Ökar köttintag risken för stroke?

Artikel i Expressen: För mycket kött ökar risk för stroke.

Nu har inte jag satt mig in i själva den vetenskapliga publikationen ännu, men det tycks vara ännu en som strävar efter att krossa den nordiska matproduktionen. Sannolikt kommer initiativet till slutsatsen från stora livsmedelsproducenter som tjänar på mat som importerats från sydliga länder, som processar fetter i fabriker och framställer kolhydrat- och proteinmat med industriprocesser.

Inom LCHF förespråkar vi inte ett högre proteinintag än Livsmedelsverket rekommenderar, utan bara att de proteiner vi äter ska ha ett så naturligt ursprung som möjligt, och att animaliskt protein innehåller de för oss allra bäst avvägda andelarna av aminosyror. Vår ursprungliga kost bestod också av naturligt animaliskt protein och fett.

I DN om publikationen.
I UNT om studien. Nu är det tydligen stora drevet som gäller.
Aftonbladet har intervjuat mig.
Kostdoktorn har skrivit om studien.

Det är bl a HO Adami , Trichopoulos, Pagiou som skrivit publikationen .
De är kända som några av de mer mutbara epidemiologerna. De försvarade tobaksindustrin på den tiden det begav sig.

 

Comments

 1. 1

  Jag tror de (motståndarna) sätter in hårdhandskarna nu med forskare och rapporter för att motarbeta att LCHF blivit populärt och framgångsrikt.. för varje studie om att kött är farligt finns en studie för att det inte är det.. och var tusan har de fått det ifrån att man äter mera kött än vanligt bara för att man äter mindre kolhydrater och mera fett..

  https://www.themainmeal.com.au/Red+meat+and+nutrition/Red+meat+and+nutrition.htm

 2. 2

  Studien finns här: https://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026.pdf%2Bhtml Den handlar uttryckligen om lågkolhydratdieter som ersätter kolhydraterna med _proteiner_. LCHF ersätter ju kolhydraterna med fett.

  Jag skrev till professor Hans-Olov Adami som är en av forskarna bakom studien, och han bekräftade i mail kl. 08.37 idag att den inte har bäring på LCHF.

 3. 3

  Har funderat (varje gång) när dessa larmrapporter kommer, om det kan vara så att det kanske inte är det röda köttet i sig utan vad kossan som producerat detta kött ätit som är problemet?

  För om det vore så farligt äta rött kött, borde inte våra förfäder kolat vippen i hjärtinfarkt och stroke allihopa och vi som mänsklighet inte finnas till?

 4. 4
  Helena Hesselmark säger
 5. 5
  Bo Grahn säger

  ”att krossa den nordiska matproduktionen”?

  Varför skall vi vara protektionistiska?
  Lever vi inte i ett multikultureltt samhälle?
  Skall människor kunna röra sig fritt men inte
  alla varor och tjänster?
  Din text låter väldigt mycket som om vi här
  skulle vara så mycket bättre både på djurhållning
  och matproduktion.
  Det är nog bara en fantasi.
  Kanske är du en del av LRF-lobbyn?

 6. 6

  ” Milda Makter ” v ad man blir trött på alla dessa Forskare och deras ”Studier” I 50 år har man blivit upplyst? av deras resultat som sedan v isat sig felaktiga. Forskarna har kilovis av JÄV eller är prestigemässigt fångna i gamla resultat som gör att de har murat in sig i hörn och kan inte komma ut. Forskning som har förgreningar till ekonomiska intressen dominerar starkt
  Skygglappar för verkligheten bär många av dom. ”Milda Makter”

 7. 7

  ”Sannorligt kommer slutsatsen från stora livsmedelsproducenter som tjänar på mat som importerats från sydliga länder”

  Du är lika konspiratorisk som vanligt. Roligt också att du talar för alla LCHF:are med meningar som ”vi LCHF:are anser inte att”, snacka om sektbeteende.

 8. 8

  À: Anklagelser om ”konspirationsteorier” är bara retorik och inte argument. Självklart påverkas forskningen av det jäv som forskarna har. Jag visste inte om det när jag själv kontaktade Adami, men han har ofta kritiserats för att gå i industrins ledband. Om du tvivlar på detta, läs här: https://www.lakartidningen.se/old/content_0304/pdf/206_207.pdf

  När jag kollade upp Trichopoulou visade sig samma sak gälla också för henne. För den som är intresserad av seriös och sund vetenskap och inte bara av barnsliga anklagelser om ”konspirationsteorier”, kastar detta förstås en skugga över denna studie.

 9. 9
  Lars M säger

  Det är märkligt att många LCHF:are reagerar så fort någon påstår att kött är farligt, när de i samma andetag påstår att man inte ökar kött/proteinintaget med LCHF.

  Uppmaningen att äta mindre mängd kött är ju inte riktad specifikt till LCHF:are. De som förespråkar typ köttfri måndag vill ju helst att alla ska sluta äta kött i någon sorts romantisk tro att alla blir friskare och världens klimatproblem rättar till sig med automatik.

  Dessutom är jag övertygad om att för de allra flesta innebär LCHF-kosten en ökad mängd proteiner. Bara genom att byta ut müsli-/smörgåsfrukosten mot en äggrätt med något tillbehör innebär ett ökat protein-/köttintag vare sig man vill det eller ej. Om man inte drar ner på annat protein vill säga, men argumentationen är ju att man bara ändrar kolhydrat-/fettmängden, så då faller det argumentet.

  Bättre att sluta reagera på köttmotståndarnas påståenden och acceptera att många LCHF:are nog också ökar sitt protein/köttintag en hel del. Framför allt de av oss som inte konsumerar mjölkprodukter har inte så många andra val. För oss som tror att köttkonsumtion varit en stor del av vår evolutionära utveckling är det heller inget problem.

 10. 10

  Vad är problemet att äta enl. tallriksmodellen som rekomenderats i alla tider? Naturligtvis med fiberrika grönsaker och långsamma kolhydrater. För att snabba kolhydrater som t.ex. finns i socker, läsk´och vitt bröd, pasta och ris inte är bra är väl inget nytt?? Det har vi ju vetat i många år eller? För mycket av den varan och för lite fysisk aktivitet är stora boven i fetmaepidemin för kroppen behöver ju både fett, proteiner och bra kolhydrater för att fungera och må bra och inte för mycket av något vilket visar sig på hjärta/kärl på olika vis. Läs de ” Nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder” 2011.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Bo Grahn:
  Jag anser att varje land ska i första hand äta bra mat som produceras i närområdet. I synnerhet ska man inte i onödan förkasta den närproducerade maten.
  Jag är inte en del av någon lobby alls.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 MFS:
  Tallriksmodellen, där det inte finns något fett alls med, har bara funnits sedan slutet av 80-talet, och inte ”i alla tider”. Sedan Tallriksmodellen och Nyckelhålsmärkningen infördes har övervikten i befolkningen ökat lavinartat.

 13. 13
  ragnhild säger

  https://www.washingtonpost.com/opinions/fareed-zakaria-how-government-funding-of-science-rewards-us-taxpayers/2012/06/20/gJQApDmJrV_story.html

  Uttrag (siterer); ”Offentlig investeringer i grunnleggende forskning har gitt emorm kommersiell avkastning. Et eks.;
  13 nobelprisvinnere viet større deler av sin karriere til kolesterolforskning før kolesterolsenkende statiner kom på markedet. NÅ ER DET DEN TYPEN MEDISIN DET SELGES MEST AV I VERDEN” (uthevet av meg).

  Kronikken handler om USA´s bioteknologi/humant genom (menneskets arvemateriale) – USA betegnes ha ett enormt økonomisk kommersiellt potentiale knyttet til denne forskningen.

  Jo, jag saknar din alternativblogg dr. Annika – världens utvekling accelererar och kräver engasjement – mens vi äter den kosten vi är anpassad till. Lyckliga vi som har kunskap om det. Erfaring med 😉

 14. 14

  Läser man på sidan ”Kolhydrater i fokus” så får man intrycket av att det oftast är bacon och ägg på morgonen eller köttrester från en annan dag. Och många har med sig ägg och äter ägg till mellanmål och man gör ”äggmjölk” så för en del blir det många ägg – och det är kötträtter både till lunch och middag, mycket ost av olika sorter dessutom. Så visst verkar det som det blir mer proteiner än vad en medelsvensson får i sig.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Viola:
  Men det är ju inget argument emot LCHF. Den som tror på att högt intag av kött, eller proteinmat öht, är farligt kan ju äta i stället mera av naturligt fett.

 16. 16

  Försökte säga att mitt intryck genom sidan ”Kolhydrater i fokus” var att LCHf.are rimligen äter mer proteiner än medelsvensson och fick veta att det fanns en likadan kommentar, vilket knappast kan stämma. Är det inte öppet för alla att kommentera längre??

 17. 17

  Ajdå – det hände nåt konstigt tydligen.- trodde inte den tidigare kommentaren kom in – ursäkta! Det kankse inte är något argument mot din idé om hur LCHF ska vara men i praktien verkar det ju få den effekten för många som försöker följa LCHF

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Viola:

  En oerhörd mängd människor har blivit överviktiga och sjuka av kolhydrater. Ja – de har helt enkelt blivit nästan ”allergiska” mot kolhydrater vilket de facto gäller för alla diabetiker.

  Vi är också en hel del kolhydratallergiker (kolhydratsalkolholister) som ”blivit mirakulöst friska” när vi slutat äta kolhydrater.

  Det ligger därför väldigt nära till hands att misstänka att kolhydrater egentligen inte är nyttiga för människan även om en hel del fortfarande tål en hel del av den varan. I min värld är de människor lyckliga som kan ”droga” sig med en bit tårta medan vi som ätit för myckdet av den varan måste avstå för all framtid.

  Men någonting måste vi äta och för mycket protein är definitvt skadligt i större mängder, inte minst för njurarna, och då återstår faktiskt bara fett för att kompensera bortfallet av kolhydraterna.

  Fett är med andra ord lösningen på våra kaloriproblem men det betyder förstås inte att vi kan äta vilka fetter som helst. Motorolja, transfetter och omega-6 ska vi till exempel inte stoppa i oss medan naturliga fetter troligen är det vi är ”designade” för att äta. Kött från naturbetade djur blir då ett logiskt alternativ eftersom detta innehåller mycket mättade fetter och omega -3. Och ju fetare köttet är ju bättre är det förstås.

 19. 19
  Anhörig säger

  Jag hade två äldre släktingar (83 år) som båda drabbades av stroke, den ena så gott som helt förlamad, den andre halvsidigt förlamad samt en massa andra mer eller mindre allvarliga handikapp.

  INGEN av dem hade ätit särskilt mycket kött (nötkött). I alla fall inte de senaste 20 åren. Kötträtter var i så fall köttfärs eller möjligen högrev typ pepparrotskött. Fläskmiddagar bestod vanligtvis av revbensspäll eller fläskfilé eller möjligen stekt färskt fläsk och korv-/charkprodukter med låg kötthalt.

  Boven i dramat är industriella halvfabrikat, bröd med Lätta, lättmjölk, mager ost, nyckelhålsmärkta produkter…och andra industriella fuskprodukter.

  Många i min omgivning har drabbats av stroke, både medelålders och äldre. Stora köttätare har de absolut inte varit.

 20. 20

  Stroke kan man naturligtvis få oavsett kost. Det blir lätt så att man tror att bara man äter rätt så är allt frid och fröjd – alla sjukdomar beror på att vi hava ”syndat”. Benägenheten till proppbildningar är väl också ärftligt.

  En balans i allt tror ju jag på. Själv skulle jag inte må bra av den fettmängd som man som LCH:are skulle stoppa i sig om man ska äta minimalt med kolhydrater och ingen större mängd protein. Och det kan rimligen inte vara någon naturlig kost som vi vant oss till från urminnes tider. Den kosthållningen hade nog inte många råd med.

  Det som inte fanns var det här rena sockret och det överflöd av snabba kolhydrater som finns nu i form av läsk och chips och godis och söta bakverk av alla slag. Jag har heller aldrig sett något sådant bli rekommenderat. Det blir väl också därifrån sockerberoende uppstår. Jag har personligen inte mött någon starkt överviktig, där man inte om man lärt känna den personen närmare anar orsaksamband och dessa personer har defintivt inte följt några kostrekommendationer.( Men det finns förvisso en del som har med t.ex. ämnesomsättning och biverkningar av mediciner att göra )

  Att man som lite äldre har svårt att hålla en idealvikt – det problemet delar vi nog alla, även LCHF:are vad jag har fått ut av att följa vad som skrivs i såna sammanhang..

  Sen kan man ju undra vilka konkreta belägg finns för att magra mejeriprodukter skulle vara farliga. Är det en religiös tro på det ”naturliga” och en paranoid misstänksamhet mot allt ”onaturligt”.?

 21. 21

  Mercola erbjuder idag en väldigt fyllig kommentar till detta.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/06/28/grass-fed-beef-a-hea

  Redan dagen efter Rössners mytsamling förklarades avslutad kommer anledning att komplettera den med Röda Köttmyten. Och jag måste revidera min tro på New York Times som världens mest välinformerade och ansvarskännande dagstidning.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 viola:
  Frågan är ju varför man ska ta bort det goda, nyttiga och mättande fettet från mejeriprodukterna.

 23. 23

  @ Annika Dahlqvist:
  Menar Du fullt uppriktigt att alla överviktiga svenskar förätit sig på tallriksmodellen? Kanske min ide om att duka med mindre storlek på porslin kan hjälpa dom? Jag tror, och anser mig ha belägg för, att överviktsproblematiken har en rejäl komponent av psykosocial obalans: stress, personliga tillkortakommanden, otillfredsställande arbetssituation etc som gör att man inte har koll på sitt liv. Ovanpå det och kanske på grund av det påverkas man av Erbjudanden och smarrig reklam som Erbjuder LYCKA i form av god mat, som alla andra tycks bli lyckliga av.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Dacke:
  Jag har väl aldrig skrivit att alla överviktiga svenskar överätit på samma sätt.
  Men att många har ätit sig sjuka och feta på tallriksmodellen, det vet jag.
  Och oavsett stressnivå så blir de flesta överviktiga och sjuka friskare och slankare om de övergår till LCHF.

 25. 25
  ragnhild säger

  Man blir trøtt – ja. Någon fattar inte….

  Kortvertion af mitt före-nå;

  * Søtsug försvann – dag två!!
  *”Aldrig mätt”-tilståndet lika dan.
  * Frustrationer, stress, m.m. – kunde i fortsätningen handteras på livets landeväg på naturligt sätt; INTE med mat.

  Hilsen 8 stk. bröd + + + + lightprodukter, forsök med vegetarkost + + + +

  Jo jag vet där finns ”svårare fall. Men INGEN har sagt att lchf kurerar alt – VARFÔR måste man upprepa detta gåååång på gång.

  Hör ni, nei ni vill inte – ni forstår inte; Lchf (med god vikt på det för människornas nodvendiga, (obs.)naturliga, livgevande fettet) är vad det handlar om. Talrikmodeller – här och där. SLUTA

  Nu: Kaffe med cocosa (kokosolja).

 26. 26

  Herregud, är detta vad ni verkligen tror?
  1) Fetton äter sig feta på tallrismodellen, dvs högst inget socker, 15E% protein, 55E% kolhydrater och 30E% fett och ordentlig laddning grönsaker varje måltid .
  2) Det är kolhydraterna som gör dig fet pga underliga förklaringsmodeller om insulin begynnande insulinresistens, ”kolhydratsallergi”, etc
  3) Räddningen ligger i mättat fett, mot bättre vetande. Det primära argumentet var att förr i tiden åt vissa människor mycket mättat fett, dog när det var 35 och inte alls fick en stroke.

  Faktum är att lösningen på alla problem ni äldre överviktiga har löser sig med motion. Insulinresistenta? Konditionsträning. Överviktiga? Konditionsträning. Trött, slapp, ful? Konditionsträning och styrketräning.
  Eftersom muskler drivs av ATP, och kolhydrater är musklernas bästa sätt att återskapa ATP under träning, så väljer ni en diet som gör träning onödigt jävla hård. Det blir jobbigt långt innan det behöver bli jobbigt intervaller är det bara att glömma. Ni äter en diet som kanske hjälper lite i det korta loppet iom en viktnedgång (som stabiliseras om ni inte gör som vanliga personer sen, dvs, dietar/deffar/bantar i en lugn och sansad takt), men som omöjliggör en ordentlig lösning av problemet: en aktiv livsstil med träning, blandat hårt och lätt, helst varje dag.

  Dessutom skiter ni i de miljöproblem som en stor, industriell djurhållning leder till. Visst, ni kan prata allt ni vill om hur ni vill ha ekokött och att kon ska vara så glad att veganer faller av pinn bara av att titta på den, men syna er själva. När ni äter ute, hur vet ni huruvida det är ekoägg eller burägg? Glada bökande grisar, eller industriella? Är verkligen varenda biff på eran tallrik en 300-kronors ekobiff? Eller är det så att ni faktiskt bidrar kraftigt till de problem som den industriella djurhållningen leder till?

  Hälsa är så mycket mer än att bara inte vara ett insulinresistant fetto. Hälsa handlar också om att kunna springa en mil utan att tro att man är på väg att dö. Att kunna cykla några mil för att det är skönt och att man mår bra av det. Kunna vara med och spela fotboll och brännboll på sommaren utan att sedan tycka att man har tränat för att det var så jobbigt. Ni lägger ett fett (höhö) krokben för er själva genom att välja fettvägen.

  Mvh en frisk vegetarian som stoppar i sig gluten, oljor och framför allt massor med spannmål. Perfekta blodvärden och presterar mycket bra. Jag planerar att hålla min diet och livsstil i hela mitt liv. Ev utesluta mejeriprodukter och ägg, som jag för övrigt äter rätt sparsamt av i dagsläget.
  https://i.imgur.com/CQvWd.jpg

  King Grub om man ska skära på fett-delen av kosten istället för kolhydratsdelen när man vill gå ner i vikt:
  ”Personligen: ja. Men du skulle kunna få ett motsatt svar av någon annan. Men själv anser jag att mycket kolhydrat med relativt lite fett är överlägset, även när det gäller att bli hård. LCHF är för tjockisar som inte vill träna.”
  https://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=5755112&postcount=4

 27. 27
  Bengt S Nilsson säger

  @ Kicki:
  Våra förfäder blev iinte gamla nog att drabbas av välfärdssjukdomarna.

 28. 28

  Är nr 26 Adam bara dum elr är det ironi ?? Okunnig dessutom .. Och att ge sig på ”fetton” ??

 29. 29

  @ Erik:
  Kunnig och dum, skulle jag säga. Eller, inte dum, snarare lite elak. Men det förtjänar de som tar sig rätten att förstöra miljö och klimat och dessutom propagera för en hälsovådlig diet. Deal with it.

 30. 30
  Gustaf säger

  Den aktuella professorn HO Adami har tidigare ifrågasatts för sitt samarbete med den amerikanska kemiindustrin, se: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article10248592.ab

  Nu har han väl dragit en extra hacka på sin senaste rapport om låghydratkost.

 31. 31
  Sebastian säger

  Hej Adam.
  Vad är din åsikt om boken ”Vegomyten”
  av Lierre Keith?

 32. 32

  @ Sebastian:
  Populär”vetenskapligt” skit, fyllt med tankevurpor och argument baserade på hittepå. Absolut ingenting att basera en diskussion på. Det enda positiva är väl kritiken mot monokulturer, som ju köttindustrin är ansvarig för.

 33. 33
  Stefan säger

  Adam,
  Visst har vi ett miljöproblem ang djurhållning, men då ska man i rättvisans namn även ta med problemen med spannmålsodling. Hur ser det ut på den amerikanska prärien idag där man gnm systematiskt odlande förstört den miljön? Detta sedan den vite mannen kom och närmast utrotade miljontals bison och buffalos på en bördig prärie och i samklang med urbefolkning. (För att inte tala om vad som hände med urbefolkningen där…)

  En bra länK:
  https://www.kostdemokrati.se/links/2012/05/23/radda-klimatet-at-mer-kott-och-drick-mer-mjolk/

  Sedan, även om vi är allätare så är vi fysiologiskt mer lämpade för köttätande.

 34. 34

  Ja, det är framför allt spannmålsproduktionen som är problematisk eftersom det framför allt är djurfoder som framställs på tveksamma sätt. Mäniniskor vill inte ha genmodifierade grödor som besprutats 6 gånger per skörd. Djur kan inte säga emot, därför utnyttjas dem. Förloarna? Djuren, miljön, klimatet och i förlängningen oss själva. Det bör ske ett skifte mot en ekologisk vegetarisk diet. Vissa djurprodukter är helt klart OK eftersom betande djur behövs på en del ställen. Dock vore det bästa att försöka att inte utnyttja även de djuren till max (låta dem gå i 2 år, döda dem, sälja som dyrt naturbeteskött, osv.

  Nej, kostdemokrati är en pajassida. Lika dum som Vegomyten. Ser nu att personen som skrivit inlägget baserar sina tankar på just den boken! Suprise, suprise. Det blir en cirkel där allt baseras på inget, alla pekar på varandra som källor men det blir bara fel.

  För övrigt är jag lite insatt i köttfri måndag då jag personligen känner Jonas Paulsson. Han är inte köpt av någon industri. Om han är de så betalade de inte så bra, för han jobbar fortfarande. Med IT.

 35. 35
  Stefan säger

  Adam, det känns meningslöst att diskutera med dig eftersom du uppenbarligen har allt klart för dig och anser en att en vegetarisk diet är det enda+ för att inte tala om din utdömning och respektlöshet mot Lierre Keiths bok.
  Men lika förbenat är vi fysiologiskt bättre ämnade för en köttdiet, sedan kan jag respektera att en del kan leva på vegetariskt.

 36. 36

  @ Stefan:
  Vad menar du att vi är mer anpassade för köttätande? Jag tycker att det verkar som att man klarar sig utmärkt på en vegetarisk diet, den enda bristen i en helt vegetarisk diet är b12. En helt köttbaserad diet leder till brist på C-vitamin och det går betydligt snabbare. Om man stoppar i sig lever och njurar så klarar man det. Men att det är ohälsosamt råder ingen tvekan. Ni LCHFare verkar vilja basera kosten på mejerifett i tron om att det är det hälsosammaste tillgängliga. Trots de hälsoproblem som finns kartlagda vid ett stort intag av mejeriprodukter och de kartlagda problemen av en industriell djurhållning.

 37. 37
  Stefan säger

  Adam, vänligen generalisera inte med uttrycket ”Ni LCHF-are”! Jag räknar mig inte som det!

  Det du tar upp är inte direkt fysiologi, mera då NÄRINGS-fysiologi. Jag menar kroppslig uppbyggnad.

  Se jämförelse här:
  https://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison4.html

 38. 38

  Adam kanske ska läsa på lite innan han dömer alla !!

 39. 39
  Ingvar säger

  Årets sågning:
  https://blogg.ralfsundberg.se/#post12
  av sommarens värsta trams

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ Stefan:

  Jag håller med dig vad det gäller den här Adam. En debattstil som karaktäriseras av barnsliga, aggressiva och kaxigt invektiva påhopp och som dessutom är kryddad med kategoriska och väldigt svagt underbyggda påståenden är egentligen en debattstil som snarast återspeglar ett mänskligt intellektuellt lågvattenmärke i mina ögon. Mina tankar går också till ett obehagligt stöveltramp men det är kanske det som är meningen och att alla vegetarianer skulle vara fredliga motbevisade förstås redan Hitler.

  Men för mig är det egentligen fullständigt meningslöst att argumentera med en sådan person som Adam – debatten kan helt enkelt inte bli konstruktiv och personen är knappast heller ute efter en sådan debatt utan snarare efter att se om någonting kan börja brinna eller om något eller någon kan ”sparkas ned” inom LCHF. Nå, Adam verkar ju vara i gott sällskap idag med tanke på kvällstidningarnas senaste infekterade påhopp. Vid närmare eftertanke verkar ju Adam faktiskt också vara väldigt ”politiskt korrekt” när han nu viligt inordnar sig i de officiella ”stenkastarleden”.

  Det finns förstås en del bloggar som accepterar en väldigt låg debattnivå och de som är intresserade av att befinna sig på en sådana nivå kan ju lämpligen hålla till på dessa. Själv tycker jag inte att vi ska ha den här typen av debattinlägg på Annikas seriösa LCHF-blog.

 41. 41
  Boondock säger

  ”Mina tankar går också till ett obehagligt stöveltramp men det är kanske det som är meningen och att alla vegetarianer skulle vara fredliga motbevisade förstås redan Hitler.” – Hahahahahahahaha….

  Hahahahahaha. Godwin.

 42. 42
  ragnhild säger

  Jag tror lchf ligger närmast den kost vi är anpassad till at äta. Ref. bl.a. ”Matrevolutionen”.

  Det jag undrar mig på, och som någon brukar som argument ibland mot lchf; att inte vara så insnöad, men veta att vi är altätare. Vad betyder detta – jag tror jo det argumentet är alt annat än sanning.

  Någon som vill säga något om detta: ”utdypa” begreppet ”altätare” * Taksam ragnhild

  Norsk:
  * for selv om det fordøyes (mer ell. mindre bra) – så kan det vel ikke være indikation på at det er menneskeføde???!

 43. 43

  När jag gick i skolan, för länge sedan förstås. fick jag lära mig att vi hörde till kategorin allätare. Det motiverades med vår tanduppsättning. Vad vi inte hade tänder för var rått kött. Kattdjuren är specialiserade för det pga kindtänder som är vassa och som förmår ”klippa” segt kött i lagom bitar. Vi har nog inte kunnat tillgodogöra oss kött i någon större utsträckning, förrän vi förstod oss på att använda elden. Innan dess åt vi säkert vad naturen bjöd, av för oss mera lättuggad mat, t ex frukt, bär, nötter, rötter och ovanjordsväxtdelar. Av animalia kunde säkert ägg, musslor, småfisk etc komma i fråga. Någon person kunnig i ämnet hoppas jag kan bekräfta eller avfärda denna teori. När elden kom oss till hjälp kunde också vara intressant.

 44. 44
  Vox Humanae säger

  Dacke
  Den förmodligen äldsta tillagningsmetod vi känner till är syrning. Det innebär enkelt uttryckt att man gräver ner råvaran så att den skyddas mot luft och låter syrningsbakterierna göra sitt jobb. Även mycket stora köttstycken blir möra och lättuggade av den behandlingen, om än ganska illaluktande. Metoden används än idag, modifierad, till surströmming filmjölk och yoghurt. Gravad lax tillreddes också ursprungligen så. under de 3-6 månader som det finns ätliga växter så lär vi ha ätit så mycket vi någonsin kunde av detta, lagrat in överskottet, och resten av året levt på vårt eget fettlager och nötter och djur som vi kunnat fånga. Jag förmodar att vi i princip ätit allt utom sten, gräs och trä, men kolhydratrik föda fanns bara under en begränsad tid på året och var alltså inget problem. Numera ska vi äta stora mängder kolhydrat varje dag, bara för att vi kan. Detta passar inte för vår ursprungliga funktion och därför blir vi varaktigt feta och sjuka.

  I några storstäder i USA finns det en rörelse, har för mig att de kallades cavemen, men är inte säker. Det går ut på att de går barfota, har bara kläder på underkroppen och äter bara rått kött. Uppenbarligen så har de inga problem med att tugga det. Det enklaste för dig är nog att prova själv. Köp ex. karre i bit. och försök att äta den rå. Om du lyckas med det så kan du vara väldigt säker på att också våra förfäder kunde leva på stora stycken rått kött.

 45. 45
  Vox Humanae säger

  Ett tillägg som letade sig in i mitt medvetande precis efter förra posten:
  Rått fett och inälvor är MYCKET lättuggade, så man kan tänka sig att våra förfäder jägarna i första hand åt detta och grävde ner köttet för syrning. Precis så gör våra jakthundar idag och tydligen så är våra ”matapparater” väldigt lika, förutom att de har större hörntänder.

 46. 46

  @ Vox Humanae:
  Tack för den kommentaren! Jean M Aurel har skrivit en serie böcker om en stenålderskvinna Aila, som äter precis som Du skildrar och lax gravar jag själv till festligare tillfällen. Aurel har gjort omfattande research inför sitt författarskap. Jag äter också torkad skinka, fast i tunna skivor.

 47. 47
  Anna B M säger

  https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1199154

  I ovanstående studie sägs att ” low carb-kost” ökade crp och kortisolhalten i blodet vid viktnedgång hos överviktiga kvinnor, vilket inte highcarb-kost gjorde. Inflammationen skulle därmed öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  Själv känner jag mig inte orolig eftersom många andra studier tyder på motsatsen och dessutom litar jag mer på min egen kropp och hur den mår än vad man kommer fram till i dessa studier!

  Vad anser ni om studien?

 48. 48
  Vox Humanae säger

  @ Anna B M:
  Jag anser att den studien är både rätt och dynga. Dynga därför att i lågkolhydratalternativet så har man ökat proteinet från 20% till 30%. Så mycket protein dagligen är nästan alla ense om att det ger negativa effekter. Rätt är den därför att den helt korrekt visar att för mycket protein under en längre period inte är nyttigt.
  Lchf OCH slv rekommenderar runt 15e% protein, max 20, då håller man sig till nyttiga nivåer. Själv kan jag äta 2 kotletter om dagen men inte 3, då mår jag dåligt och får värk i muskler och leder. Fett däremot kan jag äta hur mycket som helt, det enda som händer är att jag blir fruktansvärt mätt.

 49. 49
  Anna B M säger

  Vox Humanae

  Tack för ditt svar! För mycket proteiner har vi förstått är onyttigt, men själv har jag ingen koll på hur fördelningen av mitt energiintag ser ut i procentenheter. Jag har totalt uteslutit de snabba kolhydraterna som bröd, pasta, ris och potatis (men kan äta några färska jordgubbar, hallon eller lite 90% choklad då och då). Däremot fyller jag nästintill halva tallriken med bladgrönsaker, broccoli, blomkål och tomater. Äter samma andel proteiner som tidigare men sparar inte längre på fettet, tvärtom! ( alltså mättat och enkelomättat.) Men vad allt detta betyder rent teoretiskt verkar för komplicerat att räkna ut. Känner i alla fall att jag mår bra av denna kost. Som jag förstod det av studien ovan förespråkar den snarare GI-kost än ren LC-kost, pga inflammationsrisken och samtidigt tar den avstånd från de sedvanliga kostrekommendationerna. (SLV). Alltid något!

 50. 50
  Goran T säger

  För 10 dagar sedan fick min gode vän ett massivt stroke. Det är mycket sorgligt, att se en 52-åring helt utslagen och med små förhoppningar om en återhämtning. Han hade just gått ner drygt 30 kilo efter 7 månaders strikt LCHF-diet och var väldigt glad över detta, Alla förstår att 118 kilo är jobbigt att bära på!
  Han hade inte haft en sjukdag i sitt liv och inga problem, förutom sin övervikt!
  Det är frestande att knyta ihop LCHF-dieten med hans överraskande stroke!

  Jag tror mer på en återhållsam och balanserad diet med mer motion, även om det tar längre tid att gå ner i vikt!

 51. 51
  Annika Dahlqvist säger

  @ Goran T:
  Jag förstår din känsla, men det är orimligt att begära att ingen någonsin ska få någon sjukdom på LCHF-kost. Man måste göra forskning på detta, för att se frekvensen av stroke och hjärtinfarkt på LCHF respektive LFHC.
  I Karlshamnsstudien fick ingen av lågkolhydratätarna någon sådan sjukdom, medan en hög procent av lågfettätarna fick det.
  Och sen måste man forska på vilka energiandelar av fett resp kolhydrater som är de bästa för hälsan. Det är inte säkert att nollkolhydrat är det bästa.

 52. 52

  Den ursprungliga maten var ”alla fröbärande örter och alla träd med frukt som har frö”

 53. 53

  @ Tro:

  Sedan under evolutionens gång började kött ätas och därmed började hjärnan utvecklas…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa