Storm i en kaffekopp

Margareta Lundström, sajtvärd för Kolhydrater i Fokus, har ju startat en blogg där hon bl a berättar om att hon börjat dricka en kaffedrink till frukost. Hon har då i 2 msk kokosfett och 2 msk smör i en kopp kaffe och mixar det. På denna kaffedrink håller man sig nöjd i många timmar. Det kanske går att klara sig på ett par glas vatten till lunch. Sen får man äta en riktig middag till kvällen.
Detta kan vara ett tips till dem som har svårt att gå ner det de vill och behöver trots strikt LCHF.
På detta sätt får de i sig en stor del av sitt fettbehov på morgonen, och kan komplettera med protein till middagen. Jag kan inte se något fel i detta, utan tycker att var och en får prova sig fram till den modell som passar bäst för den.

Men Anna Hallén, som tycks ha mycket lätt att gå i taket, har  ånyo gått i taket för detta.
Man kan fråga sig, tycker Anna Hallén att det bara är hennes LCHF-modell som får tillåtas att existera? Jag tycker att så länge vi inte har vetenskapliga bevis för att någon LCHF-variant är överlägset de andra så kan vi låta hundra blommor blomma. Så länge vi följer grundprinciperna: Minimalt av kolhydrater, ”lagom” med protein, och resten naturligt fett. Plus att vi inte äter industriella kemilkalier som tveksamma tillsatser och margariner, samt omega-6-oljor.

 

Comments

 1. 1

  Annika, du är min idol! Så enkelt och bra skrivet!

 2. 2

  Tycker precis som Ulrika. Annika du är bäst!

 3. 3
  yvonne lofquist säger

  Kanske ska göra ett försök med kaffe+ bra fett, äggen klarar jag knappt se längre. Tack Annika!

 4. 4

  Kunde inte uttryckts bättre! TACK Annika!

  Själv har jag tack vare denna underbart goda morgondryck (TACK Margareta) ”trillat in” i ketos igen, vilket märks tydligt på bl a mindre sömnbehov och färre cm i midjan. 🙂

 5. 5

  Kloka ord!

  Vi kan inte alla gilla exakt samma. Jag t ex dricker inte kaffe. Men tycker någon om det, och det fungerar så finns väl inga skäl att vara emot det. Tolerans är bra!

 6. 6

  Omega -6 oljor är essentiellt. Utan detta dör man. Visst äter ni lite i a f.

 7. 7

  En liten korrigering är dessutom att normalt dricker jag LCHF-kaffet till frukost och äter sen lunch och middag. Hoppat över lunchen har jag gjort när ingen vettig mat fanns att tillgå. Hellre än att äta fel avstod jag. Skillnaden med LCHF-kaffet är att det går att hoppa över lunchen utan hunger/sug.

  Det händer även att jag äter frukost som vanligt och tar med kaffet i termos, just för att luncherna ibland är ett problem.

  Efter att ha hört dr Volek och läst dr Volek/dr Phinney har jag insett att jag som är kort behöver minska på proteinet (likt att BMI utgår från längd) för att gå ned i vikt. Om jag inte äter protein till frukost dvs dricker LCHF-kaffet så får jag en bra fettkvot samtidigt som mina lunch och middagsportioner blir som vanligt.

  En ganska liten förändring alltså…

 8. 8
  Vox Humanae säger

  Bäste Herr Bactus
  Eftersom du fortfarande inte förstått så ska jag förklara igen: Om man slutar äta ”normala” mängder kolhydrater och tar huvuddelen av sin energi från fett, så kommer leptinet att både produceras och konsumeras helt normalt i kroppen. GRATIS.
  Om jag, som ”leptinresistent” äter en smörgås=hungrig efter en timme.
  Om jag, som ”leptinresistent” dricker en mugg kaffe med grädde=hungrig efter 8-12 timmar.
  Voila! fettintag=leptinet fungerar.

 9. 9

  Bra skrivet Annika.

  Jag förstår inte riktigt vad som hänt eftersom Anna H tidigare i mina ögon framstått som en både klok och vidsynt kvinna. Här kommer det både felaktigheter, överdrifter och direkt skrämselpropaganda i strid ström.
  Börjar mera likna en organiserad marknadsföringskampanj tillsammans med Kostrådgivarna.

 10. 10

  Jag har också fått ”kritik” för att jag inte äter lunch under den testperiod där jag (och flera med mig) nu mäter ketoner. Några av oss testar LCHF-kaffe (som jag kallar det) men för min del ersätter det ingen måltid.

  Jag har ätit LCHF i snart 3 år och ganska strikt sådan. Efter 8-10 månader kände jag mig mätt längre än tidigare och började ”hoppa över” lunchen. Inte för att jag inte ville äta lunch utan för att jag helt enkelt inte var hungrig. Jag åt då heller inte frukost (och det har jag i princip aldrig gjort).

  Nu när jag testar LCHF-kaffet (och gillar det…) så hoppar jag fortfarande över lunchen men det gjorde jag alltså långt innan jag började testa kaffet. Ingen som jag känner ser kaffet som måltidsersättning utan snarare som komplement. En helt naturlig (om nu kaffe är naturligt?) dryck utan konstiga tillsatser.

  /Tommy

 11. 11
  anna andersson säger

  Alltså, diskussionen är löjlig. Låt folk leka med sina ketosstickor och dricka sitt magiska fettkaffe om de vill.
  Det är inget för mig, men folk får väl göra som de vill. Sedan kan Anna ha en poäng i att om människor med anorektiska tendenser ersätter magic bullet kaffe med riktig mat, ja då är det ett problem.

 12. 12

  Annika, du vet att min modell för LCHF är DIN modell. Vi är mycket lika i vår uppfattning. Det enda som skiljer sig är att jag inte har med Finn Crisp.

  Du vet och Margareta vet att detta inte gäller en kopp kaffe med fett i. Jag har berättat det för Margareta själv. Och i min blogg står det att läsa säkert 25 gånger.

  Det jag upprör mig över är de som dricker 70 gram fett i morgon kaffet för att slippa äta. De som uppskattar total ohunger och äntligen är befriade från mat. Jo, de finns!

  Jag skriver INTE om att dämpa hungern med kaffe med fett i. Jag skriver inte att detta är dumt. Jag skriver inte att fett är farligt. Jag skriver inte att kaffe med fett inte är LCHF.

  Jag skriver att BARA dricka kaffe med fett i inte är LCHF, trots att det kanske kommer ett litet ägg till middagen.

  Är inte din LCHF byggd på att vi ska äta? Har jag missuppfattat så?

  Men stormen som uppkom är lite spännande. Alla ni som himlar med ögonen åt Anna, vill ni verkligen att vi ska byta mat mot kaffe med 70 gram fett i? För det är DET jag upprör mig mot. Inget annat.

  Så ska ni vara arga på mig får ni i alla fall vara arga på det jag har sagt. Inte skapa en egen variant.

  Jag står för Annikas variant av LCHF. Det är ju hon som har skapat LCHF.

  Däremot arbetar jag även mycket med ätbeteende. Vilka hormoner och signalsybstanser påverkar?

  Så ”Stormen i en kaffekopp” är skapad av de som VILL att Anna ska vara i en storm. Stormen är skapad av påstående som jag inte sagt.

  För INGEN som eldar på stormen har tagit upp det jag har skrivit. Överdos av fett för att slippa äta!

 13. 13

  Problemet är att ” anorektiska människor” ersättar mat ” med vad som helst”!

  Låt hundra blommor blomma, bra sagt Annika, den frasen ska jag anamma!

 14. 14

  @ Margareta Lundström:

  Borde du inte gå in och försvara mig nu efter vår långa mailkonversation där jag tydligt berättade att ditt val inte var det jag avsåg och där du skrev att du förstod detta?

  Borde du inte för alla berätta vad jag verkligen menade?

  Du ÄTER ju. Och denna grupp har jag inte tagit upp. Vilket du förstod och accepterade.

  Varför inget försvar till Anna Hallén när du uppenbert ser att Annika har missuppfattat? Och till och med använder dig som exempel i sitt inlägg. Du äter ju vilket är det som jag önskar att alla gjorde.

 15. 15

  @ Sten R:
  Jag har inte skrivit att kaffe med fett i är dumt.

  Jag har skrivit att det är dumt att dricka kaffe med 70 gram fett i för att sen slippa äta. Antingen helt eller för att kunna göra middagen till 1-2 ägg i någon form.

  Jag har skrivit att jag är orolig för näringsintaget på sikt.

  Sen att man tar bort halva min mening och bara behåller en liten del som helt förlöjligar mig, ja det är synd och jag förstår inte syftet.

 16. 16

  #13 Mariann
  Innan du använder frasen alltför ofta (som jag också tycker är bra), ha med i kalkylen att upphovsmannen till ”låt tusen blommor blomma” är kinesiska kommunistpartiets ordförande Mao Tse Tung och att kampanjen av frispråkighet snabbt ersattes av förtryck av alla som uttnyttjat möjligheten att kritisera.

 17. 17

  Anna Hallén ovan:

  ”Jag skriver att BARA dricka kaffe med fett i inte är LCHF,”

  och

  ”Jag står för Annikas variant av LCHF. Det är ju hon som har skapat LCHF.”

  Det är alltså enbart fråga om begreppsdefinition. Och då bör väl ”hon som skapat LCHF” kunna godtas som auktoritet?

 18. 18

  #16 Per W, OJDÅ!! det visste jag inte ,men jag gillar blommor i blandade buketter, på riktigt alltså, men jag ska absolut vara vaksam om uttrycket, tack för upplysningen.

  Eftersom jag själv tycker att alla måste finna sin egen väg via/under LCHF till en kosthållning som passar en själv och ens kropp, så blev jag glad då jag läste uttrycket här hos Annika.

 19. 19
  Vox Humanae säger

  En stilla fråga. Vi rekommenderas ju att ha fett som vår främsta energikälla. Förvandlas fett från att vara mat om man smälter det i varm vätska? Är inte proteinet i ett ägg tillräckligt för att en normal människa ska behålla sina muskler och organ?

  Igår hade jag en ovanligt bra dag, jag orkade jobba 11 timmar och det har jag inte gjort på flera månader. Jag började med kaffe och grädde till frukost, fortsatte med kaffe och grädde till lunch och tog sedan kaffe och grädde till middag. Kvällen avslutades med kaffe och grädde, en skiva bröd med smör och 1cm ostskiva. Jag levde hela dagen på detta, utan trötthet. Vaknade helt pigg efter 5 timmars sömn.

  Är inte meningen att vi ska få i oss energi och näringsämnen? Så vitt jag vet så innehåller mjölkfett en mängd näringsämnen och mycket energi. Och inte är det så att vi förtvinar och dör om vi inte får i oss vårt dagliga protein? man ska kunna klara flera veckor utan proteinintag bara man får i sig mera vid ett annat tillfälle.

  Snälla förklara för mig varför det är så viktigt att man ska äta regelbundna måltider med tillagad mat varje dag.

 20. 20

  Usch så ledsen jag blev när jag läste din kommentar Annika att du tyckte vi skulle klara oss på 2 glas vatten till lunch.
  Kaffedrinken på morgonen provade jag idag och fy vad jag mått illa av den. hur skall jag klara mej bara på den tills i kväll?
  Jag är hungrig redan nu.
  Min frukost har bestått av 2 ägg med grädde i en omelett under ett antal månader och DET har hållit mej mätt till lunch.
  Har ätit LCHF under 1 år men går inte ner i vikt trots 30 kg övervikt men det är väl åndå inte meningen att vi skall svälta oss med vatten till lunch.
  Är det verkligen ingen annan som reagerar på detta och vågar ifrågasätta?

 21. 21
  Professor Göran säger

  Jag är helt inne på Annikas LCHF-linje!

  Vi måste känna efter vad som fungerar på oss själva och om något inte gör det försöka med någonting annat som gör det.

  Det är det ”lyckade” kostexperimentet som är ”vetenskapen” i ditt eget fall.

 22. 22

  Om det handlar om, att BARA dricka kaffe med fet i och inte äta någonting annat, så är det väl inte LCHF.
  Men om någon inte vill äta frukost utan i stället tar en kaffedrink, så hindrar det inte att man äter den näring som behövs under resten av dagen, vitaminer, mineraler, protein…. Så det finns väl inget skäl att försöka
  beteckna varje liten del av det man äter som LCHF eller inte LCHF. Det handlar väl om helheten som skall
  vara LCHF.

  HelgeK (tidigare Helge)

 23. 23

  Anna H
  Vad du också har skrivit är att ketoner är beroendeframkallande. Du gör en jämförelse mellan MBC och bantningspulver som i mina ögon är grovt överdriven osv. i en förvånansvärt strid ström.
  En rörelse som LCHF bör vara inkluderande, inte exkluderande. I en rörelse med högt i tak så tar man upp saker som bekymrar en på resonerande sätt där man förklarar och uttrycker sin oro. Man uppträder inte som en bortskämd barnunge. Ditt sätt att uttrycka dig den senaste tiden påminner mig mycket om hur olika dietister brukar var när dom ska skrämma oss för LCHF.

  Du har ju en en trevlig förklaringsmodell med den ”Trygga Kroppen”. Men den har sina begränsningar. Den fungerar för vissa och inte för andra. För folk med svårt störd metabolism finns det mig veterligen ingen känd funktion som skulle kunna förklara hur kroppen plötsligt skulle kunna ”släppa” efter. I synnerhet inte när vi nu vet hur metabolt aktiva fettcellerna är.

  Du propagerar också för att man ska äta 3-4 gånger per dag. Det fungerar inte för mig. I mina ögon är det en felsyn du ärvt från dietisterna. Det behövs när man är kolhydratbaserad. Det finns heller ingen evolutionär grund för detta.

  Med stigande ålder så sjunker också omsättningen. Vilket gör det ännu svårare. Jag har hållit på med detta under längre tid och nu står jag stilla i vikt sedan ett antal år. Med din modell så ska jag fortsätta i samma spår och vänta på när Anna’s närmast religiösa händelse den ”Trygga Kroppen” ska behaga infinna sig. Det har jag nu gjort och utan vetenskapligt stöd för denna händelse så tänker jag inte vänta längre.
  Jag har sedan en tid tillbaka begränsat både kolhydrater och proteiner till fast nivå. Med viss framgång får jag säga. Problemet är att på ett vettigt sätt hålla fettprocenten uppe. Här kan MBC rätt använt vara ett värdefullt tillskott i verktygslådan. I grunden så lagar jag riktig mat. Använder i princip aldrig hel/halvfabrikat.

  Jag har inget emot att du fortsätter propagera för den trygga kroppen. Men du bör undvika att vara så fördömande på så lösa grunder som du varit den senaste tiden. Skadan som du ställt till är idag svår att överblicka.

  Sten R

 24. 24

  Blir lite ledsen när profiler jag respekterar högt inom LC-rörelsen lägger så mycket kraft på att kritisera varandra.
  Visst, det ska vara ”högt till tak” och alla ska få säga och göra vad de tror på.

  Men att addera måttliga mängder fett i sitt kaffe av praktiska ibland är något helt annat än att ”boosta” en kaffe-bullet med stora mängder fett, istället för att äta riktig mat.
  Det kan väl aldrig vara riktigt sunt, i alla fall inte under en längre tid.

  Känns som självmål i debatten att ge motståndarsidan onödig ammunition om LCHF-förespråkarna INTE varnar för ”riskbeteende” som jag uppattar att Anna Halléns varningsflagga är.

  Hoppas denna ”storm” bedarrar snart och alla kan fokusera på sin och sin nästas hälsa.
  Det är LCHF för mig. Kram till er alla/Maria

 25. 25

  24 Maria, jag håller med dig till fullo. Bra skrivet.

 26. 26

  Bra, Annika!!!!!

 27. 27
  Fettkaffe4Ever säger

  Anna Hallen – Jag har ett råd till dig: Lägg ner! Eller för att uttrycka det på ett annat sätt – Om du gräver en grop till dig själv, då är det första du ska göra sluta gräva! Att fara runt på bloggar och försvara dig mot upplevda ”attacker” och ”förlöjliganden” bättrar inte på ditt rykte eller din trovärdighet. Tro mig.

  LCHF används för olika syften – En del äter det för att hålla sig friska, andra för att gå ner i vikt, vilket också är en viktig del i att vara frisk.

  För att gå ner i (fett)vikt utan att drabbas av trötthet, hunger, nedsatt ämnesomsättning eller förlust av muskelmassa, behöver kroppen en effektiv fettförbränning eller ”fettdrift”. Utöver det behöver vi också äta mindre så att kroppen börjar använda sin fettväv.

  Att äta/dricka 70 gram fett på morgonen kan vara ett utmärkt sätt att få igång sin fettdrift om man har en trög sådan.

  Att näringsbrist skulle uppstå är nys eftersom en normalviktig person har tiotusentals kalorier i sin fettväv. Vikten av vitaminer dagligen vet jag inte, men för att gardera sig kan man ju äta lite sallad.

  Du svamlar om hormoner hit och dit, men det som framgår tydligast är att du inte har koll på vad du pratar om Anna.

  Tack o hej, kaffe me fett e helt okej.

 28. 28
  anna andersson säger

  Snälla kan ni inte sluta bråka nu. Please?
  Det börjar kännas som när mina föräldrar skulle skiljas. : (

 29. 29

  Intressant diskussion och väldigt viktfokuserat. Jag kan förstå desperationen från människor som trots att dom äter LCHF-kost ändå inte går ner i vikt. Min erfarenhet i detta är att vissa människor har enormt svårt att gå ner i vikt även med LCHF-kost. Däremot gör, i stort sett, alla människor hälsovinster med LCHF-kosten. Jag tycker att man ska få testa sig fram till hur den egna kroppen reagerar på olika varianter av LCHF-kosten. Det viktiga är ändå att kroppens immunförsvar ska få en rimlig chans att försvara oss mot alla dessa djävulska metabola sjukdomar. Det får den bara om kolhydratintaget är minimalt och ersätts med energi från i huvudsak naturligt fett.
  Visst är det en bonus med viktnedgång men än viktigare är ju att vara frisk.

  Hälsar Mats Lindgren

  P.s. Den 24/9 startar leveranser av lchfmatkasse.se genom Frisk av Mat Sverige AB D.s.

 30. 30
  sanne666 säger

  @ Q:Skulle aldrig falla mej in att äta Omega 6

 31. 31

  Men ni har ju inte läst det Anna skrev i sitt blogginlägg. Jag fattar verkligen inte hur man kan missuppfatta den texten. Trist att Annika väljer att skriva på det här viset tycker jag.

 32. 32

  Jag tycker att Halléns försvar fungerar. Hon har blivit angripen för något hon inte sagt. Tycker man att det hon de facto har sagt är fel så får man väl diskutera det. Jag tycker att Hallén har fel inställning, men det försvarar inte att man angriper henne med halmdockor.

  Vad gäller personer som inte går ner i vikt med LCHF så känner jag två sådana. Gemensamt för dem är att de inte har fattat konceptet och att det de ätit inte har varit LCHF. En av dem köpte t.ex. en stor negerboll på kafé och när jag påpekade att det inte var så lyckat efter en fet lunch så hävdade hon att jag hade fel för ”det är mest fett i negerbollar”. Båda dessa personer åt ganska stora mängder socker och trodde att de åt LCHF, det var i huvudsak så att de drog ner på pasta, matbröd och potatis men ökade intaget av andra kolhydrater. Det var en blandning av att inte fatta vad som innehöll kolhydrater och att tro att om det var mer fett än kolhydrater i något så var det LCHF-mat.
  Den ena håller väl på än och den andra slutade med ”lchf” efter nästan två år och hävdar numera att LCHF är en bluff.
  Jag tror att det är så det är generellt med de som följer LCHF utan att lyckas.

 33. 33

  #32

  Grattis! Det var duktigt okunnigt.

 34. 34

  Jag tycker det räcker nu tjejer!

  Vad håller ni på med egentligen?
  Känns som denna skitfråga triggat en tävling i revir-hävdande

  Ingen av er har tolkningsföreträde på vad som är Lchf eller inte
  Vår kost är en folkrörelse idag och det finns plats för mängder med olika synsätt och metoder för att nå samma mål.

  Aldrig har jag hört Kostdoktorn SSS Litsfeldt Wikholm mfl ge sig på varandra i detaljer som ni gör nu

  Lägg ner..

 35. 35

  Kanelte (kokande H₂O över en kanelstång, låt dra och spara kanelstången till nästa morgon) med en msk kokossfett är en uppfriskande variant på morgondryck. Dricker den att få i mig kokosfett, smörja tarmarna och må bra 🙂

 36. 36
  Vox Humanae säger

  Jag frågar igen. Om lchf innebär ca 70e% fett, hur kan detta fett bli något dåligt om man smälter det i varm vätska?

 37. 37
  Fettkaffe4ever säger

  @ anna andersson:
  Tyst unge! Mamma och pappa pratar om viktiga saker. 🙂

 38. 38
  Eva Tildelöv säger

  Jag är väldigt glad att Anna för in ytterligare en dimension i lchf-världen, nämligen ätbeteende. Som före detta anorektiker (länge sen), ser jag lchf ur ett lite annat perspektiv än många andra kanske? Jag var inte tjock, däremot rätt sjuk (migrän, ibs, inflammationer, frusen, anemisk och mycket mycket mer) och har blivit frisk, varm och mätt med lchf! Men en sån som jag får akta mej för företeelser som kan trigga min matfixering, viktfixering och tävling med mej själv. Såna som jag har inga problem att plåga oss själva och straffa oss själva. Jag ser vad Anna ser (tror jag): det är inget problem med en fet drink, självklart! Det kanske inte ens är ett problem att drinken ersätter riktig mat en kort period? Problemet är risken att flytta ett stört ätbeteende till en ny förklädnad.

 39. 39

  Bra skrivet Annika!

 40. 40

  Marie@31 Jag håller helt med dig! Varför läser ni inte rätt!

 41. 41

  ANNA: ”Jag skriver att BARA dricka kaffe med fett i inte är LCHF, trots att det kanske kommer ett litet ägg till middagen. ”

  Har någon påstått att dricka bara kaffe med fett i och ett litet ägg till middag är bra? Känns som du hittar på egna mera extrema exempel för att rädda ditt ganska klantiga sätt att uttrycka dig.

  Sedan gör du dig till ett offer genom att gå i ett sådant försvar med kommentarer och blogg inlägg så som:

  ”Just nu är jag en dålig förebild”
  ”Du som är arg på mig”
  ”Nu när stormen lugnat sig lite hoppas jag att vi kan titta på sak och lämna mig som person.”
  ”Tack till er som ”bor” på min blogg för att ni tillåter ifrågasättandet utan att hoppa på tillbaka.”
  ”Så “Stormen i en kaffekopp” är skapad av de som VILL att Anna ska vara i en storm.”
  ”Varför inget försvar till Anna Hallén när du uppenbert ser att Annika har missuppfattat?”
  Och slutklämmen, även som skämt, är oxå offervarning:
  ”Smiter från FB i mågra dagar. Vara försiktiga om varandra. ”

  Det är en sak att säga vad man tycker, ha en åsikt, ifrågasätta, men stå för det och sluta tycka synd om dig själv, när det blir du som blir ifrågasatt eller rättad. Kolla gärna in Kay Pollacks böcker och föreläsningar om att göra sig till offer. Du kommer att växa och öka din trovärdighet om du slutar med detta.

 42. 42

  Vox Humane:
  Vem är det du frågar då? Ingen har väl påstått att det skulle vara så?

 43. 43

  dufva Skrev:

  Lägg ner..

  Lägg ner, tycker jag var ett bra förslag.

  Jag tycker att dr Dahlqvists grundsyn är utmärkt:
  – generöst med fett
  – lagom med protein
  – lite kolhydrater

 44. 44
  ragnhild säger

  Ha,ha – storm i en kaffekopp – dagens misforståelse;

  Margareta äter jo 2 måltid pr. dag; LUNCH/MIDDAG + frukostkaffe; godt m/fett=hälsa = LCHF
  Lunch kl. 11-12-13 ca. Evnt. frukost + kaffe/fett till lunch.

  Margaretas avsteg er jo bara hennes personliga eksperiment (sådanna gör vi alla iblant, som mitt 1 vecka sedan med huvudet i glassboksen osb. ; lider ännu – blir länge til nästa gång. Dette er kanske inte så softifikert i lchf-samanhäng som Margaretas experiment 😉 – men så tycker även jag att en inte behöver utbasunera alt man ärfarer – men det är sant med fettskrekken lagt bort, så är kosten näringstätt och mycket bra: lowcarb-high fat – yes! Och det betyder ”äta ad lib” – men ärlig talt – jag kunde inte falla mig inn att gå ut med att på lchf så är min kost till tider enbart kaffe ell. 😉 på huvudet i glassboksen 😯 så att säga…

  Anna Hallen – jag holder med dig – man borde tänka lite till på signalen som ges ut till eks. ”vi tror på inte att äta”-ungdomer. Det er jo kohlydraterna/skitmat man på lchf ska minimisera.

  Gt: Tack for den – jag tror inte lenger på alla kaffekopperna; smöra tarmane med svartbrente flytande kaffebönor + etsande garvesyre inkl. kemikalier (kom ihåg ekologisk kaffe ni kaffeslaver – som mig) – med ell. utan kokos/fett.

  Dufva: Nja! :mrgreen: Jeg husker en boktittel – tror faktisk den finns i bokhyllan här….. tilleln: Der finns ett ställe i helvete för dom som inte …. stöttar sine medkvinn…o….r 🙂

  Tenkte ta paus – men hektes igjen – sorry! Nå tid for lunch – frokost ble kaffe (men koppstr. er minsket 😉

  Ha en finfin dag alla!

 45. 45

  @moderator: Tas inte mitt svar med ,kommer det att skrivas i Aftonbladet, detta med ”rödlistning” är inget Doktor Annika Dahlkvist ska sysssla med. Cencur brukar det visst kallas…. ”Tänk på att tusen blommor kan blomma”

  —————————————————————————-_________________________———————-
  Snälla NI, vilket onödigt ”sinsemellanbråk”…känns som vi sitter i lådan och bakar sandkakor ….

  Jag som hoppats o ”hoppat flera steg i lcfhhagen”, står nu på ruta ett igen,
  ni som redan är leg.lchf are förstår kanske inte varför…!

  Ena stunden är det sockret, andra dagen fettet….
  har ni inte samma manual eller lch”fbibel” där ”tesena / grunderna” finns, följs o rekommenderas?
  .
  Visst kan vi få begära lite mer…vi som följer denna blogg, smutskastning mellan er, läkare, kostrådgivare och andra intressenter, gynnar inte oss
  det börjar dessutom kännas som det är stora pengar i rullning nu, många av er trängs numera om reklam o mediakrafters uppmärksamhet. LCHF är sin egen heta branch nu…då börjar det rätt lätt svida till sas.

  Inte heller det övriga ”tjabblet” i denna bloggs svar, känns trevlig eller sund, en trojka, en egen klubb där redan invigna nästan förlöjligar vissa o vissa frågeställningar..

  BRAinlägg bla @maria.. @mats
  @proffgöran ”stillgoing strong”, frun, tack för gott kakrecept !

 46. 46
  ragnhild säger

  Anna Hallen:

  Jag siterar #41:
  ”Det är en sak att säga vad man tycker, ha en åsikt, ifrågasätta, men stå för det och sluta tycka synd om dig själv, när det blir du som blir ifrågasatt eller rättad. Kolla gärna in Kay Pollacks böcker och föreläsningar om att göra sig till offer. Du kommer att växa och öka din trovärdighet om du slutar med detta”.

  Jag tycker du Anna Hallen reagerar helt adekvat. Varför låta ting passera opåaktad – det synes jeg ikke det er noen grunn til . Leave that (sometimes) to the political world – men även där är det hälsosamt och tillitväckande när folk uppträr ärligt och ”männskligt” – och inte låtar alt passera. Dr. Annika har något af det samma ”friska” sättet som dig Anna. Ta vare på/nourish that… !

  Tänker att böcker som #41 refererar till kan vara en guld-gruba for mobbara både här och där. ”Ah, ha – hon/han agerar ”offer”. ”Låt inte fienden se hur du känner det”. Hold det inne – sov dårligt – utvekla pragmatisk tankesätt/förholdande – glöm vem du är, i jante-ländern måste du tåla vara osynlig – inte söka rättvisa….. STUPIDETY !

  Hei, … där finns många sätt att väksa…. många sätt att vinkla – och många perspektiv att dra till bords….när man som människa engasjerer sig …. ”do that” – på det rätta sättet för dig…..

  Anna Hallen – stå på, ge feedback – ge oss något att tugga på 🙂

  Hilsen ”altför” sen lunch” – nu hemma på 2 egg och mycket bacon – var kvalm på 3-4 kaffe med grädde och kokosolja som enda måltid mellan frokost – og kl. 14:00 (norsk tid).

  Ad lib; nej

 47. 47

  Här har vi annars en vettig diskussion med fokus på kaffet, inte fettet https://4health.se/magic-bullet-coffee-%e2%80%93-och-gront-kaffe

 48. 48

  Sluta med allt gnäll, testa gärna era kroppar men skräm
  inte nybörjare, det här börjar snart inte bli trovärdigt.

 49. 49

  ragnhild är en genuin glädjespridare 🙂

 50. 50

  Det tråkiga är ju att någon överhuvudtaget får för sig att förstöra gott kaffe genom att blanda fett i det! Vad dricker ni för kaffe? Coops färdigmalda kokkaffe? För man måste ju rimligen sakna all form av civiliserad kaffekultur år 2012 om man häller cocosfett och smör i det. Stackars alla duktiga baristor runt om i landet!

 51. 51
  kostintresserad säger

  Efter ett stort antal vardagsnära experiment och iakttagelser har JAG funnit att LCHF (med betoning på HF /kokosfett )är den ultimata slimnings– och konditionsstärkande hälsokuren ….

 52. 52

  ”Det kanske går att klara sig på ett par glas vatten till lunch. Sen får man äta en riktig middag till kvällen”

  Kul att din vän ”klarar sig” på sin kaffedrink ända fram till middagen. Som sagt ”låt tusen blommor blomma”!

  Jag vill inte bara ”klara” mig genom dagen. Jag villl leva och må bra, känna mig pigg hela dagen. Med riktig mat – ja faktiskt med din kostplan Annika Dahlqvist; ägg/fisk/kött, smör och andra nyttiga fetter, ovanjordgrönsaker (vilken också Anna Hallen förespråkar) – så mår jag fantastiskt. Jag är full av energi, jag är pigg och glad och jag har massor av ork hela dagen. Som bäst mår jag när jag äter flera måltider per dag, gärna jämt utspritt över dagen. Tipsa din vän om detta i det fall hon skulle vilja mer än att bara ”klara sig” igenom dagen.

 53. 53
  Professor Göran säger

  Intressant ”storm”!

  Alla är vi olika och behöver olika LCHF för att må bra och detta är som jag förstått det Annikas ständiga budskap. Eller som jag själv brukar säga: ”Ät så mycket kolhydrater du tål och mår bra av men inte mer!” Det är som med alkohol – drick inte för mycket!

  Den stora skillnaden som jag ser det är mellan oss som blivit sjuka av livsmedelsverkets ”normalkost” och därför fått ett eller flera hälsoproblem på halsen och som vi då förstås vill lösa och alla de övriga (ofta unga) som ännu inte blivit sjuka. Jag är faktiskt inte heller övertygad om att lite övervikt är ett ”hälsoproblem” men därmot om det värker i lederna eller att magen är upplåst eller tandlossningen pågår eller man har fått sockersjuka eller hjärtsjukdom. De som ännu inte har blivit sjuka kanske inte heller blir det och de har de förstås dragit en vinstlott här i livet och är av naturliga skäl då väldigt ointresserade av LCHF eftersom de inte har något problem att lösa. De senare är ofta, men inte alltid, de lite yngre.

  Det intressanta är förstås också att de flesta som blivit sjuka i våra olika välfärdsjukdomar blir friska om de slutar med kolhydraterna (mao LCHF) även om de inte alltid går ned till ”viktidealet” i vårt sjuka västerländska samhälle. Detta talar för hypotesen att kolhydrater ska betraktas som ett långsamt verkande gift på oss människor men kanske inte på gäss eller björnar när de ska gå i ide.

  Om man då inte är helt fixerad vid vikten fortsätter många ändå med strikt LCHF för att hälsovinsterna är så stora. Denna senare lite mer känsliga kategorin av människor tillhör nog också de som blivit allvarligt skadade av kolhydraterna i vår ”normalkost” och har i princip då blivit ”kolhydratsallergiker”. De tål helt enkelt inga kolhydrater överhuvud taget. I USA verkar den gruppen idag vara runt 30% av befolkningen.

  För dessa personer (alltså inga anorektiska personer) så är då lösningen att ta bort alla kolhydrater och det verkar inte som att någon, vad jag förstått, mår dåligt av göra detta. Att i det läget äta för mycket protein verkar också vara en fallgrop men om man är en sådan känslig person och begränsar sitt proteinintaget till vad kroppen behöver, vilket verkar vara max 1 g per kilo kroppsvikt och dag, så verkar det som man hamnar i en väldigt positiv ketos och kroppen får en chans att reparera sig ordentligt och uppsöker sin ”naturliga” (homeostatiska) normalvikt. Om jag förstått detta rätt så var det den enda kost som diabetiker kunde överleva på innan insulinet kom för ungefär hundra år sedan.

  Ronnie Mathisen tillhör nog denna grupp som hade svårt med de ”sista kilona” och har tydligen nu gjort ett intressant ”vetensakpligt” experiment på sig själv.

  https://lavkarboliv.no/optimal-ketose/

  Det är kul med vetenskap som Ragnhild så väl har förstått 🙂

 54. 54
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Q:
  Ja vi behöver några gram av omega-6 och -3 vardera per dag. Vi tror att det är väldigt svårt att undvika att få den mängden omega-6. Därför behöver vi inte tänka speciellt på det. Det enda sättet att bara få i sig omega-3 är att bara äta marin föda. Allt vegetabiliskt fett och allt animaliskt fett från landlevande djur innehåller omega-6.

 55. 55

  Tja…inge nytt alla vet ju att LCHF i grunden handlar om att gå ner i vikt, så vad spelar det då för roll hur vi gör det?

  Den här debatten visar ju bara på att lchf är en bantningsdiet, åtminstånde så använder folk den som det.

 56. 56
  anna andersson säger

  Men vad gör det om man bara äter en eller två gånger om dagen? Jag äter numera när jag är hungrig tills jag blir mätt. Ibland blir det en stadig frukost, ibland ingen alls. Tror faktiskt inte att ett par skedar kokosfett har så mycket med mättnadskänslan att göra, det är nog bara placeboeffekt. När man är i ketos så kan blir man stark och kan vara igång tills energidepåerna behöver fyllas på, och då blir man hungrig. Äter man tills man verkligen blir mätt behöver i vart fall inte jag äta så ofta.

 57. 57

  Välskrivet som vanligt!

 58. 58
  Snapphane säger

  1 g protein per kg kroppsvikt? Det blir ju då bara 80 g per dag. Hjälp! jag som läst nånstans att det är närmare 250 g per dag protein som man kan äta. Har jag fel?? Jag väger 78 kg och undrar hur mycket jag ska äta av protein så jag inte äter för mycket.

 59. 59
  Lena Sörman säger

  Men min fråga är om man inte får näringsbrist av en sån frukost i längden. Det känns lite fel det där.

 60. 60

  Eva Tildelöv Skrev:

  Jag är väldigt glad att Anna för in ytterligare en dimension i lchf-världen, nämligen ätbeteende. Som före detta anorektiker (länge sen), ser jag lchf ur ett lite annat perspektiv än många andra kanske? Jag var inte tjock, däremot rätt sjuk (migrän, ibs, inflammationer, frusen, anemisk och mycket mycket mer) och har blivit frisk, varm och mätt med lchf! Men en sån som jag får akta mej för företeelser som kan trigga min matfixering, viktfixering och tävling med mej själv. Såna som jag har inga problem att plåga oss själva och straffa oss själva. Jag ser vad Anna ser (tror jag): det är inget problem med en fet drink, självklart! Det kanske inte ens är ett problem att drinken ersätter riktig mat en kort period? Problemet är risken att flytta ett stört ätbeteende till en ny förklädnad.

  Mycket bra och insiktsfullt skrivet. De som inte har erfarenhet av hur det fungerar med ätstörningar ska kanske inte uttala sig så kategoriskt om vad Anna Hallén vill få fram.

  Trist med sådana påhopp och syrliga kommentarer om Anna som man kan läsa här på bloggen.

 61. 61

  Snapphane Skrev:

  1 g protein per kg kroppsvikt? Det blir ju då bara 80 g per dag. Hjälp! jag som läst nånstans att det är närmare 250 g per dag protein som man kan äta. Har jag fel?? Jag väger 78 kg och undrar hur mycket jag ska äta av protein så jag inte äter för mycket.

  Kött innehåller ca 20% protein, så du kan äta upp till 400 gram kött per dag. Äter du annat protein som ägg, får du äta mindre kött.

 62. 62
  LCHF-Bengt säger

  Inte för att jag väger min mat, men något jag inte förstår.
  Rått nötkött tex, innehåller 70 % vatten i rått tillstånd, så för att få i sig 90g protein måste jag alltså äta 300g rått nötkött. Är det rätt uppfattat?

  Tack Lars M, du hade på känn vad jag ville ha svar på? haha

 63. 63

  LCHF-Bengt Skrev:

  Inte för att jag väger min mat, men något jag inte förstår.
  Rått nötkött tex, innehåller 70 % vatten i rått tillstånd, så för att få i sig 90g protein måste jag alltså äta 300g rått nötkött. Är det rätt uppfattat?

  Ca 20% protein i kött. För att få i dig 90 gram protein (om allt ska komma från kött), dividerar du 90 med 0,20 = 450 gram nötkött. Eller andra hållet 450 gram x 0,20 = 90 gram.

 64. 64

  Jag är skeptiskt till denna typ av råd och förstår att andra bloggare reagerar på detta. Kikade på hennes blogg och hon verkar bara fokusera på att hålla sig i ketonfas, men vad med övrigt näringsintag? Bilder på tallrikar med bacon och korv som den perfekta frukosten? Rött bacon fullt med nitrit, billig korv. Hon är glad över att kunna äta sibyllakorv etc med potatismjöl, nitrit och massor med konstigheter, utan att gå ur ketonfas. Hon ser ser intag av några jordgubbar som ett stort problem pga att hon går ur ketonfasen?
  Det handlar inte bara om vikt, energi och hunger och hur länge man ”står sig”, utan om näring också. Fettet kanske håller hungern i schack och kaffet ger falsk energi, men inga vitaminer och mineraler. Hon verkar mer förespråka en extrem ketogen diet som inte är näringsmässigt genomtänkt, känns inte seriöst.

 65. 65

  En MBC ger detta i % av RDI
  Protein 0%
  Rekv 32%
  D 3%
  Tiamin 0%
  C 0%
  Riboflavin 0%
  B6 1%
  B12 0%
  Kalcium 1%
  Fosfor 2%
  Järn 1%
  Magnesium 3%
  Natrium 7%
  Zink 1%
  Selen 1%
  Sen tillkommer karoten, retinol och niacin som säkert också saknas. Omega-3 likaså.

 66. 66

  Annika @65 Vilken ”hon” pratar du om?

 67. 67

  @ Ygberg:
  Hej, om Margareta Lundström som omtalas i artikeln ovan. Ursäkta om jag var otydlig.

 68. 68

  @ Professor Göran:
  Tyvärr professorn, Innan det fanns insulin överlevde inga typ 1 diabetiker. De dog av det överflöd av socker, som levern prodicerar, när muskelcellerna signalerar energibrist.

 69. 69

  @ Snapphane:
  Hej Snapphane, Mer än 1 g/kg kroppsvikt har jag alldrig sett några rekommendationer på. Om man äter 250 g protein per dag ökar man väsentligt risken för njursten och njurskador!

 70. 70

  Men hur tar kroppen hand om en sådan fettbomb? Blir det inte rätt kletigt i ådrorna efteråt. Levern kan väl inte ta hand om hur mycket fett som helst per tidsenhet och göra ketonkroppar av det? Jag tycker det luktar amerikanskt jippo lång väg med försäljning av en speciell beredningsmaskin som yttersta mål. Får associationer till Monsanto, som distribuerar genmodifierad majs för att kunna kränga sina bekämpningsmedel i trygghet från konkurrenterna.

  Amrisarna har ju så fördömt bråttom, så de inte anser sig ha tid att sitta ner och njuta av sin mat. You have to cut corners! Då passar förstås en drickbar måltid in i mönstret, men är det så vi civiliserade människor vill ha det?

  Själv tycker jag om att tugga på min frukost, och för den delen alla övriga mål också. Det får ta tid och det får smaka gott i munnen och mina mättnadereaktioner får tid att utveckla sig. Tugga är en omistlig del av ätandet, annars skulle vi väl inte utrustats med tänder?

 71. 71
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Intressant påpekande! Du kanske har några skarpa referenser till dina påståenden om oundviklig död om man som typ 1:a helt undviker kolhydrater och dessutom är väldigt fösiktig med protein.

  Det var länge sedan jag läste om att diabetiker (typ 1) kunde överleva under lång tid (någon blev 90 år vad jag kommer ihåg) om de enbart åt väldigt fet mat. De fick dessutom slkohol på recept av någon anledning som jag aldrig förstått. Hur mycket protein som ingick vet jag inte. Nu kommer jag inte ihåg var jag läste detta men när jag nu konsulterar min ”Joslin’s ’Diabetes Mellitus’ ” (elfte upplagan från 1971) så upplever jag det symptomatiskt att inte i ett enda av de 32 kapitlen så finns själva tanken på att ta bort kolhydraterna som ju är den grundläggande orsaken till det okontrollerade blodsockret upp även om kapitel 10 handlar om hur diabetes skall behandlas med insulin och ”balanserade” dieter. För mig har inte detta med vetenskap att göra uten mer ett sätt för Joslin att från början ”kränga” insulin. Vetenskap har med orsaker att göra!

  Det är verkligen trist att medicin aldrig har kunnat ta till sig detta elementa.

  Men det kanske är någon som vet mer om diabetiker och den ”pre-insulina” tiden?

  Min hustru som troligen har en väldigt liten insulinproduktion kvar eftersom hon blir ”störtsjuk” vid minsta lilla kolhydratsbelastning (sen typ 2.a) visar dock inga blodsockerförhöjningar på vår väldigt strikta LCHF.i alla fall. Därför tvivlar jag, om du ursäktar, på dina påståenden Dacke!

  Och snart får vi vår ketonmätare och då vi kommer få svaret på hur läget är på fettförbränningsfronten. Tyvärr har varken hon eller jag något förtroende kvar för sjukvården när det gäller diabetesvården annars kunde man kanske ha kunnat bena ut denna fråga tillsammans. Det brukar inte vara någon höjdare att konstatera den dogamtiska inställningen och sedan tala om för sjukvårdspersonalen vad som gäller i deras egen ”proffesion”.

 72. 72
  Vox Humanae säger

  Dacke

  Du är ju inte mönstret för en människa. Du är bara en av alla de olika sorter som finns. Jag, som är en annan sort, tycker oftast riktigt illa om att behöva sitta och tugga på morgonen. Jag kan t.o.m. må fysiskt illa av att inta fast föda på morgonen, så för mig är det en eller två muggar kaffe med grädde som gäller, 2/3 kaffe och 1/3 grädde. Detta klarar jag mig en halv eller ibland en hel dag på. Min fasta föda intar jag helst på kvällen, men då tuggar och smakar jag både gärna och länge.

  Angående diabetiker före insulinet så kunde de visst överleva, men inte så länge. Jag läste en redogörelse från en amerikansk diabetesspecialist i slutet av 1800-talet. Han tillämpade en extremt strikt lchfkost och på detta kunde en typ 1 överleva i upp till 5 år. Jag minns tyvärr inte var jag läste detta så jag kan inte lämna referens, men en idog människa kan säkert googla fram det igen på någon timme.

 73. 73

  @ Vox Humanae:
  Jag tycker vi gott kan debattera ätbeteende i LCHF-gänget. Många, som lider av övervikt, metabolt syndrom etc har störningar vad gäller ätbeteende, sömn, dygnsrytm etc. Att byta ut kosten är baara en del av lösningen.

 74. 74

  Dacke Skrev:
  Tack för svaren Professorn och Vox Humanae, men vem svarar på dethär?

  Men hur tar kroppen hand om en sådan fettbomb? Blir det inte rätt kletigt i ådrorna efteråt. Levern kan väl inte ta hand om hur mycket fett som helst per tidsenhet och göra ketonkroppar av det?

 75. 75
  Professor Göran säger

  Dacke nr 75

  Att du blir fet av att äte fett och att fett och kolesterol ”sätter sig i ådrorna” och ger dig hjärtinfarkt och stroke är tyvärr ett ”populistiskt” argument som inte blir bätttre för att de nu har mer än hundra år på nacken. För att citera Einstein: Sök den enklaste föklaringen men gör den inte för enkel!

  Det är ju egentligen dessa förenklade och faktiskt ovetenskapliga argument som har lett fram till vår nuvarande hälsokatastrof enlig min uppfattning och egentligen också utgör det ohållbara fundament som hela den officiella medicinska byggnaden idag vilar på.

 76. 76
  Annika Dahlqvist säger

  @ 56 Simon:
  Vi använder LCHF främst som en hälsobringande kost, men det är inte fel om man dessutom kan bli normalviktig på den.

 77. 77
  Annika Dahlqvist säger

  @ 59 Snapphane:
  80 g protein blir 400 g kött om man äter allt i form av kött. Kött innehåller ca 20% protein, resten är mest vatten.

 78. 78
  Annika Dahlqvist säger

  @ 60 Lena Sörman:
  Om man äter protein och grönsaker vid en eller två ytterligare måltider per dag så får man inte näringsbrist.

 79. 79
  Annika Dahlqvist säger

  @ 75 Dacke:
  Om du slår upp en fysiologibok så ser du att inga fetter går ut direkt från tarmen till blodet, utan de omhändertas och transporteras av lipoproteiner, till sina respektive slutdestinationer: uppbyggnad, energi etc..

 80. 80
  Vox Humanae säger

  Dacke

  Javisst kan och SKA vi debattera, sansade debatter är trevliga och givande.

  Om fettet. Som jag har förstått det: Kroppen har lätt för att bearbeta kolhydrater. Om vi äter 5 gånger mer än vi kan göra av med så kan kroppen ändå bearbeta den mängden på ungefär samma tid. Energiöverskotter lagras som kroppseget fett. Fett däremot, kostar mera för kroppen att bearbeta, därför vill den inte lägga extra energi på att bearbeta allt fett direkt, utan när kroppen har den energiförsörjning som den behöver så tar den inte upp mera fett utan låter det ligga kvar i magen i väntan på att det behövs. Detta är en av anledningarna till att man håller sig mätt mycket längre på en fettbaserad kost.

 81. 81

  #77

  Annika det där med hälsa och välbefinnande är ju ett mycket,..mycket vida begrepp, vad som är hälsa för mig, är kanske inte nödvändigtvis hälsa för dig (se bara på denna debatten om kaffedrinken).

  Och tyvärr så vill jag kasta om din mening till att LCHF är en metod för att med naturlig mat kunna gå ner i vikt utan att träna. Hälsa och välbefinnande kommer som ett resultat av din viktnedgång.

  Märkligt nog så vill man numera framstå LCHF som ett mera hälsobringade kost än en kost för att på naturlig väg gå ner i vikt (kanske är samma sak vad vet jag)

 82. 82
  Annika Dahlqvist säger

  @ 82 Simon:
  Det är väldigt många som rapporterar stora hälsoförbättringar på LCHF, utan viktnedgång. Det gäller också många som redan är normalviktiga

 83. 83

  @ Vox Humanae:
  Här en länk till en svensk föregångsman som behandlade diabetes-1 med lchf.
  https://diabetesportalen.se/foerdjupning/diabeteshistoria/den-vaemjeliga-fettkuren/
  Han förordade visst även MBC-kaffe ”- Låta smälta smör i kaffe eller te, man vänjer sig, uppmuntrade han.” 😉

 84. 84

  @ Vox Humanae:
  Jaha så alla blev bara fem år gamla…..trist

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa