Att laga till ett liv utan insulin

Artikel i Dagens Medicin.
En grupp diabetiker träffas och lagar medelhavskost. Merparten har kunnat sluta med insulin och andra diabetesmediciner.
Hur stor energiandel blodsockerhöjande kolhydrater innehåller medelhavskost? LCHF kanske skulle fungera ännu bättre för diabetiker?

Vad jag förstår så innehåller Medelhavskost fullkornsprodukter och frukt, samt är tämligen fettsnål.

 

Comments

 1. 1

  Ett steg i rätt riktning. Man hör sällan talas om tallriksmodellen numer. Tallriksmodellen är liksom nyckelhålet helt ute. Det kan vi tacka LCHF-kampen för!

 2. 2

  Det gäller ju att äta så mycket som möjligt av artegen föda = ”riktig mat” för att ej få diabetes och må optimalt bra – som jag ser det. Mer om det i sak på den här videon https://www.youtube.com/watch?v=9Hy737EuL-o och i denna bloggkommentar https://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-907

 3. 3
  Helena Hesselmark säger

  Blandar de inte ihop diabetes typ 1 och 2? Oftast har väl diabetiker typ 2 insulinresistens och massor med insulin?
  Helena Hesselmark
  diabetiker typ 0 på lågkolhydratkost i mer än 5 år.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Helena Hesselmark:
  Jag utgår ifrån att alla i gruppen hade typ 2. Det är sällan att typ 1-or befinner sig i vårdcentralernas hägn. De brukar skötas på medicinklinikerna på sjukhusen. Där brukar de få råd om fettsnål och kolhydratrik kost, vilket ofta ger dem även typ 2-diabetes med tiden.

 5. 5

  Jag tror medelhavskost kommer att bli som LCHF när den serveras. Fisk eller kött, grönsaker, lite god ost och olivolja och alltid runt 70 E% fett.

 6. 6

  Varför låter de inte en grupp diabetiker laga LCHF-kost parallellt med medelhavskosten??
  Det vore intressant se om skillnaden är stor eller inte tycker då jag och särskilt borde det vara för forskningen. Jämförande parallella studier!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Cia:
  Jag skulle gissa att ”alla” forskare är så rädda för mättat fett och ”kolhydratbrist” att de inte vågar ha någon grupp på LCHF. Därför måste diabetikerna själva prova sig fram till vilken mat som är bäst för deras blodsockervärden.

 8. 8
  Carina säger

  Ja en person med diabetes typ 1 behöver insulin, då det är en autoimmun sjukdom. Typ 2 diabetiker kan klara sig med hjälp av förändrad kosthållning. Ofta tablettbehandling/ insulin.
  Övervikt brukar finnas med i bilden hos typ 2, och går personen ner, förändrar sin kost och är fysiskt aktiv så kan personen klara sig utan tabletter/ insulin, men inte alltid.
  En typ 1 diabetiker överlever inte utan insulin, men kan dra ner på dosen rejält beroende på kosthållning/ fysiskt aktivitet.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Carina:
  Ja, och den allra viktigaste faktorn i kostbehandlingen för diabetiker (av båda typer) är att minimera kolhydratintaget, eftersom det är kolhydraterna som höjer blodsockret.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa