Från LCHF till Viktklubb.se

I Viktklubb.se.
De flesta jag har hört om/från har gått åt andra hållet, men vad vet jag?
Beskrivningen av det hon äter ser dock lite LCHF-aktigt ut i mina ögon.
Vad har Viktklubb.se som LCHF saknar? Kaloriräkning?

 

Comments

 1. 1
  Lasse P säger

  Jaha….har Stephan Rössner blivit ”smyg-LCHF:are”? Han är ju trots allt en av initiativtagarna till Viktklubb,
  men vad erbjuds till dom som inte lyckas med Viktklubb då……GBP?

 2. 2
  Maggan A säger

  ”Vad har Viktklubb.se som LCHF saknar?”

  79 kr/mån från varje medlem.

 3. 3
  Zonen säger

  Det här är ju nästan lite festligt med Rössner som mentor där! Han som erkänt ett 25-årigt misslyckande på den egna överviktskliniken enär folk inte gjorde som dom blev tillsagda!

  Han har rekommenderat GBP som bästa viktnedgångsmetod och fullständigt i en recension i DM sablat ner boken Matrevolutionen verbalt (ingen faktagranskning).

  Ändrar han sig nu som pensionär i Viktklubb se för att kunna behålla extrajobbet som han tydligen fortsatt har…..?

 4. 4

  Viktklubben fokuserar enbart på vikten, inte på hälsovinster. LCHF bjuder på en massa hälsovinster även utan särskild viktnedgång.

 5. 5
  yvonne lofquist säger

  Hur mycket det är värt att ha hört till Karolinska institutet må vara osagt men StephanRossner missbrukar det ev, positiva värdet genom att öht nämna det i sina annonser. Rimligtvis är han pensionär numera.

 6. 6

  Nja, oavsett hur man går ner i vikt är det en hälsoparameter. Eller var finner du något annat?
  Äter man protein, fett och kolh. och får i sig de essentiella näringsämnena, varför skulle det ge sämre hälsovinster?
  Då räknar jag inte inte in ytterligheter som hallon- eller ananasdieter.
  Det gäller sjukdom i grav fetma.

 7. 7
  Helena Karlsson säger

  De flesta genomskådar nog det hela och ser snabbt att det är kommersiella krafter bakom.

 8. 8
  inger säger

  Hej Annika, har du någon uppfattning om msm? Det mineralpulvret som ska vara jättebra. Jag lider av högt blodtryck men det finns delade meningar om det passar för mej. Någon har skrivit att det ska sänka trycket, men ett annat företag avråder. Tack på förhand:)

 9. 9

  @ Zonen:

  I ett inlägg ”Kost och övervikt” på Seniorbloggen skrev Rössner om hur överviktiga känner sig ”missförstådda, lurade och föraktade” och därför

  ”…desperat tagit sin tillflykt till metoder som utlovar underverk. Varje dag avslöjas sådana bluffmetoder som egentligen endast har till uppgift att berika sin upphovsman.”

  Vi bad om exempel på sådana bluffmetoder. Han reagerade inte och hörde sedan aldrig av sig på sin egen blogg. (https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt/) Så v/ vi fick aldrig veta vad som avsågs..

  När han nu hos Viktklubb säger att hans metod ”är den enda metoden som verkligen fungerar”, så återkommer frågan rörande dessa många bluffmetoder.

  När Rössner pensionerades lade KI ned hans klinik, ett diskret erkännande att hans framgångar varit blygsamma – 5-10% kroppsvikten enligt eget erkännande, men kliniken hade aldrig visat fram resultatstatistik. Det finns tusentals vittnesbörd om hur personer till slut ökat i vikt efter att med kaloriräkning ha noterat en marginell nedgång. Här finns en olöst gåta:

  Hur kan Rössner mot denna bakgrund ha sådan auktoritet att han fortfarande åberopas av kommersiellt verksamma institut?

 10. 10
  Zonen säger

  ”I dag ser kosthållningen annorlunda ut för Hanna. Det har blivit mindre skräpmat och mer hälsosam kost.– Det är inte ofta jag äter skräpmat, men det händer. Nu för tiden stoppar jag hellre i mig något som är mättande i stället för snabbmat. Jag äter mindre snabba kolhydrater och försöker tänka på kalorier. Jag äter till exempel gärna kött med mycket sallad till, ägg till frukost med en god smoothie och knäckebröd.”

  Nja, Ninnan – nog tycker jag att kostråden blivit mer LCHF-likt, trots att dom nu kritiserar just det dom kallar LCHF-dieten. Maten är dessutom mättande och Rössner har kanske äntligen börjat förstå vad som mättar. Möjligen har han läst boken hjärnkoll. Maten / kostråden verkar dessutom vara näringsrikare nu och då är förstås viktnedgången hälsosam. Dvs. Näringsrik mättande mat är viktigare än kaloriräknande!

 11. 11
  Ann-Mari säger

  Tack Annika för din medverkan i kursdagarna på nolaskogslchf.se Fantastiska dagar.

 12. 12
  Robin säger

  Känns som dom bara slängt in GI och LCHF mest för att skriva något folk känner igen. Hade hon kört GI eller LCHF som det är tänkt så hade hon antagligen varit nöjd med både ock.

 13. 13

  ”Vad har Viktklubb.se som LCHF saknar?”

  Resultat! Deras medlemmar har gått ner 1,7 kg i snitt sedan starten 2003

  ”Nu har 350 000 svenskar gått med i Aftonbladets nättjänst”
  ”Sedan starten har Viktklubb.se hjälpt sina medlemmar att tappa 600 ton”

  600 000/350 000 ≈ 1,7

 14. 14

  Det ska ju naturligtvis vara ”Brist på resultat” här ovan. Ibland snurrar det lite för mycket i huvudet…

 15. 15
  Lars M säger

  Det finns en ny glass som heter Magnum Infinity. Väldigt god med mörk choklad och kaffesmak.

  Vad kallas en LCHF:are som faller för sådana frestelser?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 inger:
  Jag har tyvärr ingen uppfattning om MSM. Är det någon annan som har?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Lars M:
  Vad innehåller den glassen?

 18. 18
  Konsument säger

  Lars M Skrev:

  Magnum Infinity. Väldigt god med mörk choklad och kaffesmak

  🙁
  Ingredienser:
  Skummjölk, socker, kakaomassa*, glukos-fruktossirap, vatten, fettreducerat kakaopulver, vegetabiliskt fett, krossade kakaobönor, vassle, kakaosmör*, smörfett, glukossirap, emulgeringsmedel (E471, sojalecitin, E476, E442), helmjölkspulver, stabiliseringsmedel (E410, E407). Rainforest Alliance™ certifierad (63% av totala kakaon).Magnum Infinity Choklad , 4.1 out of 5 based on 67 ratings

 19. 19

  @ yvonne lofquist: Redan för 2 år sedan svarade Prof. ”25 års professionellt misslyckande” Rössner på ett eMail rörande viktnedgång att han ”numera är pensionär”, sannolikt därför att han inte gillade frågan. När det handlar om något gillar ( möjligheten att återigen få kallas för ’expert’ med ty åtföljande honorar) har han inga problem med att förtiga att han numera faktiskt är pensionär.

 20. 20
  Dacke säger

  @ Lars M:
  Mänsklig och gormand.

 21. 21
  Professor Göran säger

  Jag och min fru kom först i kontakt med LCHF för nu snart tre år sedan och satsade sedan på väldigt strikt sådan för att hon skulle slippa börja medicinera mot sin allvarliga sockersjuka. Parollen var ”Om du blir sjuk av socker (sockersjuk) ät inte socker!”

  Jag började då också läsa på riktigt ordentligt och där inte minst Gary Taubes ”Good Calories & Bad Calories” blev en första seriös ögonöppnare. Frågan jag då ställde mig som naturvetenskaplig forskare var sedan hur det kunde komma sig att man officiellt hade kunnat hamna så totalt fel. Denna fråga ledde mig in på två spår.

  För det första insåg jag hur lite jag själv visste om hur de mest grundläggande metabola mekanismerna i våra kroppar fungerade. Här har jag nu kommit så långt att jag inser att det inte bara är jag själv som inte fattar hur dessa fungerar utan detta faktiskt gäller för hela det medicinska etablissemanget . Det andra spåret ledde mig in på vetenskapsteori och det är nog denna teori som jag idag tycker är det mest ”upphetsande” på min kunskapsresa.

  Vi vill så gärna tro att detta med vetenskap är en självklarhet. Just nu har jag satt ”tänderna ” i en ny bok av A.F. Chalmers ”What is this thing called Science” denna nya läsning får mig att delvis revidera min tidigare strikt ”Popperianska” syn som i princip går ut på att om man genom ett praktiskt experiment kan förkasta en hypotes så är det sedan ”kört” för den tidigare hypotesen.

  https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?search_word=what+is+this+thing+called+science&gclid=CL6Hkc-pprACFSYhtAodt1qpYw

  T.ex. när jag och min fru nu genomfört ett experiment (med strikt LCHF) som visar att den officiella ståndpunkten (HCLF – High Carb Low Fat) genom detta enda experiment totalt kan förkastas och därmed borde överges så är detta ett alldeles förenklat antagande . Det har gjorts massor med sådana LCHF-experiment genom århundraden och med samma positiva resultat men dessa har ändå inte lyckats förändra den officiella paradigmen och här är ju Professor Rössner ett mer än talande exempel.

  Det hjälper inte att vi som är övertygade om det ”förträfflliga” med LCHF på grund av våra egna överväldigande erfarenheter. Det krävs mycket mer ”undermineringsarbete” som slutligen kan övertyga det ”vetenskapliga etablissemanget” att genomgå ett ”paradigmskifte”. Tyvärr tar det tid innan ”revolutioner” kan inträffa. Men till ”syvende och sidst” är det verkligheten som är ”Gud” och då är det faktiskt LCHF som gäller för att LCHF är ”vetenskap” 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa