Vilken kost ger längsta och friskaste liv?

En undersökning från Lunds Universitet: Längre liv för den som följer Livsmedelsverket.

Det är intressant att alla vi som åt massor av fullkorn, frukt och grönt, och fleromättade fetter, blev sjuka, och sen blev friska sedan vi övergått till LCHF, med mindre kolhydrater och mera naturligt, även mättat, fett.

Det är tydligen materialet från ”Malmö kost och cancer” som forskarna har utgått ifrån.
Det var utifrån den studien som prof Göran Berglund 2007 konstaterade att mättat fett inte var farligt för hjärtat. Fettintag och kardiovaskulär hälsa…

Kostdoktorn har också skrivit om saken.

 

 

Comments

 1. 1

  Man upphör aldrig att förvånas över media som så okritiskt och som papegojor upprepar det som ”forskarna” matar dem med.
  De forskare som byggt sin karriär på att mättat fett är farligt och att kolesterolet till varje pris måste sänkas kan man ha viss förståelse för att de har svårt att ändra ståndpunkt.
  Men media är jag fruktansvärt besviken på. De är ju också människor och äter och dricker har diabetes är överviktiga och har barn.

  Som dr Dahlqvist skriver. Det som nu påstås förlänga livet och som upprepat i radio hela dagen – det var ju så vi åt tidigare och fick diabetes och blev överviktiga.

  Om det som dr Dahlqvist antyder är en gammal studie så tolkar jag det som desperation. Om marken tidigare skakade under etablissemangets fötter så måste det nu kännas som en mindre jordbävning.

 2. 2
  aviator1945 säger

  Instämmer. Förresten, i gårdagens Mark’s Daily Apple, så kommenteras norrbottenstudien vid adress https://www.marksdailyapple.com/is-it-time-to-retire-the-low-carb-diet-fad/#axzz1yGEPMT4f.

 3. 3

  Margareta Lundström, Göteborg Skrev:

  …Om det som dr Dahlqvist antyder är en gammal studie så tolkar jag det som desperation. Om marken tidigare skakade under etablissemangets fötter så måste det nu kännas som en mindre jordbävning.

  VÄL TALAT ❗

 4. 4
  Lars Bern säger

  Livsmedelsverket är bara patetiskt.

 5. 5
  Jan-Erik S. säger

  Diskuterades flitigt på Expressen idag.
  Många kommentarer och en överväldigande majoritet anser att LCHF är överlägsen.
  Tack för att du finns Annika.
  Du är en levande legend och utan tvekan kommer du att gå till historien som den person som fick svenska folket att vakna upp.

 6. 6

  Åsså säger dom att enbart 3 % följer SLV:s kostråd. Kan det stämma?

  Våra skolor, sjukhus och äldreboende följer väl råden eller uppmanas att göra det och det måste helt enkelt vara fler än 3 % ! Sådant sifferlurendrejeri…… Eller har nu SLV:s kostråd ändrats så snabbt gentemot Medelhavskost, så att alla våra institutioner inte hängt med (dvs. skolor, fängelser, sjukhus, äldreboende mm. …) ?

 7. 7

  Grillmat med lite karbohydrater og mye kjærlighet
  ”Et annet lavkarboalternativ er å gjøre som Sveriges lavkarbodronning Annika Dahlqvist, som spiser en tykk skive smør til lunsj.”

  https://www.klikk.no/helse/dinlavkarbo/oppskrifter/article750154.ece

 8. 8

  Kostdoktorn har ”sågat” det hela HÄR – som jag tolkar det han skrivit.

 9. 9

  Just skrivit klart det sista till en intervju för Hello Alanya Magazine som kommer i julinumret. Det tog lite tid att få ihop, första gången jag gett en intervju skriftligt på engelska…

  Mycket om LCHF-kosten och vår naturliga mat blir det och vad den gjort för min hälsa.
  Tidningen kommer att nå 10000-tals turister, artikeln blir både på holländska och engelska.

  Så roligt att få vara med och sprida den här kostmodellen mer internationellt.
  Är du på plats i Alanya under juli, så finns tidningen att hämta gratis på turistbyråer och många butiker och restauranger.

 10. 10

  Birgitta Höglund’s Mat Skrev:

  Tidningen kommer att nå 10000-tals turister, artikeln blir både på holländska och engelska.

  Jag är långt ifrån Alanya, men tjusigt säger jag, att du lyckas sprida LCHF internationellt. Kanske kan din engelska text återges hos https://www.kostradgivarna.se/ så småningom.

 11. 11

  Fast jag är övertygad om att Medelhavsdieten, enligt strikt definition, ger absolut bäst resultat vad gäller långvarig hälsa. Den är inte så infernaliskt fettrik, har inget fast fett typ smör eller margarin, som kräver substrat i form av brödskiva. Matfettet, som i huvudsak består av olivolja, är varken kärnat eller saltat och har lång hållbarhet

 12. 12

  Dacke; Då har du inte sett ost och smördiskarna i Turkiet, på Cypern och Kreta. Bott där på långsemester under många år, mycket mättat fett i maten.
  Feta kycklingar, lamm, nötkött och korvar med hög fetthalt är dyrare än det magra. I slakteributikerna säljer de den feta köttfärsen till ortsborna medan de tror att vi turister vill ha magert. De ser väldigt förvånat på mig när jag ber om de fetaste bitarna 😉
  Kycklingvingar är dyrare än brösten i Turkiet, just för att de innehåller så mycket av det fett som gör oss mätta. Ostkonsumtionen är så hög, så ibland är det svårt att få tag på grädde på hösten. För de har producerat så mycket helfeta ostar av den.

  Den Medelhavskost som förespråkas i Sverige är inte alls särskilt lik den som äts på plats. Tyvärr har mycket av den västerländska skräpmatskulturen börjat ta över, med följd att många blivit överviktiga. Olivoljan äts tyvärr inte i lika stor utsträckning längre, den har av många bytts ut mot billigare solrosolja i matlagningen.
  Det sänds program på Turkisk TV, där invånarna uppmanas att äta sin traditionella frukost på ägg, ost, oliver, bladgrönsaker, tomater och dra ner på socker och bröd.

 13. 13

  @ Birgitta Höglund’s Mat:
  Hej Birgitta
  Jag är väl medveten om avarterna, därför poängterade jag den strikta tolkningen. Bor själv en timmes bilväg strax norr om Marseille, och i snabbköpet kan man göra sociologiska undersökningar medan man står i kassakön. De gravt överviktiga fyller sina kundvagnar med öl och läsk, kompletterar med ett tiotal baguetter och söta kex till barnen etc. Fast det är inte vad man definierat som Medelhavskost, som ju emanerar från fiskarbefolkningen på Kreta, där man inte hade kor, alltså varken smör eller grädde. Ostarna kom från får och getter och fettet från oliver och sardiner. Trevligt att den turkiska TV n sänder så välinitierade program. det finns kanske ett litet hopp i ändan på tunneln!
  Ha en trevlig midsommar!

 14. 14

  Tack detsamma, Dacke. Intressant att få höra rapport från din Franska horisont 🙂

  Fårsmör är och har alltid varit en del av den traditionella Kretensiska matkulturen, fler sorter säljs i butikerna än idag.
  Men den stora fettkällan på ön är olivolja. I genomsnitt äter en man ca 1 liter olivolja i veckan, fick jag veta på en guidad utflykt vid förra besöket. Det ihop med fisk, får, get, ost, ägg, nötter, mycket grönt och frukt, ger en annan bild än den Medelhavsdiet som de Svenska myndigheterna rekommenderar.
  Precis som vår Svenska urbefolkning, Samerna, de åt en kost med betydligt mer fett än den Livsmedelsverket rekommenderar idag 😉

 15. 15

  Var nyligen i USA och hade problem med att avboka en betald taxiresa, så jag frågade
  en kvinna på flygplatsen om hjälp. Hon kom fram direkt och avbokade taxin.
  Jag frågade hur gjorde du?
  Hon sa: ”Never press the button they ask for!”

  Att fler och fler förstår detta, är tydligt, Hörde att den lokala hälsokost affären aldrig sålt
  så mycket kokosfett någonsin som nu.

  Så LCHF sprids trots lobbyisternas massiva insatser.

  Ha en skön midsommar.

 16. 16

  Den tyska veckotodningen Focus ägnar denna vecka sex sidor åt kolhydratrestriktion. Här nämns ”LCHF” tillsammans med fem andra optioner, Atkins, South Beach, GI och vad det nu var.

  Flera posiitiva vittnesbörd, bl.a. expresidient Clinton. Officiella organ har har tydligen tackat nej till att kommentera, t.ex. DGE som utbildar dietister. Ingen professor kommer till tals.

  På frågan vaför det fungerar tvingas man dock tillbaka till Kalorimyten. Det fungerar eftersom så många fettkalorier vid de ordinarie måltiderna gör att man är mätt hela dagen och smygäter inte mellan måltiderna. Alltså får man inte i sig för mycket mat, heter det

 17. 17
  wikileaks säger

  Kosten påverkar inte hälsa så mycket det är tarmfloran som vi får av kosten som påverkar vår hälsa.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mjolkfett-bakom-vastvarldens-tarminflammationer

  Över 30.000 svenskar lider av inflammatoriska tarmsjukdomar. Nu ser gåtan ut att få en lösning: Det handlar om skadliga bakterier som trivs bland mjölkfetter.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 wikileaks:
  Om det var mjölkfetterna som var boven i dramat så skulle smörätare vara sjukare än andra, men det är de inte.

 19. 19
  wikileaks säger

  Dietary-fat-induced taurocholic acid promotes pathobiont expansion and colitis in Il10−/− mice
  https://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature11225.html?WT.ec_id=NATURE-20120614
  https://www.nature.com/nature/focus/humanmicrobiota/index.html

  Western diet changes gut bacteria and triggers colitis in those at risk
  https://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-06/uocm-wdc060812.php

  LCHF får välja vägen framåt nu.
  1.Sekt där man indoktrinerar fanatiker med att kolhydrater är giftiga.
  2.Acceptera att LCHF förbättrar tarmfloran för dom flesta och att det är orsaken till en god hälsa.

 20. 20
  wikileaks säger

  19
  Du blir inte sjuk om du saknar bakterien Bilophila wadsworthia, då kan du äta hur mycket smör som helst.

  LCHF kosten är för övrigt bra och kan säkert motverka bakterien.

 21. 21
  Vox Humanae säger

  @ wikileaks:
  Vilket skitsnack. Vi är tusentals som blivit av med mag/tarmproblem efter att vi tagit bort kolhydrattäta livsmedel och lagt till mjölkfett. Hundratals som blivit bedömda som kroniskt sjuka i olika magsjukdomar. Detta är som vanligt ett desperat försök av en misslyckad yrkeskår att försöka skyla över sin egen inkompetens.

 22. 22

  @ Birgitta Höglund’s Mat:
  Synd bara att vår bloggvärdinna är så avogt inställd till olivolja! LCHF med olivolja som bas skulle absolut vara ett lyft!

 23. 23
  wikileaks säger

  Vox Humanae
  Dina ”mag/tarmproblem” försvann när du slutade mata dom dåliga magbakterierna med kolhydrater.
  Kolhydrater kan inte direkt ge magproblem, bakterierna som lever på kolhydrater ger oss magproblemen.

  Det jag säger visar att SLV inte als vet hur maten påverkar vår hälsa.
  SLV tror att dom studerar hur maten påverkar hälsan, det dom i praktiken studerar är hur kosten påverkar tarmfloran och vilka sjukdomar tarmfloran sen orsakar.

  Jag säger inte att vi ska sluta med smör dom som har bakterien Bilophila wadsworthia och lider av inflammatorisk tarmsjukdom, måste försöka att svälta ut bakterien med en diet eller om det går eliminera bakterien med något antibiotikum.

  LCHF fungerar men förklaringen till varför det fungerar är fullständigt fel.

  Det har kommit en del anekdoter som har sagt att LCHF förvärrar deras magsjukdom.

  Det är varken kolhydraterna eller fettet som orsakar våra sjukdomar det är bakterierna som gör oss sjuka.
  Några år till så är det bevisat.

 24. 24

  Skummade igenom första artikeln det står, reagerade på plausible=(Kanske, kanske inte) ”The data provide a plausible mechanistic basis by which Western-type diets high in certain saturated fats might increase the prevalence of complex immune-mediated diseases like inflammatory bowel disease in genetically susceptible hosts.”
  Ska ta och läsa lite mer om det där.

  wikileaks Skrev:

  Dietary-fat-induced taurocholic acid promotes pathobiont expansion and colitis in Il10−/− mice
  https://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature11225.html?WT.ec_id=NATURE-20120614
  https://www.nature.com/nature/focus/humanmicrobiota/index.html
  Western diet changes gut bacteria and triggers colitis in those at risk
  https://www.eurekalert.oamåt nu.
  1.Sekt där man indoktrinerar fanatiker med att kolhydrater är giftiga.
  2.Acceptera att LCHF förbättrar tarmfloran för dom flesta och att det är orsaken till en god hälsa.

 25. 25
  ragnhild säger

  Mr. X
  1. Lchf är en god väg till hälsa; då kosten svälter bacteriene (hypotes, men forskas på intensivt f.n.)
  Du och jag är eniga om att lchf ….. osb. – det har du här och der uttalat tydligt/konsist.

  2. Kohlydraterna (eks. spannmål/korn) gör ingen skada i sig själv!? Då måste nämnda bacterier oppstå
  som resultat af att vi äter för mycket ”skitkohlydrater” bredvid – och det gör vi jo – inte?- jo!!

  3. Anekdoter om att lchf lchf förvärrar deres magsjukdom. – den ”köper” jag inte; den måste du svara på.

  https://blogg.lavkarbokosthold.no/tag/pal-jabekk/
  https://paljabekk.blogspot.no/

  Läsa också vad han säger om ”KORN”/Spannmål – inte människoföda.

  Så lett det er å akseptere att dyr har sin naturlige kost (kossor; gras, eks. MEN; vi männskor kan äta alt – Tror du det? Inte gör jag!

  4. Varför forskas der så intenst på bacterier. Vem sponsar denne forskningen. Vet du det?

  Diabetes- och andra metabola sjukdomer exploderar; katastrofal utbredelse. Vi vet inte exact orsak – men tror det har med vesterlandsk kost att göra.

  Jag är lite shockad över att vägen mot lösning iflg. dig och diverse forskare, går via bacterier som ska sikra att ja ”skitmaten” skal bestå, och även exporteras till resten af världen (redan igång) – med resultatet att diabetes m.m. sprids. Resultat, massor af nya medisiner (via forskningen) så att läget kan stabiliseras = alla nögda – än liten stund kanske – tills man måste forska vidare, för nu kommer nästa katastrof – nya sjukdomer, men då har forskarna hunnit komma fram till nya hypoteser – och sätter igång esperimenter- nya medisiner ell. operationer……. here we go again…..

  Mr. X: ”Acceptera att LCHF förbättrar tarmfloran för dom flesta och att det är orsaken till en god hälsa”.

  Ja, den ”köper” jag 🙂

  Ditt snakk om: ”Sekt där man indoktrinerar fanatiker med att kolhydrater är giftiga”, tycker jag är bara dumt/ ditt sätt att provosera? – onödigt, rör ingen/inte någon af oss lchf-are – vi är kommit längre/passed that/ignoring it…. you see 😉 – Dölja inte meddelande/Info´n (om du tycker den är viktig) bakom trams som det där.

  Ha det fint – ALLA 🙂

  p.s.; svårt att gå hungrig och handla idag – läste på kostdoktorn (eng.blogg) att ignorera all skitmaten – som var den där inte – det hjälpte. 80% (ca.) är jo ”skitmat” som jag kallar det – usj.

 26. 26

  Glad midsommar Annika, min stora hjälte 🙂

 27. 27
  ragnhild säger

  https://www.nature.com/nature/journal/v486/n7402/full/nature11234.html

  : A bit down on the page;….. ”Conclusions”;

  …………. ”Many details remain for further work to fill in, building on this reference study. How do early colonization and lifelong change vary among body habitats? Do epidemiological patterns of transmission of beneficial or harmless microbes mirror patterns of transmission of pathogens? Which co-occurrences among microbes reflect shared response to the environment, as opposed to competitive or mutualistic interactions? How large a role does host immunity or genetics play in shaping patterns of diversity, and how do the patterns observed in this North American population compare to those around the world? Future studies building on the gene and organism catalogues established by the Human Microbiome Project, including increasingly detailed investigations of metatranscriptomes and metaproteomes, will help to unravel these open questions and allow us to more fully understand the links between the human microbiome, health and disease”…….. sitat slutt.

  Tja, varför inte forska på LCHF – vad står i vägen …. ha, ha – det vet vi jo – inte?

  Bakterieforskningen är publisert; och tilgjengelig for oss alle. Syfte är: Roa ner massorna, akseptera att skitmaten er okey-ät och standa ”happy” because; om 50 år har vi ett resultat; och om inte så går det 50 år till – och då är lösningen ganske så ”primitiv” – och den är – gissa*…. 🙂

  *Lchf så klart 😯

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ Ari:
  Glad midsommar till er alla!!

 29. 29
  wikileaks säger

  ragnhild
  ”Jag är lite shockad över att vägen mot lösning iflg. dig och diverse forskare, går via bacterier som ska sikra att ja ”skitmaten” skal bestå”
  Jag säger inte att vi ska äta skräpmat.
  En bra tarmflora gör att vi kan äta sill och nypotatis på till midsommar med jordgubbar efteråt

  Med en felaktig tarmflora så har du diabetes och då kan du inte äta nypotatis, tråkigt liv.

  Det kommer ett paradigmskifte när det gäller kosten men det blir inte som många tror.
  Kosten påverkar tarmfloran och det är en felaktig tarmflora som gör oss sjuka.

  ”Varför forskas der så intenst på bacterier. Vem sponsar denne forskningen. Vet du det?”
  Därför att bakterier orsakar många av våra sjukdomar, metahit är främst betalt av Eu

  Lysna på radion
  https://www.bbc.co.uk/programmes/b011jv8r

  ”Tja, varför inte forska på LCHF – vad står i vägen”
  Dom som tänker tjäna pengar på LCHF står i vägen för dom vill inte att folk ska bli friska på fel sätt.
  Läkemedelsbolagen talar inte om att man kan äta LCHF för då säljer dom inte några läkemedel.
  LCHF industrin talar inte om att man kan byta ut sin tarmflora för då får dom inte sälja sitt budskap.

  Vi har ätit fett och kolhydrater under hela vår existens, varför skulle dom viktigaste energikällorna orsaka våra sjukdomar?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 wikileaks:
  Jag måste ha missat något. Hur menar du att rätta sättet att bli frisk på för diabetiker och metabolt sjuka är?
  Hur ska de byta ut sin tarmflora?

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ wikileaks:

  Vetenskap behöver inte vara komplicerad men innebär alltid en förenkling.

 32. 32
  ragnhild säger

  He, he; Tarmbacterien gör oss sjuka; bl.a. orsaker diabetes – that´s why du är inviterad att genomgå GBP
  operation i forskningens namn – ”titthol”-operationer är kanske också en del av forskningen (ref. tråd på kostdoktorn.se) – det kan nämligen tolkas dit hen att diabetes 2 läkas via stympningerna – inte att jag har läst någon forskningsrapport, men …. det ryktes… 😉

  LCHF holder bakterien(rna) i sjack säger mr. X här.

  Man mistänker att animalsk fett (ref. mr. X´s länker) inte är något människorna ska äta för mycket af – iallafall har forskarna blitt serverad denne info – och i samma slängen inviterad på hypotetisk vis att delta i forskning på tarmbacterier – först i uniten, så lobbas det i EU, och så har EU engasjerad sig – voila – även Sverige har hängt sig på…… millioner af kronor tilstått och delat ud.

  Bacterier – jag repeterar; Och lägger till – mr. X: – Sild och poteter äter många på midtsommaraftonen – men det holder med evnt. 1-2 potet = dårligt eks. du tog der. Hei you, har du någon tanke om vad vi människor är anpassad att äta – Alt? – korn/spannmål? Goda kolhydrater: Läs här i bloggen (egen tråd) om vilka kolhydrater som hör till lchf – lchf är jo enkel, ren mat = besprutning och felernæring till djur, som spannmål till kor o.l. Resten er jo skit.

  Bacterieforskningen kanske kan vara intressant i sig själva. Men den är nog initierad af desperations”känningar” – pluss industrien, who dont admit, or give away anything when it comes to profit. Många år med bacterieforskning, och stympningar är närmaste framtiden…. join in if you want – close your eyes for more simple solutions – up to you and me. Kanske kommer der en bok i framtiden som heter ”Hjernevasket” – handler kanske också om forskare. Finns den allerede?

  Ref. story from Italy:
  ”Jomfru Maria ”frelste” befolkningen (via bønn?) fra pesten… – då bygde de en kirke for å ære henne”.

  ”Amerikanerna reddet Italia fra Tyskland, da kom mcDonalds”.

  ”Bacterieforskning (regi?)”:

  ”Rädda världens hälsa”, resultatet blir……. ?

  God natt – ha en fin dag imorgen. St. Hans kvelden her vest regnet vekk/bort – men været må vel også få vise seg skikkelig en gang i bland. Kvelden ble fin nok, den 🙂

 33. 33
  ragnhild säger

  Avsnitt 3 – rettelse:

  ”lchf är jo enkel, ren mat = besprutning och felernæring till djur, som spannmål till kor o.l. Resten er jo skit”

  Jag menar att det är sorgligt att vi ofta måste ta til tacka med besprutad/sprøytet mat, och eks. køtt fra dyr som er född opp på ”kraftfor”/spannmål eks.

 34. 34
  läckan säger

  Kunskap som inte passar in i LCHF censureras.

  Forskningen pekar på att magbakterier är orsaken till insulinresistensen.
  Noll studier finns som visar att kolhydrater orsakar insulinresistensen.
  Hundratals studier visar att bakterier orsakar insulinresistens.

  Varför går det inte att förändra en åsikt när ny kunskap kommer?

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 35 läckan:
  Ni som tycker att magbakterier är intressanta i sammanhanget får hädanefter starta en egen blogg om det. Jag orkar inte läsa era kommentarer om det mera, utan kommer att radera dem.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa