Myten om det hjärtvänliga Becel

Uffe Ravnskov skrev 2010 en debattartikel i DM om myten om det hjärtvänliga Becel Proactive.
Becel Proactive innehåller nämligen fytosteroler, vegetabiliskt kolesterol, vilket antas vara bra eftersom det sänker kolesterolet.
Mycket talar i stället för att denna mekanism gör mera skada än nytta. Högre halt av vegetabliliskt kolesterol, fytosterol har visats i studier medföra högre risk för hjärtkärlsjukdom.
Förklaringen kan vara att fytosterolerna hämmar upptaget av fettlösliga vitaminer, framför allt D-vitamin. Låg halt av D-vitamin i blodet ökar kraftigt risken för hjärtkärlsjukdom.
Det är också möjligt att själva kolesterolsänkningen är till skada. Det är visat att lågt kolesterol ökar risken för farlig hjärtinfarkt.
SvD: Är kolesterol en riskfaktor?

 

Comments

 1. 1
  Anna B M säger

  Hej Annika!
  Funderar över betydelsen som man tillmäter lipoprotein a här i Sverige. Har inte hört vare sig läkare eller patienter tala om detta. Har förstått av William Davis blogg att Lpa har mycket större betydelse än Ldl för hjärt- och kärlsjukdomar. Kan värdet fås fram på svenska laboratorier och ingår det i de vanliga rutinerna då det konstateras att en patient har höga Ldl-nivåer?

  Anna

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Anna B M:
  Sedan jag läst Uffe Ravnskovs böcker har jag totalt förlorat intresset för kolesterolvärden och lipoproteinvärden.
  Läs Ravnskovs böcker, och Sundbergs Forskningsfusket samt artikeln i SvD: Är kolesterol en riskfaktor?
  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd , som visar att de som har lägst kolesterol får fler och farligare hjärtinfarkter.

 3. 3

  Läste bägge de två artiklar du länkade till i inlägget – mycket intressant! Jag läste något liknande för några år sedan på danska, men har saknat artiklar på svenska – av auktoriteter, vill säga. Har skrivit ut dem och ska skicka dem till svärmor, som har ”för högt kolesterol” och får medicin för det, som verkar hålla på att ta livet av henne. När hon läste bipacksedeln om biverkningarna slutade hon omedelbart ta dem (utan att ha talat om det för läkaren än) och hon tycker redan efter en vecka att hon mår bättre.

 4. 4
  Vox Humanae säger

  Rent hypotetiskt:
  Om någon är sjuk och man mäter att denna person har ovanligt mycket vita blodkroppar i blodet, känns det då som en bra ide att ge en medicin som sänker antalet vita blodkroppar?

 5. 5

  Det finns en annan spännande(?) dimension av hela kolesteroldebatten också. Om Ravnskov och co har rätt om att ett lågt kolsterol är skadligt och ett högt är förenat med hälsa så innebär det att alla hälsosamma kolesterolsänkande åtgärder som att dricka lite vin varje dag mm inte är speciellt nyttiga.

 6. 6

  Att jämföra kolesterolvärdet rakt av är inte riktigt korrekt eftersom det inte visar fördelningen mellan LDL och HDL kolesterol.
  Det (idag) bästa sättet att kolla om man har ett skadlig eller bra värde är att kolla ”balansen” mellan apolipoproteinena B och A1 (apo-kvot) och rekommendationerna är för män att ligga under 0,9 och för kvinnor under 0,8.
  Detta innebär att du kan ha ett ”högt” totalvärde medan apo-kvoten blir låg vilket innebär att du inte ligger i riskzonen medan ett ”lågt” värde kan förhåller sig precis tvärt om.

 7. 7

  Jag undrar vilka nivåer kolesterolet ska vara på och om det har inverkan på giftstruma? Har också hört att kroppen vid giftstruma har svårare att ta hand om kolhydrater och därför bör ju lchf fungera bra som alternativ när man eftersträvar viktnedgång. Vi är många som ökat i vikt i och med strumabehandlingar så skriv gärna om detta ämne.

 8. 8

  Ingela:
  Åderförkalkning enligt Pauling och Rath
  Teorin om C-vitaminets betydelse för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdommar stammar från biokemikern och Nobelpristagaren Linus Pauling och läkaren Mathias Rath. Den bygger vidare på den tidigare iakttagelse att plackbildning i ådrorna vanligtvis utvecklar sig på ställen där blodkärlen är utsatta för den största mekaniska påverkan. T.ex. hjärtats kranskärlsåder, där blodtrycket är speciellt högt eller där blodet bildar turbulenta strömmar genom kärlet, men också på en undersökning som visade att hjärtpatienter hade ett 80% lägre innehåll av ascorbinsyra i sin vävnad än andra patienter.
  Ascorbinsyra är essentiellt när det gäller uppbyggnad och underhåll av det kollagen som ingår i bindväv överallt i kroppen. Får väven inte tillfört ascorbinsyra uppstår sjukdomen skörbjugg med defekter i bindväven och härmed skröpliga blodkärl. Det uppstår sprickor och brott överallt med blödningar till följd.
  Linus Pauling insåg att även om vi får tillräckligt med ascorbinsyra för att undgå klinisk skörbjugg – det kräver inte mycket mer än cirka 10 mg dagligen – så får de flesta av oss otillräckligt med ascorbinsyra för att förebygga den mikroskopiska kärlskada som föregår plackbildning. Kroppen försöker att reparera skadan på blodkärlet genom att täppa igen det med en skyddande, klibbig variant av LDL-kolesterol som heter Lipoprotein A förkortas Lp(a). Det kan ge resultat på kort sikt men på längre sikt kan fullkomlig plackbildning stänga blodkärlet och så blir det som bekant allvarligt.

 9. 9

  @ Dennis: Tack Dennis! Detta hittade jag nu, då är det bara kolhydraterna kvar…
  En låg ämnesomsättning, hypotyreos, ger oftast ett för högt kolesterolvärde i blodet och ökar därmed risken att drabbas av hjärtbesvär men gäller då det omvända vid hypertyreos även kallad giftstruma? Ja, det kan man säga för tyreoideahormoner är kritiska för att cellerna ska fungera normalt. Vid förhöjda värden ses dels en överstimulerad basalomsättning, dels blir centrala nervsystemet överstimulerat vilket gör patienten ”speedad” på ett sätt som påminner om en överdos av adrenalin (epinefrin). Detta leder till ökad hjärtfrekvens och palpitation, nervös darrhänthet och ångestsymptom, viktminskning och låga värden av kolesterol.

 10. 10

  Vad är ett normalt kolesterolvärde och kan det möjigtvis vara individuellt? Hur kan man veta vad som är ett ”idealvärde” om kroppen själv reglerar kolesterolhalten? Finns det något medelvärde för det totala kolesterolet och för LDL resp HDL? Är det samma hos världens hela befolkning? Om kolesterolet har en skyddande funktion vid skador på kärlväggarna, vad är det då som orsakar skadorna från första början?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Brittis:
  Jag kan bara råda dig att läsa Uffe Ravnskovs böcker och se vad du kommer fram till.
  Etablissemangets kolesterolforskning har varit så enögt fokuserad på att kolesterol är farligt och inte nyttigt, så man blir helt knollrig av att försöka sätta sig in i alla detaljer.
  Vad som orsakar kärlskadorna från början vet vi inte allt om, men att högt blodsocker, högt insulin och inflammationsframkallande omega-6-fetter spelar roll det vet vi. Troligen tillkommer diverse industrikemikalier som margarin etc som kärlskadande faktorer.

 12. 12
  Hälsa är livet säger

  @ Brittis:
  Själv tycker jag att det är nonsens att mäta kolesterolet. Det ÄR individuellt och alla värden är normala. Kroppen reglerar utmärkt vilken nivå som passar den individen. Att påstå att kolesterolet måste ligga under ett visst värde för att vara ”hälsosamt” är ungefär lika korkat som att påstå att alla som har fötter större än stl 40 kommer att dö en ond bråd död.
  Varför skulle levern vilja motarbeta vår kropp? Den tar emot signaler från cellerna och transporterar ut LDL för att reparera skador i kärlväggarna orsakade av en inflammation. Även immunförsvaret nyttjar LDL. Kanske kan ett högt LDL-värde indikera inflammation i kroppen? DET vore i så fall intressant ifall någon ville forska kring.

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ Brittis:
  # 10

  Jag håller med Annika om att Uffe Ravnskovs böcker är en befriande läsning vad gäller kolesterol och åderförkalkning. Det finns helt enkelt inget samband här.

  Det sjuka i hela ”kråksången” är ju att det medicinska ”prästerskapet” har förklarat ett heligt krig mot kolesterol som faktiskt är ett av kroppens nyttigaste ämnen men läkemedelsbolagens förtjänster på ammunitionen (statinerna) är idag astronomiska. Det är så man mår illa bara man tänker på det. Det är ren vapenhandel det handlar om och skadorna (de kolletrala) som uppstår av statinerna är inte att leka med. Becel Proactive ingår också bevisligen i denna ”vapenhandel”. Här finns faktiskt ingen moral!

  Om jag förstått Uffe Ravnskovs hypoteser kring åderförkalkning rätt så är det frågan om infektioner och här deltar lipoproteinerna (LDL och HDL) som faktiskt utgör transportbehållare för kolesterol i själva försvaret mot bakterierna. Det är därför också logiskt att man har hittat en association mellan hjärtsjukdom och kolesterol även om den är mycket svag.

  Men att bekämpa kroppens försvar mot bakterierna tycker inte jag verkar speciellt förnuftigt och jag tror därför att statiner kommer att betraktas som århundradets största medicinskandal om några år.

 14. 14
  Eva Ivarsson säger

  Säger inte Uffe Ravnskov att det kan vara förhöjt homocysteinvärde
  som kan vara orsak till infektioner i kärlen, och kolestrolet lägger sig som ett ”plåster” över skadan för att läka? Vitamin B12 har tydligen stor betydelse för tillståndet?

 15. 15
  F d anhörig säger

  B12-brist är väl vanligt bland dem som inte äter kött och kanske också är sparsamma med att äta ägg. Framför allt när man blir äldre så är väl B12-brist vanligare. Inte minst bland äldre som äter offentliga måltider, där det snålas med både det ena och det andra när det gäller maten. Att inte äta kött leder till bristsjukdom hos de äldre. Matbrist m a o.

 16. 16

  Vad är homocystein? Anledningen till att jag undrar över kolesterolet är att jag kommer från en familj där 4 av 6 syskon har ”högt kolesterol” och alla fyra behandlas med statiner och tre har kärlkramp varav två har genomgått kärlvidgande operationer, liksom våran far. Själv har jag tack och lov inga hjärtproblem men äter LCHF kost för mina långvariga magsmärtor. Frågan är hur man som drabbad av ovanstående ska resonera? Det är svårt att säga till en hjärtsjuk syster eller bror att kolesterolvärdet är ointressant och att det är nonsens att mäta och ta hänsyn till kolesterolvärdet. Rädslan för att drabbas av ytterligare en hjärtinfarkt eller kärlkramp är förmodligen så stor att man väljer att lyssna på och lita till sin doktor. Så vad säger man?

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ Brittis:

  Ja – det är för sorgligt.

  Få är så allvarligt hjärtsjuka som jag själv – i princip så fungerar sedan 1999 bara ”halva” mitt hjärta på grund av de igensatta kranskärlen vilket då konstaterades med hjälp av kranskärlsröntgen när jag drabbades av min livshotande infarkt. Jag tackade sedan kaxigt nej till både by-passoperation och all hjärtmedicin och satsade enbart på kosten. 2005 betraktade man mig inte längre som ”sjuk” men skadorna på den andra halvan av hjärtat kan jag nog inte göra så mycket åt så detta får jag nog leva med resten av livet även om jag känner mig frisk när jag inte anstränger mig . Jag mår helt enkelt förbaskat bra idag på strikt LCHF. Själv tvivlar jag därför inte ett ögonblick på att det var mitt ”frossande” i kolhydrater (godis) som ledde fram till akutmottagningen och hjärtintensiven på NÄL här i Trollhättan och själva orsaken till mina hjärtproblem.

  Problemet med statinerna är som jag ser det är att vi ”alla” så hemskt gärna vill tro på det ”medicinska prästerskapet” och det har vi faktiskt gjort under tusentals år. Jag gjorde det själv fram till 1999 men på grund av min forskarutbildning började jag fundera självständigt kring själva orsakerna till att jag hade drabbats och förlitade mig sedan inte längre på att medicinerna skulle lösa mina problem. Det gällde istället att ta tag i själva orsaken till dessa och inte tro att lösning på dessa låg i någon snabbt ”plåster” i form av något piller.

  Idag har jag också förlorat det mesta av min tilltro till mediciner och för övrigt hela den medicinska vetenskapen. Medan jag fortfarande tror på antibiotika som medicin så anser jag att statiner är den största medicinska bluffen genom tiderna. Vi är helt enkelt i händerna på läkemedelsbolagen och deras mer eller mindre ”köpta” forskare. Att statinerna inte gör någon nytta är ju förstås en sak men genom att de angriper ett av kroppens viktigaste ämen så är de ju faktiskt ett rent gift för oss. Själv skulle jag aldrig drömma om att ta statiner.

  Detta är som sagt i mina ögon en stor medicinskandal.

  Men jag vet av personlig erfarenhet att det ändå är väldigt svårt att övertyga bekanta om att ge tusan i statinerna när läkarna väl en gång har skrivit ut dem. En gång ritade jag faktiskt en döskalle på statinburken hos en bekant men han fortsätter ändå att ta sina piller. Svenskar är kanske också det folk som litar mest på sina auktoriteter och vill därför inte heller se läkarna som det ”kvacksalvande” prästerskap de i mina ögon huvudsakligen utgör till läkemedelsbolagen förnöjelse och detta med få undantag som t.ex. Annika.

 18. 18
  Vox Humanae säger

  Brittis
  Det finns flera oberoende forskare som tror att kolesterolet har en skyddande och reparerande funktion. Deras forskning är inte bevisad men det är inte heller den forskning som säger att kolesterol är farligt. Om det nu är så att kolesterol skyddar och reparerar oss så är det inte bra att ta medicin som sänker kolesterolet, lika lite man vill sänka antalet vita blodkroppar hos människor som har t.ex. lunginflammation. Ingen av teorierna är som sagt bevisad, men jag personligen blir lite skeptisk mot den variant som vill sälja stora mängder dyra mediciner.

 19. 19

  @ Brittis:

  Jag är förstås bara lekman, men det är ju intressant att veta mera. Jag slog upp homocystein i wikipedia:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Homocystein

 20. 20
  Berittis säger

  Brittis,
  På min fars sida har alla varit hjärtsjuka och dött av det. En farbror finns kvar i livet. Han har genomgått kranskärlsoperation och äter statiner. Jag skulle inte våga avråda honom i den frågan. Själv har jag haft en hjärtinfarkt 2010 och fick naturligtvis statiner. Jag tar dem inte nu men min läkare är mycket pådrivande. Frågar man Kostdoktorn så menar han att om man har haft en infarkt så kan statiner göra viss nytta. Men jag är mer rädd för biverkningarna. Men ibland kommer tvivlen.

 21. 21

  Hej!

  Det här lade jag in på Kostdoktorns sajt:

  ”Det skall bli väldigt intressant att se alla filmerna från AHS! Du gör ett imponerande jobb(Jag funderar på att föreslå Dr Annika Dahlqvist, att ordna en omröstning om: Årets främsta folkhälsoförespråkare!) Jag säger inte vem jag skall rösta på.”

  Bara en tanke! Ursäkta off-topic.

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ Berittis:

  Det är just detta som är det ruskiga.

  Läkarna som egentligen inte har någon susning om hur det hela fungerar driver på att personer med hjärtproblem ska äta statiner och vi vill ju så gärna tro på läkarna. ”Läkaren har sagt det!” avslutar ofta diskussionen.

  Allt sunt förnuft och vetenskapen (Uffe Ravnskov) när det gäller kolesterol och hjärtsjukdom pekar på att det hela med statinerna är en enda stor ”bluff”.

  Min egen läkare som jag försett med en del valda vetenskapliga papper och böcker kring detta och framför allt av Uffe Ravnskov för att vi ska kunna diskutera värjer sig med att han bara är en ”allmänpraktiserande läkare” och måste förlita sig på ”instruktionerna”.

  Som han sa: ” Till dig skulle det inte vara lönt att skriva ut statiner för du skulle ändå inte ta dem.” Detta har han helt rätt i. Det finns inget förnuft över huvud taget i detta enligt min mening bara massa läskiga biverkningar. När vi kollade kolesterolvärden vid ett tillfälle så hade det ”onda LDL-kolesterolet” (det finns förstås bara en enda typ av kolesterol och det är ett nyttigt ämne i kroppen!) helt plötsligt gått upp och han blev ”så lycklig”. ”Där ser du hur farligt det är med LCHF!”

  Orsaken var i detta fall att jag hade fått en rejäl akut infektion i en tandrot (gamla ”kolhydratsynder”!) och sådana är kända för att gå hand i hand med hjärtsjukdom via de bakterier som då kommer in i blodomloppet. Hjärtkirurger operar därför inte patienter som som har tandinfektioner. När jag fick den infekterade tandroten bortopererad och det hela läkt ut så återgick och det ”onda kolesterolet” till normalvärden för att kroppen helt enkelt inte behövde några fler ”brandmän” som kunde ta hand om bakterierna. Här ligger för mig den vetenskapliga logiken och det sunda förnuftet.

 23. 23

  Jag tror på resultaten från Lyonstudien
  https://www.drhirani.com/Assets/lyonfinalreport.pdf
  och på de franska professorernas råd om att vara frikostig med olivoljan. En diabetiker, som haft sin första infarkt rekommenderas att äta 3-4 msk olivolja dagligen. Om man äter LCHF kan man enkelt justera sin diet, så att man får plats med olivoljan på salladen och de kokta grönsakerna vid varje mål.

 24. 24
  Vox Humanae säger
 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Dacke:
  Nu ögnade jag bara lite. Jämfördes verkligen olivolja med riktigt smör?

 26. 26
  40-talist säger

  Vox Humanae Skrev:

  En intressant artikel
  https://www.newsmill.se/artikel/2009/09/11/jag-ar-forgiftad-av-simvastatin

  Här finns mer om det tragiska Simvastatinfallet – Lars Olenfeldt.
  Snabbspåret ner i graven.
  https://www.newspepper.se/

 27. 27

  Becel låter som Becquerel i mina öron.

 28. 28
 29. 29

  @ Dacke:
  Dacke, I am not surprised. Once noted that this diet does not contain pasta or other heavy carbohydrates, that we here and in the US usually would believe is in it!
  Not many know there is NO PASTA in the Mediterranean diet! ( or pizza ?)

  But a word of warning: Jeanne Calment lived until 122 and according to anecdotes she drenched here salads in olive oil, and I think she was dead right! She lived in a small town in South France where she could be pretty sure to get REAL olive oil. Today I would not dare to buy olive oil in any shop as apparently huge corporations are daily mixing it with dirt cheap vegetable oil selling it as ”extra virgin” with most of the costs on fancy bottles and fancy labels… (I repeat:)
  Italy’s consumption + export exceeds its production + import, not a little that could be accounts errors, but by huge numbers, close to 30% I recall, year after year…
  A lot of the olive oil we buy here comes just from there. The size of the fraud is ”unknown”. SLV could do some real good here by starting to test what is really on the shelves in our shops labelled ”olive oil”!
  Considering that olive oil (if any..) is mixed with either dangerous polyunsaturated fats (goes rancid quickly) or genetically modified Canola/Rape seed oil, our family do not touch the stuff any more!
  Whole dry olives on the other hand we can eat lots of. Here is a link to how different fats effect progress of heart disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531663

  The results are similar in this study to the Lyon study in regard that higher intake of monounsaturated fats caused less progression of heart disease. But it showed more..
  Progression of heart disease stagnated among the quarter of the studied that consumed the highest amounts of saturated fats, and heart disease progression increased when carbohydrates OR polyunsaturated fats increased.

  Becel would be very high in polyunsaturated fats. How high?
  Pure olives, real butter, coconut oil and few carbs for us anyway!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa