Den märkliga Västerbottenstudien

Inlägg i Ralf Sundbergs blogg.
Västerbottenstudien saknar helt forskningkvaliteter. Det kallas foskningsfusk när man manipulerar data så att de tycks visa det man vill att de ska visa.

Denise Mingers sågning av statistiken i Västerbottenstudien.

 

Comments

 1. 1

  som vanligt..

 2. 2
  moraklockan säger

  Tack Annika. som snällt svarade privat på min fråga en gång om statiner. Det var 2007..
  jag åt sådana från 1994-2007.
  Du är en modig kvinna som fick klä skott i början. Om flera var som du skulle världen se annorlunda
  (bättre) ut.
  Skönt att det har lugnat ner sig något och att du jobbar på för fullt i Sundsvall – lyckliga Sundsvallsbor.

  Att ni orkar mot korkade Livsmedelsverket. Tänk att en sån kapacitet som Ralf Sundberg måste sitta och ta tid att svara på sånt skit som detta sista om Västerbottenstudien.

  Tur att vi amatörer får veta. Önskar dig en fin sommar!

 3. 3

  Annika, du har väl sett Denise Mingers underbara statistiska sågning av den senaste studien i Västerbottensprojektet. Den finns här:
  https://www.marksdailyapple.com/is-it-time-to-retire-the-low-carb-diet-fad/#axzz1yDozd7ja

  Hon visar bl a att enligt den senaste studien hade kokt potatis ett starkare samband med förhöjt totalkolesterol än vad mättat fett hade. Hon har dessutom letat fram lite äldre studier från Västerbottensprojektet som visar att högt intag av mjölkfett var associerat med lägre risk för hjärtinfarkt, samt stroke, hos kvinnor.

 4. 4

  ”Detta är ett typexempel på en studie som publicerats trots att den använda forskningsmetodiken inte går att använda för att bevisa något. Likväl citeras den i pressen och av Livsmedelsverket som om detta var vetenskap.

  Så man kan undra varför den publicerades.

  Då är det dags att titta i jävsdeklarationen.

  Författarna uppger att de inte har något jäv att redovisa. Här bluffar de förstås.

  Umeåprofessorerna Ingegerd Johansson och Göran Hallmans har ju kända band till livsmedelsindustrin och dess lobbyinggrupper som Swedish Nutrition Foundation (SNF) och har också tillhört Livsmedelsverkets expertgrupper.

  Hallmans har varit konsult åt multinationella livsmedelsföretag som pastatillverkaren Barilla.

  Ingegerd Johansson, professor i kariologi (inte kardiologi) var för övrigt den första från myndighetssverige som i ett brev försökte skrämma Dr Dahlqvist för att LCHF-kosten skulle strida mot ”Vetenskap och Beprövad Erfarenhet”. Bland hennes meriter noteras en märklig studie, där hon associerar fett i kosten med ökad risk för hål i tänderna, trots att alla tandläkare (och många läkare) vet att fett inte gynnar de bakterier som orsakar karies, utan att det är stärkelse och socker som laktobacillerna producerar sina frätande syror av. Sådana studier gillar förstås socker- och läskindustrin, som bidrar ekonomiskt till SNF, och deras ”experter”.

  Den nu aktuella studien har alltså inget värde som vetenskapligt dokument. Den är en partinslaga att användas av grenar av livsmedelsindustrin i deras ständigt pågående lobbyingverksamhet, som dessutom kan användas för att skrämma konsumenter från att ändra sina kostvanor till det som är mer hälsosamt, nämligen mindre kolhydrater och mer naturligt fett.”

  VÄL TALAT ❗ av docent Ralf Sundberg

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa