Kvantitetsregister

Politiker och tjänstemän inom vårdområdet har blivit förtjusta i att styra vårdens arbete med olika styrinstrument.
Ett exempel är NDR Nationella DiabetesRegistret, där vi ska föra in patienternas HbA1c, blodtryck och blodfetter. Dessa värden ska sänkas i botten, med farmaka.
Kosten nämns inte med ett ord i NDR. Det är Big Farma som ligger bakom dessa strävanden, med lobbyism mot de professorer som bestämmer över direktiven. Dessa professorer är ”Opinion leaders”.

Problemet är att styrmedlen är kopplade till ekonomisk ersättning. Vårdcentralen får ut pengar om läkarna uppfyller ställda mål. Det finns ju inga nya pengar att tillgå, så detta innebär att vårdcentralen får mindre pengar om inte målen uppnås.

Om detta har Bengt Järhult skrivit i en artikel: ”Kvantitetsregister” – Missbruk av en dröm om att kunna mäta kvalitet.

Denna olustiga press kan bidra till att läkarna inte trivs på sina arbetsplatser, utan säger upp sig och börjar arbeta för stafettläkarbolag, där de får dubbla lönen.
Då har samhället bitit sig själv i svansen, när vården kollapsar i stafettläkarelände.

 

Comments

 1. 1

  Självklart borde bästa sättet att uppnå målen vara genom en livsstils / koständring vilket sänker läkemedelskostnader och minskar ev. biverkningar! Klart mest kostnadseffektivt vilket nu vår sjukvård efterfrågar / ropar efter. Väl?

  Finns inte det alternativet med????? Förstår att det heter kvantitetsregister när det borde heta kvalitetsregister istället! Järhult har nog rätt i sin artikel…. skall läsa den nu! 🙂

 2. 2
  Humlan säger

  O.T.
  En metaanalys av 13 studier från 10 länder om skillnaden i näringsinehåll mellan ekologisk och konventionell mjölk och mjölkprodukter har nyligen publiserats.

  Resultaten visar bl.a. att ekologiska mjölkprodukter innehåller 64% mer omega-3
  och att konventionella innehåller 18% mer omega-6.

  https://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/epok-centrum-for-ekologisk-produktion-och-konsumtion/nyheter/2012/6/narin

 3. 3
  Professor Göran säger

  Efter att som hastigast ögnat igenom vad Bengt Järhult skrivit blir jag alldeles utmattad och mina värsta farhågor om läkarnas situation blir besannade. Jag tycker verkligen det är synd om de allmänpraktiserande läkare som vill patientens bästa. De verkar ha blivit helt inlåsta i ett ”moment 22”-system som styrs av läkemedelsindustrins intressen. ”Skriver du inte ut statiner till diabetespatienter så riskerar du att bli av med din läkarlegitimation!” Detta är helt enkelt för ruskigt! De enda läkare som ”överlever” blir då de som anpassar sig och accepterar att vara cyniska brickor i en sjuk hälsovård.

  Samtidigt som hela vårt samhälle gallopperar mot en hälsomässig ”katastrof” där våra äldre blir helt ”söndermedicinerade” står nu nu faktiskt hoppet till LCHF som gräsrotsrörelse där folk själva upptäcker att de blir friska genom att göra precis ”tvärt om” och då kan undvika de flesta av sina mediciner till läkemedelsbolagens naturliga förbittring.

 4. 4
  ragnhild säger

  Via kostdoktorn.se – Do not miss it – Tack till dig ”Gilla” 🙂

  https://hartkeisonline.com/natural-health/grandmas-story-shows-senior-

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Zonen:
  Det heter kvalitetsregister, det är Bengt Järhult som har travesterat ordet till kvantitetsregister.

 6. 6

  Håller inte med Järhult! Transparens, öppna jämförelser, och ekonomiska styrmedel är en nödvändig väg att gå för att förbättra sjukvårdens kvalitet och effektivitet. I början när de öppna jämförelserna genomfördes var resultaten för vissa sjukhus och inom vissa områden katastrofala (hjärtsjukvården i Sollefteå, för att ta ett exempel). Avarterna åtgärdades dock snabbt och kvaliteten höjdes. Tänk om siffrorna förblivit okända? För allmänheten dvs, för professionen kan det inte ha varit helt obekant att vården var bättre på andra ställen. Man kan undra hur många liv som bristande transparens kostat.

 7. 7
  Maggan A säger

  Det tragiska är att vi inom en överskådlig framtid får se diabetiker följa de ”gängse” kostråden med alla följdsjukdomar som blindhet och amputationer som ett brev på posten.

  Den goda nyheten är att fler och fler tar saken i egna händer och blir friska genom kostomläggning.

  Synd bara (som vanligt) att sjuka människor ger mer klirr i kassan än friska 🙁

 8. 8
  Anders S säger

  Humlan skrev:

  O.T.
  En metaanalys av 13 studier från 10 länder om skillnaden i näringsinehåll mellan ekologisk och konventionell mjölk och mjölkprodukter har nyligen publiserats.
  Resultaten visar bl.a. att ekologiska mjölkprodukter innehåller 64% mer omega-3
  och att konventionella innehåller 18% mer omega-6.
  https://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/epok-centrum-for-ekologisk-produktion-och-konsumtion/nyheter/2012/6/narin…

  Fungerande länkar:

  https://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/epok-centrum-for-ekologisk-produktion-och-konsumtion/nyheter/2012/6/naringsinnehall-i-mjolk/

  https://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/epok-centrum-for-ekologisk-produktion-och-konsumtion/nyheter/2012/6/

 9. 9
  hajeem säger

  Jag håller med skribenten. Jag har nyligen begärt en spärr på journalläsningen till alla förutom bara vårdcentralen.
  Det är nämligen så att de I Halland ska börja, 12 juli, med att samköra journalen. I vetenskaps intresse. Först och främst tycker jag inte om att samkörning införs och att det krävs ett spärr om man inte vill det. Jag tycker att det skulle vara tvärtom: att de behöver fråga patienterna om tilllåtelse. Sen är det så att inga garantier ges till patienterna över ”den som läser journalerna kan spåras”. Och sen tänkte jag då..blir det konsekvenser? Till sist tycker jag att med mitt samtycke har jag förlorat all kontroll över till vilket syfte man läser journalerna.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Anon:
  Det vore sant om dessa kvalitetsregister verkligen avspeglade kvalitet. Det gör de inte. I fallet NDR avspeglar resultatet mesta möjliga farmakaförskrivning och ingenting om kostens betydelse för sjukdomen.

 11. 11

  Ren och skär stalinism!!

 12. 12
  Rolf Löfgren säger

  På Kostdemokrati har Michael Zazzio skrivit 4 st djupgående artiklar om begreppet ”Vetenskap och beprövad erfarenhet”. Detta begrepp används som slagträ efter makthavarnas önskemål, likhet inför lagen gäller inte. Det är fruktansvärt att läsa om dagens verklighet i Sverige.
  Detta begrepp blev lag år 1890 på kung Oskar II´s inrådan.

  https://www.kostdemokrati.se/zazzio/2012/05/20/vetenskap-och-beprovad-erfarenhet-ett-begrepp-utan-preciserad-innebord-del-1/

  https://www.kostdemokrati.se/zazzio/2012/06/01/vetenskap-och-beprovad-erfarenhet-ett-begrepp-utan-preciserad-innebord-del-ii/#more-129

  https://www.kostdemokrati.se/zazzio/2012/06/13/vetenskap-och-beprovad-erfarenhet-ett-begrepp-utan-preciserad-innebord-del-iii/

  https://www.kostdemokrati.se/zazzio/2012/06/23/vetenskap-och-beprovad-erfarenhet-ett-begrepp-utan-preciserad-innebord-del-iv/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa