Nya Nordiska NäringsRekommendationer NNR

Hos Kostdoktorn läser jag att det har kommit ett förslag till nytt utkast till Nordiska NäringsRekommendationer, NNR.
Tyvärr lever skräcken för det naturliga mättade fettet kvar oförändrat.
Var finns de riktiga vetenskapliga bevisen för att smör är farligt att äta?

Detta är bara ett första utkast, och det borde vara möjligt att påverka det slutliga dokumentet. Hur kan vi påverka det?

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Varför ska det vara så svårt att erkänna att kolhydrater är det enda näringsämne som är både obehövligt och metabolt skadligt för oss?

 2. 2
  dufva säger

  Man bakar fortfarande ihop mättat fett och transfett
  Skandalöst!

 3. 3

  Professor Göran Skrev:

  Varför ska det vara så svårt att erkänna att kolhydrater är det enda näringsämne som är både obehövligt och metabolt skadligt för oss?

  Svaret på det hade vi rätt utförligt i ”Rössnerkommentaren” för några år sedan. Jag kondenserar en bit:

  ”Om all spannmålsbaserad mat och vissa rotfrukter skall skaffas undan eller åtminstone minimeras – bröd, spaghetti, pizza, gröt, potatis osv,… vad blir effekten för samhällsekonomin när en stor andel av västvärldens befolkning byter matvanor i denna riktning?

  Tusentals bagare och mjölnare skulle bli arbetslösa. Diverse mellanhänder skulle tvingas till en besvärlig omläggning av affärerna. Städerna skulle översvämmas av utblottade jordbrukare.

  Vi skulle få en långvarig depression av den sort som till slut utlöser krig. Det är ett fall för Jared Diamond att se närmare på. I boken ”Collapse” visade han hur diverse tidigare civilisationer gått under som effekt av långt blygsammare ekonomiska omvälvningar.

  WHO:s uppgift är att offra västerlandets folkhälsointressen för samhällsekonomiernas skull. Det ligger bakom Livsmedelsverkets hälsovådliga föreskrifter.

  Men sådant kan ju inte sägas rakt ut. Alltså kör man fram ett skådespel som handlar om hälsoaspekter.”

 4. 4
  Helena Karlsson säger

  Det är bara att fortsätta att ignorera dessa råd och istället äta det som gör oss friska.

 5. 5

  Men hur man så envist kan hävda att mättat fett är skadligt kan också ha en annan förklaring.

  De som tjatar om detta fastän de blivit så eftertryckligt motbevisade kanske faktiskt tror på det. Det kan handla om ”självbedrägeri” i freudiansk mening. Om detta hade vi en liten betraktelse i ”Kunskapsmyten VII” på Stephan rössners blogg om ”myter”:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior

 6. 6
  Dacke säger

  @ dufva:
  Nu är det faktiskt så att det finns ”naturliga” transfetter i t ex kött och fabricerade sådana i kex och kakor med oändlig hållbarhet. Transfetter är kemisk stabila, mättade fetter.

 7. 7
  Zonen säger

  Där finns ju nyare starkare forskningsrön som visar att vissa riskgrupper har saltbrist. Dvs. salt är väsentligt för vår balans och skulle vi nu har för mycket, så kissas det ut om vi nu dricker tillräckligt.

  De nya rönen vad gäller D-vitamin tog dom till sig lite försiktigt, men inte än vad gäller saltet där råden nu verkar vara sjukdomsskapande!

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Transfetter är per definition omättade fetter.

 9. 9

  Dacke Skrev:

  @ dufva:
  Nu är det faktiskt så att det finns ”naturliga” transfetter i t ex kött och fabricerade sådana i kex och kakor med oändlig hållbarhet. Transfetter är kemisk stabila, mättade fetter.

  Naturligen förekommande transfetter har en annan molekylstruktur än de industriskapade. Med dem har kroppen inga problem, se Mary Enig: ”Know your Fats”, sid. 39.

  Det är då fan att detta skall behöva framhållas gång efter gång efter gång.

 10. 10
  Dacke säger

  @ Professor Göran:
  Det är bra att Du är vaken! Man kan inte ha rätt i allt! Fast dom förekommer naturligt.

  Vi har ett problem med stringensen: Alla transfetter är inte farliga, alla omättade fetter är inte farliga, alla kolhydrater provocerar inte till höga blodsockertoppar alla hjärtinfarktpatienter har inte höga kolesterolvärden t ex. Ibland blandar vi begrepp som är vetenskapligt säkerställda med vad vi tror eller hoppas på. Alla våra läsare är sâkert inte skolade i kritiskt tänkande och kan bli charmade av titlar och epitet. Trovärdighet är något man förvarvar och något man förlorar.

 11. 11

  @ Piltson:
  Vadå västerlandet ? Tror du Afrika, Indien där majoriteten är vegetarianer och andra äter mindre kolhydrater ?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa