Nu ska fetman medicineras bort igen

Artikel i Svd.se. Forskarna försöker ständigt hitta nya (dyra) läkemedel mot övervikt.
LCHF är de inte intresserade av, för det genererar inga pengar.

 

Comments

 1. 1

  Med de 18 ”myter” som vi lade in på Stephan Rössners blogg trodde jag faktiskt att överviktsfrågan var slutgiltigt konkretiserad och behandlad. Men det var fel.

  Här tillkommer ytterligare en: ”Medicinmyten”. Den måste vi också ta upp där, förhoppningsvis till mitten av nästa vecka.

 2. 2

  Dumheten förefaller vara oändlig, tyvärr tyvärr… 😥

 3. 3
  Hälsa är livet säger

  Suck…. Vad trött man blir. Det värsta är att många accepterar de kostrelaterade problemen(övervikt, diabetes mm) som kroniska obotliga besvär/sjukdomar. Man har lärt sig att ”gilla läget” och lever med problem som enkelt skulle kunna lösas med en kostomläggning. Dessutom är sockerberoende något som sjukvården ignorerar samtidigt som de ivrigt talar om för alla att de måste gå ner i vikt. Det är en enda stor ond spiral som egentligen enkelt går att bryta om bara viljan finns.

 4. 4

  Det är tyvärr inte alltid som vårt hormonella system fungerar optimalt. Hunger och mättnad styrs av hormoner och signalsubstanser och för många människor, som kanske har missbrukat mat och dryck, har viktiga receptorer för bl a leptin tröttats ut, så att man inte känner mättnad och slutar äta på normalt sätt. För dom hjälper ingen kostrelaterad terapi, de överäter oavsett goda insikter och avsikter. Kan man hitta ett bra sätt att rätta till den här situationnen skulle GBP kunna fasas ut. All forskning som kan klarlägga dessa hormonsystem är ytterst välmotiverad, tycker jag. Där kan finnas förklaringar till varför LCHF fungerar för somliga men inte för andra.

 5. 5

  Dacke, vad du här skrev påminner mig om vad vi läste i Diana Schwarzbeins böcker. Hon menade att de som inte lyckas tappa övervikt genom att dra ned stärkelsehaltig mat är sådana som tidigare förstört sitt hormonsystem med s.k. jojo-bantning. Kroppen har lurats för många gånger och har till slut tappat sugen.. Det verkade trovärdigt och tycks innebära att anamnes vore ett viktigt första krav vid kostrådgivning till överviktiga. Förekommer det över huvud taget?

  Patienter vid Huddingekliniken sägs ha fått fylla i formulär vid ankomsten, vi bad om att få se ett blankt exemplar men fick inget.

 6. 6

  Piltson says: ”Hon menade att de som inte lyckas tappa övervikt genom att dra ned stärkelsehaltig mat är sådana som tidigare förstört sitt hormonsystem med s.k. jojo-bantning. Kroppen har lurats för många gånger och har till slut tappat sugen.”

  Om LCHF inte fungerar på alla så vore den medicinen lösningen om den nu fungerar så bra som dom hoppas,

  Dacke
  ”viktiga receptorer för bl a leptin tröttats ut”
  Du kan ha rätt men naturfolk drabbas aldrig av uttröttade leptinreseptorer, det är nog snarare något som påverkar leptinreseptoererna i vår livsmiljö.
  Huvudmisstanken är tarmfloran, miljögifter , socker främst fruktos.

  Det kan vara samma sak som även orsakar insulinresistensen.
  X är orsaken, och det orsakar leptinresistens insulinresistens, och våra följdsjukdomar.
  Då tål vi inte kolhydrater.

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  Det vore intressant att veta om dessa som inte går ner i vikt med lchf, verkligen har ätit enligt den.
  Dom flesta nybörjare tycks tro att det går att fortsätta äta som förut med kakor, tårtor, och allt möjligt bara det heter lchf någonstans.

  Den verkliga svårigheten tror jag är att komma ur sockerberoendet, som är lika stark som vilken drog som helst, och det krävs en rejäl uppoffring från personen, för att komma ur den.
  Jag har kompisar som ser/sett min hälsoresa, men dom klarar ändå inte att ändra sina vanor, och får fortsätta plågas av sina krämpor helt i onödan. Jag försöker försiktigt påverka deras inställning, men det verkar omöjligt,

 8. 8
  ragnhild säger

  Kjære dr. Annika – med hånden på hjertet – er det noen som ikke går ned i vekt på ”seriøs” lchf. Da regner jeg ikke med alle som ikke vil/orker når det kommer til stykket = halvhjertede forsök (nettet/bloggere er full av dem – noen har tatt seg sammen dog og lykkes stort). Jeg følger med og registrerer dette fenomenet!

  Iblant skrives der her – og der om at vekten ikke rører på seg, man går opp igjen. Men er ikke det fordi de unner seg ett for stort overskudd av fett ell. kolhydrater, samt ”må da kunne unne seg litt ekstra i helger osv.

  Jeg er skeptisk til ett innhold i debatten som sier at ”jovisst – lchf er ikke det rette for mange” – jeg rett og slett TROR ikke på det! ”Couching” er mitt ”mantra”. Pluss gi seg tid til å lære seg selv og sine kostvaner å kjenne. TTT (ting tar tid) – det er sikkert – mer enn 1-2 uker.

  Hilsen en som lever med tendens til å overspise på søtt spes., får ”vondt” av å se lekre sjokoladekaker – har erfart å kjøpe en hel pakke (deri mange) is, spiser alle og blir ikke mett – kunne spist enda flere (heldigvis kun 2 eksperimenter/forsøk og gjør det ikke omigjen). Leptinresistent ville dere kalt det, kanskje….. men med lchf klarer jeg å ”holde tunga rett i munnen”. Og: er mett og fornøyd .. og alt mer strikt… som er riktig for meg. Herlig m.a.o. og symtomfri fra evnt. såkalt LEPTINRESISTENS … PÅ LCHF! P.s. jeg har kontroll og holder vekten – er til og med iferd med å ta av mer; 2,5 års trivsel på lchf 🙂

  Fint om du kunne si ett par ord om dette – min skepsis!

 9. 9

  LCHF minskar leptinresistensen därför äter man mindre och går ner i vikt.
  Ökad leptinkänslighet leder även till ökad ämnesomsättning, det kan även förklara anekdoterna som hävdar metabol fördel med LCHF.

  Kosten är bästa behandlingen av fetma men medicinen eller någon annan medicin som påverkar leptinresistensen kommer att revolutionera fetmabehandlingen.

  Leptin är det viktigaste viktreglerande hormonet enligt forskningen och vi vet att dom feta lider av leptinresistens.
  Det är en självklarhet att leptinresistensen är en viktig orsak till fetman men den kunskapen förstör alla ideologier som finns om bantning.

 10. 10

  @ dd:
  Ett antal faktorer skiljer naturfolkens situation från vår:
  De lever sällan i överflöd, de måste röra på sig för att skaffa det de behöver.
  De har inte tillgång till alla raffinerade produkter och söta drycker med corn-syrup i.
  De blir sällan så gamla att eventuella vällevnadssjukdomar visar sig.

 11. 11

  Dacke myter.
  ”Ett antal faktorer skiljer naturfolkens situation från vår:
  De lever sällan i överflöd,”
  Det är en vitt spridd myt, kitavabor okinavabor svälter inte dom har gott om mat.

  ”de måste röra på sig för att skaffa det de behöver.de måste röra på sig för att skaffa det de behöver.”
  En byggarbetare kan röra sig mer än en kitavabo.

  ”De blir sällan så gamla att eventuella vällevnadssjukdomar visar sig.”
  Dom som inte dör av olyckor eller infektioner blir gamla och dom saknar helt våra vällevnadssjukdomar, typ diabetes.

  Vällevnadssjukdomar är en benämning som nu måste anses vara en felaktig beskrivning.
  Hjärtsjukdom där har forskarna tydligt vis att att munbakterier vandrar ner till hjärtat och där orsakar hjärtsjukdom, då är det ingen vällevnadssjukdom det är en infektionssjukdom.

  Fet kan man inte bli om aptithormonerna fungerar som dom ska, feta är sjuka.
  Dom flesta har mer eller mindre leptinresistens därför har dom för stor aptit.

  Evulutionen skapade aptitreglerande hormoner, om ett djur kunde äta sig fet på sin naturliga mat så skulle rovdjuren ta dom direkt,
  Leptin är det viktigaste viktreglerande hormonet.

 12. 12
  ragnhild säger

  Hva om det er så enkelt at det å ikke holde seg til artsegen føde; gir sykdom/hormonforstyrrelser. Da blir jo medisiner bare en måte/ett sätt å manupulere menneskekroppen. Evolutionen forsert – med hvilke kortsiktige/langsiktige virkninger …. – det virker som en tar utgangspunkt i et blankt lerret – som var vi oppstått idag…. hva sier det om forskningen/forskere och naturligvis om industrier som står bak….

  dd; Har du lest Pål Jaabeks blogg om bl.a. KORN?. Finnes på Mariannes mat och bak-blogg på svensk.

  Synes du det er ok og gi kyr/kossor spannmål. Er du enig i at riktig føde for dem er gras?

  Skal man utvikle medisiner for at dyra våre skal tåle spannmål bedre. Antibiotikabehovet blant våre husdyr har det akselerert via utbredelsen av spannmålskosten i et kaos av profittjag? – Fjørfe-/fiskeindustri (inkl. torskeoppdrett – forsök enn så lenge?), …… undrar jag.

  ……… Og ser for meg 16-1700 tallets fattigdom – slottsliv, det siste med alskens narrer som skulle underholde og hjelpe til å holde kjedsomheten borte, alt mens støvet fra de ”moderne”, kule, pudrede parykkene kvalte de uvitende… takke meg til en tur i skauen … ja den ene funderingen avløser den andre….. bisetningene likeså ….. ha det bra!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa