Magnesiums roll i kroppen

När jag gick medicinkursen på läkarutbildningen, på 70-talet,  minns jag att lärarna talade om magnesiums viktiga roll för hjärtat. Sedan dess har det varit väldigt tyst inom skolmedicinen om magnesium.
I senaste 2000-talets vetenskap (https://www.2000tv.se/) har Bosse Zackrisson rapporterat från en intervju med docent Rune Eliasson som särskilt har intresserat sig för magnesiums roll i kroppen.
Magnesium har en mycket viktig uppgift i kroppen, den är en av de fyra vanligaste metallerna.
Ca 50% av det magnesium vi har finns i skelettet, och gör det starkt. 49% finns i cellerna, och den lilla återstoden i blodplasman. Halten i blodplasman är väldigt stabil, och har vi brist så tas det från skelettet och cellerna för att hålla blodhalten normal. Det går alltså inte att få en uppfattning om magnesiumhalten i kroppen genom att mäta i blodet.
Magnesiumbristsymtom  är bland andra: Muskelkramper, rastlösa ben, oregelbunden hjärtverksamhet, förmaksflimmer, nedsatt immunförsvar, personlighetförändringar, benskörhet, svag tandemalj, nedsatt insulinkänslighet, diabetes.
Halten av magnesium i vår  mat har minskat till en bråkdel unde de senaste hundra åren.
Vid vissa sjukdomar sker en ökad utsöndring av magnesium, som vid diarréer och diabetes. Vid Crohns sjukdom får man ett försämrat upptag.

Biotillgängligheten, den grad av upptag man får, varierar mycket mellan olika salter av magnesium. Emgesan, det vanligaste apotekspreparatet, har en extremt dålig biotillgänglighet. Det är nästan helt värdelöst. Den vetenskapliga studie som det brukar hänvisas till, när man säger att magnesiumtillskott inte har någon effekt vid förmaksflimmer, är gjord på Emgesan. När magnesium inte tas upp i kroppen kan det förstås inte heller ha någon effekt. 

Jag mailade till Bosse och frågade vilket magnesiumpreparat som är bäst. Han svarade att det ska avhandlas i nästa nummer av 2000v. Prenumerera!

Anna Hallén har också skrivit om magnesium.

 

Comments

 1. 1
  LenaK63 säger

  Har just läst intervjun med docent Eliasson och ser nu fram emot nästa nr av 2000V. När jag läser på vårt magnesium preparat så är det tydligen rätt dålig biotillgänglighet i det. Men vi har haft det rätt länge. Kanske t.o.m. så länge som vi ätit LCHF ca 4,5 år. För min man har vadkramperna försvunnit och jag tror att min hjärtklappning blivit mer sällsynt. Nu har jag nyligen fått hem ytterligare burkar med magnesium. Vad göra? Ska vi ta dubbel dos?

 2. 2
  Håkan säger

  Som bordssalt använder jag mineralsaltet Seltin, som innehåller 50% natriumklorid, 40% kaliumklorid och 10% Magnesiumsulfat.

 3. 3
  Karl E. Arfors säger

  Magnesium utsöndras mot kroppens vilja vid intag av alkohol och tiazider (vanliga blodtryckssänkare).
  Du kan äta så mycket magnesium du vill – kroppen släpper direkt ut överskottet.
  Notera att magnesium binder vatten i tarmen, blir Du för lös i magen minska dosen.

  Vid kramper och ”restless legs” kan man behöva öka på saltintaget på sommaren. Testa själv – doktorn kan väldigt lite om detta och våra kostråd är helt fel om saltintaget. Saltöverskott utsöndras av njuren utan extra energi – däremot går det åt energi för att behålla natrium.

 4. 4
  Stefan säger

  Det var inte så länge sedan som det här länkades till en bra sida om magnesium.
  https://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra

 5. 5
  Margaretha säger

  Googla på MIRAKELMINERAL ÅTERUPPTÄCKT.

  Fann den sidan för nästan ett år sedan,och nu tar ”alla jag känner” en magnesiumpilla dagligen,och alla har kunnat konstatera olika positiva resultat.

  Det vi äter är från Great Earth och heter Super Magnesium 375 mg. Köper det från hälsokostaffär Life.
  Men det är kanske inte det bästa då,med tanke på biotillgängligheten,men mannens blodtryck har gått ner till godkännt,och själv har jag inga kramper i vader och tår,som jag har haft rätt ofta på morgonen.

  Ser fram emot att läsa 2000v.
  Var och hur kan jag prenumerera ?

 6. 6

  Stefan Skrev:

  Det var inte så länge sedan som det här länkades till en bra sida om magnesium.
  https://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra

  Stefan – tack för den länken – och ett magnesiumtillskott av ca 700 mg per dag började jag med 1996. Sedan dess har min hälsa bara blivit bättre och bättre – och jag har därför ett blogginlägg om det HÄR – där jag bl a säger: ”…1. Kosttillskott av 700-1200 mg biologiskt magnesium per dag. Detta därför att biologiskt magnesium är helt enkelt ”spårvagnen” för avfall ut ur cellerna (om balansen mellan kalcim och magnesium HÄR) – och nyttigheter in i dem. Finns det ej tillräckligt med magnesium”spårvagnar” i kroppen – så fungerar helt enkelt ej wåra ca 13 miljarder kroppsceller på ett bra sätt – och ej heller wåra ca 100 miljarder hjärnceller – oavsett hur mycket nyttigheter Wi stoppar i oss…”

  Som prenumerant på 2000-talets Vetenskap – så läste jag artikeln – och tyckte att den var VÄLDIGT bra. Det förvånar mig MYCKET att skolmedicinen ägnar så LITE intresse = nästan obefintligt intresse för att diagnostisera en eventuell magnesiumbrist = t ex analysera magnesiumhalten i ett muskelprov – därför att magnesiumhalten i ett blodprov säger ju INGENTING om magnesiumhalten i benstommen och kroppscellerna i övrigt.

  Men det kallas väl ej SjukVård för inte – eller ❓

 7. 7
  LenaK63 säger

  #3 Tack Karl för denna förklaring. Att magnesium binder vatten i tarmen är ju inte alls dåligt för mig. När det är varmt på sommaren känner jag av saltbrist och äter mer salt. Efter många års läsande om hur ”farligt det är med salt” har jag nästan glömt att salta när jag lagar mat. Har köpt Himalaya-salt, det rosa saltet, som smakar väldigt gott men som förmodligen saknar jod.
  Är det någon som vet vad det är för bra med Himalaya-salt annat än att det smakar gott?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Margaretha:
  På tidningens hemsida, som jag länkar till i inlägget, hittar du prenumerationslänk.

 9. 9
  Karl E. Arfors säger

  LenaK63,
  Himalaya-salt innehåller alla olika mineraler – men som Du säjer inte Jod. Det smakar bra pga alla olika salter kallas ju även gourmetsalt. Industritillverkad mat innehåller mycket salt men inte Jod, eftersom det saltet kostar mer. Vid matlagning använder du Jodsalt men kryddar med det rosa saltet blir alla nöjda.

  Josef Broberg.
  En viktig kommentar om blodprovet som inte säjer mycket om halten av ämnen i vävnaden och vidare har Big Pharma under många år tillverkat kalciumblockare för att sänka Blodtryck etc.
  Magnesium är en perfekt kalciumblockare – den är mindre än kalcium och rinner igenom kalciumkanalerna lättare och minskar alltså direkt kalciumaktiveringen – alltså en perfekt kalciumblockare.till mycket lågt pris.

  När jag kom till USA -84 fick jag lära mig att man måste behandla havandeskapsförgiftning s.k eklampsi med magnesiuminjektioner – två sprutar i vardera skinkan. På så sätt minskade man kalciumaktiveringen och eklampsin. Detta var så klart att du skulle inte klara den amerikanska läkarexamen om du inte svarade magnesium injektion här.
  I Sverige fick vi lära oss att använda Valium, som inte hade någon effekt på eklampsi. Men enligt Lars Thoren kirurgchef på Akademiska i Uppsala, specialist på Magnesium, berodde detta på att Industrin säljer Valium.
  Då insåg jag för första gången hur lurade vi blir av industrin utan egen kunskap. Det var prof. Lars Thoren som lärde mig detta.
  karl

 10. 10
  Tobias säger

  2000 talets vetenskap verkar inte så vetenskaplig. Verkar handla en del om lösryckta konspirationsteorier uppbackade med suspekta hemsidor. Exempevis om HIV. Det finns en hel del konpirationsteorier på nätet om att HIV egentligen inte existerar, eller att man skulle kunna äta sig frisk från det. Det är något som vissa U-länder främst i afrika fabriserar fram eftersom de inte vill/kan betala för riktig medicin till sin befolkning. Tragiskt på många sätt, och hemskt att dessa myter även sprids i västländer.

 11. 11
  Tobias säger

  Och jag tror att så länge LCHF-rörelsen inte tar avstånd från sånt kommer vi fortfarande att liknas vid en sekt.

 12. 12
  ragnhild säger

  Går jag in på 2000-talets Vetenskap (som du länker till dr. Annika), får jag beskjed om ”ondsinnet programvara som kan ta sig til rätta på pc´n” …. så det vågar inte jag göra – – andra som får den besked?

  ”Inneholder stoff som kan skade maskinen din”! – Slik advarsel har jag inte sett för … mac pro pc.

 13. 13

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 5 Margaretha:
  På tidningens hemsida, som jag länkar till i inlägget, hittar du prenumerationslänk.

  Annika – när man Googlar på 2000-TALETS VETENSKAP – eller trycker på länken i Ditt inlägg – så kommer texten upp: ”2000-Talets Vetenskap http://www.2000taletsvetenskap.nu/ Den här webbplatsen kan skada din dator.”

  Inget bra alls – för det skrämmer nog bort en hel del besökare – som jag ser det.

  Vet dom om detta på tidningen ❓

  Hade jag haft email-adressen till t ex Bosse Zackrisson – så skulle jag ha skickat ett email till honom om det här bekymret. Men det har jag ej – och jag vill ej gå in på deras sida p g a meddelandet ”Den här webbplatsen kan skada din dator.”

  Kan Du skicka ett email till Bosse Zackrisson om detta ❓

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 ragnhild:
  Nu har jag försökt att skriva hemsidans länk särskilt. Går det bättre?

 15. 15

  Här är adressen till Bosse Zackrison
  bo.zackrisson(at)telia.com

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 och 11 Tobias:
  Jag tycker att det finns en hel del i 2000-t v som är intressant att läsa. Annat kan man lämna därhän. Det är ju samma med kvällspressen – många artiklar som inte är intressanta.

 17. 17
  Hälsa är livet säger

  Det händer ibland att jag vaknar av kramp i ena vaden men då brukar jag knapra i mig mer pumpakärnor och nötter. Det funkar bra tycker jag. Sen inbillar jag mig att det kan vara bra att kompensera kalciumrika livsmedel med nötter och frön och äter t ex ost på fröbröd eller ihop med nötter.

 18. 18
  ragnhild säger

  #14 – dr. Annika
  Nej – det nytter heller ikke å skrive adressen selv heller, heller inte googla – dvs. det senaste viser 5-6 länk-varningar – däretter hamnar jag på en adresse som startar med ”alternativ….. ” , då kommer jag in på något som kanske är ok – men jag ger mig – även google kommer upp med varning…. någon mer insatt får se till detta – pc´n vill jag ha intakt 😉 Ursäkta ”plunderet”, men…..

 19. 19
  ragnhild säger

  Off topic; Kom over fölgende lenke om statiner mens jeg søkte på ”dette og hint”

  https://barrygroves.blogspot.co.uk/2012/06/now-statins-may-increase-heart-attack.html

 20. 20

  Pelle Lundström, Göteborg Skrev:

  Här är adressen till Bosse Zackrison
  bo.zackrisson(at)telila.com

  Tack – Pelle – och jag har just skickat ett email till Bosse Zackrison.

 21. 21

  Det är inget farligt på sidan utan bara Googel som varnar för något som varit.

  ”Attack mot 2000-talets hemsida? 2012-07-08

  Under de senaste dagarna har det varit svårt att komma in på vår hemsida genom det gamla domännamnet http://www.2000taletsvetenskap.nu (www.2000tv.se har inget problem). Det spekuleras i om detta är en attack på oss och om det finns ett samband med attacken och en artikel om s.k. chemtrails i det nyligen utkomna numret av tidningen (märkligt nog är det första gången vi råkar ut för detta).

  Men efter kontakt med webbhotellet verkar det som att vi inte är de enda drabbade. Flera hemsidor har blivit drabbade av ett elakt litet script som obemärkt smyger sig in bland andra javascript och länkar besökaren vidare till en annan hemsida där de kan bli smittade av ett annat virus. Vi har rensat våra script och webbhotellet har bytt ut alla lösenord till sina kunder och nu skall problemet vara löst. Det är bara den gamla adressen https://www.2000taletsvetenskap.nu som ”blockeras” (det går att klicka ”gå vidare” för att komma till sidan ändå). Den nya adressen https://www.2000tv.se är det inga problem med.

  Blockeringen ligger kvar hos Google tills de har undersökt sidan igen, vilket tar sin tid.

  Använd alltså https://www.2000tv.se fortsättningsvis, och se till att du har ett uppdaterat antivirusprogram på datorn (det var användare av antivirusprogrammet F-Secure som upptäckte viruset).”

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 PD:
  Nu har jag ändrat i inlägget till https://www.2000tv.se/.

 23. 23
  Theresia säger

  Jag har hjärtsvikt och äter bland annat vätskedrivande mediciner. Har ibland tagit magnesium på kvällen och då märkt att jag kissat betydligt mer under natten och haft mindre behov av mediciner på morgonen. Magnesium hjälper ju kroppens muskler att slappna av, inklusive mina hjärtmuskler, och då arbetar de bättre. Vågar dock inte ta så mycket och ofta, blev illamående av tabletterna någon gång. Blir kanske lätt en överdosering för mig.

 24. 24
  Margaretha säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Tusen tack, har nu skickat iväg min prenumeration :))

 25. 25
  Henrik säger

  Hej!
  Intressant med magnesium. Jag har aldrig haft kramper och restless legs och därmed inte heller ätit magnesium. Dock fått min mor att äta då hon haft kramper.
  Men…nu läste jag ovan att dålig tandemalj kan bero på magnesiumbrist…och jag har just dålig tandemalj.

  Har inte haft problem med hål i tänderna på dryga 20 år, men mycket tandsten. Började äta LCHF för 2 år sedan. Slutade med tandkräm för 1 år sedan och nu har jag inte en tillstymmelse till tandsten på ett år! Första året på LCHF så fick jag lika mycket tandsten…
  Förut gick jag och skrapade bort tandsten typ 2 ggr/år.
  Kan det vara tandkrämen som gett mig tandsten? För nu är den borta i alla fall.

  Men, emaljen…finns det en chans att bättra på den så här i efterhand med magnesium eller är det kört?
  Vad tror ni?

  Tacksam för era synpunkter!

 26. 26
  Karl E. Arfors säger

  Henrik,
  Alla molekyler kan bytas ut i kroppen- det sker ständig nybildning av celler och material. Så det är aldrig för sent att börja. Många tror att de ben man har har man men även benstommen är under ständig nybildning. Benet bryts ner av osteoklaster och byggs upp igen av osteoblaster.
  Blir det obalans här och mer osteoklaster är stimulerade så får man osteoporos.

  Det finns ett ofog inom Big Pharma att ”bota” osteoporos med bifosfonater som stoppar osteoklasterna och det leder till att man kan inte bygga upp nytt ben eftersom det finns inget material att bygga från för osteoblasterna – så efter längre tids användning av bisfofonater får man utomordentligt skört ben (kristalliskt) som kan brytas av en enkel skakning i ett bilsäte – alltså skall man se till att inte använda bifosfonater utan D-vitamin (5000 IE) och säker intag av vitamin K (finns i bladgrönskare ssk spenat)
  karl

 27. 27

  Hej!

  Tack för alla intressanta synpunkter om 2000-Talets Vetenskap. Faktum är att vårt senaste nummer är ett av de bästa hittills. Samma dag som tidningen kom ut utsattes vår hemsida för någon form av hackning. Jag har ingen uppfattning om bakgrunden och vill inte spekulera om den heller. Det viktiga är att alla som vill besöka vår hemsida använder följande nya webbadress:

  https://www.2000tv.se

  Andra har skrivit om attacken mot vår hemsida. Jag vill återigen betona att jag själv inte har någon uppfattning om orsakerna bakom hackningsattacken. Här är länkar till två olika ”teorier”:

  https://chemtrails-sverige.blogspot.se/2012/07/2000talets-vetenskap-publicerar-om.html

  https://dagenshomeopati.se/2012/07/08/extra-2000-talets-vetenskap-blockeras-pa-internet/

  Bästa sommarhälsningar
  Bosse

  Bo Zackrisson
  2000-Talets Vetenskap
  https://www.2000tv.se
  Tel. 08 86 45 05
  bo.zackrisson@telia.com

 28. 28

  Det snackas mycket men inte mycket handlar om var man kan köpa eller hitta riktigt bra magnesium-tabletter/tillskott.. Vilka märken som fungerar och vilka som är bluff osv.. skulle vara ganska intressant IMHO!

 29. 29

  Hej,

  Jag äter Osteodenx och Caldenx sedan några år. Enorm biotillgänglighet enligt studien: https://www.ihfglobal.com/Documents/NaiduFeb09Article.pdf
  Dr Narain Naidu är medicinsk mikrobiolog och har forskat på
  hur bioaktiva substanser kan påverka vår hälsa i över 25 år.
  Han är en internationell expert på skyddande och terapeutiska
  kompositioner och invald ledamot i Londons The Royal Society of
  Medicine, The International Society for the study of Vulvo-Vaginal
  Disease, och The Linnean Society of London. Han är medlem i
  15 olika vetenskapliga organisationer, inklusive the New York
  Academy of Sciences, The American Society of Microbiology,
  The Institute of Food Technologists och The International
  Association for Food Protection.
  Hans produkter Lactoferrin 1,8 Gold, Osteodenx och Caldenx har gjort stor skillnad för människor och berättelserna om dess fördelar är många.
  Går att beställa på http://www.wellness4life.se.

 30. 30

  Daniel!
  I nästa nummer av 2000-Talets Vetenskap kommer vi att skriva mer om vilka magnesiumpreparat som är hyfsat bra.

  Sommarhälsningar
  Bosse

  Bo Zackrisson
  2000-Talets Vetenskap
  https://www.2000tv.se
  Tel. 08 86 45 05
  bo.zackrisson@telia.com

 31. 31
  Konsument säger

  @ Daniel Högberg:

  Jag slog i livsmedelsdatabasen på vilka livsmedel som innehåller mest magnesium:

  Man kan söka på olika livsmedel genom att klicka på listpilen.

  https://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2212&fuclass=all&specdiet=none&items=10&from=top&portion=100g&lang=sv

 32. 32

  Nr 10 Tobias

  Tidningar som 2000 – talets vetenskap behövs verkligen och som nu Annika skriver… Ta till dig det du nu kan… för i den vanliga vetenskapen och i evidensen namn blir du ofta lurad!

  Se bara på dom kostråd som använts för diabetessjuka i nu snart 40 år…. vilket skapat än mer sjukdom och ohälsa. Evidensgrad C…. vilket använts för en så stor sjukvårds/symtomgrupp. Inte konstigt då att sjukdomen ökat… epidemi…!!!

  Se bara på panderimix-historien som kommer att kosta samhället åtskilligt fler miljoner än vad nu själva vaccinationen kostade!
  Själv tycker jag förstås att tidningen är på framkant inom många områden. bl a. inom LCHF!!!!

  Så dina funderingar/brasklappar vd gäller tidningen faller platt till marken! Dom vågar se på ny/gamla saker kritiskt och det är JÄTTEBRA! Sen det här med ortomolekylär medicin är förstås också bra, men inte för den vanliga ”evidensbaserade skolmedicinen” eftersom det inte är patentbart och kan ge större inkomster för ”dom”… men för folkhälsan!

 33. 33
  Hälsa är livet säger

  En fundering…. Kan stickningar i fotsulorna bero på magnesiumbrist? Jag har sökt hjälp för detta flera gånger men ingen har kunnat lista ut vad som orsakar det. Känseln är perfekt och blodproverna är normala. Dock visade proverna att magnesium låg normalt, men om ett blodprov inte kan visa om man har magnesiumbrist så tänkte jag att så kanske var fallet ändå. Någon som vet?

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 Hälsa är livet:
  Det är absolut säkert möjligt. Prova att ta magnesiumtillskott en tid och se om stickningarna minskar.

 35. 35
  Hälsa är livet säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Tack. Jag ska testa! 🙂

 36. 36
  Sebastian säger

  Vad tror ni om Salus magnesium.
  Flytande.

 37. 37

  Annika, jag använder magnetsulor mot stickningar i fötterna. Fungerar utmärkt! Finns forskning på dessa som bl a visar att diabetic neuropathy minskas med 70%!

 38. 38
  Anonym säger

  Nr 2 Håkan påpekar att Seltin innehåller kaliumklorid. Jag testade själv Seltin en stund. Kort efter bytet till Seltin började jag få problem med njurarna (det kändes som när man har underlåtit att kasta vatten på tok för länge). Då bytte jag tillbaks till vanligt natriumklorid och jag blev genast bättre. Sedan läste jag till min förfasan att kaliumklorid (eng. potassium chloride) används vid avrättningar.

  https://www.straightdope.com/columns/read/1364/can-salt-substitute-kill-you

  Seltin marknadsförs som ett hälsosammare salt. En del av det natriumklorid som vi fått berättat för oss är farligt för hjärtat har ersatts med ”hälsosammare” kaliumklorid som i relativt små doser helt stoppar hjärtat. Vad tror ni om kaliumklorid, är det lika farligt som det verkar?

 39. 39
  Margaretha säger

  @ Anonym:
  Hej Anonym
  Du skriver att du fick problem med njurarna….kändes som om du underlåtit att kasta vatten för länge.
  Njurproblem och att vara ”nödig” är ju två olika symtom.

 40. 40

  Jag köper Holistics organiska magnesium på http://www.sundare.nu. helat vegetabikliskt, även kapslarna. Gillar Holistics produkter, speciellt vassleproteinet.

 41. 41

  Jag har läst tidningen 2000 Talets vetenskap i ett antal år nu och kan verkligen rekommendera den! Det är en av få tidningar som vågar kritisera rådande allmänna uppfattningar om hälsa, vaccinationer etc och ger av etablissemanget förtryckta läkare och forskare komma till tals, som t.ex. Annika Dahlqvist. En annan bra sak är det sökbara arkivet med användarberättelser. Adress: http://www.2000tv.se

 42. 42
  Lasse 2 säger

  Magnesium citrat ska vara bra så dessa köper vi: https://www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Citrate-250-Tablets/691
  Gillar iherb. Enormt utbud och bra priser.

 43. 43
  Steffen säger

  Annika: jag skulle vilja fråga dig en sak, som läkare och LCHF-expert. Jag har haft problem med kramper, speciellt i benen, i många år, särskilt när jag sträcker på mig. Sen läste jag om ”Mirakelmineralet” magnesium (Vitala nyheter) för trekvart år sen och började ta magnesium och det har hjälpt ganska mycket. Det sägs, att balansen mellan kalcium och magnesium är väldigt viktig, och nu, när jag för 3-4 veckor sen har börjat äta LCHF, så får jag i mig betydligt större mängder mejeriprodukter (utöver smör, som jag åt innan, även creme fraiche, färskost, vispgrädde osv.) – och nu har kramperna blivit fler igen. Har jag rubbat balansen mellan kalcium och magnesium och går det att lösa genom att öka doseringen av magnesium?

  MVH – och tack för din insats för LCHF och ett bättre mående!

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 43 Steffen:
  Jag vet inte det säkra svaret på gåtan om muskelkramper. Några tips är magnesium, natriumklorid, kalk, vatten. Om inget annat hjälper och man är plågad av kramper tycker jag att man kan ta lite kolhydrater i form av rotsaker.

 45. 45
  Steffen säger

  Tack för MYCKET snabbt svar! 🙂 Det med vattnet hade jag faktisk hört för, men glömt bort. Har nog lite svårt för att se till att dricka tillräckligt (ser jag bl.a. på min urin). Det med saltet läste jag här bland kommentarerna. Jag brukar använda en del salt, men frågan är om det är tillräckligt. Det finns ju de som menar, att livsmedelsverkets rekommendationer för intag av salt är otillräckliga, rentav livsfarliga!

 46. 46

  Steffen – om hur jag för gott botade mitt livslånga bekymmer med muskelkramper HÄR.

 47. 47
  Stina Thorin säger

  Desto mer jag läser om magnesiumbrist desto mer förbenad blir jag på dom läkare jag haft i 15 år då jag fick veta att jag hade underfunktion i sköldkörteln och att jag hade högt blodtryck. Jag har trott att mina darrningar och att ena handen rycker till ibland och min yrsel och trötthet och kramper/sendrag har berott på medicinerna. Nu beror det med största sannolikhet på magnesiumbrist. Jag har berättat om mina symtom men INGEN läkare har kommit med den idén att det kanske beror på brist på magnesium. Jag har precis ALLA dom symptom som beror på brist. Även att hjärtat hoppar ibland.

  Är detta nåt konstigt för en läkare? Imorgon är det jag som går till Apoteket och köper magnesium.

 48. 48

  @ Steffen:
  Bäste Steffen!
  Läs vad den kloke dr Hammarskjöld skriver här
  https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/01/livsmedelsverkets-saltrad-gor-att-100-dor-varje-dag/

 49. 49

  @ Stina Thorin:

  Hej Stina!

  Nej, Du skall inte gå till apoteket. Du skall gå till en välrennomerad hälsokostbutik och köpa ditt magnesium.

 50. 50
  Stina Thorin säger

  Pelle L. Jaha, jag köpte nåt som heter Tillval. Är det skillnad på magnesium på Apoteket och hälsobutiker?

  Jag läste länken och jag har ätit Seltin länge med jod.

 51. 51

  https://www.naturalnews.com/024847_magnesium_medicine_insulin.html

  När det gäller vitaminer och mineraler så litar jag mer på hälsokostbutiker än på Apoteket.
  Apoteket säljer ju de stora läkemedelsföretagens produkter och de är inte intresserade av att vi botar oss själva.

 52. 52

  # 50 Stina Thorin

  Recips Magnesium som jag köper på apoteket tycker jag är bra. Den innehåller magnesiumlaktat och magnesiumcitrat som ger bra upptag.

 53. 53

  Bra att Du tar upp det här med biotillgängligheten för magnesium – tycker jag.

 54. 54

  Jag ser verkligen fram mot nästa nummer av 2000-talets Vetenskap som tydligen kommer ut i slutet av september. Det är ju meningslöst att betala för något som bara rinner rakt genom kroppen.

 55. 55

  ”Magnesium har en mycket viktig uppgift i kroppen, den är en av de fyra vanligaste metallerna.
  Ca 50% av det magnesium vi har finns i skelettet, och gör det starkt. 49% finns i cellerna, och den lilla återstoden i blodplasman. Halten i blodplasman är väldigt stabil, och har vi brist så tas det från skelettet och cellerna för att hålla blodhalten normal. Det går alltså inte att få en uppfattning om magnesiumhalten i kroppen genom att mäta i blodet.”

  Jo… – Annika – och jag tycker att det är uppseendeväckande MÄRKLIGT – att så MÅNGA läkare tillmäter magnesiumhalten i blodprov som tillfylles – för att torgföra till patienterna att det därmed är OK i skelettet och kroppscellerna i övrigt.

  Jag har gjort en kommentar om detta HÄR.

 56. 56
  Tomas Lennefors säger

  @ Josef Boberg:
  Frågan är hur man vet om man har problem med upptaget av magnesium. Vad är mest tillförlitligt.
  Blodprov på vårdcentralen visar att mitt magnesium och kalcium är OK.
  Håranalys hos alternativmedicinare visade på stora brister av både magnesium och kalcium.
  Finns det andra sätt att mäta? Det skulle i så fall vara att ta ett prov från skelettet eller muskeln, vilket jag misstänker är riskfyllt och gör ont.
  Själv känner jag att magnesiumtillskott ger det lugn och avslappning i kroppen, som jag behöver, så någon form av brist har jag troligen.

 57. 57

  Tomas Lennefors Skrev:

  Det skulle i så fall vara att ta ett prov från skelettet eller muskeln…

  Såvitt jag känner till så är det tillförlitligast – och om det har jag gjort en kommentar HÄR.

  Klicka på min URL – ifall Du vill ta del av min allmänna information om magnesiums fundamentala betydelse för bättre och bättre hälsa.

  GOD JUL

 58. 58

  Skratta eller gråta? Ja, jag gjorde mer eller mindre båda sakerna i morse framför Nyhetsmorgon med doktor Mikael Sandström. Fast jag var kanske mest arg! Det handlade om värk / smärta och tabletter mot detta. Det hade kommit in frågor om kramper nattetid och det avfärdade doktorn med att vad det beror på kan ingen svara på. Inte heller vad man kan göra åt det. Jag slängde iväg ett lagom upprört mail och jag var tydligen inte den enda.

  Magnesiumbrist avfärdade han, som jag tyckte, lite överlägset och den hjälp många får med magnesiumtillskott kallade han för placeboeffekt!!!!! Han skulle behöva se mig hoppande omkring mitt i natten tjutande av smärta av kramper i hela benen. Fast nu har jag inte dessa problem längre för nu tar jag magnesiumtillskott med placeboeffekt. 😉 Nu råkar jag vara dålig på rutiner så rätt som det är slutar jag med magnesiumtillskotten. Så plötsligt konstaterar jag förvånat att kramperna börjar komma tillbaka. Aha, jag har inte tagit mitt magnesiumtillskott på ett tag……….
  https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2305597
  ca 9:30 in i programmet
  Om någon vill berätta om magnesiums goda effekt på kramper för den gode doktorn så är mailadressen fragadoktorn@tv4.se

 59. 59
  Tombola säger

  @ LenaK:

  Kramper är ju tecken på en kemisk obalans, beror ofta på vätskebrist eller magnesiumbrist i cellerna.

  Du kan ha tillräckligt med Mg i blodet men om du har hög insulinnivå i blodet kan det magnesium som finns inte nå in i cellerna.

  Du kan ju oxå ha inflammationer i dina tarmar som hindrar upptaget av mg – detta är nog mycket vanligt, folk tror att de är friska men så är det nog inte,,,,

  Sannolikt går det att få kramp på grund av dålig miljö – ett dåligt förhållande eller en inte fungerande arbetsplats då kroppen befinner sig i kontinuerligt ”stridstillstånd” kan oxå ge kramp på grund av dålig genomblödning,,,

  Det tar cirka 3 dgr för tillskott av mg att börja fungera, det tar oxå ungefär lika lång tid innan tillskottseffekten går ut ur kroppen!

  Dricka saltvatten kan vara en lösning – hittade ett sådant tips på nätet och det gällde ett juniorlag för fotboll – enbart lite salt binder ju stora mängder vätska!

  När jag lyfter skrot kastar jag mycket vatten i cirka 12 timmar efteråt – jag misstänker att det sätter fart på lymfsystemet som ju bygger helt på att vi rör på oss, jag går ned över ett kg efter ett pass med skrothögarna – för att undvika kramper efter ett pass tar jag ett glas saltvatten efteråt – fungerar utmärkt!

  Placeboeffekt? Lite sånt finns nog ofta med i bilden, placeboeffekten skall inte underskattas men är troligen rätt liten för de flesta problem med kramper,,,,

  Det som jag skrivit ovan är egna erfarenheter samt många timmars surfande och då speciellt på siter i USA – mycket Mercola så klart,,,,

  Vad gäller svenska läkare som arbetar enligt etablissemangets kokbok verkar de alla tro att näring helt saknar betydelse för att kropp & knopp ska fungera som avsett – de frågedoktorer som häckar i TV-rutorna gör man nog klokast i att inte lyssna på – det är bortkkastad tid – lyssna istället på de doktorer som börjar fråga dig vad du äter!

 60. 60
  Tombola säger

  @ LenaK:

  Tycker oxå du kan prova med torrborstning i syfte för att öka på blodcirkulationen – fungerar utmärkt för min del,,,

  Kan ju nämna att Gunde Swan provade olika handdukar i syfte för att öka på omloppet lite under sin aktiva tid – mycket riktigt är IKEAS billiga handukar bäst då de ärt lite strävare än de ”finare” handukarna,,,

  Det finns bara ett sätt att få ut näringen till cellnivå och det är genom blodet – vi rör oss för lite för att det ska bli tillräckligt med fart,,,,

  Undvik oxå kontorsstolar med hjul utan använd glidklossar istället – hjulen gör att många spänner sig för att sitta stilla vilket ofelbart ger problem med knä – och kramper,,,,

 61. 61

  LenaK Skrev:

  Om någon vill berätta om magnesiums goda effekt på kramper för den gode doktorn så är mailadressen fragadoktorn@tv4.se

  Det var väl inte Fråga doktorn?

 62. 62

  @ Vän:
  Nej, inte ”det vanliga” Fråga Doktorn utan ca en kvart varje tisdag i Nyhetsmorgon i TV4. Mailadressen känns lite stulen.

 63. 63
  Zeke Varg säger

  Hej Annika! Jo det är som så att jag vill vara anonym då min fråga hänger ihop med mitt långvariga iv-missbruk av amfetamin (ca 20 år, 10 år med IV) Som du säkert förstår så äter jag inte efter den rekommenderande kostcirkeln. Det brukar bli yoghurt, någon chokladkaka och någon kebab då och då. Sen fyra-fem starköl till kvällen för sömnen. Alla dom beskrivna symptomen som Mg-brist leder till känner jag igen i mig själv. Amfetaminet förstärker ju sedan dessa väldigt mycket. Jag är likblek, kalla händer och fötter, kallsvett, stirrighet och nervositet, samt en konstant spänning i ögon och ansiktsmuskulaturen.

  Då har jag börjat att inta Mg-sulfat i min lösning. Jag har gjort en blandning med 1 dl destillerat vatten + 10000mg (10gram) Mg-sulfat. Det innebär att när jag tar min amfetamindos så får jag även i mig 150mg Mg (jag löser alltid 1,5 ml) Men sedan ett par månader har jag fått enorma problem som kommit förs nu efter 10 år. Ven efter ven kollapsar och jag har fått tromboflebit över allt där armvenerna går. För ett par dagar sedan blev fingrarna likbleka och helt bortdomnade, antar att en propp satte sig någonstans. Rusade till apoteket, köpte hirudoidsalva, voltaren-salva samt tre som blodförtunnande. Ett par timmar senare hostade jag till fem sex gånger när jag stod framåtböjd och skura golvet. Gick till vasken för att spotta ut och det var rent blod. Jag har aldrig rökt i hela mitt liv. Men sen hände inget mer. Och jag började att tillföra Mg-sulfatet ihop om att kärlen mm skulle slappna av. Men till min förvåning så fick jag enorma koagulationer, trots hiduroin, och treo. Lösningen koagulerade redan inne i pumpen vilket gjorde det omöjligt att få i sig min dos. Så tryckte för allt jag kunde (man blir desperat när man är så nerknarkad som jag är) och en stel blodansamling lossnade och får ut i blodomloppet. Så jag väntade bara på en katastrof som stroke. Men det känns bättre igen. Så nu slutar jag med sprutor. Jag vågar inte längre. Frågan jag vill veta är om Mg fungerar koagulerande? För blodet vid injektionsområdet blev som sirap. Eller är mitt tjocka och trögflytande blod ett tecken på någon begynnande blodsjukdom?

  Jag skriver här, jag vill inte söka vård i onödan, då jag trots 20 års narkomani inte finns i några papper hos vare sig sjukvården eller rättsväsendet. Jag vill inte ha massa problem som det blir när det är kriminellt att vara en missbrukare.

  Mvh/ Zeke Varg!

 64. 64

  @ Zeke Varg:
  Tack för din sedeslärande historia. Jag kan tyvärr inte ge dig några tips eller råd och jag förstår helvetet med att inte kunna söka hjälp från myndigheter, utan att registreras i socialens och polismyndighetens arkiv.

  Det jag saknar i din otroligt sakliga berättelse är en önskan eller vilja, att sluta med skiten. Är det inte där du måste börja? För att det överhuvud taget ska vara någon mening med att bota skador från missbruket. Sedan är jag säker på att ekologisk LCHF, med tvärstopp för kolhydrater. Kan reparera dina skador och minska suget.

  Bland mina ungdomsvänner finns 2 kategorier. Dels de som misslyckats med mycket i livet – amfetaminpundarna. Dels de som klarat sig bra – de som slutade tidigt och bestämde sig för att bli en tillgång istället, för sina nära och kära, istället för en belastning. Ofta genom de erfarenheter som missbrukarna råkade ut för. Förlorade jobb, familjer och hem.

  Förlåt mig Zeke om jag är taskig mot dig. Men jag kan inte låta bli eftersom jag tvingas att hantera dessa frågor i släkten och den smärta som det orsakar hos föräldrar och syskon.

  Sluta för h-e!

 65. 65
  Annika Dahlqvist säger

  @ 63 Zeke Varg:
  Jag har ingen aning om magnesiums effekt intravenöst, och i sådana mängder. Jag har bara en reaktion: Injicera inte narkotika!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa