Naturlig mat livsfarlig?

I Svenska.yle.fi: LCHF-dieten dödlig?

Det är finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) som varnar. Det är de hårda djurfetterna som misstänks vara farliga.  THL har gjort en undersökning som visar att finska befolkningens kolesterolvärden har stigit med ett par procent de senaste åren.
THL befarar att hjärtinfarkterna ska öka med flera hundra per år om inte befolkningen tar sitt förnuft tillfånga och slutar att äta djurfetter (och går tillbaka till kolhydrater och margariner?).

Huruvida det är just LCHF-arnas kolesterolvärden som har stigit förtäljer inte historien.

Enligt många undersökningar har de med högre kolesterolvärden dock inte högre risk för hjärtinfarkt. De som har fått hjärtinfarkt har i genomsnitt lägre kolesterolvärden än friska personer (Läs tex böcker av Uffe Ravnskov och ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg). 
Denna forskning har THL missat.

Jeanette berättar i kommentar att rubrikerna i Finland är gräsliga, exempelvis: Kolhydratfattig diet har höjt kolesterolvärdena.
”Speciellt skadlig är användningen av bordsmargariner som innehåller smör, enligt THL.”
Vilka bordsmargariner är det som innehåller smör? Är det Bregott/motsvarande?  Vilka bevis har man för att de skulle vara speciellt skadliga?
Man får en känsla av att forskarna i THL pratar i nattmössan.

 

Comments

 1. 1

  Vem av oss tror på det ❓ I vart fall ej jag som med strikt LCHF-kost har ätit bort min kärlkramp.

 2. 2
  lchf4ever säger

  Tror ej på det, varför skickar danskarna patienter till Grönland som sen kommer hem friska efter att ha levt med inuiterna.. Mår själv bra efter snart 4 år med LCHF.

 3. 3

  Låter en aning desperat…… Vet inte om jag ska skratta eller gråta

 4. 4

  Hur skall man veta vad de lägre kolesterolvärdena (hos personer som haft hjärtinfarkt) beror på? Statiner? Och om ett lägre kolesterolvärde inte har någon betydelse, så varför nämna det?

 5. 5

  @ Josef Boberg: Samma har, karlkrampen forsvann pa 2 manader med strikt LCHF . Alternativet var stentning och/eller livstidsmedicinering, och inget annat (!), enligt de valutbildade kardiologisterna.

  Att genom kostomlaggning (LCHF!) ga in i en ketogen fas verkade for mig som ren varstadning, fast det ser ut att ga bra nar som helst.

 6. 6

  #2
  lchf4ever, det där lät ju som ett spännande uppslag, har du någon källa eller referens till att danmark skickar patienter till Grönland?
  Förra året läste jag en rolig artikel om en svensk kvinnlig distriktsläkare från Värmland tror jag som jobbade ett par månader på en liten liten vårdcentral i en mindre Grönländs fiskeby. Starx innan hon skulle bli hämtad av ett mindre flygplan bröt en tre veckor lång snöstorm ut och hon tvingades leva på fisk och späck samt konserverad kött under denna tid och fick se sin egen övervikt ”smälta bort” dock utan att själv svälta.
  Någon som kan tipsa om var jag återfinner denna artikel om nu vi inte får en källa till inlägget?

 7. 7
  grigheten säger

  Dom försvarar sina ekonomiska intressen, när alla förstått att kolesterolet inte orsakar hjärtsjukdom då är deras inkomster borta.
  Det finns bevis för att andra saker än kollesterol orsakar hjärtsjukdom Streptococcus mutans.

  Inga djur blir hjärtsjuka av deras naturliga föda.
  varför skulle vi vara annorlunda än alla djur på planeten?
  Vi har i alla tider ätit kött,.

  Vad historieboken kan lära oss är att vi alltid har dödat varandra för makt och pengar.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Lennart:
  Det var patienter som kom in till sjukhus med hjärtinfarkt som hade lägre värde på det ”onda” kolesterolet än friska människor. https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd
  Det tyder på att det snarare är lågt kolesterol som är en riskfaktor för hjärtinfarkt.

 9. 9

  AD: Jag tror inte heller på kolesterolhypotesen, men att hjärtinfarktpatienter har lågt kolesterol skulle iof kunna förklaras på annat sätt. Ex att hjärtinfarkten innebär en påverkan som leder till att kolesterolet sjunker.

 10. 10
  Anna Maria säger

  Googlade på grönland läkare och snöstorm o hittade de.

 11. 11

  @ Pär:

  Hur tänker du nu? Skulle en person som har högt kolesterol helt plötsligt kunna få lågt kolesterol när han/hon får hjärtinfarkt?
  Förklara gärna lite vidare hur du funderar…

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Pär:

  När jag själv låg på hjärtintensiven 1999 (faktiskt strax efter en ovanligt vidrig flunsa vilket också talar för infektionshypotesen) i den infarkt jag knappt överlevde var mina kolesterolvärden bra (dvs. låga LDL-värden) och tur var nog det för annars hade de omedelbart skrivit ut statiner enligt läkarna. Svaret på varför värdena var låga står kanske skrivet ”i stjärnorna” eller också kan man kanske med Uffe Ravnskov misstänka att de låga värdena möjligen var en bidragande orsak till att jag drabbades pga ett dåligt immunförsvar där LDL ingår som en del om det nu inte utgör en separat del i kroppens försvar mot bakterier i blodomloppet. Som Uffe Ravnskov också övertygande har påvisat finns det inget statistiskt samband mellan blodkolesterolet och graden av åderförkalkning hos hjärtdöda. Helt enkelt en ”hagelsvärm” i diagrammet om jag kommer ihåg saken rätt.

  Nå – jag fick en hel del andra medicner som jag dock väldigt snabbt upphörde med. Dessutom erbjöds jag omgående en ordentlig bypassoperation (dvs inga stentar för att det inte ”var lönt”) men den tackade jag också nej till och den är fortfarande inte genomförd.

  Nå – 2005 gav ”sjukvården” upp när jag efter att ha cyklat uppför de branta backarna till NÄL och kaxigt lagt cykelhjälmen på överläkarens bord och deklarerat att jag fixade detta enbart med kosten och därför inte tog några av de medciner som de skrivit ut vilket samt och synnerligen också noterades i journalerna. Om denne överläkare hade hetat Mats Reimers så skulle jag tro att han knappast skulle ha kunnat hålla tillbaka tårarna inför detta uppenbara nederlag för skolmedicinen.

 13. 13

  Typiskt Finland, där är överhetens ord fortfarande lag. Det är få av vanliga läkare/forskare i Finland som överhuvudtaget vågar ifrågasätta THL:s uttalanden. Det har jag som medicinjournalist fått erfarra många gånger.

 14. 14

  Finländare är inte annorlunda än andra människor på klotet, de äter väl också sitt kött med stärkelse och socker som många gör idag, och det leder till hälsoproblem.. vi är inte gjorda för att äta socker och spannmål, vi är en art som levt på jakt och fiske, nötter och lite bär..

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Pär:
  Personer med hjärtinfarkt har samma kolesterolvärde som innan när de kommer in på sjukhuset. Sedan sjunker det under de närmaste dagarna. Provtagningen i studien i fråga skedde vid intagningen på sjukhuset.

 16. 16
  lchf4ever säger

  Majoren Skrev:

  #2
  lchf4ever, det där lät ju som ett spännande uppslag, har du någon källa eller referens till att danmark skickar patienter till Grönland?

  Informationen fick jag av en överläkare för något år sedan. Tyvärr ingen
  referens. Återkommer om jag hittar något.

 17. 17
  Hanveden säger

  Här är länken till artikeln om distriktsläkaren som blev insnöad på Grönland:

  https://www.vf.se/hela-livet/flygande-doktor-pa-gronland

  Här några rader ur artikeln:
  – Handelsboden i byn gapade tom sedan flera månader tillbaka. För att överleva fick vi äta nyfångad säl, isbjörn, sjöborre och rått valspäck. Det var inte gott men man vänjer sig vid allting. Och med lite kryddning, så… Under de resterande månaderna fortsatte jag att äta grönländsk mat. Extrem LCHF-kost, skrattar hon.

  Hon är medveten om att kosten är ketogen eller LCHF…

  Med LCHF hälsningar B-) .

 18. 18
  Jeanette säger

  Det värsta är tidningsrubrikerna här i Finland. De säger ”Kolhydratfattig diet har höjt kolesterolvärdena”. Ingenstans i studien har man studerat de som äter kolhydratfattig kost. Helt galna rubriker.

  Se t.ex. här:
  https://www.abounderrattelser.fi/news/2012/08/forskning-kolhydratfattig-diet-har-hojt-kolesterolvardena.html

 19. 19

  #10 och #17
  Tack för länkarna, det var ju inte särskilt svårgooglat! Jättefin artikel tycker jag, hon borde ju intervjuas lite närmare tycker jag!

 20. 20

  Väldigt bra sajt om kost och träning, självfallet LCHF-vänlig/inspirerad 🙂

  https://www.marksdailyapple.com

 21. 21

  Just idag kan jag faktiskt inte annat än skratta åt THL och deras varningar, även om det givetvis är sorgligt att den finländska befolkningen ska skrämmas till att undvika den bästa maten som finns för våra kroppar.

  Att jag är så kaxig beror på att efter ca 1,5 år med LCHF så har min man och jag (båda runt 65 år) för första gången någonsin genomgått en större hälsoundersökning med massor med olika provtagningar. Nämnas bör att det fett vi har ätit under LCHF-tiden har nästan uteslutande varit just de hårda djurfetter som THL varnar för. Jag har även konsumerat en del kokosolja men att säga att jag ÄLSKAR smör och det fetaste på stekarna är en underdrift. Detta har fått mig att känna en viss oro inför provtagningen. Tänk om….. Jag hade inte behövt oroa mig. Provsvaren var lysande.
  Totalkolesterol 5,73
  Triglycerider 0,66
  HDL 2.8
  LDL 2,3
  Min man hade något sämre förhållande mellan HDL och LDL men det var ändå mycket bra.
  Enligt läkaren var så bra förhållande som det mellan mitt HDL och LDL mycket ovanligt hos äldre vuxna. Det måste bero på allt smör. 🙂

  Övriga prover, såsom levervärden, njurvärden, hormoner, vitaminer, mineraler, CRP var också bra.
  Det enda värde som låg något i underkant för oss båda var faktiskt magnesium. Kan det ha att göra med de stora doser D-vitamin vi tar?

 22. 22

  ”Man får en känsla av att forskarna i THL pratar i nattmössan.”
  Det är inte forskare titta på deras utbildning och kunskap.

 23. 23

  Som vanligt glömmer forskare oftast den empiriska kunskapen. Vart tog den vägen i vår verklighet? Det enda som har betydelse.

 24. 24

  Bara för att det är naturligt betyder inte att det nödväntigtvis är bra, tänk på alla giftiga svampar, för mycket spenat är inte heller bra och till och med vatten kan man dö av om man dricker för mycket av det.

 25. 25

  Ha ha. Du är lustig Henrik. Jag kan bara säga, för att det är naturligt behöver det inte vara normalt eller tvärtom.
  Det vi i empirisk kunskap känner oss bekväma med är förmodligen det rätta, hur skulle det annars vara?

 26. 26
  Jeanette säger

  Nu har det börjat låta ännu värre här i Finland:

  svenska.yle.fi/artikel/2012/08/31/lchf-dieten-dodlig

  Rubriken är LCHF-dieten dödlig. Dom har ju inte studerat LCHF alls!

  Man får fritt kommentera den artikeln.

 27. 27
  Professor Göran säger

  @ LenaK:

  Berättade ni för läkaren att ni var LCHFare och vad sa han då i så fall om era fina värden?

 28. 28
  Sebastian säger

  Jag läser om Jan Stenbeck. Det står att han åt mycket fet, delikat mat och drack
  mycket alkohol. Förmodligen fin sprit och dyra viner som det ju inte är så
  mycket kolhydrater i.
  Det står att han blandade mycket smör, äggulor och vispgrädde i maten.
  Ändå dog han 59 år ung i hjärtinfarkt.
  Är inte det ganska oroväckande?

 29. 29
  Katarina Lindström säger

  Sebastian: Om man blandar ”fet delikat mat” med sprit och kolhydrater så är man inte snäll mot kroppen. Om man dessutom intar massiva mängder av ovanstående så kommer man att bli sjuk. Om du undviker ”mycket alkohol” och kolhydrater och äter lagom mängd ”fet, delikat” mat i förhållande till vad din kropp behöver så behöver du inte känna dig så orolig. Men du skojar förstås 😉

 30. 30

  @ Professor Göran:

  Vi fick inspiration till hälsoundersökningen genom denna tråd på Kolhydrater i Fokus. https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d716c1fb9cb46221d07b400-intensivkurs-med-calle-carlsson-och-sss samt https://www.kostdoktorn.se/kostdoktorn-rekommenderar/
  Tyvärr fick vi inte träffa Calle själv, eftersom han tydligen fallit för åldersstrecket, utan en ny LCHF-positiv läkare som dagligen ser de positiva effekterna av LCHF.

  När vi nu har svart på vitt kommer vi att berätta om vår ”hälsovådliga” diet för våra vanliga läkarkontakter. Det gäller speciellt min man, som blev ordinerad statiner efter en TIA för 2,5 år sedan. Efter diverse biverkningar slutade han till läkarnas förfäran med statinerna efter ett år och började med LCHF. Det senare har vi hitintills varit noga med att inte berätta för någon läkare. Vid nästa årliga läkarbesök ska det bli trevligt att informera om hur det kommer sig att min man, med läkaren goda minne, kunnat minska på blodtrycksmedicinerna. 🙂 Det långsiktiga målet är inga blodtrycksmediciner alls. Vi har kanske agerat ”fegt” men det har känts bäst att inte provocera läkarna för mycket så länge vi inte hade ”något på fötterna”. Även om vi till stor del har tagit vår hälsa i egna händer så är man ju trots allt beroende av dem ibland.

  OT När jag ändå ”har dig på tråden”: I senaste numret av 2000-talets Vetenskap kan man läsa om en utlyst tävling under temat ”Vetenskap och beprövad erfarenhet”. Av någon anledning kom jag genast att tänka på dig! 😉 https://www.2000tv.se/pdf/michael_zazzio_10000.pdf

 31. 31

  @ Sebastian:
  Om jag kommer ihåg rätt var Stenbäck klart överviktig med rejält midjemått, vilket tyder på metabolt syndrom. Det innebär ett högt inflammatoriskt tryck och risk för plackbildning.

 32. 32
  Professor Göran säger

  @ LenaK:

  Intressant information.

  Ja – det ska ju mycket till för att man ska ta ”strid” med sin läkare som trots allt försöker ”hjälpa till” efter ”bästa förstånd” viket i princip är de föreskrifter de är tvugna att följa. Vid en viss halt av LDL-kolesterol skriver de t.ex. ut statiner med automatik. När en patient ”utmanar” läkaren i hans egen proffesion så är det ju lätt att positionerna låser sig. I mitt eget fall bjuder jag alltid in min läkare till mina föredrag för att han ska fungera som ”opposition” så han är inte ”omöjlig”.

  Vad gäller begreppet vetenskap så används detta ofta på ett ”slappt sätt”. Det är ytterst få som enligt min mening verkligen har försökt sätta sig in i vad begreppet innebär. Jag tror därför inte det är någon större risk att någon belöning kommer att betalas ut.

 33. 33
  Karl E. Arfors säger

  Sebastian,
  och dessutom mycket mosad potatis med gott smör och mycket grädde – stryk kolhydraterna så hade han förlängt sitt liv
  hävdar karl

 34. 34

  @ Karl E. Arfors:

  Rysk kaviar skulle det vara också i den berömda Potatismos a la Stenbäck.

 35. 35

  L #34

  Leif GW Persson berättar om matorgierna med Jan S: https://www.expressen.se/nyheter/leif-gw-persson-jag-holl-pa-att-do-av-matorgier/

  ”Vi började med att hälla i oss pilsner”

  ”Då var det potatismos, huvudsakligen tillagat på smör, vispgrädde, äggula och så lite potatis. Sen rörde Jan ner ett kilo rysk kaviar i smeten. Och så åt vi med sked. Plus några supar”

  De festade ju med stil i alla fall, men det var väl inte LCHF, att blanda fett och kolhydrater som de gjorde är väl det värsta man kan göra?

 36. 36
  Marianne K säger

  Chefen för Institutet för Hälsa och Välfärd, Pekka Puska, sa rakt ut i TV att smöret dödar, också produkter lika Bregott (i Finland heter de Oivariini (Valio) och Ingmariini (Arla Ingman)) som innehåller smör. Man ska äta mjuka fetter, sa han. Det är han som ledde projektet Norra Karelen. Han är övertygad att han personligen har räddat tusentals mänskoliv.

  Det kom fram senare att detta (lchf dödar) är rena spekulationer, inom några månader vet man vad som orsakade höjningen. De har inte ännu sett på LDL, HDL och triglycerider, eller vem som har ätit vad. Bukfetma eller inte.

  Ett högt HDL kan ju också höja totalkolesterolet…

 37. 37

  Man får väl vara glad så länge man inte tvångsmedicineras när man är över 50, enl detta förslag:
  https://www.activistpost.com/2012/08/trying-to-force-everyone-on-statins.html

  Ett tag övervägdes om man inte skulle tvingas att inta statiner genom dricksvattnet, precis som
  man gör i många stater i USA med den giftiga sodiumfluoriden. (Ej att förväxlas med den naturligt
  förekommande calciumfluoriden)

 38. 38

  2 länkar till Professor Göran Petersson / Chalmers ang. fettets farlighet
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_155237.pdf
  samt till sötningsmedels risker.
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_162583.pdf

 39. 39
  Mia Nilsson säger

  Ännu mer forskning som säger att animaliska fetter är dåligt:

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mjolkfett-bakom-vastvarldens-tarminflammationer

 40. 40
  Kjell Söderlund säger

  På femte året med LCHF blir man ändå fundersam när, gång på gång, en massiv expertis på Rapport, Aktuellt och vetenskapliga program talar om kolesterolets farlighet.
  Varför kan vi inte få oberoende studier på hur det verkligen förhåller sig?
  Svaret är troligen att ingen betalar en sådan studie. Det ligger inga läkemedelspengar i resultatet.
  Och statens alla experter puffar inte på. Törs de inte vara självständiga, tänka och analysera själva?
  Vem har moralen att aktivt föreslå en bred studie?
  Vad göra?

 41. 41

  Kjell Söderlund Skrev:

  På femte året med LCHF blir man ändå fundersam när, gång på gång, en massiv expertis på Rapport, Aktuellt och vetenskapliga program talar om kolesterolets farlighet.
  Varför kan vi inte få oberoende studier på hur det verkligen förhåller sig?
  Svaret är troligen att ingen betalar en sådan studie. Det ligger inga läkemedelspengar i resultatet.
  Och statens alla experter puffar inte på. Törs de inte vara självständiga, tänka och analysera själva?
  Vem har moralen att aktivt föreslå en bred studie?
  Vad göra?

  Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 42. 42

  @ Henrik:
  Menar förståss att jag håller med dej

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Mia Nilsson:
  Varför har då folkslag som äter enbart animaliskt fett inte ulcerös colit?
  Vi har inte ätit mer smör under de senaste decennierna, när UC har ökat, utan mindre.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa