En nutritionist om LCHF

I Café.se intervjuas en nutritionist, Karin Jonsson, om LCHF.
Hon efterlyser långtidsstudier på LCHF innan man kan uttala sig om dess nytta.
Hur ska man då äta i väntan på resultat av långtidssstudier? Pågår det öht några långtidsstudier?
Ska vi äta som Jägarna och samlarna gjorde innan jordbrukets inträde, dvs motsvarande LCHF?
Ska vi äta som folk gjorde spontant under Jordbruks- och boskapsskötsel-eran, dvs ca 40E% kolhydrater, 40E% fett och 20E% protein?
Ska vi äta som Livsmedelsverket rekommenderar: ca 55 E% kolhydrater, 15E% protein och 30E% fett?
Under den tid SLV:s kostråd har gällt har övervikt, metabola syndromet och diabetes ökat i befolkningen. De kostråden har alltså inte utfallit bra, och det finns verkligen inga jämförande långtidsstudier som visar dess fördel.

Mitt råd är att befolkningen i gemen slutar att vara rädda för naturligt mättat fett, för den rädslan har inget vetenskapligt underlag. De som är friska kan då äta som det faller sig naturligt, dvs 40k-40f-20p. Förslagsvis med naturliga råvaror.
De som får symtom på metabola skador, övervikt eller sjukdom, kan prova sig fram till hur de kan bli bättre. Många finner då ut att det fungerar bäst med LCHF.
Den som vill förebygga sjukdom kan också äta den kost som motverkar metabola sjukdomar bäst, dvs LCHF.

 

Comments

 1. 1
  40-talist säger

  Du doktor Annika har helt rätt.

  Min 40-talistgeneration, 60+-are, är hur sjuka som helst. Jag känner ingen som är frisk. Alla äter diverse mediciner mot allehanda sjukdomar, många har fått cancer och avlidit före 70-årsåldern, även vid 55 års ålder. Det är magcancer, hjärntumörer, lungcancer, skelettcancer, bröstcancer, prostatacancer, hudcancer och sjukdomar som diverse hjärtsvikt/hjärtflimmer/hjärtinfarkt, reumatism, diabetes, högt blodtryck, depression, sömnsvårigheter mm.

  Unga människor har också sjukdomar av mer eller mindre allvarligt slag, alltifrån allergier och acne till mer allvarliga cancersjukdomar, för att inte tala depression och sömnsvårigheter.

  Äldre människor drabbas av stroke och hjärtinfarkt i hög utsträckning och intar ett 10-15-tal mediciner varje dag mot sjukdomar och biverkningar. Ingen kan längre hålla ordning på vad som är vad!

  Snacka om långtidsstudier, man behöver inte vara varken läkare eller professionell på annat sätt, det är bara att titta i sin egen omgivning och se hur sjuka människor är i dagens läge. Det finns all anledning att ifrågasätta maten vi stoppar i oss och för all del även annat som ger bukfylla. Slåss mot det, ni som är professionella. Kräv varningsetiketter på läsk, kaffebröd, godis – ”detta kan allvarligt skada din hälsa”.

  Nu har jag ilsknat till – sluta att hålla på och näringsberäkna, mäta och undersöka fetthalter här och där. Lyft fram vikten av bra råvaror, sånt förstår alla människor. Det behövs inga LCHF-expriment på några månader.

 2. 2
  Anders Sjölander säger

  LCHF är väldigt olikt stenåldersmänniskans kost. De kan bara ha ätit små mängder mjölkprodukter och ägg men däremot mycket rötter, frön, nötter vildfrukter (söta och icke-söta) och magert kött då och då. Säkerligen massor av insekter och larver också. Det äldsta säkra beviset på brödbak är dessutom 70 000 år gammalt, fast knappast vetebröd då. Mjölkprodukter och vår tamboskap introducerades under neolitisk tid, alltså för 10 000 år sedan och framåt.

  Innan du reagerar: notera att jag inte påstår något om LCHF-kostens nyttighet, bara att människan omöjligt kan ha ätit ”köttfärs- och bacongratäng med broccoli och sallad”. Det är liksom omöjligt, det är bara att kolla på jägare och samlare idag för att förstå det.

  LCHF är bra och nyttig mat; måste ni dra in rena faktafel i debatten?

 3. 3

  Annika , du säger det så bra, svårare än så behöver det inte vara. Många gör LCHF väldigt krångligt.
  Solveig A. Kiander

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Anders Sjölander:
  Jag skrev ”motsvarigheten” till LCHF. Vad de exakt åt varierade förstås efter tillgång.

 5. 5

  Alltid lika roligt att läsa den här bloggen, tack Annicka. Det här att alltid jämföra dagens kost med stenåldersmat är ju löjligt. Idag kanske ligger medelåldern när man dör på, gissar nu kanske 70 år. Vad låg den på under stenåldern kanske 30-40 år. Kanske det höga intaget av de giftiga kolhydraterna gjorde något gott än då. Så ni stackars 40 talister har det nog ganska bra, kan hålla med om att ni läkare skriver ut alldeles för mycket onödig medicin, kanske ni 40 talist läkare måste gå om er läkar utbildning eller fråga kompetent personal om hjälp

 6. 6

  Kosmo Skrev:

  Idag kanske ligger medelåldern när man dör på, gissar nu kanske 70 år.

  Min gissning är
  – kvinnor 83 år
  – män 78 år

 7. 7

  Hej,

  Vore intressant om du ville kommentera/skriva om detta: https://en.wikipedia.org/wiki/Resistant_starch

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Kosmo Skrev:

  …kanske ni 40 talist läkare måste gå om er läkar utbildning eller fråga kompetent personal om hjälp

  Jag förstod inte kopplingen till 40-talistläkare. Är det något särskilt som kännetecknar oss?
  Hur mycket steg medellivslängden efter övergången från jägarsamhället till jordbrukssamhället?

 9. 9

  Jo, det finns vissa som ej uppdaterar sin kunskap från den skolmedicin som ansågs vara adekvat på 60- och 70 talet.

 10. 10
  Jan-Erik S. säger

  Kosmo #5:
  Nja…nu ska du inte kasta sten i glashus och vara oförskämd.
  Antar dina medicinska kunskaper inte ligger speciellt högt med tanke på den gissning om livslängd du nämnde.
  Läs istället vad Annika skrev.
  Kan bara själv intyga hur oerhört bra man mår av LCHF.
  Detta är något som även 1000-tals intygat på saiter runt om i Sverige.
  Väger nu (i morse) 89,6 kg. Vägde 98 kg den 18/6 dvs -8,4 kg på 5 veckor och 2 dagar.
  Är 56 år, 1,79 lång och har aldrig mått bättre psykiskt i hela mitt liv.
  Blodsocker, blodtryck etc är perfekta…

 11. 11

  Studier på effekten av att LCHF visar på att intresset för sin kosthållning ökar vilket resulterar i att man minskar sitt intag av kalorier vilket ger viktminskning, det är inget trolleri men överkonsumtion av mediciner kan ge obehagliga biverkningar särskilt om de blandas hej vilt. Har själv jobbat med apotekare som går igenom medicinlistor från särskilt äldre patienter, där vi tog bort 2/3 mediciner från deras medicinlista för att bristen på kompetens. Oftast görs det studier på ett nytt läkemedel på manliga studenter i 20-25 års åldern, det kan få oanade konsekvenser om man ordinerar detta på äldre damer. Så Jan-Erik jag kastar inte sten i glashus. Jag bedömer inte Annikas kompetens för jag vet att LCHF funkar, men det är inte lösningen på samhällets fetma epidemi, och kolhydraterna är inte boven i dramat.

 12. 12

  Annika!
  Om Du ska vara ärlig, hur många av de överviktiga och anfäktade av metabolt syndrom, har följt kostråden Du så ofta gör ner? Hur många vet överhuvud taget att dom finns och vad det står i dom?

 13. 13

  Har hittat en intressant ny blogg, som kanske kan intressera läsekretsen:
  https://www.masrabassan.com/blog/
  Där finns många intressanta aspekter på levnadsvanor.

 14. 14
  Jan-Erik S. säger

  Kosmo #11:

  Jag är absolut övertygad om att LCHF är lösningen på samhällets fetmaepedemi.
  Har själv haft övervikt (100-115 kg) i mer än 20 år och provat alla sk vedertagna metoder.
  Inget har funkat.
  Men…LCHF fungerar faktiskt även om jag var skeptisk innan.
  Dessutom…man mår så förba..at BRA!!!
  Utan att vara hungrig.

  Förmodar det finns många här inne som kan intyga den smått euforiska känslan man uppnår med LCHF.

 15. 15
  F d anhörig säger

  Kosmo Skrev:

  Har själv jobbat med apotekare som går igenom medicinlistor från särskilt äldre patienter, där vi tog bort 2/3 mediciner från deras medicinlista för att bristen på kompetens.

  IT-kompetens i all ära, men jag tvivlar på att 2/3-dels läkemedel sattes ut. Jag har varit anhörig till äldre på äldreboenden och det är sällsynt att dessa medicinlistor revideras i den mängd du anger. Jag har själv blivit uppringd/kontaktad av IT-säljare som vill sälja in sina datorprogram för ändamålet.

  Jag ska leta fram flera rapporter om hur det går med utsättning av läkemedel med hjälp av dessa snillrika datorprogram.

  Den enda läkare jag känner till som seriöst bedriver utsättning av läkemedel till äldre är Claes Lundgren.
  https://www.vll.se/default.aspx?id=34611&refid=54615

  (Jag arbetar inte inom vården, men jag har IT-kompetens.)

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Dacke:
  Jag vet många.

 17. 17

  Jag har beslutat att meddela hela Sveriges befolkning riktiga kostråd.

  Friska mänskor (normalviktiga utan något tecken på störd kolhydrat metabolism):

  Ät kost som INTE innehåller stora mängder raffinerade kolhydrater ( dvs socker, mjöl, läsk, saft, m.m) och undvik om möjligt matvaror med mycket artificiella tillsatser d.v.s. ”alla typer av färdiglagad industrimat. Ät inte för mycket protein, max 25-30 energi%. Fördelningen mellan fett och kolhydrater spelar nog inte så stor roll utan det är upp till var och en att pröva vad som passar efter tycke och smak. Rök inte.

  Sjuka mänskor( d.v.s. alla andra som inte passar i gruppen ovan, vi är många):

  Följ råden ovan MEN drag ned på kolhydrater kraftigt och då måste man äta lite mer fett för att kaloriinnehållet skall bli normalt. Följ detta till dina symtom på sjukdom (övervikt, högt blodsocker/blodtryck felaktiga blodfetter börjar förbättras).
  När man sedan förbättrats kan man pröva att öka mängden kolhydrater om man vill, man måste inte. Man skal dock vara mycket uppmärksam på om symtomen på störd metabolism kommer tillbaka (t.ex. vikt ökning, ökat blodsocker, försämrade blodfetter) och då överväga att minska kolhydraterna igen.

  Sedan kan man kalla detta Atkinskost, LCHF, Paleo eller stenålderskost det spelar inte så stor roll det viktiga är att det är en kolhydratreducerad kost.

  Så enkelt är det.

 18. 18
  Jan-Erik S. säger

  Ove #17:

  Håller med Dig där.

  Enkelt uttryckt är ju LCHF att man äter enl. tallriksmodellen men man byter ut nästan alla kolhydrater mot fett (ej matolja/margarin).

  För att få igång fettförbränningen så är det bäst att helt eller nästan helt utesluta kolhydrater första veckan.
  Därefter kan man om man vill (när suget efter kolhydrater försvunnit) prova sig fram med att äta kanske 40 g kolhydrater/dag.

  Men…jag kommer aldrig att börja äta som jag åt för 3 månader sedan.
  Aldrig!!!
  Jag mår helt enkelt för bra för det och har absolut inget sug efter bröd, potatis, juice, bullar, etc. etc.

  Det mest frustrerande är att alla tvivlare på LCHF tvivlar på vad man säger om dess förträfflighet.
  Jodå…har själv varit tvivlare så jag vet hur alla tänker.
  En vanlig fras är ”Jo, men jag vill unna mig att äta gott som potatisgratäng ex.-vis”.
  Visst, men det visar bara att människor som svarar liknande inte har förstått något!

  Man blir helt enkelt INTE sugen på potatisgratäng etc när man äter enl. LCHF.

  Så enkelt är det ju faktiskt så man gör ingen uppoffring när man avstår.
  Det är ju det som är poängen!

  Hur ska man få folk att förstå?

 19. 19
  Hälsa är livet säger

  Kosmo Skrev:

  … för jag vet att LCHF funkar, men det är inte lösningen på samhällets fetma epidemi, och kolhydraterna är inte boven i dramat.

  Ursäkta? Eftersom det är kolhydraterna som triggar igång insulinet så är det definitivt boven i dramat. Utan insulinpåslag så lagras inget överflödigt fett.

 20. 20

  Vad åt människan innan vi hade eld och spjut? Vi kanske ska äta som vi gjorde innan vi var jägare?

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ Johan:
  Insekter och larver? Resterna efter rovdjurens måltider?

 22. 22
  Hälsa är livet säger

  @ Johan:
  Homo Habilis verkar ha använt simpla verktyg för att komma åt benmärgen i de kadaver som t ex lejonen lämnade. Och om jag inte minns fel så är Habilis tre utvecklingsteg innan Homo Sapiens Sapiens, dvs långt innan den moderna människan.

 23. 23
  Professor Göran säger

  Kosmo #11 Skrev:

  och kolhydraterna är inte boven i dramat.

  Är du inte lite väl religiöst dogmatisk nu?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa