedan ca tre år tillbaka – och jag är till 100 % nöjd med min ”livsfarliga” kost = jag är ej ett skvatt orolig för att få hjärtinfarkt.

 2. 2

  @ Josef:

  Jag såg nånstans att du käkar tillskott också. Vilka tillskott och mängder är att rekommendera för minskande av risken för typ diabetes, hjärtkärlsjukdomar, och cancer?

 3. 3

  Tänk om tidningarna på samma sätt.slog upp ALLA ”normalkostare” som dagligen får hjärtinfarkt Då fanns det inte plats för annan läsning. Konstigt att man inte tänker på det.

 4. 4

  Onödiga operationer?

  Ta bort hjärnan istället för att prova att äta rätt?

  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1272

  Se Fredrik Gertten:s film om hur man köper opinionsbildare, experter och kommentatorer t.ex. på bloggar, i tidningar, radio och tv-program.

  https://www.svtplay.se/video/256163/big-boys-gone-bananas

 5. 5

  fortsättning #4

  Sök på nätet på: epilepsi ketos

  Ibland är möjliga orsaker inte riktigt det man direkt förväntar sig av ett statistiskt resultat. Att diabetiker inte tål kolhydrater är odiskutabelt om man inte är dietist eller diabetssköterska. Att många med svår epilepsi blir symtomfria av en strikt ketogen kost, även kallat modifierad Atkins, är också visat men kanske inte enbart beror på kolhydraterna. Det kanske beror på att det är vissa protein de inte tål! Det är protein som man inte äter när man lever ketogent, inte äter spannmål eller a1-mejeri. Synd att göra en hjärnoperation om man istället kunde bytt kost.

  https://npif.no/index.php?name=seksjon%2FHvordan_kan_proteinintoleranse_gi_symptomer.html

  https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Ludvig_Reichelt_(1933)

 6. 6

  Är det inte tom så att det finns massor av exempel på människor som börjat med LCHF och blivit friska, kunnat sluta med daglig medicinering osv.

  Sen är säkert inte alla förbättringar just orsakade av LCHF specifikt, mycket tyder t.ex på att vetet specifikt ligger bakom en del sjukdomar som inte enbart beror på den blodsockerhöjande effekten, och att LCHF ger effekt såtillvida att man slutar äta produkter med vete. Men även med sådana hänsyn finns det mycket som tyder på att LCHF är rätt kost för väldigt många.

 7. 7

  8 år ? Har matteuträknande försämrats av LCHF? 😉

 8. 8

  Hej! Jag har nyss fått veta att jag lider av graviditetsdiabetes (tog sockertestet, före jag drack sockerblandningen hade jag sockervärde 4,7, och 2 timmar efter att jag druckit sockersmörjan hade jag sockervärde 9,3, är gravid i vecka 26), och undrar nu om det bästa är att börja äta LCHF kost?
  Kan man ändra kosten helt plötsligt utan att barnet tar skada? Jag har ätit enligt vad livsmedelverket i Finland har rekommenderat, så det har blivit rätt mycket mörkt bröd, musli, pasta och ris. Men samtidigt har jag använt riktigt smör istället för margarin, så det är kanske det som orsakade diabetes? För mycket kolhydrater och fett i kombination. Känner mig olycklig och vet inte riktigt vad jag ska göra – vägrar följa rådgivningens rekommendationer som handlar om att äta upp till 6 brödskivor per dag, margarin och fettfria mjölkprodukter. Snälla finns det någon som kan ge mig några råd om hur jag kan gå tillväga? Finns det någon sida på nätet som kan ge mera information om hur man kan äta enligt LCHF som gravid?
  Jättetacksam för svar!

 9. 9
  anna andersson säger

  Pekka Puska antar att mättat fett är farligt.
  Enligt honom blir det då fullt logiskt att se LCHF som farlig.
  Det är myten om det farliga mättade fettet som skall krossas.

 10. 10
  Charlotte säger

  Jag har också en fråga som gäller lchf och graviditet. Jag har ätit lchf i drygt ett och ett halvt år och gått ner 29 kilo. Nu är jag gravid, men hade ändå tänkt fortsätta med lchf, kanske öka lite i kolhydrater med morötter och tomat eller andra grönsaker som egentligen inte är tillåtna, men ändå hålla grunden, och helst kring 15% kolhydrater. Problemet är att jag fått total avsmak för det mesta som är lchf, särskilt kött. Det bara vänder sig. Eller jag har egentligen aldrig gillat kött så mkt utan bara ätit fågel och fisk och möjligen köttfärs, men nu funkar inte kyckling alls och inte mkt annat heller. Istället är jag plötsligt sugen på ananas och andra friska, syrliga saker. Frukt och andra ”friska” och krispiga saker var också det jag upplevde svårast att sluta med när jag gick över till lchf, men nu har det ändå blivit en naturlig del av livet att inte äta sånt. Men hur fasen gör jag nu? Jag kan ju inte få i mig något alls när äcklet kommer över mig! Vet inte hur vegetarisk lchf skulle funka heller, har svårt med ägg också även om det funkar lite bättre. Helst vill jag bara äta bröd när illamåendet kommer! Hjälp! Jag vill absolut inte gå upp i vikt (är fortf. överviktig så det behövs inte heller), och jag har ju trivts med lchf tills nu. Är i vecka 8, tänker att det kanske blir bättre längre fram, men behöver hitta ett sätt att hantera det nu, varje måltid är ett stort frågetecken. Tacksam för hjälp!

 11. 11

  Att man nu säljer en medicin som hindrar upptaget av kolhydrater är ett gott tecken på att mänskligheten snart går under. Tyckte att försäljningen av tuggummi som gör en snygg, smart och sportig var sjuk, men den här medicinen som ska förhindra upptaget av kolhydrater är egentligen värre. Varför ska det alltid till mediciner till att ”bota”, när det räcker med att bara inta naturliga saker för att hålla sig frisk. Att man tillåts sälja mat med runt 30 E-ämnen utan att SLV reagerar, men om man äter naturlig mat så ”kan” man bli sjuk och dö om 30-40 år.! Nej det är dags att antingen lämna över planeten till någon annan art eller få fart på intelligensen hos mänskligheten igen.

 12. 12
  Professor Göran säger

  Ja nu råkade detta bli en försenad ”lördagskrönika” när jag nu alltför tidigt vakande upp här i USA på grund av tidsomställningen

  Ärligt talat så håller vi alla som nu lever med en mer eller mindre strikt LCHF som livsstil på med otroligt intressanta vetenskapliga experiment och detta också i en rent otrolig omfattning – 25 % av vår egen befolkning är faktiskt 2 miljoner människor!.

  Man förstår att våra officiella motståndare nu börjar bli desperata. Det är ju en sak att inte tro på deras ”läror” men att göra aktivt motstånd genom att göra precis tvärtom mot vad som står i deras mest heliga ”lärosatserna” som de ständigt och faktiskt nu också alltmer mer högljutt predikar kan förstås ses som rent upproriska tendenser riktade mot våra myndigheter.

  I LCHF-experimenten ändrar vi egentligen bara på en enda komponent i vår kost, dvs. vi minskar ned på kolhydraterna. Inom vetenskapen är detta ett idealt experiment just för att man bara ändrar på en enda sak i sitt experiment och detta förhållande gör dem till de bästa. Och detta är precis vad vi håller på med.

  Resultaten av experimenten som vi själva, var och en mäter, är hur bra vi mår, dvs vi mäter vår egen hälsa. Själva mätinstrumentet är faktiskt vi själva och kroppen är faktiskt väldigt bra på att tala om om den mår för oss själva men också för omgivningen. Det intressanta är förstås nu att de allra flesta som satsar på LCHF mår bättre och många går också ned i vikt men en del når inte de ”fantastiska” resultat de hoppats på och blir då ofta mer eller mindre besvikna. Vi vill som bekant alla för vår egen del så gärna tro på mirakel. Och vad det gäller själva vikten så råder nästan ”hysteri”. Men mår man sämre av LCHF så måste man faktiskt säga att experimentet har misslyckades och måste då kanske försöka med någonting annat.

  Om jag nu själv har undvikit den bypassoperation som man ville genomföra redan 1999 och dessutom vägrar ta alla hjärtmediciner och dessutom har ”kanonvärden” på hälsomarkörerna och mår bra så har jag ändå hela tiden min kärlkramp att brottas med när jag anstränger mig fysiskt och dessa hälsoproblem beror förstås på att mina ådror före 1999 blev allvarligt skadade och igensatta och att detta inte berodde på LCHF kan jag verkligen garantera.

  Men det är förstås ganska troligt att jag en dag kommer dö och jag ser i andanom rubrikerna.

  ”Professor dör i akut LCHF-hjärtattack – trotsade läkarna!”

  (Fint rubrikförslag – eller hur!)

  Där ser man vad LCHF kan ställa till med – folk till och med dör!

  Det kanske till och med finns någon som känner någon LCHFare som dött och om detta skulle drabba mig själv så kommer i alla fall min egen läkare vara helt övertygad om att detta beror på att jag just är LCHFare och möjligen också att han inte har lyckats lura på mig några statiner. Han tog vid ett tillfälle, då jag tillfälligt hade ett högt LDL-kolesterol, ett ”glädjeskutt” och påpekade genast hur farligt experiment jag höll på med. Värdena återgick dock ganska snabbt till de normala när min infekterade tandrot hade opererats bort. Tandinfektioner och hjärtproblem hänger faktiskt ihop.

  Det är denna religiöst dogmatiska inställning hos läkarkåren som gör att jag själv idag har väldigt lite förtroende för denna kår. De är faktiskt både okunniga om grundorsakerna till våra sjukdomar och dessutom helt i händerna på det avancerade kvacksalveri som läkemedelsbolagen står för i vår moderna värld. De utgör i mina ögon därför mer ett ”prästerskap” som inte tjänar ”GUD” utan faktiskt själva ”MAMMON” i läkemedelsbolagens gestalt. (Den här metaforen kändes faktiskt fin!)

  Men som Annika så ofta påpekar så måste man hitta ”sin egen LCHF-väg” och som läkare hjälpa patienterna på den vägen och sedan sätta in så lite mediciner som möjligt. Detta tycker jag själv är en både sund och vetenskaplig inställning hos en läkare till alla våra ”välfärdssjukdomar” .

  Kom gärna och lyssna på mitt föredrag hos LCHF-Hälsa Väst nu på måndag kväll (17/9) om det nu finns några platser kvar.

  ”LCHF som vetenskap – Medicin som religion!”

 13. 13

  Nyss såg jag reklaminslag om Becell. Det påstods vara vetenskapligt bevisat att det är bra för kolesterolvärdena. VETENSKAPLIGT BEVISAT???????????!!!!!!!!!!!!!!!! VAR/NÄR/HUR och hur är det med den ”långsiktiga” påverkan????!!!!!!!!!!

 14. 14

  Ulrika #13
  Unilevel har blivit fälld, jag tror det är fem ggr, (rätta mig om jag har fel) för vilseledande reklam beträffande Becel

 15. 15
  LCHF-Bengt säger

  Nyfiken som jag är på mina egna blodvärden efter 1.5 ås strikt lchf, gjordes en stor blodanalys igen, som bekräftar bara att kosten är helt rätt för mej, hälsan och energin verkar aldrig ta slut.

  ALLA värden är perfekta nu, det var dom rakt inte innan lchf kan jag säga.

  Det börjar bli en hel pärm nu med analyser som tagits efterhand, där jag kan se hur värdena förbättrats ju längre tiden gått, om kosten vore farlig skulle det synas på proverna nu
  .
  Ska ta med denna pärm och visa min hjärtdoktor nästa gång. OCH säger han att jag bör äta lite potatis nu med, så är han Korkad på riktigt.

 16. 16

  # 14
  Tack för info. hade för mig jag hört något dylikt. Att de trots det fortsätter på samma sätt tyder på VÄLDIGT DÅLIG RESPEKT för människor/kunder vilket får mig att ännu mer ifrågasätta vad det är de säljer för goja!

 17. 17

  Har ätit enligt lchf i snart två år och har under den perioden inte varit sjuk en enda dag. Inte haft huvudvärk, problem med magen eller ngt annat. Inte tagit en enda tablett eller medicin. Gått ner 16 kg, tävlat bättre i löpning, fått de bästa resultaten i löpning och styrka någonsin. Jag är 36 så det går att tävla även efter 25. Mina knäskador som min läkare sade att de aldrig skulle försvinna är borta och jag har helt löjlig energi. Har även tagit blodprover och kropps analyser och är enligt dem utomordentligt frisk. Men människor som mår bra säljer inte tidningar, och det viktigaste av allt, tidningarna behöver aldrig dementera det som är osant. Vilket gör att de människor som är osäkra skräms av all denna information som kommer ut. Vissa kvällstidningar hyllar och kritiserar lchf samma dag vilket är jättekul. Snacka om att helgardera sig! Och alla dessa mediciner som egentligen inte behövs. Var ska det sluta?

 18. 18

  @ Stefan:
  2005
  2006
  2007
  2008
  2009
  2010
  2011
  2012

  Om starten var på hösten 2004 så är det nog 8 år? Själv är det snart 7 år för mig.

 19. 19

  18,
  Sorry om jag missförstått. Jag var stensäker på att då jag började hösten 2005 var mer än ett halvår före Annika. Då hösten 2005 var det inte många som t ex läst SSS -bok.

  Har gnm åren flera ggr ställt frågan till t ex Eva Kullenberg, Dietist Marcus eller vad han nu hette som var så väldigt aggressiv och säker… om farligheten ang. LCHF och NÄR det visar sig med t ex mätbart resultat.
  De har inte lyckats visa något vettigt svar…

 20. 20

  Off topic, men….. Såg ett intressant TV-program om matlagning i Svalbard. På slutet besöktes en forskningsstation med utmärkta känsliga mätinstrument. Forskaren som informerade om detta sa också att han lätt exvis skulle kunna mäta kvicksilverhalten(amalgamet?) i de besökandes mun/utandningsluft.
  Jag hajade till och det ville jag se en gång till.
  I den senare reprissändningen så var detta stycke bortklippt? Varför det då?

 21. 21
  Professor Göran säger

  @ Zonen:

  Detta faktum är en viktig anledning till att jag själv nu har bytt ut mina gamla amalgamfyllningar som just innehåller kvicksilver. Man förbjöd också av ”någon outgrundligt anledning” det ”ofarliga” amalgamet för några år sedan. Boken ”Stoppa Alzheimer nu” som är mycket läsvärd tar upp frågan om amalgamet.

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412259

  Nå kvicksilverånga är faktiskt inte alls hälsosamt. Men kvicksilverpreparat användes under många hundra år inom medicinen men tillhör idag den medicinska ”vetenskapens” mörka hsitoria tillsammans med arsenik och annat. Nå – idag har dessa enkla kemiska substanser ersatts med mer sofistikerade som statiner med vilka man nu kan ta kål på ett av kroppens viktigaste byggnadsmaterial.

  Detta är helt enkelt ”sjukt”!

 22. 22

  Kan det vara så att feta personer ofta drabbas av hjärt kärl problem (bukfetma) och feta personer i sin tur i högre utsträckning äter ofta både fet OCH kolhydratrik mat, typ pizza och chips. Många överviktiga börjar med LCHF för att gå ned i vikt och då är kanske dom som äter LCHF överrepresenterade i gruppen av överviktiga personer och som utgångspunkt redan fanns i riskzoner för hjärt kärlsjukdom, innan dom började med LCHF?

 23. 23

  Det känns inte roligt att berätta att mina kolesterolvärden tycks ha försämrats på lite drygt två månader. Läkaren var ju nöjd över att totalkolesterolet sjunkit något mot förra gången, även om jag förstår att resultaten nu är bra mycket sämre än i juni utan att jag tycker mig ha ändrat kosten. Snarare har jag möjligen ökat fettintaget och nästan slutat med hallon. Totalkolesterolet behövde då liksom nu bekämpas med statiner enligt min läkare, vilket jag inte samtyckt till.

  Totalkolesterol då: 9,5 Nu: 9,1.
  Triglycerider då: 1,3.Nu 1,4.
  Hdl då: 1,57 Nu:1, 29
  Ldl då: 6.9 Nu: 7.
  Ldl/hdl då 4.4.. Nu 5,4
  Fasteblodsocker då: 4,7 Nu: 5,1
  HbA1c då: ? . Nu: 37

  Enda förklaringen jag kan finna är om en underfunktion av sköldkörteln skulle kunna påverka att kolesterolet ökar. Mina värden av S-TSH och S-T4, fritt har försämrats sen september förra året.

  Då: TSH 2,9 Nu:3,9
  S-T4, fritt, då: 11 Nu: 10

  Jag känner mig mycket konfunderad och bestört över de nya värdena. Hade förstås förväntad mig bättre resultat än tidigare. Trots allt, tänker jag förstås fortsätta med denna kost som får mig att må så bra och slippa blodsockersvängningar.

  Kan någon hjälpa mig med en förklaring? Jag grubblar ganska mycket över resultatet.

 24. 24
  Elsa Nilsson säger

  Har ätit LCHF i tre år. Eftersom jag inte behöver gå ner i vikt äter jag kanske lite mer kolhydrater än jag borde i form av någon frukt och/eller bär. Har fibromyalgi och mår mycket bättre av denna kost. Sover bättre och är mycket piggare. Var idag hos läkare som tycker att jag ska börja med statiner eftersom mitt kolesterol är för högt. HDL 2,8, LDL 4,8 och triglycerider 0,3. Är detta för mycket? Vad ska jag göra?

 25. 25
  Jan Darenius säger

  @ Anders S:Man nämner i slutet av programmet (Kropp och själ idag kl 10.03) att strikt ketogen kost samt LCHF och Atkins har en gynnsam inverkan på epilepsi-anfallen. Men dessa koster tillgriper man först när ”moderna mediciner” inte längre har någon verkan. Det naturliga är väl att först kostbehanda?
  Märkligt att ”etablissemanget” inte är intresserat av detta. Potentialen i dessa koster är oerhörda.

  Överkurs:
  Den som är intresserad av orskakerna bakom epilepsi kan läsa ”Life Before Birth” av Dr Arthur Janov.

 26. 26

  ”Roy says:
  10 september, 2012 at 22:36
  @ Josef: Jag såg nånstans att du käkar tillskott också. Vilka tillskott och mängder är att rekommendera för minskande av risken för typ diabetes, hjärtkärlsjukdomar, och cancer?

  Om det har jag ingående ordat om på min blogg HÄR – under rubriken: ”JOSEFS HÄLSOTIPS – GRUNDADE PÅ EGNA GJORDA ERFARENHETER SEDAN MER ÄN 16 ÅR TILLBAKA”.

 27. 27
  Jan-Erik S. säger

  Annika #22:
  Låter mycket rimligt.

 28. 28

  @ Anna B M:
  Jag hade under flera år samma problem och ingen kunde svara på varför mina kolesterolvärden stadigt ökade, vid mätning i januari låg totalkolestrolet på 12. Jag har hela tiden tackat nej till statiner, det har trugats, förmanats och jag har t om fått veta att det minsann skulle noteras i min journal att jag vägrade följa läkarens rekommendationer och att jag kunde, i princip, falla död ner vilken sekund som helst…

  Pga trötthet blev jag remitterad till en endokrinolog, som kollade upp allt som rörde hormonerna.
  De proverna visade att jag hade brist på något som heter DHEA-s, vilket kunde ge samma symptom som utmattningsdepression. Jag fick börja äta ett hormontillskott som heter Prasteron i lägsta möjliga dos.

  Inför ett besök hos primärvården två månader därefter togs prover, bl a på kolesterol.
  Mina värden var helt normala igen.
  Jag har under alla dessa år och diskussioner med läkarkåren hävdat att mina höga värden var ett symptom på att något var fel, läkarna påstod att det höga kolestrolet var ”grundproblemet”.
  Att hitta en läkare som LYSSNAR på vad man säger är som att hitta en nål i en höstack. Det tog mig ca 12 år…

  Jag har olika LCHF-sajter sett att mång har samma problem – man äter bra, naturlig och oprocessad mat, trots detta ökar kolesterolet och därmed pressen från läkare att börja med statiner.
  Se till att ni kollar hur det står till med era hormonvärden är mitt råd.
  //Lena

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Jennifer:
  Du har i o för sig inte graviditetsdiabetes. Vad jag kan se är gränsen för tvåtimmarsvärdet 10, och 9,3 är under det.
  Under graviditeten är mammans kropp mera insulinresistent, och för vissa går den tom över i diabetes.
  Den logiska behandlingen är förstås att då äta LCHF, så att man inte belastar ämnesomsättningen med mera kolhydrater än den orkar med. Nutritionisterna har fått för sig att naturligt mättat fett är farligt även för gravida och att de därför ska äta mera kolhydrater i stället. Det är rena vansinnet, eftersom naturligt fett är mycket nyttigt under graviditeten. Barnet behöver fett för att bygga sin kropp. Varje cellmembran består till ca hälften av fett och kolesterol.
  Du bör gå över till LCHF, men det gör inget om du tar det lite successivt för att inte stressa kroppen med snabb förändring.
  Barnet får sitt behov av glukos från din Glukoneogenes, så barnet mår allra bäst om mamman äter LCHF.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Charlotte:
  Det är helt ok att du äter grönsaker som morötter och tomat under graviditeten.
  Annars måste du förstås äta det du får i dig, hellre än att svälta. Oftast brukar graviditetsillamåendet gå över efter några veckor, så du kan hoppas på det. Du kan bara göra så gott det går.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Anna B M:
  Det är just exempel som ditt som gör att jag vill skrota hela kolesterolmätningshysterin. Om man läser Uffe Ravnskovs böcker ser man att det inte finns några samband mellan kolesterolvärden och hjärthälsa. Därför tycker jag att det är bättre att strunta i att mäta kolesterolvärdena, och i stället bara äta nyttig LCHF-kost utan rädsla.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Elsa Nilsson:
  Om det är några blodfettvärden man öht kan bry sig om så är det triglyceriderna, och de var ju utmärka för dig.
  Det finns inte visat att statiner är till nytta för någon kvinna.

 33. 33

  Nr 25

  Redan Hippokrates ville ha samma ordning som du dvs. kosten före läkemedel, men förmodligen tycker ”etablissemanget” att han var ovetenskaplig. Inga studier utan enbart beprövad erfarenhet!

 34. 34

  Hej Annika och tack för aktuell information bl.a. om tobaksindustrin i USA. Men vad tycker du om reportaget från Kalla Fakta från TV4 om Botox och alla möss som testas och sedan dör av olika skäl pga detta?

 35. 35
  Professor Göran säger

  @ Anna B M:

  Jag håller helt med Annika.

  Det här med kolesterolmätningarna är från början till slut ett enda stort kommersiellt ”jippo”.

  Vi vet att kolesterolet är ett av kroppens viktigaste och nyttigaste ämnen och inte minst i hjärnan..

  Vi vet att det var forskningsfusk på 50-talet som gjorde att man helt plötsligt förklarade att kolesterol skulle vara ett onyttigt ämne i kroppen.

  Att kolesterolet skulle vara farligt är faktiskt en ”religiös medicinsk myt” och har ingenting med varken sunt förnuft eller vetenskap att göra utan är endast en blind tro som läkemedelsbolagen gör allt för att hålla liv i. De tjänar giganstiska pengar på denna myt med hjälp av skrämselpropaganda och otroligt sofistikerade marknadsföringsmetoder. Inga grepp verkar här främmande för denna omoral som satts i system.

  Läkarnas jobb är därför idag att skrämma folk så att de ska ta sina statiner och detta är faktiskt i mina ögon en skamlig sysselsättning som de håller på med antingen gå grund av okunnighet och god tro eller för att de blir av med sin läkarlegitimation om de skulle trotsa föreskrifterna eller av båda skälen. Jag har själv som du blivit utsatt för dessa påtryckningar från min läkare men han inser i mitt fall att det är lönlöst och då kan han förstås skriva i journalerna att patienten vägrar och då kan ju knappast läkarlegitimation råka i fara.

  Nå – de flesta slutar ändå att ta statinerna efter några år när de allvarliga biverkningarna (bl a minnesförlust och muskelsvaghet) dyker upp. Men för våra äldre som råkat i ”klorna” på vårdapparaten så betraktas detta som ”naturligt” när demens och minnesförluster uppstår.

  Det hela är egentligen alldeles för hemskt när man börjar tänka efter.

  Någon gång måste denna ”varböld” spricka men hur länge ska dom få hålla på?

 36. 36

  Off topic! Omega-3 kapslar hjälper inte.

 37. 37

  Nizze Skrev:

  Off topic! Omega-3 kapslar hjälper inte.

  Mot/för vad och vem påstår det?? (förutom du)

 38. 38

  Hej!

  Några som har lust att dela med sig kunskaper om blodprov, jag fick mitt idag.
  Har ätit lchf i tre år dock så har jag ätit mycket kolhydrater/lchf de sista två månaderna.

  P-kolstrol 5,3
  fp-triglycerider 1,88
  p-hdl-kol 1,4
  fp-ldl-kolestrol – inget värde?-
  P-alp 1,0
  P-alat 0,68
  Fb-glukos – 5
  B-hb 150
  b-erytrocyter 5,2
  B-evf 0,44
  b-Mcv 85
  b-mchc 340
  B-leukocyter 4,8
  B-trombocyter 124
  p-kalium 4,1
  p-kreatinin 64
  P-LDL-kol, direkt 3,2

  Kollade mig för att jag i stort sett inte äter ren lchf längre men ska börja med det igen och kolla mig om ett halvår /år igen.

  Ursäkta om jag spammar blodprov men alla lchf:are brukar vara hjälpsamma =)

 39. 39

  Tack Lena, Annika och professor Göran för era svar!

  Jag läste lite igår kväll på Dr William Davis blogg om att underproduktion av sköldkörteln kan höja kolesterolet, framför allt ldl och triglygeridnivåerna medan hdl-nivåerna tvärtemot sänks. Om jag tittar på mina värden tolkar jag dem som väldigt nära en underfunktion. William Davis menar att han ofta stöter på patienter i gränslandet till hypotyreos och att han rekommenderar dem ett dagligt intag av jodtabletter för att sätta fart på sköldkörteln. Därför gick jag idag till hälsokosten och köpte en burk Kelpasan som är jodrika tabletter framställda på alger från Stilla havet. Fyra stycken högst per dag rekommenderas, men jag tänkte köra fegisvarianten och ta två och dessutom försöka salta maten lite mer. Vad tror ni? Är jag helt ute och cyklar? Jag förstår att ni tycker jag gör dumt som tillmäter kolesterolhalterna någon betydelse men det känns inte bra när triglyceriderna höjs och hdl sänks, trots att jag äter så ”perfekt” 🙂
  Glömde tala om att jag har en mor, en bror och en syster som äter Levaxin mot sin hypotyreos.

 40. 40

  @ LenaK:
  Det sades på nyheterna i morse svt1

  Misstänksam 😉

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ Nizze:
  Är det någon som har länken till nyheten om att intag av omega-3-kapslar inte minskar risken för hjärtinfarkt?

 42. 42
 43. 43
  LCHF-Bengt säger
 44. 44

  Jag är själv i vecka 25 och äter LCHF (sedan 2,5 år). Dessa skillnader har jag märkt:

  Ingen hyperemesis längre utan mera ett normalt graviditetsillamående. Jag kunde faktiskt jobba, behövde inte vara sängliggande i tre månader som tidigare graviditeter.

  Jag behöver inte sova elva-tolv timmar per natt som gravid. Det räcker med 9 timmar i medeltal.

  Jag behöver inte upp och kissa mer en en gång per natt (som gravid) mot 4-5 gånger tidigare graviditeter. Om jag äter mer kolhydrater någon dag kanske jag behöver gå en extra gång.

  Mitt hemoglobinvärde har tidigare graviditeter dessa veckor rasat. Gissa hur det nu gick? Det sjönk lite till 119 i vecka 20-21 men sen istället för att rasa steg det tillbaka till 129.

  Jag mår på det stora hela mycket bättre än tidigare graviditeter. Förra graviditeten var jag sjukskriven ända till slutet för jag var så matt och illamående hela tiden.

  Min kost är liberal LCHF. Jag har ätit bär direkt från buskarna och någon frukt då och då, och jag använder en del rotfrukter i matlagningen (kålrot, rova, morot). De värsta första månaderna var jag mera strikt för jag tålde verkligen inte att fuska med kolhydraterna, då blev illamåendet direkt värre.

  Ganska mycket mjölkprodukter har det blivit och därför (?) lite sendrag då och då på natten. Men det hade jag också tidigare graviditeter, om jag inte minns fel.

  Jag kan gott rekommendera LCHF till andra gravida!

 45. 45
  Professor Göran säger

  @ Anna B M:

  Kroppen är faktiskt en otroligt komplicerad ”kemisk” fabrik som har den fantastiska förmågan att reglera sig själv och dessutom se till att att nya fräscha fabriker uppstår genom den lika komplicerade reproduktionsprocessen. Allt detta är fullständigt imponerande inser man vid minsta eftertanke. Framför allt försöker ”fabriken” på alla sätt bevara sin jämvikt som på medicinspråk kallas homeostas. Det finns här mängder av mekanismer som var och en är svindlande komplex men de fungerar förstås så länge vi lever. Vad jag själv har förstått så vet man väldigt lite om hur dessa mekanismer fungerar i detalj.

  Däremot vet var och en att om man inte får mat så blir de flesta av oss hungriga. När det blir kallt ute klär ”fabriken” dessutom på sig ordentligt. Otroligt för en metallurg.

  Forskare visade redan i slutet av 50-talet att hjärtsjukdom och höga triglyceridvärden hängde intimt samman. Samma forskare visade också väldigt övertygande att det var just kolhydraterna i maten som gav upphov till dessa höga triglyceridvärden och inte fettet eller kolesterolet i maten.

  Problemet med dessa forskningsresultat var dock att andra mindre seriösa forskare som dominerade den medicinska världen redan då, med hjälp av forskningsfusk, hade förvandlat en ”intressant hypotes” som påstod att just fett och kolesterol i maten är hjärtats fiender nummer ett hade bitit sig fast vid denna hypotes och därmed förvandlat den till en religiös dogm. Mannen som framför allt låg bakom detta forskningsfusk och därför bär den största skulden till dagens hälsokatastrof hette Ancel Keys och han lyckades tyvärr få med sig hela det medicinska etablissemanget på detta tåg som idag nu oförtrutet tuffar på mot avgrundens rand. Nå – detta erkänner ju detta etablissemang själva men viljan att göra något åt saken är nog bara en läpparnas bekännelse eftersom det ligger i den mänskliga naturen att inte ”hugga av den hand som föder en”.

  Många passagerare som du själv, jag och alla andra LCHFare vill förstås inte längre följa med på denna tågresa mot avgrunden och har därför tagit vår hälsa i egna händer och hoppat av tåget. Även om det inte är så lätt så går det som många LCHFare vet. Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, alla läkemedelsbolag och hela det medicinska etablissemanget med få undantag försöker nu förstås med alla medel undvika att passagerna nu lämnar tåget i strömhopp vilket faktiskt tycks pågå idag – 25% är en hel del människor.

  Att det blir en kedjereaktion är kanske också svårt att undvika när fler och fler nu springer på utsidan av det tuffande tåget och ropar till de som är kvar därinne:

  ”Vi blev av med många av våra sjukdomar och våra mediciner när vi slutade förgifta vår kroppar med kolhydrater. Många av oss har också gått ned i vikt och de gråter förstås inte över dessa förlorade kilon. Hoppa ni också! Det är inte så farligt att bli frisk som de försöker få er att tro därinne!”

 46. 46

  @ Josef

  Finnemang, tack!

 47. 47

  Tack för svaret! Jag fick direkt diagnosen graviditetsdiabetes av läkare på grund av mitt sockervärde 9,3, för i Finland är 8,6 i sockervärde 2 timmar efter sockerbelastningstestet maximigränsen. Har man högre än det har man graviditetsdiabetes, enligt läkarna alltså. Fast jag läste någonstans att i vissa delar av Sverige är gränsen till och med 12. Så ganska märkligt att det kan variera så.

 48. 48

  Det är styggt att man går och passar på ifall den eller den hjärtinfarkten skulla vara orsakad av att människan ätit LCHF-kost!

  Skulle dessa människor inte ha levat sitt liv under 1900-talet och trampat runt i kolhydratsträsket som alla andra på den tiden? Eller talar vi bara om 15-åringar?

  Således är detta påpassande mycket osmakligt och ojust – även om vi vet vad det kommer sig av!

  Septemberhälsningar
  Rolf Aronsson

 49. 49

  Jag har läst många och långa både studier och kommentarer/bloggar ang kolesterolmyten. Men de flesta hänvisar till just Uffe Ravnskov, men vad är det som gör att han har rätt och alla andra har fel? Varför skulle inte t.ex. LCHF kunna påskynda insjuknandet i hjärtinfarkt? Men framför allt varför skulle det skydda med höga kolesterolvärden (då tänker jag på samtliga värden)?

  Äter själv LCHF dock inte superstrikt även om jag sista tiden varit mer strikt än tidigare, men jag är kluven till just kolesterolbiten. Att jag äter mer grönt och mer fett tycker jag inte är något konstigt, det jag kan tycka är konstigt är att många fortfarande hävdar och tror att LCHF är NCHP alltså no carbs high protein…

  Åter till ämnet kolesterol, min sambo som också äter strikt LCHF i många fall mer strikt än jag, har fått skyhöga kolesterolvärden jämfört med för ett år sen (då de var normala och kvoten triglycerider bra) då vi åt en mer gi/lchf diet. Att då säga att det inte är någon fara tycker jag låter konstigt, hade ni sagt att det inte var någon fara om han hade fått de här värdena även på en low fat diet? Det gör mig dessutom fundersam för jag hade senast sänkt mitt total kolesterol från typ 5.8 till 4.8 (osäker på de exakta siffrorna), men då åt jag inte strikt och jag är diabetiker typ 1 så självklart ser jag fördelen med stabilt blodsocker, men är ändå oroad över blodfetterna då det medför en ökad risk i sig för hjärt-/kärlsjukdomar.

 50. 50

  49,
  Inte för att du får ngn bra studiehänvisning här , men Bette Dowdell
  https://TooPoopedToParticipate.com skriver ganska informativt, förklarande och småroligt:

  It looks like the jig is just about up for the crusade against cholesterol, so the poobahs are working on actually addressing the real cause of heart problems. WooHoo!

  You shouldn’t hold your breath, howsomever.

  First off, scaring people about cholesterol brings in really, really big bucks, so that’s not going away until patients start refusing statin drugs. And that won’t happen any time soon because patients have been carefully taught to do what they’re told or die.

  Second, the search for a big-money drug to replace statins isn’t going well.

  The real answer comes from vitamins and minerals, Vitamin B especially, but there’s not enough money in nutritional supplements, so we’ll only hear discouraging reports about them.

  Here’s the deal: Money comes from patents. According to the law, nobody can patent a natural substance. With enough money and pressure, though, your government in action sometimes looks the other and lets it happen.

  But the safer approach–in terms of money, if not health–is jiggering around with a natural substance until it’s different enough to get a patent, yet similar enough to still work.

  But we have very picky bodies. They like natural stuff. They really don’t like phoney-baloney, kinda, sorta look-alikes. And they don’t just ignore imposters; they show their displeasure by reacting poorly–perhaps even dying.

  This is what’s known as a problem, and it’s where things stand in Pharma’s quest to stay in business if/when statins get knocked out.

  Let’s review how we got here.

  Inflammation in our arteries causes heart problems. Arterial inflammation creates “rug burns” in our arteries. These rough spots damage our blood as it hurries on its way, and damaged blood causes problems everywhere it goes.

  Enter our hero, cholesterol, rushing in to cover the rough spots and protect our blood.

  But we keep feeding the fires of inflammation–by eating polyunsaturated vegetable oils, for one instance.

  And our tireless hero returns to lay down another layer of protection. Again and again and again, as long as inflammation hangs around.

  And one fine day, our arteries are chock-a-block full of cholesterol. Cholesterol sure doesn’t look a hero anymore, and nobody gives even a nod to the greater problems it prevented.

  Years ago, researchers misread a study and concluded that getting rid of the dastardly cholesterol would fix things. The study actually pointed to inflammation as the culprit, but Pharma focused on a symptom, cholesterol-blocked arteries, not the cause, inflammation.

  And so statin drugs were born. But as time went on, news began leaking out about the downside of statin use. Statins whack the brain, the endocrine system (which controls pretty much everything) and the muscles. Statins protect against nothing, but cause diabetes and congestive heart failure, among other catastrophes. And they kill the liver, too.

  Unfortunately, statin drugs do nothing–zip, zero, nada–about inflammation.

  So far, though, most patients go along with statin use. Doctors know best, right?

  But you can’t fool all of the people all of the time, so statins are eventually headed for the Pharmaceutical Hall of Shame.

  And the race is on to find a drug that reverses inflammation. Change our diet to one that doesn’t cause inflammation? Nah! Take vitamins and minerals so our bodies can fight inflammation? Nah!

  Drugs! That’s what I’m talking about!

  Before making the expensive effort to muck up a natural substance to get a patent, they first do trials with failed drugs–already patented concoctions that didn’t work for their intended purpose. Maybe, just maybe, they’ll strike pay dirt with another disease.

  Chances are slim to none, of course. So maybe it doesn’t even matter that the studies are using the wrong test to measure arterial inflammation.

  They’re testing two drugs. One, methotrexate, has side effects worse than statins. The other, Canakinumab, prompted lawsuits to stop the studies because this “cure” is worse than any disease–and more dangerous.

  In any case, the studies seem to be headed to a bad end, hopefully not bumping off too many innocent participants as they go.

  Then it’ll be on to the next new thing.

  Have I mentioned lately that “properly prescribed, properly taken” prescription drugs kill more than 100,000 people a year in the United States alone?

  Stick with nutrition.

 51. 51

  #49 Kluven
  Jag har ingen professionell kunskap att ge dig, men att hänvisa till Ravnskov betyder att man hänvisar till ett helt nätverk.
  https://www.thincs.org/members.htm

  Här är hans hemsida:
  https://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

 52. 52
  Annika Dahlqvist säger

  @ 49 Kluven:
  Det finns en väldigt bra studie: https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd
  Som visar att hjärtinfarktpatienter har lägre LDL-kolesterol än friska människor, och att de som hade de lägsta kolesterolvärdena dog mest i infarkten. Det bevisar att kolesterol är nyttigt för oss.
  Den studien slår undan benen för hela myten om att kolesterol är farligt.

 53. 53

  Tack för er hjälp, även om jag till viss del tycker det låter rimligt så är det ju självklart svårt att inte släppa kluvenheten. Dock som #51 skriver att man hänvisar till ett helt nätverk…det framkommer ju aldrig annars. Annika, din länk var väldigt intressant också, även om det är en väldigt kort artikel om studien. Återstår att se vad som händer framöver med både forskning och människors uppfattning.

 54. 54

  https://media.pagina.se/produkter/bok/72411465/72411465.pdf

  ”Låt oss därefter titta på dem som det gick värst för, alltså de tio procent
  vars kolesterol var över 6,83. Här dog 494 män, eller 1,3 %. 98,7
  procent av dem som hade de allra högsta kolesterolvärdena dog alltså inte
  i hjärtinfarkt under de sex år som undersökningen varade.
  Bland de män som hade de lägsta kolesterolvärdena, dog totalt 95, eller
  0,3 %, medan 99,7 % klarade sig. Skillnaden i antal mellan dem som
  hade de lägsta kolesterolvärdena och dem som hade de allra högsta var
  alltså bara en procentenhet (99,7 % – 98,7 %).”

  ”Vad ingen berättar är att kurvan ser helt annorlunda ut om man tar bort
  rökarna från tabellerna. Delar man nämligen in icke-rökarna i fem klasser
  efter deras LDL-kolesterol är risken bara förhöjd för dem som ligger i
  den högsta femtedelen och den är bara 1,65 gånger högre än för dem i
  den lägsta femtedelen.4 Men det är diagrammet som inkluderar rökarna,
  det imponerande skidbacksliknande diagrammet, som används i kolesterolkampanjen
  och det är ett av de tyngsta argumenten.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa