Farligt att ta Treo i onödan

I Expressen.se.
Jag har ett minne av att det bara var häromdagen som acetylsalicylsyra uppgavs förebygga cancer. Nu ökar det risken för blödningar. Vad ska människor tro?

 

Comments

 1. 1

  Ja, vad ska man tro?

  ”Enligt artiklarna i tidskriften The Lancet minskar acetylsalicylsyra, ASA, som finns i huvudvärkstabletterna Aspirin liksom Magnecyl och Treo risken för metastaser vid en rad olika cancersjukdomar. Dödligheten sjunker dessutom oväntat snabbt och vid dagliga doser som är mindre än i vanliga värkpiller och därmed inte ger samma biverkningar. ”…

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/nya-studier-varkpiller-forebygger-cancer_6939339.svd

 2. 2

  Själv håller jag mig till ASA baserade tabletter så långt möjligt, har en misstanke om att de baktalas mest för att de är billiga att tillverka, det är svårt att tjäna pengar på dem.

 3. 3
  Lars Bern säger

  Läkemedelsindustrin gillar givetvis inte ASA som funnits och gjort obeskrivlig nytta i över hundra år. Det går inte att patentera och ger därför små intäkter. Istället vill industrin att vi tar alla patenterade värktabletter som de tar fram. Ett skräckexempl i raden var dextropropoxyfen som orsakat tusentals dödsfall och stort lidande, andra vanliga preparat som folk förskrivs skadar levern. Motarbetandet av ASA går som en röd tråd genom den litteratur som styrs av Big Pharma. Att ASA ökar risken för blödningar är ju självklart eftersom det tunnar ut blodet, men den nackdelen har givetvis alla andra blodförtunnande preparat också, tänk bara på Waran. Om man inte har känslig mage borde ASA i huvudsak ha positiva effekter eftersom det är antiinflammatoriskt och många av vår tids folksjukdomar har just sin orsak i inflammationer. ASA har även rapporterats kunna minska förekomsten av några av våra vanligaste cancersjukdomar.
  ASA kan vara historiens bästa läkemedel, så länge det finns på marknaden kommer det att konkurera med Big Pharmas dyra patenterade värkmediciner med ofta betydligt farligare biverkningar. Så räkna med fler försök att skriva ner ASA.

 4. 4
  Bernt Östlund säger

  Det märkliga är att man i alla artiklar talar om ”Magnecyl” ett märke som är försvunnet sedan många år. Det är märkligt hur ett så starkt varumärke kan försvinna från marknaden.

  Det är ju också märkligt att det inte finns någon lågdostablett magnecyl eller annat märke trots att det finns så många olika apotek numera.

 5. 5
  Helena Karlsson säger

  Det är dosberoende kanske. Man skall nog inte mixtra på egen hand.

  1 .Acetylsalicylsyra förstör trombocyterna som får blodet att koagulera = minskar risken för blodpropp, men ökar risken för blödningar.

  2. Acetylsalicylsyra är inflammationshämmande.

 6. 6
 7. 7
  Hälsa är livet säger

  Själv bojkottar jag läkemedel så långt det bara går. Om jag behöver något mot värk så gör jag te på älgörtens blommor. Den innehåller salicylsyra och är därför snällare mot magen än t ex bamyl eller treo.

 8. 8

  @ Bernt Östlund:
  Magnecyl finns fortfarande kvar som brustablett.

 9. 9

  Trombyl, aktiv substans acetylsalycylsyra, 75 mg /160 mg
  https://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19910906000043&DocTypeID=7&UserTypeID=2

  Magnecyl, aktiv substans acetylsalycylsyra, 500 mg

  Den ena receptbelagd, den andra receptfri.
  Undrar hur det kan vara så?

 10. 10

  Hör nu, ett enkelt konstaterande.

  Då ska man överväga att byta ut warfarin mot acetylsalicylsyra. Den ena dyrt det andra billigt men har samma funktion. Här ingår, förstås, att läkaren måste kopplas bort från beslutsprocessen (och även ansvaret)…

  augustihälsningar (ja, det är sant!)
  Rolf Aronsson

 11. 11

  Det har vi väl vetat länge att acetylsalicylsyra används som förebyggande medel för blodpropp – blir det för mycket så riskerar man självklart blödningar. Folk har länge blivit tillsagda att undvika sånt inför förlossningar och operationer. Så det är rimligen inte en så stor överraskning för så många. Har man problem som t.ex. förmaksflimmer där risken är extra stor för stroke så anses inte acetylsalicylsyran utgöra ett tillräckligt stort skydd utan Waran rekommenderas.

 12. 12

  Hei igjen. Nå har jeg et spørsmål. Hva vet dere om LCHF og indre organer. Hvilken påvirkning har det.
  Ellers har jeg nettopp lest om transfett, herdet fett. I artikkelen hevder de akkurat det motsatte av A. Dahlqvist.

 13. 13
  Hälsa är livet säger

  @ Viola:
  Waran… Usch. Detta läkemedel/preparat användes från början som råttgift, dvs råttorna dog av inre blödningar. Min egen mormor fick Waran i förebyggande syfte, men det enda som hände var att hon började störtblöda vid minsta lilla. Hennes problem var inte en benägenhet för att få t ex hjärtinfarkt, i hennes fall handlade det om att hon hade behövt ett nytt hjärta då det tagit skada av hjärtmuskelinflammation. Nej, jag tror inte att läkarna vet vad de gör då de ordinerar råttgift till folk i förebyggande syfte.
  Hon dog vid 66 års ålder utan minsta hopp om att få ett nytt hjärta.

 14. 14

  @ Hälsa är livet:
  Man håller mycket noggran kontroll numera. Man får gå och ta blodprov en gång i månaden (tätare om det går mycket upp och ned) för att hålla sig på rätt värde. Jag går på Waran och har inte börjat störtblöda än.
  Det blir liiite mer blod i plåstret när man tagit ett blodprov – det är allt jag märker. Om det händer en olycka är klart risken större att förblöda så man måste alltid ha en kedja på sig med uppplysning att man går på läkemedlet. Det är ju lätt att dramatisera och snacka om råttgift för att få det till att låta riktigt motbjudande och skrämmande men det blir ju mer känslomässig skrämselpropaganda än något förnuftigt, sakligt. Jag själv var tveksam att börja men när jag hörde alltmer om att trombyl kanske inte var så effektivt och jag hörde om en man, bara något över 50, med hjärtflimmer som fått stroke trots Trombyl, då gav jag efter.

 15. 15
  40-talist säger

  I tidningen Veteranen finns en artikel om läkemedel och biverkningar. En av de senaste kommentarerna handlar om Trombyl (acetylsalicylsyra):

  Alf skriver: 01/08/2012 kl. 11:47
  Jag kan bara hålla med om att det är få läkare som talar om att man kan få biverkningar och vilka också. En läkare sade ungefär så här att man bestämmer själv hur mycket biverkningar man står ut med. Ju fler mediciner ju fler biverkningar. Man får alltså balansera mängden medicin till den nivå då man mår bäst.

  Jag kan ta mig själv som exempel. Förra året så fick jag magsår och det sades bero på mitt intag av Trombyl. Slutade med den och magsåret är borta. Nu vill läkarna att jag börjar med Trombyl igen. Men då säger jag stopp för jag vill inte riskera magsår igen. Detta trots att vetenskapen påstår att Trombyl är bra i förebyggande syfte för hjärtat. Jag tar risken för jag vill inte ha den biverkningen.

  https://www.veteranen.se/bostad/biverkningar-fran-laekemedel-orsakar-onoedigt-lidande-och-stora-kostnader-foer-samhaellet/#comment-2827

 16. 16

  @ 40-talist:
  Ja, man får vara alert som patient. Waran är nog bättre vad gäller magsår. (Sen får ju det vägas mot problemet och risken för proppbildning). Det är inte många som upplever några biverkningar vid sidan av att man är mer lättblödande. Men min läkare envisades med att jag skulle ha blodtryckssänkande vid sidan av min medicin mot hjärtflimmer och jag tyckte det kändes konstigt för jag hade inte problem med blodtrycket innan jag fick hjärtflimmer och jag tyckte att jag hade onödigt lågt blodtryck ibland. Eftersom jag hade egen blodtrycksmätare hemma lyckades jag driva igenom att jag fick testa den på sjukhuset att den mätte rätt och så fick jag pröva utan blodtrycksmedicinen och det fungerar utmärkt. De tar väl bara för givet att är man en kärring i min ålder så behöver man blodtrycksmedicin 😉

 17. 17

  40-talist o. a.!

  Undertecknad är i samma situation. Men jag har inte gått till läkaren utan minskar eller tar bort de mediciner jag efter studier och funderingar och balanseringar anser vara överflödiga. Dina funderingar handlar också om de rutiner som läkarna följer i alla de patientfall de har att ta ställning till. Där finns en förklarande faktor till varför vi får ”överflödiga” mediciner.

  Så vårt eget ansvar är på sin plats!

  De mångordiga fassbilagorna i medicinförpackningarna är jobbiga att gå igenom. Det måste man emellertid göra. De kan vara intressanta framför allt när men jämför med allt man kan ta in på internet. Man märker också ganska snart att mångordigheten är ett sätt att få folk att ge upp genomläsningen. Det blir lättare att luta sig mot den rutinerade läkaren!!!!

  Man skall också ha klart för sig att efter sex år studier vet man mycket – om det man studerat i alla fall….

  Augustihälsningar
  Rolf Aronsson

 18. 18
  Åsa Härstedt säger

  Jag gjorde en större bukoperation för några år sedan och fick då strikta förbud mot acetylsalicylsyra (treo, Ipren, Magnecyl et. c.) just för att det ökade blödningsrisken. Sedan dess har jag helt avstått från sk nsaid-preparat eftersom jag blir ”risig i kistan” av dem. Panodil is the shit när man är sjuk.

 19. 19
  stig valtersson säger

  hej angaende acetylsalcyra jag ar en man atit treo i 36 ar 6 tabletter om dagen har aldrig haft nagra biverkningar. borjade med huvudvark sedan laste jag om att det tunnade ut blodet var bra for blodpropp och blodkal sa jag bara fortsatte att ata nu ar jag 65 ar har flyttat till thailand for ett lungnare liv. har ater jag aspirin 365 mg

 20. 20

  @ Lars Bern:
  Jag håller med dig fullt ut!

 21. 21

  Jag får magkatarr av Treo , nu har jag slutat men undrar om man får överskott av saltsyra eller för låg saltsyra av Treo.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  21 Anne-Charlotte Busck
  Som jag har förstått det så är det substansen acetylsalicylsyra (i Treo) som är slemhinneirriterande i magsäcken. Samma med NSAID, som Voltaren etc. Det är också en vanlig orsak till magsår.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa