Mats Reimer lanserar amfetamin för läkemedelsbolag

Barnläkaren Mats Reimer brukar i sin blogg i Dagens Medicin ihärdigt bekämpa all sorts alternativmedicin. Men själv ställer han upp som läkemedelsindustrins lakej och propagerar för amfetamin till barn.
Inlägg i MyNewsdesk.

Om barnen fick tillgång till mat med riktigt naturligt fett, och slapp sockret och industrimaten, så kanske många inte skulle behöva några ADHD-mediciner.

En uppföljande artikel om Mats Reimers karriär inom läkemedelsmarknaden.

På Newsvoice: …snart miljonär på Amfetamin till barn…?

En som drogade sig på ADHD-medicin.

 

Comments

 1. 1

  Ännu mer anmärkningsvärt är dock att AD gör sig till språkrör för scientologerna. Jag blir besviken. Om du läser på om deras syn (religiösa föreställningar som utgår ifrån grundaren Rob Hubbards ideer)på läkemedel och psykiatri, som de för övrigt skriver en debattartikel i veckan om, så blir även denna logisk.

 2. 2

  Om nu ADHD existerar. 10/5 i år rapporterade de flesta medier att man har 35% större risk att få diagnosen ADHD om man är född sent på året. Detta men ar man ska bero på omognad i jämförelse med barn i samma årskull. Tänk om alla fall är omognad, då mognad knappast är linjärt för alla barn.

 3. 3
 4. 4

  MR är utan tvekan en gorilla och ”pusher” för läkemedelsbolagen. Hans uppgift är att förstöra konkurrens från ex. alternativmedicin och hälsokostpreparat, och sälja beroendeframkallande och sjukdomsframkallande knarkpreparat till barn. När dessa barn sedan får beroendeproblematik och depressioner då har läkemedelsbolagen ytterligare preparat att sälja för dessa åkommor, en lukurativ affärsidé.

  ADHD har dessutom inga objektiva mätparametrar utan diagnos ställs av expert genom bedömning, ytterligare smart drag av läkemedelsbolagen.

 5. 5
  Professor Göran säger

  @ Pär:

  Ditt påpekande är faktiskt inget ”argument” mot själva avslöjandet (om det nu inte är så att Scientologerna direkt ljuger) och ditt påpekandet blir då snarast ett indirekt men troligen omedvetet försvar för vad Mats Reimers tydligen håller på med. Alltså ett frenetiskt försvar av en sjuk läkemedelsindustri hos vilken jag själv inte ser något annat än grav omoral som drivkraft och där Mats, om man nu ska tro på detta avslöjande, också själv har sina tassar djup nere i denna stora ”omoraliska syltburk” som denna industri lever i och Mats kanske till och med har nått den moraliska botten i denna burk. Vad som talar för att omoralen här är drivkraften är förstås att Mats inte har deklarerat sitt jäv om detta nu är sant förstås. Men det går väl att kontrollera ganska lätt.

  För det är väl knappast så att du försvarar vad Mats håller på med och hans ”hysteriska” påhopp på LCHF? Så läser jag i alla fall inte din kommentar.

  Om någon som har en helt annan syn på tillvaron än jag själv kommer in och talar om för mig att det regnar ute så skiljer jag i alla fall själv på själva budskapet och personen.

 6. 6

  Reimer står med som medverkande vid fas 3-forskning för ett adhd-läkemedel. Hur i hela friden får man detta till att han lanserar eller propagerar för amfetamin till barn åt ett läkemedelsbolag? Är det inte bra att man forskare på nya mediciner? Är det inte bra att läkare är med i forskningen?

  Har du över huvudtaget undersökt detta Annika? Eller räcker propagandan från scientologerna för att du ska reagera?

 7. 7
  40-talist säger

  En intressant rubrik finner jag i Kostdoktorns inlägg om tidningen Mat & Hälsa. Rubriken lyder:

  ”Maten som hjälper mot ADHD” – ”Vi slopade socker och gluten”
  https://www.kostdoktorn.se/annu-en-fin-lchf-tidning/

  …”du läsa den fantastiska berättelsen om en familj med barn som har ADHD. De har slopat socker, gluten och lite till. ”Nu är vi en mycket lyckligare familj”, berättar Mikaela för Mat & Hälsa. ”…

 8. 8

  ”Pär”s påhopp på Dr Annika Dahlquist är typiskt. Pär försöker ta intresset från sakfrågan. Alltså Mats remiers band till läkemedelsindustrin! Mats R har alltid vägrat svara på frågan om eventuella band till läkemedelsindustrin. Men nu finns det svart på vitt.
  Det gör att Mats Reimer beteckning på LCHF som ”alternativmedicin”(Trots att socialstyrelsen godkänt det som kost vid diabetes typ 2.) kommer i en annan dager.
  Jag är inte anhängare av ”scientologi”, men här har de faktiskt plockat fram något
  viktigt. Nu kan inte Mats Reimer längre neka till sina band till läkemedelsindustrin.:
  Se denna länk: https://www.druglib.com/trial/90/NCT01244490.html (från artikeln)

  under Rubriken: ”Locations and Contacts”

  Där hittar man: ”Barn och Ungdomsmedicin klinik Mölnlycke, Mölnlycke 43530, Sweden; Recruiting
Mats Reimer, Phone: +46104733671, Email: mats.reimer@vgregion.se
Mats Reimer, Principal Investigator” (Det finns bara en svensk till på listan, utöver Mats Reimer .)
  Så ”skeptiker”rörelsen är en bluff. De lurar till sig inte ont anande människor under sken av att de sysslar med ”vetenskaplig skepticism”,men det är bara en täckmantel för att arbeta för ökad läkemedelsförsäljning,
  och då ingår att smutskasta ALLT som kan minska läkemedelsförsäljningen.
  Jag tycker lobbyism är ok, när det görs öppet, men när det görs genom att
  lura folk. Det tycker inte jag om.
  Länkarna i KMRs artikel är intressanta helt oberoende av vem som länkar till dem.
  Det här handlar INTE om preparatet utan att ”skeptiker”rörelsen styrs av propagandister för läkemedels-industrin, och att de bedriver en helt onyanserad propaganda för läkemedel. Det såg vi vid svininflluensa-vaccineringen och nu försöker Pekka S och de andra ”skeptikerna” trolla bort fakta.

 9. 9
  40-talist säger

  I tidningen Östersundsposten läste jag en insändare från en Upprörd mormor. Hon har funderat över vilka biverkningar ADHD-medicinering kan ha.
  https://op.se/opinion/insandare/1.5017157-visst-kan-barnen-verka-bli-battre-men-vad-hander-sedan-

  I Fass står följande:
  …”Jag gick in på fass.se och sökte på Ritalins (metylfenidat) biverkningar. Först möttes jag av texten: Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.

  Biverkningarna sträcker sig över flera sidor. Här några få exempel: Oregelbunden hjärtrytm, humörsvängningar, personlighetsförändringar, självmordstankar, hallucinationer, psykos, allergi, överaktivitet och mani.

  Under rubriken ”Effekter på tillväxten” står: Då metylfenidat har använts i över ett år, kan det leda till en långsammare tillväxt hos vissa barn. Detta förekommer hos färre än en av tio barn. Utebliven viktökning och längdtillväxt kan förekomma.”…

  Låter ruggigt tycker jag!

 10. 10

  ”…så kanske många inte skulle behöva några ADHD-mediciner”

  Kanske? Det låter osäkert…

  Och för de andra som behöver ADHD-mediciner då? Som inte riktigt naturligt fett, frånvaro av socker och industrimat hjälper för?

  Varför är alla så rädda för den lilla mängd amfetaminliknande substans som finns i ADHD-medicin? Den är 30 gånger svagare än den mängd som en narkoman tar…

 11. 11
  40-talist säger

  Mikael Skrev:

  Varför är alla så rädda för den lilla mängd amfetaminliknande substans som finns i ADHD-medicin?

  Rädd? Jo för biverkningar:

  Jag kikade på Läkemedelsverkets hemsida och citerar några rader om biverkningar:

  …”Biverkningar
  Metylfenidat och de båda amfetaminläkemedlen är så kallade centralstimulerande medel, som aktiverar hjärnan (verkar uppiggande). De vanligaste biverkningarna för metylfenidat är hos såväl barn som vuxna nedsatt aptit, sömnsvårigheter, huvudvärk, buksmärtor, muntorrhet och humörsvängningar.

  Man vet inte säkert hur atomoxetin (Strattera) verkar, men man vet att det ökar mängden av signalsubstansen noradrenalin i hjärnan. De vanligaste biverkningarna av atomoxetin är nedsatt aptit och illamående samt huvudvärk (hos både barn och vuxna), yrsel, trötthet, magbiverkningar och humörsvängningar hos barn samt muntorrhet, sexuella biverkningar, förstoppning och sömnproblem hos vuxna.”…

 12. 12

  Jag har tagit massor av mediciner utan att få några av de biverkningar som står uppräknade. Det du räknade upp är de biverkningar som KAN uppstå. Det betyder inte att de uppstår. Och om de gör det så får man inte allihopa.

  Dessutom är de biverkningar som du får av att ha obehandlad ADHD minst lika dåliga. Massor av barn och vuxna har fått ett nytt liv av ADHD-medicin, varför förneka dem det? Jag har själv Tourette, och skulle inte klara mig utan medicinen. Mitt liv var ett helvete innan jag började äta medicin.

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ HelgeK:

  Intressant!

  Jag tittade på länken och hittade mycket riktigt Mats på listan.

  Men vilken lista!

  Ärligt talat vet jag inte varför det är så många deltagare i en undersökning av denna typ.. Ligger här en dold marknadsföringsagenda? Om det är läkemedelsbolaget som till slut står för själva utvärderingen av detta så verkar det i min värld i alla fall finnas möjligheter att få det slutresultat man vill ha.

  I min metallurgiska forskarvärld skulle det vara helt absurt att en tillverkare av ett nytt material skulle få styra hela utvärderingsprocessen.

  Är ekonomiska ersättningar/förmåner inblandade och hur stora är de i så fall kan man fråga sig? Om man nu som Mats vägrar deklarera jäv så ligger misstanken nära till hands att det finns något som inte tål dagens ljus och detta kan knappast vara vetenskap som inte tål det.

  Allt jag hört och läst om den här medicinska forskarvärlden och som styrs av läkemedelsbolagen ”stinker” faktiskt korruption lång väg!

  Och hur otroligt naiv syn hade jag inte på detta för 10 – 15 sedan. Då trodde jag faktiskt att även medicinen tillhörde de ”sunda” naturvetenskapliga diciplinerna.

 14. 14

  Mikael

  Om en del kan slippa ta mediciner, för att i deras fall det räcker med att äta hälsosam kost, så är väl det bra??

  Tänk så många typ 2 diabetiker här som sluppit mediciner, och fått en förbättrad livskvalitet, när de
  gått över till låkolhydratkost, och många har sluppit ifrån många mediciner(inklusive biverkningar).

  Jag har inte sett någon här säga att man absolut inte skall äta medicin, som du verkar antyda. Men det
  finns skäl att reagera mot förskrivning av t ex statiner till friska, då de inte alls har någon effekt på livslängden, men ger en del allvarliga biverkningar. Jag känner en som tvingades till njurtransplantation
  efter statin intag. han hade aldrig haft hjärtinfarkt, men läkaren tyckte han skulle ta dem för hans kolesterolvärden.
  Mats Reimer har aldrig trots upprepade frågor deklarerat sina band till läkemedelsindustrin. Läs KMRs
  länk noga, men har många gånger misstänkliggjort LCHF. Kan DU vara säker på att det inte har att göra med ekonomiska band till läkemedelssindustrin?
  Du skriver:” Det du räknade upp är de biverkningar som KAN uppstå. Det betyder inte att de uppstår.”
  Jo för en del, så gör de faktiskt det. Så inte bör man väl äta mediciner, om det inte behövs för annat än
  höja läkemedelsindustrins vinster? Finns det inte skäl att vara lite skeptisk mot läkemedelsindustrin?

 15. 15

  Ja visst är det bra om 10 % kan slippa ta mediciner, men för de kvarvarande 90 % då?

  Jag har ingen aning om hur det ligger till med Mats Reimer och hans band till läkemedelsindustrin, det här handlar om ADHD-medicin.

  När jag skrev ”Det du räknade upp är de biverkningar som KAN uppstå. Det betyder inte att de uppstår.”, så menade jag att de inte GARANTERAT uppstår hos alla. De uppstår hos VISSA, men inte hos ALLA, vilket är samma sak som jag skrev, att de KAN uppstå.

  ADHD-medicin faller inte under din idé: ”Så inte bör man väl äta mediciner, om det inte behövs för annat än höja läkemedelsindustrins vinster?” ADHD-medicin behövs för annat än att höja
  läkemedelsindustrins vinster, nämligen för att få ADHD-patienter att fungera så som de vill fungera.

  Det finns absolut skäl till att vara skeptisk mot läkemedelsindustrin. Bara inte i fallet med ADHD-medicin.

 16. 16

  Bra inlägg Annika och att detta uppmärksammas….
  Dvs. Vår sjukvårds totala ointresse för kostens betydelse utan läkemedelslinjen – läkemedelsbehandlingarna styr helt och hållet.

  Även ADHD visar ju sig ha en metabol orsak för många, när dom nu mår bättre och fungerar bättre efter koständring, vilket nu omvittnats av många. Ändå ett totalt ointresse från sjukvården och de flesta barnläkare…..

  Att det är så här avspeglas ju också i hur hjärt / lungfondens och andra fonders pengar används är kostforskning ratas/väljs bort.

 17. 17

  Professor Göran ,
  ”Och hur otroligt naiv syn hade jag inte på detta för 10 – 15 sedan. Då trodde jag faktiskt att även medicinen tillhörde de “sunda” naturvetenskapliga diciplinerna.”

  Precis skolmedicin är lika vetenskapligt som Voodo har jag förstått efter dessa affärer med mättat fett = gift -påståendet.

  Men akutmedicin och liknande ja det är seriöst förstås skall påpekas. Kommer ihåg när jag var barn och hade envis hosta, doktorn rådde mej till att gå ut i solen = D-vitamin.undrar om de får lära sig sånt idag? Men det försås att stärka hälsan med sol är väl alternativflum. heeelt oseriöst.

  Läst ”forskningsfusket” börjar begripa hur det hänger ihop, började med Rockefellers oljemonopol vidare i samma maktsvär till läkemedel samt big agro (sponsrat med skattepengar så det blir billigt nog att fortsätta vansinnet) med oljebas på hela klabbet, deras inflytande står sig än idag i forkningsvärlden, du får nog inga pengar att forska för om du vill titta på smör eller solsken. Ett piller mot nåt ja då är de med på noterna. Detta supermonopol måste brytas upp. konstigt att politikerna inte gjort något för att stävja detta monopol, korrupta förstås eller hellre förmodligen lika aningslösa som du och jag var.

  Bra Annika att du bevakar ”pengaväxlarna i templet”

 18. 18
  Ingvar Bejvel säger

  För några veckor sedan lyssnade jag från och till på ett program om amning. En skeptisk läkare, som jag då inte förstod vem det var, hänvisade till undersökningar i Vitryssland (sic!) om att det inte var någon skillnad i utvecklingen hos barn som fick modersmjölk till skillnad från ersättningsmjölkuppfödda. Läkaren fick i inslaget breda ut sig utan att någon ifrågasatte hans stolligheter. Efter programmet avannonserades detta, och läkaren visade sig vara Mats Reimer! Ridå!

 19. 19

  Professor Göran P. Sjöberg föreläser i Göteborg!

  Om ”LCHF som vetenskap – Medicin som religion”
  Plats: Nordengården, Stockholmsgatan 16 https://www.nordengarden.se/
  Bra parkeringmöjligheter!
  Tid: 17 september 18.30 – 21.30
  Pris: 100:- fika ingår, kontant på plats.
  Anmälan: tel. 031 – 44 77 19
  Solveig A. Kiander LCHF Hälsa Väst kan erbjuda ett begränsat antal platser till denna föreläsning, först till kvarn…………

 20. 20
  Margareta Lundström säger

  Rubriken på professor Görans föreläsning är FULLSTÄNDIGT OEMOTSTÅNDLIG.

  Ser fram emot att lyssna på honom.

 21. 21

  Hej professor Göran!

  Du skriver:”Ärligt talat vet jag inte varför det är så många deltagare i en undersökning av denna typ.. Ligger här en dold marknadsföringsagenda?”
  Det gör det säkerligen, för Mats Reimer är inte forskarutbildad. Han är specialist läkare i pediatrik, så det är säkerligen hans deltagande i diverse
  media, som gör honom intressant för läkemedelsbolaget.(Det är som att värva Lill-babs till ett forskningsprojekt(Hon syns också i media. Ursäkta att jag skämtar lite). 😉
  Det är inte precis brist på amfetamin preparat på marknaden. Det finns tydligen en andrahandsmarknad också.: Pris på concerta på gatan? – Flashback Forum
  Så att ett nytt läkemedelsbolag ger sig in på denna marknad beror väl på lönsamheten.
  Vad långtidseffekterna av användningen blir vet vi inte ännu. Amfetamin har tidigare använts mot nästäppa, astma, och som bantningsmedel.
  Nu i mindre doser så får man väl vad långtidseffekterna blir. Det kan ingen veta säkert idag.
  Men långtidseffekterna för Mats Reiner är väl att han avslöjats som läkemedelsförsäljare.

 22. 22

  Det är intressant att ”Dagens Medicin”s moderator tog bort ett inlägg som visade på Mats Reimers jäv.
  Kan ett sådant inlägg någonsin vara off-topic??

 23. 23

  Ingvar Bejvel Skrev:

  För några veckor sedan lyssnade jag från och till på ett program om amning. En skeptisk läkare, som jag då inte förstod vem det var, hänvisade till undersökningar i Vitryssland (sic!) om att det inte var någon skillnad i utvecklingen hos barn som fick modersmjölk till skillnad från ersättningsmjölkuppfödda. Läkaren fick i inslaget breda ut sig utan att någon ifrågasatte hans stolligheter. Efter programmet avannonserades detta, och läkaren visade sig vara Mats Reimer! Ridå!

  Jag har inte lyssnat ännu:
  .
  Tisdag, 21 augusti 2012, kl 10:03
  Lyssna på: Kropp & Själ 20120821 10:03 Kropp & Själ 20120821 10:03 (56 min)
  sänt: Tisdag 21 augusti 2012 kl 10:03
  Bakslag för amningen. Få saker väcker så mycket känslor som just amning. När Time magazines framsida i våras pryddes av en ammande treåring orsakade det en läsarstorm. Men vad är det egentligen med amningen som upprör och engagerar? Och måste man verkligen amma när det finns ersättning att ge på flaska? Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.

  https://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=4101658&codingformat=.m4a&metafile=asx

 24. 24
  Elisabeth säger

  Jag vill inte påstå att ADHD enbart har med kosten att göra men i mitt arbete har jag kunnat konstatera att människor med ADHD är enorma ”gottegrisar”. Jag tror definitivt att man bör göra ett seriöst försök med LCHF innan man laborerar med något annat.

 25. 25

  Vad är orsaken till att dom drabbas av ADHD?
  Forskningen tyder på att det är inflammation infektioner som är orsaken.
  Det hemska är att Mats inte kan något relevant om hur vår kropp fungerar.
  han är utbildad till att ställa diagnoser och sen skriva ut droger.

  Vad är grundorsaken till ADHD, där finns svaret vi vill ha, Mats vill inte att det ska bli upptäckt och känt.

 26. 26
  Margareta Lundström säger

  Sedan Rockefeller fick inflytande över den medicinska disiplinen för för nästan hundra år sedan, så handlar det om en medicinindustri med lönsamhetskrav. Man prioritera pengar och makt framför människor.
  Mats Reimer är en bra representant för för denna filosofin. Man befattar sig inte med något så banalt som näring. Att ADHD skulle ha någon som helst relation till vad man stoppar i munnen är främmande.
  Det ger mera staus att ha makt över receptblocket och skriva ut kemiska preparat. Det skulle vara förrödande för denna behagliga maktställning om vi skulle bota oss själva med hjälp av något så enkelt som att utesluta stärkelse, socker, växtoljor och konstgjord industrimat ur kosten.
  Man kan ju undra om Mats Reimer står på lönelistan hos tillverkare för bröstmjölkersättning. Han visade goda försäljningtalanger för bröstmjölksersättning i radio.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Pekka S:
  Läs ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216
  så förstår du hur läkemedelsindustrin styr den medicinska utvecklingen med sin forskningsverksamhet och sin lobbyism.

 28. 28

  Prof. Göran m fl:

  Jag förstår inte vari ondskan ligger att leda en klinisk studie? KMR (scientologerna)har dock ett propagandistiskt motiv. Trist att så många här så lättvindligt gör sig till redskap för scientologerna.

 29. 29

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 6 Pekka S:
  Läs “Forskningsfusket” av Ralf Sundberg https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216
  så förstår du hur läkemedelsindustrin styr den medicinska utvecklingen med sin forskningsverksamhet och sin lobbyism.

  Jo… – Annika – och det styrks ju av – Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 30. 30

  Nr 28 PÄR.

  Tycker det bedrövliga är att MR inte är det minsta öppen för att kostlösningar kan åstadkomma samma sak…… Han och Marcus var med i ett debattprogram i TV för något år sedan där föräldrar berättade om hur deras barn förbättrades vid koständring. Dom blev lugnare, mer fokuserade…. Inte lyssnade MR och Marcus på det utan körde över föräldrarna och citerade läkemedelsvärldens vetenskap(studier).
  Sen dess har än mer publicerats om ADHD och sambandet med kost samt en Holländsk studie som visat samma sak.
  Tur att det finns andra mer kreativa läkare som kan se andra lösningar, synd bara att dom är så få….. än….
  Enbart ”pillerdoktorer” har vi nog för många av och visst katten skall man kunna lyssna bättre på vad nu föräldrar säger/berättar…. Kan kallas ödmjukhet också!

 31. 31

  Pär Skrev:

  Trist att så många här så lättvindligt gör sig till redskap för scientologerna.

  Det där har du missuppfattat. Jag är inget redskap för scientologerna. Jag tar ställning i sakfrågan.

 32. 32
  ragnhild säger

  Blunda för kost-/livsstilssamband; – Nu väntar glada eksperimenterande läkares klar med verktyget. Högt blodtryck snart en saga blott!

  https://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10068216

  Vilken kultur som råder – nu tycks det som ekperimenterande på människor inte har någon begränsning – är det nytt i tiden – etikk och varsamhet/forsiktighet – out ?

 33. 33

  Mats Reimer = självtjänande gubbstrutt tycker jag.

 34. 34

  Pär Skrev:

  Prof. Göran m fl:
  Jag förstår inte vari ondskan ligger att leda en klinisk studie? KMR (scientologerna)har dock ett propagandistiskt motiv. Trist att så många här så lättvindligt gör sig till redskap för scientologerna.

  Reimers har gjort en kritisk granskning av kostdoktorns bok. Hur kan inte det visa på den djupaste ondska. Att kalla den hysterisk som Göran säger är alldeles för snällt.

 35. 35

  Zonen m fl. MR har varit försiktigt ifrågasättande när det gäller lchf, antagligen utifrån förutfattade meningar påverkade av den den religiösa övertygelsen / övertonerna i ”rörelsen”. Men jag uppfattar inte att han har drivit kritiken speciellt hårt. Däremot har/är han helt rätt ute när han belyser och kritiserar alternativmedicinskt humbug, som lchf alltså befinner sig långt borta ifrån. Reimer ger sig också på humbug inom ”skolmedicinen”, ex BUP, och dålig /vilseledande forskning. När ni skjuter på MR tyycker jag att ni ger er på fel person. Med tiden tror jag att reimer kommer att visa sig vara lchfs vän, helt enkelt eftersom det vetenskapliga stödet för lchf kommer att fortsätta växa. Till skillnad från ex adami och marcus, som aldrig kommer att ändra uppfattning, oavsett vad bevisen säger.

 36. 36

  @ 35
  Håller inte med dig, Pär.
  Han ger sig på mycket…. som sagt ovan, kostlösningar verkar han inte vara så intresserad av och även stödet för ADHD- behandling med en bättre kost kommer att växa, men någon frontfigur kommer inte MR att vara där!

  Det där med religiösa övertonen tycker jag mer passar in på mycket annat också….. bl a övertro på ”piller” och dess studier. Vi vet inte orsaken till sjukdomen, den är ofta ärftlig och studier pågår, men med dessa läkemedel kan du ändå leva ett ganska bra liv…. sägs det.
  Väldigt många sjukdomar är metabola och då borde kostlösningar vara den bästa boten, eller hur Pär?
  Varför satsas det och forskas inte mer inom det området? Mycken beprövad erfarenhet finns.

 37. 37

  @ Mikael:
  ”Ja visst är det bra om 10 % kan slippa ta mediciner, men för de kvarvarande 90 % då?”
  Ur vilken hatt lyfte du dom siffrorna, eller har du fakta pa att kost inte fungerar battre an sa?
  Det kan vara tvartom: 90% kan slippa och bara 10% kan behova piller?

  Dom flesta har pa bloggen menar att det behovs studier om kostens inverkan sa att vi slipper gissa eller lyssna pa MR m.fl’s (din) reklam for lakemedel, utan att VETA att det behovs.

  Lars Bern skrev en del om hur lakemedelsindustrin dominerar aven forskningsanslagen.
  Jag tycker det ar dags att satta upp en ny OBEROENDE forskningsfond, sa att vi alla kan valja vart vi ger pengar. Med en oberoende fond kan religionen snabbt tas ur medicinforskningen. Vetenskapen aterstallas. Jag staller harmed up med forsta 1000-lappen!

 38. 38

  28
  ”Jag förstår inte vari ondskan ligger att leda en klinisk studie? ”
  Läs ny forskning där ser du vad som är orsaken till ADHD, dom tänker inte bota orsaken dom vill att folk ska vara sjuka så dom kan sälja droger.

  Det är slut med förtroendet för läkarkåren nu.
  Alla kan läsa forskningen på nature det läkarna säger stämmer inte med ny forskning.
  Pröva att läsa nyaste forskningen om era sjukdomar fråga sen din läkare om studierna sannolikt har läkaren inte läst och är helt okunnig.
  Det existerar ingen förbindelse mellan vetenskap och klinisk verksamhet.
  nature.com

 39. 39
  ragnhild säger

  #35
  Jag siterer dig……. ”Däremot har/är han helt rätt ute när han belyser och kritiserar alternativmedicinskt humbug, som lchf alltså befinner sig långt borta ifrån”.

  Vad vet du om det. Så insnöad är inte lchf-livstilen. Den står för vidsyn och öppenhet . Ta med nyfikenhet och du närmar dig. Det är lite utmanande – någon blir skrämd och tar i brug/fortsätter med gamla kontrollmekanismer i sin retorikk – som du med ”alltså befinner sig långt borta ifrån”. Fel – det gör vi inte.
  Alternativ medicin kan ha mycket att bjuda på – så lägg af.

  Viktig med ”riktiga” väner? LCHF står starkt nog – att någon kommer krypande efter – bra! Ingen behöver ödmjukt tacka och bukka dem för det – men säga ”wellcome” till god hälsa – klart 🙂

  Det var länge sedan ”religösitet/övertoner” var på banen – inte att jag saknad dem – men de har vært borte en tid…..

 40. 40
  Professor Göran säger

  För något år sedan var jag inne på Mats blogg och deltog med ett antal kommentarer på en väldigt lång tråd kring om vad som kan betraktas som vetenskap för att jag då uppfattade Mats, som Pär här är inne på, som en läkare som var intresserad av lösningar på sjukdomssymtom och samtidigt var emot ”kvacksalveri” vilket jag förstås sympatiserar med.

  Vad jag däremot själv reagerade mot var när han utan att han, enligt min uppfattning, egentligen har ”den endaste lilla susning” om vad vetenskap i grund och botten handlar om ändå insinuerade att LCHF är en religiös rörelse och därmed ovetenskaplig medan han själv frenetiskt försvarar den nuvarande läkemedelsindustrin och dess ”landvinningar” som ”vetenskapliga”. I dessa landvinningar ingår förstås som en ”naturlig” del också dess största mjölkko som hela vår söndermedicinerade äldre befolkningen utgör. De flesta av oss har nog ett och annat exempel på nära anhöriga som på äldre dagar hamnat i ett neddrogat tillstånd på sjukvårdsinrättningar och då kan man faktiskt börja tvivla på att vården och framför allt läkarna drivs av den Hippokratiska eden och att det egentligen finns någon mänsklig medkänsla kvar. Själv har jag flera egna exempel och utan att gå in på detaljer så vet jag att man måste ”slåss” MOT läkare och annan sjukvårdspersonal för att kunna lyfta bort mediciner från anhöriga som man av egen erfarenhet vet i vissa fall är direkt livsfarliga men ibland lyckas man tyvärr inte för att man råkat i ”klorna” på någon dogmatisk läkare.

  Problemet är som jag ser det är att hela sjukvårdsapparaten i grunden (och inte minst av historiska skäl) är religiös till sin natur utan att t.ex. Mats ens verkar ha tänkt den tanken och snarare tvärtom tror att denna verksamhet vilar på en strikt vetenskaplig grund. Nå jag trodde också själv det för 15 år sedan. Han uttalar sig därför i mina ögon väldigt ”slappt” i frågor där han troligen inte ens har studerat elementa. Det skulle förvåna mig om han ens har läst den kanske mest kände fysiologen genom tiderna, fransmannen Claude Bernard, som just gick till ”attack” mot det medeltida, skolastiska och religiösa förhållningssättet som genomsyrade medicinen för nu hundrafemtio år sedan och som då också försökte införa det sant vetenskapligt förhållningssättet inom fysiologin som Mats påstår sig omhulda så starkt. Det är för mig alltid lika trist när folk kaxar upp sig och uttalar sig kategoriskt i frågor där de uppenbarligen inte är ”pålästa” även om en sådan attityd förstås är mänsklig.

  Som Claude Bernard ständigt försökte ”banka in i skallen” på medicinarna men uppenbarligen misslyckades med var att det gällde att hitta orsakssammanhangen inom fysiologin och när man hade funnit dessa så hade man också producerat ”vetenskap”.

  Med andra ord. Om man tar bort orsaken till ett fysiologiskt tillstånd som vi t.ex. kan kalla sockersjuka och därför tar bort socker (alla kolhydrater) ur kosten och att det fysiologiska tillståndet därmed upphör så har vi kommit fram till en väldigt stark vetenskaplig hypotes som just säger att kolhydraterna är just orsaken till det fysiologiska tillståndet ”sockersjuka”. Här finns också en vetenskaplig logik in Parmenides anda (troligen en annan vetenskapsfilosof – faktiskt ansedd både som den första och största genom tiderna – som Mats kanske också borde ta tag i om han nu är så intresserad av vetenskapsteori som han för mig ger sken av att vara) som gör en sådan hypotes ännu mer övertygande. Denna logik var också en del i Claude Bernards argumentation för att införa ett vetenskapligt förhållningssätt också inom medicinen på samma sätt som det redan hade gjort inom kemin och fysiken på den tiden runt 1850.

  Därför är det så oerhört trist för en naturvetenskaplig forskare som jag själv att läsa Joslin’s ”Diabetes Mellitus” och konstatera att Mats inte är ensam i sin uppfattning om medicin som en mänsklighetens välsignelse utan att detta förhållningssätt istället är dogmatiskt institutionaliserat – med andra ord en religion.

 41. 41

  Ragnhild m fl. Det är lätt att bli skeptisk till LCHF eftersom en inte alltför liten del av de ”troende” också r övertygade generella vaccinskeptiker och samtidigt okritiskt accepterar ex kristall- och aromterapi och zonterapi. Dvs allt humbug som MR arbetar emot. Egentligen inte konstigt att det föder en negativ inställning till även LCHF, där det vetenskapliga stödet dock faktiskt finns och växer. Men därför också egentligen inte hellre konstigt att vissa LCHF-förespråkare också r speptiska mot MR.

  Jag håller med om att det finns problem i hur viss läkemedelsforskning utförs, och framförallt den epidemiologiska kostforskningen där forskarna oftast är väldigt ovilliga att prata om vilka osäkerheter som finns. Det är helt enkelt dålig science. Men därifrån till att vara mosätståndare till all klinisk eller medicinsk forskning, som är en extrem konspirationistisk hållning, tycker jag att steget är långt. Det är faktiskt så att läkemedelsverket också har till uppgift att kontrollera läkemedelsstudier, och hur data får analyseras är dessutom strikt reglerat av ex läkemedelsverket och FDA. Vilka de primära responsvariabler som skall mätas i studien är måste ex anges i förväg.

 42. 42
  F d anhörig säger

  Professor Göran Skrev:

  De flesta av oss har nog ett och annat exempel på nära anhöriga som på äldre dagar hamnat i ett neddrogat tillstånd på sjukvårdsinrättningar och då kan man faktiskt börja tvivla på att vården och framför allt läkarna drivs av den Hippokratiska eden och att det egentligen finns någon mänsklig medkänsla kvar. Själv har jag flera egna exempel och utan att gå in på detaljer så vet jag att man måste ”slåss” MOT läkare och annan sjukvårdspersonal för att kunna lyfta bort mediciner från anhöriga som man av egen erfarenhet vet i vissa fall är direkt livsfarliga men ibland lyckas man tyvärr inte för att man råkat i ”klorna” på någon dogmatisk läkare.

  Ja, jag har flera sådana exempel. Det är en stor sorg att leva med detta.

 43. 43

  stenbj Skrev:

  @ Mikael:
  “Ja visst är det bra om 10 % kan slippa ta mediciner, men för de kvarvarande 90 % då?”
  Ur vilken hatt lyfte du dom siffrorna, eller har du fakta pa att kost inte fungerar battre an sa?
  Det kan vara tvartom: 90% kan slippa och bara 10% kan behova piller?

  Erfarenhetens hatt. Men för skojs skull:

  De 10% som måste ta piller då? Jag vet hur det kommer att bli. De kommer att anklagas med argument som ”Du har inte försökt tillräckligt!” ”Du gör fel!” ”Du ljuger!” ”Du är bara lat!” Kommentarer som dessa har jag själv fått när vissa metoder inte har fungerat. Det är inte kul…

 44. 44

  @ P:
  P Skrev:

  Om nu ADHD existerar. 10/5 i år rapporterade de flesta medier att man har 35% större risk att få diagnosen ADHD om man är född sent på året. Detta men ar man ska bero på omognad i jämförelse med barn i samma årskull. Tänk om alla fall är omognad, då mognad knappast är linjärt för alla barn.

  Du har helt rätt i att det är en överrepresentation av barn som får diagnosen ADHD i slutet av året. Detta tyder på att väldigt många blir feldiagnostiserade. Detta måste naturligtvis årgärdas. MEN, och det är ett STORT men, betänk att det finns massor av vuxna som har ADHD och som har haft det ända sedan de var barn. Detta betyder att det inte är omognad som är orsaken i ALLA fall.

  ADHD finns. Klantiga läkare som ställer fel diagnos finns också. Tyvärr är det inbyggt i systemet – Alla barn ska klämmas in i en och samma mall, och mogna lika fort.

 45. 45

  Pär
  Du kan inget Mats kan inget , ni har inte suttit på skolbänken dom senaste åren och läst den nyaste forskningsrönen
  ni läser inte ens vetenskaplig literatur.
  Det är då inte möjligt att ni har kunskap.

  Folket måste tänka efter har läkaren inte fått någon vidareutbildning på 10 år så är läkaren totalt inkompetent när det gäller områden där det har kommit nya kunskaper.

  Vi har en fruktansvärd inkompetens bland dagens läkare.

 46. 46

  Annika: Så Reimer ”lanserar” och ”propagerar” eftersom det inom läkemedelsindustrin förekommer oegentligheter? Är det logiken du utgår ifrån? Dags att bredda kammen och dra hela industrin över den? Stoppa all forskning och släng alla läkemedel. Det blir säkert jättebra. Pinsamt…

 47. 47

  Pekka S

  Den där demagogin är så överdriven och dålig, att jag har svårt att tro,att du själv tar den på allvar, och jag undrar varför du överhuvudtaget skrev inlägget.

 48. 48
  ragnhild säger

  #47
  Ett lite klipp til dig/er.

  https://www.youtube.com/watch?v=7Fcx3ovOOso

  Njut af ögonblicket: Här styrtregnar det – vinden tar tag – molnen ger tapt – solen tittar fram – tankar bilder sig – slukar kaffekoppen – ud – molnen samlar sig – vinden tar fatt – solen åter på plats – that´s my nature… 🙂

 49. 49

  HelgeK: Läs Annikas kommentar (#27). Det enda försvar hon har mot inlägget är en hänvisning till en bok om forskningsfusk. I och med att hon inte har något mer av substans att säga gällande anklagelserna mot Mats Reimer är det svårt att tolka henne som något annat än grovt generaliserande.

  Logiken verkar vara:
  A: Läkemedelsföretag fuskar för att sälja sina läkemedel
  B: Mats Reimer medverkar i en studie initierat av ett läkemedelsbolag
  C: Alltså måste Mats Reimers medverkan vara suspekt

  Problemet är att ett sådant resonemang diskvalificerar all forskning som läkemedelsbolagen satsar på.

  Kanske är Annika inte så kategorisk. Hon kanske har bättre motiv till att skriva detta blogginlägg. Men hon har än så länge inte lyckats förklara sig. Om något förstärker hon bilden av sig själv som förvillare vilket är synd. Jag vet att hon inte uppskattar en sådan kategorisering och jag vill själv inte att se henne i det facket.

 50. 50

  Pekka S

  Ditt resonemang är ”alldeles bort i tok”!

  Om du hade gjort som Dr Dahlqvist föreslog, och läst Dr Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket”, så hade du kanske kunnat bedöma hennes inlägg. Men det har du inte, och jag som har läst ””Forskningsfusket”
  kan säga att hon har definitivt en poäng. Hon är vänlig nog att ge dig ett tips på bra läsning . Men du var inte förnuftig nog att ta vara på hennes välmenande råd, och följden blir då att du skriver osakliga och löjliga inlägg.

  Att Mats Reimer var en propagandist för läkemedelsindustrin ., det visste vi redan.
  Nu vet vi också att han är en betald propagandist.

  VoFs kamp mot LCHF började med Dan Larhammars ”dödskyss” till Dr Annika Dahlqvist.
  (Dan Larhammar är farmakolog, och ingår sedan länge i vofs styrelse(Han ingår också i Familjeföretaget
  ”Larhammar Consulting” ett företag, som betjänar läkemedelsindustrin:).

  Ni som är med i ”skeptiker”rörelsen jobbar gratis åt läkemedelsindustrins lobbyister, och ändå kallar ni er Skeptiker! Ni är roliga ni.

 51. 51
  Annika Dahlqvist säger

  @ 49 Pekka S:
  Visst finns det seriösa och sanningssökande forskare som arbetar med läkemedelsstudier.
  Men de som likt Mats Reimer har uttalat sig negativ till tanken att kosten spelar roll för sjukdomar, dem betraktar jag inte som sanningssökande, och de blir automatiskt industrins lakejer när de arbetar med läkemedelsstudier. Det är alltför lätt att falla för industrins ljuva locktoner om man inte har en riktig skepticism till dem. Du Pekka har sannolikt inte själv befunnit dig i industrins garn, och tagit dig ur det på egen hand, om du inte förstår vad jag menar.

 52. 52

  Att ADHD existerar hyser jag inget som helst tvivel om. Jag har både en make och en son som har diagnosen och tro mig, det handlar inte om bristande skolmognad…

  Jag är på det stora hela positiv till den centralstimulerande medicinen. Däremot tycker jag kostfrågan är intressant vad gäller både orsak och behandling. Vem vet varför så många barn får diagnos nu för tiden? Jag skulle inte utesluta att det har med de fettsnåla kostråden att göra. Det kanske händer något med hjärnans utveckling redan i fosterstadiet?

  Vi upplever i vilket fall att problemen blir mindre med LCHF-kost. Eller kanske tvärtom: koncentrationsproblemen och överaktiviteten förvärras direkt med en kolhydratrik kost.

  Om min man äter någorlunda strikt LCHF, kan han dra ner på medicineringen. Vissa ”bra” dagar behöver han den inte alls, Men ta bort den helt, det vete sjutton. Tror inte jag skulle vilja att han provade…

 53. 53

  @ 51
  Tycker det där var ett mycket bra svar till Pekka S.

  Vad gäller läkemedelsindustrin Pekka S så bör du förutom boken Forskningsfusket även läsa Rosts och Virapens böcker som är riktiga ”insiderberättelser”.

  @ Adur
  Bra att du tycker att kostfrågan är intressant, tvärsemot vissa barnläkare!

 54. 54

  @ Adur:
  Adur, du skriver om ADHD: ” Vem vet varför så många barn får diagnos nu för tiden? Jag skulle inte utesluta att det har med de fettsnåla kostråden att göra.”

  Det ar helt klart att man far svart att koncentrera sig om man drabbas av plotsligt blodsockerfall. Och om man lite senare kommer i balans och sen i ”overvarv” och nagon forsoker fanga uppmarksamheten kan det ocksa stalla till problem. Manga valutbildade lakare satter garna stamplem ADHD pa beteendet.
  ”Kosten” kan knappast ha med ovanstaende att gora, tycker man.
  Dock tycker nog inte bara jag att beteendet stammer mycket bra med blodsocker- och insulin-svangningar som man far av en extrem kolhydratsdiet.
  Vi hade en ung son som vi kallade the ”cereal killer”, eftersom han gick igenom dessa snabbsmalta kolhydrater i mangder bade pa morgonen och direkt efter skolan. Hans svarighter att koncentrera sig blev mer och mer markbara i tonaren. Dock forsvann det helt(!) nar vi bytte ut cornflaksen mot vanlig Grot, tillredd med en klick smo enligt tradition; LCHF var okant for oss vid den tiden! Det har var ca 15+ ar sedan och vi var tacksamma att det som lutade at ADHD-hallet hade en sa enkel losning!

  Inte for att jag tror att 90+% av dom som har ADHD har det p.g.a. for mycket kolhydrater, men har man ett – eller fler- ”fall” hemma kan det vara val vart att prova!

  Men nagra kontrollerade kostinterventionsstudier gjorda pa Svenska ADHD-barn lar det knappast bli sa lange nuvarande ekonomiska intressen tillats fortsatta att fritt influera Svensk forskningspolitik.
  (…Inga prickar och ringar med detta Anglosaxiska tangentbord…)

 55. 55
  Örjan Wedin säger

  @ Annika Dahlqvist: Jag tycker vi skall vänta tills studien är färdig innan vi risar eller rosar den.Betraktar du all medicinsk forskning som fusk?

 56. 56

  Dr. Robert Hahn skrev i sin blogg i februari 2011 om diet som behandling av autism och ADHD. Nu var det inte specifikt LCHF-kost det handlade om, men han skriver väldigt intressant om Mats Reimer´s och Claude Marcus´s inställning till kostens betydelse för dessa sjukdomar.

  https://roberthahn.nu/2011/02/19/diet-mot-autism-och-adhd/#comment-1142

  Det finns där också en hel del intressanta inlägg om de små grupperna av människor som kallar sig VoF och Humanisterna, och hur de ser på vetenskap 🙂

 57. 57

  ”Örjan Wedin”#55

  Varför ställer du igen en fråga som Dr Annika Dahlqvist redan svarat på i : #51 ”Annika Dahlqvist says: 30 augusti, 2012 at 18:19” Du förstår väl att det gör så att du uppfattas som en ”voffare”, för det är en stil som voffarna ofta använder sig av. VoF är en propaganda organisation för läkemedelsindustrin. VoF värvar folk genom att trakassera små religiösa grupper, för de tycker det är ”vetenskapligt”, och då får de ”rätt typ” av medlemmar, mäniskor som är beredda att trakassera alla som VoF tycker illa om, och de är alla som är för något som kan minska medicinförsäljningen.

  Professor Göran skrev:”Ärligt talat vet jag inte varför det är så många deltagare i en undersökning av denna typ. Ligger här en dold marknadsföringsagenda?”

  Det är vanligt att läkemedelsindustrin gör så här. De ”gör om” gamla undersökningar med enda skälet att få marknadsföring av deras preparat. Därför har de med människor som Mats Reimer, som inte är forskare,
  utan just som Mats Reimer en propagandist mot allt och alla som kan minska läkemedelsförsäljningen.

  Biverkningarna med Vyvanse är redn kända. Se: https://www.vyvansesideeffects.com/
  , och långtidseffekterna av ett intag av amfetamin i de aktuella doserna, ger inte heller den här undersökningen svar på.

  Naturligtvis får Mats Reimer tjäna pengar på att propagera för läkemedelsförsäljning (och på att rekrytera
  deltagare till den aktuella undersökningen.) Det är bra att det kom fram, att han gör det. Här är länken, som visade det först!

  https://www.vyvansesideeffects.com/

 58. 58

  Ständigt återkommande avslöjanden om forskningsfusk

  https://www.kostdoktorn.se/?s=forskningsfusk&submit.x=10&submit.y=5

  gör att varningsklockorna ringer högt i mina öron så snart jag i radio/på TV hör eller i tidnngar läser att ”vetenskapliga forskningsresultat visar att ….” 😉

 59. 59
  Annika Dahlqvist säger

  @ 55 Örjan Wedin:
  Självklart inte.

 60. 60

  Nr 56 Jesper

  Tack för länken…. Den är bra och har inte läst den texten tidigare.
  Såg däremot programmet och gjorde samma reflexioner som din länk beskriver.

  Bedrövligt att vi har sådana BARNLÄKARE i Sverige som inte ens förmår att lyssna på föräldrar och deras erfarenhet!

 61. 61
  voff voff säger

  Läs vetenskaplig forskning så ser ni att Pekka s och mats är fullständigt efter sin tid’
  .metahit.eu/
  bacteriality.com/2008/07/27/microbiome/

  Dietary Changes Help Some Children With ADHD
  sciencedaily.com/releases/2012/04/120424121904.htm

  Så här är det Pekka klarar inte ens av att läsa studier om microbiomet,
  Ni kan smutskasta och förtala pekka hur mycket ni vill.
  Han kan inte gå till domstolen för då avslöjas hans lögner.

  Tänk på att vår kunskap om microbiomet kom efter det att Mats fick sin utbildning,
  Hur kan han uttala sig om saker han inte kan något om?

  Det finns många studier om biotan och ADHD.

  Gut Microbiota Transplantation May Prevent Development of Diabetes and Fatty Liver Disease
  sciencedaily.com/releases/2012/04/120419091026.htm

 62. 62

  Jesper Skrev:

  Dr. Robert Hahn skrev i sin blogg i februari 2011 om diet som behandling av autism och ADHD. Nu var det inte specifikt LCHF-kost det handlade om, men han skriver väldigt intressant om Mats Reimer´s och Claude Marcus´s inställning till kostens betydelse för dessa sjukdomar.
  https://roberthahn.nu/2011/02/19/diet-mot-autism-och-adhd/#comment-
  1142
  Det finns där också en hel del intressanta inlägg om de små grupperna av människor som kallar sig VoF och Humanisterna, och hur de ser på vetenskap

  Att länka till en person som tror på spiritism är fullständigt självmål.

 63. 63

  @ Q:

  Det är klart att Du vet bäst.

  Sedan att han är forskningschef på Södertälje sjukhus, Adj. professor i anestesi och intensivvård, Linköpings Universitet, Reg. forskare på Karolinska institutet, samt jobbat som läkare och forskare (över 250 vetenskapliga artiklar) sedan 1973 har ju tydligen ingen betydelse.

  Vetenskap har ju aldrig varit VoF´s starka sida, så jag förstår att ni inte kan skilja på arbete och fritid…

 64. 64
  voff voff säger

  Dom är rädda för forskningen för den visar att dom har fel.
  Dietary Changes Help Some Children With ADHD
  sciencedaily.com/releases/2012/04/120424121904.htm

  Hur kan pekka uttala sig om saker han inte ens klarar av att läsa, Hur kan inkompetenta personer avgöra vilka studier som är dom bästa?

  Det finns många studier som pekar på att biomet kan påverka vårt immunförsvar så vi får en inflammation som påverkar hjärnan.

  Pekka kan inte förstå immunologi , man måste ha en viss grundläggande kunskap.

  wikipedia.org/wiki/Gut_flora
  Det är en mycket enkel beskrivning.

  cell.com/cellpress
  Det är rena grekiskan för pekka
  Mats klarar inte av det för han saknar modern utbildning.

  Metahit och vår kunskap om biomet kom EFTER att mats fick sin utbildning.
  Han kan helt enkelt inte ha tillräcklig kunskap.

 65. 65

  @ Q:

  Jag noterar också att du naturligtvis inte kommenterar det vetenskapliga i denna blogg, eller io Robert Hahns blogg…det är nog klokt…

 66. 66
  ragnhild säger

  Läkemedelbolag ”bjuder” på ursäkt 50 år etter: För sent menar ofren.

  https://www.dagbladet.no/2012/09/01/nyheter/innenriks/helse/barn/misdannelser/23208314/

  Vi vet väl idag att lchf /kost kan hjälpa många som är ell. står i fara för att bli adhd-diagnostiserade; men det ger ingen pängar i kassen!!! Och läkare tycker det är så behagligt när läkemedelindustrin inviterar på amfetamin, duktiga på att skriva ut recept som de redan är. Pressen intervjuade adhd-dianostiserad igår. Som 14-årig nybörjare på adhd-medisin/amfetamin kunde han rusa sig på tabletterna i knust form……

 67. 67

  Vof Har inte någon kompetens, dom kan inte avgöra vad som är rätt eller fel.
  farmaceut kan inget om tarmfloran,
  Är tarmfloran inblandad i ADHD så är voffarana totalt inkompetenta.

  Är det överkänslighet mot vissa födoämnen så klarar voffarna inte ens av att läsa studierna
  Pekka kan inte förstå immunologi

  Titta på denna sidan, det är rena grekiskan för voffarna det är bara en mycket förenklad förklaring.
  wikipedia.org/wiki/Proinflammatory_cytokine

 68. 68

  Mats Reimer har tydligen mer på sitt samvete, och varför han inte bloggat om det framgår av detta pressmeddelande :

  https://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/barnlaekaren-mats-reimer-och-eli-lillys-stratterastudie-789578

 69. 69
  ragnhild säger

  Dialog:

  ragnhild……. : ”Jag kan inte styra mig, måste kommentera – det känns livs-viktigt – depretionen står utanför… ”
  Mats Reimer: ”Ett snev av ADHD? – det kan botas, med ell. utan gnäll… ”!

  https://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/ett-brott-av-skolor-med-utpressning-om-adhd-diagnoser-763665

 70. 70

  ragnhild Skrev:

  Pressen intervjuade adhd-dianostiserad igår. Som 14-årig nybörjare på adhd-medisin/amfetamin kunde han rusa sig på tabletterna i knust form……

  Länk tack

 71. 71
  ragnhild säger

  #70 – Mikael
  Nei, jeg finner ikke tilbake (31.8.12). Har nå lett gjennom diverse nett-aviser i over 1 time – beklager. Skulle gjerne repetert/lest intervuet om igjen. Jeg snappet det på min daglige noe raske nyhets-sanking Det handlet om en, nå myndig/voksen person som deltar i en ell. annen musik/artistkonkuranse.

  Når jeg ikke kan henvise til noen lenke, så ber jeg deg/dere se bort ifra informasjonen. Må bare beklage.

  Les gjerne dette om amfetamin:

  https://no.wikipedia.org/wiki/Amfetamin

 72. 72

  Här är länken till intervjun med 14-åringen:

  https://www.side2.no/underholdning/article3463416.ece

 73. 73

  Det kan bara inte vara vettigt att sätta barn på amfetamin. Och det börjar lite försiktigt. I USA har det hunnit blivit förfärligt med psykopharmaka, som Risperdal mm. till tvååringar. Snart är vi där i Sverige också om de här läkarna, som ofta betalas av läkemedelsindustrin, får fortsätta utan att man ifrågasätter dem.

 74. 74

  Kerstin Skrev:

  Det kan bara inte vara vettigt att sätta barn på amfetamin.

  För det första så är det fel att säga att de går på amfetamin. Narkomaner går på amfetamin. Barn får en 30 gånger lägre dos och går inte på amfetamin. De går på medicin.

  För det andra så är det enda ovettiga i den här situationen att barn ska tvingas att må dåligt, bli kriminella och kanske ta livet av sig för att det finns folk som har medicinskräck.

 75. 75
  ragnhild säger

  #72 – Olov
  Tack.

  Siterer Michael i intervjuet:

  ” De ADHD-pillene er en type amfetaminlignende medisin. Ungdommene lærer seg at disse kan man knuse og sniffe inn – de kan brukes på samme måte som amfetamin”.

  #74 – Mikael
  Alt är inte svart/hvitt – men är hjälpen god nog, innan medikamenter sätts inn? Och är utbredelsen af medesinerande för stor?

 76. 76

  ragnhild Skrev:

  Pressen intervjuade adhd-dianostiserad igår. Som 14-årig nybörjare på adhd-medisin/amfetamin kunde han rusa sig på tabletterna i knust form……

  Det finns alltid undantag från allting. Men statistiken säger att de som får ett bättre liv är oerhört många fler än de som får ett sämre liv med ADHD-medicin.

  Jag får intrycket av artikeln att han redan från början hade fel inställning till medicinering, t.ex. att han ”räknade ut” att han skulle kunna ”krossa och sniffa ADHD-medicinen på samma sätt som amfetamin” (vilket ändå inte kan ge amfetaminliknande effekter, så här yrar han i nattmössan). Tråkigt att de skriver om en kille som tänker kriminellt och kan vilseleda ungdomar.

 77. 77

  ragnhild Skrev:

  #72 – Olov
  #74 – Mikael
  Alt är inte svart/hvitt – men är hjälpen god nog, innan medikamenter sätts inn? Och är utbredelsen af medesinerande för stor?

  Nej, hjälpen är inte god nog, och det kommer den aldrig att bli. Det kommer t.ex. aldrig att finnas resurser till att varje elev med ADHD får en egen lärare i klassrummet.

  Utbredningen av medicinering är intressant. Många föräldrars upplevelse är att de får kämpa ihjäl sig innan de får en diagnos på sina barn. Så kanske medicineringen till och med är för liten.

 78. 78

  @ Mikael:
  En spade är en spade även om den är liten. Den förvandlas inte till en blomma för att man börjar kalla den ”en ros”.
  För övrigt rekommenderar jag boken Anatomy of an Epidemic. Magic Bullets, Psychiatric Drugs, and the Astonishing Rise of Mental illness in America av Robert Whitaker, 2010.

 79. 79

  Mikael
  Vad är orsaken till ADHD?

  Forskningne pekar på tarmfloran eller matöverkänslighet.
  Är det så då är amfetamin till barn en ren felbehandling.

 80. 80

  Mats Reimer skriver för att försöka försvara sitt engagemang:

  ”Läkemedelsbolag är nog varken bättre eller sämre än andra vinstmaximerande företag i en kapitalistisk värld.”

  Det finns en hel del som talar för att Mats Reimer har fel där.

 81. 81

  @ Mikael:

  Ja det här uttalandet var ett utmärkt exempel på de utpressningsliknande argument som läkemedelsindustrin använder för att få föräldrar att gå med på att ge sin barn psykostimulantia: ”För det andra så är det enda ovettiga i den här situationen att barn ska tvingas att må dåligt, bli kriminella och kanske ta livet av sig för att det finns folk som har medicinskräck.”

  Man kan väl tillägga att det ”ovettiga” också är att ge barn ett toxiskt ämne för att tygla deras beteende. Det är helt sant att amfetamin och det närliggande metylfenidat ”fungerar” – det ändrar barns beteende på väldigt kort tid. Långsiktigt har pillren dock inte ens de effekterna. Då återstår bara de skador som barnen får.

 82. 82

  Kerstin Skrev:

  @ Mikael:
  En spade är en spade även om den är liten. Den förvandlas inte till en blomma för att man börjar kalla den “en ros”.

  Om jag fattar dig rätt så menar du med det att ADHD är en sjukdom som kräver medicin oavsett om det finns medicinrädda människor som säger annat. Har jag fattatt dig rätt?

 83. 83

  kalle Skrev:

  Mikael
  Vad är orsaken till ADHD?

  Så här säger wikipdia:

  ”En hypotes är att ADHD beror på en obalans mellan fritt respektive bundet dopamin. En annan hypotes är att produktionen av noradrenalin och dopamin är nedsatt, vilket gör att produktionen av adrenalin ökar för att få kroppen att vakna. Den förhöjda halten av adrenalin orsakar då det för ADHD typiska beteendet. Denna hypotes ger även en enkel och bra förklaring på varför amfetaminliknande preparat så effektivt hjälper personer med ADHD.

  Modern forskning har också visat att det finns en överrepresentation av vissa genetiska drag hos dem med ADHD. [6]. Flera tvillingstudier visar att ADHD är ett av de psykiatriska tillstånd med starkast hereditet. En svensk studie från 2006 pekar på en ärftlighet på 45-90 procent.”

  Så, obalans i hjärnan och genetiska orsaker alltså. Inget om tarmar eller mat. Och som synes är då ADHD-medicin till barn rätt behandling.

 84. 84

  Olov Skrev:

  @ Mikael:
  Ja det här uttalandet var ett utmärkt exempel på de utpressningsliknande argument som läkemedelsindustrin använder för att få föräldrar att gå med på att ge sin barn psykostimulantia: “För det andra så är det enda ovettiga i den här situationen att barn ska tvingas att må dåligt, bli kriminella och kanske ta livet av sig för att det finns folk som har medicinskräck.”
  Man kan väl tillägga att det “ovettiga” också är att ge barn ett toxiskt ämne för att tygla deras beteende. Det är helt sant att amfetamin och det närliggande metylfenidat “fungerar” – det ändrar barns beteende på väldigt kort tid. Långsiktigt har pillren dock inte ens de effekterna. Då återstår bara de skador som barnen får.

  Det är inte toxiskt i de doserna.

  Om jag hade fått Tourettemedicin när jag blev mobbad, hånad och utryst i skolan så hade mitt liv blivit mycket bättre. Du vet inte vad du pratar om.

  Vilka skador får barn långsiktigt av den låga dos av ADHD-medicin som de får?

 85. 85

  Mikael, det finns ett samband mellan ADHD och kosten man äter.
  Pelsser LM, et al. Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. The Lancet, Volume 377, Issue 9764, Pages 446 – 448, 5 February 2011.
  samt
  https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/barnsjukvard/matrestriktion-kan-bli-behandling-mot-adhd/

 86. 86

  Mikael ljuger medvetet eller så läser han inte vetenskaplig forskning.
  ”ADHD beror på en obalans mellan fritt respektive bundet dopamin. En annan hypotes är att produktionen av noradrenalin och dopamin är nedsatt, vilket gör att produktionen av adrenalin ökar för att få kroppen att vakna”
  läs noga det är inte orsaken det är möjligen följden av ett fel i kroppen. något måste rubbat balansen på signalsubstanserna
  Det finns inga kända gener som kan orsaka fel på signalsubstanserna.

  Forskningen tyder på att tarmfloran orsakar en inflammation som stör hjärnan,.

  Men bra kost kan ge en bättre tarmflora, då kan sjukdomen försvinna av sig självt,
  Tarmfloran forskas det mycket på se metahit i Europa, det finns ett par ställen till i värden.

  Vi kan anta att Mikael inte kan något om tarmflora och därför tiger han, kompetens att behandla tarmfloran saknas och det är inte lönsamt.

  Forskas det fram en lösning på en sjukdom men om det krävs ny kunskap av läkarna och om behandlingen inte är lönsam så blir folket utan behandlingen.

 87. 87

  @ Mikael:

  Jag tror nog Mikael att du förstår vad Kerstin menar med ”En spade är en spade även om den är liten.” När det gäller amfetamin har åklagarmyndigheten rubricerat en dos på 100 mg – för en VUXEN person – som en ”missbruksdos”, alltså en dos som åstadommer ett TYDLIGT rus för en person som inte är tillvand med droger (missbrukare). För metylfenidat är gränsen, för en vuxen person, något högre. Så varför envisas med att jämföra barn i 10-årsåldern med liten kroppsvikt med nergångna missbrukare och de doser dessa tar. Åklagarmyndigheten säger också om missbruket av metylfenidat (Ritalin, Concerta): ”Oralt missbruk av tabletter i enstaka fall från 20 mg, återkommande uppgifter om 40 mg. Enstaka uppgifter om missbruk av 36 mg. En missbruksdos torde kunna sättas till lägst 36 mg.” För Concerta har europeiska läkemedelsmyndigheter funnit att preparatet har en avsevärd missbrukspotential, även i de doser som skrivs ut som ”terapeutiska”.

 88. 88
  ragnhild säger

  https://www.annahallen.se/lchf-vid-adhd

  Hon, Anna Hallen har också skrivit om ”Energibarn”

  Förmodligen ett område var lchf skulle få en sjanc/sjanse.

  #85 – Lasse P. : kosten i den studien var ris, kött, päror och vatn, kompletert med potatis och vete. Undrar hur den kosthypotesen kom till; Var spannmålindustrien involverad på sponsorsidan? 🙂

 89. 89

  Lasse P:

  ”Genom att utesluta olika typer av mat ur kosten kan barn med adhd få SYMPTOMLINDRING”

 90. 90

  anomym Skrev:

  Mikael ljuger medvetet eller så läser han inte vetenskaplig forskning.
  “ADHD beror på en obalans mellan fritt respektive bundet dopamin. En annan hypotes är att produktionen av noradrenalin och dopamin är nedsatt, vilket gör att produktionen av adrenalin ökar för att få kroppen att vakna”
  läs noga det är inte orsaken det är möjligen följden av ett fel i kroppen. något måste rubbat balansen på signalsubstanserna
  Det finns inga kända gener som kan orsaka fel på signalsubstanserna.
  Forskningen tyder på att tarmfloran orsakar en inflammation som stör hjärnan,.
  Men bra kost kan ge en bättre tarmflora, då kan sjukdomen försvinna av sig självt,
  Tarmfloran forskas det mycket på se metahit i Europa, det finns ett par ställen till i värden.
  Vi kan anta att Mikael inte kan något om tarmflora och därför tiger han, kompetens att behandla tarmfloran saknas och det är inte lönsamt.
  Forskas det fram en lösning på en sjukdom men om det krävs ny kunskap av läkarna och om behandlingen inte är lönsam så blir folket utan behandlingen.

  XXXXXXXXXXXXXXXX, Tourette är GENETISKT, och Tourette är orsakat av fel på signalsubstanserna. Är Tourette det så kan ADHD vara det också. Det är såna som du som plågar barn för att försöka att bevisa en dum idé som du har. Jag intresserade mig för hälsa redan som 10-åring, jag har varit i USA flera gånger hos de främsta inom alternativmedicinen, så håll igen käften.

  Hyfsa språket//Moderator

 91. 91

  Olov Skrev:

  @ Mikael:
  Jag tror nog Mikael att du förstår vad Kerstin menar med “En spade är en spade även om den är liten.” När det gäller amfetamin har åklagarmyndigheten rubricerat en dos på 100 mg – för en VUXEN person – som en “missbruksdos”, alltså en dos som åstadommer ett TYDLIGT rus för en person som inte är tillvand med droger (missbrukare). För metylfenidat är gränsen, för en vuxen person, något högre. Så varför envisas med att jämföra barn i 10-årsåldern med liten kroppsvikt med nergångna missbrukare och de doser dessa tar. Åklagarmyndigheten säger också om missbruket av metylfenidat (Ritalin, Concerta): “Oralt missbruk av tabletter i enstaka fall från 20 mg, återkommande uppgifter om 40 mg. Enstaka uppgifter om missbruk av 36 mg. En missbruksdos torde kunna sättas till lägst 36 mg.” För Concerta har europeiska läkemedelsmyndigheter funnit att preparatet har en avsevärd missbrukspotential, även i de doser som skrivs ut som “terapeutiska”.

  Nu är det ju inte amfetamin, utan LIKNANDE ämnen, så ditt exempel med olika doser har ingen bäring.

  Och det viktigaste är att statistik visar att INGA barn har börjat med knarkamfetamin p.g.a. att de har ätit ADHD-medicin. Det säger ALLT.

 92. 92

  @ Mikael:
  ”Tourette är orsakat av fel på signalsubstanserna. Är Tourette det så kan ADHD vara det också.”
  Du får visa att generna direkt orsakar ADHD,

  ” redan som 10-åring, jag har varit i USA flera gånger hos de främsta inom alternativmedicinen, ”
  Det var konstigt många av dom har läst forskningen från metahit och annan forskning om tarmfloran.
  nutrivene.com/blog/tag/adults-with-autism/

  Läkekonst handlar tyvärr mycket om att behandla med det man kan, och snacka skit om andra behandlingar man inte behärskar.

  GcMAF – The most important discovery in autism treatment?
  Over 700 children have now trialled GcMAF through a number of clinics around the world, and all clinics are reporting a response rate of over 80% in reducing the symptoms of autism – Immuno Biotech Ltd 28th June 2012.

  Det finns alternativ till narkotika, det är ett immunreglerande ämne så det ger stöd för att det är immunförsvaret som orsakar ADHD.

 93. 93

  Mikael #89
  Det är väl en framgång om man med rätt kost kan få symtomlindring och på så sätt ha möjlighet att minska på den kemiska behandlingen.

 94. 94

  @ Mikael:
  Du känner säkert till Mikael att för de barn som ingick i den hittills största och längsta studien av metylfenidat (MTA-studien) gällde följande: De barn som fick metylfenidat (som Ritalin) uppvisade INGA som helst positiva effekter av ”behandlingen” efter 36 månader. De uppvisade högre siffror vad gäller begynnande kriminalitet och missbruk av illegala ämnen än de som inte behandlats med metylfenidat. De drabbades också av tillväxthämningar. Resultaten var lika negativa vid 7- och 8-årsuppföljningen.

 95. 95

  Mikael kan inte jobba i vården han måste vara en googlande voffare

  ”Jag intresserade mig för hälsa redan som 10-åring, jag har varit i USA flera gånger hos de främsta inom alternativmedicinen”
  Sen hyllar han Ritalin, det är inte logiskt, Dom alternativmedicinare som hyllar Ritalin är lätträknade
  Språkbruket avslöjar en arrogans ”så håll igen käften” typiskt för voff.

 96. 96

  Mats Reimers uppgift i livet är att få så många barn som möjligt att börja med amfetamin (Vyvanse).

 97. 97
  Mikael säger

  Jag hatar voff. Jag var med där men det var omöjligt att prata med dem. Lustigt att jag där blev anklagad för att vara en flummande new age-människa, och här blir jag anklagad för att vara voffare…

  Om kost fungerar så är det väl bara bra, men om det inte fungerar då? Ska barnet tvingas ha ett helvete i sitt liv då? Ingenting fungerar för alla. LCHF fungerar inte för alla. ADHD-medicin fungerar inte för alla. Om ADHD-medicin fungerar bra för ett barn så finns det ingen anledning att inte ta den.

 98. 98
  Mikael säger

  ”De barn som fick metylfenidat (som Ritalin) uppvisade INGA som helst positiva effekter av ”behandlingen” efter 36 månader. De uppvisade högre siffror vad gäller begynnande kriminalitet och missbruk av illegala ämnen än de som inte behandlats med metylfenidat. De drabbades också av tillväxthämningar.”

  Det hade varit bättre att du hänvisade till en studie där samma ämne som finns i ritalin testas, och inte ”som ritalin” som i den här studien som du hänvisar till.

  Jag har en kompis som har en son som har ADHD, och han har blivit en helt ny människa efter att han började med medicinen. Han har ingen begynnande kriminalitet utan är tvärtom en mycket ansvarstagande person. Han har inga begynnande missbruk och han är längre än alla andra i sin familj (som inte äter den medicinen). Han uppvisar tvärtom massor av positiva effekter och är numera en mycket harmonisk och trevlig person som känner lugn och frid i livet. Och han har nu ätit medicinen i 9 år, alltså betydligt längre än de 3 år som du hänvisar till.

 99. 99

  Annika Dahlqvist pratar som vanligt i nattmössan!
  Alternativmedicin är till 99% humbug och saknar evidens!

  Den enda effektiva behandlingen vid ADHD, med säkerställd och kontrollerad evidens är metylfenidat, atomoxetin och dexamfetamin!
  Att säga något annat är ren och skär humbug och kvacksalveri!
  Ingen kostomställning kan påverka en neurologisk diagnos, det är absurt att påstå att kost påverkar diagnoser!

 100. 100
  Annika Dahlqvist säger

  @ 99 Mikael:
  Det är definitivt mycket mera sympatiskt att testa mera smör till sitt ADHD-drabbade barn i första hand, än att fortsätta med lättmargarin och ge dina uppräknade kemiska produkter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.