Hur mycket kokosfett är bäst?

Jag hittade ett intressant inlägg i Kostrådgivarna.se, om kokosfett:
Om en är bra måste tio vara bättre…eller? Det är Ingela Jönsson som skriver.
Hon kommer fram till att 2-3 matskedar ekologiskt kokosfett per dag ger oss den perfekta mängden av laurinsyra. Mer än så tar vi inte ens upp utan det går ut i avföringen, och kan orsaka lös mage.

 

Comments

 1. 1

  2-3 matskedar är ju vad Mary Newports make Steve tar och hans framsteg ut ur Alzheimer är ju väl kända.

  Kokosfett är dessutom ett mycket effektivt laxermedel vilket är positivt för oss som fick hård mage av LCHF (enda nackdelen).

 2. 2

  Hej Mats,

  Vill komplettera med att rekommendationen är fem (5) matskedar jämnt utspritt under dagen om man redan utvecklat demens. Då får hjärnan kontinuerligt bränsle vilket kan bromsa upp demens och t.o.m. reversera sjukdomen.

  Men som du skriver räcker tre (3) matskedar om dagen i förebyggande syfte, mot mycket mer än demens. Det verkar antiinflammatoriskt och kan t.o.m. smörjas in på huden där man misstänker inflammation, bra även mot andra hudproblem.

  Vi pratar om kallpressat ekologiskt kokosfett som säljs i hälsokostaffärer. Bara en nackdel, det är kladdigt och det tar lång tid att torka in. En fördel är att det är drygt.

  Även utmärkt att smörja in gjutjärnsstekpannor med, det räcker med en knivsudd och de blir som nya. Teflonstekpannorna har vi slängt ut eftersom teflon är. ett högpotent gift som inte tål alltför höga temperaturer (då förgasat det och om det finns kanariefåglar i närheten kan de dö när lungorna förstörs av giftgasen). Vem vill steka sin mat i en sådan panna?

 3. 3

  ”Ja, du dör inte i alla fall, men du lär ju få sitta en hel del på toaletten och det som kommer ut kommer att vara ganska svårt att spola ner då det flyter som en kork i toalettstolen :)”

  För att ha anledning att ”sitta en hel del på toaletten” så bör tarminnehållet förnyas i tillräckligt snabb takt och volym. Äter man kontinuerligt en hel del (kokos)fett så dämpas ätbehovet och ovanstående argument spricker. Däremot är det fortfarande sannolikt att den som äter ”normalt” och då och då äter en stor mängd fett kan uppleva att det får en laxativ effekt.

  Jag äter själv en hel del fett av olika slag, men har aldrig någonsin observerat att tarminnehållet flyter. Tror att resonemanget bygger på teoretiska funderingar, inget självupplevt, det skall mycket överloppsfett (med specifik vikt på runt 0,8) för att ge en sådan flytkraft.

 4. 4

  Jag är LCH-fare sen 2006.
  Har någon mer än jag erfarenhet av att inte må bra av kokosolja?
  Jag har använt det i ansiktet dagligen i 4 års tid och även ätit 2 – 3 matskedar per dag i drygt ett år. Till en början mådde jag jättebra, hyn blev bättre, eksem försvann och allergiproblem (damm, pollen, parfym, katt) försvann nästan helt. Jag blev pigg, alert och sammanhängande efter att ha kämpat i flera år mot utbrändhet med hypotyreos och diverse problem. Jätteskönt!
  Men vad jag uppmärksammade mest var att jag aldrig fick någon ordning på sömnen, som spökat i flera år, några få timmar i början av natten, och sen ingenting eller någon kort stund innan det var dags att stiga upp, i sämsta fall ingen sömn alls. Dessutom upp och kissa 3-4 ggr stora mängder varje natt och till slut tryckande trängningar och brännande darrande känslor i kroppen, hjärtrusning, starkt varierande blodtryck o puls, stor trötthet , dåligt minne , koncentrationsstörningar m.m.
  Jag gick till nätet och hittade amalgam och kvicksilverförgiftning. Där fanns alla mina symtom. Jag har fått konstaterat genom provtagning att jag har förhöjda kvicksilvervärden i kroppen.
  Läste Stoppa Alzheimer nu, om bl. oil-pulling med kokosolja för att effektivt rensa tänderna och skydda hjärnan. När jag prövade det ett par gånger blev jag darrig, slö och snurrig i huvudet strax efteråt.
  Min gissning är att kokosoljan fungerar som transportmedel för kvicksilvret direkt in i hjärnan. Kvicksilver lagras i fett och kan liksom delar av kokosoljan passera blod-hjärnbarriären rakt in.
  Det stora problemet är nu bara att läkaren vid senaste provlabbet inte nämner amalgam som en möjlig anledning till mina förhöjda värden utan hänvisar till att jag äter mycket fet fisk, något som jag råds fortsätta med för att fiskfetterna i sig är nyttiga!!
  Det är också svårt att få läkar hjälp för att utreda min problematik och veta vad som finns att göra.

  Någon som känner igen detta??

 5. 5

  Mycket intressant ”skitsnack” Ni för angående kokosfettets
  bra eller mindre bra egenskaper,

  och
  @marianne

  Jag har sedan i våras, när jag började med lchf upplevt samma och ökade mån gårigasymtom som du beskriver av kvicksilver/amalgamförgiftning.
  Jag har under dessa månader varit ganska frikostig med kokosolja.
  Arbetade dessutom under ett tiotal är som tansköterska och vid den tiden ”hanskades” vi ganska ovarsamt med kvicksilvret,
  jag bodde och lekte under min barndom dessutom vid en impregneringsfabrik(kreosot)
  och idag vet man att båda dessa gifter,kan ge neurologiska skador, långt senare i livet,
  Har undersökts bl.a för MS och Parkinson
  Alltså väldigt intressant frågeställning du gör och viktigt att få veta om fettet frisätter kvicksilvret som ev finns lagrat i vår hjärna/ kropp.

 6. 6

  # GeEll

  Först, jag har ätit LCHF sedan 2008, mindes fel!

  Jag har hela tiden trott på LCHF, men med den brasklappen att var och en ger sig in i den med sin egen balanserade eller obalanserade metabolism och övriga krämpor, som ofta inte har utretts professionellt innan man påbörjar LCHF. Det har gjort mej vaksam, så att jag ”läser på” mycket för att kolla ev risker.

  När Sofie Hexeberg beskriver hur noga hon undersöker, testar och följer upp sina patienter som går över till LCHF får jag känslan att det precis är vad många av oss behöver men sällan har möjlighet till.
  Dessutom behöver man egen kunskap för att börja ana oråd när något inte stämmer. Själv har jag hjälp av min gamla arbetsterapeututbildning, mycket tid och en hel del intuition.

  Jag tror att LCHF har fungerat alldeles utmärkt så länge det inte fanns så många miljögifter runt omkring oss och i våra kroppar, men jag är verkligen tveksam till dagens läge och fortsättningen…
  Amalgam och kvicksilverförgiftning verkar fortfarande vara fy, fy eller vaddå? när man nämner det för sin doktor.

  Utan helhetssyn på vår kropp och hälsa, vår kropp som ett helt sammanhängande system, kommer vi aldrig att kunna skydda oss eller få någon riktig hjälp av sjukvården.

  När diskussionerna gick höga mellan LCHF-anhängare och Maj-Lis Hellenius tidigt i år, avslutade hon med att säga nånting om att hon var rädd för fettsyrorna. Jag undrade då vad hon menade med det.
  Att fettsyror binder gifter? Vad annat? Vad är det hon vet?

  Vad säger en neurotoxikolog eller någon annan kunnig?

 7. 7

  Det kan ju gott hända att kokosfettet börjar röra på tungmetallerna i kroppen och om du inte får tillräckligt med selen och e- vitamin så kan de hända att de inte kommer ut utan blir och cirkulera i blodsystemet . Det kan vara tom farligt. Så börja käka selen ,e-vitamin och chlorella (sötvattenalg) så får du ut gifterna ur kroppen så småningom på ett tryggt sätt! Lycka till!

 8. 8
  Hälsa är livet säger

  @ Mariann:
  Kvicksilverförgiftning är allvarligt och du borde omedelbart sanera dina tänder från amalgam. Beroende på hur många amalgamfyllningar du har kan du behöva ta det i etapper. Hör med din tandläkare om vem du ska vända dig till. Jag är inte helt säker på att alla tandläkare har utrustning och kunskap för att kunna ta bort amalgam. Om du har en rotfyllning med amalgam är det bästa att rycka ut hela den tanden.

 9. 9

  Hur får man tag på en tandläkare som ställer upp på det?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 inter:
  Jag tror att en amalgamsanering kan frigöra mer kvicksilver till kroppen än att ha fyllningarna kvar. Åtminstone på kort sikt. Det är kanske möjligt att det är bättre att låta sina amalgamfyllningar vara kvar i tänderna…
  Jag själv skulle inte komma på tanken att göra en amalgamsanering. Jag har så vitt jag kan bedöma en utmärkt hälsa trots mina gamla amalgamfyllningar.

 11. 11

  Om man absolut ska göra amalgamsanering kanske man ska överväga att ta en kvicksilver kelaterare samtidigt.

 12. 12

  @ Mariann:
  Men du, jag håller på å googlar här. Kan det inte vara magnesium brist, det verkar vara vanligt bland lchf:are..

 13. 13

  Av ovanstående drar jag slutsatsen att dessa problem som redovisats här är orsakade av mångårigt tandborstande med fluorberikad tandkräm. Duktiga människor sköljer även tänderna med fluor. Teflonpannan frigör fluor. Fluor är världens farligaste gift. Det dödar allt som det kommer i kontakt med. Det söker sig till kroppens körtlar och tar där jodatomens plats i cellerna. Schweiziska forskare har vid obduktioner konstaterat att tallkottskörteln omges av en fluordimma som hindrar tallkottskörtelns signaler om att vi är trötta och behöver vila och sova störs. Jag tror att det är orsaken till den moderna människans sömnproblem. Min väns dotter som är en ung tandhygienist fick skjöldkörtelcancer. Jag vet att det är orsakat av hennes intensiva fluoranvändning.
  Tandkräm utan fluor inköps på hälsokostaffär.
  Ni som har problem i denna spalt. Använder ni fluorprodukter så är grunden till era problem där.
  Fluor lyckades bli erkänt av kriminella affärsmän i USA. De fick det godkänt eftersom det då var meningen att man skulle spotta ut det. Då förmodas man inte inta det.
  Numera ger vi fluortabletter som barnen ska äta. Ur led är tiden.

 14. 14

  ”Den som regelbundet använder munsköljmedel med alkohol i har fyra till fem gånger större risk för att få muncancer”. Enligt Austrlienska forskare. Fluor nämner de inte, däremot pekar de på Listerine. Kolla in dessa länkar och se vilket sjukt samhälle vi skapat.

  https://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article11614357.ab

  https://www.listerine.se/

 15. 15
  Jessica säger

  Hej!
  Ville bara tala om att jag har gjort en amalgamsanering för ett år sen vintern 11/12.
  Jag tycker alla som fortfarande har amalgam i munnen bör sanera. Jag har haft handeksem i över 20 år och försökt med ALLT för att få bort det, men ingenting har hjälpt! Nu ett år efter saneringen så är eksemen helt borta! JAg har inte ändrat på något annat överhuvudtaget i mitt liv. Tror absolut på att mina lagningar har läckt ut kvicksilver i kroppen under alla dessa år.
  Mina eksem började när jag var 18 år, hade haft tandställning i 1 år för att ändra mina tänder i nedre käken och det gjorde att mitt bett inte blev riktigt ok så jag började slita lite på mina lagningar. samtidigt som detta åt jag penicillin i flera omgångar /år vilket slog ut mitt försvar. Efter detta så har jag haft eksem som jag säkert lagt minst 20-tusen kr för att försöka bli av med.
  Tack för mig!

 16. 16

  Om man vill ha tag på en tandläkare som kan sanera amalgam på ett säkert sätt kan man pröva att kontakta Tandvårdsskadeförbundet, de kanske vet vilka som finns där man bor. Sanerade själv i Vetlanda för många, många år sedan men jag kommer inte ihåg vad den tandläkaren heter, vet inte ens om han finns kvar där.

  Tandvårdsskadeförbundet hjälpte till i processen att förbjuda amalgam. En forskare i Lund som var en av de som idogt påtalade faran med amalgam blev av med jobbet – känns det igen? Han har sedan dess jobbat i Tandvårdsskadeförbundet – han har letat fram mycket forskning kring detta och skrivit många artiklar m.m. Ska man sanera ska man helst göra det långsamt – plus en del annat att tänka på, som sagt Tandvårdsskadeförbundet vet… Googla på det…

 17. 17
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag tror också att det är viktigt att ta bort amalgamfyllningar. Men efter allt jag läst i ämnet under åren, har jag förstått (om man mår bra för övrigt) att det är bättre att byta ut plomber efterhand som det behövs, eftersom det frigörs kvicksilver under behandlingen.
  Själv sanerade jag bort allt amalgam för ca 20 år sedan (före min SLE-diagnos -98). Det fanns bara tre tandläkare i UK som specialiserade sig på att ta bort amalgam och jag hade turen att en av dem fanns i Devon. De andra två var i London.
  Tandläkaren och tandsköterskan, liksom patienten, hade skyddsglasögon och mask over mun och näsa – specialmask for patienten. Amalgamet togs bort i 4 omgångar; uppe på ena sidan och sedan nere på samma sida, efter ett par tre månader, och sedan uppe på andra sidan osv. Det tog ungefär ett år att göra, eftersom det behövs tid att repa sig efter varje behandlingstillfälle. Jag fick också rad om att ta bl a selen före och efter behandling.
  Jag minns att jag, vid ett tillfälle, hade en lös plomb på motsatt sida men tandläkaren tyckte att den kunde få vara tills det var dags att ta bort resten på den sidan – eller tills den föll ut av sig själv. Om den föll ut, skulle jag stoppa tillbaks plomben i hålet (eller om plomben ’försvunnit’ plugga igen hålet med en bit vältuggat tuggummi!) och boka tid med en gång. Sedan hände det sig att den faktiskt föll ut, då jag just satt mig i bilen efter en behandling.
  Innan jag gick tillbaka in, satt jag med plomben i handen ett tag innan jag stoppade tillbaks den i hålet. Så fort plomben kom tillbaka, där den suttit i åratal, kände jag en obehaglig ’tyngd’ i käken och att ta ut plomben igen var en lättnad. Med plomben borta, kände jag mig generellt bättre ’överallt’ – och trots att det tog tid och var en jobbig procedur var det rätt väg för mig.
  Att bli av med amalgamet förde också med sig att oljudet i käklederna som varit så irriterande, varje gång jag tuggade på något, också försvann – underbart!
  Det går ju inte att bevisa, efter så många år, men jag skulle inte bli förvånad om kvicksilver haft ett finger med i spelet och, tillsammans med otaliga antibiotikakurer och diverse vaccin, bidragit till att jag dragits med IBS, SLE, Sjögrens, Fibromyalgi och ett antal allergier, sedan barnsben.
  Jag är av den uppfattningen att det inte finns en metod, eller ett medel som botar, utan ohälsa behöver behandlas (läs ’anfallas’) från alla upptänkliga håll (kosten, livstil, attityd osv..) och helst samtidigt. Man behöver faktiskt vara otroligt stark (och envis!) för att orka vara sjuk! 🙂

 18. 18
  Maria säger

  Jag undrar. Jag har ont av en rotfyllning sedan första dagen. Har haft den nu i ca fyra år. Har många gånger klagat hos tandläkaren som gjorde den men inte blivit trodd. Hittills har smärtan mest kretsat kring tanden men på senare tid känt av en del symtom som trötthet, starkt tryck i bihålor, tinnitus, tryck som pressar ihop tinningar och givetvis huvudvärk. Vad jag undrar är om jag låter tanden dras ut, vad ska jag göra? Är det okej att sätta dit en stifttand eller ska jag leva med gluggen? Kan oil pulling dra ut allt var eller infektion som bakterierna i tanden åstadkommit? Kan jag få tips på en medveten tandläkare i eller nära Malmö?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Maria:
  Jag tror att det var mest i Stoppa Alzheimer nu, av Bruce Fife som jag läste om att de små rotkanalerna i tanden blir fyllda av bakterier i den döda roten, och att dessa bakterier ständigt sipprar ut i blodet, och skapar inflammation. Därför är jag benägen att tycka att man inte ska ha rotfyllningar. Det borde då vara bättre med en stifttand?

 20. 20
  Lennart N. säger

  @ Maria:
  Hej Maria!

  En röntgen borde avslöja om det är något fel med din rotfyllning. Det visar sig då som en skugga under roten i käkbenet. Sitter tanden i underkäken så är benet där så kompakt att inget läckage borde ske till blodomloppet. Däremot kan infektionen växa vilket man upplever som ett molande tryck runt tanden och ev. ”känningar” upp under örat. Tanden brukar också vara öm när man knackar på den. Du har 2 alternativ. Låta dra ut tanden och ersätta med brygga, inplantat eller inget alls. Du kan också ta kontakt med en tandläkare som använder N2-metoden och låta vederbörande göra om rotfyllningen i ett försök att ta död på bakterierna så att infektionen kan läka ut. Möjligheten att denna metod fungerar är större än med den allmänt vedertagna ”guttaperkametoden”. N2-metoden är tillåten i Sverige oavsett vad Socialstyrelsen säger och en del tandläkare har börjat använda denna metod igen efter många år med förbud. Du kan hitta mycket information på nätet om detta.

  Din tandläkare borde inte lämna dig i sticket med en dålig rotfyllning men det kan ju vara fråga om prestige? Byt tandläkare!!

 21. 21
  Anne MM säger

  Mariann 🙂

  När jag läser dina besvär så undrar jag om det inte kan vara klimakterie besvär. Du har många symtom som är klockrena för klimakterie. Det finns en superduper bra bok om kvinnors hormonella svängningar som heter ”Kaos i Kvinno Hjärnan” skriven av Mia Lundin. Den utbildar oss i hormoner och dess svängningar i olika åldrar.
  Jag menar inte att kvicksilver förgiftning inte kan vara alenarådande orsak till dina besvär men ….
  Mia Lundin har en hemsida där man kan informera sig och snakka med andra nyfikna personer.
  http://www.mialundin.se sen finns det en annan hemsida som heter http://www.hormoni.se helt underbar för alla människor som bryr sig om sin hälsa.
  God Bättring

 22. 22
  Tombola säger

  @ Maria:
  De här besvären som du nämner kan mycket väl komma från din rotfyllda tand!

  Problemet är att små infektioner inte nödvändigtvis syns på röntgenbilder men de kan trots det ställa till stora besvär och ofta på helt andra ställen i kroppen än just i munnen – beror mycket på hur det är ställt med ditt imunförsvar!

  Den här kopplingen gör varken läkare eller tandläkare och en för patient som har ont i lederna är det ju inte självklart att gå till tandläkaren och en ”vanlig” läkare anar ofta inte att det kan vara tänderna som orsakar problemet,,,

  Din tandläkare begår tjänstefel när hen ignorerar dig – de besvär du har skall tas på allvar och mycket talar för att det är just den rotfyllda tanden som orsakar besvären.

  Du kan läsa på här om du är intresserad, det skulle inte förvåna mig om du efter någon timmes läsning bestämmer dig för att dra ut tanden!

  https://www.tf.nu/

  Ps
  Weston Price ansåg redan på sin tid att folk över 55 år inte skulle låta rotfylla sina tänder – han var en klok man,,,
  Ds

 23. 23
  Barbro Thomasson säger

  Har läst i boken ”Ät rätt för din blodgrupp” att om man tillhör blodgrupp 0 så är man extremt känslig för kokos och bör t o m kolla att man inte äter något som innehåller kokos. Har tyvärr bara läst om blodgrupp 0 som jag själv tillhör, så jag vet inte om detta gäller för någon av de andra blodgrupperna också. För mig har det gått bra att ha kokosolja i maten, men när jag tänker efter har jag fått rusa på toaletten strax efteråt. Jag trodde då att det var på grund av blåbären. Men sen jag slutade med kokos i min bananpannkaka behöver jag inte alls rusa på toaletten. Har även haft den som ansiktskräm och det har gått bra. Men så fick jag ett eksem på ögonlocken där jag inte använt oljan utan en speciell ögonkräm som varit bra. Så tog den slut och jag tog kokosolja på ögonlocken och fick en stor reaktion med ett rött eksem och blev svullen runt hela ögonen. När jag slutat har det nu tagit ca tre veckor innan det blivit bättre. Det är en amerikansk läkare som heter något på Adamo som skrivit boken, vore intressant att veta om det verkligen stämmer. Allt annat han skrivit om min blodgrupp stämmer och det är därför jag mått bra av LCHF, förstår jag. Däremot kanske man inte mår bra av LCHF om man tillhör blodgrupp A, efter vad jag hört.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Barbro Thomasson:
  För mig är blodgruppsdieten bara flummiga fantasier. Vi har ju så många andra genetiska skillnader, så det vore befängt att tro att just blodgruppen skulle bestämma vad vi är anpassade till att äta.
  Om ens blodgruppsdiet stämmer med LCHF så finns det anledning att tro att den är bra, men annars ska man vara skeptisk. Men det är inget som hindrar att man provar sig fram till vad man fungerar bäst på.

 25. 25

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det borde då vara bättre med en stifttand?

  Inte troligt! Stiftet måste fästas i tandens innandömen, vilket förutsätter en rotfyllning.

  Lennart N. Skrev:

  Du har 2 alternativ. Låta dra ut tanden och ersätta med brygga, inplantat eller inget alls.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa