Tatueringar och fetmaoperationer skapar gigantiska vårdbehov

Christer Enkvist skriver i Kostdemokrati.se.
Då vården uppmuntrar till fetmaoperationer som GBP, står samhället ansvarigt för de komplikationer som uppstår. Det kan bli ett gigantiskt vårdbehov när långtidseffekterna, som näringsbrist, visar sig.
Operationskandidaterna bör skriva under ett kontrakt att de har tagit del av information om viktnedgång utan operation, LCHF, och avstått från det, samt att de själva tar fullt ansvar för kommande komplikationer, så att det inte blir skattebetalarna som får stå för notan för kirurgernas klåfingrighet.

 

Comments

 1. 1

  intressant och tänkvärt om att informera ordentligt om alternativ som LCHF innan op, men att avskriva läkares ansvar för kirurgins avigsidor låter orimligt..

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Monicas Mat:
  Är det då de individuella kirurgerna som ska avkrävas skadestånd vid komplikationer av fetmaoperationer utan föregående seriöst försök att gå ner i vikt utan operation, med LCHF?

 3. 3

  Jag tycker att alla parter har ett ansvar. Det ligger faktiskt ett stort ansvar hos vården att först ge sina patienter verktyg/information så att de kan gå i ner i vikt innan man plockar fram kniven.

  Tittade på ett TV-program som handlade om skönhetsoperationer som gått åt skogen. De intervjuade hade skrivit på att de har tagit emot information om komplikationer. Ändå påstod de att de inte blivit informerade om komplikationer. Så många hör nog bara det de vill höra. Stämmer detta är det ju ett problem.

  Sedan tycker jag att det är sjukvårdens skyldighet att ta hand om GBP-patienterna efteråt. Vad jag har förstått så lämnas många vind för våg efteråt. Dessutom är det inte alla som får hjälp med all lös hud…

 4. 4
  Peter Andersson säger

  De som skall GBP-opereras får massor av information, intervjuas av psykolog före (för att instabila som inte kan förväntas kunna hålla diet efteråt skall slinka igenom), måste gå ned 10 kg på eget bevåg för att bevisa beslutsamhet (med baktanken att vissa skall välja att fortsätta banta själva och hoppa av operationen). Dessutom ges förtur till de som p.g.a sin övervikt varit utslagna från arbetsmarknaden i flera år eller långtidssjukskrivna upprepade gånger – bara att få tillbaka dem på arbetsmarknaden spar pengar åt samhället!

  Utöver det så blir de förlorade kunder för Unilever och Co när de inte längre kan äta kilovis med skräpmat varje dag, det innebär visserligen förlorade skatteinkomster för samhället, men allt som kan påskynda Unilevers vinstras trodde jag att du var för! 😉

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Peter Andersson:
  När jag för några år sedan talade med en GBP-kirurg frågade jag om han rekommenderade LCHF före operation. Han svarade att han avrådde från LCHF eftersom han ansåg att den kosten var farlig för hälsan.
  Har kirurgerna ändrat sig sedan dess?

 6. 6
  Peter Andersson säger

  De är nog inte mer intresserade av dietlösningar än vad de är av pillerlösningar. Det är ju inte det de s.a.s har drygt tio års utbildning för innan de blir överläkare. Därmed inte sagt att de vill sätta skalpellen i folk vid första bästa tillfälle. Och i Sverige finns det bromsar inbyggda i GBP-processen som gör det möjligt för folk att kliva av, inte i lika hög utsträckning som för könsbyteskirurgi, men i betydligt större utsträckning än vanlig ansikts- och överkroppsrelaterad plastikkirurgi. Någonstans mittemellan. Det kan ju iofs komma att ändra sig, så det är väl bra att du och andra håller en nagel mot ögat på fenomenet…

 7. 7

  Nr 6 Peter, Peter

  Du verkar inte alls ha förstått det här liksom kirurgerna……

  Det handlar inte om dietlösningar utan om livsstils/kostförändring…… Självklart är nageln jättebra och ytterst välbehövlig! Vården skall ju bli mer kostnadseffektiv och det är den inte i nuläget!

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Peter Andersson:
  Om vårdapparaten bara slutade upp med att varna för LCHF, och slutade upp med att utmåla GBP som ett hälsosamt ingrepp, så skulle människor i alla fall få en ärlig chans välja själva.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa