Livsmedelsverket vs LCHF, i Nordstjernan

I Nordstjernan: Researchers slam low carb diets.
Irene Mattisson uttalar sig att ”LCHF går emot vetenskapen”.
Problemet är väl snarare att de etablerade forskarna inte  har brytt sig om att seriöst utvärdera LCHF. Hundratusentals människor har blivit friskare med LCHF. Det borde kunna kallas beprövad erfarenhet, och borde utvärderas i vetenskapliga studier.

 

Comments

 1. 1
  Stefan Bystam säger

  Det som är märkligt är att ingen av dom som är motståndare verkar vilja göra en riktigt seriös koststudie. Man hänvisar bara till diverse statistiska studier som ju i princip kan bevisa vad som helst. Kan det vara så att dom känner på sig att dom inte kan bevisa att dagens kostråd är rätt.

  Jag är helt övertygad om att man lätt skulle kunna få ihop en grupp LCHF människor som vill vara med. Det borde också vara lätt att hitta frivilliga till att äta enligt tallriksmodellen.

 2. 2

  Håller med!

 3. 3
  Susanne säger

  Varje gång jag ser eller hör om den där Irene Mattisson så blir min första reaktion att himla med ögonen – orkar faktiskt inte bry mig alls om när hon upprepar sina gamla vanliga uttalanden.

  Undrar hur många som egentligen bryr sig om henne?

 4. 4
  Jan-Erik S. säger

  Jag tycker det är att jämföra med ett grovt tjänstefel att det INTE gjorts någon stor OBEROENDE studie på LCHF och alla dess fördelar både Psykiskt och Fysiskt!
  Framför allt så måååååååår man såååååå mycket bättre psykiskt.
  Smygstartade LCHF för ca 1 år sedan och gick inte in för det speciellt mycket.
  Vägde då 106 kg och är 1,79 cm lång.

  Startade strikt LCHF (dricker mjölk fövisso) 19/6 2012.
  Vägde då 98,1 kg.
  Väger mig nu varje morgon och kväll och har gjort grafer.
  Väger nu (idag på morgonen) 91,9 dvs -6,2 kg på mindre än en månad!!!
  Resultatet är häpnadsväckande och är själv förvånad att kurvorna inte planat ut ännu. Kommer väl snart till en tröskel då man kanske minskar 1-2 kg/månad.
  Min idealvikt ligger egentligen på 80-82 kg (kraftig benstomme och muskulös) och jag räknar med att nå dit inom ett år.

  Men…varför påtalas inte den psykiska välmåendet mer när man äter enl. LCHF!!!???

  Jag har själv aldrig i hela mitt liv (56 år nu) mått så bra psykiskt!!! En sanslös lyckokänsla som gör att jag hatar att somna på kvällarna bara för att jag vill vara vaken helt enkelt. Studsar upp på mornarna när jag vaknar med ett stort leende.

  Låter det överdrivet? Kanhända…och jag hade nog inte trott det själv om någon annan berättat det.
  Nu vet jag ju att det är sant.

  Hälsovinsterna är enorma. Mitt blodtryck har gått ner (kollar det ofta på vårdcentralen Sundsvall city) från att ha legat på gränsen till medicinering till helt normala.

  Jag kommer ALDRIG att återgå till sk normal kost typ tallriksmodellen oavsett om jag skulle ramla ner till 75 kg.

  Jag mår helt enkelt för bra för det!!!

  Funderar på att boka in mig hos Dig Annika så du själv får kolla mina värden. Mina gamla finns ju dokumenterat samtidigt som du får kolla de grafer jag upprättat.

 5. 5
  Majoren säger

  Först ignorerade Livsmedelsverket LCHF.
  Sedan förlöjligade Livsmedelsverket LCHF.
  Nu attackerar Livsmedelsverket LCHF.
  Snart vinner vi!

 6. 6
  hajeem säger

  Och vad betyder det egentligen att bli publicerade i Nordstjernan? Det är lika med att skrika sin budskap i ett litet hörn på ett tomt torg. Det är inte så att hon rådfrågades i t.ex. The Lancet!

  Har ni förresten läst vad Fat Head skrev om det största dietisterna´s fackförbund i USA?. Intressanta fakta om hur deras organisation gör allt för att förhindra att kostrådgivare som går emot deras riktlinjer får fotfäste. Kanske samma sak här?

 7. 7
  Dennis säger

  ”Beprövad erfarenhet”. Är det möjligt att få NY sådan numera.
  Hur gör man då om behandling idag ska bygga på studier eller beprövad erfarenhet.
  Någon som har tankar kring detta?

 8. 8
  Majoren säger

  Fantastiskt roligt att L-E-L blev intervjuad i artikeln, för mig känns det som att olika LCHF-företrädare släpps in tidigt i debatten i allt större utsträckning.

 9. 9
  stenbjs säger

  Litsfeld said this: ” When studies like these are being performed, meat is grouped with sausages and head cheeses, and that’s not fair,”:,
  He could have added that also hamburger consumption (!) = the largest meat use in the US was included in the last big ”red meat warning- study”, tragically innocently published as ”new facts” by most Swedish main stream papers, just recently.
  Sweet sauces, chips, sodas etc, typically going with the McDonald- meals were never accounted for or even mentioned in same study. Properly accounted for the study n effect said that McDonald-type eating causes heart disease. Indisputably since most of the red meat was consumed in hamburger joints!

  The first comment by I.M. looks promising: “We see this diet as a backlash to the food habits that gave Sweden high levels of coronary heart diseases,”
  She is right on the money here, at least in my book as I got totally rid of my serious heart disease by switching to LCHF!
  Agree with Jan Erik above that some people in SLV should be brought to court, soon so mitigate the damage this institution still is bleeding over innocent Swedish people.

 10. 10
  Micke Skribent säger

  Den efterlängtade boken om vår kost och olika sjukdomar i spåren av denna är nu klar !

  https://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html

 11. 11
  ragnhild säger

  #4
  Kropp och ”själ” i harmoni 🙂

  Perfeckt beskrivning – så är det ju … Men ”M.” har ingen aning….

 12. 12
  åpoiu säger

  LCHF har en konkurrent nu som kan vara bättre för vissa.

  Ska företrädarna för LCHF tiga och ljuga?
  Dom botas på fel sätt dom behöver inte köpa en LCHF bok.

  Etik och moral saknar många läkemedelsbolag, men det blir nog lika dant med LCHF rörelsen.

  Hopp om ny skonsam behandling för diabetespatienter

  Nu pågår den första forskningsstudien någonsin där probiotika används för att sänka blodsockret för patienter med typ 2-diabetes. Per-Anders Jansson, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är forskningsansvarig för studien

  https://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Forskning1/Forskningsnyheter/Hopp-om-ny-skonsam-behandling-for-diabetespatienter/.

 13. 13
  Stefan Bystam säger

  För ett par månader sedan skrev jag ett mail till Livsmedelsverket där jag frågade dom hur det kunde komma sig att det på deras hemsida inte fanns några hälsoråd för diabetiker.

  Svaret jag fick var att Livsmedelverket ansvarar för kostråden till friska personer och Socialstyrelsen ansvarar för kostråd till diabetiker och andra sjuka.

  Kan det vara så att Livsmedelsverkets råd gör oss så sjuka så att vi måste lyda Socialstyrelsens råd? Det är inte lätt att vara sjuk. Jag tycker inte att Livsmedelsverket ens skulle få ge kostråd till friska människor.

 14. 14
  stenbjs säger

  @ åpoiu:
  Du behover inte kopa nagra bocker om du foljer bloggar mm. Men om du koper en bok sa kan det kanske motsvara medicinkostnad for en/ett par veckor, sa ingen kan bli sarskilt rik pa detta, jamfort med lakemedelsbolag som dagligen suger slantar ur manga hela vagen intill doden som det ligger till i dag och vi alla betalar for detta.

  Betr probiotika: Detta har blivit viktigt for de som fasthaller vid hog-kolhydratskonsumption. Med LCHF FORSVINNER behovet av probiotika eftersom funktionen av probiotika ar att kompensera daliga bakterier som lever och forokar sig pa socker och lattsmalta kolhydrater i vara tarmar. Punkt slut for allt detta med LCHF. For fler och fler betyder det att probiotika nu tillhor ett svunnet kolhydratsoverflod.
  Pa liknande satt har antioxidanter blivit ”viktiga” genom kraftigt okad konsumption av lattoxiderade omattade fetter.
  Med atergang till gamla modeller utan fleromattade fetter men med mer mattade som fet mjolk och smor och MATTLIGT intag av kolhydrater tror i varje fall jag att dessa tva nymodigheter – probiotika och antioxidanter- snabbt kommer att forpassas till historiebockerna.
  Men om dom som vill fortsatta med hogt kolhydratintag kan fa sin diabetes botad med antagligen dyrbar probiotika sa blir flera naturligtvis glada. Kanske professorn kan hitta exact mekanism till varfor kolhydraterna orsakar diabetes?
  LCHF med ratt fett har redan funnit enkla och billiga losningar, tycker i alla fall jag!

 15. 15
  Hans B säger

  Undrar vem inom livsmedelsindustrin som driver detta?

 16. 16
  åpoiu säger

  Med rätt tarmflora så kan man äta alt.
  med en dålig tarmflora så måste man gå på en diet.
  Sommar är nypotatis och sill, den som är frisk kan äta det goda.

  En varm sommar dag är det härligt att kunna äta riktig glass gjord på ägg grädde och lite socker, det kan man äta om man är frisk.
  varför vill så många vara sjuka i onödan?

  Snart finns boten
  https://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Forskning1/Forskningsnyheter/Hopp-om-ny-skonsam-behandling-for-diabetespatienter/.

 17. 17
  stenbjs säger

  @ åpoiu:
  ”Med rätt tarmflora så kan man äta alt.”
  Det kan man sakert, men att doma av alla sjukdomar aratal av kolhydratintag har orsakat ar det sakrast att halla sig borta fran kolhydraterna sa mycket som mojlight, tycker jag. Logiken bygger pa att sjukdomarna forsvann nar det pastadda skadliga = kolhydraterna tigs bort ur KOSTEN.
  Ett kortare tag kan nastan alla friska ata vad som helst.

  Men du verkar helt sald pa att salja den har firmans nya probiotikakurer och svarar inte ens pa mina kommentarer….
  Alltsa tror jag nu att du kan vara ett troll. Alltsa att du skriver har endast for att stalla till oreda och ej diskutera i sak som vi andra gor med intresse. Inga problem med olika synpunkter men att svara med nya pastaenden och utsvavningar uppskattas ej.

  ”….med en dålig tarmflora så måste man gå på en diet.”
  LCHF ar ingen diet. Det ar en KOST.
  Pss foresprakar SLV en kost med massor av kolhydrater och lite fett. Eller ar det en diet de forsoker lura pa oss?

  Sill med en (?) potatis med smorklick , kanske cremefreche och dill, tar till och med jag sa har ars. Med matta gar aven det, dock bara nu langt efetr efter det att jag kommit ur mina kroniska sjukdom (karlkramp). Alltsa aven en gradd-glass fast utan socker. 85% mork chocklad kan man ocksa ata med LCHF, helst efter huvudratt med Bea-sas….

  Varfor soka efter dyrbara patenterade(?) probiotika-losningar nar billiga losningar redan finnes?
  Eller tanker BIOGALA skanka bort patenten de har eller tar? Nej etik och moral saknas hos dom flesta lakemedelsbolag, som du sa i ditt forsta inlagg.
  Jobbar du som saljare at Biogala eller ar du bara ett vanligt troll?

 18. 18
  Stefan Bystam säger

  åpoiu Skrev:

  Med rätt tarmflora så kan man äta alt.
  med en dålig tarmflora så måste man gå på en diet.
  Sommar är nypotatis och sill, den som är frisk kan äta det goda.

  En varm sommar dag är det härligt att kunna äta riktig glass gjord på ägg grädde och lite socker, det kan man äta om man är frisk.
  varför vill så många vara sjuka i onödan?

  Snart finns boten
  https://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Forskning1/Forskningsnyheter/Hopp-om-ny-skonsam-behandling-for-diabetespatienter/.

  Jag skulle inte kalla mig sjuk längre. Jag kan äta bra mat och får äta mig mätt. Och dessutom slipper jag mitt insulin.

 19. 19
  Ankhan säger

  # 12
  Den studien du refererar till har 45 deltagare och ska hålla på i 12 veckor.
  Nyligen släpptes resultaten av en annan studie på typ 2 diabetiker där 61 deltagare hade följts under 2 år, den så kallade Motalastudien, som utfördes av bla annat professor Fredrik Nyström.
  Där lottades deltagarna till att antingen äta låfettskost (typ tallriksmodellen) eller lågkolhydratskost (åt LCHF-hållet). Alla gick ned i snitt ca 4 kg, men de som fick lågkolhydratskosten med mer fett fick betydligt bättre värden på både blodsocker och blodfetter.
  Probiotika må kanske vara bra men det finns redan en metod som uppenbarligen slår det mesta, speciellt för diabetiker, och det är LCHF. Min slutsats är att den kosten borde vara det bästa allternativet för de flesta människor (om inte annat så i förebyggande syfte!).

 20. 20
  Vox Humanae säger

  Det är bara vår gamle vän bakteriejesus som är igång igen, åter under nytt namn. Det är enbart deprimerande att höra detta malande om en hypotes som knappt finns och än mindre är provad på något sätt. Vi är idag kanske flera hundra tusen som prövat lchf, det fungerar för nästan alla redan från första dagen. När det kommer en annan metod som är bättre och som åtminstone några människor har testat som positiv, då kan jag lyssna. Inte tidigare.

 21. 21
  åpoiu säger

  Så länge det inte finns någon bot för diabetes så är LCHF bäst, men när orsaken till diabetesen kan åtgärdas så försvinner behovet av LCHF.
  Det finns ingen anledning för friska att äta enligt SLV:s fettsnåla modediet men nypotatis är gott.

  Det är inte kolhydraterna som orsakar sjukdomarna som försvinner med LCHF, det är dåliga magbakterier som orsakar en inflammation, inflammationen driver flera av våra vanliga sjukdomar.

  Forskarna vet vad som orsakar diabetesen, nu försöker dom bota orsaken.

 22. 22
  Vox Humanae säger

  Hördu bakteriejesus

  Ingen bryr sig om dig, ingen är intresserad, för du saknar fullständigt trovärdighet. Om du åtminstone kunde hålla dig till samma pseudonym när du skriver så kanske någon skulle lyssna. Men du hittar på ett nytt namn varje gång och tror att man inte ska känna igen dig. Vi är förmodligen flera hundra tusen som lever NU, i en verklighet som fungerar, medans du lever i den gyllene framtid som ska komma så snart människan har bemästrat bakterierna. Om tio år så kanske det finns ett sätt, ett nytt preparat som ska sälja till alla jordens människor för hundra kronor om dagen. Kom tillbaka då och jag ska fortfarande inte lyssna på dig utan fortsätta med lchf. Hittills har det kostat mig exakt NOLL kronor att skaffa kunskap om lchf och vår funktion, allt är hämtat från gratis platser på internet. Däremot så har jag SPARAT pengar tack vare att mina matkostnader sjunkit med ungefär hälften, detta därför att jag slipper köpa alla TILLBEHÖR som man måste ha för att man ska stå ut med att äta det billiga brödet, pastan och potatisen. Andreas Eenfeldts bok kostar 41 kronor till ordinarie pris, det är som två aftonbladet med bilaga, eller en daglig dos statiner, så kom inte dragandes med att lchf skulle vara en stor guldgruva. Jag kan garantera dig, att när dina bakteriekonster har blivit verklighet så kommer du inte att kunna hämta ut det gratis någonstans. Där kommer det att täljas guld med kniv, och DU är deras redskap.

 23. 23

  Tänkte bara säga att är på väg med goda steg förbi fjärde hålet i skärpet. Har börjat gått ned från 110 i vikt nu också efter att ha stannat där, samtidigt som midjemåttet fortsatte minska. Troligen min muskelmassa som återbyggs med andra ord.

  Frugan är mycket mindre strikt än jag i sin LCHF och är mer och mer överlycklig över alla kläder hon kommer i igen nu. Själv märker jag hur hon går ner i vikt och får fastare kurvor i mer privata miljöer 😉 (och en viss lust har ökat utan tvekan!).

  Men bäst är att ha blivit av med problemen med magen, ont i leder och krypningar i kroppen och börjat äta mycket mer stabilt och nyttigare än någonsin. Dessutom har kostnaderna på matkontot minskat. Troligen för att mellanmålen med frukt och andra onödiga livsmedel inte används längre och man känner inte behov av kvällsmat eller mackor hit och dit längre för att man är småhungrig titt som tätt.

  Den som säger LCHF är skadligt, fel med mera ovan är enbart ett troll som vår allt mer förstörda psykvård misslyckats fånga upp. De sitter på nätet numera och försöker leva på att andra blir förbannade på deras idiotiska kommentarer.

 24. 24
  ragnhild säger

  Wox humanea: Tack.

  Forskning är bra – ibland. Men; den tycks alt mera gynna snävra intresseområden – detta är inte bra:

  https://www.forskning.no/artikler/2003/april/1049883564.57/

  Amerikanerna är enbart intresserad af profitt. Det gynnar inte alltid konsumenterna ….. nå kan vi förbereda oss på kostbara ullkläder… och kött med MILD smak.

  Jag grämmas; Framsteg – nejji – idioti, JA!

  Lägger till siste avsnitt av forskningsnyheten:

  ”Problemet ved hybridtypen er at den ennå er så ny at man ikke vet hvor motstandsdyktig den vil vise seg å være mot sykdommer og parasitter”.

 25. 25
  ragnhild säger

  Herr Baktus
  Inte uroa dig – där släpps nyheter om Kariusforskning över alt – USA har varit i full gång länge… EU är inspirerad och 13 EU-land är igång så långt (Sverige är ett av dom). En finner info även på You Tube – det är bara att googla. MEN, obs. ni andra – forskningen är bara såvidt på hypotes-stadiet. Man satsar initialt på bakteriestammars gener, dina också mr. B. 😉 Bl.a. biologer har en spännande framtid, inte bara ett år…… framför sig…..

  Jag upprepar; Inte uroa dig – vi (via internett) får all den info vi vill ha – enn så länge….

 26. 26
  ragnhild säger

  Artikkelen om ”sauen”/hybriden är från 2003. Finns sauen på markedet idag….. ? Frågar er istället för ”google” 😉

 27. 27

  Varför kommer jag inte in på kostprogrammet LCHF?
  Vänligen
  Stina

 28. 28
  Moderator säger

  Stina Skrev:

  Varför kommer jag inte in på kostprogrammet LCHF?
  Vänligen
  Stina

  Menar du detta? (Länkar i högermarginalen)
  2. Kostprogram för LCHF
  https://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20f%C3%B6r%20LCHF.pdf

 29. 29
  åpoiu säger

  Hur kan människor bli så korkade att dom tror att kolhydrater gör oss sjuka?
  Bakterier är ofarliga kolhydrater är farliga, vilken dårskap människan är kapabel till.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 åpoiu:
  Om det visar sig att någon probiotika är bra mot diabetes så är det utmärkt. Men det är inget som hindrar att man i så fall dessutom äter en nyttig och blodtrycksnormaliserande kost som LCHF.

 31. 31
  Stefan Bystam säger

  åpoiu Skrev:

  Hur kan människor bli så korkade att dom tror att kolhydrater gör oss sjuka?
  Bakterier är ofarliga kolhydrater är farliga, vilken dårskap människan är kapabel till.

  Tja vad skall jag säga. Jag som är diabetiker blir ju tvingad till att injicera insulin om jag äter kolhydrater. Undviker jag kolhydrater så har jag ett fantastiskt bra blodsocker och mår mycket bättre och går dessutom ner i vikt. Har jätte bra blodvärden så jag kan nog säga att kolhydrater gör ivarjefall mig sjuk.

  Sedan kan jag inte tala för alla andra.

 32. 32
  åpoiu säger

  Annika 30
  Jag håller helt med om att vi ska äta bra mat.
  Men kokt potatis kan vara bra mat om man inte har diabetes.

  Vissa växtfiber och svårsmälta sockerkedjor kan vara bra för goda magbakterier i tjocktarmen
  bra mat kan vara en hel del grönsaker.

  Så länge vi inte har en bot för diabetes så är LCHF en utmärkt behandling av sjukdomen diabetes.

  Följ forskningen dom har snart hela förklaringen till hur diabetesen uppstår.
  Dom flesta som gör vetenskapliga upptäckter fastnar ofta i sina första hypoteser, gör inte det misstaget gå vidare och förbättra din upptäckt.
  Diabetiker tål inte kolhydrater men vad är det som orsakar diabetesen det har du inte svaret på än.

 33. 33
  åpoiu säger

  Stefan Bystam 31
  Varför stiger ditt socker när kitavabor okinavabor inte får högt socker av kolhydrater?
  Dom saknar antagligen dina dåliga magbakterier som orsakar din insulinresistens.

  ”så jag kan nog säga att kolhydrater gör ivarjefall mig sjuk.”
  Nej när du äter kolhydrater så matar du dina magbakterier som gör dig sjuk, nu svälter du ut dom dåliga bakterierna med LCHF då mår du bra.

 34. 34
  stenbjs säger

  @ åpoiu:
  Andra med mig som laser den har bloggen regelbundet agnar oss inte at onsketankande. Vi blev ofta bade medicinfria och friska sedan vi slutade med kolhydrater. Logiken ar att kolhydraterna var skadliga for oss eftersom problemen forsvann nar vi slutade med dom. Mycket ren och enkel logik som inte betyder att kolhydrater ar skadliga for alla. Sjalv at jag kolhydrater i nastan 60 ar innan jag blev sjuk och sedan frisk nar jag slutade med dom.
  I mitt fall forsvann ett 6-arigt lidande pa mindre an 2 veckor utan kolhydrater. Helt enormt!
  Lakare borde koa for att ta prover men dom ar inte ens intresserade, sa man borjar ju undra lite.
  Jag kanner det som att kolhydraterna byggde upp en sjukdom langsamt under 5-10 ar ar innan min diagnos.
  Alltfor manga idag staller fortfarande hoppet till nya mediciner och procedurer och en del tydligen aven till ny probiotika, som ju du ar sald pa, atminstone just nu. Who’s the next new kid on the block?

  Det ar tragiskt att du foresprakar att det ar battre for diabetiker att fortsatta leva pa hoppet via nya otestade underpiller, trots att det ar osakert och du nu aven har har hort och darfor borde veta att det finns medicinfria metoder som fungerar, inte bara for diabetiker utan aven for hjart och karlsjukdomar.

  Men att som du inte lyssna utan bara kora pa och forsoka salja probiotika till LCHF-are ar ungefor lika klyftigt som att forsoka salja is till eskimaer.

 35. 35
  Pre-diabetiker säger

  stenbjs Skrev:

  I mitt fall forsvann ett 6-arigt lidande pa mindre an 2 veckor utan kolhydrater. Helt enormt!
  Lakare borde koa for att ta prover men dom ar inte ens intresserade, sa man borjar ju undra lite.

  Detta är faktiskt väldigt intressant, att läkarna inte ens är intresserade.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa