Screening mot diabetes utan effekt

Artikel i Dagens Medicin : Screening mot diabetes utan effekt.
Det är helt logiskt att screening mot diabetes inte medför någon positiv effekt, eftersom de kostråd diabetiker får inom vårdapparaten: Restriktion av naturligt mättat fett, och högre intag av fiberrika kolhydrater, är blodsockerhöjande och försämrar diabetikerns metabola tillstånd.

 

Comments

 1. 1
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Vilken okunskap det finns inom sjukvården! Hur mycket bevis ska det behövas lägga fram! Tack för att du fortsätter ditt arbete med att informera om LCHF Annika du har ett stort mod! Det finns starka krafter som vill att den lilla människan ska få vara i okunskap. Mammon är inblandad överallt!!!!!!!!!!!

 2. 2

  Undersökningen visar tyvärr inga förändringar vad gäller levnadsvanor. Patienterna var obesa och man visde inga förändringar därvidlag. När sjukdomen väl är etablerad lunkar den på i sin egen takt, om man inte ändrar livsstil.

 3. 3
  Record säger

  Dagens Medicins andra artikel i dag gällande diabetiker, är att dessa kan räddas innan de blir riktigt sjuka.
  Det var väl en riktig groda kan det vara så att man kan äta sig ur sin risk att få diabetes som jag gjort?
  En hänglås på den artikeln som brukligt, vore bra så alla inte kan läsa den, och vara friska.

 4. 4

  Om hur att äta sig frisk HÄR (video ca 46 min med Andreas Eenfeldt).

 5. 5
  eivind säger

  Hva tenker du om disse studiene Annika? https://traningslara.se/fleromattat-fett-vs-mattat-fett-tva-svenska-interventionsstudier/ Rapsolje bedret glukosetoleransen, melkefett gjorde ikke det. Sammenligna med solsikkeolje var fasteblodsukker høyere med melkefett, noen av betennelsesfaktorene som TNF-2 var bedre med mye omega 6 enn melkefett. Leverfett økte med mettet fett, men sank med flerumettet. Glukosetoleransen ser ut til å gjøre enumettet fett til et bedre valg enn mettet fett ved diabetes, med mindre man spiser svært lite karbohydrater og glukosetoleranse blir irrelevant.

  Jeg ble overrasket over disse studiene, sverger selv til smør og bremykt, samt at jeg spiser en god del egg, bacon, men og fet fisk, olivenolje, rapsolje og nøtter. Ligger som regel over 50% fett på total energi (hvorav minst 20% mettet) og har pleid å anbefale smør, fløte og seterrømme til de jeg følger opp med diabetes 2, men kanskje jeg bør vektlegge mer enumettede kilder istedet? Hva tenker du?

 6. 6

  @ Record:
  Vilka fantastiska gamla goda nyheter!!! Gå ner i vikt i god tid innan man behöver ta till hängslen och Du slipper allt elände med komplikationerna av diabetes2. Det borde vara obligatoriskt hos alla vårdcentraler att ta ett HbA1c på alla patienter, som har ett misstänkt stort midjemått oavsett vad de söker för. Vilken investering för framtiden det skulle innebära!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 eivind:
  Forskning på surrogatfaktorer som de använda i dessa studier är helt ointressant. De riskerar att leda fel.
  De enda labvärden jag tror är intressanta i sammanhanget är blodsocker och HbA1c. Sen är det hårda ändpunkter, som sjukdom och död, som är de enda som betyder något i längden.
  Det kan finnas många andra faktorer än de som de har mätt här som är viktiga för hälsan.
  Jag tror att en viktig utgångspunkt är att äta fett som är naturliga för människan att äta. Rapsolja är knappast det. Rapsen innehåller ett gift, Erukasyra, som man inte har lyckats avla bort helt.
  Solrosolja innehåller enbart omega-6, en fettsort som är kraftigt inflammationsframkallande i större mängd. Njurtransplanterade som fick äta solrosolja för att inte avstöta sina nya njurar dog i stället mera av cancer.

 8. 8
  eivind säger

  Ok, takk for svar, tenkte kanskje at høyere fastende blodsukker var av betydning. Jeg får fortsette å anbefale de jeg følger opp med DB2 bra med mettet fett 🙂

  Ang eurekasyre så finnes ingen forskning på mennesker som viser at det har negative effekter, men mindre du sitter på noen studier jeg har oversett? Nå er jeg ikke noen stor fan av befolkningsstudier, men man ser at i populasjoner med et stort inntak av senepsolje har de mindre forekomst av HKS enn i ligende områder uten inntak. Senepsolje inneholder over 50% eurekasyre. Det finnes rottestudier som viser at det er skadelig, men de greier ikke metabolisere fett som oss og har problemer med en rekke andre fettsyrer også. https://www.foodstandards.gov.au/_srcfiles/Erucic%20acid%20monograph.pdf denne fant jeg interessant. Nå er ikke rapsolje min favorittolje, men med det svært lave nivået av eurekasyre som forskning til nå viser at ikke er skadelig for mennesker, så er ejg ikke redd for å bruke den i moderasjon i min matlaging 🙂

 9. 9
  Eva Persson säger

  Slösa inte bort pengarna på OMEGA 3-olja!

  Det rådet ger professor Lars Rydén, som lett en av världens största diabetesstudier. Den omkullkastar nu alla föreställningar om kosttillskottet.

  – OMEGA 3 har ingen som helst effekt och minskar inte dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med diabetes. Det visar vår studie, säger Lars Rydén
  Annika ???? hur kommenterar du detta ?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Eva Persson:
  Det är möjligt att omega-3-tillskott inte ger någon positiv effekt, men det står i artikeln att naturlig omega-3 från (vildfångad+) fet fisk är nyttig att äta.
  Jag har inte i någon hög grad rekommenderat omega-3-tillskott eftersom jag anser att det är en tveksam produkt. Det är bättre för människor att äta de fiskar man utvinner fiskoljan ifrån.

 11. 11
  Lekman säger

  Eva Persson Skrev:

  Slösa inte bort pengarna på OMEGA 3-olja!
  Det rådet ger professor Lars Rydén, som lett en av världens största diabetesstudier. Den omkullkastar nu alla föreställningar om kosttillskottet.

  Det framgick inte av artikeln vad han trodde på istället! Läkemedelsbolagen kanske, Pfizer med Lipitor, Schering-Plough med Ezetrol. Statiner mot blodfetter alltså.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa