Galjonsfigurer inom LCHF och kostdebatten

I Kostdemokrati.se. En översikt över läget idag.

 

Comments

 1. 1

  Av alla hedervärda personer som omnämndes och avslutades med ”med flera”, så kan vi väl fortsätta att omnämna en massa andra, som upprätthåller kampen för bra kost och hälsa!

  Mats Lindgren till exempel:
  https://fethalsa.wordpress.com/

 2. 2

  En annan bra företrädare för LCHF är Kostlotsen Rolf Aronsson och hans lokala information:
  ”Verksamhet för LCHF i Lödöse – Ale – Kungälv och Stenungsunds kommuner”
  https://www.kostlotsen.se/info.html

 3. 3

  Jag skulle vilja lyfta fram alternativen mer specifikt till olika läkemedel.
  Att man kan ersätta ACE hämmare med kakao och kanel är känt.
  Ersätta statiner med rödvin.
  Vad kan man ersätta asitylsalicylsyra med m.m.
  En listning behövs eller kanske finns den redan på nätet.

 4. 4

  @ Dennis:

  Det var ingen dum idé.
  Har för mig att spansk peppar är kärlvidgande?

 5. 5
  Hälsa är livet säger

  En bra presentation av våra fina och kloka galjonsfigurer 🙂
  Stort tack till Annika och kämpa vidare. Du behövs!

 6. 6

  Annika har som ”galjonsfigur” fått ta emot mycket ”stänk” och blivit översköljd ett flertal gånger, medan hon gjort en förtjänstfull insats. Hon har följt sin inre kompass och varit inriktad på att hjälpa sina patienter efter bästa förmåga, även om det inneburit försakelser för egen del.

  Med facit i hand har Annika varit med om en fantastisk resa som är få förunnat (allt räknas inte i pengar) och sannolikt hjälpt fler patienter än de flesta andra läkare. Genom att räkna upp flera andra pionjärer vill vi visa att detta är ett ”teamwork”, där alla är viktiga.

  Listan gör inte anspråk på att vara komplett och avser pionjärer som var ute tidigt. Vi vill visa att det är många som tidigt gjorde en förtjänstfull insats. Under senare år har hundratals tillkommit , men om alla senare goda krafter skall omnämnas skulle det ta lång tid att ladda sidan.

  Dock är listan ett levande dokument och kan uppdateras i efterhand om vi råkat missa någon pionjär i Sverige som absolut borde vara med. Vi har t.ex. lagt till Rolf Aronsson (tack för tipset, kommentar nr 2), som måste betraktas som en aktiv pionjär.

  Svar till kommentar nr 1: Mats Lindgren finns redan på listan.

 7. 7
  lchf4ever säger

  Fångade kommentarer från Laura Daulson’s USA hemsida om Low Ca(rb
  Google översatt)
  Det kan vara logiskt att anta att minska kolhydrater i kosten skulle vara till hjälp för en sjukdom där kroppen har svårt att bearbeta det. Faktum är att många personer med diabetes tycker att så är fallet, och vissa läkare har haft stor framgång med kolhydratfattig kost för att behandla diabetes. Det har funnits tillfällen i historien av American Diabetes Association (ADA) när organisationen avskräckt diabetiker från att välja en låg-carb strategi för viktminskning och blodglukos ledning. Men under de senaste åren har de bytt denna hållning, och låg-carb äter anses nu vara ett av de alternativ som är öppna för personer med diabetes och prediabetes.

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ lchf4ever:

  Intressant!

  Detta har ju på något sätt ”hängt i luften” och inte minst sedan den ”friande domen” (2008?) mot Annika som just noterar att ”den beprövade vetenskapen” är på LCHFs sida.

  Det kan förbaske mig inte vara lätt att vara dietist idag när hela den grund man byggt sina kostråd på nu i ”vetenskapens namn” eroderat bort och därmed banat väg för vårt efterlängtade ”paradigmskifte” så LCHF tillhör definitivt framtiden.

  Så det kanske ändå finns hopp för mänskligheten – och förstås då i första hand för dem som har möjligheter att välja de naturliga (och tyvärr oftast de dyraste) alternativen på menyn. Den fattiga och den därmed kanske största delen av världens befolkning kommer nog för lång tid ändå vara förvisade till de billiga ”drogerna” i ”kolhydratsträsket” och sedan inte ha möjligheter att ta sig därifrån när de väl hamnat i det metabola syndromet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa