Var tredje svensk vill ha fettskatt

Svt.se: Var tredje svensk vill ha fettskatt.

Politikerna är emot, men Claude Marcus är för en fettskatt.

Det skulle ju vara sorgligt om de beskattade vårt underbara goda svenska smör.
Sockret och stärkelsen får de däremot gärna beskatta för min del.

 

Comments

 1. 1

  Jag håller med dig, Annika. Och så ständigt denne Claude Marcus. Suck. Och likaså ständigt denna något lite upphetsade ton i nyhetsrapporteringen att nästan ALLA svenskar nu vill att staten ska ta mer ansvar för vår kost! Och att vi ALLA vill ha fettskatt som i Danmark. Som om inte staten gjort annat de sista 30 åren för att få oss att äta rätt: ät si och så många brödskivor, ät enligt tallriksmodellen, ät mycket frukt, undvik mättade fetter osv osv. Jaja, man får vara GLAD så länge det inte förbjudet att äta smör och feta ostar!

  Jag är norrut nu och ser faktiskt många feta människor. Men vad lägger de i sina kundkorgar? Jag brukar kolla. Där ligger ofta limpor, smörgåsmargariner, lätt- eller mellanmjölk, pasta, potatis, grönsaker, frukt, läsk och cocacola, frysta pizzor, ostbågar och chips för hemmamys. Godishyllan täcker numera en hel lång vägg i vår illa ICA-affär med säkert hundra fack fullproppade med läskiga sockergrejer. Sockermat, sockermat men rätt så fettsnålt gubevars. Och ändå blir de feta….. här ligger en hund begraven.

 2. 2
 3. 3
  Jan-Erik S. säger

  Passar ju bra för regeringen att införa fettskatt.
  Detta för att legitimera deras nuvarande kostråd som innebär mer sjukdomar övervikt mm.
  Det gäller helt enkelt att försvara det stora fiaskot som byggts upp under många år som lett till västvärldens överviktsproblem.
  Det handlar bara om prestige samt de symbiosa relationer som råder mellan livsmedelsverket, läkemedelsindustrin, livsmedelsindustrin och läkare (inte alla).

  Jag bor själv i Sundsvall, är 56 år, 180 cm och vägde 111 kg för ca 6 månader sedan.
  Började med LCHF 6:e Januari i år och väger nu 95 kg dvs -16 kg på mindre än 6 månader!!!
  JAG GARANTERAR: Jag har aldrig mått bättre psykiskt och fysiskt!

  Har heller aldrig känt mig hungrig eller haft sockersug sedan jag började med LCHF utan äter när ”kroppen” säger till.
  Har ändå slarvat ibland med både potatis och pasta men nu är det slut med det.
  Ska köra strikt LCHF nu och målet är 83 kg till nyår dvs ca 2 kg/månad. Det brukar ju gå långsammare när man börjar nå idealvikten.
  Målet, om ett år är 76 kg, men de sista kilona kanske blir svåra att få bort då jag har kraftig benstomme.

  Det är för mig fullständigt otroligt att inte någon journalist (ex.-vis Janne Josefsson/uppdrag granskning) gör en djupdykning och berättar om de sanslösa framgångar på alla plan man får med LCHF.

  Fullständigt otroligt.

 4. 4

  Danskarna tar bort fett-skatten?

  https://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2012/06/24/164729.htm

  ”Regeringen har i dag forhandlet skatteaftale med Venstre og de konservative. Helt konkret har dagens forhandlinger drejet sig om at nedlægge fedt- og sukkerafgiften.”

 5. 5
  Bernt Östlund säger

  Alkoholskatten har ju inte gjort att vi avstår från alkohol trots mycket hög skatt.

  För min del får man gärna införa en sockerskatt. De flesta sockerfria produkter man kan köpa är dyrare än sockrade produkter så socker verkar ha ett negativt pris på samma sätt som parfymfritt tvättmedel är dyrare än det med parfym.

 6. 6

  Läkartidningen 10/6-08 Kost med högt intag av fett kan ifrågasättas – skrivet av bl a Claude Marcus.

  Potentiella bindningar eller jävsförhållanden:

  Claude Marcus: Nationella expertgrupper: NCFFs vetenskapliga råd (Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom); vetenskapliga råd: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer.

  Göran Hallmans: Vetenskapliga råd: forskningsnämnden inom Swedish Nutrition Foundation, ordförande i »The Sino-Swedish R&D Centre for Food Safety, Nu-trition and Health«; medlem i en grupp som söker ett patent som ska användas för att förebygga Helicobacter pylori-infektioner; konsultuppdrag:Wasabröd AB

  Gunnar Johansson: Nationella expertgrupper: Expertgruppen för kost- och hälsofrågor samt den nationella amningskommittén.

  Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 7. 7

  Jag bor alldeles bredvid en skola och ser dagligdags skolbarn/-ungdomar gå förbi. Mycket sällan ser jag någon som är ”tjock”. Dagis och Fritids finns också i min närhet. Inte heller där finns någon märkbar fetma bland förbipasserande barn. På eftermiddagarna står en massa smala tjejer vid busshållplatsen, smala tjejer i tajts och små uringade överdelar. Killarna bär nästan alltid på innebandyklubbor, åkbrädor och andra prylar som talar för idrott.

  Till hösten ska jag promenera över skolgården och lite försiktigt granska den påtalade barn- och ungdomsfetman!

  Vad finns det egentligen för statistik på barnfetman? Hur mäter man?

 8. 8

  I norge er det mange som ønsker avgifter på sukkerrik mat, og fjerne moms på grønnsaker og frukt… om det blir noe av er en annen sak..

 9. 9
  Konsument i Sverige säger

  Staten borde premiera färska råvaror, hälsoriskerna finns bland socker och snabba kolhydrater.
  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/premiera-gronsaker-ger-battre-folkhalsa_6516726.svd

 10. 10
  norpan säger

  Nej, vi ska inte ha fettskatt. Vi ska inte ha sockerskatt. Vi ska inte ha någon skatt överhuvudtaget. Vi ska inte heller ha några subventioner till jordbruket eller till någon annan industri..

  Staten ska helt enkelt inte lägga sig i våra liv utan låta oss sköta dem själva. Om var och en får ta ansvar för sitt eget liv så kommer vi också att göra det. Nu beter vi oss som att staten är vår mamma och pappa som ska sköta våra liv åt oss.

 11. 11
  Eva Ivarsson säger

  Är ju fullständigt klart vad sånt här handlar om – Josef Bobergs upplägg om vem dessa ”experter” representerar säger väl allt!? Att ta reda på vilka bindningar folk har när de uttalar sig om saker o ting är mycket upplysande! Matindustrin börjar väl bli oroliga o fått kalla fötter över att fler förstår att vi fått felaktiga kostråd o blivit allt sjukare! Googla, läs böcker o bloggar för att gå kött på benen vad gäller kost o hälsa !

 12. 12
  Andreas säger

  Den som inte kan se logiken i att kolhydraterna är den stora boven i överviktsdebatten borde gå en obligatorisk utbildning i ämnet, då behövs inga fascist skatter.

 13. 13

  Socker-, margarin-, solrosoljeskatt är väl det enda riktigt osunda fetterna här, som vi LHCF har valt bort. Det naturliga smöret, djurfetter, olivolja, nötter etc.

  Är ju hälsofetter, fast inte tillsammans med bröd och potatis. Vi måste få äta vad vi vill utan att Livsmedelsverkets fettdoktorer som är arbetslösa, börja hitta på utvägar för att socker, margarin, Becel, LÄTTA, LÄTT OCH LAGOM och nyckelhålstjafs skall konsumeras. Nej, tack!

  Skulle vilja begära skadestånd för de 5 skivorna bröd och ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag, på detta margarin, översockrad youghurtar, cupcakes etc är ju rena rama förgiftningen. Tänk vad bra man mår efter 1 dl äkta vispgrädde.

  LCHF fanns redan 1968 i USA under namnet *Eggwhite and Proteins Diet”

  Inga korrupta gangsterfasoner mer tack, det räcker med de 5 år vi haft med moderaterna!

  Ta reda på först varför de personer med sköldkörtelproblem inte får någon hjälp på KS Solna längre och att man inte tar in äkta sköldkörtel från djur som i Finland.

  Man blir med ämnesomsättningsfel, som beror på hormonbrist och då blir man tjock. Måste dessa misshandlade personer bli bestraffade med skatter, när de har sjukdomar som endokrinologerna struntar i?

  Stress och för lite sömn är ytterligare orsaker till övervikt då insulinet går på högvarv!

 14. 14
  Jan-Erik S. säger

  Frågor till Annika D:
  Har det gjorts någon undersökning där ex.-vis 100 personer under kontrollerade former erbjuds att äta olika ”dieter”?
  Dessa kunde då delas upp på ”20-mannalag” där exvis LCHF, tallriksmodellen, vegetariskk, mm
  äts under 1 månad.
  Alla personers testat ingående och vägs före och efter undersökningen.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Jan-Erik S.
  Jag vet inte av några sådana nyliga eller pågående studier. Det forskas på allt mellan himmel och jord, men inte på denna för människor så viktiga fråga: Vilken kost är bäst för hälsa och vikt?
  Finns det inte pengar till det, eller är frågan för känslig? Är forskarna rädda för att få ”fel” resultat?
  Det är också svårt. Om man gör en sådan studie och får bäst resultat för LCHF så svarar ”experterna” att den kosten ändå är farlig på lång sikt. Och gör man en långtidsstudie, med lottade grupper (vilket ”experterna” kräver), så urvattnas resultatet av att försökspersonerna så småningom återgår till gamla vanor, och då blir det förstås ingen skillnad i resultat mellan grupperna.
  Så hur man än gör så har man ändan bak. Det enda sättet är att människor själva provar sig fram till vilken kost som fungerar bäst för dem. Då blir det enda viktiga att sprida kunskapen om att naturligt mättat fett inte är farligt för hjärtats kärl.

 16. 16

  @ norpan:
  Men när vi blir sjuka av våra ovanor, betalar vi då vården själva?

 17. 17

  @ Jan-Erik S.:
  Här finns en välgjord och ofta citerad studie om vanlig mat och Medelhavskost, som är fattig på snabba kolhydrater.
  https://www.drhirani.com/Assets/lyonfinalreport.pdf

 18. 18

  Marcus ja. Han gjorde ju bort sej i en TV – debatt här om året he he

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Dacke:
  Jan-Erik frågade efter studier som jämförde LCHF, medelhavskost och tallriksmodellen. Den studie du länkar till gör inte det.

 20. 20
  norpan säger

  @Dacke: ja när vi blir sjuka betalar vi vården själva, vem ska annars betala den?

  Om man väljer att teckna sjukförsäkring så kan man då välja ett bolag som ger lägre premie om man äter hälsosamt. Eftersom försäkringsbolagen har ett ekonomiskt intresse av att folk inte ska bli sjuka så kommer de att premiera det som håller oss friska. Och försäkringsbolagen lär inte bry sig om politik, utan se till den riktiga forskning som finns.

  Precis på samma sätt som försäkringsbolagen premierar kassaskåp, säkerhetsdörr, larm, låsbart garage, osv.

  Detta i stark kontrast mot dagens sjukvård/sjukvårdspolitiker som istället har som egenintresse av att folk ska vara sjuka. De har inte något vinstintresse i verksamheten, de har ett egenintresse av att ha så mycket verksamhet som möjligt. Det är nämligen verksamheten som ger intäkter. Intäkter som tas från den friska delen av befolkningen.

  Att sjukvård är gratis är en ”moral hazard”, en fara för moralen. Eftersom sjukvården är gratis så har människor inget ekonomisk incitament att försöka hålla sig friska. Att staten ovanpå detta ger råd som gör människor sjukare gör inte saken bättre.

  De fåtal som inte har råd med sjukvård kommer vi att kunna ta omhand ändå på frivillig basis. Men de kommer inte att få några fetmaoperationer.

 21. 21

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag vet, men om vi skjuter in oss på kolhydraternas farlighet har den ändå lite relevans. Kan Du vaska fram någon studie, som jämför LCHF med Medelhavskost, skulle jag med stort intresse ta del!

  Jag tror inte att en skatt på varesig kolhydrater, fett eller annan näringsgrupp skulle ge någon annan effekt än lite mera pengar till statskassan. Konsumenterna är bundna av gammal vana (socialt arv) och påverkas i fel riktning av reklam och idol-dyrkan.
  De, som reflekterar över sin situation är påverkbara genom utbildning och väl motiverad information. De som inte gör det ger sina barn en smarrig bakelse och ett glas brun läsk att skölja ner den med.

  Vi exponeras i dag med ett antal enkla och snabba lösningar av viktproblemet, och mängden dieter och avsaknaden av någotsånär trovärdig vetenskap bakom gör folk desperata – vad ska man egentligen tro på!

  Allra sämst blir det när debatten når Sandlådenivån. Då tappar de sökande intresset och kvar blir lite underhållning av kvällspresskaraktär.

  Gräv, undersök och redovisa fakta, vänd på alla stenar, det är en modell jag tror på.

  Jag är övertygad om att de flesta obesa inte bryr sig ett skvatt om SLV eller deras kostrekommendationer. Jag har stått i kassaköerna och studerat vad folk köper med sig tillräckligt många gånger för att påstå att så inte är fallet.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Dacke:
  Det var ju det jag skrev att jag inte vet av någon studie som jämför LCHF och Medelhavskost, vare sig på kort eller lång sikt. Därför måste människor själva prova sig fram till vilken som fungerar bäst för dem, förutsatt att de inte är rädda för naturligt mättat fett.

 23. 23

  @ norpan:
  Beror på vad Du menar med ”vi”. Menar Du Vi Svenskar håller jag med, men om du menar Jag och Du och eventuellt våra familjer stämmer det inte alls. Vi betalar en patientavgift, som inte på långa vägar täcker kostnaderna för den konsumerade vården. När sedan högkostnadsskyddet griper in är allt gratis resten av året, eller hur? Jag kan ha fel i detaljerna, det var ett tag sedan jag bodde i Sverige.

 24. 24
  yvonne lofquist säger

  Ang. vårdens kostnader: i Göteborg betalar vi ca 100 kr för ett läkarbesök och 50 kr för besök hos distriktssköterska. När sammanlagda summan är 1.100 kr får vi fortsätta fram till 1 år från första besök i vården. Mediciner fungerar på ungefär samma sätt men där är slutsumman 2.200 kr.
  Vi har 150 kr om året för tandvårdskostnader, det ska finnas ett högkostnadsskydd där också, för den som fyllt 75 år och barn som har helt gratis tandvård.

 25. 25
  Patient-kund säger

  yvonne lofquist Skrev:

  Ang. vårdens kostnader: i Göteborg betalar vi ca 100 kr för ett läkarbesök och 50 kr för besök hos distriktssköterska. När sammanlagda summan är 1.100 kr får vi fortsätta fram till 1 år från första besök i vården. Mediciner fungerar på ungefär samma sätt men där är slutsumman 2.200 kr.
  Vi har 150 kr om året för tandvårdskostnader, det ska finnas ett högkostnadsskydd där också, för den som fyllt 75 år och barn som har helt gratis tandvård.

  Ang. vårdens kostnader i STOCKHOLM:

  Patientavgift 200 kr för läkarbesök.
  Specialist kan vara 350 kr
  Röntgen kan vara 200 kr
  Högkostnadsskyddet 900 kr därefter frikort upp till 12 mån.
  Barn och unga i samma familj har ett gemensamt kort upp till 900 kr därefter frikort upp till 12 mån.

  Läkemedel fullt pris upp till 1100 kr därefter stegvis.
  Mellan 1100 till 1600 kr betalar man 50 %
  Mellan 1600 till 2050 kr betalar man 25%
  Mellan 2050 till 2200 kr betalar man 10%
  Efter 2200 kr gäller frikort resterande 12 månaders period
  Barn och unga i samma familj har ett gemensamt kort…

  Tandvårdskostnader
  https://www.nwt.se/arvika/article50881.ece
  Tandvårdscheck 150 kr/år alt. 300 kr/2 år (mellan 29 – 75 år)
  Tandvårdscheck 300 kr/år alt. 600 kr/2 år (mellan 20-29 år, 75 år -)
  Tandvård upp till 3000 kr, egen ficka
  Tandvård mellan 3000 till 15000 kr, betalar man 50%
  Tandvård över 15000 kr betalar man 15%

  Sjukresor högkostnadsskydd efter 1400 kr
  Hjälpmedel högkostnadsskydd efter 2000 kr

  Färdtjänst – högkostnadsskydd 790 kr helt pris resp. 490 kr halvt pris
  70 kr per enkel resa

 26. 26
  Stefan säger

  @patient-kund,

  Det stämmer inte riktigt med läkarkostnaderna. Jag har fått betala 200 kronor på vårdcentralen, om jag kommer ihåg rätt så höjde dom från 150 vid årsskiftet.

 27. 27
  Patient-kund säger

  @ Stefan:
  Du har rätt! Jag ska se till att det ändras.
  Sorry.
  https://www.vardguiden.se/avgifter

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa