Vikten av att välja nyckelhålsmärkt mat

Artikel i Sundsvalls Tidning idag. Jag hittar den inte på nätet.
Samma artikel i Aftonbladet.

Det är Livsmedelsverket som går ut med motpropaganda mot LCHF.  Anette Jansson, enhetschef på Livsmedelsverket, säger att de blir oroliga om fettrika dieter blir till en livsstil resten av livet.

SLV säger att de lutar sig mot hela världens samlade vetenskap.
Det är ju det jag säger, att hela världens samlade kostetablissemang säger att naturligt mättat fett är farligt för hälsan, och det tillåts inget budskap som motsäger det.  En forskare som producerar forskning som motsäger myten om det mättade fettets farlighet lever farligt. Den kan bli utesluten ur forskargemenskapen och förhindras i sin fortsatta forskning.

Anette säger: ”Men mot de starka kommersiella intressen som ligger bakom fettrenden har man svårt att göra sig hörd.  – Det är så många som vill sälja sina böcker och tjäna pengar på sina bloggar.”
Man får en vision av hur Livsmedelsverket, nutritionisterna, livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin är svaga David mot oss starka Goliat-LCHF-bloggare. Vi håvar in enorma inkomster från våra böcker och bloggar.

Jag har inte märkt hur jag har fått in pengar från min blogg. Är det någon som kan tala om för mig var de pengarna har kommit ifrån, och vart de har tagit vägen?

Hon säger att risken är att LCHF på sikt leder till ökade blodfetter och fler hjärt-kärlsjukdomar. -Vi har fått sådana signaler från forskare, även om det inte har visat sig i hjärtkärlsjukdom ännu.

Försäljningen och utbudet av nyckelhålsmärkta varor minskar, något som får dietister att varna för att 20 års folkhälsoarbete kan ha varit förgäves.

Livsmedelsverket rekommenderar, i en faktaruta: bananer, fullkornsbröd, nyckelhålsmärkt, fisk och flytande margarin eller olja.

Det är bara fisken jag håller med om.  Avstå från de andra.
Ät i stället minimalt av kolhydrater, lagom av protein och resten naturligt fett, gärna mättat. Grönsaker i önskad mängd.

 

Comments

 1. 1
  Bengt Svensson säger

  Man får förstå auktoriteterna, de har under åratal utbildat sig i en kostlära som bygger mer på uppfattning än kemi. Vem skulle vara benägen att sopa sin prestige och ställning som auktoritet med en ”gedigen” mångårig utbildning under under mattan och reduceras till en vanlig gräsrot pga nya rön? Säkert och tydligt väldigt få. Samtidigt intar auktoriteterna en försvarsattityd och i sin enkelriktning visar de en själviskhet som väger tyngre än de överviktigas lidande. Till tröst för alla överviktiga— högmod går före fall och när fallet kommer skall de bli ett visst välbehag att höra auktoriteternas förklaringar till detta.

 2. 2

  Är inte det snarare tvärtom? Att det är vi som måste kämpa att få hörd? Att det är dem som häver in pengar?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ hajeem:
  Jag har samma uppfattning. Vi som arbetar för LCHF gör det mer eller mindre ideellt.
  Etablissemanget tar sin ersättning från skattepengar, och industrin lever på att sälja sina varor.

 4. 4

  Det kanske är denhär artikeln Du menar?
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article14302835.ab

 5. 5

  Annika, Du har nog inte förstått att ta in pengar på annonsplatser i Din blogg. LCHF magasinet och LCHF Nolaskogs har säkert en annonsbudget att få del av, de är båda resultatenheter.

 6. 6

  Denhär artikeln tycker jag är mera spännande:
  https://st.nu/resor/1.4962311-lyxliv-i-vinets-frankrike

 7. 7

  Då är bara frågan om när vi får se en artikel om den första LCHF miljonären om man får tro SLV.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Dacke:
  Nej jag har inte förstånd att ta betalt. De annonser jag har i min blogg är gratis.
  MIn systers kursgård LCHF Nolaskogs tar inte in några pengar som täcker mer än sin egen verksamhet.
  Jag får stötta henne med viss annonsering hos Kostdoktorn och i LCHF-magasinet.

 9. 9
  40-talist säger

  Anette Jansson har ingen koll på verkligheten! Hur ser det egentligen ut med Sveriges 40-talister och deras föräldrageneration?

  Jag känner ingen som är frisk, alla intar ett flertal läkemedel. Tio-femton stycken i min nära omgivning har avlidit. Flertalet i cancer. Vår föräldrageneration intar en cocktail av läkemedel, framför allt de äldre som är inkvarterade i kommunal äldrevård. Stroke, diabetes, hjärtinfarkt, blodpropp i benen m m. Detta är generationer som ätit fettsnål nyckelhålsmärkt mat i ett 20-tal år.

  Livsmedelsverket är inte att lita på, varken nu eller då!

 10. 10

  @ Dacke: Knappast nagra lakemedelsbolag som annonserar, alltsa de som spenderar storre regelbundna summor.
  Men med lite och diversifierade annonser kan man behalla sitt oberoende. Lakartidningar mm har stora problem med sitt oberoende da de storsta annonsorerna ar lakemedelforetagen vilka man knappast kan stota sig med nar dom koper annonser for mangmiljonbelopp arligen.
  Om redaktionen t.ex. vill upplysa lakare om att det kan foreligga okad risk for hjarnblodning nar man ar over 60 och tar statiner kan man alltsa knappast publicera denna information nar storsta annonsoren heter Pfizer. Motsatsen galler ocksa hela tiden: Vi kommer med en helsideannonskampanj och har nagra artiklar som vi garna skulle vilja ha publicerade samtidigt. Allt ar valsmort har men om nagon sager nej kan det snabbt bli nedskarningar.

  Det har resonemanget att det ar ”folk som vill gora pengar pa LCHF” ar helt lojligt, speciellt nar man jamfor de enorma slantar som daglgen havas in av lakemedelsbolag pa manga onadiga eller livsfarliga mediciner, ofta baserad pa forskning dom sjalva producerat och finslipat slutledningarna till innan det avstamplats av ett antal valbetalda titel-innehavare.
  Dacke, har du last Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket annu?

 11. 11
  yvonne lofquist säger

  Det är nog bara dem typ Blondinbella som tjänar kosing. Enligt någon uppgift, kanske rykte, så har jag fått för mig att hon drar in 300.000 per månad. Om jag ändå kunde komma på hur jag ska vika ut mig för att lyckas med det, det räckte ju att lyckas bara ca 2-3 mån. och lyckan vore gjord för resten av livet om man jämför med min nuvarande ekonomiska standard.
  Men Annika nog kan du hitta någon som betalar för dina kloka ord, det kan ju få vara nog nu med kvällspressens utnyttjande.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ yvonne lofquist:
  Nu när jag åter tillåts att arbeta för min försörjning har jag inga stora behov av extra pengar, så jag tycker att det är skönt att vara ekonomiskt oberoende.

 13. 13
  Majoren säger

  Livsmedelsverket som bara får ge kostråd till friska människor behöver inte heller ta ansvar för sina råd.
  När människor till slut blir sjuka av mjöl- och högsockerprodukter så är det bara Socialstyrelsens som får ge kostråd till de sjuka.

  Livsmedelsverket saknar helt enkelt den personella kompetensen för att ge kostråd till sjuka, och det är därför de inte heller besitter nog med kunskap för att förstå att deras rekommendationer på 55% kolhydrater och fettsnål kost gör folk sjuka.
  Livsmedelsverket är nu uppenbarligen skräckslaget över den LCHF-våg som rullar in över Sverige där kvällstidningarnas lchf-söndagsbilagor säljer som smör och fler och fler inom vården träder fram och förespråkar denna kosthållning.
  Verkets uttjatade argument om en farlig modediet håller inte heller för verkligheten där folkhälsovinsterna snart är kända i varje svenskt kvarter.
  Livsmedelsverkets senaste utspel liknar därför mest pinsamma dödsryckningar hos en myndighet som har slut på hållbara argument.

 14. 14
  Vox Humanae säger

  Jag tycker nog det är mer besvärande att Aftonbladet är en hora i sammanhanget. Braskande rubriker där lär påverka folk mycket mera än utspel från slv eller soc m.fl.
  Man kan läsa dagligen om folk som ”gick ner 20 kg utan att banta”, ”man följer ingen diet, det är en metod” eller ”man kan äta precis som man alltid gjort, bara mindre”.
  Det är just dessa metoder som Rössner/Marcus försökt med i 40 år och totalt misslyckats med. Jag personligen har inte hört talas om NÅGON som har en långvarig viktnedgång med dessa ”metoder”. Visst kortsiktigt fungerar det, en gång, fem gånger, tio gånger, men slutresultatet är ändå att något år efter viktnedgång så ligger man på samma nivå som innan PLUS några kg. Visst, det finns tydligen folk som misslyckas med lchf också, men det verkar inte vara så många. Är det någon här som känner till en enda människa som har en långvarig viktnedgång med Rössnermetoden? skriv och berätta i så fall. Även Rössner själv säger ju att i bästa fall, för (tror jag) 3% av patienterna så är viktminskningen efter tio år 0,5 kg. Det förklaras med ”folk gör ju inte som jag säger”. Jag tror att en rimligare förklaring är att ”metoden” är dålig.

 15. 15

  Det var inte någon alldeles färsk nyhet som fanns i papperstidningen Sundsvalls tidning.
  Anette Jansson/Livsmedelsverket fanns i DN i februari i år:

  Nyckelhålet lockar färre
  https://www.dn.se/ekonomi/nyckelhalet-lockar-farre

  Hos Kostdoktorn
  https://www.kostdoktorn.se/dn-svenskarna-sviker-nyckelhalsmaten/

 16. 16

  Vox Humanae:

  ”Är det någon här som känner till en enda människa som har en långvarig viktnedgång med Rössnermetoden?”

  Nej, det tycks inte finnas någon sådan. När vi skrev ”Rössnerkommentaren” för några år sedan fick Rössner ett par gånger uppmaning att höra av sig och namnge några tillfredsställda klienter. Det gjorde han aldrig. Hans klinik är numera nedlagd, och det skall nog ses som att ledningen för karolinska uppfattat att hans kliniska verksamhet inte gav resultat.

  Han har också själv medgivit just detta. Ur hans lärobok ”Fetma”, sid. 368:

  ”Vid specialiserade enheter för fetmabehandling … kan man behålla 70 procent i programmet under två års tid. Viktnedgången i denna selekterade grupp är ändå inte bättre än 5 procent..Bättre resultat rapporteras av enstaka entusiaster…”

  Vi har tidigare påpekat att Rössner här tycks laborera med en ny tolkning av begreppet ”enstaka”. Se
  https://www.newsmill.se/artikel/2009/09/27/gamla-ord-far-ny-betydelse

  I Rössners senare alster finns inte en antydan om att han tagit konsekvenserna av detta och övervägt kursändring. Det är det konstigaste i hela denna historia, som jag har följt sedan våren 2006. Hans nuvarande åsikter lades fram i ”Seniorbloggen”, som man kan komma till genom att klicka ”Piltson” härovan.

  Emellertid har han aviserat en bok om ”myter” inom medicinen. Vi hjälpte honom med detta och lade fram 18 vanföreställningar som borde komma med i boken. De presenteras här:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior/

  Men själv har han ännu inte gett några exempel.

 17. 17

  @ Piltson:
  Tank om Rossner fick ett ordentligt forskott from Barilla, allas varan pastatillverkare.
  Da ar han ju bara tvungen att halla sig till partilinjen tills allt ar betalt.

 18. 18

  Kostdoktorn Eenfeldt ar sa popular att hans websida gatt ned just nu!
  Om inte direkt p.g.a. okad trafik, kanske p.g.a av de som ej kan stomach hans okade trafik?

 19. 19
  Professor Göran säger

  Intressanta argument från SLV när det gäller att ”tjäna pengar” på LCHF.

  Om man påstår att man vill förändra världen och göra någonting ”gott” för mänskligheten men samtidigt vill tjäna ”storkovan” på detta ”goda” så är det ingen som längre ”tror på de goda avsikterna”. Så det är i mina ögon helt rätt av Annika, inte minst som pionjär, att inte försöka dra någon direkt ekonomisk fördel av sin ”mission”. Motståndarna (läs etablissemanget) kommer knappast sky några medel för att utnyttja detta faktum om Annika skulle falla för frestelsen. Våra motståndare försöker ju hela tiden antyda att det finns ”oärliga” syften bakom Annika och LCHF. När jag själv håller föredrag om LCHF så tar jag själv inte betalt på något sätt men jag brukar ändå få någon present som ”tack” förstås – en flaska vin t.ex. om detta nu kan betraktas som omoraliskt. Folk frågar faktiskt då och då om jag ”tjänar pengar” på mina föredrag och det är alltid skönt att kunna säga att jag inte gör detta för att tjäna pengar utan för att jag ”tror på LCHF” inte minst för att jag och min hustru har fått tillbaka vår hälsa med denna livsstil.

  Om vi nu tror på dessa moraliska argument så kan vi heller knappast tro att det kan finnas någonting gott hos läkemedelsbolagen och när det gäller deras ”goda avsikterr” har jag själv idag fölorat alla mina illusioner som jag hade för tio år sedan. Vad jag förstått så genomsyras dessa bolag faktiskt bara av cynism och maximala vinster och ju fler människor som är sjuka ju bättre är det faktiskt för affärerna. Det kan därför helt enkelt inte finnas något grundläggande ekonomiskt intresse hos dessa företag för att vi människor ska försöka undvika att bli sjuka genom att t.ex. satsa på LCHF och i förlängningen inte heller behöva ta några mediciner. Tänk bara om 300 miljoner diabetiker skulle sluta ta sina medicner för att de blivit symptomfria på LCHF. Ni förstår själva!

  Men ändå är jag inte emot att man tjänar pengar på LCHF då man ägnar sin arbetsliv åt detta som gör människor friska. Sämre jobb kan man tänka sig! Tänk om alla läkare skulle ägna sig åt detta istället för att skriva ut mediciner.

  Vi måste ju t.ex. få tag i riktiga matvaror och någon måste förstås producera dessa och dessutom måste de som gör detta då överleva på sin verksamhet. Vi lever trots allt i en värld med företag som måste ”gå runt”. Man kan ju bara inte driva ett företag som går med förlust. Däremot är det enlig min uppfattning inte bara omoraliskt utan även samhälleligt mer kostsamt om man även ska driva sjuk- och hälsovård enligt samma vinstprinciper och en jämförelse mellan USA och Europa visar klart detta.

  Om man nu ägnar sitt liv åt sjuk- och hälsovård måste man naturligtvis få betalt för sitt arbete men att driva sådant arbete i en organisatorisk bolagsform som har som grundläggande syfte att maximera sina vinster tycker jag själv inte är speciellt mänskligt utan blir snarast cyniskt i ett socialt perspektiv. Därför tycker jag faktiskt också att läkemedelsbolag och därmed också huvudelen av den medicinska forskningen borde bedrivas i statlig regi och därmed inte bara vara skattefinansierad utan också vara en social verksamhet. Detta skulle i slutänden bli mycket billigare och inte minst mer mänskligt.

 20. 20
  Konsument i Sverige säger

  Professor Göran Skrev:

  Vi måste ju t.ex. få tag i riktiga matvaror och någon måste förstås producera dessa och dessutom måste de som gör detta då överleva på sin verksamhet. Vi lever trots allt i en värld med företag som måste “gå runt”. Man kan ju bara inte driva ett företag som går med förslust.

  Var ska vi få smöret ifrån om vi inte har några mjölkbönder?
  Varför sänker Arla priset till mjölkbönderna?
  https://st.nu/ekonomi/lokalt/1.4961735-kan-inte-jobba-gratis-lagger-ner

 21. 21
  Jan-Erik S. säger

  Vox #14:
  Mycket bra sammanfattat!

 22. 22
  Jan-Erik S. säger

  De som tjänar mest på LCHF är ju de som äter den hälsokosten.

  Kan bara ta mig själv som exempel.

  Fyllde 57 år igår (5 Aug) och är 1,79.
  Började själv med att smygstarta LCHF i första April.
  Vägde då 105,5 kg och utelämnade potatis i första hand men åt bröd i alla dess former inkl. två st. morgonfrallor.
  19:e Juni vägde jag 98,0 kg och var själv överraskad att detta ju verkiligen funkade.
  Beslöt att testa ”strikt LCHF”.
  Ritat diagram med vägning morgon och kväll och vägde nu i morse 86,7 kg!!!
  En nedgång på mer än 11 kg på 6 veckor och 6 dagar!!!
  Viktkurvor finns omsorgsfullt uppritat och dokumenterat.

  Det jag har gjort är helt enkelt att BYTA ut kolhydratrik mat mot fett (smör o ostrulle ex.-vis) men kaloriintaget är ungefär detsamma. Proteinintaget är ungefär som tidigare.
  Favoritmaten är chili con carne som jag tillagar med 8 hg fläskfärs, 2 brk krossade toater, 1 brk vita bönor, 3 stora gula lökar, salt,peppar och 8 tsk chilipulver.
  Innehåller totalt ca 5 g kolhydrater/100 g.

  Jag kan svära på att jag aldrig mått bättre psykiskt. Mår egentligen äckligt bra och vill helst inte somna på kvällarna av ren lyckokänsla. Vaknar med ett leende varje morgon.

  Blodtrycket har sjunkit, ledbesvär mm är som bortblåst.
  Sockersug, eller rättare sug efter kolhydrater existerar inte i min tankevärld längre. Många jag känner bl.a i Sundsvalls båthamn känner knappt igen mig och när jag påtalar LCHF för många så ska många testa.
  Många tycker däremot att de vill unna sig god mat som potatisgratäng mm.
  Detta är det intressanta!
  Man behöver inte unna sig kh-bomber när man helt INTE är eller blir sugen på den maten!!!
  Bara att få folk att inse detta är något jag dagligen kämpar med.
  Äter numera mellan 10-40 g kh/dag och är således ingen fanatiker

  Själv haft övervikt-fetma mellan jag var 30 år till 56 år (85-111 kg) och kämpat i alla år för att gå ner.
  Metoderna har varierat men allt har baserats på att minska fettintaget.
  Har kämpat och lidit men det har aldrig hjälpt.
  Har jag gått ner 5 kg så har jag efter ett tag gått upp till en högre ursprungsnivå.

  Detta är min historia och sprid den gärna.

  Är fullständigt övertygad om att LCHF är det enda som verkligen hjälper mot övervikt och det är ingen uppoffring att leva enligt den.

  Jag mår helt enkelt 100 % bra både fysiskt och psykiskt och kommer att fortsätta med detta livet ut!

  Tack Annika!
  Det var Din sida som gjorde att jag ville testa LCHF.
  Om det fanns ett Nobelpris i folkhälsa så borde det priset tilldelas Dig.

 23. 23

  Jag tycker att LCHF-kosten är en fantastisk affärsmöjlighet för Sverige. Om folk blir friska av LCHF-maten när hela den övriga världen kämpar mot metabola sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar så tycker jag att vi ska ta tillvara på tillfället för spetskunskapen finns här i Sverige. Det är ju så att efterfrågan styr så om människor blir mer medvetna om kostens betydelse kommer de att efterfråga mat som man inte blir sjuk av. Då tvingas livsmedelsindustrier att ändra strategi. Likaså gäller för läkemedelstillverkarna, om folk genomskådar det vanliga symtomtänkandet och alla dess tillhörande kemiska preparat och istället börjar kräva att man gör något åt orsakerna till sjukdomen. Då tvingas även pillerfabrikanterna att ändra strategi. Marknadsekonomi kan vara ganska kraftfull när konsumenterna börjar ställa krav.
  Titta gärna in på lchfmatkasse.se som är ett nytänkande hälsoföretag.

 24. 24
  ragnhild säger

  Tack Mats – du och någon andra med visar rätta mentalitet och vilka väg vi måste ta. Vi har med jättestora industrier att göra och deras lakeier som styrs af ”oforstånd” (lite snälla får man vara) + en anselig mängd som styrs af profit.

  Tjäna så mycket ni vill på lchf-vågorna – tippa hela skutan af skitmat. Folkeupplysning är det ni driver på med – fantastisk och beundringsvärd; Hov inn! = tjena på det här. And, please – do be proud of your earnings – the result of your cleverness and love of human beings. Att ni också visar concern/uro för vad våra husdjur äter är lika viktigt.

  Tror ni verkligen att establissementet vill gå tomma/empty för ord och idiotiska attityder om ni kryper- läs: ”Å nei, vi tänker inte tjena en enda krona” – Det är (på) hög tid att sluta vara defensiva; – stanna upp, om inte på tårna. Ni är starka nog. Det gälder dig också Anna Hallen – oi, hon läser inte här 😉

  Hilsen mig som blir alt mer urolig när jag ser hur febrilt establissementer ter (behave) sig – jag undrar också om inte intensiteten i forskningen är med i spelet … syfte rädda världens råtne/rotten industrier? När det är så enkelt som att satsa på naturlig mat.

  p.s. kunde lägga till lite om Kofi Annan; och hans okonniga uttalande (obs. uttrycket febrilt) – men det får vara till nästa gång…. ; Kämpa för ren mat – inte något som kräver besprutning och antibiotika – som ersätning för männskornas naturliga föda …

  Stå på kära ni 🙂

 25. 25
  Jon Jonsson säger

  SLV ska kanske slå en signal till president Bashar al-Assad i Syrien nu.
  Finns kanske några tips om hur man gör när imperiet rämnar.
  Kanske ta mer hjälp av Ryssland och Kina (läkemedelsindustrin och kolhydratindustrin).

 26. 26

  22-Jan-Erik: Usch vi kan inte tjäna några pengar på sådana som dig, vi naturterapeuter, läkare, hälsokostare, dietister, bagare och mjölnare, för att inte tala om LÄKEMEDLESBOLAGEN?! Men vad skönt att läasa din kommentar – LYCKA TILL! Hälsar Kjell Holmsten

 27. 27

  @ Mats Lindgren: You are right!
  Our society is based in large part on earning money honestly on good things we make and sell to others.
  If things sold are bad but still being promoted as good, the honesty is gone and like business people get bad write-ups, as they are charlatans or they ”are there for the money”. But when there is no question about honesty we are quick to – mostly rightfully – praise people that sell good products and earn good money and lift them up for all to admire the success-stories! And the more money they earn the better they are, for the country and as examples. Yet our judgement limits are fine lines i the sand and often all that is required is that a few comments like those from SLV are thrown in to change white to black.!

  LCHF is spreading because it is has been true successes for many individuals like myself that have regained a faiding health. But that is not good news for many huge commercial interests that SLV has promoted over the last 50 (?) years: Increasing market losses for bread, pasta, margarine, vegetable oils, and of course also for the last big success-kid on the block: pharmaceutical companies. 0.1% can be many millions in turnover loss in each of the listed sectors, because this is where ”big” commercial interests are.
  My conclusion is that because the interests that LCHF is threatening have such strong economic power/influence these interests will do all they can to keep LCHF becoming the true success story that so many of us already believe it is!
  Some in these sectors may be working hard painting people linked to the ”movement” in any kind, just as charlatans. What other methods will be used are yet to be seen. But one thing is coming out clearly from SLV’s last attack: They do not want to discuss health gains and compare LCHF. LCHF is simply too god for that!
  And until SLV change this, I think their ”hits under the belt” disqualifies them from being further considered as anything else than an industry dominated propaganda machine. Show us I am wrong!
  And congratulation to all you that have brought life in LCHF and I really hope that you at least can make a decent living out of it so you can continue and get some reward. It has costed me next to nothing to read your blogs!

 28. 28
  Stina Thorin säger

  Eftersom detta med grönsaker nämndes kom jag att tänka på vad jag läste för ett tag sedan, att popcorn är lika nyttigt som att äta grönsaker. Nu älskar jag popcorn och är det någon som har hört eller läst något om detta?

 29. 29
  Hälsa är livet säger

  @ Stina Thorin:
  Hur någon har lyckats komma fram till att popcorn skulle vara nyttigt är för mig en gåta… Popcorn är majs och majs innehåller till största del kolhydrater och mycket lite näringsämnen. Nä, gör istället en härlig sallad på spenat, paprika, tomat och rädisor. Då får du i dig mycket nyttigheter.

 30. 30
  Stina Thorin säger
 31. 31

  @ Stina Thorin:

  Jaja, tänkte jag. Med ett par hg smör i botten på grytan, så blir popcornen kanske inte så onyttiga utan kan avnjutas som snacks någon gång då och då.

  Så läste jag artikeln och här är slutklämmen:
  – Var noga med att inte dränka dina popcorn i smör, olja och salt, vilket ofta är fallet på biografen. Smör och salt förvandlar de friska fullkornen till mat med hög fetthalt och många kalorier, säger Anar Allidina, dietist till The Vancouver Sun.

 32. 32

  LenaK Skrev:

  – Var noga med att inte dränka dina popcorn i smör, olja och salt, vilket ofta är fallet på biografen.

  Smör lär det väl inte vara på biografen? Inte ens kokosfett.

 33. 33
  Hälsa är livet säger

  @ Stina Thorin:
  Dietisten som nämdes i artikeln verkar vara ruskigt rädd för fett och beträffande antioxidanterna som omnämndes så är det bara struntprat. Till att börja med så poppar man oftast popcorn i någon billig olja som vid oxidation bildar mängder av fria radikaler i kroppen. Dessa fria radikaler motverkas av antioxidanter och om vi har för lite antioxidanter i förhållande till fria radikaler i kroppen(vilket ofta är fallet med de rådande kostråden som förespråkar margarin och olja) så uppstår cellulär mutation och celldöd. Sen om vi dessutom kombinerar detta med en massa kolhydrater(55% i popcorn) så har vi hittat ett garanterat sjukdomsframkallande livsmedel.
  Min slutsats är att popcorn kan ätas sällan och i mindre mängder, men man ska inte inbilla sig att det är nyttigt.

 34. 34

  Popcorn hör till den typ av föda som man äter mellan målen och som ofelbart ger en massa onödiga kalorier. Kan någon ge ett uttömmande svar på varför man tuggar i sig såna mängder popcorn på bio? Det formligen osar frityrolja på biograferna. Det måste vara en vana importerad från majsodlarna i USA!
  Smör till popcorn är nog ingen bra ide heller. I den värme som krävs för att poppa går smöret sönder till fria radikaler också.

 35. 35

  Va roligt att se ett förståndigt svar från dig Dacke!

 36. 36
  Hälsa är livet säger

  @ Dacke:
  Smör bildar inga fria radikaler. Det är oljor med mycket fleromättade fetter som gör det( t ex majsolja och solrosolja) då oxidation bildas redan vid framtagning av oljan, sen när den hettas upp blir det katastrof.
  Smör och kallpressad kokosolja är bäst att ha till matlagning då dessa klarar höga temperaturer UTAN att oxidera.

 37. 37

  @ stenbj:
  Håll tillgodo! Majs och produkter baserade på majs gillar jag inte!

 38. 38

  @ Hälsa är livet:
  Vad händer då i min stekpanna, när det ryker om smöret och det blir brunt och skorvigt? Det är då inte samma produkt efteråt, som före en stekning, det är klart! Lite vatten går säkert bort, men det förklarar inte allt.

 39. 39

  @ Dacke:
  Då gör du fel, smöret skall inte brännas vid!
  Sänk värmen och smöret kommer att bli fint och gyllenbrunt och smaka gott.

 40. 40

  @ Lennart:
  Visst, men det var inte frågan: Vad händer med kemin när det bränner, vilken hetta tål smöret.

 41. 41

  @ stenbj:
  Nej Forskningsfusket har jag inte läst, jag orkar inte engagera mig i alla konspirationsteorier, jag vet ändå att vi lever i en rutten värld och att marknadsekonomin inte gagnar dom sjuka.

 42. 42

  Professor Göran frågade mig varför jag besöker och kommenterar artiklar på denna blogg, jag är ju frisk!
  Ja varför engagera sig i frågor av ideella skäl, varför kubbas med alla knäppskallar, när det inte berör en själv?
  Kanske därför att man, som alla andra här, vill mänskligheten väl. Har man lyckats hålla sig frisk och borta från metabolt syndrom, kanske man har något att bidra med. Fast för mig är det nog mest nyfikenheten på livet, önskan att förstå mera, möjligheten att testa sina hypoteser och tankar på erfarna och intelligenta personer och utbyta åsikter, som driver på.
  En fråga, som jag ofta får anledning att ställa mig är: Vad för mekanismer gör att personer, som bevisligen är väl inredda i huvudet, låter sin kropp svälla över alla bräddar, utan att ta tag i problematiken förrän de tvingas boka två sittplatser på flyget? Eller som gör att läkare och vårdpersonal tvingar sig att stå i klungor utanför entréerna i ur och skur och röka? Kan man lita på människor, som är så långt borta från självkontroll? Vilka andra svagheter i karaktären döljer sig. Allt det här kan väl rimligtvis inte skyllas på kolhydraterna!
  Nu måste jag omedelbart klargöra att jag inte är ute efter person. Det är mekanismerna bakom handlandet, som intresserar mig. Jag har i min bekantskapskrets exempel på båda företeelserna.

  Nu är det säkert att ta vatten över huvudet att reda ut det. David Ingvar beskriver hur beroenden uppstår och fungerar i hjärnan, andra vet hur olika hormoner fungerar och inte fungerar. All denhär biokemin är otvivelaktigt övermäktig vårt intellekt, annars skulle jag inte ha anledning till min fråga. Men några pusselbitar kan Ni väl bidra med?
  Många på denhär bloggen vittnar om hur gott man äter och hur bra man mår på LCHF. Några tycker tydligen så bra om maten att man äter för mycket, eller hur ska man förklara att man inte går ner i vikt automatiskt, som många hoppas på. Är man matberoende, är matberoendet för stort, eller fungerar inte mättnadshormonerna? Har man lagat för god mat, eller har man serverat på för stora tallrikar? Äter man för fort, eller har man dålig nattsömn? Har ens livskamrat för stor aptit och man rycks med i ätandet? Hur mycket av allt välmående är faktiska kliniska förbättringar och hur mycket är lyckokänsla från signalsubstanser i våra hjärnor?
  En sak är klar: människor är olika och har därmed olika förutsättningar. Olikheterna gör säkert att generella lösningar ibland missar målet. Kanske måste det till individuell utredning och lika individuella lösningar.
  Jag läste på bloggen något, som lät ungefär såhär: ”LCHF är att slappna av och äta tills man är mätt”, med undertexten Alla problem ur världen och graranterad viktminskning på köpet. Det är väldigt sällsynt med under i vår tidsålder. Det allra viktigaste är att ta ställning till sitt liv, sin mathållning, sina levnadsvanor. Först när man vet vem man är och hur man reagerar, kan man börja styra sin konsumtion, sin fysiska aktivetet etc och få kontroll över sitt liv.

 43. 43

  @ Dacke:
  Nu svarede jag dig på:
  Dacke Skrev:

  @ Hälsa är livet:
  Vad händer då i min stekpanna, när det ryker om smöret och det blir brunt och skorvigt?

  Du kanske ska sluta och trolla?

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 Dacke:
  Det är typiskt att Dacke, liksom andra som tror blint och naivt på etablissemangets förklaringsmodell, inte har orkat läsa Forskningsfusket, som förklarar hur utvecklingen till det fettskrämda budskapet har gått till.
  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216

 45. 45

  @ Dacke:
  Finns inga konspirationsteorier i Ralf Sundbergs Forskningsfusket.

  Daremot ser det ut som om Dacke tror att vi har konspirerar mot mat och vard -etablissemanget.
  Och andra tror att Dacke ar betald av nagon/-ra av de(t) hotade industrierna, sa mycket daglig(!) moda han lagger ned pa att forsoka forminska/ta bort vad LCHF och nu senast riktig ketogenisk diet har gjort for var halsa.
  Om Dacke skriver obetald sa ar det nog sa att han inte har blivit sjuk annu, eller annars ar han bara ett troll?

  For mig tog det nastan 60 ar innan kolhydratsatandet hade byggt upp till bristningspunkten. Och visst tror jag att aven jag skulle varit lite arrogant mot sadana har halsobloggar da jag aldrig varit sjuk innan.
  Hur vet jag att det var kolhydraterna da? Eftersom alla symptomen gick bort efter bara en manad pa LCHF efter att ha pinat mig dagligen i 5 ar tycker jag sannolikheten ar tillrackligt stor for det orsakssammanhanget.
  Nar jag sendan drog ned pa kvalls-proteinerna – efter att ha last pa dom Svenska bloggarna och Jimmy Moores keton-start – startade viktnedgangen igen samtidigt som samma outtrottlighet som kom under en tid i borjan pa LCHF kom tillbaks. Enastaende!
  Dacke, ingen hackar pa de som ar sjuka. Men du tar dig har friheten att hacka pa oss f.d. sjuka!
  Varfor inte gratulera oss istallet for att fortsatta hacka?

 46. 46
  Hälsa är livet säger

  Dacke Skrev:

  Vad händer med kemin när det bränner, vilken hetta tål smöret.

  Då smör innehåller en stor andel mättat fett så klarar det utmärkt de temperaturer som man kommer upp i när man hettar upp stekpannan. Vilken temperatur det rör sig om har jag ingen koll på, men det är onödigt att ha för hög värme och bränna vid köttbiten då vidbränt kött är ohälsosamt.

  Jag tycker du ska läsa Stoppa Alzheimer nu! av Bruce Fife. Där finns utförliga förklaringar med hänvisningar till relevanta källor.

 47. 47
  LCHF-Bengt säger

  Anledningen till att jag forsätter med lchf är jag håller mej frisk på den, finns inget altenativ vad jag kunnat forska fram på min kropp.
  Jag brydde mej inte om vilken mat jag stoppade i mej så länge jag var frisk, det gick 35 år, sen började det uppstå problem med hälsan, på olika vis, dock ingen övervikt,
  Hörde om alla hälsoförbättringar med lchf och skulle ge det en ärlig chans. Det var för 1,5 år sedan nu.
  I början märkes direkt förbättringar, men tänkte att det är kanske bara tillfälligt, så det blev att fuska med maten som ett test, och svaren kom direkt med problem med mage, sömn och huvudvärk, tex,
  ok, tillbaks till lchf igen då, och alla problem försvinner efter några dagar och uppkommer inte om kosten följs strikt.
  Jag har gjort flera sån test på mej själv med olika mat och drycker, men nu vet jag att hälsoproblemen dyker upp vid fusk. till och med blivit nykterist på köpet, och i och med det har jag inga dåliga dagar mer.

  Det här är forskning som ingen kan säga åt mej att jag inbillar mej, jag har ju upplevt den på ”nära” håll, och troligen har alla lchfare sysslat med såna privata undersökningar på sej själva.

  Jag ångrar nu att det skulle gå så långt innan jag tänkte på vad jag åt, nu har 10 år försvunnit i mitt liv som varit jobbiga, som en liten tröst har nu hälsan blivit fantastisk.
  Naturligtvis med dessa kunskaper vill man ju dela med sej, kanske får jag upp ögonen på någon, hjälper inte alla, men troligen 90% av alla med olika problem, eller, helst innan problemen uppstår.

 48. 48

  @ Annika Dahlqvist:
  Men jag är inte fettskrämd, bara nogräknad på fettsyrorna.

 49. 49

  Hacke skrev: ” Har man lyckats hålla sig frisk och borta från metabolt syndrom, kanske man har något att bidra med.”.
  Javisst Hacke. Hur gammal ar du? Over 70?

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  @ 48 Dacke:
  Vad menar du med ”nogräknad på fettsyrorna”?

 51. 51
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Jag förstår!

  Du skulle nog kunna göra en bra insats hos SLV om du nu har hållt dig frisk på deras högkolhydratkost i 60 år eller hur gammal du nu kan vara.

  Bara du inte blir ”sjuk” och börjar tvivla på att förklaringen till vår tids fetmaepidemi ligger i att ”en kalori är en kalori” och blir frisk när du till slut kastar ut kolhydraterna. Sådant kan få den mest inbitne kaloriräknaren att ”börja klia sig i huvudet”.

 52. 52

  @ Annika Dahlqvist:
  Så lite fleromättat och industriella transfetter det bara går. Omega3 och omega9 är favoriter. Mättat får jag via det kött jag äter och alla goda ostar.

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  @ 52 Dacke:
  Det låter ju bra. Vad är det som du är oense med LCHF om egentligen?

 54. 54

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag är lite frågande inför tyngden av mättat fett. Jag vill gärna ha lite omega9 för att neutralisera eventuella inflammationer. På denhär bloggen borrar jag lite djupare dâr jag tycker det är oklart eller felaktigt i sak t ex fettbalansen i smör. I det stora hela äter jag nog ett anpassat LCHF eller lika gärna en anpassad medelhavskost.

 55. 55

  @ Professor Göran:
  Nja. de senaste 20 åren har jag även varit väldigt nogräknad med kolhydraterna. Om SLV skulle propagera för medelhavskost, kanske vi skulle komma överens.

 56. 56

  @ stenbj:
  Hur gammal Hacke är vet jag inte. Jag finns nog i övre kvartilen på denhär bloggen, tidig fyrtitalist om Du kommer ihåg! Lite lomhörd, men still going strong!

 57. 57
  Annika Dahlqvist säger

  @ 54 Dacke:
  Omega 9 är ingen essentiell fettsyra. Alltså tillverkar vi den själva i den mängd vi behöver. Eller har du annan information?
  Har du någonting emot naturligt mättat fett?

 58. 58

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag borde angett produkten i stället. Jag menade olivolja, som också har en dos E-vitamin och ca 13% naturligt mättat fett.
  Jag har svårt att svara på Din fråga om naturligt mättat fett, därför att jag inte är klar på vad Du menar. Vad är naturligt? Hur mycket övrigt fett får ingå etc. Smör är ungefär OK, fast jag använder det nästan bara när jag långsamt steker pilgrimsmusslor och en och annan fiskfile. Om smör ska ha rubriken Mättat fett, är tveksamt. Jag skulle säga Fettblandning med drygt hälvten mättat fett. Jag använder i övrigt aldrig något fett i fast form, det ingår inte i min livsstil.
  Polyfenoler, som har varit på tal i anledning av popcorn, får Professor Göran och jag via vår måttliga konsumtion av rött vin. Alkoholen i vinet är egentligen onödig extra energi, som popcorn, men ger smak och avslappning.

 59. 59
  Annika Dahlqvist säger

  @ 58 Dacke:
  Då får jag fråga: Har du något emot fett i fast form? (om man bortser från industrifetter, margariner).
  Varför?

 60. 60

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag anser att jag får så mycket mättat fett jag behöver från kött och mejeriprodukter. Jag prioriterar platsen i kylskåpet till förmån för ostar, som ger protein, kalk och mättat fett. Jag tycker bättre om smaken på en mogen brie eller getost än på en smörklick. Dessutom passar ostarna bättre tillsammans med vinet på kvällen. Men smaken är som baken delad, som en bekant från Ådalen brukade säga.

 61. 61
  Annika Dahlqvist säger

  @ Dacke:
  Ja smaken är ju olika som du säger. Huvudsaken är att man inte tror att naturligt mättat fett är farligt för hjärtats kärl.
  Men som Margareta berättar så är det olämpligt för de som har problem med viktnedgången att äta överskott av protein, vilket lätt blir fallet om man undviker smör.

 62. 62

  Mättat fett i kombination med inflammatorisk belastning tror jag är farligt. Då bildas plack. Därför är det bra med en bra dos omega9, som gör att trombocyterna inte klumpar ihop sig så mycket. Mättat fett vid låg inflammatorisk belastning kanske är ofarligt.

 63. 63

  Läser med stort intresse inlägg från Dacke. Du verkar veta vad du talar om och tillför bloggen en hel del tankeväckande fakta och åsikter.

 64. 64
  Annika Dahlqvist säger

  Dacke Skrev:

  Mättat fett i kombination med inflammatorisk belastning tror jag är farligt. Då bildas plack. Därför är det bra med en bra dos omega9, som gör att trombocyterna inte klumpar ihop sig så mycket. Mättat fett vid låg inflammatorisk belastning kanske är ofarligt.

  Vilken vetenskap stöder du denna tro på?

 65. 65

  @ Professor Göran:
  Jag är inte säker på att Du förstått allt. Jag tror att en kalori är en kalori fysikaliskt. Men vår kropps reaktion är inte linjär. Kroppen justerar ner basalmetabolismen, när den känner av att det blir svåra tider, t ex vid snabb viktnedgång. Då kommer man till en viktplatå. En komponent i viktplatån är säkert också förlust av muskler, som ofelbart inträffar vid snabb bantning. Musklerna konsumerar energi även i vila, och minskar muskelmassan minskar också draghjälpen därifrån vid viktnedgång. Muskler bygger man med träning och bra kost, man får inte pruta för mycket på proteinerna.

 66. 66

  @ Annika Dahlqvist:

  ”Mättat fett i kombination med inflammatorisk belastning tror jag är farligt. Då bildas plack”
  Skrev Hacke, som jag kallar Dacke for p.g.a. hans nastan alltid kritiska kommentarer har pa bloggen.
  Mattat fett ar det fett som klarar sig langst fran oxidation eftersom det ar stabilare an alla andra fetter.
  Instammer med Annikas fraga i #64
  Ancel Keys ”studier” eller ?
  Det ar en viktig fraga eftersom vad du sager har havdats som ”fakta” i aratal, utan nagon vetenskaplig grund efter vad jag forstar.

 67. 67

  @ Dacke:DU SKRIVER:
  En sak är klar: människor är olika och har därmed olika förutsättningar. Olikheterna gör säkert att generella lösningar ibland missar målet. Kanske måste det till individuell utredning och lika individuella lösningar.
  Jag läste på bloggen något, som lät ungefär såhär: ”LCHF är att slappna av och äta tills man är mätt”, med undertexten Alla problem ur världen och graranterad viktminskning på köpet. Det är väldigt sällsynt med under i vår tidsålder. Det allra viktigaste är att ta ställning till sitt liv, sin mathållning, sina levnadsvanor. Först när man vet vem man är och hur man reagerar, kan man börja styra sin konsumtion, sin fysiska aktivetet etc och få kontroll över sitt liv.”

  Måste ge dig en eloge för dina klara och intelligenta kommetarer. Dina synpunkter är viktiga att ta på allvar.
  Själv har jag följt LCHF dieten i 6 år eftersom jag är diabetiker typ-2. Idag mår jag förträffligt och äter naturmediciner och håller mig strikt till LCHF till frukost. På detta håller jag mig mätt under hela dagen till kvällen när det är dags för mddag, då fuskar jag lite och äter mer kolhydrater, men bara så pass att mitt ”system” håller mig intakt. Jag litar mycket på mina egna signaler och inte andras. Det var kort om mig. Jag hoppas att alla de som besöker denna sida skaffar sig kunskap om sin egen sjukdom, övervikt osv och sedan lär sig om den kost de vill följa under den tid de äter för att bli friska. Idag äter jag inga som hellst mediciner och tänker aldrig göra det. Min tro är att det jag äter håller mig frisk och uppdaterar mitt fysiologiska tillstånd. Homeopatin är för mig ett mycket viktigt naturvetenskapligt sätt att se på sjukdomar. LCHF har inte alla svar och kommer aldrig att ha det, vilket jag hoppas att de som ivrar för LCHF förstår.

 68. 68
  Professor Göran säger

  @ Dacke:
  65

  Jag tror knappast att jag någonsin påstått att jag ”förstått allt”.

  Tvärtom har min devis de senaste åren snarast varit den som den grekiska filosofen Xenofanus myntade redan för 2500 år sedan.

  ”Allt är bara en flätad väv av gissningar.”

  och

  ”Om vi av en tilfällighet skulle komma fram till ”sanningen” så skulle vi inte veta att vi kommit fram till sanningen.”

  Det är kanske därför jag har så svårt för dina kategoriska påståenden om än det ena än det andra när det gäller vår kost. Dessa påståenden liknar för mig mer ”trossatser” än sunda hypoteser. Detta betyder förstås inte att jag tror att du har alltid ”fel” men lite mer ödmjukhet i dina uttalanden skulle nog öka trovärdigheten i dina argument enligt min mening.

 69. 69

  @ Dacke: ö
  Nu beskriver du tydligen svält eller viktväktarbantning!

  Trodde du fattat hur LCHF går till vid det här laget!

  LCHF: Konstant protein, ökat fett och minskat socker ( KH.)
  Kroppen börjar vid LCHF-start snabbt producera ketoner när sockret ( kolhydraterna ) tas ur dieten.
  Fettförbränningen minskar vikten snabbt i början men en platå kommer ofta efter ett tag. Hur ofta? Mindre för unga än för gamla? ??
  Jag landade på en sådan efter ras från 97 till 90kg
  Den bästa förklaringen/hypotesen jag hört till platån är att kroppen – speciellt äldre(?) kroppar – vant sig vid ett högre blodsocker (BS) och därför gradvis börjar producera BS av protein i levern, vilket leder till ökat BS framförallt efter natten då produktionen lättare kan överstiga förbrukningen. När ”uppträningen av levern”(?) lyckats leder detta till ökat BS och även insulin, vilket direkt minskar fettförbränningen igen och ökar hungern. Platån är nådd!

  Genom att minska proteinintaget på kvällen genom tidigare kvällsmål och inga snacks med proteiner minskar risken for högre BS produktion. Andra måltider bör hållas med normala proteinhalter så att ingen muskelförbränning inträffar, alltså som med svältkosten du beskrev !
  Jimmy Moore använder sig av en modell mycket nära denna och har nu lyckats komma ur en flerårig platå.

  Massvis med forskning behövs på det här området men eftersom det är omöjligt att tjäna så mycket pengar som behövs för att finansera sådan forskning genom ”att bara ge råd”, blir det ingen. Trots allt betalar vi villigt forskning ”finansierad av” läkemedelsföretag! Läkemedelskonsumenterna och resten av oss betalar hela läkemedelsindudstrin..

 70. 70

  @ Kjell Holmsten:
  Tack Kjell, det värmde. Ibland skäller dom efter mig som grannens hundflock på den här bloggen.

 71. 71

  @ stenbjskrev: ”Jimmy Moore använder sig av en modell mycket nära denna och har nu lyckats komma ur en flerårig platå”

  Att beskriva en viktuppgång på 40 kg som en ”platå” är ju… hm… språkligt kreativt(?) eller rent av medvetet vilseledande…

 72. 72

  @ Paleolite:
  Att MINSKA 20 lbs pa en manad efter langsam uppgang trots dieten blir en storre resultat, tycker i all fall jag.
  For mig ser det ut som att ketosen ar det som orsakar viktminskningen i borjan och i fortsattningen savida man kan stanna kvar dar.
  Om det intresserar dig eller vad du spekulerar i vet jag ej.
  Sa har tycker andra.
  https://www.diabetesforum.com/diabetes-forum-lounge/10407-jimmy-moores-ketogenic-diet-results.html

 73. 73

  stenbj Skrev:
  Tack för denhär beskrivningen, det är första gången jag fått någon slags logiskt resonemang som svar här!
  Det här tycker jag ser ut som insulinresistens:

  Den bästa förklaringen/hypotesen jag hört till platån är att kroppen – speciellt äldre(?) kroppar – vant sig vid ett högre blodsocker (BS) och därför gradvis börjar producera BS av protein i levern, vilket leder till ökat BS framförallt efter natten då produktionen lättare kan överstiga förbrukningen. När “uppträningen av levern”(?) lyckats leder detta till ökat BS och även insulin

  Lite piggare muskler och eventuellt Metformin, och det tillståndet borde vara hävt.
  Hur anser Du att kroppen vet att spara muskelvävnad i denhär situationen och inte vid sk svält? Går det inte ut på att minska energiintaget i båda fallen, fast vid LCHF att strypa kolhydraterna?

 74. 74

  @ stenbj:
  Man vet statistiskt att diabetiker har dubbelt så hög risk för hjärt-kärlsjukdom, antagligen på grund av skador, uppkommna innan diabetesen diagnostiserats och vidare av höga halter av insulin och socker om varandra. Allt detta ger högt inflammatoriskt tryck. I Lyonstudien fann man att diabetiker som överlevt sin första hjärtinfarkt och gått över till medelhavskost hade mycket bättre chans än kontrollgruppen vad gällde en följande infarkt.
  https://www.drhirani.com/Assets/lyonfinalreport.pdf
  Medelhavskost innehåller mindre halt av mättat fett än ”normalkost” fast det är mycket annat, som skiljer också, särskilt GI-talet hos kolhydraterna. Det här är kanske inte helt pang på rödbetan, men starka indicier tycker jag ändå

 75. 75
  Hälsa är livet säger

  @ Dacke:
  Jaså du. Då kan jag meddela dig att det är många typ 2 diabetiker som får rådet att följa sk Medelhavskost, men ändå har de ett fastesocker på över 7 mmol/l trots att de tar Metformin. Hur förklarar du det? Den enda förklaringen jag hittar är: De är sockersjuka och tål inte att äta kolhydrater, oavsett om de paketeras som frukt eller fullkornsris! Att plåga en diabetikers kropp med kolhydrater förvärrar bara symptomen. Du kan äta din frukt och dina fullkornsprodukter och hävda att du mår toppen, men en person som inte tål kolhydrater ska vara väldigt försiktig med dem.

 76. 76

  75: Hej- Hur kommer det sig att jag idag kan äta kolhydrater i liten mängd utan att det märks i någon farligt tillstånd av min diabetes-2. För sex år sedan uppmärksammades min diabetes, säkert haft den några år innan.
  Idag klarar jag mig med LCHF men med mer kolhydrater än innan. Jo jag medicinerar med Homeopatisk medicin och mår förträffligt.

 77. 77
  Hälsa är livet säger

  @ Kjell Holmsten:
  Hej Kjell.
  Intressant! Vad är det för homeopatisk medicin du tar? Vad har du för fastesocker?

 78. 78

  @ Dacke:
  Jag tycker det ser ut som en kropp som vant sig vid att ha tillgång till åtminstone normalt BS.
  BS sjunker under normalvärden vid ketogen diet. Ketonerna kompenserar detta men kroppens alla sensorer
  känner kanske inte till allt – alltså är en del programmerade att bara räkna BS utan hänsyn till den tillgängliga totalenergin, även när denna ökats med de fria ketonerna?
  Ketoner produceras som kompensation för ett lågt BS efter åtminstone ett par dagar. BS från proteinomvandling, också i levern, troligen av samma skäl, men tydligen tar det tid att ”hitta instruktionerna”?? Kanske en huvudanledning till att LCHF blir lyckosam för så många speciellt i början! ?
  Jag håller med om att om man stannar i viktnedgång kan platån mycket väl bero på insulinresistens.
  Om man jämför yngre och äldre viktminskare pa LCHF så får jag uppfattningen att de som lyckats bäst är yngre, vilket kan bero just på en lägre insulinresistens (i medeltal) hos de yngre ? Sjalv lutar jag åt den åsikten. Insulinresistensen bör dessutom öka snabbast hos de som äter mest snabba kolhydrater, speciellt större mål, då s.k. postprandial socker- och insulin- toppar har visat sig vara mycket skadliga i flera undersökningar ( ej kontroversiella!) Ett argument för låg GI kost!
  Skillnaden JAG ser är att så länge man är frisk KAN man äta DESSA kolhydrater dagligen. Men när viktproblem eller insulinresistens med metabolt syndrom börjar visa sig kan det vara dags att se närmare på LCHF. Som jag ser det utgjör LCHF en klar väg till bättring och kanske minskad eller delvis återställd insulinkänslighet, fast jag VET endast att jag blev bättre! Den andra orsaken att fortsätta med LCHF för mig är Docent Jan Hammarstens forskning som visar entydigt proportionerligt samband mellan 1/ högt insulin och prostata problem och (oberoende) 2/ högt insulin och prostatacancer-agressivitet. Så med nästan inget socker ( inga kolhydrater) i dieten känns det tryggt att veta att insulinet hålls mycket lågt så att (denna) cancern hålls på avstånd. Speciellt som viss förträngning märkts och det sägs att alla män får detta om vi lever tillräckligt länge !

 79. 79

  @ stenbj:
  Appropå muskler och fett, har Du någon erfarenhet av att mäta muskelmassa eller balalns muskler/fett? Det finns apparater att köpa för det, men är de bra? Det fanns apparater för att mäta lögnaktighet, men forskarna fann dom värdelösa och fick hot om stämning för förtal som lön.

 80. 80

  77: Hej! Jag tar Natrium Sulphur D200 en gång 14e dag. Dagligen äter jag Fiskolja 2,5 g och Zinktabletter samt Krom förstås. När det gäller Homeopatisk medicin bör man gå till Homeopat för att få annpassad medicin till dina symtom. Mitt faste socker varierar något men oftast ligger det mellan 4,5-6 och ibland sticker det iväg till 7-9 men då har jag fuskat rejält och känner av det och behöver egentligen inte mäta mitt socker. Jag mår bäst på dagarna och har aldrig några problem med socker i urinen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa