Vi använder våra kor för att hela vår jord

Från Naturskyddsföreningens blogg.
Gräsbetande kor helar trasig jord.

 

Comments

 1. 1

  Jättebra artikel, jag är övertygad om att gräsätande boskap är bra för mark, natur och människor

 2. 2

  Gud så bra!
  Och vilken underbar människa, denna Ekobonde, som skrev den långa kommentaren!
  Fram för fler sådana bönder!!

 3. 3

  Åh, vilken bra artikel! Där fick jag massor med argument att använda vid diskussioner.
  Eftersom kött är människans naturliga mat borde det även vara rätt att det finns betande djur som äter sin naturliga mat. Jag har känt på mig länge att så är fallet men nu fick jag eld på den brasan. Hurra!

 4. 4

  Fantastiskt bra artikel! Jag jobbar nu på en bok om LCHF, mat och klimatfrågan. Det lär ta ett antal månader innan den är färdig men den som vill läsa mer om detta kan läsa mitt långa blogginlägg om detta här:
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8052/LCHF-Paleo-och-vagen-tillbaka-till-ekologisk-hallbar-matproduktion.aspx

  Leirre Keiths bok ”Veggomyten” rekommenderas varmt liksom Lars Wilssons ”Rädda vår jord”. För den som obehindrat läser engelska rekommenderar jag böckerna ”Meat – A Benign Extravagance” av Simon Fairley samt ekojordbrukaren Joel Salatins bok ”Folks, This Ain´t normal” och Michael Pollans bok ”The Omnivores dilemma”. Pollans bok ”In Defence of Food” finns även på svenska [Till Matens Försvar] men är inte lika bra som ”Omvnivores Dilemma”.

 5. 5
  ragnhild säger

  #4 – Per Wikholm

  Spennende – ser fram imot den boken.

  Jeg ramlet af lasset forrige uke etter å spist ”bra” lchf (nesten da) i 2,5 år. Har flere dager slitt med oppblåst, vond mage – men igår spiste jeg nakkekotelett av svin, kroppen takket og jeg regner med at med føde som er naturlig for oss mennesker (les: ikke minst køtt) så er jeg på sporet igjen.

  Svinekoteletten vil jeg få lov til å fortelle om. Skikkelig kvalitet, mycket fett-marmorert og tynn nok til å bli stekt på naturligt vis/sätt; brunes, så krydres, deretter stekes videre 10 min. under lokk (brukte både kokosfett og smør i panna). Denne gode erfaringen fikk meg til å skjønne hva jeg skal gå etter, og ikke minst kreve av forhandlerne – Gilde; here I come 😉 Tenk att kjøtt kan være såå godt. Holdbarheten hadde bare 3 dgr. å gå på, men var behandlet som gourmetmat og slik jeg husker kjøttmat fra tidligere år – för profitjaget tok over näringen?

  Jeg er så detaljert i min beskrivelse, fordi jeg generelt er sjokkert over kjøttkvalitetene som tilbys i butikker. Mye seigt kjøtt, store stykker (hvorfor) som ikke egner seg for steking i panne o.s.b., både lukter og smaker gammelt. ”Klumper” av biff – også seige…
  Er det noe tips til deg… intressant i boken å ta med noe om kjøttkvalitet – hva vi forbrukere bør kreve i den forbindelsen? For industrien tenker ikke – de skal bare selge.

  Hilsen langt fra ”kokkeline” – men endå …. och slut med att låta sig lura och tro att det har med egna kok-kunster att göra !!!

 6. 6

  Det här blogginlägget har en länk till en artikel (på engelska) om hur man lyckades återställa förstörd mark med hjälp av betesdjur:

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8907/Spannmalsodlingen-klarar-inte-ett-varmare-klimat.aspx

 7. 7
  Hanveden säger

  Det här har Jenny Reimers skrivit om och kan läsas i följande pdf:

  https://www.primavi.se/maten.pdf

  Tänk att kunna köpa fäbodsmör mm från kor som samtidigt varit naturvårdare.

  Jag har i min ungdom ätit smör från ett litet torpställe i Närke där de två korna på sommaren gick ute på skogen och åt långsamväxande magert gräs, sly mm vilket troligtvis gav perfekt omega 6 / omega 3 fördelning. Godare smör kan jag inte minnas att jag ätit…

  mLCHFh B-) .

 8. 8
  Hälsa är livet säger

  Fantastiskt bra artikel! Jag länkade till den på facebook med en gång. Jag har vänner som är vegetarianer som hävdar att det är bäst för miljön. Eftersom det är Naturskyddsföreningen så borde det väcka eftertanke hos alla miljöaktivister som hävdar att djuruppfödning är en miljöbov.

 9. 9

  Hälsa är livet

  Köttproduktionen idag kräver enormt med resurser. Så dina vegetarianer har nog helt rätt.

  Men om man i framtiden får till det så att djuren äter gräs istället för spannmål så är kött ok i miljösynpunkt. Men för en vegetarian är det vanligtvist de etiska problemen som gör att de inte vill äta kött.

 10. 10

  lyssnade på radio P1 ett program om insekter som framtidens mat och hörde dig bli intervjuad ur LCHF-synpunkt, det var bra!

 11. 11

  Det lustiga är att debatten går varm angående kött som klimathot och det finns dom som slutat äta nötkött av den anledningen. Många av dessa köttmotståndare konsumerar mejeriprodukter och I Sverige är konsumtionen av mejeriprodukter mycket hög. Det är ju inte köttet i sig som är klimatbov, utan när korna släpper väder och då spelar det ju ingen roll om det är mjölkproducerande djur eller köttproducerande djur. Det vore ju snarare ett resursslöseri att inte ta tillvara på köttet, kossorna pruttar ju under sin livstid oavsett om de slutar som föda eller inte. Hälften av de djur som föds är dessutom kalvar och ger ingen mjölk.

  Däremot borde fler tänka på att det är måttlighet som gäller både när det gällre kött och mejeriprodukter. Vissa tycker det är helt fel att äta kött och andra verkar tycka att det är fritt fram att stoppa i sig hur mycket kött som helst. Debatten blir extremt polariserad. För mig handlar det om sunt förnuft och hållbarhetstänk.

  Jag anser att den stora överkonsumtionen och prispressen på mjölk mm bidrar till att djuruppfördningen blir en industri, att djur far illa och att mjölkbönder inte får ordentligt betalt. Köp då hellre lite mindre mängder lite dyrare ekologiskt gräsbetat kött och mjölk än den där stora grillbrickan på 2 kg till extrapris. En annan sak är vi måste bli lite varierade när det gäller styckdetaljer och ta tillvara på djurets alla delar. Som det är nu slängs mycket bra kött eller mals ned till billig färs eller kasseras, för att folk inte vet hur olika delar ska tillagas och butikerna inte kan sälja det. Alla kan inte äta biff hela tiden, som kanske utgör bara ett par procent av köttet på djuret. Det handlar om kunskap, konsumentmakt och ett kollektivt ansvar. Köp ekologiskt!

 12. 12

  Annika

  ”Det lustiga är att debatten går varm angående kött som klimathot och det finns dom som slutat äta nötkött av den anledningen”

  Det är inte alls lustigt. Lever man i fantasin att köttdjur bara äter gräs så kan man såklart tycka att miljöargumentet mot kött är lustigt. Verkligheten är dock en annan. Djuren äter idag en komb av massa spannmål och gräs.

  https://vision.se/Om-Vision/Fair-Union/Schysta-tips-Gor-sa-har/Kottfri-mandag/Fakta/

 13. 13

  @ Johan:
  Nu tog du en mening ur sitt sammanhang. Det som är lustigt är att många av dom som slutar äta kött av miljöskäl fortsätter att dricka mjölk och äta ost. Det finns en dubbelmoral i det. Min åsikt är för övrigt att äta MÅTTLIGA mängder av ekologiskt naturbeteskött och mejeriprodukter från djur som fötts upp naturligt och fått beta fritt.

  På vintern kan djuren naturligtvis inte kan beta fritt, men med ekologiskt uppfödda djur finns ett kretsloppstänk där spannmål och hö som ges som foder kommer från marker där man tillämpat växelbruk och där odlingsbar jord ändå får vila från andra grödor. Men om man fortfarande tycker att det är ett problem med köttkonsumtionen ur ett miljöperspektiv, så är det ju i så fall kossorna vi ska avskaffa? För det vore väl ännu mer miljöfarligt att föda upp kor som släpper ut växthusgaser och inte ta tillvara på köttet? Och om vi avskaffar kossorna, vad händer då betesmarkerna och hela den biologiska mångfalden i våra kulturlandskap? Är det miljövänligt att utrota en hel biotop?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa