Vegetarianer drabbas mer av psykisk sjukdom

Vegetarian diet and mental disorders… Vegetarianerna har mera depression, ångest och somatoforma störningar.
Undersökningen visar bara ett statistiskt samband och inte ett orsakssamband.  Vad kan orsaken till vegetarianernas ökade psykiska sjuklighet vara?

Själv tror jag att vegetarisk kost ofta är fattig på viktiga näringsämnen, framför allt långkedjigt omega 3, vitamin B12 och bra naturligt mättat fett.
Det naturliga mättade fettet och kolesterolet är viktiga för hjärnans funktion.

 

Comments

 1. 1

  har vært fiske vegetar i 17 år og hvertfall de siste årene har jeg, siden jeg begynte å spise fisk, hatt høge verdier, altså når det gjelder vitaminer, mineraler osv.(ingen mangler…) Har spist både egg, melkeprodukter og havdyr. Jeg har alltid forsøkt å finne det beste kostholdet for min mage…..og en stadig, om enn sakte økning i vekt som jeg liksom ikke klarte å stoppe, ennå ikke funnet det, men siden lchf har jeg liksom kommet på et rettere spor. Jeg skal prøve en tid uten melk, for å se om jeg oppnår ultimat mageflora….Det som er det gledelige er at vektoppgangen har stoppet og er på vei tilbake, med lchf, og det at man kankje har fått stoppet alle bivirkninger av vegetabilske oljer og korn, som det skrives om selv om jeg personlig ikke har merket noe i en alder av 40. Det er spennende å tenke seg utviklingen framover når folk begynner å forlange kokkos og smult, friskt kjøtt osv.

 2. 2
  paradigmskifte säger

  Forskningen pekar ut inflammation som en orsak till psykiska sjukdomar.’
  Dolda infektioner orsakar kroniska inflammationer.
  LÄS VETENSKAPLIGA STUDIER OM INFLAMMATION DET PÅGÅR ETT PARADIGMSKIFTE.

  ”GcMAF – The most important discovery in autism treatment?
  Over 700 children have now trialled GcMAF through a number of clinics around the world, and all clinics are reporting a response rate of over 80% in reducing the symptoms of autism – Immuno Biotech Ltd 28th June 2012. ”
  https://www.prweb.com/releases/2012/6/prweb9651313.htm

  Det kan vara så att psykiskt sjuka försöker att bota sig med vegetarisk mat och därför är vegetarianer mer sjuka.

 3. 3
  Dennis säger

  Psykiska diagnoser har väl varit under lång tid man tagit till när man inte vetat bättre.
  De flesta känner väl till magsårets historia.
  Egentligen rent generelllt kan man skriva som så att har man rätt formel och alla data kända kan man beräkna allting så alltså brister det i någon dela.
  Om man utgår från att mänskligheten står på botten av sin utveckling så behöver man inte vara så frågande till varför vissa läkare skriver ut statiner t.e.x. .-)

 4. 4
  Rebecca säger

  I min egen närhet kan jag se att de som valt den vegetariska vägen oftast är de som från början har en större dos empati och medvetenhet om omvärldens grymheter. Kan de inte vara så att de människor som är vegetarianer är de som har ett mer mottagligt psyke för lidande, inte att de börjat må psykiskt dåligt av kosten!? De som inte valt att äta vegetariskt vill ju oftast inte döda djur själva. De har bara ett psyke som lättare kan slå bort hemska bilder som exempelvis de som florerade på alla nyheter kring jul för några år sedan, om grisarnas situation inför jul. Skinkförsäljningen sjönk det året, men året efter var det glömt och försäljningssiffrorna var tillbaks till det normala.

 5. 5
  Professor Göran säger

  Detta är ett genomgående tema i Vegomyten – den genomgående psykiska obalansen hos vegetarianer! Tryptofanbrist??

 6. 6

  Håller fullständigt med om att för lite animaliskt fett påverkar hjärnans funktion. Bristen gör att hjärnan utlöser näringsbristlika signaler till kroppens hormonsystem. Kroppen svarar med sömnproblem, koncentrationsvårigheter osv. Mina patienter som söker för depression uppmanas alltid innan besök att äta omega-3 olja + öka smör, ägg och grädde till kosten.

 7. 7

  @ Rebecca:
  Tror verkligen inte att vegetarianer är mer empatiska och känsliga . Hitler tex var vegetarian…. så den hypotesen är redan avfärdad.
  Blir nästan förolämpad som köttätare.

 8. 8

  @ Kjell Holmsten, inom vilken del av sjukvården är du verksam?

 9. 9

  Nr 8 @ Paleolite

  Har det någon betydelse?

 10. 10
  Rebecca säger

  @ Karin:
  Om jag förolämpade dig som köttätare ber jag om ursäkt, jag vidhåller dock min åsikt. Att kunna äta kött och samtidigt vara medveten om hur köttet har hamnat på tallriken anser jag vara mindre empatiskt än att avstå för att inte bidra till djurens lidande. Vidare har jag svårt att tro att Hitler valde sin vegetariska kost av moraliska skäl.

 11. 11
  Charlotta säger

  @ Rebecca:
  Precis så tänkte jag också! Är själv vegetarian. Nu menar jag inte att jag anser mej själv godare än köttätare, men började precis som du säjer äta vegetariskt av empatiska skäl. Är en känslig människa som lätt känner för andra. Det är lite hönan o ägget.

 12. 12

  Rebecca, enligt abstractet i studien så fick de psykiska sjukdomar i samband med att de blev vegetarianer:
  ”The analysis of the
  respective ages at adoption of a vegetarian diet and onset of a mental disorder showed that the
  onset of mental disorders tends to follow the adoption of the vegetarian diet.”

 13. 13
  Professor Göran säger

  Läs ”Vegomyten” av Lierre Keith! En av de bästa böcker jag läst! Samma känsla som i ”Tyst vår” av Rachel Carson som startade miljödebatten för 50 år sedan.

 14. 14

  Rebecca Skrev:

  @ Karin:
  Om jag förolämpade dig som köttätare ber jag om ursäkt, jag vidhåller dock min åsikt. Att kunna äta kött och samtidigt vara medveten om hur köttet har hamnat på tallriken anser jag vara mindre empatiskt än att avstå för att inte bidra till djurens lidande. Vidare har jag svårt att tro att Hitler valde sin vegetariska kost av moraliska skäl.

  Tycker du trasslar in dig Rebecca… Om ditt resonemang gällde får man först forska på av vilken anledning man är vegetarian och sedan kolla statistiken…. Håller inte riktigt vetenskapligt tycker jag. Men såklart får du ha din tes om du vill… Vegetarianer tycker ofta att de är bättre människor. Sen undrar jag hur väl bekant du är med olika psykiatriska diagnoser. Hög empatinivå är inget utmärkande för en psykiatrisk sjukdom. Dessutom finns det ett otal olika diagnoser. Om Breivik nu visar sig vara psykiskt sjuk så är ju inte empati ngt utmärkande för honom i de flestas ögon- dock i hans egna…

 15. 15

  Charlotta Skrev:

  @ Rebecca:
  Precis så tänkte jag också! Är själv vegetarian. Nu menar jag inte att jag anser mej själv godare än köttätare, men började precis som du säjer äta vegetariskt av empatiska skäl. Är en känslig människa som lätt känner för andra. Det är lite hönan o ägget.

  jag är köttätare och en mycket känslig människa och jag känner ett otal andra- känner vegetarianer som går fram som bulldosrar dock… så jag håller INTE med… men som jag sagt i ett tidigare inlägg: detta är en vanlig uppfattning hos vegetarianer.

 16. 16
  HelgeK säger

  Vegetarianer är inte ”känsligare” än andra, de har snarare svårt att se saker i ett större sammanhang, svårt att se konsekvenser av olika handlingar i ett vidare perspektiv. Lite som religiösa, man ”tror” man gör rätt, men det bygger inte på sakkunskap, hur mycket ont har inte gjorts i religionens namn.

  Bara en sådan sak att det är OK för rovdjur att jaga och äta, men människan som likaledes har gener som är anpassade för att äta kött, får det inte.

 17. 17
  Lotta B säger

  @ Rebecca: Jag är köttätare och empatisk. Alltså är ditt resonemang åter fel.

 18. 18

  Om man är köttätare men bara äter kött från djur som har haft det bra och fått en snabb och smärtfri avlivning, saknar man då också empati för djurens situation?

 19. 19

  Lotta B

  Klart du är empatisk. Det är alla mer eller mindre.

  Kjell Holmsten

  Nu blev jag nästan tokintresserad!

  Duger det inte med kokosfett, algolja, rapsolja och olivolja?

  Proffesor Göran

  https://www.indybay.org/uploads/2010/03/15/correcting_the_vegetarian_myth.pdf

 20. 20
  dårskapen säger

  Dom som äter fett och kött blir mentalt sjuka för dom kan inte läsa vetenskapliga studier.

  Inflammation verkar vara den största orsaken till psykiska sjukdomar, läs och sluta fantisera om kosten.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii
  https://neurosciencenews.com/toxoplasma-gondii-brain-parasite-dopamine-levels/

  Dålig kost gör oss bara mer infektionskänsliga.
  Bra kost kan förbättra hälsan men kosten botar inte infektioner.

  Jag gissar att mer än hälften av våra tunga psykiska sjukdomar är orsakade av inflammation där infektioner är huvudorsaken till inflammationen.

  LCHF är en farlig ideologi, för ideologin tror att alt beror på kosten vilket är fel.

 21. 21
  Vox Humanae säger

  Det verkar snarare som att en stor mängd mentala och kognitiva störningar beror på kortslutning i nervtrådarna. Detta uppstår när isolering runt nerverna blir för tunn. OM jag förstått rätt så behöver vi långkedjigt omega3 för att kunna bygga upp myelinet och detta kan vi bara få genom animaliskt fett, den vegetabiliska omega3 har för korta kedjor för att vi ska kunna använda den till just uppbyggnad av myelinet. Margarinkulturen skulle då förklara varför vi idag har så väldigt många flera ”bokstavsbarn” än vi haft tidigare.

  Lchf är ingen ideologi, det är en kostform. En kostform där väldigt många människor har fått lindring eller bot från en stor mängd sjukdomstillstånd. Du, bakteriejesus, är betydligt mera insnöad på din sak än de flesta på denna blogg, och det får mig allt mer att fundera på om inte du själv är en av dessa med en tung psykisk sjukdom.

 22. 22

  Lotta B Skrev:

  @ Rebecca: Jag är köttätare och empatisk. Alltså är ditt resonemang åter fel.

  och du är säkert helt frisk….

 23. 23
  dårskapen säger

  Vox Humanae

  Man blir inte intelligent av LCHF du klarar inte ens av att läsa vetenskapliga studier.
  kosten är viktig men alt beror inte på kosten.
  Bokstavsbarn kan nog förklaras med en inflammation.

  “GcMAF – The most important discovery in autism treatment?
  Over 700 children have now trialled GcMAF through a number of clinics around the world, and all clinics are reporting a response rate of over 80% in reducing the symptoms of autism – Immuno Biotech Ltd 28th June 2012. ”
  https://www.prweb.com/releases/2012/6/prweb9651313.htm

  Kolhydrater orsakar inte inflammation.
  Men kolhydrater kan gynna dåliga magbakterier som orsakar en inflammation.
  LCHF är farligt för ideologin är ointresserad av att sanningen ska komma fram.

  Enligt Vox Humane så ska dom som inte blir friska av LCHF lämnas att dö, han vill inte att alla ska bli friska.

 24. 24
  ragnhild säger

  Alt skal medisineres bort, for sykdom handler bare om ubalans i bakterifloraen vi mennesker har? Eller saknad af de rätta bakterierna. Det är hypotes nr. 1 i ”din” bakterieforskningsjakt.

  Bakterier fororsaker? :
  *diabetes
  ”autisme
  *psykisk ohälsa
  osb.

  Ad autisme; Forskningen/eksperimenten med medicin- samt ketogen kost är intressante. At det inte har någon effect på genrelatert autisme hör med till bildet. Men ska man tro på rapporteringen, och resultat så är det absolut goda nyheter.

  Ja då er det bara att hoppas på att resultater af hypoteserna kommer snart. Men varför säger forskarna att det vil ta decennier för konklusjoner evnt. kan visa sig när det kommer till bakterieforskning?

  Jag blir mycket skeptisk när det kommer till din retorikk – eks. ” LCHF är farlig for ideologin är ointresserad av att sanningen ska komma fram” .

  Jag tycker din retorikk speglar ett människa som inte är intresserad av at ge ut information, men snarare ger du mig mistanke om at du har funnit ett nytt sätt* via ”revolutionerande” nyheter att trolla. Du gör stadigt krav på att hypoteser och löpande, utprövande (inte konkluderade någon av dem) forsöksverksamhet är sanningar, ”oppleste och vedtatte.

  Ja, EU är engasjerad i gen- och bakterieforskning. Men det du presterer här ger jag inte 2 øre for….. du är inte trovärdig som kälda – bla. juksar du med facit.

  Hilsen luta lei….. – nästa inlägg for någon andra som är mera insatta enn mig i båda forskning och troll-beteende. Good bye…. Adjeu…. auf wiedersehn – ops…

 25. 25
  Charlotta säger

  @ Karin:
  Fast jag upplevde det som att Rebecca lade fram en tes, en möjlig förklaring eller tanke på hur det kanske skulle kunna vara. Man måste väl få resonera utan att stämmningen blir hård tycker jag? Ingen har heller sagt att vegetarianer skulle vara bättre eller finare människor eller att det inte finns vegetarianer som är dåliga människor.

  Jag kan ju bara utgå från mej själv och resonera utifrån det (lakto-ovo- vego som äter lchf). Har ingen svår psykisk störning direkt men lider av ångest/panikångest ibland och har gjort så långt innan jag blev vego. Jag ÄR en känslig natur och har valt att inte äta kött för djurens skull. Jag kan därför se ett annat möjligt samband mellan psykisk ohälsa och att äta vegetariskt än att det skulle vara kosten som direkt påverkar psyket. Jag säjer inte att det absolut ÄR så men att det är en tanke.

  Förstår inte heller varför människor intar en så aggresiv ställning när man säjer att man är vegetarian? Jag dömmer ingen efter hur de väljer att äta.

 26. 26
  Charlotta säger

  @ HelgeK:
  Jag har absolut inte svårt att se saker i större sammanhang. Inte svårt att reflektera eller problematisera. Inte heller vill jag frälsa andra med min kost.

  Klart jag ser att det finns motsättningar och frågor också kring min kost.

  Jag har VALT att vara vegetarian för att jag vill det och det känns bra för mej. Inget annat.

 27. 27
  Vox Humanae säger

  Bakteriejesus

  Lägg inte ord i min mun. Du uppvisar klara psykopatiska drag.

 28. 28
  dårskapen säger

  ragnhild

  Det kan vara så att den bästa medicinen för att bekämpa intracellulära bakterier är att äta strikt ketogent,
  LCHF kan då bli en medicinsk behandling i framtiden.
  BAKTERIER ÄLSKAR SOCKER, sluta mata bakterierna.

  Läkemedel ska tas till när kosten inte kan förbättra hälsan, jag vill inte att läkemedel ska vara första behandlingen.

  Det är infektioner som orsakar dom flesta av våra sjukdomar.
  Läkarna kan mycket om akuta infektioner men dom har missat dom kroniska infektionerna, nu kommer det ny kunskap från forskarna som kan ses som ett paradigmskifte i den medicinska historieboken.

  Att kolhydrater skulle vara orsaken till våra sjukdomar är absurt, vi har under hela evolutionen ätit en del kolhydrater och vi har anpassat oss till kolhydrater.
  Bakterier virus med mera för vi en ständig kamp mot, det är där du hittar orsaken till våra moderna sjukdomar.

  Genforskningen hittar inte fel i våra gener som kan förklara våra sjukdomar, nu letar dom efter bakteriegener och då hittar dom samband till våra sjukdomar.

 29. 29

  Är de som äter vegetarisk LCHF mer psykiskt sjuka än andra ?
  Studien som Annika länkade till visade väl ett samband, och inte
  ett orsakssamband?

 30. 30

  Tror att folk är så pass kloka att dom känner själva vad som fungerar ju för den individen. Ingen mening med att försöka att omvända folk som har sin uppfattning vad som fungerar just för deras kropp. Detta har ju religionen försökt att göra i årtusenden och se vart det leder. Jag är inbiten lchf köttätare fast äter endast krav
  Och min fru är vegetarian. Och det funkar alldeles utmärkt ingen försöker omvända den andra.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Helge:
  Nej studien bevisar inget orsakssamband, men den tyder inte heller på att människor blir friskare av vegetarisk kost.

 32. 32

  Hocke Skrev:

  Tror att folk är så pass kloka att dom känner själva vad som fungerar ju för den individen. Ingen mening med att försöka att omvända folk som har sin uppfattning vad som fungerar just för deras kropp. Detta har ju religionen försökt att göra i årtusenden och se vart det leder. Jag är inbiten lchf köttätare fast äter endast krav
  Och min fru är vegetarian. Och det funkar alldeles utmärkt ingen försöker omvända den andra.

  Självklart ska individen bestämma själv. Jag är inte ute efter att omvända vegeterianer… Inte på ngt vis. Men jag tror inte vegetarianer är mer empatiska än köttätare. Och jag tror inte att empatiska människor blir mer psykiskt sjuka än andra. En psykiatrisk diagnos är mycket mer komplicerad än så…
  Alla ska äta den kost som funkar för dem…

 33. 33

  Empati eller inte, det vet jag inte. Men jag tror att en hypotes kan vara att gruppen vegetarianer innehåller en större andel sökare och grubblare – som funderar över tillvaron, som söker något ”bättre” och liknande. Om det är så, jag bara spekulerare, så behöver det inte betyda att kosten orsakar psykiska åkommor.

  Med det vill jag inte ha sagt att vegetarianer är bättre eller sämre. Jag experimenterade själv med vegetarisk kost i min ungdom, både av moraliska och hälsoskäl. Övergav sedan det för rekommenderad kolhydratkost. Numera är jag hängiven LCHF:are. Jag är en sökare och grubblare med fallenhet för deppande.

  Det vore kanske intressant att se hur det är med oss LCHF:are? Vi är ju en grupp som antagligen innehåller många sökare och många som är beredda att ifrågasätta givna sanningar. Vi söker något bättre, helt enkelt.

  Ibland kanske det är de som inte bryr sig, som bara äter gängse kost utan att fundera, som innehåller störst mängd personer som aldrig går in i depression eller liknande. Just för att de inte ifrågasätter tillvaron så mycket.

  Några sämre eller bättre personer talar jag inte om, utan helt enkelt om läggning.

  Men sen kan det ju finnas samband med kost, också. Vad vet jag…?

 34. 34

  För det första står det, som många har påpekat, i studien att många av vegetarianerna led av psykisk ohälsa INNAN de blev vegetarianer. Som så finns det alltså inte något bevis för att en vegetarisk kost skapar ohälsa.

  För det andra finns det absolut omega 3 substitut av fullgod kvalitet i form a mikroalger som olja som är helt vegansk, ett B12 piller en gång i veckan i kombination med B12 berikad soyamjölk till exempel tar hand om B12 nivåerna.

  Jag tycker att denna kolhydratsfobi är otroligt tråkig. Visst ska man inte äta stora mängder raffinerat socker, det har ingen sagt. Men däremot finns det relativt mycket nyare forskning som påvisar att människor är mer adapterade att äta stärkelserik föda än köttrik föda. (Och då helst så nära sin orginalform som möjligt. Sötpotatis är defenitivt bättre än pasta)

  Från en hälsosynpunkt får man ju faktiskt lov att göra hur man vill med vilken sorts diet man vill följa. Själv föredrar jag att ha en bra livsstil med en balanserad vegansk kost (På grund av etiska skäl).

  Jag är väldigt intresserad av besattheten av smör, grädde och liknande mejeriprodukter dock. Med så många laktosintoleranta människor i världen, tror man verkligen att smör, grädde och mejeriprodukter generellt sett är en ideal födogrupp?

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ Mina:
  Har du några referenser till bra studier som visar att stärkelserik kost är bättre för hälsan än animalisk kost?
  Att basera sitt B12 intag på tabletter och sojamjölk låter som tveksam basföda.
  Ang besattheten av smör och grädde, läs Diabetes.docs senaste blogginlägg: https://diabetesdoc.bloggsida.se/kost/lattmjolk-ar-farligt-for-halsan
  Smör innehåller praktiskt taget inget laktos. Grädde innehåller 3% laktos. För den som inte tål den lilla mängd laktos det blir i en gräddskvätt finns det laktosfri grädde.

 36. 36

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag undvek att säga ”bättre för hälsan” just precis för att jag inte har speciellt många referenser som jag tror att du skulle acceptera. Det jag sa var att vi verkar vara mer adapterade att äta stärkelserik mat (som rötter, lökar och rotknölar, inte pasta och dylikt) än kött: enzymer i vårat saliv, emaljen på våra tänder, och liknande saker,. Speciellt i befolkningar som äter mycket stärkelse verkar det finnas fler kopior av AMY1 genen. Detta kan kanske vara en indikation att vi forsätter adaptera oss till en stärkelserik diet. Nathaniel Dominy har drivit relativt mycket forskning angående stärkelserik mat, speciellt från ett evolutionärt perspektiv.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2377015/
  https://scholar.google.com.au/citations?view_op=view_citation&hl=en&user=ZGD7vx8AAAAJ&cstart=20&sortby=pubdate&citation_for_view=ZGD7vx8AAAAJ:roLk4NBRz8UC
  https://sciencenotes.ucsc.edu/0901/pages/tubers/tubers.html

  B12 tabletter fungerar för det mesta bra. De har oftast en onödigt hög halt, och veganer som kommer ihåg att ta en minst en gång i veckan och dessutom äter soyamjölk, mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk och andra berikade produkter har oftast inga problem med det. (däremot finns det många veganer som struntar i skillnaden mellan B12 som absorberas och B12 som inte absorberas och tror att lite sjögräs räcker)

  Nu var det inte grädde och smör i relation till lättmjölk jag undrade om, utan mejeriprodukter överhuvudtaget. Det finns så många människor som inte kan tolerera höga doser av mejeriprodukter, så varför tror man att det skulle vara en mer naturlig och bra föda för människor.

  Generellt sett är det upp till var och en vilken slags mat man äter, och vi har båda studier som stärker våra synpunkter. Som jag sa är jag vegan av primärt etiska själ, inte hälsoskäl. Däremot har jag inte sett några bra vetenskapliga studier som stöder LCHF. Men, som sagt, det är upp till var och en hur och vad man äter.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ Mina:
  Ätliga rötter accepterar jag, i rimlig mängd, avpassad till var och ens kolhydrattolerans, med undatag för potatis som innehåller hög halt stärkelse.
  Här är en länk som friskriver feta mjölkprodukter: https://diabetesdoc.bloggsida.se/kost/lattmjolk-ar-farligt-for-halsan. Varför mjölkprodukter är oetiska kan jag inte förstå, om de kommer från kor som har det bra.

 38. 38

  @ Annika Dahlqvist:

  När det gäller potatis antar jag att vi helt enkelt har delade åsikter. Vilket är helt okej. (Däremot äter jag inte stora mängder av det och föredrar sötpotatis)

  Gällande etisk mjölkproduktion är det otroligt svårt att få garanti på om man inte själv äger kon. Även då är det lite etiskt problematiskt om man är emot att utnyttja ett djur för sin egen skull.

  Mjölk produceras av kor för kalvar. I mjölkindustrin blir det ofta så att kalvarna blir separerade från sin mor väldigt kort efter födeln och uppväxt på flaska för att sedan bli kalvkött om det är en hane, eller ta över som mjölkko senare om det är en hona. De slaktas oftast unga när mjölkproduktionen börjar dala. Kor som inte hålls näst intill konstant gravida injeceras i vissa länder med hormoner för att hålla igång mjölkproduktion.

  Generellt sett finns det mycket som man kan tycka är oetiskt med mjölk. Andra kan tycka att samma sak är helt okej. Personligen tycker jag att mjölk ska gå till kalvar, inte människor. Det är dock en personlig etisk ståndpunkt, och alla har olika standard för vad som behövs för att en ko ska ha det bra. För mig inluderar det ett naturligt förhållande med sin kalv, vilket inte lämnar speciellt mycket mjölk över förrutom i de framavlade kor som producerar för mycket mjölk.

  När det gäller samlingsstudier som den citerad i ”diabetesdoc” har liknande studier utförts när det gäller fullkorn, och samma saker har hittats där. Människor som äter fullkorn har inte högre risk för diabetes t ex utan kan, tvärt om, ha mindre risk. Det har till och med varit studier som hittat ett samband med en högre fullkornskonsumption och bättre insulinkontroll för människor med typ 2 diabetes. Så det är ganska intressant med sådana studier. Tyvärr har inte jag tillgång till den fulla studien, vilket är tråkigt. Ibland kan de små smulorna man får i sammanfattningar inte vara helt korrekta avspeglingar av innehållet.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ Mina:
  Den etiska frågan om att man tar mjölken från kalvarna kan vara ok när det gäller ens eget matval, men när det gäller andras, tex barnens, tycker jag att det är ett icke adekvat argument. Där bör hälsoaspekterna väga högre.
  Vad gäller diabetes och fullkorn tycker jag att diabetikerna kan testa blodsockersvaret på sig själva när det gäller smör och fullkorn. Smör höjer inte blodsockret.

 40. 40

  @ Annika Dahlqvist:

  Min etik är min, och likaså mina matval. Barn har jag inte.

  Hälsoaspekterna när det gäller mejeriprodukters vara eller icke-vara har inte belägg nog för mig. Och brås dom på sin mor och far om jag har några skulle deras hälsa vara mycket bättre utan. Jag fick alltid ont i magen av mejeriprodukter, likaså min man får ont och blir otroligt gasig, min syster behöver äta enzymtabletter innan maten för att kunna äta mejeriprodukter.

  Min svärmor var här på besök för ett tag sedan. Hon åt mestadels maten som vi åt, trots hennes diabetes. (alltså mestadels vegansk mat baserad på råvaror och inte halvfabrikat) och otroligt lite kött samt inga mejeriprodukter, hennes blodsocker låg på bra nivåer för första gången sedan hon fick diagnosen. Så jag tror inte att mejeriprodukter är mirakelmedecin där. Jag tror att det är frågan om att äta hemlagad mat från bra råvaror som är huvudsaken. Helt vetenskapligt orelevant eftersom vi inte kan studera det närmare, men spekulationer är alltid trevliga.

  Att jag tog upp fullkorn just där var för att visa att om man inte kan acceptera samlingsstudier angående fullkorn som säger liknande saker kanske man inte ska acceptera samlingsstudier angående mejeriprodukter som säger samma sak heller. Där var jag lite lurig, tyvärr.

 41. 41

  Vad är etisk mjölkproduktion???

  Om man på något sätt ska vara djurvän, värna om djuren, deras välbefinnande och existens (och kalla det etiskt) så anser jag att bästa sättet är att bli en köttkonsument som ställer krav på uppfödningen av djuren.

  Att ställa sig vid sidan av och äta vegetabilier är inte djuren till gagn.

  Det fungerar bara under parollen, ”ett utrotat djur är ett lyckligt djur”.

  Jordbruket har utrotat otroligt många djur, kryp och insekter. Åkermark, för sojaodlingar, risodlingar, veteodlingar har trängt bort djuren, och förgiftat dom som finns kvar. Jordbriket i sin tur producerar kraftfoder som gör våra djur sjuka, etiskt?

  Inse, kött och mjölkproduktion är här för att stanna. Bästa påverkan man kan göra är att konsumera det man vet ger en etisk behandling av djur. Money talks! Köp bra grejer för rätt pengar och produktionen kommer styras dit. Köp skit, för billiga pengar och man kommer fortsätta producera fuskmat från illa behandlade djur.

  Det går inte att få bort något man inte anser vara etiskt producerat genom att vända det ryggen. Jobbigt, men sant.

 42. 42

  @ P:

  Detta handlar inte om att utrota djur. Den teorin är absurd och fungerar bara om man har minsta möjliga kunskapen om biologisk etik.

  Jordbruket har ökat på grund av den höjda köttkonsumptionen också. Tro inte annat. I jakt på att få mer mat snabbare har köttuppfödare köpt upp otroligt mycket sojabönor, havre, vete och liknande, för att inte tala om den skövling av skog som sker när människor nu också vill ha kött uppvuxet på gräs. Även om du kanske äter älgkött (som jag för övrigt var uppväxt på innan jag slutade äta allt kött förutom fisk för 12 år sedan) äter oftast resten av befolkningen djur som blivit matade med soja, havre, vete och dylikt. Konsumptionen hos en medelsvensson av sådana produkter om man räknar in köttet de äter är mycket högre än en vegan. Till och med en människa som äter LCHF med kött från ICA konsumerar mer av dessa jordbruksprodukter än en vegan i slutändan.

  Ska vi prata om strikt etik så jobbar jag på ”money talks”. Jag lägger mina pengar på etiskt producerade veganska produkter, dricker vin från vingårdar här i Australien som jobbar med bättre jordbruksetik, det vill säga inga kemiska bekämpningsmedel, gödsel eller liknande.
  Jag köper produkter jag tycker är etiska. Om jag inte tycker att döda ett djur för något vi inte behöver är etiskt, varför skulle jag bli köttkonsument?

  Kött och mjölkproduktion är kanske inte alls här för att stanna, vem vet hur det blir. Enligt vissa studier måste vi snart bli veganer allihopa för att kunna få mat att räcka till. (vilket inkluderar så kallat in-vitro kött)

  Om pengar är det som talar, varför skulle bojkottning av alla djurprodukter och oetiska produkter vara värre än att köpa köttprodukter som säger att de är etiska? Den filosofin förstår jag inte alls. Så du tror att jag vänder allting ryggen om jag är vegan? Det är inte alls sant. Jag ger mitt stöd till de företag jag tycker gör rätt, eller köper de produkter genom ett oetiskt företag jag tycker är etiska för att visa det företaget att det finns en marknad för det.

 43. 43

  Mina

  Oj vad jag håller med dig!

  Annika Dahlqvist

  Behöver människobarn ko-mjölk?

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ Johan:
  För människorbarn är komjölk ett mycket värdefullt födoämne. Det innehåller protein och fett av den mest perfekta kvalitén. Det finns inget alls vetenskapligt underlag för att säga att mjölkprodukter inte är bra för barn. Jag anser att den som säger att barn inte ska äta mjölkprodukter far med osanning. Barn ska få den mat som är bäst för deras hälsa och utveckling, och inte det flum som deras föräldrar kan råka vara anfäktade av.
  Vuxna som själva beslutar sig för att låta bli mjölkprodukter har full frihet att göra detta.

 45. 45
  Charlotta säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Johan:
  För människorbarn är komjölk ett mycket värdefullt födoämne. Det innehåller protein och fett av den mest perfekta kvalitén. Det finns inget alls vetenskapligt underlag för att säga att mjölkprodukter inte är bra för barn. Jag anser att den som säger att barn inte ska äta mjölkprodukter far med osanning. Barn ska få den mat som är bäst för deras hälsa och utveckling, och inte det flum som deras föräldrar kan råka vara anfäktade av.
  Vuxna som själva beslutar sig för att låta bli mjölkprodukter har full frihet att göra detta.

  Vad ledsen jag blir över just meningen: ” Barn ska få den mat som är bäst för deras hälsa och utveckling, och inte det flum som deras föräldrar kan råka vara anfäktade av” Jag stödjer ju dej och din kamp för lchf, tror att det är rätt för kroppen. Är själv inte vegan men lakto/ovo vegetarian. Tolkar det som du ser veganism o vegetarianer som flum? Jättetråkigt. Äter ju själv lchf och skulle hellre se råd och vägledning för hur jag ska äta än att kallas ”flum”. Kommer aldrig, aldrig äta kött eftersom jag kommer att må psykiskt dåligt av det. Psyket påverkar ju hälsan stort. Dessutom: Skulle människobarn BEHÖVA komjölk så skulle de va…kalvar.

 46. 46

  Annika Dahlqvist

  Tror du kommer ändra dig angånde Ko-mjölk till människor.

  37.40 in i denna intervjuen av Kostdoktorn är intressant. Kommentera gärna om du vill.

  https://www.youtube.com/watch?v=52A3ayfxfTs&list=UUyxv-Kecjm1eH83nmDmVlvA&index=6&feature=plcp

 47. 47

  Mikael Skrev:

  Empati eller inte, det vet jag inte. Men jag tror att en hypotes kan vara att gruppen vegetarianer innehåller en större andel sökare och grubblare – som funderar över tillvaron, som söker något “bättre” och liknande. Om det är så, jag bara spekulerare, så behöver det inte betyda att kosten orsakar psykiska åkommor.
  Med det vill jag inte ha sagt att vegetarianer är bättre eller sämre. Jag experimenterade själv med vegetarisk kost i min ungdom, både av moraliska och hälsoskäl. Övergav sedan det för rekommenderad kolhydratkost. Numera är jag hängiven LCHF:are. Jag är en sökare och grubblare med fallenhet för deppande.
  Det vore kanske intressant att se hur det är med oss LCHF:are? Vi är ju en grupp som antagligen innehåller många sökare och många som är beredda att ifrågasätta givna sanningar. Vi söker något bättre, helt enkelt.
  Ibland kanske det är de som inte bryr sig, som bara äter gängse kost utan att fundera, som innehåller störst mängd personer som aldrig går in i depression eller liknande. Just för att de inte ifrågasätter tillvaron så mycket.
  Några sämre eller bättre personer talar jag inte om, utan helt enkelt om läggning.
  Men sen kan det ju finnas samband med kost, också. Vad vet jag…?

  Återigen: en psykiatrisk diagnos hänger inte ihop med ens existenisella förhållningssätt.. Det har mkt mer komplicerade och varierade orsaker än så…

 48. 48
  Hälsa är livet säger

  Mina Skrev:

  För det andra finns det absolut omega 3 substitut av fullgod kvalitet i form a mikroalger som olja som är helt vegansk, ett B12 piller en gång i veckan i kombination med B12 berikad soyamjölk till exempel tar hand om B12 nivåerna

  Hur skulle du överleva på din vegankost utan B12 tillskott? Utan B12 får vi anemi(blodbrist) och detta är mycket allvarligt. Vi är skapta att äta animalisk föda annars skulle vi inte få brist t ex B12 då vi enbart lever på vegankost.

  Ang laktosintolerans så beror detta på att mejerierna pastöriserar sönder den fantastiskt näringsrika mjölken. Mjölk direkt från kossan innehåller bl a laktasenzym naturligt vilket gör att även laktosintoleranta kan dricka opastöriserad mjölk. Förutom att laktasenzymet försvinner vid pastöriseringen så tar upphettningen kål på många vitaminer.

 49. 49

  Det märks att du lever på köttbaserad LCHF-kost, ty mer intelligensbefriad människa får man leta efter. @ Annika Dahlqvist:

 50. 50

  @ Lisa:
  den som sa det va det

 51. 51
  Marianne säger

  Påståendet att veganer skulle må sämre psykiskt pga brist på kött är absurt. Jag har en granne som slutade äta kött när han var fem år – hans bästa kompis, kon på gården, slaktades för att hamna på matbordet – och den här mannen är den piggaste, mest alerta och kvicktänkta 82-åring man kan hitta! Han lever helt på vegetariskt kost sedan 77 år tillbaka och har inte haft en enda sjukdom! Dessutom vandrar han i fjällen, är ute med sin båt, cyklar, tar långrpromenader och arbetar i trädgården, därtill med ett sprudlande gott humör.
  Så vadå sjuka vegetarianer???

 52. 52

  @ Marianne:
  Underbart argument du kommer med!

 53. 53

  Jag har en kusin som led av en allvarlig psykisk störning, vill inte nämna vilken. Då var hon köttätare. Sedan gick hon över till vegansk kost. Nu är hon helt frisk utan mediciner.

 54. 54
  Johnny säger

  @ Karin:
  Nä, Hitler var inte vegeterian, det finns det mycket dokumenterat om. Bara att söka lite på google för att debunka den myten. Finns många noteringar bland annat från hans kokerska m.m

 55. 55
  Johnny säger

  @ Vox Humanae:
  Nej, vi kan inte bara få det genom animaliskt fett. Det finns i algolja också tex. Samt att kroppen konverterar det kortkedjiga man får i sig, fast i mindre mängd. Därför bra att komplementera med algolja.

 56. 56
  Annika Dahlqvist säger

  @ 55 Johnny:
  Jag läste någonstans att algolja innehåller något gift. Finns det studier på att man får en bra hälsa av algolja?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa