Brev från Österrike

Jag fick ett mail från Österrike:
”Dear Dr. Dahlqvist!
Please excuse me for writing in English, my Swedish is even worse…
I live in Österrike, 6 mil söder om Wien. In the early 1960s when I was student at the University of Technology Wien, I spent 5 summers working in a handelsträdgård nära Stockholm och lärde mig litet Svenska. 2009 I had my 70th birthday and my family’s present was a journey to Sweden. After drygt 45 years I was to see Stockholm and my trädgård and hopefully gamla bekanta igen.
As a preparation for the journey I wanted to brush up my Swedish a little which I had not practiced all the time. To become acquainted with språkets melodi igen I began to listen to SR P1 on the internet. One day I happened to hear an intervju with you –  you were to keep a lecture in Stockholm. It was the first time for me to hear about LCHF and although I did not understand too much (bad sound quality and my bad Swedish) I became interested in what you said, it sounded so logical!
At this time I had 90 kilo (173 cm), wanted to loose some weight but never succeeded, simply because my method was wrong – kalori räkning. As soon as I came to Stockholm jag köpte din bok „Anta din viktigaste utmaning“ and your and Airams kokbok. Already after my 10 days stay in Stockholm I had lost 2 kilos. Not the least because it was possible to eat LCHF-like in my hotel with an excellent frukostbord.
Back home again I continued this new lifestyle and after some 6 months I was down to 76 kilo and felt much better than before. Not only this, I developed a behov eller beroende for motion so I started jogging and cycling, which I never had done before and felt ännu bättre. This is my fourth year of LCHF, my weight is still 76 kilo and my cholesterine is – as the doctor said – „super“.
I simply had to tell you this to express my gratitude for your engagement and all your activities in LCHF. I wish you all the very best!
Stor kram,
XX”

Det låter ju helt underbart. Hur ska vi göra för att sprida LCHF-budskapet över världen? Tusentals och miljontals människor skulle kunna få ett bättre liv.

 

Comments

 1. 1

  ”Hur ska vi göra för att sprida LCHF-budskapet över världen?”

  I Sverige med så många som möjligt av dem Wi möter – och så ofta som möjligt (utan att vara påträngande) – ”tugga om” (+ på nätet) att det gäller att äta så mycket som möjligt av artegen föda = ”riktig mat” för att må optimalt bra – som jag ser det.

 2. 2

  Det är bara att konstatera att sällan har någon betytt så mycket för så många!

 3. 3

  Det är så att jag får tårar i ögonen……!

 4. 4

  Jag tror att allt gott sprider sig av sig självt, det kan vi se här.
  underbart att läsa denna skrift på både engelska och svenska .

  Inger

 5. 5

  Jag tror att det sprider sig av sig självt , det kan inte bli bättre
  än få läsa detta inlägg på engelska och lite svenska ,alla
  människor pratar om vilka fördelar det har med LCHF maten
  Vi går ner i vikt vi MÅR görbra ”göteborgska” rent ut sagt…

  Inger

 6. 6

  Mina inlägg går tydligen inte igenom VArför

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 inger:
  Kommentaren kommer tyvärr inte upp omgående när man har sänt den, för den som har sänt den.. Man får trycka på F5, uppdatera, då ser man kommentaren.

 8. 8
  Agneta säger

  Vilket härligt brev!

 9. 9
  LenaK63 säger

  Sweet!! Vi gör vad vi kan vi här ute i förskingringen! Men det är svårt. Alldeles för mycket Brötchen!

 10. 10

  Google-översättning på tyska:
  https://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=sv&tl=de&u=https%3A%2F%2Fdoktordahlqvist.se

  Kanske kan vi be alla som har bekanta i andra länder att skicka en googleöversättning på olika språk?
  Jag kan inte tyska men förhoppningsvis är översättningen läsbar och begriplig för den som kan.

  Det finns ju massor med bloggare i andra länder, precis som här i Sverige, men vanligtvis har man bara översättning till engelska från svenska.

 11. 11

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Man får trycka på F5, uppdatera, då ser man kommentaren

  Kan man be webbmaster om en ändring så att sidan uppdateras automatiskt?

 12. 12

  Är det någon som kan ryska och kan avgöra om detta är begripligt?
  https://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=sv&tl=ru&u=https%3A%2F%2Fdoktordahlqvist.se

 13. 13
  Professor Göran säger

  Detta är väldigt positivt!

  Jag kan själv inte annat än konstatera att LCHF sprider sig på många olika sätt och ofta från person till person.

  Här är två anekdoter från nordligaste Sverige och händelser idag.

  Vi åkte från Gällivare till Haparanda och stannade och fikade på ett ”mysigt ställe”, Vippabacken, och kom i samspråk om LCHF med en av ägarna.

  Jag berättade att jag hade blivit av med 20 kilo på två år och då berättade han att han blivit av med 60 kilo på fem år på strikt LCHF. Dessutom var han diabetiker och behövde heller ingen medicin. Han berättade också att han gick på dialys men verkade väldigt övertygad om fördelarna med LCHF. Det lustiga var att han inte kände till begreppet LCHF men visste ändå att han skulle undvika alla kolhydrater och att han måddde så bra av det.

  Under middagen här på Cap East serverades också LCHF till alla 40 deltagare, troligen pga att den som arrangerar konferensen själv idag är LCHF’are vilket möjligen kan bero på mitt inflytande. Min bordsdam skar dock samt och synnerligen bort allt fett från sin entrecote men jag ville inte be henne om att putta över det på min tallrik av sociala skäl.

 14. 14
  Bustas säger

  Dr Annika!
  Du undrar:
  ”Hur ska vi göra för att sprida LCHF-budskapet över världen? Tusentals och miljontals människor skulle kunna få ett bättre liv”.

  Du kan vara lugn, det sprids som ett pyramidspel. Ett litet exempel: Jag har en vän här borta i Litauen som jag träffade av en ren tillfällighet flera år tillbaka. Han är walesare och jobbar som brandman i staden Port Talbot. Då han såg min dramatiska viktnedgång för 3-4 år sedan, ja då började han äta en LCHF- liknande kost. Han var inte överviktig men hade små hälsoproblem. Förra veckan, då han besökte mig, meddelade han att fyra brandmän på hans station nu äter strikt LCHF och två av dem hade ”fått med” sina fruar. Givetvis kommer dessa sex personer att driva ”pyramidspelet” vidare osv. osv. Ökningen av antalet medvetna sker alltså i kvadrat och detta kommer snart att visa sig både här och där.

 15. 15
  hajeem säger

  Hej Annika!

  Det gör jag redan: alla mina vänner och bekannta i Nederländerna har blivit informerade om dig och din blogg. De var lite rädda att testa. De tyckte först att jag hade blivit galen 🙂 Nu vet de bättre!

 16. 16

  Bustas Skrev:

  Dr Annika!
  Du undrar:
  ”Hur ska vi göra för att sprida LCHF-budskapet över världen? Tusentals och miljontals människor skulle kunna få ett bättre liv”.
  Du kan vara lugn, det sprids som ett pyramidspel. Ett litet exempel: Jag har en vän här borta i Litauen som jag träffade av en ren tillfällighet flera år tillbaka. Han är walesare och jobbar som brandman i staden Port Talbot. Då han såg min dramatiska viktnedgång för 3-4 år sedan, ja då började han äta en LCHF- liknande kost. Han var inte överviktig men hade små hälsoproblem. Förra veckan, då han besökte mig, meddelade han att fyra brandmän på hans station nu äter strikt LCHF och två av dem hade ”fått med” sina fruar. Givetvis kommer dessa sex personer att driva ”pyramidspelet” vidare osv. osv. Ökningen av antalet medvetna sker alltså i kvadrat och detta kommer snart att visa sig både här och där.

  VÄL TALAT ❗ – fast motsatt det ekonomiska globala pyramidspelet – som ju missgynnar oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder, tyvärr tyvärr… 😥

 17. 17
  LCHF-Bengt säger

  Jag har nyligen fått min chef och hans fru att börja med lchf. Han har ju sett min hälsoresa från när jag var sjuk och fram till idag, I början trodde han att jag var tokig med allt fett, men han har ju sett vad som hänt med mej på 1,5 år med kosten, piggare och friskare än någonsin.

  Det känns väldigt trögt att sprida kunskapen när vi blir motarbetade hela tiden, och väldigt många människor är sockerberoende, och/eller ointresserade av kostens betydelse, tyvärr.

 18. 18

  ”Simma lugnt” – för Legend of the Chessboard = chackbrädesmatematik = dubbelt upp blir ”oändlig” FRAMGÅNG för LCHF-kosten – över lite tid sett – som jag ser det. 🙄

 19. 19

  De här bra exemplen hjälper alla som är intressearde av LCHF. Men de vore roligt att läsa om de vanligaste problemen när folk börjar med LCHF, och bra sätt att hantera dem.

 20. 20

  Hjälp till att bojkotta Carb blocker och de som marknadsför det som en quickfix för att kunna fortsätta äta på samma sätt som förr.
  LCHF är inte en snabbantningsmetod som ”tillåter” bröd och pasta, genom att ta ett suspekt piller, som dessutom har en hel del otrevliga biverkningar för magen.

  Vi är ju många som äntligen blivit bra i våra magar av att utesluta gluten…
  Läs mer om Carb blocker hos Mariann Andersson.

  https://mariannslchf.se/carb-blocker-bluffen/
  mariannslchf.se

 21. 21

  Ett program om alzheimers nu på svt 2 . De pratar mycket om att sänka kolesterolet genom att äta rätt och äta medicinen, alltså minska på fett bl.a . Vad säger ni om det??????? Hoppas att det går att se på svtplay. Repris mitt i natten imorrn

 22. 22

  Okey

 23. 23

  (Read more) varför inte (läs mer)??????

 24. 24
  ragnhild säger

  #21
  Ja vad måste till. Det är sååå tragisk – och folk lider onödigt.

  (norsk): Legene synes å være helt i legemiddelindustriens klør idag. Det er omtrent bare receptutskrivning som gjelder – for alt for mange lidelser. En av bivirkningen kan bli pille-avhengighet. Det synes ikke som de er hverken intressert i eller fokusert på å fremskaffe informasjon fra annet hold enn pilleindustrien. Der er der jo noe som dekker det meste.

  Ny yrkestittel for almenlege kunne bli;
  *medikamentekspert – utdannelsen lik som nå, men bløffen tatt bort.

  Respektløst?
  Jo, men troverdigheten har etter hvert veldig dårlige kår –
  når vi nå vet at – ja nettopp; legemiddelindustrien rår. –
  Det heter at ”man høster som man sår –
  og nå må jeg jobbe – etter enda en kaffetår 🙂

  p.s. syntes også det var veldig koselig det brevet fra Østerike – forunderlig og så heldig du var som kom over bloggen til dr. Annika. Mange av oss har bare helt tilfeldig blitt kommet inn på nye helsebringende spor- akkurat som du.

 25. 25

  En anekdot från Kinesiska Muren, som vi besökte i höstas. Det råkade bli i sällskap av en ca 40-årig, lång, smärt och vältränad man från Australien. I min familj hade vi med oss kaffe, kokta ägg och majonäs, d v s ”fika”, som vi intog under en paus. Vår nyfunne vän tittade lite undrande på oss, så jag förklarade den ”märkliga” matsäcken. Utan ett ord tog han fram sin plånbok, plockade fram körkortet och räckte det till mig. Kortet visade ett runt och plufsigt ansikte utan likhet med den stilige man jag hade framför mig. Givetvis blev det lite samtal om våra erfarenheter och det visade sig att hans kost bestod av mycket protein men inte så mycket fett och väldigt lite kolhydrater.
  Jag hoppas att han hemma i Australien berättade om de ”tokiga” svenskarna med äggen och majonästuben.

 26. 26

  Jag var ytterst tveksam till Lchf nyligen, men har grävt en del om Lchf och anti-Lchf. Så nu ska jag börja på Lchf för hälsans skull. Det verkar som om den minskar riskerna för hjärtkärlsjukdomar, diabetes, cancer etc markant, oklart hur mycket, men ett klart trovärdigt hälsomässigt alternativ. Men kan man lägga till D-vitamintillskott med?

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Roy:
  Jag tror att de flesta LCHF-are äter D-vitamintillskott under den mörka delen av året. På sommaren får vi D-vitamin av den högtstående solen.

 28. 28

  Apropå D-vitamin – Gamla och nya aspekter på unikt vitamin (video ca 60 min) med Överläkaren Mats Humble

 29. 29
  Sebastian säger

  Det finns ju ingen kost som är så rik på D-vitamin
  som lchf så det behöver man nog inte oroa sig över.
  Jämför med veganmat som nästan inte innehåller
  något D-vitamin alls.

 30. 30
  ragnhild säger

  Jag äter D-vitamin varje dag året rundt (5-6-7 kapslar/á 20 ug), – är jag mycket i solen tar jag lite mindre – 1-2-3 🙂

 31. 31

  Bustas, Professorn mfl, underbart.
  Sitter och knappar med en hand, den andra armen bruten och i gips. Försöker hitta på LCHFmat som inte behöver mycken tillagning, är ensamstående, så jag vill kunna handla mycket på en gång när jag får hjälp
  Flera ägg om dagen förstås, men ideer mottages tacksamt, Glad midsommar !!

 32. 32
  Professor Göran säger

  @ lands:

  I vår ”normala” kostvärld lever många för äta och blir sjuka – ”vällevnad”!

  I LCHF världen äter vi för att leva och bli friska och då blir maten också enkel. Kokt eller stekt kött, fisk eller fågel och gärna en stor klick smör. En bit fetost, lite bär och tjock grädde som efterrätt.

  Just nu gäller en stor bit getost och ett lagom stort glas rödvin framför en brasa i en öppen spis för att leva 🙂

 33. 33
  Jan-Erik S. säger

  Här har du massor av recept!

  https://www.lchfrecept.com/

  Finns hur mycket som helst.

  Lycka till!

 34. 34

  Tack för alla fina tips.

  D-vitamin blir nog bra att äta året om som Ragnhild gör.

  Med tanke på det enorma motstånd som Lchf möter så har jag svårt att nånsin lita på svensk livsmedelsindustri och svensk handel, om de skulle börja släppa in Lchf-.livsmedel i vanliga affärer. Mitt förtroende för dessa organisationer är tyvärr noll när det kommer till kostråd.

  Midsommarmat är väl inte direkt Lchf-vänlig kost, men man kan väl byta ut gräddfilen mot en fet craime fraiche tex.?

  Glad midsommar alla Lchf:are

 35. 35

  tack för tips

 36. 36
  Eva Tildelöv säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 26 Roy:
  Jag tror att de flesta LCHF-are äter D-vitamintillskott under den mörka delen av året. På sommaren får vi D-vitamin av den högtstående solen.

  Hejsan Annika! Jag äter lchf sedan ett halvår och är helt såld! Jag undrar dock vad jag har missat med D-vitamin? Jag tar inga tillskott ö.h.t. Borde jag det? Passar på att fråga min nästa undran som är lite Off Topic: vad är det för fel med sojamjöl? Jag gjorde en supergod paj, med pajdeg gjord av Saltå kvarns soja. Den är ekologisk och definitivt inte GMO. Vad är problemet då, om man äter begränsad mängd?
  Bästa hälsningar Eva T.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 36 Eva Tildelöv:
  Man behöver förstås inte mera D-vitamin om man äter LCHF än om man äter fettsnål kost. Snarare tvärtom. Utan det är att det har framkommit på senare år att vi i mörka delarna av jorden får för lite sol för att själv bilda det D-vitamin vi behöver, och behöver då ta tillskott under vintermånaderna.
  Ekologiskt sojamjöl är förstås bättre än konventionellt odlat. Men sen är det detta med antinutrienter och fytoöstrogener som gör att vi inte vill äta så mycket av sojamjöl.

 38. 38

  Jag tycker att det här med LCHF är spännande. Hörde talas om Annika för flera år sedan, men jag lyckades aldrig våga mig på dieten förrän nu. Har bara positivt att säga förutom att jag märker av att äggfrukosten jag äter ofta gör att jag kliar mig och får utslag på lymfkörtlar. Förhoppningsvis försvinner åkommorna, annars vet jag inte vad jag ska göra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa