Den välbesprutade jordgubben

Från Dinlokaltidning.se, av Rune Lanestrand.
Den kommersiella jordgubbsodlingen är tydligen en orgie i gifter.

 

Comments

 1. 1
  ragnhild säger

  Dinlokaltidning.se

  Her var det mye bra søndags formiddagslesning; engasjerte innlegg av ulikt slag – takk 🙂

 2. 2

  varför blir vi inte förvånade.. suck

 3. 3
  Ankhan säger

  Vi har skaffat växthus i år och odlar grönsaker till eget husbehov. Tyvärr funkar det ju bara på sommarhalvåret dock. Blir till att även ha egna jordgubbar också… vart ska det sluta….

 4. 4
  LCHF-Bengt säger

  Anledningen till att det finns så många olika bekämpningsmedel är att undvika resistens från insekter eller svampar. När ett preparat är nytt behövs inte så stor dos, men efter några år börjar skadegörarna lära sej giftet och doserna ökas eller byts mot nya medel, hela tiden måste det komma nya medel för att den ”moderna” växtodlingen ska fungera.
  Inte konstigt markerna blir sterila till slut, minns när jag var liten och kunde se mycket mask när pappa plöjde åkern, nu är det bara i kantzonerna masken finns kvar, masken har väl till uppgift att bryta ner växtdelar och omvandla till näring åt nya växter.

  Dom som jobbar vid dessa odlingar får mest gifter i sej, dels genom andning, genom huden, genom kläder.
  Har inte sett någon jordgubbsplockare med gummihanskar, tätsittande kläder och gasmask, vem skulle då våga köpa bären??? Ofta är det sommarjobbande barn, eller folk från utlandet som gör dessa sysslor. Giftet finns ju fortfarande kvar på gubbarna även efter flera veckor. Det var ett hemskt inlägg, men själv tänker jag äta några gubbar iaf, för det är ju jäkligt gott någon enstaka gång.

 5. 5

  Var även uppmärksamma på jordgubbar(och för all del annat) som sägs vara ekologiskt.
  Köpte två liter jordgubbar förra året från ett stånd innan för ingången till en större affär. Det stod ekologiskt på en skylt och försäljaren sa också att det var så. När jag kom hem ringde jag odlaren(det brukar stå på sidan av lådan) eftersom jag tyckte det var för billigt. Odlaren försäkrade att han inte hade ekologisk odling. Ringde butikschefen och uppmärksammade denne. Nästa dag var skylten nere.

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  @ Lasse:

  Tack, det är bra, man ska vara en aktiv konsument. De oseriösa räknar med att man inte ska orka bry sig.

 7. 7
  Emma K säger

  Annika, tack för länken till Runes artikel. Mycket intressant läsning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa