Orsakar LCHF stroke?

I Aftonbladet häromdagen stod om en kvinna som drabbats av stroke, och trodde att LCHF-kosten orsakat sjukdomen:

För mycket kött kan ge stroke och hjärtsjukdom

Det är ca 30000 människor som drabbas av stroke i Sverige varje år. Har alla dessa ätit LCHF? Knappast.
Jag skulle tro att det är flera som har ätit antingen tallriksmodell, Medelhavskost eller Viktväktarmat.

Kan man begära att en kost ska garantera att ingen som äter den drabbas av hjärtsjukdom, stroke eller andra sjukdomar?

 

Comments

 1. 1
  Vox Humanae säger

  Stressigt jobb=högre blodtryck=huvudvärk+värktabletter=högre risk för stroke.
  Enklare orsakssamband kan man knappt hitta, och jag är inte ens läkare. Jag har följt folks berättelser om lchf i ca 3 år och ännu inte hört någon som fått förhöjt blodtryck utan sänkt. Däremot så visade eskimåstudien från 30?talet att fettätarna hade mera stroke medan kolhydratätarna hade mera hjärtinfarkt så möjligen kan det ha bidragit på något litet sätt.

 2. 2

  Är inte det metabola syndromet en mycket troligare orsak till stroke?
  Efter ett drygt 50 år långt fettskrämt leverne fick jag en stroke för snart tre år sedan. Vid tillfället upptäcktes ett skyhögt blodtryck i kombination med ett skyhögt blodsocker. Det inbillar jag mig var orsaken till min stroke. Efter stroken gick jag över till en fet LCHF-kost, vilken jag förstås tänker fortsätta med. Den fettskrämda livsstilen hjälpte ju inte 😉

 3. 3

  @ Vox Humanae:
  Är inte stroke ett samlingsnamn för både hjärnblödning och blodpropp i hjärnan. Eftersom eskimåerna åt i huvudsak omega-3 oljor så har jag för mig om jag inte är helt felunderrättad att man får lättare hjärnblödning och som då nämns som stroke.

 4. 4

  Genom experiment på sig själv påvisade Hugh Sinclair att den feta polarkosten gör att blodet får mycket svårare att koagulera. Den mat han ordnade för sig själv luktade så läskigt att ingen ville sitta bredivid honom vid middagarna i Oxford. Läs referatet av hans klassiska brev till Lancet:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Macdonald_Sinclair

  I vad mån detta hänger samman med stroke är otydligt.

 5. 5
  Helge säger

  I AB artikeln står det att hon bara ätit LCHF i ett halvt år. Hon berättar också att hon börjat få högt blodtryck.
  De flesta får lägre blodtryck när det börjar med LCHF. Hon berättar också att hon sjäv medicinerat mot huvudvärk med värktabletter före stroken. Nu säger hon inte om hon brukar äte värktableter, men långtids
  användning av Ibuprofen lär öka strokerisken med 40%,. Naturligtvis går det inte med säkerhet att säga varför hon fått stroke,Men att det skulle ha med ett halvt årsätande av LCHF att göra verkar inte sannolikt.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3cgs och 4 piltson:
  Ja stroke innefattar både blodpropp och blödning i hjärnan.
  Omega-3 fett minskar koagulationen och ökar därigenom blödningsrisken. I vår kost bör vi få ungefär lika mycket av omega-3 som omega-6. I polarkosten fanns det en stor övervikt av omega-3 från fisk, och det anses orsaka en viss ökad blödningsbenägenhet hos inuiterna.
  I vår LCHF-kost, som innefattar fett från landlevande djur och från vegetabilier, förutom från fisk, finns ingen risk för omega-3-övervikt, och alltså ingen risk för ökad blödningsbenägenhet.

 7. 7

  Inte första gången besviken LCHF-rokie råkar ut för besvär..olyckligtvist i samband med kostombyte…och naturligtvis med inkorrekta slutledningen, att kostbytet bär hela skulden – kanske redan efter några veckor – till ett halvår efter bytet. Hur rättvist och logiskt är detta… och vad käkade man tidigare (större delen av sitt vuxna liv)? Bör väl rent logiskt ta omkring tjugo år av felaktig föda och osunt leverne, innan några större problem visar sig. – och om då denna logik stämmer, skulle ingen någonsin drabbas, exempelvis av stroke – om man inmundigade fettsnålt och nyckelhålsmärkt?

 8. 8

  Stroke drabbar även unga människor oavsett käket.

  En deltagare i TV4 Robinson drabbades av en stroke under inspelningen.
  Självklar rubrik i media hade då varit….
  ”Hon fick Stroke av Robinson” Någon sådan rubrik skrevs aldrig.

  https://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=darfor_drabbas_unga_av_stroke&videoid=1989918

  Sedan vad gäller ateroskleros som senare i livet kan förorsaka stroke/propp
  Läste vad en grupp specialistläkare säger:
  Den aterosklerotiska processen tar lång tid. På barn kan man se en första
  början, men sedan utvecklas det under 20–40 år, fortare hos dem som är
  utsatta för vissa riskfaktorer – diabetes, rökning, högt blodtryck – och lång-
  sammare hos andra som inte har de här riskfaktorerna. Alla har vi emeller-
  tid något lite av ateroskleros i oss, åtminstone om vi uppnår pensionsåldern.
  Det här en väldigt vanlig process och man kan säga att mer än hälften av
  oss i västvärlden dör av aterosklerotiska hjärt-kärlsjukdomar.

 9. 9
  stenbjs säger

  @ cgs:
  Helt riktigt. Stroke = Lokal celldod p.g.a blodbrist, antingen genom propp eller blodning p.g.a brustna karl. Svenskan daremot ar helt klar. En viss forsiktighet med omega 3 och blodfortunnande mediciner kan alltsa vara pa sin plats. Men hur vet man var man star har?

 10. 10
  Professor Göran säger

  Wafarin är ett råttgift som man även ger till hjärtsjuka (som jag själv) eftersom det är ett blodförtunnande medel och där råttorna därför dör av inre blödningar när de får i sig för mycket. Omega 3 har tydligen samma verkan och kanske också vitlök.

  Jag vägrar egentligen all hjärtmedicin utom vin men i måttliga dagliga mängder. Vin är faktiskt den bästa hjärtmedicnen med uråldriga traditioner och som också för många år sedan (1920-talet) skrevs ut på recept till äldre men inte längre idag vilket jag naturligtvis beklagar med tanke på högkostnadsskyddet och antagligen kan detta bero på att läkemedelsbolagens vinster knappast skulle gynnas av en sådan förskrivning och dessutom är vindrickande ett tecken på personlig omoral. Jag äter också både dittan och dattan som går stick i stäv mot den kostmoral som livsmedelsverkent förespråkar. Naturbetat kött, kokosfett och framför allt inga kolhydrater är några exempel.

  Ju mer jag läser på om kost och hälsa (nu inne på tredje året) ju mer förundrad blir jag över hur otroligt lite vi vet om de fysiologiska sambanden i våra kroppar trots Claud Bernards uppmaningar redan på 1800-talet. Det är lätt att hitta mängder av epidemiologiska undersökningar som t.ex. visar att ett dagligt intag av måttliga mängder med alkohol är den bästa hjärtmedicinen (jag har själv testat sedan 1999) men jag har förgäves sökt efter någon vettig fysiologisk föklaring varför det förhåller sig på det sättet.

  https://www2.potsdam.edu/hansondj/AlcoholAndHealth.html

  Och utan förklaringsmodeller ingen vetenskap så mitt vindrickande är förutom att det är omoraliskt även klart ovetenskapligt. Det går inte att bevisa att det är vinet som gjort att jag fortfarande efter 13 år ännu intre är by-passad. Troligen beror därför detta faktum på att jag cyklar till jobbet eftersom cyklandet är mer ”plågsamt” och därmed mer ”moraliskt”. 🙂

 11. 11

  10# Professor Göran.
  Efter att under en vecka ha dragit runt i bl.a. Champagne och Alsace för att handla vin kan jag intyga att detta också kan vara jobbigt. Om det därför är ”moraliskt” vet jag inte, men ett vet jag, vin är gott 😉 så därför lägger jag mig gärna på Bacci’s altare i förhoppning att om att både må bra och slippa hjärt/kärlproblem.

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Bertil Lind:

  Det låter härligt!

  Nu ska jag själv cykla hem från jobbet (12 km) och belöna mig med stt stort glas vin! Jag kommer ha gott samvete (cyklingen!) och också må förträffligt (vinet!).

 13. 13

  passa er för lådvinerna, de innehåller mycket svavelsyra…

  Visserligen kanske det har något med vinsvavla att göra men det låter inte nyttigt.?

 14. 14
  En budbärare säger

  Här är en av dessa 30 000 människor som drabbas av stroke varje år. I denna berättelse framgår ett medfött hjärtfel som orsak – inte kosten, vare sig fettrikt eller fettsnålt.
  https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Stroke/Mer-lasning/Stroke-mitt-i-livet/

 15. 15
  Brittis säger

  Har efter många långa plågsamma år med ständiga magproblem börjat äta LCHF kost och har som så många andra redan efter kort tid blivit så mycket bättre. Jag har läst och läser väldigt mycket om allt som har med denna kost att göra och följer också många bloggar. En sak som slår mig är den närmast hatiska inställning och ton som finns hos ”motståndarna” och jag undrar om det finns någon förklaring till varför den här kosten väcker så mycket ilska..??

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ En budbärare:

  Jag tror att det är så enkelt som att vi inom LCHF står för den direkta motsatsen till de officiella kostråden. Dessa råd hävdar att kolhydrater är nyttiga medan vi hävdar att kolhydrater inte är nyttiga. Vi verkar dessutom ha verkligheten på vår sida.

  Vanliga människor vill så gärna tro på myndigheter och speciellt som de ffrån det hållet får ”förlåtelse” när de inte kan låta bli det godis som kolhydraterna faktiskt är – mer eller mindre en drog – helt enkelt svårt att låta bli. Vi som blivit sjuka av kolhydraterna och blivit friska när vi slutat med dem förstås precis hur det ligger till men om man ännu inte har blivit sjuk så vill man nog helst slå dövörat till LCHF och lyssnar då hellre på livsmedelsverket.
  .

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ Brittis:

  Mitt svar #16 rörde ju din fundering!

 18. 18
 19. 19

  Hej! Jag har varit sjuk i åtminstone 7-8 månader, vad jag lider av är oklart. Jag har varit extremt trött, muskelsvag, deprimerad, sliten och rentav apatisk, samt genomfrusen och med iskalla händer o fötter. Jag tappar också tonvis med hår. Läkarna har aldrig hittat något trots massor med undersökningar.. Nu har en homeopat konstaterat att jag har underfunktion i sköldkörteln, men hans naturmedicin hjälper ej. Läkarna har även nu sett att lite fel på blodproven. Det verkar dock ändå som att läkarna inte vill orka bry sig om att göra något åt saken och skyller allt på depression. Min mens har också försvunnit för över ett halvår sen och jag är 17 år!

  Jag har ätit lchf kost ganska strikt i minst 10 månader och innan dess bara till och från. Jag har gått ner från 77kg till 57kg och känner mig nöjd. Jag mår bättre utan kollisar och kan verkligen inte tänka mig att äta det igen!!

  Har du någon kommentar på min situation eller något tips ? Allt börjar kännas hopplöst och ovärt 🙁

  Mvh. Sarah

 20. 20
 21. 21

  ”Det är ca 30000 människor som drabbas av stroke i Sverige varje år. Har alla dessa ätit LCHF?”

  Det är ungefär som att säga att: ”Lisa fick huvudvärk pga flera dagars sömnbrist. Det är x antal människor varje dag som har huvudvärk. Har alla dessa sovit dåligt?”
  Knappast, men det betyder inte att just Lisa inte fick huvudvärk av sömnbrist.

  Lägger mig inte i huruvida kvinnans stroke hade med LCHF att göra, men blir förvånad över att en högt utbildad person (..?..) kan uttrycka sig så märkligt.

 22. 22

  Petrus fick aptit på livet efter en stroke – han började med LCHF!
  https://www.expressen.se/halsa/petrus-49-jag-har-aptit-pa-livet-nu/

  ”Ett stillasittande jobb och för mycket sötsaker gjorde att Petrus Hägglund, 49, gick upp i vikt och till slut vägde 125 kilo. Efter en stroke la han om kosten till LCHF. Nu har han gått ner 30 kilo och för första gången i sitt liv börjat motionera.”

 23. 23

  @ Annika Dahlqvist:
  Så bör man med LCHF kost inte ta extra av omega-3? Jag fick hjärninfarkt i somras.

  Jag har läst någonstans där de gett råd att man ska ta extra av omega-3, magnesium och D-vit.

 24. 24
  Catharina Ericsson säger

  Nu har min far fått en stroke. Vi har varit oense i 10 år om hans kostvanor. Han äter oanade mängder av smör och grädde och hänvisar till LCHF. Stämmer det verkligen? Är det inte viktigt att äta fleromättade fetter. Hans läkare varnade honom … nu är stroken ett faktum. Är
  Inte Medelhavskust bättre om man haft en tia innan och för övrigt har bra värden?

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  24 Catharina Ericsson
  Det är viktigt att inte äta stora mängder av fleromättade fetter. De innehåller oftast mycket omega-6 som är sjukdomsframkallande. Det är bättre med mättat fett, som i smör, som inte är aggressivt inflammationsframkalande.
  Men ingen är garanterad mot stroke, inte heller om man äter LCHF. Man måste göra stora jämförande studier för att se vilken kost som är minst sjukdomsframkallande. Det finns många sådana studier som tyder på att LCHF-principerna är bäst.

 26. 26
  sten bjorsell säger

  Som sagts i kommentarerna ovan innefattar ”stroke” både blodpropp och blödning i hjärnan.
  Se Annikas kommentar no 6 ovan.
  Alltså LCHF och omega-3 tunnar blodet så att det blir risk för blödning.
  Statiner gör istället att blödningsrisken ökar då reparerande LDL fattas.
  Blödningsrisken minskas drastiskt med hjälp av C-vitamin, minst 1 gram till varje måltid.
  Men inte mellan målen utan precis innan/under måltiden, annars försvinner den extra vitaminen i urinen.
  Extra C-vitamin krävs för att ny bindväv skall kunna bildas, speciellt för äldre.

  Om det var en propp så kan den som sagt ha berott på stress och att han inte dragit ned på alla kolhydraterna. Det låter så, då LCHF-are vanligen slutar vräka i sig mat då den feta maten inte stimulerar hunger på samma sätt som den kolhydratsrika.
  Fleromättade fetter som omega-3, framförallt DHA skyddar mot kärlsjukdomar.
  Men det gör inte omega-6 oljor. (Bägge kallas ”fleromättade”, så det är lite lurt.)

 27. 27
  Nisse Hult säger

  Varför ”kostar” alla som säger sig bry sig om sin
  hälsa inte på sig en Artärspänst mätning en gång per år?
  Märkligt vad tyst det blir när jag ställer denna fråga!!
  Vad är hindret?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  27 Nisse Hult
  Det är ju ett bök att beställa tid och ta sig till undersökningen. Om man tycker att man äter en hälssam kost så är det inte heller så mycket mer man kan göra åt det? Eller?

 29. 29
  Catharina Ericsson säger

  Med all respekt för LCHF, risken finns att man slarvar med kolhydrater och därmed blir hela dieten värdelös. Det är min familjs historia. I familjen finns också ätstörning där kolhydratstrypning ledde till livsfara. Min filosofi är, ät lagom och sansat. Unna dig en liten kaka dagligen. Rör på dig dagligen. Mina värden är numera perfekta, dessutom har jag gått ner 15 kg. Äter dagligen husmanskost, inte överdrivet med fett. Mkt frukt och grönsaker. Doktorerna berömmer.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  29 Catharina Ericsson
  Det är möjligt att ditt kostprogram är bra för de friska.
  Många av oss som är sjuka och överviktiga har provat oss fram till att LCHF är det som gör oss friska och slanka. Var och en får prova sig fram själv.
  Jag själv äter inte enorma mängder fett, eftersom jag inte idkar så mycket fysisk aktivitet. Jag äter bara inte fettsnålt.
  Men det finns ingen anledning att unna sig en (socker)kaka dagligen. Möjligen till fest ibland, men inte alls för de som är sockerberoende.
  Socker är det farligaste födoämnet.

 31. 31
  Nisse Hult säger

  29 Catharina Ericsson
  Vad innebär att ”värden är perfekta”?
  TG/HDL kvot? Eller vad?

 32. 32
  Catharina Ericsson säger

  Alla. De tog trettio prover. Innan min vanliga mathållning högt kolesterol och mkt lågt järnvärde. Nu nere på 3 i kolesterol och perfekt järnvärde. Äter kött, fisk och veg i en blandad ordning. Dagligen potatis eller ris, ibland pasta. Men alltid kolhydrater till i lagom mängd. Har aldrig haft problem med sockersug då jag aldrig i mittlinjen ätit snabbfabrikat, druckit läsk eller godis. Älskar mat men har en daglig bondkaka som last. Vikten perfekt, är 57 år och ligger stadigt utan åthävor sedan 2,5 år. Men rör mig naturligtvis med en långpromenad dagligen. Mår toppen!

 33. 33
  Nisse Hult säger

  29 Catharina Ericsson
  Hur såg dina fina värden ut i detalj?
  HDL, TG, LDL

 34. 34
  Nisse Hult säger

  28 Annika

  Man helt klart påverka sin artärspänst med val av kost och dryck.
  En annan sak som påverkat positivt på mina redan bra värden är konverteringen till
  att fasta 23:1 OMAD sen lång tid tillbaka (2019-01-05)
  Har aldrig upplevt det svårt eller krångligt att beställa tid för mätning etc.
  Det handlar om inställning, vill man veta eller vill man inte.
  Samma gäller massor med parametrar.
  Om många med prediabetes (som man är ovetande om) köpt en mätare och mätt sitt blodsocker några ggr per vecka så kan mycket lidande undvikits i framtiden.
  Bara som ett exempel.

 35. 35
  Catharina Ericsson säger

  När jag tänker efter fattar jag att LCHF i sig inte orsakar stroke. Finns ju andra underliggande faktorer. Men min poäng är, det är väl inte lämpligt när man ligger i farozonen högt blodtryck/ kolesterol/ höga blodfetter att äta överdrivet stora mängder mättat fett? Nu har strokeläkaren ordinerat medelhavskust med för framtiden. Och jag andas ut.

 36. 36
  Nisse Hult säger

  35 Catharina Ericsson
  Vad menar du med ”högt blodtryck/kolesterol/höga blodfetter”?
  Du måste väl ha några referensvärden du baserar detta på?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa