Fett, fett mera fett

Hos Kostdoktorn hittar jag en länk till en artikel i Sydän, Sydan.fi.
Den handlar om Marja-Liisa som funnit tillbaka till normalvikt och hälsa med LCHF.

Efteråt följer en ”återställare”, troligen av någon nutritionist. Det sista stycket där var riktigt roligt:
”Då en person som följer LCHF-diet i sin kost använder mycket grönsaker, bär och frukt och fullkornsprodukter, och tillsammans med huvudrätten väljer fullkornspasta eller -ris, får han eller hon ur sin kost nödvändiga vitaminer och skyddsnäringsämnen samt tillräckligt med fibrer. Det lönar sig inte att ersätta kolhydraterna med smör och grädde. Däremot hålls fett- och proteinkvaliteten god med hjälp av fisk, magert kött, sojaprodukter, bönor, ärter och nötter. Genomförd på detta sätt överensstämmer LCHF-dieten i det närmaste med de nuvarande kostrekommendationerna och möjliggör en bestående viktkontroll”.
Det låter mera som GI i mina öron.

 

Comments

 1. 1
  Majoren säger

  Hahaha, ja det var verkligen en ”återställare” för att få det hela ”på rätt köl” igen.
  Det är ungefär som att säga:
  Om en person som äter vegankost lägger till ägg och väljer kött och fet fisk till huvudrätt så erhålls alla nödvändiga vitaminer och mineraler, det lönar sig inte att ersätta essentiella näringsämnen med kolhydrater.
  Genomförd på detta sätt överensstämmer vegankost med gällande kostrekommendationer och förhindrar bristsjukdommar.

 2. 2
  Myran säger

  Nättidningen upprätthålls av Finlands Hjärtförbund och den virriga och okunniga skribenten arbetar för Nylands Hjärtdistrikt och är utbildad sjukskötare. Man kan bara undra om det är med avsikt man skapar förvirring eller om okunnigheten faktiskt är så stor.

 3. 3
  stenbjs säger

  På sätt och vis roligt, men kanske inte så oskyldigt. Från detta och liknande ”omfammningar” ser det ut som om LCHF-motståndare annammar ny politik: Späd ut LCHF ”inifrån”, alltså begreppsmässigt.
  Den tidiga revolutionära kristendomen neutraliserades genom att accepteras och gjordes sedan snabbt om till ett nytt styrmedel. Orwell har givit många exempel på hur namnändringar användes för att neutralisera otrevliga begrepp. Krigs ministeriet döptes pm till freds-ditto och i verkliga livet kallas nu all armeer för försvar oavsett hur mycket man krigar ”i fredens namn” .
  Hur LCHF hålls fri från dessa nya (konst-)angrepp är en både svår och intressant fråga. Att du hittar det och tar upp det är ett första viktigt steg!
  Kanske en del grundbegrepp måste slås fast? ”Inga fullkornsprodukter” och inga ”fleromättade vegetabiliska fetter” eller max 15% kolhydrater? Men det kan snabbt bli komplicerat. Vi vill inte kallas för ”hard core” i en framtid där det betraktas som normalt att följa LCHF i form av en neutraliserad SLV-variant!
  En sak blir bara klarare och det är att LCHF har slagkraft, annars skulle inte nutrionister och andra haka på och kalla sina recept för LCHF.

 4. 4
  yvonne lofquist säger

  Vänta bara, snart kommer någon nutritionist med en introduktion till den utmärkta LCHF-kosten, den med det umärkta magra smöret.

 5. 5
  Vox Humanae säger

  ”Alla” ”vet” ju att grönsaker och fibrer är nyttigt och att fett är skadligt. Detta trummas in i oss sedan barnsben. Det trummas in i oss så tidigt, så intensivt och så länge så att inte ens de mest renommerade forskarna kommer på tanken att ifrågasätta denna ”sanning”.

  Ta Stefan Rössner som exempel. Han har hela tiden haft med sig sanningen att viktnedgång beror på att äta mindre och springa mera. Han har hela sitt yrkesliv testat olika metoder att få överviktiga att göra detta, det har varit både fixerade käkar och folk fastspända i elektriska cykelmaskiner och en hel del ännu konstigare metoder, somligt som för tankarna till en viss Dr. Mengele.

  Problemet är att denna kunskap som vi får via media, mycket tidigt i vårt liv sätter sig fast på en basal nivå i vårt medvetande, dessa kunskaper kommer att vara mera sanna än det vi lär oss under avancerade studier senare i livet. Vi ser det otaliga gånger hos avancerade forskare, människor som har alla förutsättningar för att se en sannare sanning, att de helt feltolkar resultatet av sin egen forskning bara därför att de har en ”sannare” sanning med sig sedan barndomen och många är förmodligen inte ens medvetna om att det påverkas av denna tidigt inlärda ”sanning”.

  Det vi behöver mera av, är människor som både kan och vågar se utanför de vanliga ramarna, människor som vågar tänka i andra banor. Alla läkare får lära sig hur metabolismen fungerar, vilka hormoner som aktiveras av vilken mat och vad som blir resultatet av detta. Trots det så ”vet” de flesta läkare att man blir fet av fett och smal av kolhydrater. Vi måste försöka göra något av situationen, vi måste lära oss att tänka bättre. Detta har vi nu de bästa förutsättningar för tack vare internet och bloggandet. Vi behöver inte sluta lära oss bara för att vi gått ut skolan, vi kan lätt fortsätta hämta kunskaper hela livet ut, och i detta har du, Annika, gått före och visat vägen. Tack till dig för att du gjort detta stora viktiga med ditt liv.

 6. 6
  LenaK säger

  @ Vox Humanae:

  I värsta fall får vi sätta vårt hopp till nästa generation. Mitt lilla fyråriga kloka och medvetna barnbarn ställde spontant följande fråga till mig, när jag serverade honom plättar: ”Mormor, är det inte många kolhydrater i de här?” Jag var väldigt glad över att jag ärligt kunde svara ”nej det är det inte”. Denna kommentar kom trots att det bara är mamman i familjen som äter LCHF men det pratas ju ganska mycket om det vid matbordet.

 7. 7
  Dacke säger

  Det ligger ännu närmare Medelhavsdieten! Håll nere konsumtionen av rött kött, så är Ni där!

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 stenbjs:
  Jag tror att ett fritt internet är den bästa garantin mot att LCHF urvattnas. Så fort någon undrar över hur det är egentligen är det bara att gå till våra bloggar och forum så får de se.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Dacke:
  Vad är det som ligger närmare medelhavsdieten?
  Vi, liksom folket vid medelhavet, äter gärna rött kött.
  Men det ska vara så nära producerat som möjligt, utan plågsamma och giftbemängda inslag.

 10. 10
  Dacke säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det här:
  mycket grönsaker, bär och frukt och fullkornsprodukter, och tillsammans med huvudrätten väljer fullkornspasta eller -ris, får han eller hon ur sin kost nödvändiga vitaminer och skyddsnäringsämnen samt tillräckligt med fibrer. Det lönar sig inte att ersätta kolhydraterna med smör och grädde. Däremot hålls fett- och proteinkvaliteten god med hjälp av fisk, magert kött, sojaprodukter, bönor, ärter och nötter.

  Den medelhavskost, som man hänvisar till i vetenskapliga studier innehåller inget ko eller griskött. Den definierades i en studie av maten på Kreta. Man får absolut inte blanda ihop den med vad folk i gemen i Spanien eller Frankrike. De har samma kulturkrock med USA-kulturen som i Sverige med söt läsk, industrimat och öl.

 11. 11
  Dacke säger

  @ LenaK:
  Mycket intressant! Kan man få receptet på plättarna?

 12. 12
  LenaK säger

  @ Dacke:

  Hittade receptet i en blogg. Det är troligen inte i din smak eftersom det innehåller så mycket mättat fett. 😉
  https://sockertjocken.wordpress.com/2012/02/26/lchf-plattar-med-kokosfett/
  OBS vaniljpulver, inte socker. Blir gott med kokossmak om man gillar kokos. Jag har lagt till salt.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Dacke:
  Det finns mig veterligt inga studier som visar att bär och frukt, skiljt från grönsaker, skulle vara nyttiga. Det återstår att visa. Bär och frukt innehåller mycket fruktos, vilket är det skadligaste sockret.
  Det finns inga bevis för att fullkornsprodukter är nyttigare än LCHF. Du får de bästa vitaminer och mineraler i en LCHF-kost. Det är bara C-vitaminer som kan bli låga, och dem får man bra ifrån grönsaker.
  Det lönar sig att ersätta kolhydraterna med smör och grädde.
  Fett- och proteinkvaliteten är god i kött och fisk, men dålig i soja. Delvis bra i bönor ärter och nötter.

 14. 14
  Ethel Loberg säger

  Vitkål är sprängfylld med C-vitamin, dessutom är vitkål den billigaste grönsaken som ger redig mättnad i gratänger och stuvningar.

 15. 15
  Professor Göran säger

  LCHF är faktiskt att ta det säkra före det osäkra.

  Ingenstans har jag sett några verkligt vetenskapliga argument för att det skulle vara farligt att avstå från drogen kolhydrater men att det förstås är svårt att avstå tror jag definitivt är vetenskapligt bevisat.

  LCHF ”fungerar” bevisligen för flertalet människor som är strikta och om det skulle bedrivas någon ”vettig forskning” så borde man förstås satsa stora pengar på att undersöka vad som händer fysiologiskt när olika människor sätts på strikt LCHF, dvs. ketogen kost där kolhydraterna tagits bort ur kosten så långt som möjligt. Speciellt intressant blir det sedan förstås att undersöka varför LCHF kanske inte fungerar för vissa personer som därigenom skiljer sig från det stora flertalet. Och nu talar jag inte om de som bara inte orkar ”hålla emot suget” utan verkligen är strikta men att kosten ändå inte leder till några påtagliga hälsoförbättringar. Dessa måste helt enkelt ha en annorlunda fysiologi och genom att ta reda på hur processerna hos dessa personer avviker från det normala så borde vi kunna lära oss oerhört mycket om hur det metabola syndromet fungerar och kan motverkas. Som Annika sa vid något tillfälle så skulle inte ett par miljarder kronor skada till sådan forskning jag är övertygad om att hälsoförbättringarna som skulle följa i spåren på en sådan forskning snabbt skulle betala tillbaka dessa pengar till staten.

  Den ”forskning” som bedrivs idag verkar i mina ögon knappast syfta till att förstå själva fysiologin utan snarare till att se effekterna på olika hälsomarkörer när man sänker kolhydratnivån i kosten med kanske en tredjedel (från 60 till 40% t.ex.) eller något sådant.

  I väntan på att vettig forskning kommer igång, och det lär nog tyvärr dröja ett tag, så skadar det enligt min mening inte att minska kolhydraterna till ett minimum på samma sätt som det knappast kan vara skadligt att helt avstå från alkohol om man är alkoholist. På samma sätt kan det förstås vara svårt att genomföra en sådan förändring för den som är beroende av kolhydraterna.

 16. 16
  christina johansson säger

  Min erfarenhet är att lite bär och frukt kan man äta (dagligen) och ändå få en viktnedgång och en bra blodsockernivå. Vi kan inte bara tänka på innehållet i alla födoämnen. Maten måste få ha kvar ett stänk av glädje! Är man den typen att man kan vara måttlig så kan man äta lite kolhydrater vid festliga tillfällen också. Har man nått sin idealvikt så kan kroppen ”hantera” en liten mängd av den förbjudna maten. Tror starkt på att våra kroppar inte är skapta för att konsumera den stora mängd kolhydratrik mat som människor i allmänhet gör. Önskar bara att fler insåg detta. Har fått insikt i att också medier i vårt land är med i korruptionen med myndigheter och industri så vi får vara glada för att internet finns!

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 christina johansson:
  Det är individuellt hur mycket kolhydrater man tål att äta utan att blodsockret stiger, liksom ofta vikten.
  Så var och en får prova ut sina egna gränser.
  Dock har fruktosen den luriga egenskapen att den inte höjer blodsockret så mycket utan blir direkt till fett i stället, och med förkärlek lagrar in sig i levern.

 18. 18
  christina johansson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Håller med i detta. Vi är inte skapta alla lika. En del av oss kan äta massor av kolhydrater men ändå hålla sig både smala och friska. Minns att du skrivit att du ibland tog en liten bit marsipantårta på kalas, eller har jag fel? Det är väl så att vissa kan göra så utan att sötsuget tar övertaget, det är väl också individuellt. Frukt och bär fanns ju på stenåldern och är naturlig mat så dessa kan man väl använda som en liten guldkant tycker jag (i liten mängd).

 19. 19
  Majoren säger

  Jag är säker på att vi är anpassade för att säsongsvis, kanske under ett par tre veckor ”frossa” i mogna frukter och bär utan att alls ta skada, ungefär som björnens oslagbara och maniska bärfrosseri under sensommaren. Resten av året fanns inte mer fruktos att tillgå hur sugna vi än blev…

 20. 20
  christina johansson säger

  @ christina johansson:
  Tillägg.
  För mig känns det bättre att använda frukt och bär än de olika sötningsmedlen såsom sukrin och stevia. De ger en eftersmak som jag inte gillar och den håller i sig länge. Dessa sötningsmedel känns inte naturliga.

 21. 21
  christina johansson säger

  @ Majoren:
  Kan det inte ha varit så att man var så fiffig att man torkade frukten och på så sätt konserverade den till att förbrukas under hela året?

 22. 22
  stenbjs säger

  @ christina johansson:
  Jovisst, framförallt på varma och torra platser. Egypten idealiskt i öknen bevattnat av Nilen.
  Både spannmål och frukt torkades lätt så att man i stort sett där kunde leva som här idag, utan flygfrakt.
  Men blodkärlen mådde inte bra av detta vilket nyligen demonstrerats med X-ray av mumier. Låg livslängd och förkalkningar hos överklassen rakt igenom. Underklassen levde kortare liv, trots att man rimligen kan anta att de ej åt kött och fick mycket motion. Kokosnötpalmer fanns ej i Egypten.
  Någon torkad frukt blev det knappast mycket längre norrut än medelhavet. Där blev det allt som majoren säger och de som åt mest då överlevde bäst på det upplagrade fettet. Alltså de som idag är svagast för sötsaker och lätt går upp. Året runt frukt är alltså förkastligt för dom flesta.
  .

 23. 23
  stenbjs säger

  @ Dacke: #10
  Klart man kan äta vad du listar där, men det har inget med LCHF att göra.
  På den här bloggen finns det många med mig som använder LCHF för dess hälsovinster.
  Vad du listar är vad vi ofta satte i oss dagligen i åratal innan vi blev sjuka, åtminstone jag.

  Kanske detta kan ge dig lite perspektiv på att LCHF inte är en mode-diet som kan omformas till vad var och en ”gillar/känner bäst” eller vad nutrionister skriver. För mig blev det en överlevnadsstrategi som fungerade! Det ersatte mediciner, doktor , sjukvård, supplements och mycket lidande.
  Själv led jag av ”effort angina”. I ca 6 år. Mycket plågsamt. Så fort jag rörde mig ”för snabbt”
  ”förstenades” jag snart ofta av ett mycket plågande tryck i bröstet. Långtidsprognosen var livstidsmedicinering eller stents och/eller bypass. Dessutom vaknade jag i perioder varje natt vid 2-tiden med samma värk i upp till 20 minuter. Stående, utmattande och ofta olidligt. När jag började med LCHF var det ett direkt resultat av vad jag läst om det under någon månad och en ny period av denna natt-angina. Efter mindre än en vecka med STRIKT lchf hade allt det otrevliga nattvaknandet försvunnit! Efter 5 månader kan jag nu röra mig som om jag aldrig har haft kärlkramp!
  När jag var dålig hade motion närmast en försämrande effekt på kärlkrampen. Jag kunde hålla på och sakta öka motionstakten i flera timmar och alltså gradvis bygga upp en motions-tolerans. Men nästa dag var det lika dåligt. Och ingen skillnad efter ett års daglig träning.
  Men nu, med ”rätt föda” som för mig blev LCHF, ser även motion ut att fungera, alltså det känns gradvis lättare och jag blir uthålligare. Så när man pratar om att ”fuska lite” och äta en del kolhydrater som frukt eller en brödskiva så tycker jag att jag har varit där och tänker ej riskera att falla in i någon medelhavsdiet igen.

  Trots en ”medelhavsdiet” med frukostflingor så var jag alltså frisk i nästan 60 år, då ”allt började grumla upp sig i min kropp” och jag kunde inte längre med min plötsligt vikande hälsa se någon framtid bortom de närmaste åren.
  Efter LCHFerfarenheten känns nu 20-30 aktiva år till ”självklart”! Alltså det känns nu som att jag har en framtid igen, som det kändes i 40-årsåldern t.ex. Men man kan säkert tumma på LCHF om man aldrig varit ”kroniskt” sjuk eller om ”friskhetsmarginalen” är rejäl. Tycker jag.

 24. 24
  Majoren säger

  @ stenbjs:
  Jätteintressant att läsa om ett tillfrisknande från ”effort angina”!

 25. 25
  ragnhild säger

  Tackar för en bekreftelse på at lchf är något att satsa på för en som tror och satsar på livet. Insatsen; frånvaro af sjokladkaka til kaffen, springa efter isbilen, frukostflingor an mas, lightprodukter – ja den smaken vänjer man sig ochså till – 😉 ….. nej, insatsen teller inte längre = är inget värd mera. Och som många af er också erfarer – söthungern/skrapmatbehovet avtar radikalt – sunna alternativer tar över. Något som ökat fettintak (lchf) hjälpar till med!

  Tänk om myndigheterna kunde forstå att industrien (skrapmat/lightprodukter) holder dom (ja, myndigheterna) som gisslar för sitt ”förgiftning”/ruinerande af folks hälsa. Anbefalinger nytter lite, når man samstundes säger; ”upp til var och en”. – Fattigslig retorikk.

  Väl; man kan väl säga att myndigheterna på så sätt fungerar som handlangerne för industrien/kapitalismen.

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ stenbjs:

  Intressant berrättelse. Roligt att läsa.

  Känner igen mycket hos mig själv även om jag tror att jag är mer ”skadad” av kolhydrater än vad du kanske är. Å andra sidan tackade jag förstås nej till en by-pass för 13 år sedan.

  Din berättelse stärker min hypotes att kolhydrater fungerar som ett ”gift” för sådana som dig och mig.

 27. 27
  christina johansson säger

  @ stenbjs:
  Det är fantastiskt roligt att läsa din berättelse om sjukdom och tillfrisknande. Det är lika beklämmande att se det motståndet som finns för lchf och alla lögner som publiceras. Ändå tror jag Annika har rätt i att man själv hittar sin variant av lchf beroende på livsstil. Det finns ju de som har ett fysiskt tufft arbete eller som tränar hårt, de bör ju äta större andel kolhydrater. Att våga äta mättat fett och att vara försiktig med kolhydrater är väl i alla fall det som kosten går ut på i stort. I mitt fall har intaget av kolhydraterna minskat från 65% till 15%. Lchf tycker jag är en kost för alla, inte bara för sjuka.

 28. 28
  nizze säger

  Angina = halsfluss!

  eller?

 29. 29
  Dacke säger

  @ stenbjs:
  Mycket iintressant! Kan Du ge mig en resume av din tidigare mathållning för en typisk vecka, mat och mängd, glöm inte dryckerna. Hur var det med tobaksvarorna? Jag vill gärna analysera skillnaden för att lära mig något.

 30. 30
  Dacke säger

  @ nizze:
  Nej, Smärtor i bröstet (från hjârtat) vid ansträngning.

 31. 31
  Dacke säger

  @ Ethel Loberg:
  Och som sallad! Strimla en bit av ett vitkålshuvud med en vass osthyvel. Tillsätt en dressing av olivolja, balsamvinäger, smaksatt med mycket färsk eller torkad timjan, salt och svartpeppar. Var frikostig med vinägern! Går också att använda rödkål, men ha förklä på, för den fläckar lätt kläderna när man strimlar.
  Tack vare oljan kommer inte syret åt att förstöra c-vitaminerna, så salladen kan med fördel användas flera dagar efter tillredningen.
  Smaklig måltid!

 32. 32

  Majoren # 19

  ”kanske under ett par veckor ”frossa” i mogna frukter och bär.”
  Konstigt, mina äppleträd bär mogen frukt aug. till slutet av sept..
  I hundratals år har man sedan lagrat dem och de går att äta tom jan.
  Torkning är också en variant som man använt.

 33. 33
  Ethel Loberg säger

  Dacke 31/
  Jamenvisst kålsallad på detta vis är toppen, timjan har jag inte provat än men nu ska det bli, tack för tips! Jag brukar hyvla kålen ner i diskhon, det blir ergonomiskt bättre för det är jobbigt att hyvla kål i bänkhöjd. Den idén bjuder jag Dig på tillbaka.

 34. 34
  Majoren säger

  Ninnan, det var björnen jag relaterade till som frossar under just ca3 veckor, ett beteende våra förfäder troligen också tillämpade innan de blev mer bofasta på våra breddgrader och kunde spara frukten på något sätt. Torkning av äpplen har jag inte hört talas om på våra breddgrader?

 35. 35
  Ethel Loberg säger

  Jo Majoren,

  Jag är uppväxt med torkade äpplen,själva skal-och skivmaskinen har jag kvar än, en vevgrej av märket Husqvarna där man spetsade fast äpplet och vevade mot en liten kniv som skalade och så skivades äpplet på ett sätt så att äpplet blev till korkskruvsliknande sammanhängande skivor. Dessa korkskruvsskivor lades eller hängdes sen att lufttorka. Jag minns att skivorna blev lite sega att äta men smakade bra, vi använde dom till äppelkräm.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ Ethel Loberg:
  Torkat äpple innehåller 60% socker, varav hälften är fruktos och 1/3 sackaros varav hälften också är fruktos.
  Men äter man bara små mängder av torkat äpple så är det ju inte så farligt.

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ Ethel Loberg:

  Min far blev med tiden ”tämligen rund” och en av hans favoriter var just torkade äppelskivor. Att fruktosen här bidrog till hans ”rondör” är ett rimligt antagande på samma sätt som det inte finns någon anledning att misstänka att det är av samma anledningen björnarna frossar på bär inför vintern.

  Jag tror inte heller att denna kost var så nyttig med tanke på hans allvarliga kärlproblem.

 38. 38

  Vem äter lika många gram torkad frukt som färsk? Det måste vara en godisätare.
  Torkad frukt blötlägger man så vikten blir detsamma som innan.
  Vill man frossa så kan man alltid hitta på olika sätt.
  Majoren
  Varför tror du att björnen begränsade sig till tre veckor?

 39. 39

  @ stenbjs:

  Vad du berättar stämmer rätt väl med ett par av Wolfgang Lutz´ skildringar från 1970-talet och senare.

  Man imponeras där framför allt av mångfalden i KH-restriktionens positiva effekter. I ”Piltsons bidrag VI” på Stephan Rössners blogg ”Kost och övervikt” visade vi en lista över de besvär som botats/lindrats: Jag saxar därifrån:
  .
  ”Håravfall
  Ständig trötthet
  Höftledsartros och andra ledbesvär
  Alkoholbegär
  Hudens motståndkraft mot mekanisk retning
  Tandröta
  Dåligt humör, depression, hjärtklappning vid upphetsning
  Infektionsbenägenhet tack vare bättre immunförsvar
  Diabetes och dess följdsjukdomar
  Mag- och tarmbesvär inkl. tjocktarmsinflammation, tunntarmsinflammation (Crohns?), gastrit
  Diarré och förstoppning – ”de tacksammaste patienterna efter mycken
  resultatlös behandling”
  Gallgångsinflammation och olika leversjukdomar
  Cancer av skilda slag
  Arterioskleros och angina pectoris
  Polyglobuli (för många röda blodkroppar)
  Gikt
  Högt blodtryck
  Hjärtsvikt, dekompensation, förmaksflimmer
  Epilepsi
  ”Senil hjärnatropi” (= Alzheimers?)
  Multipel skleros
  Vävnadsförlust, katabolism och benskörhet”

  Lutz gav detaljer om var och en. Vi väntar fortfarande på att någon skall göra en systematisk genomarbetning av fallbeskrivningar, så man får ett ordentligt argument snarare än några tusen ”anekdoter”. Rössners blogg kan nås här: https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt.

 40. 40
  Professor Göran säger

  Här är ”Lördagskrönikan”

  På min resa in i ett nytt vetenskapsområde ”The Molecular Biology of THE CELL”, där jag nu kommit halvvägs, inser jag att man knappast behöver vara begåvad för att förstå hur oerhört komplex vår metabolism är redan på cellnivån. När alla dessa 25 000 mekanismer (proteiner) som styr cellens aktiviteter samverkar via olika signalsubstanser i en organism som i människans fall består av ca 4 000 000 000 000 celler så undrar jag hur man egentligen kan uttala sig så tvärsäkert som jag själv ofta gör. Speciellt när jag kommer med en ”one-liner”: ”Ät inte kolhydrater!”

  Som i all vetenskap ställer man inom LCHF upp hypoteser och den viktigaste hypotesen här är förstås att vi ska äta så lite kolhydrater som möjligt och som vi sedan ska kompensera med ett ökat intag av fett istället för protein där intaget bör begränsas till ”rimliga nivåer”. Den stora fördelen med begrepp LCHF är att det är tydligt, lätt och förstå och inte rymmer några inneboende motsättningar. Det går helt enkelt inte att missförstå om man nu inte medvetet vill göra detta. Om man istället hävdar att kolhydrater är nyttiga så förespråkar man förstås det motsatta kostparadigmet från SLV – HCLF (High Carb Low Fat). Den enda jag som jag sett förespråka detta är Michael Blomberg och jag är oerhört fascinerad av hans berättelse. Där kan vi lära oss en del om människan!

  Med andra ord så är vi som förespråkar LCHF inte rädda för att äta stora mängder fett men däremot skyr vi kolhydraterna och i viss mån proteinerna. Det är just detta att vi är för ”obegränsat med fett” i maten som egentligen är det som ”retar upp folk” och inte minst SLV för att det helt enkelt strider mot det rådande kostparadigm denna myndighet representerar. När man som jag dessutom, med bl. a. Lierre Keith, hävdar att kolhydraterna är en direkt skadlig drog på samma sätt som alkohol så spelar det ingen roll hur rätt jag har i sak utan uppfattas, speciellt av de ”drogberoende” i omgivningen, helt plötsligt som en outhärdlig ”moralpredikant”. Och de har ju naturligtvis rätt. Att komma in i ett gäng ”alkoholister” och predika absolutism gör en knappast populär och det är förstås inte det man är ute efter utan snarare att ”omvända de förtappade själarna”. Och de vill ju naturligtvis inte bli av med sina själar. Det är lätt att förstå att folk blir arga när deras ”karaktär” ifrågasätts. Det är som att hota med att ta nappen från barn som intensivt suger på dem.

  När man börjar ”bena i detta med LCHF” så inser man förstås snabbt hur väl denna kost stämmer med verkligheten men samtidigt hur komplicerad bilden blir. Folk blir förstås friska, smala och glada men inte alla. Dessutom saknar väldigt många sin drog. Anledningen att LCHF just är en vetenskap är att detta ”enkla recept” stämmer med verkligheten och framför allt hur oändligt mycket bättre den gör detta i jämförelse med det officiella paradigmet som med sin nu 50-åriga hypotes om ”de nyttiga kolhydraterna” har gjort att säkert mer än en miljard människor idag hamnat i det metabola syndromet med stor risk för diabetes och hjärtsjukdomar. Det verkar dessutom som att ju hårdare man ”kört i det metabola diket” ju mer skador har man fått och för vissa så blir det svårt att bli av alla symptom som hör till detta syndrom med strikt LCHF. Blodsockret stabilseras, blodtrycket antar ”drömvärden”, immunförsvaret stärks, kärlproblemen minskar, diabetiker behöver inte längre sina mediciner och en mängd olika ”välfärdsjukdomar” verkar faktiskt mer eller mindre ”dunsta bort”. Men som sagt inte alla sjukdomar och inte för alla personer.

  Utav någon anledning verkar det som att det är den uteblivna viktnedgång som gör folk som följer LCHF strikt mer eller mindre desperata trots många stora hälsovinster i övrigt. Övervikt är ju ett av de symptom som ingår i det metabola syndromet och för mig är denna övervikt snarare ett symptom på att kroppen befinner sig i ett ”försvarstillstånd” på samma sätt som när blodtrycket höjs.

  Det gäller att skilja på symptom och riskfaktorer. Frågan om det egentligen inte bara är bra ha en rejäl övervikt om man har skadat kroppen med kolhydrater under lång tid. Jag läste någonstans att av de som hamnar på sjukhus i akut hjärtinfarkt så klarar sig de med övervikt bättre än de magra och det tyder ju i så fall på att det faktiskt är bra med övervikt i det fallet.

  Men detta med hur vi ser på övervikt är faktiskt väldigt kulturellt och socialt. I det etiopiska hovet var det t.ex. absolut högsta status att vara extremt fet men när fetma idag snarast förknippas med lägre social status så vill förstås ingen vara fet på samma sätt som ingen vill vara fattig. Om man dessutom som man officiellt gör förknippar fetma med dålig karaktär så är det förstås helt ”kört” om man i vår anorektiska reklamvärld av fysiologiskt metabola och genetiska skäl råkat bli en tjockis.

 41. 41

  OT
  ”Nya solkrämer behövs enligt ny forskning”

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5122194
  ”Solens ultravioletta strålar kan orsaka skada på våra kroppar. Det är känt sedan tidigare att så kallade UVB-strålar kan orsaka hudcancer, där den allvarligaste formen är malignt melanom. De solskyddsmedel som finns i dag skyddar relativt bra mot UVB-strålar, men enligt Johan Hansson är de inte tillräckligt effektiva mot strålar med längre våglängd, så kallade UVA-strålar.

  Enligt ny forskning, som i dagarna diskuteras på en konferens i Stockholm, har UVA-strålar visat sig kunna orsaka mer skada på huden än vad vetenskapen tidigare känt till.

  – Det är det som egentligen är huvudfrågan i den här konferensen – ska vi se lite annorlunda på solstrålningen? Är det så att vi måste skydda oss inte bara mot UVB-strålning, den strålning som våra solskyddskrämer framförallt är effektiva mot? Vad gäller UVA finns ett skydd, men det är inte lika utvecklat, säger han.”

  Får den som inte använder solskyddsmedel och begränsar solandet i sig mindre UVA än den som använder solskyddsmedel och solar mycket?

 42. 42
  stenbjs säger

  Tack för alla kommentarer till min berättelse! Hoppas att det kan hjälpa någon annan, precis som jag blev hjälpt i höstas när jag läste Annikas blogg för första gången. Största tack till dig Annika!
  Att professor Göran och jag i stort sett skulle vara dom enda hjärtpatienter som klarat sig ur stentning, medicinering och bypass genom LCHF kan väl tvivlarna få tro. Dock det finns många fina berättelser på Annikas gamla bloggar som kan dammas av igen. En sak som fastnade hos mig var Dr Öckermanns mätningar av artärstelhet som visat sig SJUNKA med stigande ålder hos LCHF praktiserande över flera års mätningar. Vanligen ökar ju denna direkta åderförkalkningsmätning snällt med stigande ålder till den grad att befolkningsmedeltalen har översatts direkt till ålder, eller kärlålder, då bl. a dessa LCHFare har blivit undantag, dock ej officiellt. Ännu får vi hoppas!
  Att istället mäta ”kärlhälsa” medelst oklara kolesterolprover där ”gott och ont” adderas innan det tolkas som sämre ju högre det är förblir för mig det tråkiga beviset på att alltför många av dagens läkare inte bekymrar sig om logik.
  Gladare nyheter: Jag har inte mätt blodtrycket på länge. Nu mätte jag 3 ggr över två veckor vid läggdags och det blev 111/65 110/62 och sedan 100/62 igår. Men jag va lite trött i går kväll. Innan LCHF brukade det variera mellan 140 och 160. Jag har gamla värden på ”Calcium score scan” och på PSV som mäter artärstelheten med ultraljud i halspulsådern så det ska bli kul och se hur åtminstone det sistnänmda lättlästa värdet har utvecklats, alltså om det följer blodtrycksreduceringen i någon högre grad.

  Dacke: Beträffande min koständring slutade jag med KH, alltså t. ex. frukt, pasta, potatis, bröd,mjöl, kakor,söta såser som vanlig senap och ketchup plus alla fleromättade fetter och margarin.
  Kvar och mer blev det av smör, ägg, fisk (2 ggr/vecka) , fågel, får, rött kött (ej typ hamburgare), sallad med olivolja, bacon och grönsaker, etc. Lite tveksam till olivoljan då det är svårt/omöjligt(?) för konsumenten att se om det fuskas: Utspädning med billiga omega-6 oljor har varit vanlig i Europa. Håller verkligen SLV kollen genom regelbundna razzior här?

 43. 43
  Ethel Loberg säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Precis, så numer är skalmaskinen fastskruvad i skrivbordet enbart som en nostalgi. Vem behöver äpple? Inte jag.

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 OT:
  Det är helt otroligt vilken solskräck de har utvecklat. Låt människorna äta naturlig mat, inklusive naturligt fett, och låt dem sedan vara ute i solen, utan att bränna sig, så ska de se att vi blir friska.

 45. 45

  I Professor Rössners försvar för medelhavskost nämner han olivolja som fleromättad. Naturligtvis är det en felskrivning, Han vet mycket väl att den är OMÄTTAD. Han är ju Professor.

  Från hans https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt.

  ” Flera seriösa undersökningar visar att en Medelhavskost med stora mängder fiberrika grönsaker, olivolja som fleromättad källa, begränsad mängd mejeriprodukter, grovt bröd och vin”
  Smile SEB

 46. 46
  Dacke säger

  @ S E B:
  Såhär ser den ut:

  Innehåll Mängd per 100 gram
  Mättade fettsyror
  13 gram
  Enkelomättade fettsyror, omega9
  67,7 gram
  Fleromättade fettsyror
  7,6 gram
  N-3 (fettsyra)
  0,6 gram
  N-6 (fettsyra)
  7,1 gram
  E-vitamin
  5 milligram

 47. 47
  Majoren säger

  Ninnan, jag TROR inte att björnen begränsar sig till tre veckor, jag vet.
  Det är den tid som svensk brunbjörn har på sig att tillgodogöra sig en normal blåbärssäsong som kulminerar under en treveckirsperiod och möjliggör frosseri. Den rubbar hela sin dygnsrytm under denna period och blir ”manisk” i jakten på bär.
  Vi pratar om ca 12st 10-liters hinkar/dag med blåbär, motsvarande ca 80kg/dag för en vuxen björn. Fruktosen blockerar leptinet och hungern känner därmed inget stopp.
  Brunbjörnen har ännu inte lärt sig att torka frukt och bär…

 48. 48
  Professor Göran säger

  Apropå fetter!

  Jag läser just nu i ”The Molecular Biology of THE CELL” om själva cellmembranens uppbyggnad (kapitel 10) . Oerhört intressant!

  Av våra 400 000 000 000 celler som våra kroppar är uppbyggda av är varenda en av dessa celler omgiven av ett dubbelmembran som består av fettmolekyler där ungefär var tredje fettmolekyl dessutom är en kolesterolmolekyl.. Det verkar det finnas mellan 500 – 1000 olika typer av fetter i dessa cellmembran. Man inser också hur oerhört lite man vet om hur alla dessa olika fetter fungerar i sitt intrikata samspel.

  Man blir alldeles utmattad när man förstår hur komplext det hela är. Ännu mer utmattad blir jag när jag tänker på hur läkemedelsbolagen på alla sätt försöker kränga sina statiner för att minska kolesterolnivåerna i kroppen utan att ha en ”susning” om konsekvenserna. Detta är för mig fullständigt sjukt.

 49. 49

  Majoren

  Nu har jag slagit upp 14 länkar om brunbjörn och blåbär. Finns inte någonstans att det skulle vara tre veckor.
  Var hittar du den källan? eller har du följt en brunbjörn så det är en anekdot?

 50. 50

  @ S E B:
  Ja, det stämmer. Med tanke på att det är 127 kommentarer i den där strängen kanske bör påpekas att citatet i fråga återgavs i ”Piltsons bidrag V”

  Vårt intryck har länge varit att Rössner kunde säga vilka tokigheter som helst, som han trodde skulle passa för den just aktuella publiken. Han menade också att
  1. kroppen måste arbeta hårdare för att smälta kolhydrater än för att smälta fett, har sagt att
  2. kroppen saknar system för omvandling av kolhydrater till fett och att
  3. det är svårt att bli fet på en kost som innehåller övervägande kolhydrater.

  T. ex. i boken ”God mat för klokt folk, sid. 40: ”Under senare tid har man framfört tanken att det är omöjligt att bli fet” av kolhydrater, eftersom kroppen saknar system för att omvandla kolhydrater till upplagrat kroppsfett.”

  Eller i ”Bruksanvisning för bantare”, sid. 232: : ”Idag vet man att det krävs mer energi av kroppen för att omsätta kolhydrater och proteiner än fettkalorier.”

  Eller i ”Viktskolan”, sid.24: ”Förr i tiden trodde man att potatis och spagetti skulle vara fettbildande. Idag vet man bättre.”

  Det har därför varit svårt att förstå hur han i många år kunde vara landets mest uppmärksammade specialist på fetma. Idag vet man bättre.

 51. 51
  Majoren säger

  Ninnan
  Min källa är personligt samtal med forskaren Jonas Kindberg på statens lantbruksuniversitet. Han är en av Sveriges främsta björnexperter och statens ansvarige företrädare för brunbjörnen, just nu projektledare för det skandinaviska björnforskningsprojektet.
  De tre veckor jag hänvisar till är den normala tid då blåbären lokalt kulminerar till antalet och gör att björnen går över i sitt ”maniska” stadie av hetsätning (hyperfagi) där den helt rubbar sin dygnsrytm och i stort sett äter dygnet runt för att ta tillvara på de veckor som blåbärstillgången är rikligast.
  Björnens insulinnivå är samtidigt skyhög och fettpålagringen som högst.

 52. 52

  @ S E B:

  Dessa tokigheter hos Rössner beror inte på ”felskrivning”. Det är fråga om opportunism snarare än okunskap. Flera lanserades först på seminarium hos en mjölfirma och var nog anpassade för finansiär och publik. I äldre böcker hade han lagt fram motsatt information om samma frågor.

  T.ex. i boken ”Gå ned i vikt med Staphan Rössner”, sid. 32-33); ”Kroppen har förmågan att av såväl kolhydrater som proteiner bygga upp de fetter den själv behöver…Kolhydraterna kan endast i obetydlig omfattning lagras… Överskottet omvandlas till fett och lagras i fettcellerna.”

  Nu säger han sig arbeta på en bok med ”myter” inom medicin och näringslära. Det skall bli intressant att se hur han avser att hantera ”myterna” i sin egen produktion.

 53. 53

  Hej alla!

  Har funderat på det där med utspädning av olivolja med omega-6
  Det är ju jättesvårt för oss som konsumenter att veta vad vi köper.
  Jag fick en ide! Om vi köper t.ex. 3 mindre förpackningar av
  välkända fabrikat kan vi ju blanda dessa. Tror inte att alla 3 kan
  vara utspädda. Om någon av dessa är ”fuskutspädd” blir det ju
  mindre risk att vi får i oss större mängd skräp omega 6.
  Vad sägs?

 54. 54
  Sebastian säger

  Köp Kung Markattas olivolja eller Änglamarks.
  Båda finns på Konsum.

 55. 55

  Tack Sebastian
  Olivolja igen. Hittade denna fil vid nyfiket sökande.
  Tydligen är ”olivolja” en oerhörd maffiabransch vilket gör mig bedrövad.
  Vi ska tydligen inte tro att vi kan hitta Virgin Olive Oil under 200 kr lit hos vår
  handlare. Det är tydligen mycket svårt att spåra utspädningsoljer, fusket är
  massivt, myndigheterna räcker inte till, många tjänstemän är mutade. Här
  en mycket intressant länk till en svensk odlare i frankrike.
  https://www.gunnarlindgren.com/olivolja2.PDF

 56. 56

  Majoren 51

  Nu har jag läst in en del om vad Jonas Kindberg skrivit, bla;
  https://www1.nina.no/RovviltPub/pdf/Bjornen_i_Sverige.pdf
  En rejäl kulm på några veckers blåbärs-och kråkbärs säsong är helt riktig men men det är först en rejäl upptrappningsfas. Det finns en ordentlig startsträcka fram till högsäsong av kolh..
  Om man ser det i jämförelse med Sv. invandrare då det begavs sig; med torkning och jäsningstid!! Människans bär och fruktsäsong har troligtvis en betydligt längre tid på hösten och vintern.
  Det är inte heller alla brunbjörnar i Norden som intar så mycket bär under hösten. Både björn och människor har varierat beronde på i vilken klimatzon de har vistat i.
  För övrigt är vi helt överens.

 57. 57
 58. 58

  Olivolja!
  Dagens Industri 2012 05 28
  Prisras på Olivolja

  Grekland, Italien och Spanien drabbas nu av ett nytt ekonomiskt bakslag när priset på olivolja sjunker mot rekordlåga nivåer.
  Olivolja är en av de viktigaste exportintäkterna för Italien, Spanien och Grekland. Över 70 procent av världens olivolja produceras här. Enligt tidningen Financial Times är det ett hårt slag mot de tre ländernas redan pressade ekonomier när priset på olivolja nu är det lägsta på tio år.
  Ett ton olivolja kostar nu under 3.000 dollar per ton, mindre än hälften mot priset som gällde år 2005.
  Bakom det ligger delvis vikande inhemsk efterfrågan i spåren av den ekonomiska krisen, delvis en rekordstor skörd i Spanien, vilket skapat ett överutbud.
  ”Marknaden är i allvarlig kris. Den här produkten är vital för att skapa jobb på landsbygden i de här länderna”, säger Pekka Pesonen, chef för jordbruksorganisationen Copa-Cogeca till Financal Times.
  Enligt den amerikaska tv-stationen ABC Rural planerar EU nu subventioner för att bygga lager där olivoljehavet ska kunna stoppas undan i väntan på stigande priser.

 59. 59
  Majoren säger

  Ninnan, bra att vi är hyfsat överens. Det är naturligtvis inte rättvist att göra jämförelse björn-människa rakt av då björnen har betydligt bättre ”verkningsgrad” i att omvandla socker till fett än vad vi människor har och gör det under kort tid. Våra förfäder kunde naturligtvis som du skriver nyttja hela bärsäsongen bättre, men min poäng var att jag TROR inte det är ”farligt” för oss människor att under några veckor om året enbart leva på frukt och bär, och det var därför jag tog björnen som exempel.

 60. 60
  Dacke säger

  Jag har hittat ett kött, som passar LCHF som hand i handske och som dessutom har en bättre fettsammansättning än kokött: ANKA!

  Jag läste häromsistens att folk i södra Frankrike, Périgorde, vid foten av Pyrinéerna, har mycket bra hälsa vad gäller hjärt-kärlsjukdom, trots att de åt väldigt fet mat. Det är där man föder upp ankor och gäss och producerar gåslever, bl a. Så jag slog upp näringsinnehållet för anka, kyckling och biff av nöt hos livsmedelsverket – gåslever och anklever fanns inte där tyvärr, för avancerat för svenska gomar kanske?

  När man köper kyckling eller biff bär man hem dryga 70% vatten, 58% för ankan. 100g anka ger 396 kalorier jämfört med biff som ger 123, vilket innebär att man bara behöver äta 1/3 så mycket anka för att livnära sig. När det gäller fettsyrorna har anka samma goda tendens som olivolja med stor andel enkelomättat , omega9, fett. En riktig ”nationalrätt” i Périgorde är en böngryta med korvar gjorda på gåskött. Anrättningen heter Cassoulet, den är god och närande, och jag försäkrar att efter en lunch på den har man inget sug efter mellanmål och kan tänka sig på sin höjd en sallad och lite ost till middag. Och dessutom lever man länge och lyckligt tills man dör.

 61. 61

  Dacke, va kul att du hittade det dar. Vi bilade till just perigord haromaret. Hade ej borjat med lchf utan dragit ned kolisar och upp med fettet en del vid den tiden. Men Fois Gras och anka var helt fantastiskt dar. Vilka starters dom erbjod och vi mumsade i oss! Hade just lart oss att det ej var onyttigt (Hyperlipid) sa vi njot med rent samvete! Efter den resan skrotade vi allt vegetabiliskt fett till forman for just ank och gas -fett.

  Efter en ungstekt anka far man mangder av fett som bl.a.kan anvandes till pommes frites, som vi at pa den tiden! (Dom basta resturangerna anvander endast gas eller ank fett for pommes frites, efter vad jag forstar) . Men som sagt dom har chips-utsvavningarna gar bra sa lange man ar frisk eller sa lange man inte behover bli friskare. Status Quo alltsa, inget farligt. Men just nu haller jag ju pa att bli friskare eller atminstone ”karlyngre” och det vill jag ej spoliera. Lycka till med alla ratter Dacke!

 62. 62
  Dacke säger

  @ Sten:
  En rätt vi unnar oss ibland:

  En rätt tjock skiva gåslever på en bädd av gröna linser och sallad och dekorerad med tunnt skuren rödlök och några korn rosépeppar. Ett litet glas Gevustraminer!!! Jag m♪ste gå och handla genast!

 63. 63
  ragnhild säger

  Dacke & Sten: 🙂 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa