Får man citera så fel?

Expressen skriver om LCHF-grälet idag. I en ruta bredvid skriver de att jag har sagt att vi sjuka och överviktiga inte tål kolhydrater och därför ska äta mera protein.
Så sade jag förstås inte. Jag sade att vi ska ersätta kolhydratenergin med naturligt fett.
LCHF betyder LowCarb-HighFat. Inte High Protein.

 

Comments

 1. 1
  Stefan säger

  Man får ju en känsla av att tidningarna är ute efter att sälja lösnummer. Varför skulle dom annars slå upp detta så stort på sina löpsedlar samtidigt som det inte står på deras webbsidor.

 2. 2

  Upprepar mit gamla förslag att ni bör ordna endagsseminarier för mediafolk, framför allt rubrikskrivare och samtalsledare i TV – två kategorier som tycks urbota nollställda i dessa frågor..

 3. 3
  Vox Humanae säger

  Tyvärr så är media BARA ute efter att sälja extra om de får en möjlighet. När jag växte upp så fick den lokale prästen besök av en lokal reporter. På frågan om det var svårt med så många barn svarade han: det går bra om man har go disciplin. Nästa dag kunde man läsa på förstasidan: Prästen i X-by propagerar för barnaga.

  Så sjukt kan en reporter vränga det man säger för att skapa sensation. Det bästa är förmodligen att neka allt samröre med media utom direktsänd tv och radio. I övrigt hänvisa till bloggen, skriv vad du tycker där så att det kan läsas rent och oförfalskat av alla.

 4. 4
  foie gras säger

  Piltson har helt rätt, endagsseminarium är grejen.
  Journalistkårens bottenlösa okunnighet antingen det märks bland rubriksättare eller enskilda skribenter liksom samtalsledare i tv. är lika oacceptabel som man ska se dessa kategorier som delar av en redaktion och det är alltså hela redaktionen som behöver läras upp.
  Liksom de högsta cheferna som inte vet bättre än tillåter fånerier som löpsedlarna idag.

 5. 5
  Jan-Erik S. säger

  Annika, du frågar om man får citera så fel.
  Svaret är ja…om man är journalist.
  Däremot…som vanlig hederlig svensk så gör man inte det.
  Risken om man gör det är att man förlorar heder och trovärdighet vilket ju journalistkåren redan gjort.
  Stå på Dig Annika…du har en växande skara med Dig som inser hälsofördelarna.

 6. 6

  I dagens SVD skriver Kristin Lundell en krönika under rubriken DRÖMMARNAS JOURNALISTIK. Krönikan handlar om en TV serie där hon även beskriver journalistikens villkor.
  Hon skriver om att drömmen är att jaga historier och skapa debatter, som man kunde göra innan alla journalister var projektanställda, vikarier eller egenföretagare. Hon skriver om att vara tvungen att acceptera marknadens villkor. Att högklassiskt journalistiskt arbete tar tid och att tid kostar pengar. hon skriver också att eftersom journalistiken avgör vilka historier som kommer fram och vilka debatter som rullas i gång, vilket påverkar oss alla.

  Jag tror att det är denna marknadsanpassade hafsjournalistik som varken vi eller den goda journalisten vill ha som Dr Dahlqvist och många andra blir utsatta för. Många människor har tagit stor skada av detta.

  I detta fallet med felciteringen av dr Dahlqvist handlade det inte om att göra en massa research utan bara att uppfatta vad som sägs och återge det på rätt sätt. Det är ju inte mycket begärt.

  Jag tror att i stället för att rapportera så polariserar man för att få igång en säljande pseudodebatt.

 7. 7
  Lars M säger

  En bra strategi tror jag är att göra som kungahuset; man kommenterar överhuvudtaget inte händelser, felcitat eller dumheter. Enstaka försök att agera annorlunda har som bekant inte slutat så bra. Genom att reagera, korrigera och debattera, skapar man bara mer uppmärksamhet kring felaktiga påståenden. Bättre att vara tyst och låta ämnet självdö.

 8. 8
  Ingvar säger

  Annika,
  skriv nu till Expressens ansvarigeutgivare i ett brev och fråga vad dom har för underlag för denna utsaga:
  ” I en ruta bredvid skriver de att jag har sagt att vi sjuka och överviktiga inte tål kolhydrater och därför ska äta mera protein”, och om dom inte har det så kräv en rättelse på nyhetsplats både på Internet och i papperstidningen.

 9. 9

  du har all rätt att kräva en rättelse!

 10. 10
  Dennis säger

  Tusan, jag fick dra en fästing som satt på låret i morse. Undra om man ska ta penicillin i förebyggande eller avvakta och se.

 11. 11

  Anmärkningsvärt att redaktörer på Aftonbladet, Expressen m.fl. tidningar på så dåligt faktaunderlag och med så låg nivå på den egna analysen av kunskapen på området för kost och hälsa, tar risken att förlora allt förtroende hos sina läsare och den medvetna befolkningen i övrigt. De måste totalt missbedömt styrkan och bredden i ”lchf-/lågkolhydratvågen” och gräver sin egen grav genom att bibehålla sin okunskap och sina fördomar inom detta viktiga område. Hoppas att du, Annika, fokuserar på den positiva feedback du får av människor istället för korkade journalister (och andra okunniga).

 12. 12

  Ja, gör det!!@ Ingvar:

 13. 13

  En anmälan till https://www.po.se/ verkar berättigad.

  Det är ett tandlöst organ, men det riktar uppmärksamhet på saken.

 14. 14
  ragnhild säger

  #Dennis. Stick innom doktorn du – han äter nog inte lchf -kost 😉 – ell. kanske gör han det, men säger det inte…. men nå var det fästingbett det handlade um 🙂

 15. 15

  En personlig mycket nära vän till mig (vi delade då samma lägenhet) fick erbjudande om att bli faktagranskare på Aftonbladet. Hon var 23 år och hade överhuvudtaget inte någon utbildning över gymnasiet. Jag säger inte att min vän var dum eller saknade allmänbildning; däremot visar detta hur lätt Aftonbladet tar på fakta.och sakligheter. En faktagranskare bör i alla fall inte bara vara allmänbildad och en yngling som är glad att bara få lite extrapengar.

 16. 16
  Jan-Erik S. säger

  Studio ett (P1) just nu!!!
  Bantningsmetod ska testas där man suger ut delar av det man just ätit!!!
  Snacka om att kasta livsmedel!
  Vaaaaaaaarfööööööööör inte LCHF???

 17. 17
  Professor Göran säger

  Det var längesedan den senaste lördagskrönikan men här är ett nytt försök.

  Idag är det långt mellan de seriösa debatterna. Det är snabba ryck som gäller i vår mediala värld men internet är ändå ett otroligt verktyg för att bryta igenom ett etablerat hierarkiskt informationsflöde.

  När det gäller kvällstidningsjournalistik så är människor förbrukningsartiklar och inom denna journalistik så är etiken diskutabel och moralen ofta en katastrof. Jag kan egentligen inte förstå hur man kan överleva mentalt som journalist på denna typ av tidningar. Å andra sidan skaffar sig människor som är inblandade i de mest horribla verksamheter ett filosofiskt försvar som gör att de kan överleva mentalt och klarar man inte det så måste man ta konsekvensen av att inte ”gilla läget”.

  Jag glömmer aldrig en bild från andra världskriget där en av medlemmarna i en tysk arkebuseringspatrull lagt ned sitt gevär och tar plats bland de kvinnor och barn som skulle arkebuseras. Detta var säkert mycket ovanligt och jag har aldrig hört talas om någon kvällstidningsjournalist som gjort samma sak men detta har nog hänt även om vi kanske aldrig hört talas om det. Den Expressenjournalisten som stod för det senaste påhoppet på Annika lär väl knappast tillhöra samma kategori som den tyske soldaten som la ned sitt gevär.

  Att ta strid mot auktoriteter är inte utan kostnad som Annika har fått känna på men det finns förstås en oerhörd moralisk dimension i att kämpa för det som just är moraliskt rätt och en sådan moralisk rätt visar sig förstås alltid i praktisk handling. Det är ingen teoretisk konstruktion som etiken utgör.

  När man i den kliniska praktiken på alla sätt upplever hur patienterna blir friska genom att man i grund och botten tar strid mot ett korrupt hälsovårdssystem, vars enda syfte verkar vara att säkra läkemedelsbolagens vinster, gör det att man kan överleva mentalt även om man lägger ner de ”medicinska vapnen” och solidariserar sig till dem som utsätts för denna vapenarsenal.

  Nivån på den journalistik som idag riktat sina pennor mot LCHF har sjunkit under alla lågvattenmärken. Det verkar här knappast finnas någon undre moralisk gräns och man kan fundera på hur det filosofiska försvaret ser ut hos den Aftonbladsjournalist, Anders Munck, som kopplade samman kvinnan som fått en stroke med LCHF. Detta grepp är fullständigt omoraliskt i mina ögon.

  Han försvarar med detta grepp väl sin plats i en av de patruller (drev?) som idag verkar formeras för att ”ta itu” med LCHF på ”alla nivåer”. Han blir genom detta medvetet eller omedvetet ett lydigt redskap för de professorer som försvarar de rådande absurditeterna både inom de etablerade kostråden och inom hälsovården med sin sjuka medicinförskrivning. Om vi är snälla och antar att Anders helt enkelt inte vet vad han skriver om, dvs. bara är väldigt dåligt påläst i ämnet LCHF, kan vi då som Jesus hävda att han tillhör de ”fåvitska” och därmed är räddad från ”helvetet”.

  Jag är inte helt övertygad om att Anders ”tillhör himmelriket”. Det moraliska problemet för Anders är att han inte tagit in och framför allt inte tagit tag i det faktum att den överväldigande delen av alla som nu provar LCHF upplever dramatiska hälsoförbättringar även om dessa går stick i stäv mot de varningar som kommer från de etablerade kostrådgivarna och hälsovården. För mig är verkligheten vetenskap även om den strider mot de etablerade teorier.

  Jag tycker helt enkelt det är trist med människor som uttalar sig i frågor som de inte har en susning om och detta gäller inte minst journalister.

 18. 18
  Vox Humanae säger

  Prof. Göran

  Ett intressant inlägg från dig som vanligt.
  Själv funderar jag på om det är på rättvisegrund som vissa människor motarbetar lchf, ”jag måste minsann lida av magknip och ägna 30% av min muskelkraft för att hålla gasen inne, då ska minsann inte du ha det bättre”
  Eller, ska vi återvända till religiositeten? Är det möjligen så att svenska folket (och andra folk) har fått för sig att det är moraliskt fel att inte äta potatis och spannmål? Jag har själv stött på sådana människor, främst i skolbespisningar, som moraliskt skuldbelägger en om man inte äter tillräckligt med potatis. Det skulle ju vara en god förklaring till att vissa människor är så totalt oförsonliga mot lchf, det är helt enkelt deras religiösa grundtes att man måste äta bröd och potatis. I så fall har vi en lång väg att gå, man kan inte i brådrasket få folk att byta religion.

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ Vox Humanae:

  Moral är något som ofta sitter väldigt djupt socialt. Religion har i princip existerat för att skapa just social sammanhållning – som ett slags samhälleligt ”klister”. Här har regler skapats som dogmatiskt försvarats med hjälp av moralbegrepp – synd, skuld och ånger blir centrala begrepp. Inom religioner finns också ofta dietrestriktioner.

  Det är väldigt svårt attt försvara sig mot moralisk skuldbeläggning om man som individ skor sig på andras bekostnad medan hela vårt ekonomiska system bygger just på denna princip om att ”sko sig”. Vi inom LCHF ser ju just på läkemedelsbolagen som omoraliska när de gör allt för att kränga medicin på väldigt lösa grunder för att sko sig – otroliga vinstmaskiner helt enkelt. Riktigt ”moraliskt” upprörd blir man förstås när man inser att medicinernas verkan ofta är högst diskutabel och de egentligen inte gör något åt själva orsaken till att man blivit sjuk – dvs.man blir helt enkelt inte botad. Blodtryckssänkande eller kolesterolsänkande mediciner är väldigt effektiva men det diskutabla är faktiskt om det är bra att sänka blodtrycket och kolesterolhalten. Höga sådan värden är ju indikationer på att kroppen är sjuk och de höga värdena är troligen ett försvar från kroppen sida.

  Om man äter LCHF så tar man istället bort själva orsaken till att man blivit sjuk – dvs. kolhydraterna. Om man inte är kolhydratsjuk kan man ju förstås fortsätta med allt äta godis pss. som en normal person kan fortsätta ta ett glas vin då och då vilket förstås inte gäller för en alkoholsjuk person (alkoholist). Intressant är ju också att man oftast får väldigt bra blodtryck och kolesterolvärden när man har LCHF som livsstil men försvara sig får man ofta göra förstås.

  Jag brukar säga att jag bara har denna livsstil för att jag blivit sjuk – och det är faktiskt sant – och mår förbaskat bra på LCHF.

 20. 20

  Tänk på att det är den mindre nogräknade journalisten Anna Bäsén som är ansvarig för alla dumheter på Expressens hälsosida. Den som läst om ”storbråket” om den nya forskningsrapporten kan inte ha undgått att se att LCHF-förespråkare påpekat att man INTE ska äta mer proteiner. Tyvärr ljuger nog artikeln medvetet.

  Och Annika Dahlqvist borde nog sluta ställa upp på intervjuer för skräpsidan i fråga, och deklarera mycket tydligt på sin blogg och i andra sammanhang att hon bojkottar den, och varför. Men det tror jag inte kommer att ske.

 21. 21

  Det är verkligen synd att forskarna och läkarna som så gärna forskar på kolhydratkost inte vill ställa upp och göra en seriös forskning på riktig LCHF kost.

  Inte en kost där man äter highfat med mcdonalds
  eller en diet där man äter low carb med pasta, ris och frukt
  eller lchf och chips dieten.

  Nä de vill bara ignorera att tusentals människor blivit friska istället för att ta dessa tusentals och göra en studie av detta så vi en gång för alla kan konstatera att mättat fett inte är farligt i sig själv.

  Importörerna av pasta, mcdonaltsstyrelsen, axa food och läkemedelsbolagen börjar vinna denna kamp för att reducera antalet nya lchf:are.

  Även veganerna är ju väldigt felinformerade angående lchf och tror vi äter hur mycket mer kött än ”vanliga” människor men de har totalt missat att mycket av detta ersätts med fett och grönsaker.
  Dom är upprörda och vill ha höjd kött skatt osv.

  Liksom veganerna som informerades i media att det inte gick att leva på vegankost så får även vi lchf:are ta emot alla barnsjukdomemyter

 22. 22

  Nope, de ska citera rätt. Anmäl till Pressombudsmnnen så kan du få en rättelse. Hjälper såklart inte inte fullt ut, men en liten knäpp på näsan är det för dem.

 23. 23

  Moderaterna har styrt och ägt hela pressen, sedan 2006 och därmed får vi inte riktigt veta annat än vad moderaterna vill att vi ska bli hjärntvättade med.

 24. 24
  Vox Humanae säger

  @ Ewa:
  Ewa

  Moderater OCH Socialdemokrater har ägt den svenska pressen sedan slutet av 1800-talet. En av de stora aktörerna, Aftonbladet är så vitt jag vet fortfarande en sossetidning och de är inte mera seriösa än andra. Jag är väldigt säker på att det är många med mig som vill hålla partipolitiken borta från denna sida, så var snäll och kom inte med flera sådana utspel, det finns andra mer passande kanaler för partipolitik.

 25. 25
  Kattis säger

  @ Vox Humanae:
  Aftonbladet har inte varit en sossetidning på många år och Eva har faktamässigt helt rätt i det hon skriver även om det nu inte hör hemma här på bloggen.

  Att bli felciterade i kvällspressen är vardagsmat för många, vare sig det gäller politik, kändisar eller kostförespråkare och något som tyvärr många fler än Annika råkat ut för. Enda sättet att slippa bli felciterad är att aldrig uttala sig…tyvärr.

 26. 26
  HelgeK säger

  Finns det fortfarande de som läser Aftonbladet, Expressen, DN osv utan att inse att de numera aldrig granskar något. Jag har nästan slutat läsa dem, mer än då och då som ren förströelse, ung som en veckotidning, fly från verkligheten en liten stund. Att de har 99,9% fel är ju det enda som är säkert.

 27. 27

  Falska anklagelser är förtal. Förtal behandlas enligt brottsbalken. Man får inte misshandla andra vara sig fysiskt eller verbalt.
  Man anmäler ganska enkelt till polisen.

 28. 28
  Kattis säger

  @ leg:
  Falska anklagelser är när man beskyller något för något, inte att man felciterar människan i en blaska… Skulle alla felcital leda till åtal så skulle varendaste journalist sitta bakom lås och bom. 😉

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ Dennis:
  Jag tycker att du ska avvakta och se. Det är inte alla fästingar som bär på borreliabakterier.

 30. 30
  Lars M säger

  Kattis Skrev:

  Aftonbladet har inte varit en sossetidning på många år och Eva har faktamässigt helt rätt i det hon skriver även om det nu inte hör hemma här på bloggen.

  Aftonbladets ledarredaktion är oberoende socialdemokratisk enligt deras egen beteckning. Tror du inte på hur de själva definierar sig, kan jag rekommendera att du läser någon valfri ledare i Aftonbladet, så borde du med inte allt för stor fantasi kunna lista dig till att ledarskribenterna på Aftonbladet är klart vänster. Däremot ägs tidningen Aftonbladet av en norsk mediekoncern numera, men det har inget med vilken politik tidningen förespråkar. Samma norska koncern äger också SvD som betecknar sig obunden moderat.

 31. 31

  Det borde krävas större ansvar på nyhetsmedia.. särskilt deras rubriksättare. Rättelser och dementier får aldrig något genomslag..och skadan för den enskilde, är redan skedd. Om media ständigt, slentrianmässigt ljuger.. eller medvetet felciterar…har vårt samhälle ett super mega problem.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa