Har Omega-3 ingen effekt?

Artikel i Aftonbladet: Omega-3 har ingen effekt.

Prof Lars Rydén har lett en stor studie med omega-3-tillskott till diabetiker och jämfört med placebo. Den visade ingen fördel för omega-3-tillskott.

Sen är det befogat att göra en likadan studie på naturligt omega-3 från vildfångad fet fisk. Kanske är det oxiderad onyttig omega-3 i fiskoljan?

 

Comments

 1. 1

  En torped i livsmedelsverkets åsikt att det är väldigt viktigt att använda rätt sorts fett, dvs inte smör utan oljor/margarin med omättade fetter typ omega 3 och -6.

 2. 2

  Diabetes is an inflammatory condition.

  Omega 3 is just one anti-inflammatory agent amongst several anti-inflammatory agents the human body uses.

  In a fire situation if there are 20 arsonists throwing petrol on the fire and you add one fireman to fight the fire, is using just one fireman going to solve the problem and extinguish the flames?

  Sensible people would see that the problem is made worse by those constantly adding fuel to the fire.

  If you want to end the chronic inflammation Diabetes (hyperglycaemia) causes it is sensible to stop the intake of all OMEGA 6 (vegetable, (grain/seed) oils) while also reducing all other sources of inflammation.

  It is also important to employ ALL the possible strategies for damping down inflammation.

  Now we know Vitamin D exerts it’s most powerful anti-inflammatory actions at 50 ng/ml 125 nmol/l is it sensible for anyone (particularly diabetics) to remains vitamin d insufficient?

  If we know diabetics excrete magnesium faster than those without diabetes should we automatically ensure all diabetics are not only aware of the increase need for magnesium but also explain to them how to restore magnesium levels.

  Humans evolved to produce the anti-inflammatory VITAMIN D3 from dawn to dusk and from dusk to dawn humans should be secreting significant levels of the anti-inflammatory MELATONIN.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356389/?tool=pubmed

  Diabetics generally have reduced levels of melatonin secretion.
  So when we can all see that Diabetes is an inflammatory condition and this inflammation is driven by the consumption of foods that increase inflammation and we also know that the most common anti inflammatory reserves are depleted or non existent in most diabetics, who on earth would think that adding a very small amount of the anti-inflammatory omega 3 would have a significant impact.

  If we hope to help diabetics fight their inflammation then first we have to explain what foods make inflammation worse and limit those inflammatory foods, at the same time we have to restore ALL their ways of dealing with inflammation, not just use a pathetic, trivial, placebo amount of one potential approach.

 3. 3
  margaretha säger

  Jag tror det är bättre med naturlig föda med omega 3 än processad. Förr fick småbarn fiskleverolja i dag får dom konstgjord ad vitamin kan det vara det som ger alla dessa överaktiva barn vi har idag.

 4. 4

  ”Sen är det befogat att göra en likadan studie på naturligt omega-3 från vildfångad fet fisk. Kanske är det oxiderad onyttig omega-3 i fiskoljan ?”

  VÄL TALAT

 5. 5

  Hej, tror Annika har helt rätt gällande att det kan vara oxiderad fiskolja (vilket det är i de flesta kapslar tyvärr). Bättre att använda krillolja, vilket naturligt inte oxiderar pga astaxanthininnehållet.

 6. 6
  Birgitta Didrikson säger

  Vad betyder ”sens mig sminkad”?

 7. 7

  Sen är det frågan hur stor var dosen, ofta tar ”forskarna” för små doser.

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ Ted Hutchinson:

  Exactly!

 9. 9

  Väldigt intressant artikel från Ted Hutchinson.

 10. 10
  Anders säger

  Ang dosen; följande står i artikeln:
  ”…Forskarna ville därför ta reda på om man kan minska dödligheten i hjärt-kärlsjukdom hos patienter med typ 2-diabetes eller förstadier till diabetes genom tillskott av OMEGA 3-fettsyra – ett gram per dag.”

  Ett gram per dag! Till och med Livsmedelsverket som alltid aktar sig för att rekommendera doser som skulle kunna ha en positiv effekt, rekommenderar 2,5 – 3 gram!

  Låt säg att man testat en lägre dos av D-vitamin än vad myndigheterna rekommenderar. Det skulle naturligtvis inte få någon som helst effekt. Därefter konstateras då att D-vitamin är verkningslöst.

  Märkligt nog så föreslår prof. Rydén som en slutkläm att man ska äta fisk för att få Omega 3. Men varför ska man det om det nu är fullständigt verkningslöst som han ju konstaterar tidigare i artikeln?
  Osammanhängande och ologiskt. Han verkar inte ha mycket att förlora på att stimulera sin hjärna med megadoser av Omega 3…

 11. 11
  Vox Humanae säger

  Det enda man kan konstatera av denna studie är ju att 1g processad omega3 helt saknar effekt. Det är korrekt att rekommendera folk att äta fet fisk ofta, detta dels för att fettet är naturligt och dels för att man får i sig flera tiotals ggr mera än genom att äta de usla kapslarna. Det är vetenskapligt rätt att döma ut o3kapslar, det är dyrt och verkningslöst, snudd på rena bondfångeriet. Nej, ät riktig mat i stället så blir det resultat av o3.

 12. 12

  måste bli bättre om man äter bra naturlig mat med omega 3 som ekoägg, gräsätarkött och struntar i den odlade laxen..

 13. 13

  Det är inte lätt det där med kropps-kemi. Omega – 3 hit o dit. Det varnas i alla fall för att käka Omega 3 om man dessutom medicinerar med blodtunnande medicin. Och Varför det? Jo Omega 3 förstärker effekten och gör blodet ännu tunnare. Jag instämmer med er som anser att 1 gram/dag är alldeles för lågt för att göra nytta. Den odlade Laxen ger mig huvudbry. Den utfodras ju mestadels med olika sädesprodukter/kolhydrater. Vildfångad – odlad Lax, Är det någon som vet vilka skillnader där är betrf Omega 3 ? Och hur påverkas Omega 3 av upphettning? Om det nu är denna fettsyra som fick våra hjärnor att utvecklas, bör vi trots Professorer ta chansen att käka omega 3. Kan det vara så att de apor som blev kvar väster om Rift-dalen, och inte kom till sjöar med skaldjur o fisk inte utvecklade större hjärnvolym?

  Jag brukar göra mina egna fisk-burgare. Blanda sillfileer med lax 50/50 ner med dom i mixer
  + Lite fänkäl, dill peppar o salt samt en ägggula. En garanterad Omega 3 injektion, naturlig.

 14. 14

  Och vildfångad fisk kan innehålla mängder av kemikalier, ddt, kvicksilver osv. Vi är fucked up.
  Kanske omega-3 och fisk är överskattat att äta.

  Odlad lax innehåller mindre mängd omega3 och mer skräpfoder.
  Sen får vi inte glömma matdokumentären där det går 3kg fisk på varje kg odlad fisk. För att få foder till laxen så fångas vild fisk. Eller hur det var 😉

  Därför tycker jag vi lchf:are bojkottar all fisk.

 15. 15

  Som vanligt när det gäller etablissemangets sk. ”studier” så gör de allt för att tillrättalägga studier för att visa på en ”onytta” av ett livsviktigt näringsämne. Enligt författare, forskare Dr. Tom Saldeen som är en av pionjärerna som förespråkar Omega-3 har han i sin bok ”Allt om Omega-3” visat på vikten av att ett näringsämne inte är nog vid någon som helst terapi. I ovanstående studie av Prof Lars Rydén nämns inga andra näringsämnen, vad jag förstått har deltagarna inte delats upp i några som helst riskgrupper eller så? Rökare, drinkare, överviktiga osv. Enligt T. Saldeen samverkar O-3 med E-vitamin, och då inte vilket E-vit som helst utan det skall vara E-vitaminkost rikt på Gammatokoferol, denna är en mycket betydelsefull antioxidant. Viktigt i sammanhanget är att behålla balansen av gamma-delta-alfa tokoferol. 1g, O-3 är enligt mig 1-2g för lite för att ha någon som helst terapeutisk effekt. Studien är som vanligt helt värdelös i sammanhanget. Studien är bara till för att ”bevisa” att etablissemangets skrämselpropaganda är vetenskap?

 16. 16

  @ hasse:Odlad fisk kräver mindre foder än vilt levande lax. En o-odlad lax äter mer än 3kg fisk per kg kroppsvikt. Odlad lax är därför ekonomiskt godtagbar men inte näringsmässigt, långt därifrån.

 17. 17

  OMEGA 3 Någon som vet? . Inget Bullshit tack
  Återigen Hur mycket Omega 3 innehåller VILD vid resp ODLAD lax
  Förstörs detta fett vid uppvärmning???

 18. 18

  Jag hörde en kock på TV, för inte så länge sen, som sa att, när man ser att det kryper upp vitt fett ur den stekta laxen, då är den färdigstekt (annars försvinner det nyttiga omega3-fetter)!

 19. 19
  Konsument i Sverige säger

  Chatta med Lars Rydén, Aftonbladet idag 13/6 kl 15.
  https://www.aftonbladet.se/debatt/article14972078.ab

 20. 20

  @ Anders:
  ”Osammanhängande och ologiskt. Han verkar inte ha mycket att förlora på att stimulera sin hjärna med megadoser av Omega 3…”

  Jo… – Anders – men professor Lars Rydén är ju en gammal man – och hans ”ålderdomliga” syn på diabetes finns t ex HÄR = ej en susning om att diabetes-2 ”lätt som en plätt” kan rättas till med LCHF-kost.

  ”Medicinens historia borde också ha lärt oss att välanpassade kliniker i alla tider haft en övertro på sin egen samtids åsikter om sjukdomarnas natur och orsaker. Detta, som har gällt föregående generationer, gäller naturligtvis också för oss. Vi kan inte veta vilka av våra åsikter som nästa generation kommer att tala om med ett medlidsamt småleende.” – slut citat av docenten Per Dalén.

 21. 21

  Hjärtsjukdom orsakas av virus,bakterier i placken enligt ny forskning varför skulle omega 3 bota en infektion?

  Diabetes orsakas troligen av en felaktig tarmflora varför skulle omega3 förbättra tarmfloran?

  En överdosering av omega 3 kanske han ha en inflammationsdämpande effekt det syns inte i någon studie om man bara tar lite tillskott.
  Men vill man vara frisk så får man behandla infektionerna.

  Så länge tio olika läkare säger tio olika saker så ska man inte tro på vad läkarna säger.
  Dom kan inget, förstår inget, begriper inget.

  Om dom verkligen kunde något så skulle dom säga samma sak.
  Saker som dom kan har dom samma åsikt om, benbrott, skärsår, vanliga infektioner.

  Varför blir vi i väst sjuka men inte naturfolken?
  Vi kan inte äta oss feta så länge vi är leptinkänsliga, frågan är varför vi drabbas av leptinresitens, och även insulinrestens.

  Att det skulle bero på för lite motion är en ren lögn, naturfolk som inte rör på sig blir inte sjuka.
  Våra motionärer drabbas av både hjärtsjukdom och diabetes.

  Gifter i vår miljö, felaktig kost som skapar en sjukdomsframkallande tarmflora, orsakerna kan vara många. men etablissemanget ljuger eller är dom så dumma att dom inget begriper?

  https://wholehealthsource.blogspot.se/2012/06/sugar-intake-and-body-fatness-in-non.html

 22. 22

  Betr Omega 3

  Ok Prof Saldeen har ekonomiskt intresse i sina kapslar, men det skadar inte att läsa detta.
  Professorer hit o professorer dit. Men att göra stora studier på bara 1 g fiskolja förefaller mig
  meningslöst. Att sen basunera ut det blir larvigt.

  Tom Saldeen är läkare och professor em. vid Uppsala Universitet. Han har publicerat över 800 vetenskapliga artiklar, framförallt om hjärt- och kärlsjukdom och de medicinska effekterna av att öka Omega 3-intaget i kosten. Hans tidigare bok om Fiskolja och hälsa har översatts till åtta olika språk.

 23. 23

  @ x says:
  Because I use Google translate I may be misunderstanding your point so please excuse me if that is the case.

  omega 3 bota en infektion?
  Omega 3 cannot cure infection, but it does help resolve inflammation that arises during infection.

  varför skulle omega3 förbättra tarmfloran?
  Because pathogenic gut flora grow better in an inflammatory environment, the friendly helpful bacteria (from yoghurt) grow better in less inflammatory gut.

  Dom kan inget, förstår inget, begriper inget.
  I agree which is why it’s important to improve immune status by raising 25(OH)D vitamin D3 levels to around 125nmol/l 50ng/ml so your body always has a reserve of vitamin D to fight infection.
  Melatonin also has antibiotic properties and so getting good sleep also improves immune function.

  Varför blir vi i väst sjuka men inte naturfolken?
  Because we do not get the same amount of Vitamin D from sunlight and because there is light pollution at night and we make less melatonin.
  Modern intensively grown foods do not contain the same amount of minerals/vitamin as just 50 yrs ago, Traditional cultures eating traditional foods grown locally and traditionally will be as nutritious as always. We eat too much industrially processed foods, they prepare foods from raw foods.
  Example: Raw milk contains all it’s lactoferrin, but pasteurised, homogenised milk has less lactoferrin. Lactoferrin helps support immune function.

  Gifter i vår miljö, felaktig kost som skapar en sjukdomsframkallande tarmflora,
  I agree urban pollution directly causes inflammation, and also indirectly, by blocking some uvb reaching ground level, is the reason people living in towns have lower vitamin d levels than country people. The stress of modern lifestyles also causes raised cortisol, cortisol is a corticosteriod which causes vitamin D depletion.

  I don’t understand why Stephan Guyenet cannot see the obvious, people born in primitive cultures naturally acquire their mothers gut flora during the natural birthing process. Cultural gut flora evolved with those locally grown foods. In traditional societies children are weaned between 2 and 4 years of age so will have much longer to build up good immune functions before being challenged with foods that may contain plant toxins.

 24. 24

  22
  Tack
  D-vitamin är viktigt men jag tror inte att det förklarar alt.

  Stephan Guyenet är duktig i endokrinologi, han förstår hur vår aptitreglering fungerar.

  Men han förstår nog inte helt hur bakterier kan påverka vårt immunförsvar.
  INFLAMMATION ÄR ORSAKEN TILL MÅNGA AV VÅRA SJUKDOMAR.

  Fruktos kan vara skadligt på ett sätt vi inte har tänkt på, fruktosen gynnar dåliga magbakterier.

  Ren fruktos är skadligt om vi har fel magbakterier, dom som har bra magbakterier kan äta fruktos utan att bli sjuka.

  Jag rekomenderar att man läser Stephan Guyenet blogg och även läser https://coolinginflammation.blogspot.se/

 25. 25

  Betr Studien av Prof Lars Rydén att fiskolja inte gör någon nytta. Sen har vi Professor
  Tom Saldeen som forskat halva sitt liv på fiskoljor. Och har motsatt uppfattning.
  Hå Hå ja ja dessa professorer.

  Till Lars Rydéns misstag (min egen tolkning ) är att han valt en mini-doz att forska på.
  Han skrämmer ju på så sätt hela världen. Men Tom Saldeen som forskat mycket på
  Omega 3 har annan åsikt. Läs här lite av hans forskning

  https://www.omega3.20megsfree.com/custom4.html

  Livsmedelsverket rekommenderar 2 – 3 gr omega 3/dag och Rydéns ”forskning” är på 1 gr.
  Men så säger han i Aftonbladet : Omega 3 kan i stora doser? Sänka Triglyceriderna. Vi har
  bara forskt på 1 gr. VARFÖR DÅ? Är inte detta meningslöst?
  De flesta rekommendationer är på mellan 2 – 4 gr

 26. 26

  ”Participants underwent randomization, after a 10-day run-in period, to receive either 1 g of n–3 fatty acids (containing 465 mg of eicosapentaenoic acid [EPA] and 375 mg of docosahexaenoic acid [DHA]) or placebo containing approximately 1 g of olive oil.”

  465mg EPA per dag utan annan intervention gav ingen skillnad mot placebo. Det är allt denna studie kommit fram till. Inget att hetsa upp sig över. Hade man verkligen väntat sig en signifikant skillnad under dessa premisser? Att spekulera kring kvaliteten på O3-kapslar jämfört med ”naturligt” O3 utifrån detta resultat är fullständigt snurrigt. Lär er tolka studier och fundera kring vad media gör för (eller snarare emot) vetenskapen.

 27. 27

  Det finns faktiskt EN slutstats att dra av såna här studier: Det finns ingen Quick-fix till god hälsa. Man kan inte upphäva negativa effekter av sitt leverna genom att ta en kapsel av godtyckligt preparat. Det handlar om att göra val i vardagen som sammantaget ger en positiv effekt.

 28. 28
  Professor Göran säger

  @ Mats Lindberg:

  Renköttsoppa är ett val 🙂

 29. 29

  Mats Lindberg Skrev:

  ”Participants in went Randomization, after a 10-day run-in, to Receive Either 1 g of n-3 fatty acids (Containing 465 mg of eicosapentaenoic acid [EPA] and 375 mg of docosahexaenoic acid [DHA]) or placebo Containing Approximately 1 g of olive oil. ”

  A placebo has been defined as
  ”a substance or procedure that is objectively without specific activity for the condition being treated”
  But we know OLIVE OIL does have specific activity.
  Olive oil intake and mortality within the Spanish population
  ”Olive oil was associated with a decreased risk of overall mortality and an important reduction in CVD mortality in this large Mediterranean cohort. ”

 30. 30

  Mats Lindberg Skrev:

  Det finns faktiskt EN slutstats att dra av såna här studier: Det finns ingen Quick-fix till god hälsa. Man kan inte upphäva negativa effekter av sitt leverna genom att ta en kapsel av godtyckligt preparat. Det handlar om att göra val i vardagen som sammantaget ger en positiv effekt.

  VÄL TALAT

 31. 31

  Ted Hutchinson says:
  ”before being challenged with foods that may contain plant toxins.”

  Växter har toxiner för att försvara sig mot bakterier, om vi äter en del växttoxiner så tar tar dom död på en del av våra magbakterier, det kan vara en fördel om man har dåliga magbakterier.

  Raw food innehåller naturliga växtgifter, upphettad mat förstör en del växttoxiner,

  Att växtgifter bara är skadliga för oss är nog en förhastad slutsats.

  Växtgifter är inte hälsosamma för oss men dåliga bakterier är mer skadliga för oss.

 32. 32

  Ska man forska på någon substans, bör väl denna vara av en storlek som är rimligt stor.
  Annars finns risk för att folk misstänker ”Beställd forskning” dvs. någon har ekonomisk
  vinning av att slå undan benen på preparatet ifråga. Nu ställer man sig frågan. Vem har
  nytta av att forska och släppa ut sådant här? Vi har blivit mer kritiska mot allehanda
  påståenden om forskningsresultat när de kan komma från intressen kopplade till olika
  ekonomiska grupperingar. Uffe Ravnskov har öppnat ögonen på oss vanliga, att inte
  okritiskt svälja allt som de stora drakarna påstår. Med betalda forskare som snällt ”går foot”

 33. 33

  https://www.naringsmedicinsktidskrift.se/fiskolja.html

  Utklipp från artikel av Tom Saalden ang Omega 3

  Vi observerade för många år sedan att svenskar som dör i hjärtsjukdom har mycket låga halter av omega-3 fettsyror i sitt hjärta, och vi beslöt då att försöka studera om tillförsel av fiskolja med omega-3 fettsyror kunde motverka hjärtdödsfall. Vi kunde då konstatera att intag av stabil fiskolja kunde stabilisera hjärtat så att oregelbunden hjärtverksamhet, eller så kallade kammarflimmer kunde förhindras. Kammarflimmer är den vanligaste orsaken till plötslig hjärtdöd. Plötslig hjärtdöd är i sin tur vår vanligaste dödsorsak och drabbar ca 20 000 individer i Sverige årligen. Det totala dödsantalet i vårt land är ca 90.000, varav hälften beror på hjärt-kärlsjukdom. I dag, många år senare vet vi att att fiskolja, fet fisk eller omega-3 fettsyror verkligen kan förebygga plötslig hjärtdöd.15 olika studier omfattande totalt ca 65 000 personer har visat att dödligheten kan sänkaas med 20-30%. En anledning till att plötslig hjärtdöd är så vanlig kan vara att vi minskat vårt intag av omega-3 fettsyror med ca 80% under de senaste 80 åren.

 34. 34

  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1203859

  Från THE NEW ENGLAND OF MEDICINE kan vi läsa att denna Omega 3 ”Studien” är ”Supported by SANOFI” Ett av världens största läkemedelsbolag. Uppstår det några misstankar?

 35. 35

  Har jag misstagt mig eller är det inte i samma studie som Rydén & Co kom fram till att man ska ge insulin i sprutform till prediabetiker? Försökte ”leta efter pengarna” men har dåligt med tid. Hör Sanofi möjligen till insulinproducenterna?

 36. 36

  @ YRC:
  Ursäkta frågan. Kollade länken och såg att så är fallet. Beklämmande!

 37. 37

  Omega 3 prisas och omnämns men anges aldrig i näringsdeklarationen. Jag håller just på att utfråga Royal Greenland och ICA hur stora mängderna är.
  Jag äter 100 g räkor samt 8 ägg (gulare gula) = 480 g per dag och vill veta om det inte är mera verkningsfullt än att äta kapslar (vilket jag ej får pga Waran).

  Vet någon av er något om detta svåra ämne?

  Mats Wiman
  f.d. diabetiker med förmaksflimmer

 38. 38

  SEB Skrev:

  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1203859
  Från THE NEW ENGLAND OF MEDICINE kan vi läsa att denna Omega 3 ”Studien” är ”Supported by SANOFI” Ett av världens största läkemedelsbolag. Uppstår det några misstankar?

  Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 39. 39

  Se upp med välbesprutade jordgubbar till midsommar. 31 olika giftpreparat finns att välja på. Mer om detta på
  https://runelanestrand.wordpress.com/2012/06/14/den-fogiftade-jordgubben/

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ Rune Lanestrand:

  Det är rätt!
  Men även kolhydraterna i jordgubbarna är ”gift”!

 41. 41
  ragnhild säger

  Jag tycker att jordgubbkolhydraterna är mycket ”snälla” – tål dem bra. Men odlingen har tatt fri fart är jag rädd – från trav – galopp till fri fart (allorgi … symbolsk sagt). Med skygglappar på?

 42. 42
  ragnhild säger

  https://www.johnshopkinshealthalerts.com/alerts/arthritis/JohnsHopkins

  D-vitamin och reumatisme (samlebetegnelse).

  Tack til deg ”Winston” for lenken (via kostdoktorn.se) 🙂

 43. 43
  ragnhild säger
 44. 44

  Är detta orsaken till att en del blir sjuka av bildskärmen?
  https://www.chicagotribune.com/health/sc-health-0613-blue-light-20120613,0,3170929.story
  Blue light has a dark side
  Electronic lights can impede body’s primitive need for darkness and interfere with sleep

  Läkarkåren har förnekat alla patientberättelser där en del säger sig må dåligt av bildskärmen.
  Nu kan dom inte längre förneka att man kan påverkas av bildskärmen.
  USA där får vi nog se skadestånd snart.

 45. 45

  Det är bara den gamla vanliga visan…………

  Läs newsvoice!

  https://newsvoice.se/2012/06/14/professor-lars-ryden-sanofis-spinndoktor-mot-omega-3/

 46. 46
  Anders S säger

  A. Många omega-3 preparat innehåller även annan olja som utfyllnad, t.ex. solrosolja. Det är bara att läsa innehållsförteckningen baklänges och subtrahera. Omega-6 innehållet deklareras oftast inte.
  Kvoten omega-6/(EPA+DHA) därför inte så fördelaktig som man som skulle vilja.

  B. Frågade Findus i Bjuv om deras fisk, speciellt den frysta norska odlade laxen.

  Findus har ingen paketering i Norge eller Sverige. Förut hade man en fabrik i Hammerfest men den har Findus inte kvar.

  Den odlade laxen transporteras därför med båt från Norge till Polen för paketering. Arbetskraften i östeuropa är billigare än i Norge.

  Torsken transporteras till Kina och Thailand.

  Laxen är inte fryst när den transporteras med båt till Polen utan det är en kyltransport. Hur lång tid resan tar framgick inte.

  Man får uppgift om omega-3 värden från leverantören i Norge och från fabriken i Polen. Man testar dessutom färdig produkt i Bjuv. Dessutom använder man SLV:s tabellvärden. Det värde man skriver på förpackningen påstod man är ett medelvärde av dessa fyra värden!!!!

  Någon information om hur mycket omega-3 värdet sjunker från slakt till matbord ville man inte berätta och har inte publicerat.

  Läs vad Jenny Reimers skrev om omega-3 och oxidering och fisktransporter redan 2006:
  https://www.primavi.se/maten.pdf

  C. Hittade flera intressanta artiklar av Charles Weber (who has a degree in chemistry and a masters degree in soil science.) om betydelsen av koppar bland annat för diabetiker. Här finns en hel del guldkorn även om det är lite svåröverblickbart i början:

  https://charles_w.tripod.com/copper3.html
  https://charles_w.tripod.com/copper.html

  Ovan mot bakgrund av varningar i SvD om markant minskade kopparhalter.

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/brist-pa-naring-i-svensk-brodsad_339018.svd
  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/svart-att-tacka-dagsbehovet_339020.svd

  Citat:

  – Jag måste vara självkritisk. Vi har agerat fel, vi har gödslat för grödans behov och inte för att klara människors och djurs mineralbehov. Någonstans har det gått snett, säger Holger Kirchman.

  Och utarmningen av mineraler fortsätter. Tester med traditionell NPK-gödsling (kväve, fosfor och kalium) avslöjar markant minskade kopparhalter på bara tio år. Fortsätter man som i dag och inte ersätter de mineraler som förs bort med skörd och naturlig urlakning kan jordarnas förråd av koppar, zink och molybden utarmas helt inom 100 år, visar SLU-forskarnas resultat som nyligen redovisades vid Kungliga skogs- och lantbruksakademien.

  Svårt att täcka dagsbehovet

  Det är näst intill omöjligt att täcka sitt behov av vitaminer och mineraler utan att samtidigt gå upp i vikt. Nu måste växtförädlingen inriktas på näringsinnehållet, anser Livsmedelsverkets expert Åke Bruce.

  – Det går att översätta näringsrekommendationerna till en fyraveckors matsedel som uppfyller kraven. Det har vi gjort på Livsmedelsverket. Men då får du i stort sett bara äta nyckelhålsmärkta produkter och 500 till 700 gram frukt och grönsaker per dag. Man måste äta mycket allsidigt för att klara det, säger Åke Bruce.
  Den som inte följer menyn måste i stället kompensera genom att äta mer mat, med mer kalorier än rekommenderat, för att undvika brist på vitaminer och mineraler.
  Men då krävs motion för att inte gå upp i vikt.

  😉

  Kanske vi ska satsa på mer kakao, får och nötlever, ostron, musslor, räkor och champinjoner istället för statiner!

 47. 47

  Fiskolja är involverad i mängder av läkningsprocesser. Därför är denna olja en nagel i ögat på flera av läkemedelsfabrikanterna. Alla deras mediciner alla deras patent måste ju skyddas. Som kommersiellt bolag är deras filosofi att tjäna så mycket pengar som möjligt. När då en naturprodukt som omega 3 visar sig ha mängder av botande egenskaper ”Potent antioxidant” blir ju denna en Direkt fiende till läkemedelsbolaget. (svårt att ta patent på fiskolja) I det krig som pågår på marknaden gäller det då att på effektivaste sätt eliminera fienden. I detta fall (mycket vanligt) att misstänkliggöra omega 3 genom att använda vapen och kalla dom ”vetenskapliga studier” Bolaget har basunerat ut över världen att omega 3 är värdelöst och aningslösa blåögda journalister har med hår och hull svalt ”bolagets sanning” Men bolaget är innerst inne medvetna om att de Missbrukar sanningen. I deras egen rapport kan man på undanskymd plats läsa att:

  //The study include the possibility that a daily dose of 1 g of n–3 fatty acids may have been too low.//

  Och ändå publicerar de denna studie. Varför då? Självklart denna låga dos passar deras syften vilka är att presentera baktala hur värdelöst omega 3 är. Allt för att sälja deras egna mediciner. Att de sedan skämmer ut sig själva och att deras ”Professor” numera betraktas som en köpt ”nickedocka” har de kanske inte tagit med i beräkningen. Man kan också se klara likheter med hur Statinindustrin i USA agerar.

 48. 48

  Åh, dessa gifter i allt!
  Jag har ätit makrill i tomatsås för att förse mig med Omega 3.
  Så läste jag i tidningen häromdagen att konserver innehåller bisfenol.
  Den kommer från en tunn plasthinna på burkens insida.
  Och bisfenol är ju känt som mycket tvivelaktigt, för att uttrycka sig försiktigt.

  Så kanske man kan äta ägg och ekologiskt kött för att få sin dos.
  Men om man då köper eko köttfärs och gör köttbullar som man fryser in och värmer sen igen kanske det inte finns ett uns omega 3 kvar?
  Och äggen steker jag….

  Det vore mycket intressant att få veta hur känslig denna känsliga omega 3 olja egentligen är.
  Någon som vet?

 49. 49
  Anders S säger

  Cecilia Westholm skrev:

  Åh, dessa gifter i allt!
  Jag har ätit makrill i tomatsås för att förse mig med Omega 3.

  Färsk eller fryst sill från friska hav, ej Östersjön, är ett bra alternativ. Går att göra många olika sillrätter och inläggningar. Ät lite sill varje dag!

 50. 50

  Tack för tipset Anders.
  Jag provade att lägga in sill i stevia. Men jag gillar inte sill. Förmodligen klarar min matsmältningen inte att bryta ner den. Går omkring och rapar sill långa stunder…

 51. 51
  Konsument i Sverige säger

  Oavsett om Omega 3 är nyttigt eller inte – så minns jag Uppdrag gransknings reportage år 2010:
  ”Flyktingarnas fisk säljs som hälsokost i Sverige”
  https://svt.se/2.129375/1.1919243/flyktingarnas_fisk_saljs_som_halsokost_i_sverige

  …”Färsk fisk från ockuperade Västsahara mals ner och säljs som Omega-3-kapslar på hälsokostbutiker i Sverige. Samtidigt skickar Sverige burkar med makrill från Thailand som bistånd till lokalbefolkningen
  som saknar mat för dagen.”…

 52. 52
  Nellie säger

  Hur vet jag om Omega 3-produkten är utvunnen från viltfångad fet fisk?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa