Cancerrisk av solskyddskrämer

Jag hör och ser att det uppmärksammas i Expressen idag om att jag har avrått från solskyddskrämer pga ökad cancerrisk av dessa.
Det är ju bra att frågan kommer upp på tapetet. Man kan slå på Google och hitta många artiklar om frågan. Sök på Solskyddkräm cancerframkallande.

Till och med professor Larkö säger att solkyddskrämer inte skyddar mot malignt melanom, och det är ju den cancerformen som är mest elakartad, och som vi är mest rädda för.

I Ordfront om solskyddskrämer.

Om cancerrisk av hudkrämer

 

Comments

 1. 1

  vi använder bara aloe vera gel och lagom tid i solen..

 2. 2
  hajeem säger

  Jag äter mycket kokosolja och har upptäckt att min hud (är rödhårig) inte är så känslig längre i solen. Har ni samma erfarenhet? Till och med Fathead skriver på sin blogg att han har samma erfarenhet! Förresten…jag smörja ingenting på huden.

 3. 3
  Marja-Liisa Huuhtanen säger

  Du har helt rätt när det gäller solskyddskrämer. jag har aldrig använt dem för det finns ingenting att dessa kemikalier och sol är bra. Vi har en stuga i finska Lappland och det brukar finnas alltid mygg. Jag har suttit i solen på stranden men aldrig använt myggoljor för ingen har kunnat garantera mig att myggolja och sol tillsammans är ofarligt. Eller solskyddskrämer.
  Den har mannen, hette han Larkö?, säger att det finns studier som talar om att , det är ofarligt med solkrämer och sol. Kan han tala om vad det är för studier och hur lång tid har dem gått?
  Om jag säger rakt ut så ska jag skita i Larkö. Jag är 64 år och helt frisk nu förtiden tack vare LCHF.
  Om några dar åker jag till Lappland och hoppas sol och värme och varje kväll ska vi basta i rökbastu. Det ät det bästa till hud. Redan efter första kväll blir huden så himla mjuk!
  Ha det så bra.
  Mvh. Fet fet mera fet.

 4. 4
  StenBJS säger

  Taking Vitamin D3 during the dark parts of the year for several years now seem to make sunscreen a memory of the past at least for my lighter skinned wife and me, our kids and grandchildren, as it has been working great.
  It is as if when there is very little D3 in the body we become very sensitive to the sun.
  And without any D3 supplements natural sun protection builds up with gradually increased sun exposure, possibly just for the reason that vitamin D3 then gradually increases. Without cars and more time outside this would naturally take place every spring.

  Apparently there is also a pill being sold to be taken a few weeks before going on a sun holiday, which mainly is just vitamin D3.

  The increased cancer risk from tanning cream may be in part from that the sun creams blocks the UVB that otherwise would make more vitamin D3, in part from unknown chemicals in it.
  In the US navy melanoma was most prevalent among staff working daily inside ships, large observational study.
  Another danger with today’s living is that UVA makes us tanned without making any vitamin D3 at all. We get UVA from sun exposure through normal glass. Lorry, bus and tractor drivers sitting all day inside huge windows may be badly exposed by UVA and not getting any UVB this way. Same for some office staff in nice bright modern offices. These changes may hold part of the explanation why melanoma started to increase and why vitamin d3 deficiency is high.
  Bottom line is to look at what has changed instead of inventing a pill or a cream, but no money to be made without selling the pill or the cream. We have to be vigilant on a personal basis until things change. And of course read Ralf Sundberg.

 5. 5

  @ StenBJS says:
  You may also like to think about the NATURAL SUNSCREEN OPTIONS suggested here.
  https://www.healthyfellow.com/870/natural-sunscreen-options/

  Both Vitamin D3 and Omega 3 improve natural photo-protection however they have to be thought of as a long term strategy as it will take 3 months or more to raise anti-inflammatory status to the point that the potential for sunburn is significantly reduced. Most people who raise 25(OH)D to 50ng/ml 125nmol/l find they tan quicker when exposed to sunshine in the early summer.

  One of the reasons skin cancer incidence appears to rise given increased sunscreen use is the nature of the chemical used in sunscreen. Only putting on your skin things you would eat seems sensible. Wellnessmama has some good ideas here ”Eat Your Sunscreen? ”
  https://wellnessmama.com/4621/eat-your-sunscreen/
  and
  Homemade Sunscreen Bars https://wellnessmama.com/4844/homemade-sunscreen-bars/
  for those people who can’t acquire a taste for drinking Green Tea you can use it directly on the skin.
  https://jn.nutrition.org/content/141/6/1202.long
  Green Tea Polyphenols Provide Photoprotection, Increase Microcirculation, and Modulate Skin Properties of Women (I think it probably works for men as well as I drink green tea and don’t get sunburnt)

  This paper ” Skin protection against UVA-induced iron damage by multiantioxidants and iron chelating drugs/prodrugs.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20406189 makes me wonder if becoming a blood donor and regularly donating blood (reducing the potential for iron overload) may help reduce the potential for iron oxidation following UVA induced inflammation?

 6. 6
  Stefan Bystam säger

  För min del så använder jag inte några solkrämer alls. Jag väljer helt enkelt att vara ute i solen så länge som jag vet att min hud klarar av utan att bli bränd. Dom flesta behöver ju inte sitta i solen hela tiden. Okej det finns ju undantag om man jobbar utomhus i solen hela dagen då kanske det kan vara bra.

  En annan fråga Annika. Känns det inte lite konstigt/förnedrande att media kallar dig fettdoktorn? Jag tycker inte det är ok.

 7. 7
  StenBJS säger

  @ hajeem:
  De lattnedbrutna (latt-oxiderande ) fleromattade fetterna (margarin och billiga frityroljor) kanske ar en stor orsak till en mangd hudproblem.
  Kokosolja som oxideras mycket langsammare ar nog inte bara ar bra for hjarnan utan aven overallt i kroppen inklusive huden. Langsammare oxidation = mindre total oxidation med samma mangd antioxidanter.
  Vore intressant om erfarenheter med kokosolja fran flera som ar erkant kansliga for sol finns.

 8. 8
  Konsument säger

  Stefan Bystam Skrev:

  media kallar dig fettdoktorn

  Fett är ju positivt 😉 men det är ju smör också! Smördoktorn!

 9. 9

  hajeem Skrev:

  Jag äter mycket kokosolja och har upptäckt att min hud (är rödhårig) inte är så känslig längre i solen. Har ni samma erfarenhet? Till och med Fathead skriver på sin blogg att han har samma erfarenhet! Förresten…jag smörja ingenting på huden.

  Jag har samma erfarenhet. Jag är ljushyad och ljushårig. Med LCHF är solsveda ett minne blott.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ Stefan Bystam:
  Det har blivit inarbetat hos media att kalla mig fettdoktorn. Jag tror att det är utsiktslöst att ändra på det, så det spelar ingen roll hur jag känner för det.

 11. 11
  Bernt Östlund säger

  Jag kan inte sluta med solskyddskräm eftersom jag under mina 66 år inte har använt det. Jag har inte heller lagt mig i solen för att solbränna mig men utevistelse kan ju ge en viss solbränna. Det är ju inte nödvändigt att ha bar överkropp så fort solen skiner. Cowboys har ju en rejäl hatt för att skydda sig och det är nog bra om man är ute mycket.

  Fettdoktorn är nog svårt att ändra på men utvecklingen kommer ikapp. Ingen försvarar längre att vaccinationen var motiverad och att LCHF är bra för att motverka börjar även det bli mer accepterat.

 12. 12
  berittis säger

  Det här är OT och jag vill inte kapa tråden men jag behöver fråga om mitt kolesterolvärde. Försökte på Kostdoktorn men han har inte svarat så jag hoppas att du vill svara på det här inlägget, Annika.

  Jag tog ett kolesterolprov med Apo-test.

  Så här var provsvaret:
  Triglycerider 0.5; APO A1 2.21; APO B 1.68; APOB/APOA1 0.8; Totalkolesterol 9.11 och HDL 2.42
  Tyvärr fick jag inte svar på hur LDL låg till.
  Tot.kol har minskat från 9.45 och HDL har minskat från 3.31
  Förutom Trigyceriderna så verkar inte särskilt bra om jag förstår det rätt.

  Har ätit LCHF i 3.5 år. Hade en hjärtinfarkt 2010, blev ballongsprängd och har en stent. Jag äter inte Statiner och vill helst inte göra det. HDL brukar ju också gå ner av statiner. Hur är det med växtstereoler som man kan köpa på Apoteket, kan det vara ett bra alternativ?

 13. 13

  ”Jag hör och ser att det uppmärksammas i Expressen idag om att jag har avrått från solskyddskrämer pga ökad cancerrisk av dessa.”

  Det gör Du HELT rätt i – som jag ser det.

 14. 14

  Vill minnas att jag för många år sedan läste om en Australiensisk studie som visade att områden som där sänts mest TV-reklam om solskyddsmedel även hade mer hudcancer.
  Kan ju då bero på att människor solade för mycket och olämpliga kroppsämnen i solskyddsmedlen. För att få tillgång till D-vitamin så behövs ju inte så mycket sol på sommaren… egentligen!

  Du har nog helt rätt igen, Annika!

  Nr 12. Kostdoktorn.se har bra info på sina websidor om det du nu frågar om…. Gå in där igen och fråga om kolesterol…..

 15. 15
  Stefan Bystam säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Stefan Bystam:
  Det har blivit inarbetat hos media att kalla mig fettdoktorn. Jag tror att det är utsiktslöst att ändra på det, så det spelar ingen roll hur jag känner för det.

  Det viktigaste är förstås att du ”accepterar” det. Jag tror du har rätt i att det är utsiktslöst att ändra på det. Media är ju ganska konstiga i hur dom hanterar vissa saker och att få dom att ändra på något verkar omöjligt.

  Kämpa vidare. Vi behöver sådana som dig och Andreas. Jag önskar att det fanns ännu fler läkare som vågade stå i frontlinjen och berätta att det finns alternativ till vad vården, livsmedelsverket och socialstyrelsen rekommenderar.

  Det känns jättebra att slippa knapra i sig massa medicin och injicera insulin. Det är mycket bättre att äta en god biff med bea.

 16. 16
  Moderator säger

  Inte så hårda ord i kommentarerna, tack!
  Jag sanerar lite.

 17. 17
  Maggan A säger

  Bästa solskyddet är att hålla sig i skuggan under dagtid. Jag har aldrig förstått vitsen med att ligga på stranden och steka sig hela dagarna. Solen är dessutom extremt åldrande för ansiktshuden. Det är sorgligt att se soldyrkande kvinnor i fyrtioårsåldern som ser ut som gamla pjäxor i ansiktet 🙁

 18. 18

  Här är en till rödhåring med ljus hy som äter kokosfett dagligen och som tål solen mycket bättre nu än tidigare!

 19. 19
  Moderator säger

  Maggan A Skrev:

  Det är sorgligt att se soldyrkande kvinnor i fyrtioårsåldern som ser ut som gamla pjäxor i ansiktet

  Lite vänligare kommentarer, tack.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 berittis:
  Jag har inte engagerat mig i Apo-värdena. Jag anser att kroppen har de kolesterolvärden den själv anser att den behöver, och det ska vi respektera. Vi ska inte tro att vi vet bättre än kroppen själv. Det enda vi behöver tänka på är att ge kroppen rätt näring och energi = LCHF.
  Jag har ingen aning om varför växtsteroler skulle vara bra att äta. Finns det undersökningar på det, med hårda eller mjuka ändpunkter?

 21. 21

  Nr 15

  Lite märkligt att våra överviktsprofessorer aldrig fått ett namn med ett sådan epitet! 🙂

  Å andra sidan så ökar intresset och förståelsen mer och mer för att det är ”essentiellt” och namnet har säkerligen framtiden för sig!

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ berittis:

  Jag håller helt med Annika.

  Denna hysteri som rått kring våra kolesterolvärden i så många år nu har närmast varit av en rent religiös natur och därför oändligt mycket mer med tro än med vetenskap att göra. Läs Uffe Ravnskovs böcker som handlar om dessa kolesterolmyter.

  Problemet med ”vigselvattnet” (statinerna) som ”prästen” (läkaren) faktiskt är tvungen att stänka på oss hjärtsjuka (om inte hans läkarlegitimation nu inte skall hamna i blåsväder) är att detta ”vigselvatten” går in och ställer till oreda i kroppen då det angriper kolesterolet som är en av kroppens viktigaste byggstenar. Här är det inte frågan om någon positiv placeboeffekt som religiösa, andliga besvärjelser kan framkalla utan om kemiskt experiment som utförs på våra oskyldiga kroppar och som kan ha mycket allvarliga konsekvenser. I mina ögon är allt detta faktiskt ”hokus-pokus” där de enda som mår bättre av statinbehandlingarna är läkemedelsbolgens vinstmarginaler.

  Det finns bara inget förnuft i denna ”cirkus” och själv skulle jag som allvarligt hjärtsjuk inte drömma om att ta några statiner.

 23. 23
  Rödluvan säger

  Men Annika. Du som läkare borde väl veta att det inte är solskyddskrämen i sig som skyddar mot malignt melanom, utan átt det är mot solens UV strålar som krämen skyddar mot. Vem vill bara ligga en halvtimme i solen för att sedan klä på sig igen och gå och göra annat? Jag själv älskar att ligga i solen och är det riktigt soligt och varmt kan jag ligga där hela dagen och bara lata mig, men det är sällan som jag använder mig av solskyddskrämer, för att jag med åren har anpassat mig till solen så pass mycket att jag inte bränner mig så lätt. Skulle jag däremot åka till GranCanaria där solen är mycket starkare än i Sverige skulle jag nog vara tvungen att ta på mig lite solskyddskräm, bara för att kunna ligga längre i solen utan att bränna mig. Annars tycker jag att det är min plikt som kund och som ansvarig över min egen hälsa att se till att köpa en så bra produkt som möjligt. Det finns faktiskt naturprodukter som är helt giftfria.

 24. 24

  Detta tycker jag är alldeles utmärkt uttryckt.
  Det är en bra rekommendation av en läkare.
  En annan läkare, Kostdoktorn, säger ju samma sak. – Sola med måtta, inte bränna sig”!

  …”Falsk trygghet
  Annika Dahlqvist hävdar också att solskyddskrämer gör att man vaggas in i en falsk trygghet.
  – Man tar på sig dem och så tror man att man kan vara ute i solen mycket längre. Då kanske man får riktiga skador av solen.
  I stället bör man sola med måtta – och se till att inte bränna sig.
  – Vi behöver en viss dos av högt stående sol för att bilda D-vitamin, säger hon”…

 25. 25
  HelgeK säger

  Efter ett evinnerligt tjatande började jag smörja in mig, hade inga problem innan, fick den sommaren en mängd hudproblem och problem med solen, som jag tidigare aldrig haft, jag var långsam på den tiden så det gick 3-4 år innan jag insåg sambandet, att problemen började när jag smorde in mig. Har slutat nu, och se har egentligen inga problem av solen längre. Blir brun och härlig och det känns återigen behagligt att vara i solen.

 26. 26
  hajeem säger

  Tillräckligt med D vitamin också är viktig. I stället för att äta D vitamin piller kan man också äta mer ister. Jag köper grisfett från en ekologisk grisgård och gör min egen ister. Enligt Healthy diets and science står istern på andra plats när det gäller D vitamin.

  Cod Liver Oil 10,000

  Lard (Pork Fat) 2,800

  Inte dåligt för det ibland solfattiga Sverige?

 27. 27
 28. 28
  Konsument i Sverige säger

  Ia Skrev:

  Lite mycket frukt, va?

  Starksprit är ju inget som ingår i LCHF-rekommendationerna, va ja vet.
  LCHF-drinkar har jag heller inte hört i sammanhanget. Det får stå för Expressen.
  Frukt? Det var ju inte pressad frukt, utan mest som smakbärare eller för syns skull. Bär är ju mer ok däremot.

  Men, den som inte är nykterist, kan väl enstaka gång ta ett glas starksprit/drink, men det har väl inget med LCHF att göra.

 29. 29
  Hälsa är livet säger

  @ Professor Göran:
  Så sant så sant. Den där kolesterolmyten har gått alldeles för långt… Det är tragiskt att läkemedelsbolagen ska tillåtas ha så stort inflytande över både läkare och oss ”vanliga”. Det bästa vi kan göra är att informera så många som möjligt om den stora bluffen.

 30. 30
  Hälsa är livet säger

  Ang solskyddskrämer; Sedan jag började med LCHF har jag inte bränt mig i solen en enda gång! 🙂 Mina barn äter också LCHF och de klarar sig bra också.

 31. 31
  Anders säger

  Någon som är bra på vetenskapsengelska som kan tolka vad det här betyder?

  Photocarcinogenesis Studies of Retinoic Acid and Retinyl Palmitate in SKH-1 Mice (simulated solar light and topical application study)
  https://ntp.niehs.nih.gov/?objectid=AC4AD14D-F1F6-975E-7834500D3DE5CEF0

 32. 32
  Anders säger
 33. 33

  @ Hälsa är livet:
  Kan det bero på den usla sommaren??…den mest korkade kommentaren jag läst what so ever!!!!!

 34. 34
  berittis säger

  Ja, jag är också kritisk till att ta ner kolesterolet för att totalkolesterolet är för högt. Däremot är kanske APO-kvoten ett bättre mått därför att man kan få en uppfattning om LDL är stora och fluffiga eller små och täta (inte bra) om jag förstått det rätt. Men det är väl förstås samma sak med växtstereoler som med statiner, en försäljningsgrej. Men ibland griper man efter halmstrån. Suck!

 35. 35

  Nr 23 – Rödluvan

  Personer med rött hår är väl oftare känslig mot mera sol… om jag nu observerat rätt!
  Förstås inte dom som nu färgat håret rött, vilket verkar vara populärt hos många äldre…. 🙂

  Å andra sidan är det väl varmt att ligga och sola i skugga också, åtminstone på GranCanaria!

  Allvarligt talat, lagom är nog bäst och det är alltid obekvämt efteråt de gånger man nu tagit för mycket sol och självklart handlar det även om tillvänjning.
  I unga dagar så var man väldigt brun….men sen när man inte hade tid att sola så mycket så blev ens hud lite känsligare…..klart solande är bra i lagom dos individreglerat! – Precis som allt annat! 😉

 36. 36
  stenbjs säger

  @ leffe:
  Hejsan Leffe, betraffande din kommentar om kokosolja och solsken.
  Arets daliga sommar har trots allt haft flera dagar med intensivt solsken i timmar at gangen.
  Bara en timme i sadant solsken ar mer an val tillrackligt att branna ovan kanslig hud.
  Ju mindre medelsolsken ju varre kan ovan hud bli brand vid samma (korta) exponering, just p.g.a. huden ar ovan.
  Min erfarenhet ar att D3 under manader(?) innan solexponering ar utmarkt, inte ens rodnad forsta soldagen som annars vanligtvis ar varst!
  Nya kokosnotoljekonsumenterna sager att kokosolja har samma effekt .

  Min slutsats ar att det ser ut som att det ar du sjalv som ute i ogjort vader.

  Hur mycket kokosolja dagligen och hur lange , #2,#9 och #18 ?

 37. 37
  Rödluvan säger

  @ Zonen, inlägg 35

  Visst kan man ligga i skuggan också om man vill, men för den som inte vill ligga i skuggan eller klä på sig efter 30 minuter kan det vara en god idé att ta på sig lite solskyddskräm, just för att inte bränna sig. Sen är det ju upp till var och en att själva veta vilken hudtyp man har och hur pass känslig man är för solen och vilken solskyddsfaktor som man på grund av det behöver. Det finns faktiskt människor som älskar att ligga i solen 😉 Och av egen erfarenhet vet jag att jag inte kan ligga i solen på GranCanaria en hel dag utan att bränna mig om jag inte använder mig av en solkskyddskräm, speciellt inte om det är den första dagen som jag ligger där.

 38. 38
  stenbjs säger

  @ Rödluvan:
  Av egen erfarenhet – just Gran Canaria: Om man ej har tagit D3 tillskott eller intagit kokosolja som det foreslagits bor man tillbringa (rora sig) ca 15 minuter – 1 timme per dag eller sa i solen UTAN solskydd dag 1. Om man vet(?) att man har helt naturliga kramer utan cancerframkallande gifter kan man sedan kleta in sig med dessa.
  Dock hellre solhatt och klader for resten av dagen, tycker jag. Dag 2,3,4.. okar man tiden utan solskydd, kanske med upp till 50% per dag.
  Men om man kletar in sig med sololja fran borjan erhaller man varken langsiktigt naturligt solskydd, Vitamin D3 eller solbranna (tan – not burn. Svenskan ar dalig har!) fran solen. Helt ovettigt alltsa.

  En del foreslar aven att man kan anvanda kokosolja som solkram. Dock tar oljan ej upp UBA och UVB utan skyddar hudfetterna pa nagot annat satt fran att oxideras, enl uppgift! Testa smatt om det tycks vettigt, nasta gang pa Canaris, eller i Sv. nar det beger sig nasta gang.

 39. 39
  Rödluvan säger

  @ Stenbjs

  Det är inte meningen att man ska blockera solen totalt med solskyddskrämer och det är nog heller inte möjligt. Meningen är att man ska skydda sig precis så mycket att man inte bränner sig och att man långsamt får färg. Då får man långsamt ett naturligt solskydd och tillräckligt vitamin D.

 40. 40
  Hälsa är livet säger

  @ leffe:
  Förra sommaren var varm och solig till stor del och även i år har vi haft soliga dagar. Så jag undrar vems kommentar som är korkad… Förutom detta finns det möjlighet att åka på utlandsresor. Ha en härlig och solig dag! 🙂

 41. 41
  stenbjs säger

  @ Rödluvan:
  Vi jamfordes pa Canaris i borjan av andra veckan av just sadana som hade snallt anvant solkram dagligen precis som du sager. De kunde inte forsta att vi var bruna och fina efter lika lang tid i solen medan de var lika bleka som nar dom kom till Canaris efter en dryg vecka dar. Sa visst ghar du ratt i att det gar langsamt med solkramer, men hur mycket skydd och vitamin d man far kan ju bli svart att avgora.
  Det enda naturliga solskyddet ar att vistas ute under varen och gradvis fa mer solskydd genom gradvis okning av exponering, igen utan kramer. Eller samma sak i solen gradvis som jag redan forklarat, helt utan solkramer. Tycker jag!

 42. 42
  Rödluvan säger

  @ Stenbjs
  Meningen med solskyddskrämer är inte att man ska använda sig av dem snällt varje dag, utan bara så mycket som man behöver för att inte bränna sig, dvs ju brunare man blir, ju lägre solskyddsfaktor behövs det och till sist behövs det ingen solskyddsfaktor alls… Men reser man till ett annat land där solen är mycket starkare, kan det hända att det är smart att ta på sig lite solskyddskräm med just den solskyddsfaktor som för tillfället behövs. Ett annat allternativt är naturligtvis att klä på sig eller att lägga sig i skuggan… Själv tycker jag det vore tråkigt. Eftersom vattnet inte filtrerar bort UV strålarna skulle man inte ens kunna gå och simma eller surfa eller vad som helst hur mycket man vill eller mer än ett par minuter.

  Varför dom du mötte på var så vita efter en veckas semester på GranCanaria vet jag inte. Kanske var solskyddsfaktorn inte anpassad till behovet? Själv brukar jag vara ordentligt brun redan efter några dagar där nere.

 43. 43

  Hyfsad timing mellan när hudcancer tog fart på mitten av 1900-talet och när första solkrämerna kom vid 1940.
  Här är en intressant historieberättelse om hur solningen utvecklats genom åren:
  https://www.vr.se/huvudmeny/arkiv/2001/tvarsnittnr22001/nagralinjerisolandetsidehistoria.4.5b5b80b310e317e3c068000159.html

  Solens hälsobringande egenskaper hade under slutet av artonhundratalet diskuterats allt mer bland läkare. Den färöiske läkaren Niels Rydberg Finsen, som 1903 fick ta emot Nobelpriset för sin upptäckt av att ultraviolett ljus kunde bota hudtuberkulos, öppnade 1896 Finsens medisinske lysinstitut för att praktisera sina resultat. 1903 lät den schweiziske läkaren Auguste Rollier sina tuberkulösa patienter vara i solen för att tillfriskna, och hans solterapi behandlades med intresse i samtida svensk populärpress.

  Efter första världskriget sågs solbadande som det enklaste botemedlet mot barns vitaminbrist och solande rekommenderades även för dem som återhämtade sig från den stora influensaepidemi som 1918-19 dödade 21 miljoner människor världen över.

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 Rödluvan:
  Det är just den tid i solen, som man inte skulle ha varit där för att man skulle bli bränd, som är cancerframkallande med solskyddskräm. Så struntar man i cancerrisken av brännskadande sol så kan man använda solskyddskräm. Är man mån om sin långsiktiga hälsa så skyddar man sig mot skadligt solande med skugga eller kläder.

 45. 45
  En mamma säger

  Jag kommer att tänka på att storstadsbarn åkte och åker på sommarkollo, vilket inte är vanligt att man gör på landsbygden. Det hade antagligen med den nyttiga sommarsolen att göra. Aldrig har jag hört talas om att några kollobarn använt solskyddskräm, trots att deras hud förmodligen var mycket blek.

 46. 46
  Rödluvan säger

  @ Annika

  Om man verkligen är så rädd för malignt melanom så kanske det vore bättre att inte leva alls, för även folk som inte vistast i solen kan drabbas…

  Ju mer UV strålning som huden utsätts för, speciellt om man bränner sig för att man tar upp för mycket UV strålning på en gång ju högre blir cancerrisken. Nu har jag läst på dina länkar att det finns två olika sorters solkrämer, en som lägger sig som en skydd på huden och en som tränger sig i genom huden och aktiveras först när solen skiner. Enligt länken ska det vara den sistnämnda som höjer cancerrisken. Den andra sorten filtrerar ju bara bort solstrålarna utan att ha cancerframkallande effekter. Inte kan det väl höja cancerrisken om man filterar bort dom cancerframkallande UV strålarna, utom kanske om man ligger längre i solen än vad krämen skyddar en.
  Om jag t.ex far till GranCanaria och lägger mig bara en timme i solen utan skydd är jag redan röd och börjar känna att det svider i huden, men om jag använder en solkräm kan jag ligga en hel eftermiddag utan att ha några problem. I så fall blir jag långsamt brun för att jag inte får så mycket UV strålning på en gång och har inte så hög cancerrisk som om jag skulle bränna mig, men självklart har jag ändå mer risk än om jag inte skulle sola mig. Men som sagt om jag inte ens skulle få njuta av solen längre skulle livet vara mindre värt att leva.

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  @ 46 Rödluvan:
  Det är helt ok tycker jag om man vet om att cancerrisken blir högre om man solar många timmar med solskyddskräm. Det som inte är ok är de som tror att cancerrisken minimeras med solskyddskräm och tror att de kan vara många timmar i högtstående sol utan fara.

 48. 48
  stenbjs säger

  @ Rödluvan:
  Glom inte dom tva andra mojligheterna om du kanner att du maste ta vara pa alla soltimmar redan forsta dagarna pa GC:
  1/ Vitamin D3: 2,000 – 5,000 IU per dag in en manad eller mer fore avfard beroende pa D3 status.
  2/ Kokosolja filtrerar inte men ger enligt flera erfarenheter (#2,#9 och #18) har pa bloggen okat skydd.
  I den har artikeln https://www.naturalnutritionadvisor.com/blog/?p=981 havdas det att dom ursprungliga solskydden var baserade pa kokosfett!
  Men riktig kokosolja blev produktionen av sadan olja antagligen snart for dyra, eller inte konkurrenskraftig eftersom kvaliten pa innehallet knappt ens idag kan avgoras. Pa liknande vis som smor ersattes av det mycket biligare (att tillverka) margarinet ser det ut som om aven denna akta goda ravara=slutprodukt byttes ut mot skrapoljor och kemikalier, med hjap av reklam.
  Om halva mellanskillnaden lades pa reklam kunde resten oka marginalen.

  Vem vet, mycket av sololjans skadliga inverkan kanske kommer fran billiga lattoxiderade vaxtfetter som anvands i dessa oljor som tranger sig in i huden. Eller vet nagon vilka fetter man anvander i sololja idag?

  Kokosoljan som den kommer som sololja, alltsa oblandad, verkar vettigt. Ett naturligt svaroxiderat fett far da chansen att tranga in i huden och minska istallet for att bidraga till oxidation. Maste prova!

 49. 49
  Rödluvan säger

  @ Annika

  Men ännu högre risk för cancer blir det om man ligger i solen i flera timmar och bränner sig utan solskyddskrämer.

  @ Stenbjs

  Vitamin D bildas ju ändå i min kropp när hudstrålarna träffar huden. Upptagningen med mat eller kosttillskott är ju ändå begränsad. Och eftersom jag bor i ett sydligare land där solen redan brukar värma skönt i april ända fram till oktober har jag nog ett bra förråd av Vitamin D i kroppen. Att det även finns naturprodukter och oljor som skyddar bra mot solen är jag också medveten om, Sen finns det även mycket mer man kan göra än så, tex. att äta livsmedel som innehåller betakaroten och squalen.
  Saken är bara den att det ibland inte räcker till, t.ex när jag resar någonstans där solen är ännu starkare än var jag bor eller när vi har närmare 40 grader i en vecka och man inte håller ut någon annan stans än vid polen kan det vara bra att ta på sig lite solskyddskräm för att förhindra att man bränner sig. Alternativet skulle ju vara att gå hem eller lägga sig i skuggan, men en soldyrkare som jag är ser jag ingen mening med att göra det.
  Det är ju inte bara för att bli brun som jag är i solen, utan mer för den otroligt sköna energin solen ger och varenda en ledig minut som jag har försöker jag att tillbringa så mycket som möjligt av i solen. Jag reser inte till GranCanaria för att shoppa eller för att sitta i skuggan, annars skulle jag lika bra kunna stanna hemma, utan dit reser jag bara för solens, badandets och strandens skull och så är det nog för många andra soldyrkare med. Att komma med råd och moralpredikningar om hur man skyddar sig från solen känns för oss lite väl dumt när det för oss mer handlar om hur man skyddar sig bäst i solen. Dessutom mår min hud bra av solen.

 50. 50
  hajeem säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Stefan Bystam:
  Det har blivit inarbetat hos media att kalla mig fettdoktorn. Jag tror att det är utsiktslöst att ändra på det, så det spelar ingen roll hur jag känner för det.

  Jag tänkte precis på det som alla tänker sig om ordet ´fettdoktor´ Att känna sig förolämpade är väll att fettskräcken sitter antagligen djupt kvar i männikor 🙂

  Fett är bra för oss alltså fett kopplad till doktor är väll positivt?
  Jag tycker att det är en hederstitel!

 51. 51
  Konsument i Sverige säger

  hajeem Skrev:

  Fett är bra för oss alltså fett kopplad till doktor är väll positivt?
  Jag tycker att det är en hederstitel!

  Fettdoktorn eller varför inte Smördoktorn…
  Jag ser det också positivt, fett är ju både gott och nyttigt, smör t ex.
  Ordet fett sitter ju djupt i oss som något negativt medan ordet smör låter lyxigt!

 52. 52
  stenbjs säger

  @ Konsument i Sverige:
  Motpol till fettdoktorer: Rossner, Claude Marcus, CEA, t.ex.

  Barilla ar varldsledande storst(?) pastatillverkare och har bl. a. professor Claude Marcus som expertradgivare och press-galjonsfigur(?) i Sverige, till evigt (?) forsvar av mjolmatens halsofordelar. Den dar italienska f.d. boxaren Paolo kanske ocksa jobbar for Barilla. Nagon som vet?

  Borde Marcus och Rossner inte med ratta kallas kolhydratsdoktorer?
  Eftersom dom aven (nodvandigtvis) foresprakar ”spring mer” kan man kanske till och med kalla dom for ”snabba kolhydratsdoktorer”.

  Vi tycker har sakert att det blir ett skallsord men dom kanske blir stolta, och for okat arvode av t.ex Barilla?

  Claude Marcus jobbar(?) ju aven for McDonalds och nagon ”spring-mer”- firma vad jag vet.

 53. 53
  hajeem säger

  Vad sägs om kolisars?

 54. 54

  ”Rika drabbas i större utsträckning”

  Nu citerar jag vad som står i den tidning jag alldeles nyss fick i brevlådan.

  ”Rika drabbas oftare av hudcancer. Utlandsresor och solbrännans höga status är förklaringarna.
  Till skillnad från de flesta andra cancersjukdomar är det de med hög socioekonomisk status som i större utsträckning drabbas av malignt melanom

  Det hänger ihop med utlandsresor och livsstil. Att resa bort mitt i vintern när huden är som blekast är en stor riskfaktor. Visserligen börjar allt fler människor få råd att resa till Thailand, men ekonomin är ändå en begränsning, säger professorn Yvonne Brandberg.

  I en rapport från Socialstyrelsen var antalet drabbade 50 procent fler i den höga socioekonomiska gruppen än i den låga. Och skillnaden blir större mellan grupperna ju äldre man blir.”…

  forts.

 55. 55

  forts….

  …”Utbildning verkar inte ha någon effekt när det gäller solning.

  Vi gjorde en undersökning med medicinstudenter och ekonomistudenter. Läkarstudenterna solade precis lika mycket. Så länge skönhetsidealet är att vara brun är det svårt att få till en förändring. Det har hög status att vara solbränd, säger Yvonne Brandberg.

  Trots att socioekonomiskt starka drabbas i större utsträckning så är det fler rika och välutbildade som överlever, visar Socialstyrelsens rapport. Det beror på att de har lättare att ta sig till läkare, få sina fläckar undersökta och därmed kan upptäcka sjukdomen i tid.”

  (Citat från Tidningen Mitti 24 juli 2012)

 56. 56

  Dependence of photocarcinogenesis and photoimmunosuppression in the hairless mouse on dietary polyunsaturated fat.

  Why You Should NEVER Eat Vegetable Oil or Margarine!
  ”She discovered that the mice that consumed only saturated fat were totally protected from skin cancer. Those in the polyunsaturated fat group quickly developed skin cancers. Later in the study, the mice in the saturated fat group were given polyunsaturated fats. Skin cancers quickly developed.”

  We are what we eat. If you consume foods that increase inflammation why are you surprised your skin burns or becomes inflamed, iron released from blood oxidises DNA and so increases cancer incidence?

 57. 57

  Vän Skrev:

  (Citat från Tidningen Mitti 24 juli 2012)

  I artikeln står också:

  …”Hudcancer har ökat kraftigt under hela 2000-talet och är den cancerform som ökar mest.”

  …”3000 personer beräknas få diagnosen i år och 500 personer dör av sjukdomen årligen. Det har nu blivit den näst vanligaste cancerformer bland unga mellan 15 och 29 år, bara testikelcancer är vanligare.”…

 58. 58
  Annika Dahlqvist säger

  @ Vän:
  Med tanke på Ted Hutcinsons länk ovan så kan hudcancerökningen bero på att vi ätit allt mer av vegetabiliska oljor och margariner enligt de rådande kostrekommendationerna.

 59. 59

  På nyheterna idag om solarier och hudcancer. Kanske en orsak att räkna med, då jag tror att det är just unga människor som solar i solarier?
  https://www.svt.se/nyheter/sverige/solarier-orsakar-vart-tjugonde-hudcancerfall

 60. 60
  Annika Dahlqvist säger

  @ Gäst:
  Kanske att solarier plus margarin och omega-6-oljor ökar risken för mal melanom, men inte solarier plus smör och kokosfett? Finns det någon studie på det?
  Läs om margarin och hudcancer i
  https://annikadahlqvist.com/2012/07/24/varfor-du-aldrig-ska-ata-vegetabiliska-oljor-eller-margarin/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa